Există soluții pentru clădirile cu risc seismic

Și cred că am găsit-o:

Pe strada Cuza Vodă din Iaşi se află cele mai multe clădiri cu bulină roşie din oraş. Casele au fost construite înainte de 1900 şi nu au fost niciodată reabilitate. Primăria a vrut să le modernizeze cu bani europeni, dar proprietarii au refuzat să se mute. „Nu am fost capabili, din cauza acestui refuz, să depunem o documentaţie la Comisia Europeană”, explică Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași. (sursa)

OK.

Facem așa: declarație pe proprie răspundere că ai luat la cunoștință de situație, refuzi să te muți și nu ai pretenții în caz de cutremur sau de dărâmat casa de la sine.

A fost un cutremur și căzut casa peste tine? Nasol, viața e grea. N-ai murit? OK, plătește demolarea ei și degajarea molozului de pe teren, că nu se poate să rămână așa, e risc de bombă biologică. Ai murit? Să plătească rudele care sperau să moștenească. Nu vor nici ele, ci așteaptă să pice din cer ceva și ele doar să vină la final și să spună că terenul e al lor? Nu merge așa. Dacă nu te bagi la făcut curat, nu te bagi nici la moștenire.

Fiți atenți și la dobitocul ăla din Iași, el nu se mută pentru că drobul de sare îi poate pica în cap oricând. Și ce mândru e de el și de gândirea lui…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

41 comentarii

  1. Este un haos total ce se intampla in primaria IASI cu ai sai angajati de exceptie, dar si in randul iesenilor. Ala este unul din iesenii incapatanati. Unii viseaza ca acele case valoreaza al dracu de mult, pe motiv ca sunt in centrul iesilor. Vise si cai verzi pe periti. Un om normal la cap nu cumpara nici de-al dracu nimic acolo. Este o intreaga poveste veche cu acea zona. Tramvaiele care trec pe acolo au limita de viteza (sa o reduca) de ceva vreme, nu de alta dar daca ar pedala normal, sigur s-ar demola acele cladiri. Intradevar sunt vechi, antice si dedemult. ps: sunt iesean !

    00
    • Asta ca aviz alora care cred ca un tramvai prin Schei e o idee buna

      00
    • Si daca le-ar renova nu ar valora mai mult? Intreb si eu. Cat poate sa dureze renovarea? Un an? Stai in chirie un an, 2400euro si te intorci intr-o casa cu valoare dubla. Nu-s incapatanati, sunt tampiti moldovenii

      00
    • toti romanii sunt incapatanati, nu doar iesenii

      00
    • A gasit plavanul problema: „moldoveni”.
      De asta ce spui?
      „* proprietatea a pierdut aproximativ 230mp, loc pe care se va largi soseaua.
      * cei 230mp au fost evaluati initial la 200.000 de euro (aproximativ 870 euro/mp), dupa contestatia proprietarilor suma a scazut la 120.000 de euro (aproximativ 520 euro/mp).
      * imobilul nu este inclus in patrimoniu national, familia nu a facut demersurile necesare (sunt 5 etape, cu 5 calificative).”
      http://bucurestiidealtadata.blogspot.com/2017/01/demolarile-din-buzesti-berzei-mic.html

      00
    • Cristi, eu sunt moldovean. La mine se cheama autoironie, prostovane.
      Niste idioti nu vor sa le plateasca primaria renovarea pentru ca ………………
      Completeaza cu 2 cuvinte nu-mi da link-uri cu situatii din bucuresti, vasluianule.

      00
    • Prostovanul de serviciu esti tu, in acest caz.
      „Niste idioti nu vor sa le plateasca primaria renovarea” NU pentru ca sunt moldoveni. Ce legatura are zona geografica cu acest caz?
      Autoironie era daca spuneai ca doar tu esti prost. Dar asta ar putea chiar sa nu fie autoironie. :)
      Mai treceti, ma, granita sa vedeti cat de mult conteaza din oras sunteti din Romania…
      Bineinteles, inchei cu „vasluianule”. Vrei sa fii ironic, esti jmeker. :)

      00
    • Esti capsunar de 15 ani si tot in anus ai simtit-o pe asta cu „moldovenii”? :)))
      Plm de patriot trist ce esti. Ia zi coaie, iti mai trimite ma-ta sarmale cu Atlasibul?

      00
    • Si aia cu vasluiul nu era ironie. E realitatea, o spune prostul asta aici:
      https://zoso.ro/arata-centrul-vechi-bucurestiului-dupa-cutremur-6/#comment-1064585
      Ai vrut sa-mi dai un raspuns dupa un an. Chiar esti trist, carlane :(((

      00
    • cârlane :)))))) asta e so Vaslui :))))) n-am mai auzit-o de când eram student la Iasi

      00
    • Cei de la primarie cu „p „mic mint de rup.In primul rand marea majoritate a cladirilor vechi sunt in proprietatea primariei care le lasa sa se degradeze cu cea mai mare nepasare posibila, inclusiv prin folosirea lor ca locuinte sociale pentru suedeji.Au fluturat la un moment dat ideea ca ar putea face nu stiu ce reabilitare cu bani europeni.A fost doar praf in ochi, promisiuni obisnuite de campanie.Proiectul primariei nu a fost eligibil nici o secunda.Au venit ei cu o idee creata.Proprietatile private care sunt undeva la 30-40 % sa fie cedate gratuit primariei.O aiureala si o mare abureala.Acum vad e vanturata iar de „jurnalistii”sufletului.

      00
  2. Iar la „suprafata” inca arata bine… daca ajungi in spatele „fatadelor”, te gandesti c’ai nimerit prin ceva sat uitat de lume…

    https://www.google.ro/maps/@47.1643529,27.5814874,3a,75y,89.12h,91.53t/data=!3m6!1e1!3m4!1sBoGKSyo3Nt01GsPnnbMZsQ!2e0!7i13312!8i6656

    Gangu’ asta este la 100 m de „centru”…

    00
  3. Acum 20+ de ani am intrat prin cateva case. Stateau sa se darame. La propriu. A fost un sentiment placut sa nu mai fiu nevoit sa intru pe acolo. Nu inteleg cum azi cineva poate sa locuiasca acolo.
    Pe sub ele este un tunel imens din caramida. Asa ca fapt divers.
    Ps: fost iesean

    00
  4. Cuza Vodă nu are case vechi, are dughene obosite cu pretenții de case. In afară de Oficiul Postal, care inca mi se pare o frumusețe (nu stiu de ce, il compar cu Cladirea CEC din București), restul clădirilor sunt un caca.
    Poate in ultimii 15 ani, de când am părăsit Iașul, sa se fi schimbat ceva… deși articolul spune că nu s-a făcut nimic de vreo sută de ani.

    00
    • Din pacate nu s-a schimbat foarte mult. Moldovenii care locuiau in „caca” si acum tot in caca locuiesc pentru n-au vrut sa stea in caca renovat de primarie. Mai sunt unii care evadeaza din caca si trec granita.

      00
  5. aia din casele dărâmabile din iasi sunt buzoieni toti

    ( rude cu tiganul leo din ploiesti, lui ii e rusine sa recunoasca ca e buzoian, prefera sa spuna la toata lumea ca e tigan)

    00
  6. Nu e mai usor sa obligi omul sa repare sau sa vanda? Acele case nu sunt un pericol doar pentru propietari, sunt un pericol si pentru trecatori.
    Pe de alta parte si treaba cu monumente istorice este cretina. Daca statul vrea sa le protejeze atunci sa le cumpere si sa se ocupe de ele. https://www.google.ro/maps/place/Izvorul+Rece/@44.4372757,26.1165463,127a,35y,1.62h,45t/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x67b4d990b5d3f9da!8m2!3d44.436513!4d26.109825 in cazul asta propietarul nu a putut sa demoleze casa veche asa ca a construit in curtea din fata casei un hotel.

    00
  7. si daca o lasa nesemnata? legal vorbind, esti obligat sa semnezi orice declaratie cu care vin autoritatile? ( habar n-am. de aia ibtreb)

    00
  8. Nu cred ca se pot lasa sa se darame ca patrimoniu si istorie si din astea…o idee e sa le reabiliteze cu forta pt. ca patrimoniu, istorie si bla bla

    00
  9. Ar exista o solutie. Daca cladirea a fost expertizata cu risc, impozitul sa fie marit zdravan (10-20 ori) pana cand proprietarul dovedeste ca s-a conformat unui plan de masuri de consolidare. Decizia ar trebui sa fie la indemana oricarui consiliu local cu coaie.

    00
  10. In facultate am avut un coleg ce a inchiriat un apartament la ultimul etaj fix pe strada Cuza Voda. Cand a trecut tramvaiul mai rau decat la un cutremur de 6.
    Nu am stat mai mult de 5 min acolo si nu am mai calcat niciodata.
    Alea sunt blocuri de sinucigasi si nu e nevoie de un cutremur sa le darame.

    00
  11. Vezi ca legea e exact asa cum zici tu, daca peste tine cade casa si mori intradevar, autoritatile sunt obligate sa te scoata de acolo viu sau mort, dar ruinele pot ramane pe teren pe termen nedefinit, cata vreme nu pune in pericol siguranta publica (adica a trecatorilor), si daca o pune, primaria poate bloca trotuarul, lua masuri de ocolire.

    Nu vad de ce sa trebuiasca sa fortezi demolarea si evacuarea molozului… In Bucuresti si acum exista ruinele unor constructii antice, devenite monumente istorice…

    E terenul oamenilor, tu aici vrei o expropriere silita, care nu se poate… te deranjeaza ruinele din centru, marci banul si faci acte de caritate, nu te deranjeaza, stai inca un secol cu ele acolo pana se inteleg proprietarii…

    Si da, daca x moare si are bunuri de mostenit cat si datorii, y are de ales, fie renunta integral la mostenire, adica si la bunuri si la datorii, fie le mosteneste pe amandoua.

    00
  12. Aceleasi reacții le vezi și în București. Oamenii ăștia își merita soarta dar pun în pericol și alte persoane în caz de dezastru. Legislația trebuie schimbata pentru a permite autorităților evacuarea interes de siguranță. Nu te muti, statul îți oferă prețul din piață sau îți dă o locuință sociala și reconsolideaza clădirea. Nu merge cu rugatul și cu rațiunea cu babuinii ăștia.

    00
  13. Si dacă locatarii ar fi de acord să se mute, chiar credeți că statul acesta infect are banii necesari pentru consolidare? Sunt zeci de blocuri ai căror locatari au depus documentația necesară si așteaptă. Ghiciți ce…
    P.S. Luați ca reper claduri din București si Ploiesti. Iașiul este peea departe…

    00
  14. O problema e si numarul mare de apartamente de inchiriat in cladiri cu bulina pe Airbnb si Booking. Cautand in Bucuresti un ap. de inchiriat pentru o noapte intr-o zona cat de cat centrala, am verificat adresa fiecaruia in lista primariei a cladirilor expertizate tehnic cu risc seisimc. Nu mi-a venit sa cred cat de multe am gasit in clasa I de risc seismic… Companiile acestea nu interzic inchirierea apartamentelor din cladiri cu risc?

    00
  15. Daca statului ii pasa atat de mult de cladirile istorice apai atunci cred ar trebui sa le rascumpere, fortat chiar, de la proprietarii incapatanati.

    00
    • nu e o idee rea, doar că proprietarul de clădire care stă să cadă, fix ăla care n-are cinci lei să spoiască fațada sau interiorul, crede că apartamentul lui valorează 1.2 milioane euro.

    • cum e cu dreptul la proprietate?

      00
    • @wd, e ca si libertatea: se termina acolo unde incepe a altuia. Daca ai un obiect ce poate dauna celorlalti poate ca ar trebui sa ramai fara el. Daca cladirea in care stai se poate prabusi peste altii poate ca nu ar mai trebui sa fie in proprietatea ta.

      00
    • @Alexandru

      Vezi că Vali ți-a explicat în răspuns și de ce o bucată de țară e încăpățânată pe „să cer mult ca să mă îmbogățeasc peste noapte, în mai puțin de o generație”.

      00
  16. In Oradea primăria a oferit împrumuturi avantajoase pentru cei care locuiesc în case istorice. Asta combinat cu impozite mărite pentru cei care nu-și renovează casele. Din ce poze am văzut pe Instagram le-au renovat foarte fain.

    00
    • Renovatul e una, consolidatul e cu totul alta. De multe ori ajunge la niste sume astronomice.

      Nu faci din cacat bici. Cladirile alea trebuiesc rase, construite replica si platite partial in rate la impozit sau intergral la instrainare.

      00
  17. ma gandesc cum stau rechini imobiliari cu ochii pe casele si terenurile respective, daca e cladire istorica nu se pot atinge de ea, dar dupa cutremur ai un teren curat pe care se poate face un bloc.

    00
  18. Majoritatea caselor de pe str. Cuza Voda sunt nationalizate, pline cu suedeji sau case de bisnitari care asteapta bani grei pe cladiri putrede. Totusi treptat, treptat s-au inceput lucrarile la unele cladiri (momentan doar fatadele, dar consolidari propriu-zise nu cred, gen: centuri, stalpi de beton, tencuiala de consolidare etc. )

    00
  19. Cam cat costa o consolidare? Are cineva idee? Pret aprox /mp

    00
  20. mai bine punem o bulina si ne plangem in presa.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.