o explicaţie pentru 7 (milioane)

În noimebrie, trafic.ro a dat publicităţii un comunicat în care anunţa că a contorizat 7 milioane de utilizatori români de internet. Se strâng mâini, se adună cifre din publicitatea online, toată lumea e fericită şi îşi freacă mâinile, estimându-se că în 2007 o să curga lapte şi miere pentru toţi publisherii online din România.

Stric eu petrecerea cu nişte observaţii.

S-a întrebat cineva de ce a crescut aşa de mult numărul celor conectaţi? 2 milioane în jumătate de an? (în vară, aceiaşi trafic.ro anunţau 5 milioane)? A avut loc vreo revoluţie în internetul românesc încât să îndemne 2 milioane de utilizatori să se conecteze? De ce a crescut cu adevărat? Din cauza blogurilor sau a siturilor de conţinut, singurele chestii care s-au mişcat anul asta? Şi nu răspunsuri facile, de genul „ieftinirea abonamentului” sau „creşterea numarului de computere în case”…

Din cauza blogurilor sigur nu, abia suntem 1-2000 de ameţiţi. Siturile de conţinut au crescut un pic, evz cu 200.000, gsp.ro cu 1 milion, ele.ro cu 800.000 (cu adevărat impresionant, ţinând cont că până anul trecut era un site fad, înnoit din an în Paşte).

E o creştere, dar nu cred că oamenii s-au conectat doar pentru a citi ştirile.

Americanii au măsurat că 60% din traficul online îl reprezintă downloadul de conţinut adult (pr0n, adică), în condiţiile în care downloadul ilegal e mai mare decât cel legal (cam de 5 ori).
Simple cifre.
Şi la noi, în primele 100 siteuri vizitate de români avem şi aşa ceva. Nimeni nu cumpără de la videomax, când avem torrentspy şi dc.czone.ro la îndemână.

Preţurile la abonamente sunt aceleaşi de 4 ani, 9$ la rds de când au băgat rdslink. Nu era aşa de mult nici atunci şi nu e nici acum. Numai că acum s-au dezvoltat o serie de servicii pentru oamenii care aşteaptă să se descarce conţinutul pe care îl vor şi pentru care s-au conectat, indiferent că acesta este video sau audio. Cineva se întreba de ce românii nu interacţionează sau interacţioneaza atât de puţin. Sau de ce nu avem situri de socializare online. Pentru că majoritatea sunt indiferenţi la 90% din siturile de pe net. Nu le pasă de bloguri, de ştiri, de editoriale, de metropotam, de gsp. Le vizitează, se uită cu jumătate de ochi la ele şi le închid în secunda în care s-a terminat downloadul. Pot eu să înjur 2 luni hotnews că sunt proşti, analfabeţi şi ciorditori, nu o să îi pese nimănui, 90% din oameni ştiu că ăia au ştiri şi acolo se duc.

Sunt curios, dacă mâine ar face Libertatea sau Cotidianul sau GSP sau oricare alt site foarte vizitat un sondaj, câţi ar răspunde că ştiu ce e aia „blog” sau „web 2.0” şi câţi l-au auzit la radio şi s-au grăbit să îl prorocească şi ei.

Toţi creatorii de situri ar trebui să le facă o statuie unor oameni care au făcut ce au făcut în undergroundul internetului românesc, pentru că fără ei am fi mai puţini şi mai singuri. Nu îşi pune nimeni net să citească inepţiile de pe hotnews sau de pe blogul meu, îşi pune că a auzit de la vecin că găseşte pe net cele mai noi filme şi cea mai nouă muzică. La naiba, citeste asta chiar şi pe stradă!

Răspunsul e acelaşi. Dar se numeşte consultanţă şi vă costă 30€/oră.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Zoso, in mare, cam toate stau cum zici tu. Utilizatorii de internet de la noi, cei obisnuiti, acei 9/10, nu prea sunt interesati de ceea ce poate sa faca internetul. Ia zi-mi, daca faci 2 forumuri, unu cu pr0n free si unu cu lucrari literare, carti gratis etc, care va avea mai multi oameni inregistrati? Raspunsul vine de la sine. In acelasi sens, e de inteles ca romanul prefera sa bage 400k pe luna pe un abonament si sa vada filme care, la cinema, l-ar fi costat dublu. Insa, datele scontate de ei, ca sunt 7 mil de internauti in Romania mi se par trase, chiar foarte trase de par. Sa mergem in mediul rural, intr-un sat prapadit din Olt, spre exemplu, si sa vedem cati au macar computer, nu neaparat internet. E aiurea sa spui ca aprox a 1/3 parte a poplatiei Romaniei are internet cand, in multe sate, nu a penetrat inca, cablul TV. In final, aceste cresteri sunt probabil destul de mari, dar nu atat de mari. Hai sanatate!

    00
  2. Dovada:

    La noi in retea, cand se intampla ceva cu Yahoo! Messenger (vezi problemele/upgrade-urile din vara), toata lumea ne suna si ne zicea ca nu le merge internetul, desi internetul mergea foarte bine.
    „- Ia deschide o pagina in browser”
    „- Pai merge, dar nu merge yahoo”
    (…) Pot sa mai comentez ceva?

    Sau faptul ca ne suna ca le „merge internetul prost”. Pai cum ai ajuns la concluzia asta? Pai trag de pe DC cu 5k/s. Si „paginile” cum iti merg? A, pai alea merg bine.

    Mai poti zice ceva?

  3. Ia zi-mi, daca faci 2 forumuri, unu cu pr0n free si unu cu lucrari literare, carti gratis etc, care va avea mai multi oameni inregistrati?

    Si nu doar atat, fa un blog de scandal unde sa injuri, sa ai articole picante despre cine stie ce pipita care si-a tras-o cu nu stiu cine sau un cioban ilustru sa fie personaj principal si mai fa un blog unde sa prezinti curiozitati din stiinta si tehnica, it, etc. sa vezi care e mai vizitat?

    Stiu din experienta cum e sa te chinui sa aduci cititori de calitate pentru un site cu informatii utile.

    00
  4. fa un blog de scandal unde sa injuri,

    In cazul in care alegi vrei sa ai trafic mare, crede-ma ca, momentan, forumurile prind mai repede. De forumuri stiu chiar destui oameni din onlineul romanesc. De bloguri, mai putini.

    00
  5. Si eu sper ca e o gluma. SPER!

    00
  6. n-am vazut, si nu cred ca voi vedea prea curand, un contor trafic.ro pe site-urile de torente. deci nu de acolo si-au luat cifrele

    00
  7. andrei, se spune ca nu poti sa nu fii numarat de trafic.ro. oriunde te-ai duce, dai de un site contorizat de ei.

  8. Nu cred ca mai prind nici forumurile, colcaie internetul de forumuri inutile cu oameni care repeta de sute de ori aceleasi intrebari chiar daca stiu ca primesc acelasi raspuns.

    Pentru ca un forum sa fie decent trebuie sa aiba cititori educati, un forum e ca o biblioteca, nu poti sa mergi si sa iti bati joc, doar daca e forum de bataie de joc, cum ajung toate intr-un final. Un forum care cere disciplina si moralitate ajunge sa nu ajunga niciunde.

    Asa mi se pare normal ca forumurile sunt mai cunoscute, pentru ca nu sunt prea multe interesante.

    Si da, utilizatorii care joaca toata ziua MU si CS si imput internet cafe-urile ca nu mai dau pe acasa sa faca un dus si bat la cap oameni ocupati fara sa incerce sa cauta ceva singuri, aia sunt majoritari.

    00
  9. nu s-a pus cablu tv in toate satele, asa e.
    noroc cu digi care si-a facut abonament pentru tarani, tarani ale caror case le vezi pline de antene daca te duci in vizita.

    zoso, vezi ca am sters postul si am dat un meta redirect catre index :whistle:.

    00
  10. Poate trafic.ro contorizeaza cate IP-uri sunt asignate in romania :-)

  11. znuff stii cumva ce inseamna cuvantul „asignat” in limba romana ?

    00
  12. netics, ai ceva sa imi spui?

  13. „MU” ie un joc mmorpg. Scuze da’ nu m-am putut abtzine s? nu ?ncep a?a :D.

    00
  14. Dupa un search pe Google aflu asta:

    Mu – LinkMania
    Cel mai jucat RPG online freeware.

    Stiu ca munceam acum 2 ani la un Internet Cafe pe cauza de plictiseala si era sa mi se crape capul cand a cazut netul de la RDS si odata cu el tot MUuul din sala.

    00
  15. zoso, nu.
    Te astepti sa iti spun ceva? You think is it cooking?

    00
  16. wishmaster, aia e o gluma.. nu?!

    00
  17. nu e o gluma.

    netics, daca l-ai sters…

  18. o fi, n-o fi, de forumuri stiu mai multi kizii.
    vezi linkmania, vezi computergames, vezi softpedia(in plin proces de umplere cu copii labari)

    aa da, zoso, numarul utilizatorilor de care vorbeai tu in post e exact numarul copiilor care joaca toata ziua MU si CS, copii care mai nou au net de la 7-8 ani si satisface tot netu cu intrebari si fapte dobitoace.

    cine conta si conteaza pentru dezvoltarea netului din romania are deja net.

    00
  19. ce e „MU” ?

    00
  20. Si eu sper ca e o gluma. SPER!

    sau

    wishmaster, aia e o gluma.. nu?!

    Nu, nu este o gluma. Cu un forum poti atrage mai multi vizitatori sau useri. Cum? Simplu, se face un forum pe o anumita tema. Exemplu? Chitara. Check rgc.ro . E un forum vast, care a crescut in timp. Alt exemplu? Forumul plici.ro (parca asa-i zicea) care repr forumul mai multor servere de cs(parca). Si ei au vizite garla. Morala? Daca vrei sa faci o chestie care sa prinda, trebuie sa o gandesti putin inainte. Putine forumuri generaliste de la noi prind, defapt nu doar de la noi, ci in general. In fine, sper ca ati inteles ce-am vrut sa zic.
    PS: Nu glumesc :-)

    00
  21. wishmaster, am inteles, dar nu e bine. Ma rog, tu ai dreptate intr-un fel, e greu totusi sa cresti un forum, sa nu mai zicem de un forum civilizat, e aproape de imposibil. :)

    „…care sa prinda…”

    Pacat ca nu prinde ce e util, aici imi pare rau ca ai dreptate. :)

    00
  22. Probabil ce este util prinde, in sensul ca, pe forumurile de specialitate, „civilizate”, poti afla exact ce arde pentru tine. Oricum, trebuie sa susciti cumva interesul oamenilor.

    am inteles, dar nu e bine

    Ce nu este bine?

    00
  23. MU e un joc repetitiv cu o grafica idioata care m`a tinut in priza cateva luni pana la al 30-lea reset dupa care am evoluat cu Lineage si am ajuns la stadiul World of Warcraft.

    Mi se pare exagerata cifra de 7 mil, din moment ce (corectati`ma) peste 50% din poplatia Romaniei sta in mediul rural unde nici drumuri asfaltate nu sunt. Poate numai daca ceilalti au vreo 3-4 calculatoare legate la internet in fiecare locuinta.

    Chestia cu MU, CS, pr0n si download ilegal nu o poate controla inca nimeni. Ii dai omului internet dar nu poti sa`l fortezi sa faca o dezbatere inteligenta pe un forum sau sa incerce sa scrie un blog daca lui/ei ii sta capul la alte treburi.

    00
  24. Zoso,

    Cred ca lucrurile se vor aseza, asa cum s-au asezat si in presa scrisa: dupa ’90, „22”-ul spera ca va vinde sute mii de exemplare; astazi avem „Libertatea”, iar pentru „22” ne putem multumi cu oamenii dintr-o cafenea.

    Toti aceia care au intrebari privind cifra de 7 milioane de utilizatori pot gasi o excelenta explicatie aici, explicatie profesionista la care nu mai am ce sa adaug.

    In rest, un 2007 excelent, Zoso!
    In ceea ce ma priveste, „interactiunea” cu tine a fost utila si, chiar si in etapele usor tensionate, intotdeauna placuta.

    00
  25. Cred c? trebuie s? treac? ceva timp pentru a se maturiza internautul tipic.

    Mul??i dintre cei ????mai ?n v?rst????? tind s? porneasc? bloguri ??i asta ?n special persoanele care au de a face cumva cu internetul (programatori, poate ceva advertising, istoric pe c?teva forumuri, experien??? cu mIRC-ul etc). ?n schimb, majoritatea pu??timii st? pe forumuri sau, mai nou, pe messenger ??i ?n general sunt produc?tori de pu??in? informa??ie nou? (de exemplu uit?-te la feedback-ul de pe blogurile GSPi??tilor)

    E greu s? faci un internet rom?nesc puternic ?n astfel de condi??ii. Trebuie s? se maturizeze lumea ??i s? ?n??eleag? c? internetul e mai mult dec?t pr0n, filme ??i muzic? gratis ??i loc de refulare a frustr?rilor personale.

    00
  26. Cifra de 7 milioane cred ca e destul de apropiata de realitate (nu ma mai mira nimic: priviti numarul de telefoane mobile din romania,si explozia lui). In Bucuresti si in marile orase netul este destul de bine infiltrat dar in orase cum este ex. Campulung-Muscel cresterea abia acum a inceput. Netul adevarat (banda > dial-up) care permite formarea si intretinerea unui site/forum/blog este introdus de curand. Providerii sunt mici(dar in crestere) si nu pot inca sustine calitatea la preturi mici, (ex. eu platesc 60 ron/luna ca sa descarc de pe dc cu 80kb/sec in metropolitana si 30kb/sec in extern).

    Providerii gen RDS sau UPC sunt inexistenti in afara marilor orase, (click-net a prins bine pe aci’ cu DSL-ul). Cresterea nu a fost reprezentata de „mari” provideri, ci de cei „mici” dar multi.

    00
  27. sper si eu intr’o maturizare a publicului pe internet in Romania in 2007. Se pare ca multi din cei ce acceseaza netu’ fac asta pt ym, jocuri, xxx, si alte chestii care nu prea reprezinta ceva „matur”. Despre forumuri… multi s’au saturat de ele. Despre bloguri… exista o tendinta de a le „ignora” sau „discredita” datorita continutului uneori inexact sau slab – dar cred ca blogurile bine scrise vor avea succes next year. Nu neaparat cele care incita & au scandale, desi si acestea… au o oarecare durata de viata(cat tine scandalul).
    anyway, imi place articolashu’ tau, zoso! :)

    00
  28. Apropiata de realitate din parti.
    Cei care zic asta cred ca nu-si dau seama ca 7 milioane de utilizatori inseamna un utilizator in fiecare familie, chiar ceva mai mult.
    Nu are rost sa zic ca imaginea e aberanta, nu?

    00
  29. 7 milioane este o abera?ie. E ca ?n bancul acela cu raport?rile de pe vremea lui Ceau?escu, „opri?i ?ns?m?n??rile, c? am dep??it suprafa?a ??rii”.
    Din c?te ?tiu eu, Astralul anun?a vreo 140.000 broadband, RDS vreo 500,000, Romtelecom vreo 200.000. Mai punem re?elel de cartier, toate ?nsumate la un total generos de 500,000. Mai punem – la fel de genero?i – ?nc? un milion de utilizatori necontoriza?i (din c?te ?tiu eu, la v?nzarea Astral c?tre UPC au ap?rut ?naintea v?nz?rii vreo 2000,000 de abona?i care teoretic nu existau). Ajungi la un num?r total de conexiuni la internet de vreo 2.000.000, la o estimare super-optimist?. ?n realitate, nu cred c? sunt mai mult de 1,500,000. O bun? parte din aceste conexiuni reprezint? utilizatori duali (adic? cei care au internet ?i la serviciu ?i acas?) sau chiar tripli (cei care mai au ?i conexiune mobil?). La un asemenea num?r de conexiuni nu ai cum s? ai 7.000.000 de utilizatori unici (l?s?nd la o parte c? am serioase dubii c? ?n Rom?nia exist? 7.000.000 de computere conectabile la internet.

    00
  30. andrei, ai dreptate. 2-3 ani, ce zici?

    sorin, ne intalnim noi odata si odata.

  31. Suntem mai multi de 2 milioane. Spre 4-5 din cate stiu eu si din ce tin minte c-am mai citit.

    00
  32. Vorbeam asear? despre liceeni din ziua de azi ??i c?t de dramatic? este situa??ia, cum vorbesc pu??tii ??i cum se comport? fetele.

    Genera??iile post-decembriste au fost crescute ?n alt mediu ??i o alt? cultur? dec?t am fost crescu??i noi. Nu prea existau ????afaceri???? sau p?rin??i care vin t?rziu, iar toat? copil?ria mi-am petrecut-o ?mpreun? cu al??i copii, deci socializ?ndu-m? ??i ?nv????nd reguli de bun sim??. Alte atrac??ii nu erau.

    Cei care au copil?rit dup? momentul din ’89 au fost mult mai pu??in sub controlul p?rin??ilor. Care, dac? ne g?ndim bine, sunt majoritatea optzeci??ti, una din genera??iile cele mai liber-cuget?toare din perioada comunist?. Iar libertatea oferit? dup? Revolu??ie, afacerile, diversitatea i-au cam sedus ??i au uitat de copii. Iar copii au ajuns s? stea c?te 5-6 ore pe zi la calculator ??i televizor ??i au sc?pat total de sub controlul p?rin??ilor.

    Impresia mea e c? va mai dura p?n? c?nd p?rin??ii se vor putea adapta la noile condi??ii, p?n? c?nd ??coala va fi mai responsabil? ?n ceea ce prive??te educa??ia copiilor ??i p?n? c?nd acele genera??ii vor ajunge mature.

    00
  33. Am un site unde folosesc 2 contoare: statistici.ro si trafic.ro. DAR pe trafic.ro nu imi apar aceleasi vizite (mai putine) ca pe celalalt…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)