Extrapolați șpaga asta…

Avem așa:

Procurorii DNA Bacău au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 3 august 2020, a fostului director general al Administrației Naționale “Apele Române”, Victor Sandu, care este acuzat de luare de mită de 1 milion de euro.

În calitate de director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în perioada 17 mai – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”. (sursa)

De ce trage Ministerul Educației de începerea școlii fizice? Pentru că acolo sunt banii de furat.

De ce se înlocuiesc constant bordurile distruse iarna? Pentru că acolo se poate fura.

De ce se plantează panseluțe și doar atât? Că acolo se poate fura.

De ce nu se întreține spațiul verde, că și acolo se poate fura? Că sunt idioți!!!

De ce nu se construiesc autostrăzi, deși se poate fura la întreținere? Pentru că nu e înțeleg cine să ia șpaga de la constructori.

De ce nu se construiește un giratoriu la ieșirea din Sinaia, deși e nevoie? Pentru că nu s-a găsit cine să dea șpaga.

De ce s-au construit pasarele la Bușteni și apoi și treceri de pietoni? Pentru că cineva a luat șpaga la pasarele și cineva șpaga la treceri.

De ce se taie în continuare lemn ilegal? Pentru că toți din zonă au nevoie de o casă, o mașină, o șpagă.

De ce poliția nu vede mașinile care cad în trafic? Că ăia care le au nu au șpăgi de dat.

De ce se construiesc constant clădiri neconforme? Că toți de pe firul acestei povești au nevoie de o șpagă.

De ce se iau ITPurile pe șpagă? Pentru că și ăia care controlează stațiile ITP au nevoie de o șpagă.

Și tot așa…

extraterestri-isus

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Vreau si eu sa fiu bugetar, sa iau spaga ! Faza e ca starea asta au ajuns sa o aiba mai multi corporatristi de varsta a doua, care nu au ajuns sefi (adica sa aiba mii de euro salariu) …cand vad in jurul lor bugetari sau mufati la buget plini de bani iar ei sclavagesc la corporatie, incep sa mictioneze pe ‘misiune,viziune si valori’ ..poate o sa explodeze mamaliga cand o sa inceapa sa fie dati afara pe motiv de bătrânețe si o sa se trezească ca nu au cu ce sa plateasca ratele la ‘rezidential’ sau sa mai duca in Grecia sau Asia de SE…desi nici atunci nu cred…probabil o sa incerce sa se angajeze si ei la stat..😀

    00
    • Cunosc personal pe cineva care este sofer pe masina de gunoi la o firma de salubritate. Are salariu 6500+ lei. Cate joburi unde iti trebuie studii universitare sunt platite la fel? Asta e doar un caz dar in RO statul plateste mult mai bine decat angajatorii privati iar programul/responsabilitatea e mult mai laxa.
      Sa zicem ca ai ajuns la 40+ ani si incepe sa se simta burn out-ul, n-ai ajuns intr-o pozitie de middle management si raportezi uneia/unuia de 25 de ani. Ce ai prefera sa faci?

      00
    • @ Cosmin, ala e considerat sofer profesionist, nu poti sa-i dai 2000 ron, ca ramai fara soferi in firma. Probabil mai are ceva vechime si se poate ajunge la salariul ala.

      00
    • Boss dacă tu crezi că mersul cu 10 km/h printre străzi înguste cu un utilaj de 200k nu merită plătit pe măsură…

      00
    • Nu m-ar deranja sa fiu sofer profesionist la o firma de salubritate cu program pana la 15 si salariu de 7000 lei net.

      00
    • Vad ca unii au inteles ca a fi sofer profesionist la stat cu un salariu OK ar fi o problema. NU asta am vrut sa spun.

      Ce vreau sa spun este ca mediul privat nu tine pasul cu statul la cresterea salarilor si uneori poate fi tentant pentru anumite persoane sa faca pasul la stat.

      00
    • mediul privat nu vrea sa plateasca vechime, in general, mediul privat nu vrea sa plateasca salarii de bun simt, si-atunci lumea fuge la stat

      00
    • Sunt bugetar de câteva luni.
      1. Salariul e bunicel acum, dar e doar puțin mai mare decât cele mai multe joburi de la privat pe care le-aș fi putut găsi pe baza studiilor și experienței (nu le-am găsit pt sunt muci la autopromovare și autovânzare).
      2. Am intrat printr-un concurs pe care l-am luat pe bune.
      3. Muncesc mai mult decât am muncit ever la privat. La privat aveam timp să rup internetul și FB în două, la stat abia am timp să mă duc la budă.
      4. Nu sunt într-o poziție care să presupună șpagă (sau așa mi se pare mie).
      5. (Ăsta trebuia să fie 1, dar n-am avut chef). Nu am luat șpagă. Nici măcar o ciocolată, o cafea, o floare, o whatever. Recunosc că la sfârșitul anului trecut am primit (eu și alți câțiva) un calendar bisericesc tip carnețel și un pix ieftin de la un nene care are treabă în instituție de 3 ori pe săptămână prin prisma profesiei sale.
      6. Nu aș lua șpagă. Nu pot să iau șpagă, nu aș ști cum să fac, nu mi-ar trece prin cap. Am fost informată că aș fi putut manevra să iau șpagă la primul job la privat și m-am uitat ca vițelul la poarta nouă.
      7. Mai știu 2-3 oameni care-s bugetari. Toți ăia pe care îi știu eu muncesc de le sar capacele pe bani nu exagerat de mulți și nu iau șpagă.
      Pt toți bugetarii care nu fac nimic, au salarii foarte mari și iau șpagă sunt o grămadă de fraieri ca mine care fac și treaba lor pe bani de 10 ori mai puțini.
      Există și avantaje: mai multă siguranță a locului de muncă, „șanse” mai scăzute de șomaj, ceva mai multe zile de concediu, salariul crește cu vechimea și altele, dar probabil toți corporatiștii care se visează bugetari văd doar exemplul fiilor/fiicelor/nepoților/cumetrilor cuiva, nu și restul (cei mai mulți) fraierilor care muncesc.

      00
    • Asta e doar un caz dar in RO statul plateste mult mai bine decat angajatorii privati iar programul/responsabilitatea e mult mai laxa.

      De ce trebuie sa plateasca privatul mult mai bine decat statul si nu invers?
      De ce trebuie sa fie mai multa responsabilitate la privat, la salariu mult mai mic? Nu termina odata privatii cu porcariile astea?

      00
    • @AB, tu esti bugetar in afara Ro, asa-i?

      00
    • @Radu, nu.
      Dacă aș fi fost bugetar în afara României nu mă băgam în discuție. Sau precizam expres acest aspect.

      00
    • @Cosmin, asta cu studiile superioare este fumata de ani de zile. Unde, cine si cand a stabilit ca un ins cu studii superioare este by default superior unuia fara studii superioare? Mai ales in Romania, unde stim cu totii ca numai cine nu vrea nu termina o facultate.

      Pe de alta parte (presupun ca tu ai studii superioare) intervine cererea vs oferta, my friend.
      Lasati-o p-asta cu studiile superioare . Am la birou zeci cu studii superioare care sunt net inferiori unui Gestionar/Sofer. Si nu vorbesc de informatii de cultura generala, ci de capacitate de calcul, operativitate, etc.

      00
    • @Razvan, depinde de profesie și studii. Eu sunt jurist și am terminat Dreptul. Eu chiar am folosit și folosesc în munca mea informații (de la informații generale, principii de drept, mod de a raționa și interpreta, până la informații/date punctuale) pe care le-am învățat în facultate.
      Colega mea de birou a terminat „administrație publică”. Și deși a făcut și ea anumite materii (sau unele bucăți din materii) care se fac la Drept ea însăși constată și recunoaște că eu știu mai multe decât ea, mai multe date din gamă mai variată de probleme, am un mod de a raționa mai structurat juridic.
      Astea n-am venit eu cu ele de acasă, pe cale genetică, le-am acumulat studiind și lucrând în domeniu.
      Da, pt anumite posturi cererea HR de „studii superioare” este stupidă, dar sunt posturi pt care îți trebuie mai mult decât înveți în liceu și nu prea merge cu învățatul „din mers”/”furatul meseriei”.

      00
    • Pt șoferul de pe mașina de salubritate pot să pun pariu pe ce vreți voi că există ceva numit „spor de rușine” sau „de muncă înjositoare” sau ceva de genul ăsta. Asta îi face salariul atât de mare.
      Oricât ne-am da noi aici firoscoși, mă îndoiesc că ne-ar pica ușor să ne vadă rudele, neamurile, vecinii, cunoscuții sau chiar necunoscuții lucrând „la gunoi” sau „pe vidanjă”.

      00
    • Generalizarea asta e de-a dreptul idioata: “Toti bugetarii sunt idioti, iau spaga si o duc bine si toti cei care lucreaza la privat isi rup spatele la munca pe mai putin bani decat la stat”. Fix pix. Pana sa emiti judecati de valoare de genul asta mai bine te intrebi cati oameni pot sa faca ce faci tu? Multi? Atunci o sa fii platit mediocru oriunde ai fi. Putini? Atunci probabil o sa fiu platit bine/mai bine. E atat de simplu. Sunt multe lucruri care nu functioneaza bine in Romania, dar pana cand nu ne oprim din generalizari de genul:”totul e de kkt” nu o sa se schimbe viteza cu care evolueaza lucrurile. In Romania daca esti inteligent, muncitor (indiferent de studii sau loc de munca) poti sa traiesti f bine.

      00
    • boss la 6500-7000+ e salariu de plm middle in IT si cam trebuie sa stii ceva de banii aia, adica un minim de 5 ani de sclavageala.
      Nu vreau sa manac kkt da cred ca dupa o saptamana de condus masina de gunoi ti-o bag unde vrei tu la milimetrii…
      Si da nu zic ca nu merita oamenii aia ci ca salariile sunt disproportionate cu cat e valoarea la nivel de tara pentru jobu ala.

      00
  2. NOU
    #17

    Doar un giratoriu nu e suficient acolo unde e trafic intens pe o direcție

    00
  3. „perioada 17 mai – 6 mai”
    LOL

    00
  4. Pai boss pana e gata autostrada poate te leaga cu alte alea, sau nu-ti mai da partidu loc pe lista, si ia altu banii. Asa studiul de fazanbilitate e gata repede, mananca si gura ta ceva. E greu viata de politician, ca nu are siguranta, trebuie sa furi cand poti cu ambele maini.

    00
  5. lu cosmin> care mediu privat!!?? mediu privat traieste si asta din banii de la stat, 99%. tocma promulga neamtu bani pt presa asta privata care moare de foame!

    00
  6. #corupțiaucide
    Mai vedem peste 5-6 luni când la tribunal „nu exista fapta”. E și aici un fel de Duduianu vs. Spoitoru.

    00
  7. La Busteni mai e de furat, urmeaza pasajele subterane!

    00
  8. Eu as extrapola spaga, la faptul ca in anumite domenii e cost of doing business. Adica cand vorbesti de sume mari de bani 10-20 milioane de euro, nu te mai impiedici de un milion de euro dat unuia care in esenta nu face absolut nimic.
    Din cauza asta, avem chestii scumpe si proaste cand vine vorba de servicii publice sau preferatii mei petrolistii, care intotdeauna gasesc pretext de scumpire, mai putin de ieftinire.
    Problemele apar, cand sumele astea cresc in nestire neconectate la realitatea din piata si la un moment dat, unii incep sa sufle. Ca si idee, poate e vreun politician care citeste, e mai de efect sa faci un spital sau autostrada si sa furi la un contract de intretinere sau deszapezire, decat sa furi pe 5km de autostrada. Si culmea, de spitale o sa tot avem nevoie, ca incep si smecherii s-o mierleasca vezi cazurile politicienilor ce au murit din cauza COVID-19.

    00
  9. Bacau nu e orasul ala in care s-a stat fara apa potabila 1 luna? La infatisarile de la tribunal oare cati oameni sunt cu ouale stricate pregatite?

    00
  10. Uite de aia e vorba aia romaneasca sa nu ma intrebi cum am facut primul milion. Au pus pe butuci Bacaul, asa ramane mereu in urma Moldova, nu tu autostrazi, nu tu industrie, acum nici spaga? [ Nu face la domiciliu 14 zile? autoizolare. ].

    00
  11. se poate fura si la constructia de autostrazi, ohohoho. au si furat de altfel :) am vazut la A1, sunt cuplate cate 2-3 orase la cate o iesire. de rasul curcilor. niciunde in lumea asta nu vezi distante de 10-15km intre orase si iesirile la autostrada. romanache, in schimb, nu inceteaza sa ma uimeasca. face proiectul cu firma straina, ca de unde plm sa gasesti proiectant de autostrada in ro, totul e conform standardelor, se iau banii de la UE pentru toate iesirile, iar apoi uita sa le mai construiasca si cupleaza orasele la cate una singura. si uite-asa au salvat cateva milioane de iepuroi care se duc in buzunarele politice.

    00
  12. eu zic să se facă legală și transparentă șpaga.

    Să se facă un website Compari-șpaga.ro, unde pentru fiecare serviciu să poți alege șpaga cea mai mică. Să poți negocia o șpaga mai convenabilă cu tipul care îți place ție mai tare.
    Să se facă consiliul șpăgilor care să limiteze șpaga la 10% din contract.
    Totul legal, transparent, eventual afișat pe un website actualizat la zi „acum o secundă cutare a luat șpagă o mie euro pentru contract salubritate sector 3”. Tu ca cetățean nu vei putea face nimic, dar măcar poți să te plângi pe facebook daca sectorul nu arată lună.
    Deducere de taxe pentru cei care dau șpagă, dacă tot nu se pot fura din autostrăzi mai bine redirecționezi procent din taxe drept șpagă medicului ca să fii tratat la 5 stele. Toți banii din șpăgi vor fi declarați și vom avea pib-ul mai mare ca germania /s

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)