Îmi explică cineva apucătura asta la proteste?

Minim jumătate dintre prietenii mei de pe fb au dat ieri sau azi share la un articol din presa internațională despre protestele de vineri. Din toate colțurile lumii, de la CNN la Al Jazeera. Și eu nu reușesc să înțeleg de ce. Sunt scrise la 3 zile distanță. Nu aduc informații noi. Nu au păreri extra. Sunt, de obicei, scrise de corespondenți români.

Și nu vorbim de oameni plecați din țară de 10 ani, ca să zic că își iau știrile de pe siteurile alea. Vorbim de români, unii dintre ei care au fost la proteste. Care e logica? Site-urile românești put? E mai de încredere Gigi Popescu, corespondent Euronews? Vor să vedem și noi restul că râd străinii de noi, iar?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. NOU
    #1

    Evenimentele din ultimele zile si felul in care au reactionat majoritatea celor din bula mea sociala mi-au confirmat ca nu e de ajuns sa ai studii superioare si profesii considerate intelectuale ca sa intelegi ce se intampla. Practic reactia si comportamentul lor sunt la fel ca cele ale celor de pe partea cealalta a baricadei, doar ca difera partidele si hash tag-ul.

    00
    • Iar dacă le zici asta, eşti un pesedist împuţit. Da, ei înjură, ei scuipă adversarii şi-i fut în gură, DAR în cazul ăsta se acceptă pentru că adversarii sunt pesedişti. Ei sunt în continuare civilizaţi, open-minded şi receptivi. Doar nu la chestiile care nu sunt pe placul lor.

      PS Apropo de ăia care o înjură acum pe Halep, vă mai amintiţi de Alina Dumitru? Dar nu sunteţi ca Mircea Badea, nu?

      00
    • NOU
      #3

      Nu neaparat de faza asta trecatoare cu datul in gura PSD-ului, cat de lipsa de intelegere a mecanismelor prin care se schimba un regim si lipsa de cunoastere in general a istoriei. N-a schimbat cine stie ce chestii Occupy Wall Street, o sa schimbe #rezist de weekend cu panselute si hore in fata unei cladiri goale.

      Plus ca multi dintre ei dau semne ca ar cadea imediat in extrema dreapta daca ar aparea un lider mai carismatic si care sa le atinga coarda „romani verzi si mandri, cu traditii si cultura milenara”.

      00
    • George, despre ce vorbim aici? Nu uita că indivizii aceștia (nu toți simpatizanții USR, că și printre ei găsești oameni cu capul pe umeri, ci nucleul die-hard de fanatici) sunt doar niște tinerei sclifosiți, care cred că dacă au citit pe internet două chestii prescurtate și cu poze, niște citate motivaționale și s-au plimbat pe dincolo deja au politica la degetul mic. Ce mecanisme să înțeleagă ăștia? Orăcăie toată ziua despre implicare civică și înjură lumea să meargă la vot, să participe, dar dacă le zici că politica e arta compromisului, or să se umple de spume că ei nu fac asta (doar așa se învață în ziua de azi, nu faci niciun compromis când vine vorba de tine).

      Iar până la urmă, exact despre asta este vorba: ei nu fac politică pentru cei din jur, ci doar pentru ei, să dea bine la cei din jur, să-i mângâie lumea pe cap ce deștepți, frumoși și minunați sunt ei, exact ca atunci când erau mici. Imediat ce o cauză va deveni trendy pe social media, se vor îngrămădi la ea ca oile la bulgării de sare după like-uri. Iar acum e la modă antipesedismul. Poate mâine va fi anticapitalismul sau românii verzi și mândri. Chiar acum două zile o tută din asta postase o poezie de Rady Gyr și „celebrating Romania”, în timp ce alți idioți ca ea îi dădeau like. Când am întrebat-o dacă știe orientarea politică a individului, s-a ofticat și m-a blocat (pe motiv că trebuie să comentez cu fața și numele adevărat).

      Nu spune cineva să nu se implice tinerii în politică, e foarte bine să facă asta, dar să învețe să gândească la rece, căci o mână de astfel de idioți și educația „eu sunt centrul universului” vor da totul peste cap. Dacă va apărea liderul carismatic de care amintești, indiferent dacă de stânga sau de dreapta, numai extremist să fie, se vor călca în picioare să meargă la el. Uită-te în SUA, unde toți implicații ăștia se duc fie spre Antifa, fie spre Alt-right.

      00
    • Erată: Radu Gyr.

      00
  2. păi zoso, dacă tu n-ai vrut să scrii despre proteste.. după fluture n-o să dea link nimeni niciodată, nici dacă ar descoperi marea teorie unificată (MTU)

    00
  3. Iată ce vor să spună:
    – Să re-credibilizeze demersul lor prin faptul ca a fost relatat de agentii straine de presa, sa se autovalideze.
    – Să arate că „străinătatea” e cu ei. Tot ei au dat share masiv la comunicatele ambasadelor uitând cu grație că ambasadele apără interesele propriilor cetățeni, care sunt doar rareori cumune cu interesele cetățenilor români.
    – Să se ridice deasupra bănuielilor de manipulare. În sinea lor, toți partizanii știu că există o ierarhie a credibilității surselor din RO, de fiecare parte a baricadei te-ai afla. Așa că bagă o știre de pe CNN în ideea: ”S-a închis”, gata e clar că e adevărat, nu sunt dubii, uitând, cum ai scris tu, că aceste știri sunt date de corespondenți români adesea dubioși.

    00
    • CORECT !

      au aparut 2 noi :
      ” Au trecut 3 zile de la acele gaze diverse, unele neuroparalizante. Si tu te simti ciudat/rau ?
      DISTRIBUITI si votati, sa vedem starea protestatarilor in general, este necesar la Parchetul Militar.”
      SI
      „#jandarmineriada

      Dragii mei, hai sa pornim un bulgare mare de povesti reale asa cum le-am trait fiecare in seara de 10 August, eventual si cu poze/video realizate personal. Doar asa putem contracara minciunile mafiei politice si ale jandarmeriei. Doar asa se va scrie istoria reala nu manipulatoare ca in 89-90, pentru care a trebuit sa treaca 29 ani si inca sa nu stim tot adevarul. Azi avem aceasta arma, internetul, hai sa o folosim din plin. DISTRIBUITI/copiati textul apoi scrieti-va povestea cu numele dvs, varsta, profesia de baza.”

      00
  4. Simplu ca buna-ziua: logica este sa arate ca ei urmaresc presa straina; sa se dea ei mari.
    Nimic nou sub soare…

    00
  5. Oamenii încă simt nevoia de confirmare. Li se pare că dacă scrie NYT sau Guardian sau Le Monde e altceva.
    Pe de altă parte mi se pare ireal că unii oameni, foarte reali, continuă să repede că violența era de așteptat, că jandarmii și-au făcut datoria și alte povești care sunt clar de domeniul SF. Și cum am zis, românii verzi care pun poze din vacanță. Ei sunt ok.

    00
  6. oamenii in general inca dau share la postari de genul „gasit buletin, share sa gasim proprietarul” .

    00
  7. foarte bine ca au scris , poate te prinzi si tu si fluturele ca nu au fost degeaba protestele , chiar daca pe moment nu se schimba nimic (vizibil) macar e clar pentru toata lumea ca „pute” ceva, ca sa te citez, in tara unde unii se lauda cum curge laptele si mierea … si cum ei de fapt sunt gresit informati de tradatorii de neam si de tara …

    mai si rad strainii de noi (uneori pe buna dreptate) , mai trist o sa fie cand n-o sa ne bage in seama deloc …

    prietenii care dau share la diverse, poate o sa-ti dea si tie sau poate nu … :p , succesul atrage si invidie

    00
  8. „E mai de încredere Gigi Popescu, corespondent Euronews? Vor să vedem și noi restul că râd străinii de noi, iar?” pai aici citim zilnic despre cat de jegosi sunt toti din tv si presa scrisa romaneasca … nu e cumva logic?

    00
  9. Cred ca tine de nevoia de legitimare. Site-urile romanesti sunt in general intr-o tabara sau alta. Tin cu „ai nostri” sau cu „ai lor”. Site-urile mari de afara sunt percepute ca obiective.

    00
  10. Dacă dai share din autohtoni, văru’ Cornel care e psd-ist nepracticant (adică votează din inerție cu cine aude și el fiindcă nu e interesat de politică) n-o să te bage în seamă. A auzit și el la știri ceva, pe primul post pe care a nimerit, știe ce s-a întâmplat la modul general și atât. Fiind fidel cititor al chestiilor postate de tine, când o vedea că dai share din BBC sau CNN sau Al Jazeera, chestii importante „de afară” văru’ Cornel o să creadă ce zic ăia, nu ce a auzit el la știri. La fel și mătușa Aurica, și unchiu Săndel. Sunt oameni ușor de influențat pe net, și, decât să-i influențeze latrina sau alte pagini psd-iste, mai bine le trântești tu chestii „internaționale”. Pentru mulți, ce se scrie p-afară e credibil, fiindcă aici „ăștia minte toți”. De aici și share-uri cu reacțiile ambasadelor. Nici dracu’ nu se uită în gura lu’ Iohannis sau Ghinea sau Cioloș sau Voiculescu, dar când aude de ambasadorul Austriei sau Elveției sau Franței (chiar cu numele scris greșit) e altceva. Cam așa văd eu lucrurile.
    Recunosc că am în listă psd-iști de vârsta a treia și îi „servesc” la fel. Nu știu dacă citesc ce share-uiesc eu, dar, având în vedere că sunt primii care dau like la poze sau chestii haioase, mă gândesc că se uită măcar și pe chestiile serioase. Și acum ce să le dau să citească? Guran, Petreanu, Fluture (deși ultimul articol al insectei a fost scris parcă cu cuvintele mele – jos pălăria!)? Sau „reacții internaționale?

    00
  11. a facut nazi declaratie de presa. a citit 20 de minute ca e greu sa ai un discurs necitit.
    a facut o instigare de manual…..
    sa-i dea cineva un sfat ca daca vrea „guvernul meu” trebuie sa castige niste alegeri

    00
    • de prim-ministrul care nu poate citi ceea ce i-au scris altii nici nu mai zic …

      00
    • @cristi
      cu nazi stam 5 ani. cu prim-ministrul de la psd istoria ne-a aratat ca se schimba repede…. si da e proasta si dancila, se completeaza cu nazi ….

      00
  12. E ceva de genul: uite, am fost bagati in seama! Deci existam si noi! :) Cam asa e media canadiana cand e amintita Canada in media americana.

    00
  13. Zoso, ma… Hai nu uimesti, dar ma faci sa ridic o spranceana. Pai tu de ce crezi ca de fac proteste?

    00
  14. NOU
    #37

    1. Se numeste living life by proxy si e acelasi mecanism care ii face sa se bucure (irational) la victoriile Simonei.

    2. As vrea ca oamenii sa se uite macar la Battle in Seattle inainte de „proteste”. Nu te duci la protest ca la plimbare… daca vrei sa realizezi ceva.

    00
  15. E simplu: Daca zice Digi24 sau ProTV ceva, poate sunt bias. Daca zice si CNN, Euronews si alte televiziuni din afara acelasi lucru le dovedesti celor nehotarati ca cei de la Antena 3 sunt prosti si mincinosi. In plus, au fost televiziuni straine la fata locului, nu totul se face prin corespondenti. De exemplu niste austrieci: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/o-echipa-a-televiziunii-austriece-de-stat-orf-atacata-de-jandarmi-in-timpul-protestului-979039

    00
  16. partea ailaltă dă share din sputnik, e ca la cărți, cnn este asul cu care tai și digi și aktual24 și sputnik și vocea rusiei

    00
  17. Vor să vedem și noi restul că râd străinii de noi, iar?

    DA! De o sută de miliarde de ori, ASTA!
    Aceștia suferă grav-grav de xenofilie. Dacă am fi trăit pe vremea sultanilor, țarilor și grofilor, ei ar fi fost în stare să se omoare între ei doar ca să obțină prilejul să-i dea sultanului/țarului/grofului tributul. Nu conta sărăcia lor sau celor pe care ei în cunosc, atâta vreme cât obțineau prilejul suprem să servească străinul.

    Urâtă gândire și mentalitate, de-asta xenofilia (+autorasismul aferent) este o boală mintală.

    –––––––––––––––––––––––––––––––

    Românul [xenofil] este obsedat după validarea străinilor. Faptul că „se văd” într-un reportaj străin, le aduce niște plăceri organisme pentru că… suferă de xenofilie. Dacă străinii le vorbesc de bine, iarăși, simt fericirea supremă, că străinii (tătucii) îi (sau ne) bagă în seamă. Și dacă le-ar vorbi de rău, nu-i nimic, „the master doesn’t know the full picture… but at least, recognizes/knows us already, so it’s still a win”.

    Xenofilii sunt exact ca servitorul doctorului Frankenstein, Igor.

    Vânzarea de frate nu aduce nicio durere dacă străinului, cui i-ai vândut propriul frate, îți zâmbește. Ce rudă, ce frate, ți-a zâmbit străinul – gata – ți-ai revenit din suferința de sânge fiindcă e înlocuită de plăcerea xenofilă, unde e important ca străinului să se simtă bine și să fie îmbogățit, nu că tu i-ai vândut propriul frate.

    Asta e un efect al xenofiliei: obsesia după validarea altora – a străinilor/tătucilor/stăpânilor.

    00
    • Prietene ramas in urma, exista o singura diferenta intre colonialism si statul indigen: una e exploatare. Cealalta e exploatare.

      Gen in Africa, regatul X ataca odata pe an vecinii, lua 1000 de sclavi. Si ii sacrifica stramosilor, ca n-avea ce face cu atatia, aveau destui, ei atacau doar din obisnuinta, sa nu-si iasa din mana.

      A venit un european, ba, stop, nu e bine. Mai bine vindeti-i. Aia au ascultat. In plus albul ala i-a invatat sa isi faca un port modernizat unde sa acosteze vasele, deci win win. Tipul are si acum statuie, fostul stat sclavagist a evoluat si a ramas independent. Poveste adevarata.

      Acum ce ai prefera – sa fii casapit de fratele negru care nu stie altceva? sau sa fii sclav in America unde esti relativ mai bine tratat plus ai ce invata de la ei?

      Zi repede, ca vine bossul Dragnea cu toporul.

      00
    • @mac gregor

      „Prietene rămas în urmă”, cu clișeul tău de ambele fețe aparțin aceleași monede, să-i zici lu tac-tu. Nu mă iei tu cu istoria ta mestecată prin google translator, romenglezească.

      Acum ce ai prefera – sa fii casapit de fratele negru care nu stie altceva? sau sa fii sclav in America unde esti relativ mai bine tratat plus ai ce invata de la ei?

      A treia variantă: căsăpit de nimeni, sclav al nimănui. Ți se vede gena de slugă xenofilă, mac. Nț nț nț. Xenofilia este o boală mintală, puiule. Să fii slugă la alții „pentru că-s străini/avansați”, cu atât mai rău. Practic irosești aerul și mâncarea cu existența ta neputincioașă de ilot sinistru și coloană a cincea.

      Zi repede, ca vine bossul Dragnea cu toporul.

      Mac, îți urez să ți se întâmple exact aceleași lucruri pe care mi le urezi mie, cu o intensitate de 1,000 de ori mai mare, dacă eu am vreun boss pe nume dragnea.

      Să dai peste oameni exact ca tine în viață, dar mai puțin pe partea cu exploatarea: că numai tu poți fii cel exploatat, ceilalți mai cu minte, râd de tine.

      00
    • Sigur boss, cetatean liber si nascut viu. Sa fii tu sanatos daca crezi ca esti sau poti sa fii independent si in afara exploatarii.

      Ai ramas cu idei de pe vremea lui Ceausescu cu independenta. Guess what, ca sa se simta ceausescu independent 19 milioane de oameni trebuiau sa ii fie sclavi. Varianta mai ramasa in urma.

      00
  18. mai e o chestie amuzanta, in cel putin 30% din cazuri cand o publicatie externa publica ceva stiri despre Romania, articolele sunt scrise de compatrioti de-ai nostri care de cele mai multe ori sunt extrem de polarizati pe o idee sau alta.

    devine interesant cand fiecare din bula lui share-uieste stirea data de „reuters” „cnn” si in spate sta gigel din bucuresti care e corespondent asociat (sau cum se numeste)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube