O excursie tulburătoare și bulversantă…

Vai ce mă seacă ipocrizia asta tristă. Folosirea de cuvinte mari și grave (un idioțel spunea că a fost cea mai tulburătoare excursie pe care a făcut-o vreodată, de parcă sărăcia în România a fost eradicată și ne apropiem încetișor de PIB-ul Elveției, mai ales datorită cartierului de lux Zăbrăuți) pentru a exprima o exploatare de resurse.

Și știți care e diferența dintre lacul ăla și asta sau asta? Pe cele din urmă nu le vedem. Se întâmplă undeva, nu știm exact unde, dar e cam nasol. Eh, asta e, ia uite ce tricou frumos! Ce? Sunt torționari care primesc pensii imense? Ce să-i faci, asta e…

 

calau

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. „Prețul unui loc în Tabăra Foto Union de la Roșia Montană este de 750 de lei.” … scump … imi iau 85 f1.8 de banii astia

  2. Ipocrizie? Dar oare de ce nu se pot face ambele, una fara cianuri iar fabricile din shenzhen in care oamenii sa munceasca in conditii normale? A, pentru ca ar pica profitul RMGC/Fonconn la mai putin de jumatate? Ce ne pasa de aia care sufera atata timp cat noi suntem bine.

    Probabil ca daca erai platit prost pt reclama pt RosiaM – nu acceptai sa faci atat de multe lucruri pentru satenii de acolo care vor doar sa munceasca. Stiu stiu o sa zici ca de fapt o faci de dragul oamenilor care nu au ce manca, evident.

  3. Faptul ca alti au probleme mai mari sau ca inca nu ni le-am rezolvat pe toate nu inseamna ca trebui sa fim ignoranti si sa ne trezim cu dureri de cap mai tarziu (si eventual sa dam din umeri si sa zicem: asta e, data viitoare o sa stim mai bine)

  4. Aici esti putin meschin, ca sa fiu delicat. Daca ar fi fost in Romania fabricile alea sau poluarea Chinei, intr-adevar poate n-ar fi fost cazul sa facem gat pe tema Rosia Montana.

  5. ar fi fost o excursie tulburatoare si bulversanta daca s-ar fi dus pe jos pana acolo. asa cu masina au poluat planeta, huooo :) si le-a mai dat si bani pe benzina exploatatorilor austrieci, huooo afara cu strainii din tara :)

  6. E, pai daca se intampla si la altii, atunci e ok, nici o problema. Sau nu. Ce se intampla la altii, e problema lor, ce se intampla in Romania, e problema noastra.

  7. Bre, acu’ vreo 3 ani era „peisaj lunar” și zonă în care n-aveai ce vedea. Acu’ e frumos da’ suntem prea săraci ca să ne permitem să ținem locuri frumoase în picioare.

    Pe undeva sunt de acord cu exploatarea. Dar nu în condițiile de față. Nu cât timp zona aia a fost futută forțat ca să nu rămână decât soluția exploatării, nu cât timp legislația este futută forțat ca să permită exploatarea, nu cât timp șobolanii aleși au halit șpăgi și șpăguțe pentru treaba asta.

  8. Concluzie: dacă alţii distrug pentru profit, trebuie să facem la fel. Aşa ajungem şi noi din urmă ţările civilizate, unde e totul antropizat pînă-n ultima celulă.

  9. #unitisalvam #rosiamontana :D
    Stii ce e aiurea si clar mostra de ipocrizie? Ca in timp ce strazile sunt pline de protestatari care vor sa salveze #rosia, in zona cu pricina totul e la fel cum era si anul trecut s.a.m.d.
    Adica, vrem sa salvam, dar ”ne limitam” doar la a protesta, in rest nu facem nimic concret.
    A vrut cineva sa deschida vreo pensiune, vreo sera, vreo cultura pomicola, ceva pe acolo, sa creeze locuri de munca si nu i s-a dat voie? (nu ma refer doar la Rosia Montana, ci si la localitatile limitrofe, pe raza de 30km)

  10. Vali, ştiu asta, dar e convenabil? Şi, ca să pun problema altfel,distrugerea fiind aceeaşi: de ce nu exploatează statul român, ca să fie beneficii materiale net superioare?

    Eu am o părere destul de împărţită referitor la Roşia Montană, dar mi-e lene s-o scriu complet, fiindcă e prea mare pentru un comentariu. Dacă vrei neapărat s-o afli, pot să-ţi trimit un mail sub formă de articol.

    • @ratza: pentru mine și pentru tine e convenabil. că nu am vrea să dăm 100 lei pe un tricou pe care dăm 30. și ne facem că nu vedem și nu știm unde sunt produse. :)

      da, trimite-mi, te rog.

  11. Perfect de acord cu tine Vali. Mor pe genul astia de oameni. Sigur are vreo ‘scula’ de aparat pentru care au murit cativa vitenamezi si cu care ar fi hranit un sat din Africa un an de zile. Daca te bucuri de avantajele vietii moderne atunci taci si accepta. Ca sigur ii place pateul de gasca dar nu are nici o remuscare sau nu intreprinde nici o actiune cand e vorba de bietele animale:)

  12. @Gabi – nu, nu pentru aia de acolo. Pentru noi, astia de aici, care vrem bani pentru scoli, spitale si autostrazi. Si mi se rupe ce inseamna asta, cateva miliarde conteaza pentru noi, ca nu suntem SUA sau UK sa ne uitam cu scarba la ele.

    @ ubercool – true. Cu toate astea, ce se intampla la altii iti arata daca e bine sau nu ce se intampla la tine acasa. Atata timp cat aurul s-a exploatat asa timp de zeci de ani cu probleme minore – si da, sunt minore – nu vad de ce nu l-am exploata acum.

    Vali, daca te intereseaza inca o parere re Rosia Montana, manifestatii etc, pot trimite si eu un articol. Poti face ceva gen ‘Rosia Montana day’ :).

  13. Zabrauti , nu are legatura directa cu PIB-ul, ci cu suedejii.

  14. băi, se face turism prin zonă, la mai puțin de 15-20 de km. prin Albac se asfalta acum 3 ani. Pe lângă Roșia mă mir că n-au scos direct asfaltul ca să dea mai bine de înțeles ce vor…

  15. Sa stii ca lumea chiar vrea tricouri la 100 de lei cat timp nu seamana cu cele de 30 de lei https://www.tomshardware.com/news/apple-iphone-5c-orders-slashed,24698.html … ca producatorul a ales china din varii motive precum faptul ca e mai usor cu aprovizionarea, productia sau profitul asta e treaba lui. Pe consumator chiar nu il intereseaza unde e fabricat.

    p.s. … netul merge prost cam oriunde, facebook a ramas fara bara de stalker si prevad o gaura mare in flash player

  16. In Zabrauti au vopsit blocurile, e lux acum.

  17. @Alexx: daca citeai tot articolul la care ai dat link si te documentai despre ce ofera fiecare model relativ la diferenta de pret, comentariul tau nu s-ar fi nascut.

  18. Eh, detalii

  19. Desi au iesit prin presa informatii, si pana si politicienii care sustin acel proiect recunosc ca licenta de exploatare a fost acordata in detrimentul statului roman, noi inca mai discutam de acest proiect. Proiect care, dupa mine, e de competenta DNA. Cei de la RMGC sa zica mersi daca n-or sa infunde puscariile. Ca atare, licenta ar trebui luata inapoi de statul roman, stat care ar trebui sa se uite cum procedeaza alte tari cu exploatarile aurifere, si intr-un mod transparent sa scoata acea licenta la LICITATIE. Evident ca acea exploatare de acolo trebuie inceputa. Dar nu asumandu-ne orice riscuri, si nu acceptand orice mizerie din partea RMGC.

    Eu sunt uluit cate elucubratii pot sa citesc pe subiect. Elucubratii nascute tocmai din dezinformarile RMGC. „A vrut cineva sa deschida vreo pensiune, vreo sera, vreo cultura pomicola, ceva pe acolo, sa creeze locuri de munca si nu i s-a dat voie? (nu ma refer doar la Rosia Montana, ci si la localitatile limitrofe, pe raza de 30km)”. Asadar daca eu constat ca statul e ticalos si nu-mi apara mie interesele, ci apara interesele unui tert privat, n-ar trebui sa protestez ci sa-mi deschid o pensiune-n zona pentru ca.. pitong. Dar trecand peste asta, e evident cat de putin informat e cetateanul care nu stie ca doar la cativa km de RM in Albac si Campeni exista si turist si exista si fabrici de mobila. Exista si oameni care cresc animale. Are sens sa amintesc ca undeva la 20-30 de km e o statiune de ski, cu sute de pensiuni, si 3 partii de ski, si anume Arieseni? Asadar lucrurile nu stau tocmai cum le prezinta cei de la RMGC. Oamenii nu mor de foame, altfel nu-mi explic cum de Eugen David nu alege sa ia banii celor de la RMGC si sa-si vanda terenul.

  20. Stiam ceva prieten care a vrut sa-si deschida firma de mobila si nu s-a putut din cauza ca au restrictionat zona, sa fie firme doar pe domeniul minier;

  21. Ți-am trimis. Dacă ai chef să sapi în spam, cred că e pe acolo, pe undeva.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile