Exploatarea omului de către omul vestic

Un documentar scurt, făcut de DW, despre românii plecați la muncă în Germania, plătiți prost, cazați la grămadă, jecmăniți cu taxe și fără nici un fel de protecție în fața coronavirus.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

125 comentarii

 1. Old habits die hard.
  romanul obisnuit cu stapan si sasul/neamtul obisnuit cu servitori.

  Comentariu apreciat.14463
  • Nu e vorba doar de nemtalai, toate marile.imperii s-au construit pe exploatare și sclavagism, nu mai e sclavagismul primitiv care se practica acum câteva sute de ani ci unul modern in care ai program de lucru de sclav si ți se aruncă câțiva bănuți cu care oricum faci foamea.

   Doar nu cred că e cineva atât de naiv să creadă că noi am intrat din mărinimia celorlalți în UE și nu pt forța de muncă ieftină și piata de desfacere.

   Comentariu apreciat.5527
  • Și să nu uităm resursele – petrolul, gazele și pădurile ni le-au luat aproape gratis austriecii, fratii germanilor.

   Indecis. Tu ce zici?3638
  • @petre „ai program de lucru de sclav si ți se aruncă câțiva bănuți cu care oricum faci foamea.”

   Speak for yourself! Fiecare se descurca cum poate in economia de piata. Daca tu o duci prost dupa intrarea in EU, nu inseamna ca ceilalti nu sunt multumiti. Din contra, eu vad numai beneficii pentru mine. Mi-a crescut nivelul de trai, m-am dezvoltat personal, etc.

   Pe vremea impuscatului nu aveai program de lucru si faceai foamea?

   Comentariu apreciat.6937
  • @xtz – n-o duc prost însă asta nu mă impiedica sa vad atunci când suntem jupuiți – pt niște bani de buzunar ni s-au luat toate resursele, nu doar cele naturale și ne-au umplut tara de cazane sh care ne gazeaza pe toți, iar când am băgat taxe pe cazane imediat a sărit UE că n-avem voie.

   Indecis. Tu ce zici?3141
  • @Petre , Ne-au luat ei cu japca padurile si petrolul, au intrat cu armata si tancurile peste noi, sau le-am dat noi de buna voie de corupti ce suntem? Intreaba-te mai intai cine e de vina aici?

   Comentariu apreciat.6723
  • @xtz – pai au fost condiții că să intram in UE, un fel de șantaj în care după unii tot victima e de vina nicidecum cei care șantajează.

   La câtă PR i s-au făcut UE nici un politician român nu putea rezista șantajului de a accepta orice condiții pt a fi acceptați in UE.

   Indecis. Tu ce zici?2737
  • Nu am auzit la cehi, unguri sau polonezi sa li se ia ceva prin santaj la intrarea in UE. Tu cauti scuze degeaba, vina e tot a noastra chiar daca a fost santaj ca am cedat. De intrat intram oricum in UE deoarece aveau nevoie de piata de desfacere.

   Deci ma repet, ar trebui sa ne uitam intai in curtea noastra si sa ne rezolvam problemele din ograda inainte sa dam vina pe altii. Adica luati la bani marunti cei care au facut privatizarile atunci. Da stiu, treaba e tardiva, deja a trecut prea mult timp si faptele s-au prescris.

   Comentariu apreciat.5214
  • @xtz – de parcă nu-s toate tarile din est piețe de desfacere pt vest sau nu-s o grămadă de polonezi, cehi sau bulgari care lucrează în anglia, germania sau franta , toate tarile din est au avut de pierdut – mana de lucru ieftină e o resursă la fel de importanta ca resursele naturale.

   A că sunt probleme și la noi, evident ca peste tot, însă nu înțeleg cum poți să fi atât de naiv să crezi că occidentalii ne-au băgat în UE că ne iubeau prea mult și nu puteau trai fara noi și nu pt piata de desfacere și resurse, repet nu doar cele naturale.

   Iar partea că intram oricum in UE să le-o spui sârbilor, ucrainienilor sau albanezilor…

   Indecis. Tu ce zici?3025
  • @Petre, sarbii , albanezii, ucrainienii au prea multe schelete in dulap ca sa poata fi acceptati in UE. De bine de rau, romanii si majoritatea tarilor din europa de est chiar daca eram vai de noi, aspiram catre aceleasi valori occidentale si nici nu aveam schelete in dulap gen Ucraina care e in razboi neoficial cu Rusia, in Serbia inca treaba cu Kosovo e un cartof fierbinte iar sarbii au avut dintotdeauna o relatie speciala cu rusnacii, iar albanezii pe langa ca sunt maimute ca purtare si mentalitate, sunt si majoritari musulmani, iar UE chiar daca nu o zice pe fata, nu vrea sa accepte tari musulmane, vezi si cazul Turciei. In plus fata de asta, UE trece prin cea mai grava criza de identitate de la infiintarea sa, deci nu e tocmai momentul pentru a te lega la cap cu tari problematice, mai ales ca acum au exemplul negativ al Ungariei care a ajuns un fel de extensie ruseasca in UE.

   Si poate ma repet, discutia a pornit de la afirmatia ta ca occidentalii sunt de vina ca ne-au luat padurile si petrolul iar eu ti-am dat exemplu ca occidentalii ne-au bagat in UE pentre piata de desfacere si mana de lucru ieftina. Ca am fost noi prosti si le-am dat si resurse asta e alta discutie si e vina noastra, nu ne-au luat ei nimic cu japca, nu mai incerca sa ii scoti pe politicienii romani de dupa 89 ca fiind un fel de fete virgine.

   Comentariu apreciat.4412
  • @Petre Apartenenta la UE a fost un scenariu win-win pentru ambele parti. Noi le-am oferit piata de desfacere si mana de lucru ieftina, iar noua datorita acestei apartenente la UE ne-a crescut nivelul de trai prin investitii. In 2004 aveam salariu de 150 de $. Nu ne permiteam mai nimic. Luai salariu doar cat sa traiesti de pe o zi pe alta. Acum salariul mediu este de ~500 de euro. Uita-te in jurul tau, inclusiv cei de la munca de jos isi permit o vacanta la Mamaia sau munte, o masina, telefoane scumpe, oamenii mananca din ce in ce mai des in oras, se construiesc case in draci, etc. Cati dintre noi ne permiteam asa ceva inainte de intrarea in EU?

   Daca tu nu vezi avantajele intrarii in UE, imi pare rau pentru tine, dar gandesti ca fosilele alea comuniste care erau cineva pe vremea de dinainte de intrarea in UE iar dupa cand nu au mai fost in stare sa se adapteze la economia de piata si capitalism, au inceput sa suspine dupa vremurile lor bune cand angajatii se faceau ca muncesc si statul se facea ca-i plateste.

   194
  • @xtz – du-te bre de aici cu valorile europene, zici că ești moise guran care o ardea că jurnalist independent la europa fm in timp ce scria programele electorale ale usr.

   Daca te referi la jefuirea populațiilor bastinase, exploatare, sclavagism si exterminare rasială atunci da alea-s „valorile” pe care s-a construit tot Occidentul. Sa amintesc doar cate sute de corăbii cu aur au furat spaniolii si englezii din americi,cat aur și diamante au furat francezii, belgienii și olandezii din Africa sau cat aur și opere de artă au furat nazistii din toată lumea.

   722
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 930
  • @xtz – nu mai puneți botul la toate vrajelile din mass-media cu epoleți, asta cu valorile europene e vrăjeală lui Moise guran de la europa fm pe vremea când o ardea că jurnalist deontolog in timp ce scria programele electorale ale usr.

   „Valorile” europene pe care s-au construit toate statele occidentale sunt sclavia, explorarea si jefuirea bastinasilor sau in epoca moderna exterminarea, sutele de corabii de aur furate de spanioli și englezi din cele 2 americi, tonele de aur și diamante furate de francezi, belgieni și olandezi din Africa sau Auschwitz și birkenau stau mărturie.

   523
  • Petre, dar câtă ură patibulară îți curge prin orbite si prin toti porii față de valorile occidentale sau UE… E incredibil cum o arzi în whataboutisme, evul mediu, bati campii cu gratie si asta după ce ți s-a înșirat o serie de argumente verificabile, că nivelul de trai a crescut de când suntem in UE sau că nu ai cum să acuzi niste companii straine, de UE nici nu mai vbesc, in locul politicienilor corupți. Companiile isi urmeaza cursul natural, cumpără-profit… Ma uimește paranoia si scenariile tale conspiraționiste si nu înțeleg de ce se pune semnul egal între niște companii PRIVATE străine si UE, statele si valorile occidentale?….ah, asa functioneaza manipularea, cumva se forteaza niste legaturi ca să arătăm cu degetul „babaul”, agenturile, dusmanul…
   Oare cat se mai bate piua cu resursele României, de parcă exista vreun cetățean român simplu care să fi beneficiat de ele vreodata… Mi se pare fabulos cum se agită gigeii pt niste resurse care mereu au fost exploatate de smecheri, iar poporul român mereu au rămas doar cu lauda.
   Mai, Petre, concluzia de final, tu ori esti „biet” manipulat care nu se poate adapta pietei libere, ori vreun postac de partid, ori vreun urmas de nomenclaturist comunist….Pentru toate cazurile am doar scârbă pt tine..

   146
  • @damian – clar în evul mediu austriecii ne iau petrolul aproape gratis și ne vând benzina mai scump decât în austria , se practică sclavagismul modern pe toată europa de est nu doar pe români sau naziștii furau lingouri de aur și obiecte de arta de pe 3-4 continente.

   Cam astea-s „valorile” occidentale iar statele închid ochii complice fata de politicile practicate de companiile private . Doar naivii cred că statele nu știau de sclavagismul modern practicat de companiile private din germania și nu numai.

   Acum doar pt că s-a făcut scandal prin presă cică germania va lua masuri însă asta e doar de ochii lumii, deja au fost activate slugile că tine sau sabotor sa le mai tragă o limbă.

   615
  • Chiar legile și reglementările pt. munca temporara și pt auslanderi încurajează sclavagismul modern, iar legile in orice tara le face statul nu companiile private.

   412
  • @petre, te scremi, te frasuiesti si tot degeaba, în afara de manipularea si paranoia patologica, nimic…
   1. Nu austriecii ne „iau”, ci o companie austriacă a cumpărat la licitație resursele vandute de politicienii corupți. Felul cum pui tu problema/manipularea: UE/Austria=companie privata.
   Si rusii de la Lukoil ne exploateaza resursele, ne vând benzina, cu ei nu sunt probleme? Ahhh, normal ca nu, manipularea/punctajele sunt strict îndreptate spre UE, acolo trebuie lovit.
   2. Benzina din Austria in acest moment nu este mai ieftina decat in România, minti cum sufli.
   3. Nu mai da exemple exagerate din secolul trecut sau evul mediu ca sa iti sprijini punctele de vedere mizerabile, cumva faci o falsa echivalenta intre ce a fost atunci si ce e acum.. Nu dezvolt subiectul istoric că nu are nicio legatura cu prezentul, dar te asigur ca toate popoarele au fost la fel, doar că unii au putut, iar altii nu, jaful era cultivat peste tot.
   Iar paranoia e o boală grea, e trist ca peste tot vezi slugi activate…. Unii mai trec prin filtrul obiectiv al gândirii, plusurile si minusurile UE, faptele concrete, NU conspiratiile închipuite si văd că in zeci de ani zecile de tari integrate în UE au evoluat si au prosperat, până si România e pe drumul cel bun, dar cu frana pusa din cauza corupției si e păcat că exista atâția „naivi”/ticalosi cu anumite punctaje si conspirații.

   86
  • @damian – se pare că stai greu cu cititul eu am spus de TOATE imperiile, inclusiv rușii ne-au furat vreo 40 de ani, acum ne fura mai puțin, de vreo 30 de ani la butoane au trecut vesticii, e firesc să vorbesc mai mult de hotul UE care ne fura tot , decât de hotul rus care fura banii de buzunar.

   Licitația aia daca a fost fraudata de ce nu exista nici un vinovat ?

   36
  • @damian – câtă mărinimie din partea austriecilor, ne iau petrolul aproape gratis plătind angajații români cu salarii de mizerie și ne dau benzina și motorina cu câțiva centi mai ieftin decât austriecilor în condițiile în care austria nu are resurse.

   38
  • @damian, nu-ti mai bate capul cu Petre, omul ori are agenda proprie platita de betivii rusi, ori e in lumea lui unde vede numai conspiratii, sufera de mania persecutiei, prostia lui nu are leac. Daca nici dupa atatea minusuri luate nu se prinde care-i treaba, e caz de manual.

   46
  • Clar eu sunt platit de ruși când zic că ne-au furat 40 de ani – tezaurul și alte resurse naturale, însă am căzut din lac in put am scăpat de hoții ruși și am dat de hoții din ue care au pârjolit tot macar acum 30 de ani erau păduri vaste și aer curat acum sunt doar cioturi, praf și poluare.

   46
  • @petre, spui ca de 30 de ani vesticii au trecut la butoane…Eronat, vesticii au intrat mai serios in tara cu companiile lor cam dupa 2006, adica 14 ani.
   Spui ca vesticii ne iau totul, eronat, vezi balanta import-export, plus investitiile straine in tara, plus fondurile europene, o sa ai o surpriză… Aici mă opresc, e inutila orice discutie cu tine, nu ai scris niciun argument ok, doar minciuni si conspirații.

   33
 2. Hai ca erati pe-aici multi care sareati in apararea neamtului, unde sunteti?

  Indecis. Tu ce zici?10184
  • Nu apar neaparat pe nemti, dar ideea ca romanii aia cam stiu la ce se duc acolo, nu-i ia nimeni de pe strada si ii pune sa lucreze cu forta in abatoare. Cum am o mentalitate mai spre stanga, zic ca statul german ar trebui sa se ocupe de firmele astea si sa le oblige sa asigure conditii mai bune, sa plateasca un salariu minim si sa nu exploateze municitorii in general, dar as vrea sa vad ce cred baieteii de dreapta, conservatorii si admiratorii de republicani si Trump despre asta.

   Comentariu apreciat.9856
  • >>zic ca statul german ar trebui sa se ocupe de firmele astea si sa le oblige sa asigure conditii mai bune, sa plateasca un salariu minim si sa nu exploateze municitorii in general

   Iar germanul va zice ca asa nu mai merita sa se complice cu est europeni, internetul va fi fericit si romanul „exploatat” de catre nemti va ramane cu burta goala.

   Asta e un caz de fie painea cat de rea tot mai buna e in jermaniea, deci nu va inteleg preocuparea, aia se duc acolo ca sunt lesinati de foame, nu de placere sau pentru, hmm, evolutie in cariera.

   Comentariu apreciat.5229
  • @Perkele: statul german se uita doar la bani, o zic din proprie experienta. Sunt zeci de exemple de domenii unde sunt exploatati nu romanii, ci emigrantii in general: abatoare, agricultura sau coletarie. Daca mergi la Zoll si faci plangere, primesti inevitabil acelasi raspuns: stim, nu avem ce face. Parca ai fi in Romania.

   Pe de alta parte, mergeti pe orice site cu oferte de munca, o sa vedeti ca majoritatea dau minim sau spre minim. Romanul pleaca in speranta ca va face un ban, dar cel putin in primiii ani, cand nu se descurca cu limba, inchirierile si mai ales cu legile nemtest i – pentru ca 99% pleaca la plesneala – nu face mai nimic. Stiu un lituanian care era cel mai platit emigrant fintr-o firma, aproape dublu fata de restul [ muncea pe rupte de la 7 la 19 ], dar nu reusea sa plece o saptamana acasa sa-si faca dintii. Cazarile sunt in general la gramada, in locatii mizere. Acum sa fim sinceri, ce bani sa strangi din 1300 de euro, din care dai minim 500 pe chirie – in functie de oras [ sunt zone precum Munchen-ul, unde la banii astia stai daca esti norocs doar in camera ta ]. Vorbesc de aia care nu se rezuma doar la masa + casa.

   Comentariu apreciat.7010
  • Si tu chiar crezi ca stiu toti in ce se baga? Uite ca unii mai si pleaca, altii sunt facuti sa plece etc.

   Indecis. Tu ce zici?2611
  • Stiu ce se intampla in Germania, si asa e.

   Mi-a povestit un neamt cum intr-un intreg abator au fost dati afara nemtii cu experienta, platiti cu 5000 de euro pe luna. Pe o usa ieseau unul cate unul nemtii concediati, si pe alta usa intrau esticii angajati pe 1000 de euro, ca nu aveau rabdare nici sa termine cu aia mai intai.

   Clasa lor politica a permis distrugerea drepturilor cetatenilor nemti, pentru ca industria lor sa fie mai competitiva.

   Comentariu apreciat.738
  • Da, sigur ca romanii nostri au contract cu firma germana!
   Firmele germane si nu numai, chiar si la noi firmele fac leasing de personal, atunci cand vrei sa scapi de belele gen salariu minim/ora, sindicat, controale, probleme cand faci disponibilizari..etc
   Te costa ceva in plus dar ai liniste. Firma de la care inchiriezi ramane cu un castig si cu belelele. Ai 2-3 firme de la care inchiriezi oameni si ai si concurenta intre ele.
   Romanii, bulgarii, etc sunt angajati probabil la a 3-4 veriga din lant si aia e o firma din RO.
   Asa ca mai usor cu pianu pe scari. Probabil ca au legiferat/urmneaza sa legifereze ceva ca sa limiteze lantul asta de firme ca sa existe un control mai bun si sa ramana si muncitorii cu ceva in buzunar.

   Comentariu apreciat.3910
  • Au legiferat in cazul transporturilor de marfa si imediat au sarit est-europenii …

   1511
  • Sunt la instructaj la partid, e weekend și încă n-au venit indicațiile că doar se știe că pt Werner et comp weekendul extins, inclusiv vinerea, e sfant.

   Indecis. Tu ce zici?723
 3. Comentariu ascuns de spiriduși!
  [Click aici]

  Comentariu nasol. 10127
  • 2500 pe luna brut – da, platiti prost
   10 ore pe zi – da platiti prost
   cazare decenta – hmmm…. ce inseamna cazare decenta?

   Daca ai 2500 de euro net pe luna in Munchen te descurci cam greu cu banii.
   Va rog sa incetati raportul venit in Vest, cost ca-n Est.
   Da, 2500 de euro este un super salariu in Ro. In vest, in unele zone gen Munchen, nu mori de foame si cam atat.
   Da, daca te bulucesti 10 intr-un container, mananci parizel pe paine, te intorci in Ro cu niste banuti frumosi. Daca vrei sa traiesti ca un neamt, sa emigrezi si sa te integrezi, cam greu cu banii astia.

   Comentariu apreciat.13513
  • Pai fără supărare, dar am pe cineva în construcții, respectiv finisaje interioare și ia cam 5000 de euro per apartament. Acum are o lucrare pe care o sa ia 6000, apartament de 3 camere.
   Și garantat termină într-o lună hai o luna și nițel. Nu e laudă, dar asta e în momentul asta piața. Nici mie nu îmi vine sa cred, dar asa s-a ajuns. Acum câțiva ani scotea maxim 4000 de lei…
   Și încă trebuie sa refuze lucrări, asa ca nu te mai mira ca respectivul nu găsește oameni, ca ăia buni nu mai sunt interesați când în țară e foame de meseriași.

   Comentariu apreciat.8810
  • Lasand salariul la o parte ca si aici e alta discutie, nu vezi nicio problema in a lucra 10 ore pe zi?

   Comentariu apreciat.11818
  • Deduc din ceea ce zici (2500 euro/luna, 100 euro pe zi) ca se lucreaz si sambata, deci practic 6 zile pe saptamana, 10 ore pe zi. Da, e putin.

   Comentariu apreciat.1009
  • de ce 10 ore pe zi? parca exista o lege care limiteaza numarul de ore de lucru pe zi?

   Comentariu apreciat.4311
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 2455
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 38110
  • munchenul este cel mai scump oras din germania si printre cele mai scumpe din lume. Un fel de new york al nemtilor. Nu ai ce cauta acolo daca nu produci un brut format din 5 cifre…

   Comentariu apreciat.5921
  • @bit Si eu am lucrat pana la 12-16h pe zi cand a fost nevoie si am bagat si in weekend. Chiar daca nu am dat cu sapa tot se simte. Bagi tare cand esti tanar, cand este o urgenta insa pe termen lung nu tine. Iti faci sanatatea praf.
   Aici vorbim de constructii, de stat in soare 10 ore pe zi, poate fara apa suficienta si munca fizica grea. Toate astea iti afecteaza corpul. Poti sa lucrezi si 24h daca te tine dar tot ai nevoie de 48h pauza dupa ca sa ai timp sa te odihnesti si sa te refaci. Plus ca atat in Romania cat si in Germania timpul de lucru e limitat la 40h pe saptamana tocmai ca sa se evite abuzurile (oh, the irony).
   Si asistentii medicali de care zici baga tare si ei cand e de bagat, dar recupereaza orele suplimentare. Nu poti sa ai grija de ceilalti daca nu ai grija de tine mai intai.

   Comentariu apreciat.757
  • @bit: si sunteti platiti pentru orele astea suplimnentare (sau sunteti freelanceri/aveti afacerea voastra?) sau munciti 4-6 ore peste program ca sclavii?

   Comentariu apreciat.386
  • @bit

   1) du te ma de aici, ai lucrat tu 18 ore pe zi timp de o luna. Asa ca ai avut 2-3 nopti nedormite, e altceva

   2) una e sa lucrezi 18 ore pe scaun si alta e sa lucrezi 18 ore munca fizica

   3) din sumele pe care le mentionezi tu acolo, pare ca in opinia ta un zidar trebuie sa zica mersi daca face salariul minim, nu ca barosanii care lucreaza in corporatie. Omule, un zidar bun castiga bani seriosi

   4) o sa presupun ca nu ai vazut ca e vorba de germania, altfel comentariul e de a dreptul imbecill

   Comentariu apreciat.6013
  • Tocmai ai spus, 10e pe ora, si mai faci si munca peste program deci unde plm visezi tu ca ala e salariu bun? Doar daca ti-ar asigura vreun studio bine amenajat unde esti sigur si chiar si asa nu sunt sigur ca e o afacere grozava.
   Nu dau vina pe prietenul tau, toti poate am face acelasi lucru in momentul cand ne prindem cum sta treaba cu facut banii dar cred ca e de porc sa te plangi ca nu ai oameni cand tu practic vrei niste sclaveți

   Comentariu apreciat.379
  • @un om: Nu tataie, nu exista nicio lege, alea sunt pentru fraieti. Omul nostru e stereotipul patronasului care a muncit pe afara, s-a remarcat, a prins niste lucrari.
   Acum s-a aruncat la lucrari mari ca sa ia avansuri mari sa poata plati masina de 80k, casa de 400k si vacantele alea scumpe cu iubi in Caraibe.
   Are contracte si nu prea gaseste oameni. Asa ca le da forja astora pe care ii are si cauta sa mai agate si pe altii.
   Plateste prost si in negru. Cel mult la gri, adica face tot felil de cascadorii contabile ca sa tina oamenii prinsi.
   Probabil mai practicabsi intarzierea cu 2-3 luni a salariilor nu ca nu ar avea bani sa plateasca dar daca angajatul are banii pe 3 luni la tine nu mai e asa iute la manie si virbeste mai outin si mai cu grija. Si nu pleasca fii dca nu lasi 3 luni la patron. Si nu-l reclama ca ii e frica. Si e prins in cercul asta vicios.
   Iar patronelul nostru da vorbe peste tot ca tinerii nu vir sa munceasca. Putori. Indolenti.
   Desigur, cele de mai sus sunt doar o fictiune, nineni nu a vazut vreodata asa ceva IRL.

   Comentariu apreciat.878
  • NOU
   #48

   Ce-i mai bun 5,000 de lei pentru 8 ore sau 15,000 de lei pentru 10, uneori 12 ore? Intreb pentru un prieten. Va vad pe asa multi opariti ca lumea lucreaza peste program. Daca merita, de ce nu, vor mai mult, lucreaza mai mult.

   Indecis. Tu ce zici?3141
  • 100 euro/zi e salar pentru maturator pe santier nu pentru dulgher sau zidar (cu experienta)

   Indecis. Tu ce zici?2913
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 1941
  • Pana la urma l-am intrebat mai multe detalii si efectiv am ramas masca.
   Viitorii zidari/dulgheri sunt angajati pe o firma din Croatia,care e o firma subcontractoare catre beneficiar.Astia din Croatia ii platesc pe romani cu 10 euro/h si le ofera cazare(probabil mizera,nu cunosc).L-am intrebat daca mai are asemenea angajati si cica procesatori carne la Tonnies (fml).Abia acum realizez ca de fapt,el vroia sa para ca ofera locuri de munca unor romani,dar de fapt mi i-ar fi pus pe aia in cap,eventual sa ma astept sa ma caute aia cu furcile,ca nu sunt platiti sau sunt sclavi pe acolo.Nu as exploata un om indiferent de cati bani ar fi vorba,dar unii ar vinde-o si pe ma-sa pentru un ban in plus.
   In fine,imi cer scuze.Mai bag inca un prieten la lista neagra a vietii

   Comentariu apreciat.468
  • Care 10 ore, că auslanderii in jermania lucrează cel puțin 12-14 ore și majoritatea nu primesc nici macar salariu minim pt 8h.

   713
  • Care 10 ore, că auslanderii in jermania lucrează cel puțin 12-14 ore și majoritatea nu primesc nici macar salariu minim pt 8h.

   Hai de ce nu bagi acolo ca lucreaza 28-30 de ore, ca doar nu dai de la tine.

   816
 4. @varucu Aici sunt! 🙂 Serios vorbind, problema este ca firmele romanesti care intermediaza contractele romanilor in abatoarele din Germania, desi incalca o sumedenie de reguli, nu patesc nimic pentru ca au in spate politicieni romani. Te rog sa citesti documentarul asta realizat de nemtii de la DW ( e in romana).
  Iti citez doar cateva fraze, cu care se incheie materialul:
  „Firmele de intermediere din România, care au făcut plasarea măcelarilor, au scăpat nepedepsite. Asta, în ciuda faptului că se știa că intermediarii practicau ceea ce se numește sclavie modernă: le confiscau documentele angajaților, le înjumătățeau salariile, îi brutalizau sau chiar îi amenințau cu pistolul. Procuratura germană a transmis un dosar întreg colegilor din România. Nici una dintre firme nu a fost deranjată de instituțiile statului român.” https://www.dw.com/ro/subcontractorii-de-la-t%C3%B6nnies/a-53985292

  Comentariu apreciat.807
  • Am auzit povesti cu cei care incearca sa se duca pe cont propriu dupa ce au plecat de acolo au fost amenintati de romanii care ii plasau.

   Vecinul meu si o parte din multi cunoscuti din zona mea lucreaza la Sutter in sudul Germaniei unde am inteles ca au conditii bune dar sunt recrutati acolo tot prin combinatori romani care negociaza salarii mici in schimbul „consultantei”.

   Comentariu apreciat.255
  • Care zicea mai in plina pandemie ca firma de a adunat si a trimis muncitori la aeroportul Cluj era strans legata de flutur al Sucevei, mai nou doctor.
   Tot romanul ar putea sa se ajute. Dar nu poate, inca.
   Sper sa nu se sfarseasca lumea asta pana ajungem si noi mari si responsabili.

   205
 5. ai muncit greu, te-a durut, ai castigat putin, invata ceva nou, incearca altceva.

  aah, te-ai umplut de datorii, D-zau ti-a zis ca trebuie musai sa te reproduci, repede si mult si e greu?
  uite ca nu te ajuta nimeni si nici nu varsa careva vreo lacrima pentru tine.

  mai scria careva pe aici, ca sa vina partenerii strategici sa ne scape de coruptie, sa ne dreaga, sa ne faca fericiti.
  oricine ar veni, pentru orice, o face pentru propriul interes intai.

  singur te ridici, singuri ne rezolvam bubele.

  Comentariu apreciat.13566
  • AMIN !!!

   Indecis. Tu ce zici?1021
  • ai muncit greu, te-a durut, ai castigat putin, invata ceva nou, incearca altceva.

   Ma si intrebam cand or sa apara moralistii de tastaturã.

   Indecis. Tu ce zici?6651
  • Cat de dobitoc tre’ sa fii sa aduci asemenea argumente (daca se pot numi asa) exploatarii umane? Si mai iei si multe manute verzi. Incredibil!

   Comentariu apreciat.5830
  • invata ceva nou, incearca altceva

   La 20 poate reușești să faci asta, că încă mai ai energie.

   Dar la 35, după 10h+ de muncă (zi de zi, nu așa, ocazional) ești legumă. Nu mai ai energie să înveți ceva, mai ales dacă nu îți aduce un beneficiu imediat.

   Comentariu apreciat.9115
  • Tu clar ar tb sa mergi la psiholog cu obsesia aia cu reproducerea.
   Ori ești impotent și ai ceva probleme legate în subconstient de chestia asta, ori ești pur și simplu cu o rotita sărită, ca prea vorbești despre viata de parca ar fi un joc unde apeși o tasta și gata, ai inca 30 de „retry mission”.
   Si da, știu ca nu iti dai seama, nebunii niciodată nu își dau seama.

   Comentariu apreciat.7527
  • daca ajungi la 35 de ani si muncesti, de multi ani, 10h+ zi de zi ar fi trebuit sa-ti dai seama ca nu e normal, ca nu o poti duce asa toata viata. problema e ca ajung acolo cu datorii (telefonu ala, masina aia, stim, etc) si de multe ori, 1-2-3 copii. cine are copii stie ce inseamna asta pe plan timp/energie/finante.

   sa repetam impreuna: lipsa introspectiei te face victima.

   @Ioana: esti femeie, te inteleg sa stii. te rog sa dormi bine deseara stiind ca ti-am dat dreptate in totalitate.

   Indecis. Tu ce zici?3320
  • @ionut poate ca la 35 nu mai ai chiar energia de la 20 (poate), dar daca esti leguma e mai putin de la munca si mai mult de la un stil de viata nesanatos. La 35 esti in floarea varstei, ce naiba. Sunt multi care s au reinventat la 35+

   Nu ca as fi de acord cu comentariul principal

   1514
  • @J, prima propozitie pare epitaful lui emi pian catre baiatu’ pe care l-a impurmutat la barbut

   156
  • @Nm.bradu: Ai dreptate. Accentul voiam să-l pun mai mult pe energia de la 20 de ani decât după 🙂

   Mă uit la mine: la 20 dădeam 10h+ la șaibă, veneam acasă, mă așezam la PC vreo 6h+ să învăț chestii, restul somn și igienă. Am dus-o așa 2-3 ani, până am devenit angajabil în alt domeniu.

   Acu, la aproape 40, oricât de în floarea vârstei aș fi, SIGUR n-aș rezista mai mult de o săptămână în acest ritm 🙂

   —-

   @J: zi sincer, ai mai mult de 20-25 ani? Ai familie? Nu este nevoie să ai vreo datorie pentru a munci atât. Poate că omu’ nu are înclinație spre un job bine plătit by default (e.g. IT). Poate că nu are unde să-și facă ucenicia (e.g. sudor, instalator, electrician etc). Poate, poate, poate.

   109
  • Asta suna bine pentru astia de oras, cu niste educatie financiara si din aialalta. Desi, daca judeci dupa cum is bagati in datorii multi pe prostii (masini, haine de „lux” si calatorii de bastani), te indoiesti si de educatia asta financiara.

   Pulimea, daca mi se permite, nu are sanse de a accede la chestii din astea superioare, pentru ca nu toata lumea poate invata programare sau graphic design.

   Si eu stiu destui oameni care se chinuie cu joburi de cacat sau muncesc pe bune, de-i ia dracu la tara, si ma indoiesc sincer ca pot avansa asa fulminant.

   Nu de alta dar as fi invatat-o si pe vecina mea de la sat niste HTML, poate face un site intre doua mulsuri de vaca si prasitul cartofilor.

 6. Acum câțiva ani am văzut la colegul tău, Cetin pe chat un tip, era și enervant și batjocoritor cu tine și cu el, alta e ideea. Tipul spunea că niște prieteni ai lui erau țepuiți și exploatați de nemți. Și Iulia a sărit în sus că vorbea prostii, de parcă ar fi avut ea de unde să știe 100%, că vezi doamne nemții sunt super civilizați și la ei se respectă tot la milimetru în toate orașele.

  Comentariu apreciat.10811
  • Eu m-am plictisit de la cat am corectat ce tot ziceam Iulia. O regula de baza care usureaza viata mult e sa presupui ca e fix invers precum zic toti expatii ce le stiu pe toate.

   Comentariu apreciat.328
  • Pentru că – nu-i așa? – tu din Romania știi mai bine decat in expat cum e viata in străinătate.

   Indecis. Tu ce zici?1020
  • Poate sunt si eu expat si stiu despre ce vorbesc. Zici ca trebuie sa incep comentariile cu „la noi in germania / romania e de cacat”, altfel nu sunt expat adevarat?

   205
  • Sabotor e postacu de serviciu, acum câteva luni zicea că au intrat doar 200-300 de mii de români în țară apoi când șefii lui au avut nevoie sa dea vina pe.cineva chiar ei spuneau că s-au întors aproape 2 milioane de români din Italia, germania, Spania și Franța.

   Acum câteva săptămâni o tot dădea că patronii germani sunt niste sfinți coborâți direct de icoane și doar romanii-s de vina, acum când sunt dovezi clare că patronii germani exploatează românii o dat-o la întors cică sunt și patroni germani rai, dar putini, majoritatea sunt niste sfinți.

   1610
  • @gecko
   Hai s-o luam altfel. Din cand in cand apare prin presa cate un articol de se plange cate un romanas sau o romancuta de cat de nasol e prin vestul Europei, de cum si-au pierdut aia Dumnezeul si ca in Romania ortodoxa si crestina e mult mai bine cu tot cu problemele ei. Acu, treaba cu articolele astea e ca par trase la indigo, comandate pe undeva. Si apar apoi expatii si arata cat de mult cacat se mananca in articolele de genul, ca tot ce e scris pe acolo sunt fabulatii si SF de 2 bani.

   Apoi apari tu si zici ca „bleah, ce zic expatii e taman pe dos”. Deci ori mananci cacat in ton cu presa patriotarda, ori n-ai iesit un metru din Romania.

   Acum, putina gimnastica mentala:
   daca e atat de aiurea in strainatate/vestul Europei cum pula mea iti explici ca mai mult de 5 milioane de Romani au plecat din tara, s-au stabilit in vest, sunt fericiti si traiesc bine. Serios, hai sa presupunem ca e nasol in vest, de ce 5 milioane de romani (si numarul lor creste de la zi la zi) s-au stabilit acolo? Or fi masochisti? Si nu, nu numara in alea 5 milioane cele 200k de valori ce s-au intors odata cu corona.

   614
  • Te rog fa diferenta intre expatii care le stiu pe toate, gen Iulia, sau tovarasul de blogareala care dupa o luna in Germania incepea cu „la noi in Germania” si cei care stiu pe ce lume traiesc. Iar daca nu esti in stare sa intelegi ce am zis, te rog nu mai comenta, iti pierzi doar timpul.

   65
  • @gecko
   Ma, nu-s eu de acord cu absolut orice zice Iulia, da ia’ baga aici un link catre un comentariu al ei in care vorbeste prostii despre locuitul in Germania. Asa, ca sa vedem cum e fix invers fata de ce spun expatii.

   In alta ordine de idei, toata treaba asta mi-a adus aminte de o discutie ce-am avut-o acu 10 ani si ceva; eram plecat din Romania de 1-2 ani si m-am intalnit cu niste cunostinte care m-au intrebat cum imi merge, cum imi place viata „dincolo”. Si le povestesc eu ca e o diferenta de la cer la pamant fata de Romania, ca la doctor esti tratat ca o fiinta umana, ca nu se da spaga, ca smecherii care merg pe linia de tramvai nu exista, ca la institutiile statului esti tratat ca un om, ca sa inmatriculezi o masina dureaza 30 de minute, nu 3 saptamani si tot asa, ca esti platit decent si nu traiesti de pe o zi pe alta si tot asa, ca din orice punct de vedere si oricum ai analiza treaba, e mai bine decat in Romania; ca singurul plus ce-l are Romania e internetul mai ieftin.

   La discutia aia a asistat si un prieten de-al cunostintelor; ala era stabilit (in momentul ala) in Italia de 5 ani, iar ala – exact ca tine si ca altii pe aici prin comentatii – a dat-o superior ca „Nu-i asa cum zici tu; nu-mi spune mie cum e strainatatea, ca eu stau de 5 ani in Italia, EU stiu cum e strainatatea si e de cacat”.

   Acu chestia e ca ala in „strainatate” jobul lui era sa mute chestii cu un transpalet printr-un depozit, asa ca evident ca nu avea salariu de inginer sau director, dar cu toate astea reusise sa-si cumpere ceva Volvo decent (nu nou, dar nici cazan demn de dus la rabla) si desi nu locuia in cele mai grozave conditii, nu traia totusi in ghetou; in Romania, cu jobul lui la impins transpaletul si-ar fi permis o bicicleta si o camera intr-un camin de nefamilisti impreuna cu alti 3 nefericiti. Si in adancul lui stia si el asta, ca desi pentru el strainatatea era de cacat iar Romania misto, nici acum – dupa mai mult de 10 ani – nu s-a intors in Romania, e tot in Italia.

   Asa ca ma amuza maxim cand aud ca-n Germania suntem sclavi, ca in Franta e nasol, ca in Spania nu stiu ce, ca expatii vorbesc aiurea cand zic ca se traieste mai bine in tarile vestice decat in Romania, stiind foarte bine ca (oficial) 5 milioane de romani au plecat si s-au stabilit in alte tari din EU. Ma, daca era atat de nasol prin „strainatate” nu crezi ca s-ar fi intors aproape toti astia plecati? Asa ca hai sa terminam cu tot cacatul asta.

   22
 7. Asa si ? Ce alternativa au respectivii? Sa munceasca in romanica unde politistii păzesc participantii la priveghi de interlopi? Suntem mexicanii Europei, sa o luam ca atare si sa nu ne mai kkam pe noi…

  Comentariu apreciat.9527
  • Eu nu cred ca intelegeti repercursiunile pe care le are tipul asta de gandire, nu e rau, e pandemic de rau. Hai sa fim sclavi daca tot ne-am nascut la stapan, nu? 🤣🥳

   Comentariu apreciat.3414
  • Din pacate am avut ocazia sa observ ca exact ca niste ‘mexicani’ ne priveau vesticii, si asta intr-un mediu ‘white collar’…cum crezi ca e la abator sau la cules legume in camp ? Tu cum ai privi locuitorii unui spatiu in care vezi distrugere, bataie de joc,manelism,primitivism ? Nu ca pe niste cel mult forta de munca mai ieftina ? De ce sa consideram ca meritam mai mult respect decat africanii de ex ? Doar putem ca suntem fortuit geografic in Europa ? Dupa doar cateva zile in vest sau orice zona civilizată, cand ne întoarcem, de la Otopeniul ala ca o autogara si apoi pe drumurile din orasul duamnei firea, nu ne apuca dracii ? Pai si nu e in contradictie cu ‘sunt cetatean european si am drepturi ‘ ? Avem o plua,noi avem coruptie endemică….

   Indecis. Tu ce zici?2225
 8. Il astept pe colegul Sabotor sa ne explice cum sta treaba si cat de bine le e de fapt.

  Comentariu apreciat.288
  • E weekend și sabotor n-a primit punctajul de la partid.

   158
  • Esti (sunteti) prost(i). Am explicat la alte articole cum sta treaba, dar tu esti incrancenat pe ideea ta ca nemtii ne tin in sclavie si nu te intereseaza altceva, asa ca de ce sa ma obosesc? Doar ca sa deschid ochii unui imbecil patriotard cu o agenda? Nu, merci, am altceva mai bun de facut cu timpul meu.

   Indecis. Tu ce zici?924
  • Jale mare la penelea daca a fost activat sabotor inclusiv în weekend.

   1011
  • @Petre
   Tu realizezi – asa, macar un pic – cat de penibil esti? Tu realizezi ca lumea rade si cu curul la insinuarile tale? Serios intreb, #faramisto.

   612
 9. Postasem documentarul pe softpedia si mi l-au sters saracii de ei. Probabil s-a muit vreun admin pe acolo si era suparat pe adevar.

  Indecis. Tu ce zici?256
 10. NOU
  #86

  Io am văzut așa: ceafă de porc din G. La reducere la L. (15 lei pe kil).
  Deci, da.

  154
 11. Ati vazut reportajul, se spunea ca inspecțiile erau „anuntate” din timp. Pai e posibil asa ceva pe Jermania??! Uite ca da, deci multa carne in frigider la doresc la toti!

  Comentariu apreciat.516
  • Pai cum crezi că se menține prețul scăzut la alimente in jermania, oferind condiții de.munca decente lucratorilor ?

   Jermania că toate marile imperii s-au construit pe sclavie, poveștile cu drepturi sunt pt proști și activiștii de partid gen sabotor.

   208
 12. Pe langa alte lucruri pe care nu le inteleg la romani, e obsesia si admiratia asta, poate oarba sau nu, cu tarile din vestul Europei. Da, Romania are destule probleme si in destule privinte e o tara de rahat, dar nu stiu…parca unii vad in tarile din vest paradisul pe pamant. Am observat asta mai ales pe reddit romania. Poate gresesc, nu am fost niciodata plecat din tara. Ori depinde de oportunitati. Sunt curios daca maretia tarilor si civilizatiei vestice e un mit sau nu.

  Indecis. Tu ce zici?1416
  • Da

   48
  • Sarac si prost poti sa fi in orice tara, Romania, Germania sau SUA.
   Dar in general daca esti inteligent ai sanse mai mari sa ajungi mai bine intr-o tara mai civilizata.
   De-aia pentru unii e mit iar altii se realizeaza prin strainataturi.

   63
 13. Acu vreo 20 și ceva de ani cănd am gustat prima dată haribo în altă țară, un băiat mai răsărit ca mine și ca vorbă și ca port mi-a zis așea .Cănd pleci în altă țară trebuie să ști ce vrei de la început. Vrei să faci bani sau vrei să îți schimbi viața. Vrei să faci bani? Faci bani prin orice mijloace. Că vrei în Romănia să îți iei o mașină , să îți iei o casă sau să îți deschizi un butic la parterul blocului , schimbare de sex sau ce vrei tu să faci. Vrei altceva ? Înveți limba, înveți obiceiurile , îți faci acte , începi cu orice muncă. Banul cinstit e mai puțin, dar e ban cinstit. Ești serios, nu te porți ca o lepră și începi să crești.
  Cufureala asta cu plecatul sezonier după o vărstă nu prea mai merge. La 20 de ani e giuguc. Mergi căteva luni pe-afară , ți-ai făcut bănuțul e Ok.
  Doar că . În 2000 un apartament cu 2 camere avea un preț mediu de 15.000 de mărci în Romănia. Un cuplu putea lejer într-un an să pună ăștia banii deoparte. În 2020 cu același venit un cuplu are nevoie de minim 5 ani și cheluieli la minim. Pentru că același apartament costă acum 60.000 de euro. Dacă în 2000 plăteai 500 de mărci pe o chirie cu trei camere care se putea împărți la trei cupluri, acu un apartament cu o cameră costă 500 de euro.
  În general oamenii ăștia sunt cam rupți de realitate. Trăiesc cu dorsalul în 2 bărci. Nici acolo, nici aici. În orice zbor Wizz îi vedeți. Ghiolbani, needucați, vorbesc romănă stricat, orice discuție gravitează în jurul banilor și al jegurilor de străini care îi exploatează. Iar dacă printr-o minune decid să se stabilească , universul lor va rămăne același. Manele și bere ieftină.

  Comentariu apreciat.17110
  • Amin! Sunt unii care o freaca asa cu deceniile, dar daca ii intrebi de Anmeldung, Steuererklärung, Integrationskurs sau Angehörigkeit spun ca nu ii frumos sa ii injuri. Cine-i prost, sa moara!

   Comentariu apreciat.5310
  • La final de zi oamenii evita elefantul din camera – ai o masa de oameni care nu stiu ce sa faca in viata, nu au idee si se gasesc prinsi intre optiuni.
   Stiu destui tipi care de 10 ani muncesc prin diferite tari din UE fara sa aiba o anume meserie, fara sa se stabileasca undeva, cu familia in tara sau carata dupa ei. 10 ani, nu un sezon, nu bani de o masina, nu sa vada cum este.
   In acelasi timp cred ca omitem ceva – stiu si tipi care fac acelasi lucru in Romania, de 10 ani inca nu au o meserie, un loc de munca stabil, merg din job in job de necalificat fara nici un fel de realizare in 10 ani.
   Tind sa cred ca e vb de lipsa de educatie si de modele viabile, cineva care sa le explice unde sunt, ce optiuni au in viata si unde vor ajunge mergand la fel.

   Indecis. Tu ce zici?278
  • Pai nu mai suntem în UE cu drepturi egal pt. Toti ? De ce sa nu primească romanul aceleași condiții de muncă că nemtalaul ?

   Iar poveștile cu romanul care e mainlenes si lucreaza.mai prost sunt pt din aia care n-au văzut niciodată cum lucreaza nemții.

   810
  • Mai terminați cu complexele de inferioritate că doar nu-s nici in jermania toți Einstein și Schopenhauer.

   1610
 14. Eu vad multa ura si desconsideratie pentru niste cetateni romani,neam cu noi,poate mai putin instruiti si civilizati,care au ajuns sa traiasca niste experiente nefericite.
  Oamenii aia pleaca la munca in strainatate ca nu au de ales,au familii de intretinut,nu vor/nu pot/nu se simt capabili sa emigreze,asa ca munca sezoniera este ceea ce li se pottiveste.
  Jegoasa mi se pare atitudinea autoritatilor romane,de la ministru,presedinte,ambasador,samd,ar trebui sa se lupte sa apere drepturile cetatenilor sai,sa fie intransigente,dar pe unii ii doare in cur,altii sunt incapabili,altii incompetenti sau complici…si uite asa romanii vor lua tepe in continuare,si vor ramane cu imaginea unor oameni usor de exploatat.
  Ca sunt germani,francezi,etc,in general vesticii nu au nici un scrupul sa exploateze muncitorii,cu conditia sa fie de alta natie decat ei.Cine crede ca doar in germania sunt abuzuri,sa vada un pic ilegalitatile din abatoarele din bretania.
  Revoltatoare este atitudinea conationalilor intermediari,care nu au nici un regret in a expune conationalii la asemenea batjocura.
  Statul roman a esuat si esueaza:a esuat sa isi educe,instruiasca,sa isi civilizeze cetatenii,nu poate sa asigure un cadru socio-economic decent,cetatenii sai,buni sau rai iau calea strainatatii pentru o viata mai buna,si chiar acolo,departe statul roman esueaza sa isi protejeze cetatenii.

  Comentariu apreciat.6115
  • Sigur boss, adica pe la noi mai gasesti din cand in cand cate o plantatie de sclavi (a fost ceva caz acu’ cativa ani), dar tu vrei ca statul roman sa stea sa le asigure asistenta astora plecati pe coclauri.
   1. Nu, nu pleaca pentru ca nu au de ales….pleaca pentru ca nu pot sa priceapa cum 1500-2000 de euro sunt bani putini in germania si ca viata nu e doar pa smekerie. Dar nu despre asta e vorba, e oricine liber sa plece, dar sa se ocupe statul unde s-au dus de ei. De la covid pana la educatie. Tu vrei ca ei sa produca acolo si sa se ocupe Romania de ei, esti fan Trump si ideea sa plateasca mexicul pentru zid?

   2. cauta interviuri de dupa fiecare bac, cu baietii care zic ca nu ii intereseaza rezultatele, ca ei oricum pleaca in vest peste 2 luni.

   3. Pe cuvantul tau de cercetas ca doar vesticii nu au scrupul sa exploteaza strainii? P-ala de la suceava (parca) de si-a angajat sri lankezi si apoi i-a abandonat la otopeni pe aeroport mintindu-i ca ii duce la alta firma, l-ai vazut? Pe aia de aveau sclavi tinuti in lanturi in Ro ii stii?

   Asa o scurta lectie de viata pentru tine, ca sa nu ajungi sa stergi babe la fund si sa te simti exploatat:

   Ala mai puternic il va exploata mereu pe ala mai slab ori de cate ori are ocazie indiferent de natie, rasa, religie etc.
   Iar cand esti emigrant (indiferent ca white collar sau blue collar), si tu si copii tai veti avea niste dezavantaje fata de localnici (de pe la a-3-a generatie asa s-ar putea sa nu mai conteze).
   Daca nu stii toate astea dar te duci „la capsuni pa spaneia”, iti meriti soarta.

   Indecis. Tu ce zici?269
 15. Sfatul meu de om ‘batran’ (50+): care santeti pana pe la 35-40 si vreti sa faceti ceva cu viata voastra (nu s-o tineti langa) – luati bre si plecati de tot, dar nu Europa de Vest si nici UK. Studiati inainte si plecati in Canada, SUA, Australia, NZ. In tarile astea e mai bine decat in UE/UK unde e ingramadeala, aristocratie/mofturi de societati imbatrinite si cu pretentii + taxare/socialism cat cuprinde. Deci luati si incercati in tarile astea. E spatiu, infrastructura, engleza (usor de invatat), tari inca tinere si nu vanzolite de mii de ani de razboaie/generatii, taxare inca mica, poti sa ai proprietatea ta fara sa-ti vinzi un rinichi+1/2 ficat, job-uri decente sant, lumea nu e asa crispata cand spui de unde esti sau vede ca ai accent si e vibe-ul anglo-saxon (practic/do stuff, fara mofturi stil francez). Dar daca vreti sa o frecati ori sa castigati ceva pe termen scurt/dati un tun si sa ardeti toti banii pe nimicuri inapoi in tara – da, mergeti la munci de-astea in Europa de Vest.

  Indecis. Tu ce zici?4432
  • SUA parca totusi nu.

   Comentariu apreciat.4614
  • Comentariu ascuns de spiriduși!
   [Click aici]

   Comentariu nasol. 941
  • @DanC:
   De ce nu as alege SUA:
   – zero asistenta sociala in cazul in care ai nevoie. Daca brusc nu mai esti asigurat din diverse motive si ai o problema de sanatate, esti mancat
   – mi se pare foarte periculos din punct de vedere al securitatii personale. Evident, una e un oras mare, alta e un orasel, o suburbie cu gardulet alb si toate cele, dar pentru un om normal, mi se pare periculos.
   – orice idiot poate avea o arma. Ai deranjat un redneck, scoate pistolul si trage
   – foarte, foarte multi idioti
   – SJW – politicalul corectness-ul dus la extrem. Te trezesti dat in judecata de orice cretinoid care se simte ofensat.
   – saracie si saraci. multi homelessi. unii se caca pur si simplu pe strada (https://www.businessinsider.com/san-francisco-human-poop-problem-2019-4).
   Absolut toate cele de mai sus sunt aplicabile in diverse stadii in fiecare locatie. Da, cred ca in Alaska ai sanse sa nu le vezi, dar dai nas in nas cu Fram ursul polar.
   – dependenta de masina. pare foarte periculos sa folosesti transportul public.

   SUA nu e poleita cu aur. Da, daca esti un varf, o exceptie, poti da lovitura peste noapte, te umplii de bani si traiesti in vila ta in Malibu. Daca nu, vezi mai sus. Stiu ca romanii sunt un neam de exceptionali, eu totusi am dubii si ma mai gandesc daca sunt un om normal sau viitorul Elon Musk.
   Prin urmare, prefer un stat mai normal, fara extreme, cu o mica doza de socialism si tot asa. Restul din lista sunt ok.

   Pana la urma, fiecare e liber sa aleaga ce crede ca e mai bine pentru el.

   Comentariu apreciat.6217
  • ah, si am uitat din comentariul precedent. Tot capitolul socialism.
   Ma omoara faza cu: esti concediat, iti iei cutiuta in urmatoarele 5 minute si gata. Iti uram succes in viata.

   Indecis. Tu ce zici?3114
  • @Cristi:

   Prefer de 100 de ori o companie americană unde ți se zice că ești acolo ca să faci bani, decât lălăielile europene unde ‘suntem toți o familie’, nouă ne pasă, și toate aburelile astea ca să justifice că te plătește mai puțin, dar la urmă tot așa ai zburat fix ca la americani dacă trebuie.

   Și faza aia cu ai 5 minute nu se întâmplă decât în filme și în cazuri speciale când nu vrei să te pomenești că omul îți dă foc la firmă (se-ntâmplă) sau fură date confidențiale. În general cam toată lumea îți zice că asta e ultima săptămână sau ultima zi (clear your desk at the end of the day e expresia).

   SUA e țara unde poți să faci mulți bani, mai ales când ești tânăr și în putere. Când vine vorba de familie și copii devine mai complicat dar suportabil. Ce-mi place în SUA e că nu există conceptul de salariu prea mare. Dacă produci, primești. Nu avem lălăielile europene unde salariul e în funcție de cât câștigă gigel care are același job ca tine dar produce nici nu sfert poate, și trebuie să fie egalitate să nu se supere lumea.

   În SUA dacă întrebi cât câștigi cu o anumită specializare nimeni nu îți poate zice, depinde de la firmă la firmă, cât e de important în firma aia, cât produce pentru ea, șamd.

   Poți avea fix aceeași specializare, aceleași școli, aceeași tot, și la o altă firmă să ai salariu dublu pentru că așa e contextul meseriei tale în businessului respectiv.

   Indecis. Tu ce zici?2037
  • Cea mai buna miscare ar fi Loteria Vizelor iar intre timp sa invatati o meserie banoasa in USA. Asta ca sa nu va prinda castigul fara a avea pregatita plecarea acolo. Plus niste bani cash, pentru primele luni. Cunosc multe cazuri care si-au schimbat viata in acest fel. America e suficient de variata, nu trebuie s-o consideram un simplu cartier. Pana la urma, si pe noi ne „doare” cand vesticii zic de Romania ca-i populata doar de suedeji sau saraci. Noi stim ca nu-i asa… si atunci de ce sa bagam in aceeasi oala toate statele din USA?

   Indecis. Tu ce zici?1620
  • Lucrurile s-au schimbat de cand ai ajuns tu acolo, acum vreo 10 ani … us, nz, au, etc … sunt fix la fel ca uk/ue

   1411
  • @Cristi: Achiesez la manu144x 100%.
   Treaba cu armele – e BS, io am stat 3 ani intr-un stat cu open-carry si n-am vazut nici-un incident. Sau Chicago, am fost de cateva ori, dar numai in zone ok, care le stiam ca ok + downtown.
   Cu SanFran si homelesii – iar, iti iei impresiile din ziare/media, nu din realitate. N-am vazut asa ceva, si am umblat slava Domnului peste tot prin SUA. Nu zic ca n-or fi locuri cu asa ceva, dar tu ca om cu discernamant poti sa te feresti. Se intampla sa nimeresti din greseala intr-un loc mai nashpa? Simplu, note to self: never-ever go there again.
   Mie tocmai ‘dependenta de masina’ imi place! 🙂 Asta inseamna si spatiu, nu ingramadeala ca-n Europa. Plus, inseamna ca esti free, poti sa mergi oriunde vrea muschiul tau.
   Anyway, Da: fiecare cu-a masii. Pt unii sa n-ai malai ca la mama acasa pt o mamaliga cum stii tu e un show stopper. Altii couldn’t care less.

   Indecis. Tu ce zici?1632
  • Americanii au înțeles că pe sclav oricând l-ai fraieri la un moment dat se revolta și atunci ei merg pe win-win situation, de aia toți arabii care le vând petrolul se scalda in petro-dolari fata de noi care suntem rupți in cur după ce austriecii ne-au luat nu doar petrolul ci și gazele și pădurile.

   1112
  • Nu mai e SUA ce a fost.
   Costuri f mari. E ok, îți iei casa cu 5% sau 3% down si bagi la greu, găsești serviciu cat de cat ok dar protectia socială de nimic și totala dependenta de firma pt asigurare medicala mi se par nogo după o anumită vârstă.
   Nu mai zic de calitatea mâncării… Costco , Walmart people sau Whole Foods premium food.

   Daca ești tânăr, merge sa tragi tare și faci un ban. Atât. Doar atât.
   Mie mi s a părut chinuitoare dependenta de mașină. Prefer libertatea oferita de un abonament lunar de transport Intr un oraș european.
   Nu regret anii -multi- din state dar acum mă simt mult mai bine in Europa.
   Mai ales că în IT o duci destul de bine și aici. Mai puțini indieni, din păcate…
   La ce cost al vieții mare e dincolo, poate merita sacrificiul doar pentru copii. Altfel….nu știu.. sa îmbătrânești in iuesei e in chin..să îți numeri anii până când îți ajung banii din social security, 401k (total dependent de stock market) etc. Ești tot timpul sub presiunea de a produce. După ani și ani, îți ajunge…
   In fine, e doar opinia mea.

   78
 16. Sub Sub Sub Subcontractorii sunt tot romani 🙂
  Nu-i scuza pe germani, insa e o intreaga mafie acolo – big fish eat little fish.

  Intrebarea e cum schimbi sistemul? de sus in jos, ori..? Sau pornesti din ambele parti?

  Pana se vor schimba lucrurile, insa, vor mai fi multi asa (nu doar romani, nu doar la cules de capsuni, programat, facut carnati ori stat in vitrine).

  197
 17. Romanii plecati la munca sunt jegmaniti de romani, nemtii doar se fac ca nu vad.
  Zdrentele de la H&M si altii de cine credeti sa sunt facute?

  Indecis. Tu ce zici?2911
  • Zdrenţele sunt făcute prin Asia de alţi sclavi. În Germania se pun doar etichetele dă firmă şi se ambalează frumos.

   245
 18. Vai far cum, in jermanea exists sclavir moderns? Nu creeed!
  Acum serious, il citez pe in prieten: „Germania, aceasta chinã a europei”.
  UE la nemtalai din toata inima!

  Indecis. Tu ce zici?1326
 19. Din cite am vazut, la Tönnies romanii sunt angajatii unei firme detinute de un roman si inchiriati catre macelaria neamtului. Eu inteleg ca un roman exploateaza romanii nu neamtul. Are si neamtul vina lui ca profita din situatie, dar asta e alta mincare de peste si legislatia se va schimba cit de curind. Consecinte: carnea se va scumpi in Germania.
  Eu vad altfel situatia: unii plecati din Romania dintr-o gospodarie cu buda in fundul gradinii se pling ca sunt exploatati, insa nici prin gind nu le trece sa se duca acasa.

  Indecis. Tu ce zici?2214
  • E relativ asta cu neamțul că profită.

   Dacă neamțul plătește ca pe neamț, dar acceptă să lucreze cu românul pentru că efectiv nu găsește oameni să facă munca aia?

   O să ziceți, trebuie mărit salariul. Uneori asta nu e destul. Sunt unele meserii mai nasoale, iar Germania fiind o țară dezvoltată ai de unde alege locuri de muncă oricât de incapabil ești. Greu mai bagi un vest-european la munca de jos, oricât salar i-ai da. Preferă să meargă pe salariu mai mic la muncă mai ușoară. Oricum, are de unde alege.

   810
  • Taci ma, n-ai auzit? nemtii ne tin in sclavie, nu rumanii.

   716
 20. nare cum boss a declarat nea nelu tiriac ca e teapa ca fac romanii 3k Eur pe luna si ca sunt conditii bune. https://www.impact.ro/ion-tiriac-dezvaluie-cati-bani-castiga-de-fapt-romanii-care-muncesc-la-abator-in-germania-ce-spune-despre-sclavagism-56708.html

  nea nelu te pup jos stii nr de card, da?

  77
 21. Ştiu de o metodă a unei firme de recrutări de a atrage alţi sclavi pentu plantaţiile din Germania. Pentru că tot mai mulţi români au devenit reticenţi la ţepele lor au început să recruteze persoane, de obicei cu minime cunoştinţe de limba germană, care erau duse pe banii firmei ca un fel de training o săptămână, cazare la hotel, papa bun… şi era dus la un depozit în care condiţiile de muncă erau super ok, cazare decentă… ce mai, câini cu covrigi în coadă. Ăla filma cu telefonu’ şi în ţară recruta sclavi cu : uite bă unde o să ajungeţi, nu e mişto ?
  După ce făcea vreo 2-3 microbuze de sclavi super mulţumiţi că l-au prins pe bărbos de un picior, ajungeau ăia la locaţie şi erau redistribuiţi ca vitele pe la alte locuri de muncă unde era jale mare.

  135
 22. Romanii se duc acolo sa faca bani si accepta conditiile de bunavoie. Majoritatea se duc sa traiasca ieftin si in conditii mizere pe perioada muncii ca sa poata economisi maxim. Daca s-ar duce sa traiasca la fel ca europeanul ar veni fara bani. Acum, unii isi iau teapa pentru ca au alte asteptari. De partea cealalta a baricadei, statele europene ar vrea sa impuna conditii normale de cazare si munca, ceea ce inseamna costuri, pe care nici firmele nici muncitorii nu vor sa si le asume.

  146
 23. Niste chestii:

  1. Aia care urla „bawawawaw, nu ne judecati dupa suedejii care cersesc pe langa Notre-Dame, ca nu toti suntem asa si aia sunt doar o mica parte din noi” sar imediat sa-i puna pe toti nemtii intr-o singura galeata, de exploatatori nemilosi doar pentru ca printre ei se gasesc niste ticalosi (manageri de firme cu un singur obiectiv – maximizarea profitului).

  2. Managerii aia de firme in principiu iau oameni de la subcontractori ca sa se scape de o grija si ca-s mai ieftini; subcontractorii (de multe ori romani get-beget) sunt aia care-i hamalesc pe angajatii din europa de est (care nu-si stiu drepturile) si-i tin in containere claie peste gramada si le cer preturi de hotel de lux pentru cazare. Statul – stiind practica asta – nu inchide ochii (asa cum comenta cineva mai sus) ci da legi sa-i termine pe muistii de subcontractori – adica sa le fie interzis firmelor sa angajeze prin subcontractori, ci doar direct, ca sa poata fi trasi la raspundere in caz ca incearca glumite de genul. Ce intelege rumanul internaut? Bawawawawawaw, nemtii ne tin in sclavie.

  3. Post german (DW) face reportaje cu mizeriile astea, ca sa deschida ochi si sa se schimbe ceva, ca sa imbunatateasca viata nefericitilor alora. Ce inteleg rumanii? „Nemtii ne tin in sclavie, nemtii inchid ochii cand e vorba de aia din Europa de est”.

  Chestii ce ma fac sa ma intreb, ba, voi astia de comentati pe aici – care ma astept ca sunteti peste media din Romania cand vine vorba de intelect (ma rog, exceptandu-i pe Vlad, Petre, Cosa) – voi sunteti tampiti de obicei sau aveti din cand in cand cate o zi mai speciala?

  Indecis. Tu ce zici?2515
 24. Foarte multi dintre cei de la abatorul ala din Germania sunt mai de etnie asa. Nimeni nu zice nimic pentra ca nah, se stie ca astora de etnie nu le place munca grea, sunt pesti, ciorditori, n-au muncit in viata lor etc. Ar da peste cap narativa de pe aici :)))

  26
 25. percep in comentariul tau multa ura si frustrare,probabil experientele si viata ta iti induc asemenea sentimente negative.
  Daca ai avea curiozitatea sa analizezi modul in care statele cu standard de viata ridicat are grija de cetatenii sai,indiferent de locul in care se afla temporar sau definitiv,ai descoperi ca nu exista o politica de a imparti oamenii intre cei ce au plecat si cei au ramas ,din contra,incearca sa ii uneasca si ingrijeasca cat mai bine.bine,asta era discursul ceausist fata de cei ce abandonau mizeria,si inca este discurs pt cei ce „dezerteaza” din corea de nord.
  O societate nu se evalueaza doar din punct de vedere financiar,cetatenii nu sunt vitele din septel,iar daca unii oameni fac munca de asistent social,si ajung sa ingrijeasca batrani,legal,platiti legal,nu e cu nimic mai dezonorant decat un barman,un taximetrist,instalator,inginer sau diplomat.
  Iar cat despre sfaturi de viata pentru mine,tot din comentariul tau plin de hate si flame,nu ai tu varsta,pregatirea si probabil nici situatia materiala(nu ca ar conta)sa imi dai tu sfaturi.
  PS apelativul boss il folosesc in general suedejii,parvenitii,needucatii,….categorii sociale care in general imi repugna si fata de care am reusit sa pun bariere.

  26
  • Nu- țigan, nu-s parvenit, nu-s needucat și tot vorbesc cu boss.
   Dar am comportamentul unui țigan parvenit și needucat. 🙁

   14
 26. Eu am avut niste baieti si fete pe mana cu care sa lucrez, dar care nu aveau chef de munca de nici o culoare. M-am chinuit cu ei nu o saptamana sau o luna, ci ani de zile, dar nu s-a prins nimic de ei.

  Ce sa faci cu astfel de oameni? Le explici azi cum sa faca o chestie si peste o saptamana tot cum stiu ei fac si iese prost.

  Cu asa oameni, si am avut de-a face cu zeci, credeti ca vreodata am sa le recomand un bonus, o marire, sa le zic o lauda?

  Tot va plangeti ca vesticii sunt niste oameni rau-intentionati, dar eu ca roman credeti ca ma duc sa lucrez cu cei sus-numiti pornind de la idea ca suntem la fel? Nu, sunt o mana de lucru ieftina si proasta si poate unul din 10 000 o sa faca ce ii zic. Nu dau doi bani pe ei. De fapt singurul lucru uman ce pot face e sa-i nu-i angajez deloc.

  38

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.