De ce există evaziune fiscală în România

sleepy_catun bugetar a scris pe 15 Octombrie 2010, 10:40 am

Fiindca tot faceti voi apologia privatului din Romania (cel mai frumos, destept si cinstit personaj din lume) de ce nu impartasiti voi din experienta personala cum se face evaziune fiscala la greu in firmele din Romania?  As fi tare curios cate din firmele din Romania (nu multinationalele, desi nici alea nu rup muntii cu cinstea, ca nu-s prosti) declara profit anual ca sa fie impozitat! Asa ca lasati-o mai moale cu privatii. In alta tara poate, dar in Romania nu!

Unii bugetari sunt confuzi, trebuie sa admitem. Majoritatea nu isi inteleg rolul si nu stiu de ce isi primesc salarii. Si, pentru ca mancarea nu e inca gata, hai sa ii lamurim pe scurt:

Rolul bugetarilor este sa suga p*la privatilor. Intr-un fel sau altul, asta e rolul lor. Sa imi rezolve actele instant, sa nu se rasteasca la mine, sa nu imi faca mutre acre, sa nu aiba program de lauze. Petru ca bugetarii nu produc nimic. Ei deservesc niste oameni care produc si au grija ca ei sa isi indeplineasca obligatiile catre societate. Nu, rolul politistului nu e sa isi faca planul de amenzi, rolul lui e sa se asigure ca, in timpul programului sau, legea este respectata. Rolul inspectorului nu e sa adune amenzi pentru partid si pentru el, nu, rolul lui e sa se asigure ca privatul respecta legea. Rolul asistentei nu e sa primeasca spaga si sa fure din medicamente, nu, rolul ei este sa trateze bolnavul. Si asa mai departe.

Banii nu ajung acolo unde trebuie. Da, toata lumea face evaziune fiscala pentru ca deja plateste prea mult pentru niste servicii de rahat. Atunci cand te duci la un restaurant si platesti 200 lei pentru o friptura proasta, data viitoare nu te mai duci acolo. Eventual citesti dinainte preturile si nici nu o comanzi. La fel si cu evaziunea. Din taxele mele ar fi trebuie sa se construiasca autostrazi, sa se renoveze spitale, sa se optimizeze apartul de stat. In schimb, banii mei s-au dus pe masina senatorului care era sa dea peste mine, pe masinile lui Andrei Nastase si Elena Băsescu, pe casele tuturor, pe tot. Normal ca nu vreau sa mai platesc taxe si incerc sa fac evaziune acolo unde pot. Cititi un pic despre pensii.

Acrituri. Asta e cireaşa de pe colivă. Ok, nu sunt drumuri, nu sunt spitale, e birocratie, dar cand te lovesti de jigodiile de bugetari parca iti piere cheful de orice. Politistul care incearca sa fie smecheras cu mine, explicandu-mi ca si el stie engleza si ca stie ce e scris pe masina mea, desi nimeni nu l-a intrebat. Politistul care e ţanţoş si nu stie sa scrie amenda. Asistenta care imi explica doct ca ea are treaba. Doctorita care sare de cur in sus cand ii spui ca e incompetenta si, dupa un telefon bine plasat, e cea mai docial fiinta din lume. Muista de la ghiseu, care n-are niciodata chef de nimic si se poarta ca si cum ti-ar face o favoare ca iti ia banii. Toti sunt niste acrituri si cu toate astea uita ca sunt platiti de mine.

Dap, se face evaziune in Romania. Inclusiv angajatii de la Ministerul Finantelor fac evaziune fiscala, avand salarii mici si bonusuri mari, pe sistemul drepturilor de autor. Privaţii afla pe pielea lor ce e criza si cat de greu e sa iti platesti obligatiunile. Bugetarii sunt niste lepre jegoase, care plang ca au fost prosti si lacomi. Toate jegurile de la MF ar trebui date afara. Toti politistii care au luat mai mult de 20kg in 20 de ani de serviciu ar trebui dati afara. Toti.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

112 comentarii

  1. O tara saraca are evaziune fiscala mare, se munceste la negru si toate merg prost – e logic, cand nu ai bani – incerci sa tragi cat mai mult pentru tine.

    Si fenomenul incepe de la aia cu chioscuri de parter de bloc – pana la corporatii.

    Hai sa nu fim ipocriti sa zicem ca aia sunt mai furaciosi si ceilalti mai putin, ca pana la urma toata lumea vrea sa traiasca. Ce nu intelege statul e ca degeaba impui taxe si impozite noi cand lumea e saraca – e firesc sa nu-ti mai plateasca nimic.

    00
  2. Raspunsul standard la intrebarea „De ce este evaziune fiscala?” este „Sunt impozitele prea mari si nu ne permitem sa le platim”

    Cum se manifesta evaziunea fiscala? Vanzare la negru(fara chitante/bonuri/facturi) , oameni angajati la negru (fara contract/carte de munca), DECI, sume de bani care nu se impoziteaza

    Care este solutia evaziunii fiscale(din punctul de vedere a guvernului)? Taxe noi, impozite mai mari, legi care impiedica un comert facil, reduceri salariale, reduceri de pensii etc…etc…etc…

    00
  3. subscriu. :-)

    00
  4. „Tanarul proprietar a tasnit dintre manifestanti, pentru ca politia comunitara tocmai se pregatea sa-i ridice limuzina Audi A6.”
    de pe hoțnews.

    00
  5. nu vorbesti serios, nu? ca mi se pare ca generalizezi, si ultima data cand am scris asta parca nu te-ai suparat…

    00
  6. apropos de pensii – ai vazut ‘casa pensiilor’ din bucuresti (cea de langa mall-ul vitan)? Iti dai seama ce profit au avut baietii in epoca-de-aur de-au avut bani sa construiasca cladirea aia? :)

    00
  7. de undeva trebuie inceput dar de unde habar n-am. am niste amici profesori,toata ziua se plang de salarii mici.amandoi dau meditatii fara factura evident si stau in chirie fara contract. altul are un salon.tunsori,manichiuri,cacaturi de astea. taie facturi de toata jena.dar se plange ca statul il jecmaneste. altul are un magazin.mai mereu il calca garda. amenda+5 miloane spaga. evident marfa e 50% fara factura,inlocuita mereu.normal,injura guvernul de 10 ori pe zi. mi-am renovat ceva prin casa.fara factura normal. plm. toti vrem drepturi.obligatii…mai salcam

    00
  8. la registratura Ministerului de Finante (interfata institutiei cu contribuabilii) unde mergi sa lasi documente, NIMENI nu stie sa salute.

    in 4 drumuri facute acolo anul acesta, NICI UNA din cele 6 secretare nu mi-a raspuns la buna ziua! Fac precizarea ca este o camera mica, cu cateva birouri din lemn apropiate, unde se aude si musca.

    in schimb am avut placerea de a asculta ce mai gatea fiecare pe acasa, sau ce mai fac sotii…

    nu mai vorbim de training-uri HR inexistente, ci de bun simt in cea mai pura forma. din partea mea, STIMULENTUL pt dansele este degetul din mijloc!

    00
  9. 1. Tu ce produci efectiv?
    2. Nu toata lumea face evaziune fiscala. Paradoxal, tocmai aia care tipa din gura de sarpe sunt aia care fac evaziune.
    3. Tu cum te comporti in general? Cu cititorii, cu cei despre care scrii?

    Intrezaresti un model? Lucrurile care ne deranjeaza la ceilalti sunt lucrurile care ne caracterizeaza pe noi insine. Cu cat ne deranjeaza mai tare, cu atat ne caracterizeaza mai mult.
    Reflecteaza putin si incearca sa nu mai reactionezi imediat in stilul pre-puber, deja consacrat, „ba proasta e ma-ta ca nu te-a avortat”

    00
  10. Situatia e si mai simpla. Eu fac evaziune. Accept sa fiu platit cu PFA, la negru, etc. Alternativa e sa nu mai fiu platit deloc si atunci prefer evaziunea.

    Bai dar daca tot o fac, atunci tac din gura si merg pe burta. Nu ma apuc sa ma vait pentru bietii pensionari, ca n-au din ce trai. Nu plang pentru sarmanii bugetari, daca acestia nu sunt capabili sa impiedice evaziunea asta. Nu fac greve daca firma imi taie dintr-o data ce primeam la negru, pentru ca am acceptat si riscul acesta cand am acceptat evaziunea.

    Ma dezgusta cum plang zilnic la Antena 3 tot felul de jurnalisti despre soarta cruda a pensionarilor, cum se pot descurca ei cu 250 de lei pe luna? Apoi aceiasi jurnalisti sunt platiti de ani de zile pe drepturi de autor si nu platesc nimic spre pensii din acel castig. Daca stii ca asta e situatia, macar taci din gura, nu te mai dai si lup moralist.

    00
  11. casa pensiilor din vitan e proprietatea lu’ raposatu’ erbashu, si e in chirie la astia cu pensiile…

    00
  12. Ar trebui sa se faca putin curat printre bugetari. In mediul privat se rezolva, oamenii incompetenti nu pot fi tinuti pe scaunele alea prea mult, dar cand esti platit de la buget…

    00
  13. evaziunea fiscala din romania e rezultatul unui feedback pozitiv: impozitele sunt mari, firmele gasesc chichite contabile pentru a le ocoli, iar statul, cand vede ca ii scad incasarile la buget, prefera sa majoreze impozitele, in loc sa faca economii. e ce ziceai tu intr-unul din posturile anterioare: romanul, cand n-are bani, se imprumuta; strainii mananca mai putin. problema e la stat.

    alt factor e si mentalitatea: mai bine mult de la putin, decat putin de la foarte multi.
    de ce mult de la putini? pentru ca pentru fiecare impozit platit, statul „munceste” sa-l colecteze. si atunci, de ce angajatul care are deja salariul redus cu 25% sa munceasca mai mult, colectand mai multe impozite mici (la care nici nu primeste bonusuri, vezi greva de la anaf)? iar daca nu munceste, angajatul nu poate fi nici dat afara. concret, asistam la discutia intre doi prieteni, unul dintre ei, director la o institutie publica cu 3 (trei) directori si 40 de angajati, dat afara (in timp ce era in concediu): „lasa ba, te faci ca n-ai vazut notificarea, iei la cunostinta cand te intorci la munca, dupa care ii dai in judecata ca sigur castigi”. astfel, nici macar daca nu e performant, angajatul de la stat nu poate fi dat afara. iar daca indrazneste cineva sa-l demita, legea ii permite sa se intoarca =).

    00
  14. De ce exista evaziune fiscala? Pentru ca aia cretini care au mai platit corect impozite (ca is si din astia) au descoperit ca, daca e vorba sa „primeasca” inapoi macar ceva, primesc ciu-ciu. Vorbesc aici despre protectie (ca de aia avem Politie), vorbesc de servicii medicale, vorbesc despre lipsa sictirului la ghisee, ca stim cu totii cum suntem tratati de „reprezentatii” Statului, cand e vorba sa beneficiem de niste servicii, nici nu am cerut ajutoare sau altele, spun doar despre niste servicii pe care teoretic le-am tot platit.

    Dupa ce ti-o trage minunatul Stat sistematic de abia respiri, desi cica esti intreprinzator si ADUCI BANI in sistem, iti cam vine sa-ti bagi picioarele. Si pana si prostii care plateau corect totul, incep sa caute alte variante, ca tot rahatul ala e pana la urma. Nu se vor construi autostrazi mai repede, nici nu se va pune la punct un sistem ce sa ucida coruptia.

    Inca astept sa vad CEVA serios facut de onor Statul si ai sai reprezentanti pentru „prostime”. Momentan aud doar ca se reinventeaza impozite si se mai imprumuta niste bani, dupa care mai aflam despre cine stie ce „investitie” buna facuta de baietii destepti.

  15. Cine face greva sa fie dat afara ca, slava domnului, someri dornici sa munceasca se mai gasesc, chiar si pe 400 de lei.

    00
  16. …si tocmai pentru ca suntem asa cum suntem(evazionisti din tata-n fiu – si culmea, MANDRI de asta!) – vom avea pantofii mereu murdari de mocirla asta in care ne place atat de mult sa calcam.
    Mentalitatea romanului e de neclintit. Statul e inamicul, si noi trebuie sa facem slalom printre sicanele ce ni le pune-n drumul spre vilutza de la Snagov.
    Asta cu drepturile de autor e evaziunea mintilor luminate, adica presa si, mai nou chiar si IT. E trist ca pana si astia fura. Pt ca asa se numeste: furt. :-(

    00
  17. Privatii fenteza statul pentru ca sunt dezamagiti de el. E o forma de revolta sociala muta. Daca ar vedea ca din banii dati de ei se face ceva s-ar calca pe picioare la coada la platit impozite. Yeah right. Ia sa avem noi un fisc ca IRS-ul american sa vezi cum ar creste incasarile la buget. Cu revolta sociala si nemultumiri mute cu tot.

    00
  18. Raspunsul standard la intrebarea “De ce este evaziune fiscala?” este “Sunt impozitele prea mari si nu ne permitem sa le platim”

    corect este: EVAZIUNEA FISCALA EXISTA PT CA BUGETARII NU ISI FAC TREABA

    it’s as simple as that. si in final au ajuns sa sufere consecintele propriilor actiuni. au crezut ca pe ei nu-i atinge nimeni in posturile lor caldute si au dat dovada de iresponsabilitate ani de zile. uite ca acum nu culeg decit ce au semanat.

    in mod similar, suedejii nu se integreaza pt ca militia nu-si face treaba si nu ii forteaza sa se lase de facut mizerii, iar (multi dintre) aia carora le iau casele alunecari de pamint patesc asta pt ca au defrisat tot muntele.

    din pacate degeaba se intimpla toate astea, pt ca romanii ramin prea prosti pt a pricepe ca actiunile lor au si consecinte, si vor continua sa se comporte iresponsabil si sa-si ia suturi in cur si in dinti din acest motiv.

    00
  19. @Dorian – ce zici de ITsti banuiesc ca te referi la scutirea de impozit. Nu stiu exact de ce o cataloghezi drept furt, atata timp cat treaba e legala. Discriminatorie fata de cei care nu lucreaza in IT, dar legala si cu oarece fundamente in spate, in sensul ca au vrut sa atraga investitori in domeniu (si chiar au reusit).

    00
  20. NOU
    #24

    nu am nimic e comentat, adaugat sau contrazis. Pur si simplu vreau sa zic ca sunt perfect de acord cu „Rolul bugetarilor este sa suga p*la privatilor”. Evident, la figurat.

    00
  21. Orice leu care nu ajunge la stat e un leu care contribuie la economie, de unde acest bugetar isi sustrage existenta.

    00
  22. Romania e o tara bogata daca ne gandim la resurse naturale / umane / culturale – etc.

    Adica are potential enorm – dar lumea de rand e saraca. Gandeste-te cata lume munceste pe 800 Ron.

    Iar daca la astia care au 800 ron salariu le aplici taxe si impozite noi – e normal sa nu le plateasca pentru ca nu au de unde.

    00
  23. Nu platesti bani la stat pentru ca ai impresia ca in schimb primesti servicii de kkt, aia care lucreaza la stat sunt platiti de kkt pentru ca nu e cu ce si drept urmare presteaza servicii de kkt. Avantaj tu.
    Dezavantaj eu, care platesc bani la stat pentru aceleasi servicii de kkt.
    Practic tu esti intr-o conjunctura care te avantajeaza motiv pentru care iti face o placere deosebita sa arunci din copacul in care stai cocotat cu coji de banane in capul celor care nu au mai apucat nici o craca.
    Ceea ce depaseste complet puterea mea de intelegere este de ce voi astia privilegiati, carora totul va pute, vi se pare ca sunteti inconjurati numai de prosti, incompetenti, imbecili, o tara de kkt cu oameni de kkt, nu plecati prin alte tari. Sau nu ascendeti catre un alt plan existential, alaturi de zeii ai caror descendenti directi sunteti.
    Explicatiile posibile sunt doar doua si nici nu se exclud reciproc:
    – de fapt nu sunteti nici asa de inteligenti, nici asa de frumosi cum credeti si realitatea este ca nu ati face nici o mare branza pe afara, ba mai mult ati trai probabil mult mai prost decat aici.
    – va place sa traiti in kkt.

    00
    • @andrei:

      Nu platesti bani la stat pentru ca ai impresia ca in schimb primesti servicii de kkt, aia care lucreaza la stat sunt platiti de kkt pentru ca nu e cu ce si drept urmare presteaza servicii de kkt. Avantaj tu.
      Dezavantaj eu, care platesc bani la stat pentru aceleasi servicii de kkt.

      am platit 12 ani. e de ajuns. ma descurc eu cu pensia cumva.

  24. Ala de la finante cu salariu de minim 2000 de lei ii suge penisul lu’ ala cu salariu de la privat, de 650 lei. Yeah right. Sa inteleg ca un doctor tre’ sa io suga contribuabilului, la fel si un pompier, pentru c-ai plateste salariul. Wtf?

    00
  25. Salariul mediu in privat este mai mic decat salariul mediu la buget. Ceea ce inseamna ca statistic vorbind privatii sug pla pe mai putini decat bugetarii.
    Ceea ce inseamna ca ar fi absurd ca un bugetar sa isi caute de lucru la privat din moment ce el deja castiga mai bine decat privatul. Si ia si mai putina muie pentru asta.
    Acum, cum se numeste ala care trage la jug si mai mult, si pe bani mai putini? Si ce anume exact alimenteaza sentimentul sau de mandrie?

    00
    • @alex:

      Salariul mediu in privat este mai mic decat salariul mediu la buget. Ceea ce inseamna ca statistic vorbind privatii sug pla pe mai putini decat bugetarii.
      Ceea ce inseamna ca ar fi absurd ca un bugetar sa isi caute de lucru la privat din moment ce el deja castiga mai bine decat privatul. Si ia si mai putina muie pentru asta.
      Acum, cum se numeste ala care trage la jug si mai mult, si pe bani mai putini? Si ce anume exact alimenteaza sentimentul sau de mandrie?

      fix despre asta e vorba. ai dreptate, aia de la privat sunt prosti. bugetarii ruleaza!!!

  26. presimt ca o sa fie un post cu multe comentarii.

    vreau doar sa spun ca cel putin jumate din bugetari pot fi inlocuiti cu niste softuri (care nu cer -atatia- bani si fac treaba mult mai repede, fara sa comenteze).

    Cu putin AI am putea inlocui cu succes si guvernul…

    00
  27. Zoso, practic vorbind tu ar trebui sa sugi pla alora care totusi platesc taxe si impozite la stat, pentru ca pana una alta tu beneficiezi de niste servicii pentru care nu dai inapoi nimic.

    00
    • @alex:

      Zoso, practic vorbind tu ar trebui sa sugi pla alora care totusi platesc taxe si impozite la stat, pentru ca pana una alta tu beneficiezi de niste servicii pentru care nu dai inapoi nimic.

      „pana una alta” e un termen nefericit. am platit 12 ani si am beneficiat din pla. acum am ales sa nu dau inapoi nimic.

  28. Sa nu-i uitam si pe jegosii de bugetari de la Curtea de conturi care cu acordul lor tacit aproba puzderia de nereguli din toate ministerele.

    00
  29. La punctul 2, „banii nu ajung” ai scris o mare tampenie.

    Evaziunea se face pentru ca se poate, nicidecum pentur ca nu ar fi conditii si vezi doamne, cetatenii sunt nemultumiti si fac evaziune.

    Sa nu fim totusi ipocriti…

    00
  30. =)) Oh, dar presimt că o să îți faci din ce în ce mai mulți prieteni. =))

    00
  31. Eu ma ingrozesc in fiecare luna cand primesc fluturasul de salariu si ma uit la „contributiile” mele catre stat….Si ma gandesc cate documente n-am platit pentru masina mea si cate voi mai plati, desi platesc impozit separat si pe ea…Nu m-ar deranja impozite mari si atatea taxe, daca s-ar face ceva concret de ele….

    00
  32. Imi place de astia care intreaba „da’ tu ce produci?” of of of…

    00
  33. Bah mai du-te-n pla mea cu „platiti de tine”! Calculeaza bine cati bani platesti pe luna si vezi ce plm poti sa cumperi cu ei! Si apoi vino sa vinzi gogosi pe net! Ai impresia ca esti primul sau singurul amarastean care-si plateste taxele si impozitele? Ne tot futi la cap toata ziua cu Germania in sus, Austria in jos … nu stiam ca acolo iti face una felatie in timp ce stai la ghiseu sa-ti achiti darile! Mai lasa-ne dracu’ cu tampeniile astea … auzi la el, „a plasat” el un telefon bine si gata a dresat-o p-aia! Poate daca i l-ai bagat in pizda pe vibratii …

    „Normal ca nu vreau sa mai platesc taxe si incerc sa fac evaziune acolo unde pot.” ~ si ce plm pretentii ai?

    00
    • @accidduzzu: de prin 2006 am platit lunar statului ~1.000 lei. in 2008 am platit un logan full-options. in 2009 am platit un megane. sunt prost, stiu.

  34. deci iti dai cu parerea, generalizezi, simplifici, pui etichete, te comporti ca un prost (desi nu esti), dai impresia ca detii adevarul absolut etc.
    esti exact ca unii dintre politicieni, adica … ca cei pe care uneori in injuri.
    multi s-au saturat de rahatul asta de societate nefunctionala, dar datul cu parerea nu ajuta prea mult. niste solutii concrete, nu bla bla/uri generale ar ajuta mai mult – evident nu libertariene, adica mai spre extrema liberalismului.
    si poate si ceva initiativa ar fi ok.
    sa stii ca aceasta revolta si acest spiritul revolutionar pe care il afisezi te apropie de stanga (de conceptul de stanga si nu de materializarea lui romaneasca).

    00
  35. La motivele spuse de tine mai e unul de adaugat. Patronii vor sa se imbogateasca repede.

    00
  36. Mi se pare că ai gândit doar într-un sens, ceea ce nu e chiar corect.

    00
  37. Inca ceva…jegosi sunt si intreprinzatorii privati nu numai bugetarii. Intreprinzatorii/patronii care nu platesc ore suplimentare, care nu dau zilelibere prin lege angajatilor, care nu dau concediul legal, care te santajeaza cu taierea salariului ca sa muncesti mai mult si sarcini care nu iti apartin,care nu iti platesc contributiile reale si te trezesti cu 2 lei pensie peste 30de ani…

    00
    • @didi: patronii vor sa se imbogateasca repede. corect. dar tot ei platesc milioane pe luna contributii inutile la stat. pentru ce? pentru dreptul de a fi hărţuiţi de garda financiara.

  38. @zoso

    :grin:

    in ro consecintele sunt niste mici insecte mitologice, inrudite cu delfinul si pe care nu le baga nimeni in seama, la fel cum la traversarea strazii nimeni nu se asigura ca nu vine vreun unicorn care sa dea peste el.

    PS: cred ca ar trebui sa le trimiti o scrisoare de multumire astora cu grevele, ca am impresia ca ti-au crescut traficul si oricum iti furnizeaza subiecte la greu :grin:

    poate asta e planul lor de redresare a bugetului: iti cresc tie traficul, ai venituri mai mari, si vei plati impozite mai mari. :grin: :grin:
    cred ca e un plan pe termen lung. :grin:

    00
  39. ”bugetarii nu produc nimic. ” – Pe de-o parte, puteai opri lejer articolul aici. Pe de alta, bugetari sunt si angajatii unor intreprinderi de stat care produc totusi ceva (bun sau serviciu, vandabil sau nu). Daca e vorba de administratie, cred ca 2-3 injurii pe blog nu-s suficiente…

    00
  40. Eu unul nu-i am la suflet pe „privati”, desi mai nou si eu sunt printre ei. Si treaba asta cu facem evaziune pentru ca e scump e si asta o abureala. Lumea face evaziune pentru ca se poate. Si nu, faptul ca lucrez ca PFA nu inseamna ca fac evaziune, chiar daca platesc la stat mai putin.

    Dar pe de alta parte Zoso are mare dreptate in legatura cu bugetarii. Eu tocmai am pierdut 2 ore azi cu drumuri pe la finante. In loc sa-mi petrec timpul producand ceva si aducand bani la buget, il pierd cu hartoage.

    Si pe cand in alte situatii mai dai de oameni binevoitori (chiar daca mai rar), cand vine vorba de functionarul public ma simt ca pe vremea lu’ nea Nicu. Ipoteza mea este ca totul se face voit, chiar daca la un nivel inconstient. Daca am avea un sistem simplu si usor de inteles n-ar mai fi loc de favoruri, mita, evaziune fiscala sau de plecaciuni pe la ghisee. Dar cum Romania este tara tuturor posibilitatilor ne convine asa cum e acum. Bine asta celor destepti pentru ca fraierii ca ca mine n-au decat sa piarda timpul si sa-si toace nervii.

    00
  41. Sa le scadem salariile ca si asa nu produc nimic. Sunt convins ca asta o sa atraga numai oameni competenti, atenti si zambitori in sistem, nerabdatori sa lucreze pentru 4 milioane/luna, si noi nu o sa ne mai facem atatia nervi cu ei.

    e gretos cu mine cand ia 20 de milioane.
    e gretos cu mine cand ia 5 milioane.

    teoretic diferenta de 15 milioane intre o greata si alta, merge la scopuri mai bune.

    daca ar fi zambit barem cand treceam pe la ei,poate mi-ar pasa.
    si nu numai mie.
    de ce crezi ca toti ii injura ?

    00
  42. asa e, bugetarii o sug de la privat si privatii la fel o sug de la bugetari. Parca privatii nu ar traii tot in tara asta de cacat, unde toti nu facem decat sa ne-o tragem unii altora. Cu asa mentalitate ne meritam soarta cu varf si indesat. Suntem o natie mai scarboasa decat suedejii.

    00
  43. @dorian: statul e inamicul, da. când 45% din tot ce câştigi tu se va duce într-o gaură mare şi neagră, fără să primeşti nimic în schimb, vei gândi la fel ca oamenii normali la cap: „eu pentru CPM plătesc?”
    Cine e statul?
    Ăia care au urlat ca din gură de şarpe că li s-au luat „suplimentele”. Auzi, luau suplimente că-şi făceau treaba! O să mă duc şi eu la angajatorul meu să-i cer un 300-400% „îngrăşământ” ca vin cuminte la berou şi frec taxtatura 12 ore!

    00
  44. Mai dute in p… mea cu blogul tau cu tot atotstiutorule. Ti-ai pierdut un fraier care intra zilnic pe blogul tau, Oricum sunt sigur ca nu publici postul asta.

    00
  45. Dacă au salarii mai mari nu vor fi cu nimic mai competenţi ci doar vor fi mai mulţi din mai puţine familii. Uitaţi-vă de exemplu la APIA la salariaţii din oricare judeţ. Jumătate sunt rude după nume, că câţi or fi rude dar cu nume diferit numai ei ştiu. Valabil pentru orice instituţie în care sunt disponibile listele cu personalul.

    00
  46. Cam radical don’ Zoso in articolul asta, dar e de inteles.
    Problema cu bujetarii e ca e o lista de probleme. Si problemele sunt cicluri vicioase intretinute din toate partile. Salarii mici la bugetari (in unele domenii) nasc coruptie. Corupta da bugetarului un venit real caldut care il face sa nu isi ceara un salariu mai mare. Si dezechilibrul se accentueaza in timp (in sistemul medical e cel mai evident). E un exemplu.
    Alt exemplu de ciclu vicios este al prostului management dublat si de nepotismul care atinge proportii impresionante in sistemul bugetar. Vii tu tanar bugetar cu entuziasm sa faci treaba si seful o promoveaza pe proasta de nepoata lu’ sefu’ lui. Sau pe tine te fu## toata ziua si iti da de lucru si verisoarei lu’ cumna’su nu-i da de lucru, ca doar fac Craciunul impreuna. Pai sa nu ti se ia? Si te lasi pe tanjala si pe chiuleala, si treci treptat pe program de lauze. Si imbatranesti pe post cu aceste obiceiuri, si vin aia mici si noi si invata de la tine. Si uite asa.
    Si noi, privatii in lupta cu bugetarii, tot un cerc vicios alimentam: „optimizam” fiscal treburile, deci sunt mai putin bani la buget, de aici pauperitatea sistemului.
    Solutia ar fi sa identificam cat mai multe din cercurile astea vicioase si sa luam naibii niste masuri sa le oprim. Privatul e obligat sa faca chestia asta in business-ul lui, altfel moare. Sistemul bugetar insa…

    00
  47. @zoso

    uite aici un exemplu cam ce ar putea sa faca politia uneori:
    https://www.reddit.com/r/reddit.com/comments/drkp5/reddit_today_without_provocation_or_warning_i_was/

    compara asta cu ce am patit acum ceva ani de zile cind in liceu fiind mi-am futut glezna la basket si topaiam intr-un picior spre statia de autobuz care era destul de departe. cind a trebuit sa trec o trecere de pietoni am vazut o masina de politie la semafor si i-am rugat sa ma duca pina la statie, nu mai mult, 2-3 sute de m, ca nu prea puteam sa pun piciorul jos. raspunsul a fost la misto si pe un ton de superioritate de n-ai idee, desi eu le vorbisem frumos si era clar ca ma chinuiam sa ma deplasez si efortul pt ei ar fi fost minim.

    deh, diferenta mare intre o tara civilizata si latrina planetei.

    apropo de asta si de ce ai zis tu:

    rolul politistului nu e sa isi faca planul de amenzi, rolul lui e sa se asigure ca, in timpul programului sau, legea este respectata

    as avea un comentariu de facut: scopul legii este protejarea cetatenilor. si asta ar trebui sa faca politia. un politist cu adevarat bun stie cind trebuie amenda si cind un avertisment e suficient. rolul lui e sa reduca riscurile de accident (daca e politist rutier). poate ca cineva a facut o mica greseala fara intentie si e mai util sa-i explici ce a gresit si de ce nu trebuie sa mai faca asta decit sa-l arzi la buzunar.

    aplicarea cu discernamint a legii e mai utila decit aplicarea stricta. care insa e clar mai buna decit ne-aplicarea deloc.

    00
  48. Mai terminati ma cu evaziunea asta fiscala in mediu privat…La noi la firma de ex. se dau facturi si se platesc si toate taxele la stat …care nu sunt deloc mici. Pur si simplu in unele luni nu mai ramane profit dupa ce se platesc taxe, salarii si cheltuielile de intretinere a birourilor. Astia, care va dati cu parerea ca se poate declara mai putin profit si alte alea, mai intai sa studiati cum sta treaba ca nu declari tu profit cat vrei…tot iese din evidentele contabile pe care nu le mai manareste nimeni acu ca iti fac imediat dosar penal. Sunt controale peste controale…

    00
  49. Mai dute in p… mea cu blogul tau cu tot atotstiutorule. Ti-ai pierdut un fraier care intra zilnic pe blogul tau, Oricum sunt sigur ca nu publici postul asta.

    uite, l-ai pierdut pe bugetarul Florin care avea timp sa intre zilnic pe blogul tau (si, probabil, pe multe altele). ce te faci acum ?!

    bugetareeee, ia pla bah.

    00
  50. de ce nu iesim in stradă sa protestam impotriva serviciilor publice? Impotriva politicienilor care nu isi respecta promisiunile? Impotriva functionarilor care vor spaga? Impotriva celor care nu isi platesc impozitele? Impotriva celor care fac averi ilicite? Stim numai sa ne plangem pe la colturi, ca niste muieri. Hai sa facem o actiune de protest pentru un stat de drept si un tara normala! Va tine pe vreunu?

    00
    • @cc: stii de ce? pentru ca avem treaba. daca privatii lasa treaba si ies in strada sa protesteze, atunci nu mai fac bani. daca nu mai fac bani, mori de foame.

  51. Evaziune fiscala exista pentru ca ei permit asta si pentru ca romanului i s-a permis intotdeauna sa fure. Asa cum fura 2 m de teava din intreprindere, asa cum isi facea gratar de mici in fabrica, cum fura cartofi de la CAP, samd.

    00
  52. Ca si angajat in sectorul privat (si la noi si in alta parte, indiferent de nivelul de competenta…), daca nu-ti ajung banii nu poti decat 1) sa incerci sa iti schimbi jobul cu unul platit chiar si cu 10-20% in plus sau 2) sa iti mai iei un job pe langa ala care il ai. Sau inghiti in sec si incerci sa-ti restrangi cheltuielile.

    Ce face bugetarul daca nu-si mai ia stimulentele de 150%, sporul de calculator, concediu, stress, ghiseu, xerox, etc ?

    Greva, nene. El e batut in cuie acolo unde e, este unic in univers in competenta sa, nimeni altul n-ar putea lua spaga in locul lui. Asa ca nu trebuie atentat la dreptul omului de a lua credite pentru Touareg, vila in Voluntari, vacanta in Thailanda si, de ce nu, chiar si o plasma cu buletinu’…

    00
  53. disclaimer: nu am citit toate comentariile asa ca e posibil sa se mai fii exprimat cineva in legatura cu asta.

    Acum cateva posturi ai pus o poza funny ( https://zoso.ro/img/2020/10/economy.jpg ) care se poate aplica si aici. intr-o tara perfecta bugetarii ar avea niste salarii care sa-i determine sa lucreze alea 8 ore in regim continuu,sa-i motiveze sa nu mai ceara sau astepte spaga; iar noi am fi precum americanii cu frica lor de irs. din pacate e un cerc vicios aici.

    off: care e faza cu tema cu poza la fiecare articol, am vazut si la arhi o tema noua in care am observat faza asta. e noua colectie 2011 ?
    ps: nu-ti mai arata linkurile in prima pagina trebuie sa deschizi articolul propriu-zis, mi se pare fustrant.

    00
  54. Eu am un sfat pentru bugetarii care vor mai multi bani: sa isi caute de lucru la privat. Sunt sigur ca asa competenti cum sunt isi vor gasi de lucru f. usor avand in vedere ca fac performante deosebite la actualul loc de munca (ca d-aia primesc sporuri). Sau ciocu mic si joc de glezne daca vor loc caldut la stat. Si poate se informatizeaza dracu odata institutiile astea ca m-am saturat de birocratie.

    00
  55. de ce sa nu mor de foame? Am doua doctorate si sapte masterate. Si o firma care abia isi plateste impozitele.

    00
  56. vai ce nemultumit esti bre zoso, dar punete tu in pielea militianului care e platit acum cu maxim 1200 lei si baga la strada de rupe, cam ce servicii vrei tu la banii astia??? Ce vrei sa se ia la bataie cu interlopii, sa ii stranga pe toti de gat??? Slabe sanse la banii astia. Sau un angajat de la finante, daca ia fara stimulentele curului 800-1000 de lei crezi ca exact grija ta o are, sa iti rezolve problemele tale??? Dar daca am avea niste conducatori destepti cu ceva viziune si care chiar si-ar dori sa faca ceva in tara asta iti garantez ca s-ar face, dar cand pe toti ii doare in cur, nu au o strategie coerenta, nu gandesc pe mai multi ani, ci doar de unde sa ia bani acum sa le inchida gura alora de urla, ce rezultate vrei??? Iti dau si un exemplu simplu, tati il platesti decent pe functionar fara nici un stimulent fara nimic, ii fixezi un target in functie de domeniu, iar pe partea opusa il arzi si in functie de numarul de reclamatii primite si atunci sa vezi ce frumos iti vorbesc bugetarii si cu cat talent se misca sa te ajute.
    Pai unui militian de la rutiera in momentul in care creste numarul de accidente in zona sa de acoperire inseamna ca nu isi face treaba deci il arzi. Functionarului de la finante care se ocupa de eliberari anumite acte ii fixezi un numar minim de acte de facut pe zi, raportat la program si la durata, nu face fata out cu el si gata. Solutii sunt tot timpul persoane care sa vrea sa le aplice nu sunt.

    00
  57. Vinovatii sunt unii singuri : JUDECATORII
    MAi devreme sau mai tirziu, totul ajunge la hotaririle lor.Ori, cind vezi cum zboara vintu fara sa ii pese de nimik, cum procurorii se chinuie , politistii se chinuie, dar cind se ajunge la judecatori astia le dau drumul…..atunci iti permiti orice….
    Suntem toti corupti , doar ca unii avem sansa sa furam altii nu prea.
    Sansa e sa fim privatizati cu totul.Pentru k de la privat….cam greu sa furi….

    00
  58. @paisie
    Nu muri tu de grija militianului si a functionarului. De ce?
    Pentru ca au avut si salarii mai mari si eu personal nu am simtit nimic deosebit, dimpotriva gretosenia lor pleaca direct de la 97% indiferent de salariu.

    00
  59. Zoso, ma bucur ca ai inteles ceva si ai deschis dezbaterea. Vezi si numarul de comentarii care au aparut. Deci, recunosti ca am avut dreptate? Nu am nimic impotriva privatilor, recunosc ca au dreptate, pentru ca daca taxele ar fi mai mici, evident ca evaziunea fiscala ar scadea. Dar nu trebuie sa sarim toti in capul bugetarilor. Unii (si din pacate, pentru cititorii tai, foarte multi) sunt foarte bine pregatiti (mai ales in sanatate si in invatamant -mai ales superior). Sunt oameni care au vocatie pentru profesie si o fac, din pacate, fara a primi recompensa cuvenita. Asa ca eu cred ca e o tema ce trebuie dezbatuta fara nici un fel de ranchiuna. O zi buna!

    00
  60. PS. Pentru toti (sau marea majoritate) o explicatie: bugetari nu sunt numai functionarii de Administratiile financiare sau politistii, cu care va confruntati. Sunt multi altii de care aveti nevoie si pentru care in general nu aveti nici un fel de respect!

    00
  61. @Paduraru: nu iti insel asteptarile. semidoctii pot suge pla pe alte bloguri. recomand ciutacu.ro.

  62. Si ca sa va lamuresc de unde stiu multe lucruri, sa va povestec ceva. Aplic pentru Progamul Prima casa in noiembrie 2009. Eu bugetar salariu -1700 Ron, nevasta 1800 Ron (ca e mai smechera) . Am o dacie Logan din 2005. O familie prietena, el agent de vanzari -pe cartea de munca 700 RON(in realitate 25000-3000 Ron bani in mana), ea secretara companie multinationala -700 Ron pe carte , intre 2000-3000 Ron bani in mana) aplica in acelasi timp. Ei au un Wolksvagen Passat, fabricatie 2008. Eu iau credit in decembrie 2009, ei iau in martie 2010. Am aplicat impreuna. De ce?

    00
  63. Rectific „Dacia Logan 2007” si „el salariu 2500-3000 ron”

    00
  64. @un bug…
    daca te intrebi de ce esti deja pe drumul cel prost. Lasa-te de bugetereala si apuca-te de vanzari si mai vorbim.

    00
  65. Povestea mea de azi:

    Joi trebuia sa depun la finante (14.10) o declaratie care se poate depune pana in 15. Greva.

    Azi am auzit ca au inceput lucrul. La 13:58 erau plecati toti. Portarul nici nu ma lasa sa intru in institutie pentru ca oricum toata lumea e plecata: „Domnule in toata tara asta vinerea la ora 14 e gol in finante.”

    Luni ma duc sa platesc o amenda.

    00
  66. @anca Poate ai dreptate. Dar evaziunea fiscala e evidenta pana la dumnezeu.
    @claudiu Da si sotia lucreaza tot la stat. Si nu am ajuns la stat asa aiurea cum crezi tu, ca e mai caldut ci prin competente. Poti sa o crezi sau nu, esti liber, ca d’aia e democratie.

    00
  67. @un bugetar: tot ce am vrut sa zic a fost ca multi au ajuns acolo din pacate din motivul enumerat de mine… cred ca poti sa imi confirmi ca am dreptate :( Nu am insinuat ca nu ai ajuns acolo prin competente.

    00
  68. @claudiu Ai dreptate, din pacte, pentru ca multe angajari si promovari in sistemul bugetar se fac (mai ales in ultimii ani) prin apartenenta la un partid. Ca sa fii lamurit, nu sunt (si nici sotia) membru al nici unui partid. Am fost membri (e drept ca pentru putin timp si pe MERITELE NOASTRE, respectiv cand eram studenti eminenti) ai PCR si a fost suficient. Si nici nu vom fi! Poti sa fi sigur de asta!

    00
  69. @Claudiu: amenda aia presupun ca nu e pentru declaratia pe care nu ai avut cum sa o depui…
    @zoso: daca esti patron corect si nu faci evaziune, dai la stat niste sume foarte mari, e practic imposibil sa le platesti in monede (iar bacnotele mici, au aparate de numarat)

    Pentru impozitele care le dau la stat (si pentru mine sunt sume destul de mari, eu ca „patron” nu am salariu cat dau impozit la stat) ce primesc in schimb? NIMIC.
    Inspectorii de la garda financiara te trateaza ca pe un infractor, „vitele” de la ghiseu nu stiu decat sa te puna pe drumuri si sa iti raspunda ca in piata, si pot sa continui…
    Ca sa nu mai spun ca in anul 2010 inca se mai depun declaratii pe dischete (care nu se mai gasesc in comert) desi s-au investit sute de milioane de euro in informatizarea administratiei publice.
    Deci nu pot in nici un caz sa ii simpatizez pe bugetari (atentie, nu includ aici sistemul medical).

    Si ca sa inchei… Nu va convin conditiile de munca, salariul pe care il ofera statul? Daca sunteti asa de competenti, angajati-va la privat si va garantez ca vezi primi exact salariul pe care il meritati. Nu va tine nimeni la stat.

    00
  70. Si daca tot am luat pe bugetari, cum vi se pare ca fratele meu, care este medic chirurg (deci pregatire facultate 6ani, 5 ani rezidentiat, 3 ani specializare in alte discipline asociate) angajat intr-un spital dintr-un judet (deci nu Bucuresti), cu minim doua garzi pe saptamana nu castiga mai mult de 2000 RON (adica sub 500Euro). Si nu vaansditi la spagi ca alea sunt minime! Vi se pare normal pentru o tara din UE? Dar la noi tot chelnerii si mecanicii auto sa fie la putere!!!

    00
  71. Rectific „si nu va ganditi”

    00
  72. @un bugetar: ai dreptare, exista si oameni competenti sau care muncesc in sistemul de stat. Din pacate foarte multi au fost dati afara primii la restructurari pentru a ii tine pe cei cu pile si evident incompetenti.

    00
  73. @un bugetar: sa inteleg ca si sotia lucreaza tot la stat?
    Curiozitate personala, v-ati cunoscut acolo? Sau v-ati gandit ca e „caldut” la stat? :twisted:

    00
  74. vreti sa va dau si eu un exemplu? Un departament de bugetari de 6 oameni a atras din 2008 incoace fonduri ue nerambursabile pe 9 proiecte in valoare totala de aproximativ 50 milioane euro. Acum aceiasi oameni sunt managerii acelor proiecte, si au o medie salariala de 1000 lei. In acelasi timp, alte departamente se ocupa cu frecatul mentei, pe salarii la fel. Si presupun ca asa e peste tot in administratie: unii muncesc din greu si pe altii ii doare-n pix, ca salariul e la fel, ori muncesti, ori nu.

    00
  75. @un bugetar Evaziunea aia de care zici tu cu mai multi bani in mana nu se practica la prea multe firme pentru ca sunt putini angajati care ar accepta asa ceva si nici pentru angajator nu e cine stie ce afacere pentru ca oricum trebuie sa plateasca 16% la stat pentru banii aia la sfarsitul anului (sunt bani scosi din casa). Probabil ca esti asa superficial si in meseria ta….

    00
  76. Imi place cat e de tampitel „un bugetar”-ul asta!
    Daca ar fi dat pe la scoala mai des, citea macar ca scopul fiecarei societati comerciale (multinationala sau nu) este PROFITUL, nu plata impozitelor. D’aia se numeau in vechime „societati cu scop lucrativ” adica puneau capitalul la lucru.

    00
  77. De profesori nu ai zis nimic…. m-am scos :D… ai mare dreptate… pe plaiurile noastre mioritice chiar si atunci cand mergi sa platesti ceva se uita la tine de zici ca esti infractor… cand mananci la restaurant chelnerul iti da impresia ca ii esti dator cu ceva… ca nu din banii tai isi ia salarul… si multe alte minuni de genul asta!

    00
    • @goldy: profesorii sunt o categorie aparte. ei au un obiect al muncii. la fel si pompierii, salvamontisii, smurd, alte clase speciale.

  78. Zoso, pentru articolul asta ai o bila alba de la mine. Ce pacat ca ai mare dreptate!

    00
  79. Sa-mi dai adresa sa-ti trimit o lada de bere. Punct ochit, punct lovit. BRAVO.

    00
  80. Daca 6 luni nici un privat nu ar mai plati impozite la stat , sa vezi ce bot ar face aia de la MF chiar si pe 300 roni pe luna… e usor sa stai la birou sa plimbi prosti plaitori de taxe si la sfarsit de luna sa ceri bonificatii … nu e problema privatului ca bugetarul a facut rata pentru Audi si vila la corbeanca, si nu mai are cu ce sa o plateasca,

    00
  81. cortez: la sfarsitul anului ar trebui sa plateasca cam 31 %, daca ar fi bani scosi din casa. Asa ca sunt bani negri, ca n-o fi prost sa riste degeaba.

    00
  82. @cc Poate sa ii scoata ca dividende si sa plateasca 16% impozit. Nu stiu cati isi mai permit acum sa nu dea factura (cel putin eu nu prea mai stiu firme sa nu dea factura)…E de ajuns un client nemultumit si te-ai ars…amenda si dosar penal. Partea mai rea e ca de banii din taxe nu beneficiezi de mai nimic din partea statului…masina ti-o strici pe drumurile tarii…la spital mai bine n-ajungi decat sa stai pe la cozi o zi intreaga si sa dai spaga. Cat despre platitul taxelor…mai bine interactionez cu un computer decat cu un functionar scarbit de salariul micsorat cu 25%. De profesori nu mai zic nimic ca stim cu totii rezultatele de la BAC de anu asta….

    00
  83. si eu am scis de acasa, din fata calculatorului si atat. chiar crezi ca doar cu scrisul se poate misca ceva? eu te intrebam ce faci mai mult decat scrisul.
    abordarea ta e de genul: eu am scris, dar nu s-a intamplat nimic. de vina sunt cei care ar fi trebuit sa citeasca ce am scris eu si sa ia aminte. ori ei fie nu au citit, fie nu le-a pasat de ceea ce am scris eu. deci prostia e la ei, nu la mine ca … ma rezum doar la a scrie

    00
  84. Eu cred ca pornind de la niste probleme reale, noi o muscam de fiecare data cand ne manipuleaza un pic astia de la putere.
    Nu scaderea cu 25% a salariilor si eliminarea tuturor sporurilor inseamna reformarea sectorului bugetar. Mai ales in conditiile in care platim cele mai scumpe drumuri din Europa, fara sa le putem folosi…
    Licitatiile trucate merg in continuare. Lasam in continuare firmele de salubritate sa ia grosul (daca nu chiar totul) din ridicari de masini. Si lista poate continua. Problema bugetarilor e reala, si nu cred ca e cazul sa fim rautaciosi. Pierderea de venituri e in multe cazuri de peste 50% asa ca le inteleg nemultumirea. Problema e ca acelasi management (a se citi aparatul guvernamental) nu face nimic pentru sporirea eficientei si scaderea numarului de 1.3 mil bugetar. Nu face nimic pentru relansarea economica. Relansare care ar putea crea locuri de munca pentru bugetarii concediati ca urmare a restructurarii si cresterii eficientei. Iar a propos de abordarea bugetarului de la ghiseu: daca nu stie sa se poarte trebuie invatat, nu vrea, mai sunt si altii la poarta. ..
    Nu bugetarul e inamicul public numarul 1. Si nu profesorii sau medicii sunt exponentii ineficientei sistemulu. Parerea mea.

    PS: Nu am lucrat niciodata ca bugetar.

    00
  85. scuzati virgula pusa aiurea si literele mancate :-(

    00
  86. @un bugetar
    Cand vorbiti despre „privat” tot ii dati inainte cu „evaziunea fiscala”. Mi-e teama ca nu intelegeti semnificatia reala a termenului si ca ati inghitit nemestecata pilula data de onor conducatorii statului si liderii de sindicat.
    „Evaziunea fiscala” pe care o tot blamati pentru veniturile mici ale bugetarilor nu e produsa de sectorul privat. E produsa de economia gri si neagra, care prospera cu voie de la stapanire (ca sa explicitez: contrabanda, furturi, spagi, prostitutie, droguri „legale” si nelegale, etc).
    Presupunand ca aveti dreptate si printr-un miracol „evaziunea fiscala” ar fi eradicata si colectarea taxelor ar fi de 100%. Credeti ca ar creste salariile medicilor si profesorilor, scolile ar fi ca’n povesti si infrastructura ar sfida perfectiunea? Nu. Bani au fost, sunt si vor fi in sistem numai ca au fost, sunt si vor fi administrati mizerabil ( http://www.porcisme.ro/ samd). Mizerabil din punctul de vedere si al angajatilor din sectorul de stat si din cel al celor ce finanteaza sectorul de stat („evazionistii” de contribuabili).

    00
  87. cortez: 16% impozit pe profit + 16% impozit pe dividende. Dar nu asta e important. Important e ca cel mai mult fura oamenii politici. De aceea au interes sa pastreze un sistem public ineficient si la mana lor.

    00
  88. Ca sa vedeti ce a fost si ce ne asteapta cu adevarat, analizati sumele de pe . E ceva de groaza! Scorul se actualizeaza zilnic…. :?: :roll:

    00
  89. De acord, iti vine sa-ti bagi picioarele, dar eu zic ca nu merita. Ai mei au o firma si isi platesc absolut toate darile catre stat. Astfel dormim toti linistiti.

    Legat de asta, zoso, spui public ca nu mai platesti impozite. Nu ti-e teama ca te trezesti cu ANAF-ul la usa?

    00
  90. ‘bugetarii sa le-o suga privatilor’ eu zic, daca tot au o parere atat de buna despre ei, mai bine, privatii sa le-o suga profesorilor, pompierilor, etc… Ar fi frumos sa le-o sugeti voi cand va inscrieti copilul la scoala sau il duceti la pediatru…Daca nu produc numic, hai sa-i desfiintam…
    Nu mai generalizati. Nu le stiti pe toate. Sunt sigura ca majoritatea dintre voi au sau au avut parinti care tot in sistemul bugetar lucreaza (sau au lucrat) deci, macar un pic de respect pt ei, daca nu pt tanti de la ghiseu. Si nu toti bugetarii sunt ‘scarbiti’ de viata si se rastesc la ghiseu. Mai sunt si cei care, muncesc mult si sunt platiti prea putin pt munca depusa. Eu de exemplu, desi muncesc mult si nu’s platita destul, nu as pleca pt un job mai bine platit, pt ca sunt unul dintre cei care ma implic in munca mea, am o motivatie si satisfactia muncii (nu ma refer la bani). Am lucrat si cu publicul si incercam de fiecare data sa fiu draguta si sa ajut atat cat puteam.
    Nu va dati seama ca nu bugetarii sunt ‘oaia neagra’? Asta incearca sa va bage in cap politicienii, ca o scuza pt a mai taia din niste salarii, sa mai faca si ei rost de niste bani, sa poata sa faca afaceri murdare si sa aiba o ‘acoperire’ ca ‘ vai unde se duc banii- la bugetari’ si sa ‘lucreze’ ei linistiti.

    Vai, acum vad cat de mult am scris :P

    00
  91. N-am nimerit niciodata intr-o institutie unde un functionar dupa ghiseu (birou) sa fie interesat sa ma ajute, sa-mi zambeasca , sa nu faca fete…. cred ca se molipsesc unul de la celalalt… Nu este posibil sa trebuiasca sa-ti faci treaba , treaba pentru care esti platit din banii celorlalti ( chiar si cu 25% mai putin- tot de la noi sunt banii) si sa nu fi in stare sa o indeplinesti…sa nu vorbim daca ii rogi sa faca ceva „la urgenta”, intervin si alte aspecte….

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.