Europa trebuie să devină o insulă

Citeam analiza asta despre cum situația din Sri Lanka afectează lupta dintre India și China și mi-am adus aminte că voiam să scriu ceva și am tot uitat.

Europa trebuie să înceapă să producă din ce în ce mai mult pentru ea ce are nevoie. Mână de lucru ieftină în Est, inclusiv în țările care nu fac parte din UE, minereuri și alte materii prime cumpărate sau produse cu forțe proprii și tot așa. Panouri solare în Grecia, Portugalia și Spania pentru energie. Exploatări petroliere pe unde se poate. Pepeni de la Dăbuleni. 

E mișto să avem aceleași interese cu Canada, Japonia și SUA, dar parcă nu. Uite, Biden trebuie să cerșească acum petrol de la Arabia Saudită. Pentru noi.

Da, ok, e bine să îi pui pe alții la muncă și tu să stai cu Uniunea la soare, dar deja e obositor câtă politică și cât balet trebuie să faci ca să ai pe masă o roșie și un castravete și un plin de benzină ca să pleci la băi. Prea complicat totul, prea multe interese geostrategice. Vreau să îi văd pe saudiți cu camioanele cu petrol înghesuite la graniță cum se înghesuiau ăia de la ISIS la granița cu Turcia cu camioanele cu petrol furat ca să ni le vândă și noi să spunem un sincer “eh, lăsați, are Norvegia, mergeți voi la nisipul vostru. Serios, e obositor să tot insiști că alea sunt niște țări legitime, când de fapt sunt niște șefi de trib un pic mai sofisticați.

Și mai trebuie ceva. Să se strângă toți și să anunțe că engleza devine limbă oficială în interacțiunea cu statul. La toate nivelurile. E jenant cum și-au bătut italienii, francezii, spaniolii și portughezii de latină, fiecare au pocit-o în felul lor și se comportă ca și cum limba lor e unică și prețioasă. Perioadă de 10 de ani de probă, după care toată lumea numai engleză. Cine vrea bine, cine nu, valea la Pyongyang.

film-ted-lasso-3

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

83 comentarii

  1. Poate ne intelegem si un pic macar cu doua trei tari din Africa de Nord pentru ceva resurse, restul sa aiba ce vor sau merita: jet si iliberalism…

    00
    • Biden cerşeşte acum petrol pentru el. Îl doare-n bască de noi. E frumoasă dorinţa ta. E însă prea tîrziu. A început deja declinul, sper ca să putem vorbi de o Uniune Europeană şi peste cîţiva ani.

      00
  2. Ce misto e asta cu engleza :-)) Pai si PSD care a invatat engleza in delta, in … nu stiu unde, dar nu la scoala, si AUR care sunt mai mult decat ce au fost (adica un rahat)? Si ismenele noastre traditionale (galben in fata, maro in spate :-) ), si iia noastra traditionala, ca imi curg lacrimile de indignare si fac inundatie la subsol ;-)

    00
  3. Din păcate, avem tot felul de politici verzi care au aruncat la gunoi centrale atomice prin Germania si Franța pe principul „lasă că ne înțelegem noi bine cu toată lumea”.

    Și când colo, rușii ca dintotdeauna, chinezii la fel pe ciordeală și americanu’ cât să facă și el la cât de frământat e de woke vs far right…

    Dar a zis Ciucă despre rezervele de gaz că dududie, deci o să fie bine oricum.

    Mulțumim Băse, Năstase și toți șpăgarii vechi care au lasat de la ei un pic la furt, și-au dat mână de la mână și ne-au băgat în NATO și EU. Au furat, dar au și făcut! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))

    00
    • E complicat cu centralele nucleare. Exista probleme reale ridicate prin sua in 2012-2013 legate de cum depozitezi/refolosesti barele reactive folosite.

      Exista modele de reactoare care pot accepta combustibil folosit reprocesat, iar aici intervin anumite posibile probleme de mediu.

      Din nefericire ACUM chiar nu avem alternative mai bune decat energia nucleara. Dupa ce am vazut podul de la neamt chiar mi-e teama de ce s-ar putea intampla daca s-ar deschide in Romania o instalatie de reciclare a combustibilului nuclear utilizat.

      00
    • @Vosidit98: asta-i vrăjeală ieftină de prostit proștii cu depozitarea deșeurilor nucleare în condiții nesigure. Căcatu’ de Putler o plătit muiștii de la greenpeace ca să facă lobby pentru a închide centralele nucleare.
      Iar imbecila de Merkel a supt, la ordin, mădularu’ rusesc.

      00
    • Temple are dreptate.

      Habar nu are lumea câți bani rusești sunt în toate organizațiile astea green din europa.

      Orice nu e gaz natural e nasol. Am văzut la un moment de la cretinii ăia cum și panourile solare de fapt nu sunt verzi, nici bateriile, nici nimic. Doar gazul, ăla ne va salva pe toți.

      00
    • Pentru inceput va pot recomanda doua clipuri de pe YT:
      „Debunking Nuclear Renaissance” si
      „Why Aren’t We Recycling Used Nuclear Fuel, part 1”

      Clipuri pe care le-am gasit de capul meu cautand din articol in articol.
      Daca sunt facute de simpatizanti rusi, mea culpa, chiar nu stiam.
      Sincer, sunt ultima persoana care ar fi contra energiei nucleare.

      Doar ca noi n-am fost in stare sa terminam de construit reactoarele 3 şi 4 de la Cernavoda facute pe sistemul CANDU dar vad ca ne bagam la mini reactoare, netestate decat la nivel academic, pe baza de combustibil nuclear reciclat.

      Si stiu cat de competenta poate fi administratia romana.

      Oricum ce va fi va fi. Intre timp am auzit ca ne apucam sa ardem iar carbune.
      Poate in ritmul asta redeschidem si proiectul de termocentrala de la Anina unde scoteam curent electric din piatra seaca /s.

      00
    • ejti praf
      Constantinescu ne-a bagat in NATO (si cica a fost unul din presedintii slabi, cred ca istoria va fi de alta parere)

      00
  4. 1. Viitorul e in Asia. Europa e imbatranita, incoerenta si lenta. Nah..ne-am invatat cu luxul dar se rezolva :)
    2. Prosperitatea insulelor e o utopie. Insula URSS + satelitii nu prea a dus-o bine, nu?

    00
    • Meme-uri deceptionate. Japonia nu produce soft, China nu produce procesoare. Punct.
      Fabricile de tricouri cu muncitori ieftini nu au viitor, o sa se automatizeze.

      Citisem un articol intr-o revista de specialitate din afara ca ultima tara intrata in randul celor occidentale a fost Korea de Sud si se estima ca urmatoarea o sa rasara undeva in europa de est.

      00
    • @Claudiu
      1. China e peste US la AI cu ani buni si la paritate cu US la quantum computing. Legat de chipuri citeam ca investesc masiv in fabrici de procesoare. Iar daca nu le iese vor lua Taiwan-ul. Asta cu productia de tricouri si slapi era valabil acum multi ani.
      2. Posibil Polonia, vedem.

      00
    • Hm. Nu e chiar floare la ureche sa ia Taiwan-ul. Daca era asa usor, probabil ca nici nu ar fi existat Taiwan-ul ca stat independent. Oricat de mare si tare vrea China sa para.
      Explica destul de bine RealLifeLore pe canalul sau de youtube.

      00
    • Boss, Europa era imbatranita si lenta si dupa primele doua razboaie mondiale, si iote ca s-a reconstruit.
      Daca voi credeti ca acel faimos Baby Boom a aparut ca s-a hotarat lumea sa puiasca asa fara suport, think again. Toate politicile s-au aliniat fix pentru asta. De disperare.

      Se dezbatraneste si Europa daca ia la mana pe alde Huxley si pe Ayn Rand, o turma de antropologi buni si mai schimba din paradigma:

      1. Formulezi niste politici coerente de sporuri sociale sa te puiesti. Atentie, nu sa te casatoresti pe viata, ca s-a schimbat societatea si a aparut FOMO, doar sa nasti pui vii pentru care sa ai suport doar ca exista, garantati de Stat ca „Prima casa”.

      2. Nu mai lasi invatamantul o parte in carca infrastructurii de acum 70 de ani si restul in carca „antreprenorilor” care nasc licee si facultati private, proaste si pe bani multi.

      2a. Daca nu ai personal pentru cele de mai sus aplici metoda Australia: Vrei cetatenie ieftina si rapida, bani de venit si casa? Avem nevoie de urmatoarele meserii anul asta si te mai testam noi odata si cand ajungi.
      N-o duc rau.

      3. Ingheti niste preturi la teren in intravilan concomitent cu cresterea pretului pentru cele scoase din extravilan de catre proprietarii cu vechime mai mare de 10 ani ( ei sau mostenitorii), si interzici indesirea de orice fel de orase existente in care e clar ca infrastructura nu tine pasul ( adica toate).

      4. Te apuci ca politica la nivel european sa creezi orase noi, cu infrastructura logica de educatie si child-care. Pandemia a dovedit ca 80% din job-uri pot fi facute de acasa sau din „Hub-uri locale” daca vrei musai sa discuti la cafea si sa bulanesti vreo colega.
      5. Interzici din…2035 ( ca la motoarele termice) ca orice fel de constructie noua sa fie construita fara elemente prefabricate, cu personal minim normat. E lipsa de muncitori si impotram din Bangladesh, deci de atunci toti acasa. Aia ai nostri care lucrau la construit „rezidentiale” pot trai ca regii din reparat fondul deja existent. Asta e deja dovedit.

      NB!

      Desigur pentru asta ai nevoie sa razi toare legaturile facute prin „lobby” in ultimiii 50 de ani, dar hei, la ce e buna o revolutie totala la casa omului?

      NB2! Doar ca e mai simplu si mult mai lucrativ sa deturnezi atentia de la imbatranirea ca forma de genocid real si lent prin aratatul pisicii ba cu „schimbarea climei” ba cu „amprenta de carbon” ba cu „dreptuile LGBT”.

      Ca e mai util sa se certe prostii pe cazane si transmisii manuale decat sa isi puna probleme la nivel global.

      Cum zicea ala din Terminus Paradis: „E mai ieftine vorbele”….

      00
    • Toată planeta depinde de producția TSMC. Toată.

      Orice atingere acolo aduce automat WW3. Oricine orice ar zice. După care guvernul legitim al republicii chineze reale, va redeveni acasă și va prelua puterea.

      Iar ce face ASML nu are rost să zic, că ăia le fac fabrica taiwanezilor. Monopol absolut 100%.

      Să nu uitați că toate fabricile chinezești sunt făcute cu echipamente europene.

      Pentru pixuri, China importa bila din vârf din Elveția, pentru că ei abia în 2017 au reușit pentru prima oară să producă (aproape) la paritate cu elvețienii o amărâtă de bilă. Dați pe google “china produces first ball pen”.

      00
    • @manu si a cui e vina asta? In anii 90 aveam vreo 14-16 fab-uri la nivel de mapamond.

      S-au dus toate pentru ca toata lumea a vrut mult si ieftin si s-a mizat totul pe Shenzen, Taiwan, Tailanda, Malaezia. Pentru ca e prea scump sa construiesti si, asa cum ne-au demonstrat 2020 si 2021 lumea prefera metoda „lasa pe poimaine ca poate se rezolva de la sine”.

      Numarul de angajati din industria semiconductorilor din SUA a scazut de la ~670,000 in 2000 la ~300,000 in 2018. Mare parte se datoreaza automatizarii, dar o parte si mai mare se datoreaza desfiintarii fabricilor.

      Oricum in final tot au crescut preturile pentru ca incet dar sigur raman 2-3 fabricanti reali de semiconductori, nu fabless, care pot carteliza usor piata.

      00
    • China fabrica procesoare la Smic(14nm) și cumpără in draci echipamente litho de ocazie de pe piata din cauza închiderii robinetului Asml. Europa fabrica doar in 28nm…

      00
    • @Habarnam

      Inainte de WW2, Europa de Vest a crescut pe seama imperiilor coloniale.

      Dupa WW2 Europa de Vest a crescut in umbra USA fiind reconstruita prin Planul Marshall. Si asta in principal pentru ca SUA avea nevoie de state cu care sa faca comert si voia sa limiteze imprastierea comunismului. Nu poti sa faci comert cu muritori de foame.

      Dupa 90 a crescut in principal prin extinderea in Europa de Est, deschizandu-se noi piete. Plus suprematia tehnologica care acum incepe sa paleasca.

      Unde o sa mai creasca acum? Ca de puit e usor :) de gasit job si mancare poate fi mai problematic cand n-ai de construit si vandut ceva :)

      00
    • @manu144x da bo$$ sunt sigur ca in timp ce isi construiau statia spatiala chinezii plangeau cu sughituri ca n-aveau bila la pix facuta made in China.

      00
    • @DanilaP
      Pai nu se mai pune demult lroblema expansiunii ci oprirea scaderii demografice crunte si modificarea politicilor de oprire a ei prin aflux de populatie cu valori si capacitate de integrare indoielnica.
      Parerea mea e ca daca secolul 20 a fost al formarii statelor-natiuni, 21 pare sa devina brusc unul al polarizarii zonelor cu aceleasi valori si principii.

      Si de trei luni incoace asta a devenit al naibii de clar.

      Ce se intampla demografic acum cu Europa nu e nou si nemaivazut, ca s-a intamplat cu Japonia de acum 30 de ani si continua: oamenii nu mai fac copii.

      Si nu e vorba de lipsa banilor cat de cat costa nevoile de baza pe care le cumperi cu ei. Mai ales locuinta si educatia.

      „You will own nothing and you will be happy” nu ajuta deloc demografia, doar baga bani in Buzunarele „cui trebuie”.
      Si aia „care trebuie” fac lobby sa pastreze paradigma si fac europa „inceata” cum spui tu.

      Din cauza asta scaderea demografica a fost vina ba a milenialilor, ba a „vanatului de experiente” , ba a promiscuitatii si painii cu avocado….
      Nimeni la nivel de stat nu observa ca sunt prohibitive cazarea si educatul alora 2.2 copii pe cap de familie cel putin la standardul parintilor lor.

      Lasa ca importam populatie cu pretentii mai mici si obiceiuri ghiduse….ce poate sa mearga rau?

      E….tiens de vezi

      00
    • @DănilăP, China nu poate sa traiasca fara exporturile de produse catre Europa/SUA sau fara importurile de tehnologia din zonele astea. Vezi cazul Huawei care, de la unul dintre cei mai mari producatori de telefoane din lume, a ajuns la o cota de piata de doar 3%. Si asta doar pentru ca nu a mai avut acces la tehnologia din SUA.

      Si nu, nu doar serviciile Google i-au tras in jos. In China, unde oricum nimeni nu foloseste Google, cota de piata a Huawei a scazut de la 30-40% la doar 10%.

      00
    • @Habarnam: Nu stapanesc asa bine implicatiile demografice. Voi studia. Cat despre Great reset mie imi e clar. La fel ca in software unde s-a trecut de la licente one-time pt Office, Adobe etc, etc la abonamente anuale pentru ca sunt mai profitabile se incearca asta pentru o categorie mai mare de produse si servicii: casa, telefon, masina, etc. Citeam ieri ca BMW a introdus la masini un abonament pentru serviciul de incalzire..nu mai platesti abonamentul…nu mai functioneaza sistemul de incalzire. Nebunie
      @Andrei G Huawei a pierdut cota de piata in China dar a pierdut in fata altor companii chinezesti. „vivo led the market in Q2 2021, capturing a 23% share, followed by OPPO (21%) and Xiaomi (17%). Xiaomi was the fastest-growing OEM (70% YoY) in China, followed by Apple (43%) and OPPO (37%).” de aici: counterpointresearch.com/china-smartphone-share. Si da posibil sa nu poata trai fara exporturi si importuri din si spre SUA & Europa. Dar de ce ar face-o? Ar trebui cred 20 de ani pentru ca SUA & EU sa se rupa de China

      00
    • @DănilăP, a pierdut cota de piata in fata unor companii din China, dar care beneficiaza de tehnologie americana.

      00
    • @Andrei G. Inca un motiv sa atace Taiwanul :)

      00
    • @DănilăP

      Boss, și-au lansat stație spațială azi în 2022 în timp ce US are de câți ani? Aham. Și dacă o iei la bani mărunți, vei fi surprins să vezi că nu are tehnologie de 2022 ci tot de 1998.

      Pentru că producția de calitate nu e așa ușor cum pare, doar ne-am obișnuit noi. Toate fabricile alea din China sunt echipate cu linii de fabricație știi de unde? Din Germania, Elveția, Italia, USA, etc. Până și noi românii le-am făcut linia de asamblare camioane Roman (care-am luat-o cu licență și noi tot așa de la nemți).

      Iar faza cu pixul înseamnă mai mult decât crezi, pentru că bila aia necesită niște procese de prelucrare extrem de precise și performante, nu e neaparat doar pentru pixuri, evident. Dar da, sunt curios ce stație orbitală au dacă n-au putut face bila aia de pix, ce toleranțe au, șamd.

      00
    • @manu144x Asa o fi zis si aia de la Nokia…noi facem telefoane de 10 ani si descultii aia de la apple abia s-au apucat :) In tehnologie e cam irelevanta traditia unei companii. Iar cum chinezii spioneaza si copie tot ce prind in 30 de ani si-au facut si portavioane, statie spatiala si avion invizibil.

      Cat despre bila la pix.nu ma mai bag dar promit ca o sa studiez :)

      00
    • Erata.. Nokia a facut primul telefon mobil in 1987 iar Apple in 2007 deci 20 de ani diferenta.

      00
  5. Mana de lucru ieftina tot trebuie intretinuta cumva. Cum piata Europeana e o „piata libera”, pe masura ce preturile noastre se aliniaza cu cele ale vestului, nu prea va mai fi mana de lucru ieftina pe aici. Multi vor pleca, fie in Vest, fie in Est, posibil prin Asia Mica sau chiar Africa de Nord.

    Noi suntem o tara cu spor natural negativ, deci nu suntem nici buni ca „ferma de carne de tun” pentru simplul fapt ca nu ai efectiv destula populatie pentru a trata muncitorii cum sunt tratati muncitorii indieni, chinezi sau africani.

    00
  6. Ai dreptate, dar e o mica problema legata de costuri. Daca produci tricouri in Romania (ca sa nu zic de Germania) probabil vor fi mai scumpe. Crezi ca se vor vinde? Sau oamenii vor cumpara de pe taraba alaturata tricouri din India la juma de pret?

    La aia cu limba engleza cred ca o sa primesti premiul Nobel daca reusesti sa ii convingi pe francezi de treaba asta. Si ar fi si un pic ciudat cat timp englezii nu vor sa se joace cu noi (vezi Brexit) :).

    00
    • @Garm.. era bancul ala cu pilotul german care vorbea in germana prin radio cu turnul de control si aia ii spun ca trebuie sa vorbeasca in engleza. Pilotul insista..sunt german, lucrez la o companie de aviatie germana si sunt intr-un oras din Germania de ce sa trebuiasca sa vorbesc in engleza? La care un pilot englez dintr-un alt avion ii spune ” Because you lost the bloody war.”

      00
    • ”Daca produci tricouri in Romania (ca sa nu zic de Germania) probabil vor fi mai scumpe. Crezi ca se vor vinde? Sau oamenii vor cumpara de pe taraba alaturata tricouri din India la juma de pret?”
      Dacă tricourile scumpe produse în EU nu se vor destrăma după prima spălare ca cele din India io aș prefera un tricou scump pe care să-l port măcar doi-trei ani. Am o filetatntă Bosch găsită la un târg de vechituri care este fabricată în Elveția în 2006 și țin jegoșii ăia de acumulatori și acuma la vreo 30%.

      00
    • @Shoric

      Exact, cheia e aici. Un tricou nu e scump dacă îl poți purta 2-3 ani.

      Părerea mea e că fast fashion-ul ăsta e un cancer, odată pentru deșeurile ce le generează, dar mai ales pentru că a devenit imposibil să mai găsești haine de calitate pentru că toți vor să replice rețeta H&M.

      Hainele de mijloc au dispărut, au rămas doar astea ieftine și proaste, scumpe și proaste (branding) și cele de calitate sunt doar alea de lux.

      00
    • eu folosesc metoda asta: 4-5 tricouri de 24 lei de la decathlon pentru stat prin casă, 5-6 tricouri spălate pentru ieșit pe afară.

    • @Garm: ce greu o fi sa pui taxa vamala 100% la tricoul din India :)

      00
    • Am avut un tricou(daca il caut cred ca inca il mai am) Calvin Klein, polo, elegant, fabricat in Romania, un material ca matasea. Il simteai pe tine foarte fin si placut,. L-a primit o ruda de la patronul italian, second hand, prin 2007, l-am purtat de bun cativa ani, apoi l-am purtat la tavaleala ca avea niste ani si il consideram demodat. El era tot in stare buna iar o data aveam toate tricourile ude si l-am luat iar de bun, purtat iar o lunga perioada… Acum nu mai e in starea aia ca nou, are niste urme ici colo da de tavaleala ar mai merge niste ani… A fost folosit aproape 10 ani. Probabil a costat 100+ euro. Cred ca e asta, https://www.amazon.in/Calvin-Klein-Liquid-Cotton-Pocket/dp/B07F8T7BV6#customerReviews Liquid Cotton vad ca ii zice la material, super recomand asa ceva, chiar o sa caut sa-mi mai cumpar cu material din acesta.

      00
  7. Trebuie sa producem energie electrica. Multa. Ieftina. La nivel european.

    Cu ea vom rezolva si problema transportului, si a incalzirii. Te duci tu frumos la Caciulata, Varna sau Atena cu trenul, iar daca ai de fatzait 50-100 km iti iei / te duce un trocarici electric.

    Masina electrica sa fie mai scumpa, de 2-3 ori fata de cat e acum, iar combustibilul fosil incet-incet scumpit, ca masina clasica sa devina piesa de muzeu.

    00
    • Corect..ca noi aici in Europa petrol nu prea avem dar Cobalt si Litiu avem sa ne punem si-n cap.

      „The most expensive materials are ‘precious’ metals such as cobalt, nickel and manganese, along with elements such as graphite and lithium. These materials have to be extracted or mined from the earth in a complicated and expensive way […] The extraction of these materials are considered by some to be controversial. Many such metals are only found in selected areas of the world, such as China and South America”

      00
    • @Hash, corect, dacă am avea oameni cu cap la conducere. Eu as umple fiecare acoperiș din țară cu panouri solare, aș monta baterii de 1MWh pentru stocare, cum a făcut Dl. Musk în Australia și aș da subvenții pentru „Prima pompă de căldură aer-apă”
      Totul cu bani de la UE. Mașinile electrice o să fie viitorul, fie că vrem fie că nu vrem, fie că ăștia cu Spring ocupă stațiile de încărcare, fie că idioții de aici îți dau mânuță roșie.
      Dar visez.

      00
    • Sefu @hash si @Costi , va aduc aminte ca avem salariul mediu de 3500 de lei.

      Poate in rural ar merge puse panouri pe fiecare casa (ca multe case din rural sunt praf, aia e alta discutie) dar in urban panourile alea abia ar tine consumul becurilor de pe scara + bateria pentru avarie.

      „Primul panou solar” doar ar scumpi panourile solare pentru putinii care si le permit deja. Cand esti sarac e greu, foarte greu sa iesi singur din saracie daca n-ai noroc.
      Munca fizica in sine nu te poate scoate din saracie. Nici munca intelectuala nu te ridica peste nivelul de 30-40,000 euro economii in banca daca n-ai pile, cunostinte si relatii.

      Bani care n-ajung nici de un apartament. Nici investitiile nu-s mare branza, vreo 67% dintre investitorii pe persoana fizica efectiv pierd mai mult decat castiga. De cele mai multe ori un portofoliu suficient de diversificat te ajuta sa nu pierzi prea mult prin inflatie, dar nu te face bogat.

      Da, sa ai noroc si sa cumperi actiuni la amazon sau apple in 2000 de cate 5000$ fiecare si dupa 19 ani sa vezi cum iti creste investitia e ceva.
      Dar cati romani puteau cumpara in 2000 actiuni in SUA?
      Si cati isi permit azi, in 2022, sa participe la bursa?

      00
  8. Poate în loc de a mai produce mult mai ne și gândim să nu mai consumăm ca niște demenți.

    00
    • asta ar fi cea mai bună soluție, dar nimeni nu vrea asta.

    • Lumea nu ar mai consuma dacă s-ar găsi lucruri de calitate. Problema e că chinezii au falimentat brandurile de calitate accesibile pentru că lumea s-a dat pe preț.

      Pot da exemplu mai sus la haine. Haine ieftine și proaste.
      Cauciucuri chinezești ieftine și nesigure și care țin jumate la km. Dar, ieftin.

      De restul produselor nu mai zic.

      Eram obișnuiți de exemplu cu frigidere care țin 20 de ani acum dacă te ține 5 e bine. Există alea care țin 20 de ani dar au ajuns produse de lux pentru că doar așa se mai pot diferenția față de ieftinării.

      Nu cred că oamenii sunt obsedați de consum așa cum credem. Poate americanii, dar nici ăia nu și-ar mai permite dacă n-ar avea chinezi.

      00
    • Eram obișnuiți de exemplu cu frigidere care țin 20 de ani acum dacă te ține 5 e bine. Există alea care țin 20 de ani dar au ajuns produse de lux pentru că doar așa se mai pot diferenția față de ieftinării.

      orice arctic și mai sus țin 10 ani fără probleme.

    • @vali, arctic nu mai e ce a fost. in 5ani am schimbat doua(pe garanție). Unul Beko care a crăpat de rugină. Băgai degetul prin rugina de pe panouri. Nu că mergea el extraordinar altfel. L am schimbat cu..un Grundig, tot arctic (atât m a dus capul) care facea 12 grade pe setarea minima de 1grad. Mi au dat banii după 6luni. Acum am luat un LG. Pare se fie ce trebuie.

      00
    • Cauciucuri Michelin Agilis, pentru furgon, o să ajung la 150k km cu ele. Preț 600€.
      Hankook, în același condiții 80k. Preț 450€. Când am luat Michelin, șefu a cam strâmbat din nas. Acum tot ce se schimbă la mașini (inclusiv camioane) e pus Michelin.
      Însă, dacă nu faci mulți kilometri, după 5 ani se întăresc și nu mai au aderență. Deloc. În primii 3 ani, bat tot ce e pe piață.
      NB. Nu luați all-season!

      Asta in contextul în care nu îmi pot permite mai scump…… Așa că iau mai ieftin dar plătesc și risc mai mult….

      00
  9. În Brașov șomajul e 2%, nu mai sunt muncitori pe o rază de 50 km în jurul Brașovului.
    Uzina mea o să aducă 150 indieni.

    00
  10. Ai grija, cu discursul asta o sa ajunga lumea sa te catalogheze izolationist, (pan)nationalist, anti-comert liber, poate chiar (maxima oroare) sustinator al politicilor lui Trump! XD

    Dincolo de glume, problema apare cand trebuie sa convingi lumea ca merita sa dai mai multi bani pentru o (relativa) siguranta mai mare a aprovizionarii. Si cand va trebui sa convingi oameni obisnuiti cu munci lejere, de servicii, ca vor trebui sa se reprofileze pe munca dificila in mine, pe platforme petroliere, in fabrici etc.

    00
    • Daca tineam pasul cu tehnologia n-ar fi fost nevoie de asa ceva.
      Dar cine mai facea vile pentru ginerica si varu si matusa si sora si amanta daca se investeau banii in infrastructura ?
      PLM suntem in plin 2022 si noi inca lucram in mine in conditii vag mai bune decat cele din anii 1850.
      Majoritatea fabricilor sunt automatizate mai peste tot in lume. Nu se mai fabrica manual decat anumite produse de lux.
      Nu se mai cara cu carca zeci de kile decat in fabricile unde patronul e chitros si/sau are la dispozitie forta de munca multa si ieftina.

      00
  11. NOU
    #56

    Dar suntem pregatiti sa platim ce putin triplu pt produse fabricate in sri lanka, pakistan si alte stan-uri? Ca la profitul “investitorilor” nu se umbla, se stie. Sa ii lasam pe aia fara locuri de munca, sa transportam resursele din locurile respective in Europa? Mai e rentabil sa produci X produs cand el e cumparat strict pt ca e ieftin?
    Singurele lucruri pe care trebuie sa si le produca cu orice pret sunt energia de orice fel, hrana, medicamentele si produsele sanitare. La restul negociem, ar fi bine sa aducem totusi si alte industrii esentiale (microcipuri, electrocasnice) macar prin Caucaz daca nu Balcani, Moldova si Ucraina

    00
  12. In vacanta fiind, azi am fost in vizita la ceva muzeu al naturii in Munchen. Fosile, t-rex etc frmos pentru copii. Insa toate exponatele au descrierea in neamta. Cum putem sa sucim pe engleza zic? simplu – fiecare exponata are un cod de bare, citesti codul care te duce pe un site unde ai aceiasi descriere in englweza DUPA ce te activezi cu un cod care costa ….. 2 euro. De la ghiseul de intrare. Pam pam. Deci treaba cu EN/limba comuna – sa se intample, e plauzibila precis si exact ca disparitia psd-ului in urmatorii 50ani.

    ps:
    Staatliches Museum für Naturkunde am Löwentor

    00
    • sigur, dar alta e cheia aici. Cineva, un neamt adica, a stat s-a gandit, a evaluat si a luat o decizie, si anume ca – nu numai ca tot in muzeu e in neamta – nunu nunumaiatat, ci si ca orice traducere intrun cont#xt elegant livrata de ei, e optionala si mai ales NU E GRATIS. Mindfuck. Po5i sa ascunzi aia 2eur in 100de feluri elegante dacachiar vrei 2 euro pe serviciu ala. Norm`al ca am gugalit si am povestit copiilor de mi-sa uscat gatul. Dar NU, ei au ales ostentativ sa fie a„sa. Deci engleza la nivelul propus de zoso. Niciodata.

      00
    • Păi le dai 1 stea pe google. De pe toate conturile. Cu comentariu de rigoare.
      Eu citesc reviews. Doar cele negative. Din 3/4 îți dai seama cam ce e acolo

      00
  13. NOU
    #61

    Vand Oltcit.

    00
  14. să-mi fie cu iertare trolling-ul dar eu dosar cu șină în limba engleză … nu fac și NU VERIFIC!. Armata de funcționari publici din primării tremură precum câinele la injecție …

    00
  15. Panouri fotovoltaice in tarile nordice, Groenlanda si pe unde mai e frig. De soare la 0-5 grade au nevoie ca sa fie cel mai eficiente.

    In sudul Europei cat mai mult eolian si nuclear.

    My 2c.

    00
    • Fotovoltaice in zonele unde 6 luni pe an e noapte. Bine gandit. Poate fac o editie speciala care face curent de la aurora boreala.

      00
    • Poate fac o editie speciala care face curent de la aurora boreala.

      bagi ștecherul în auroră, ce mare scofală?

    • @Alunelu…. Și in restul de 6 luni cum e?

      00
    • @vali Dar inainte esti domn si o scoti la o pizza si-un suc :)

      00
    • @Fisherman: faci tu baterii care să țină curentul produs în alea 6 luni de lumină pentru cele 6 luni de întuneric (că ai nevoie și atunci de curent)? Nu cumva e mai simplu să pui panouri unde e zi/noapte normală și bateriile alea trebuie să țină curent doar pentru câteva ore?

      00
  16. O parte din scenariul descris de tine se întâmplă și va fi noua globalizare. Mai precis dacă în trecut prețul dicta totul când venea vorba de orice fel de afaceri acum au mai intrat și alte chestii în joc gen cât de sigură e tara, cum pot sa nu rămân blocat pe acea tara, cât de mari sunt taxele pe mărfuri din acea tara. Și astea sunt doar pentru început. În realitate războiul economic inceput de Trump prin care diverse produse chinezești erau mai scumpe ca asa se dorea o sa fie folosit și de alții. Vrei tricou din Pakistan(orice alta tara din Asia) prețul lui va fi fix cât o sa fie unul produs în ateliere de croitorie de la apaca. Cum o sa se întâmple asta? Pai Pakistan(tara e doar un exemplu) are o problemă cu ceva ce e la moda(mediu, drepturile omului) si tu cetățean european trebuie sa plătești mai mult ca nu se cuvine sa susții o asemenea țară.
    Totul este pregătit rămâne sa vedem cine o sa înceapă ceva pe direcția asta. Referitor la limba as spune ca încet, dar sigur engleza a devenit limba de facto a epocii noastre. Faptul ca anumite tari nu accepta asta și țin la limbile lor înseamnă că au și resursele pentru a face asta. Când nu-si vor mai permite asta vor accepta și engleza.
    Perfect de acord ca dacă ar exista o viziune comuna spre aceste lucruri și nu alte rahaturi am fi ceva mai bine. Insa UE ca organizație nu a fost vreodată coerenta pe chestiile importante.

    00
    • Primul test l-a trecut UE cu pandemia. Al doilea examen e cu razboiul. Al treilea cu gazul. Al patrulea este cu trecerea pe electric. Timpul nu mai are rabdare.

      00
  17. Nu, e gresit. Cine face „garduri” vizibile sau invizibile in general pierde, cine este deschis si face multe schimburi castiga. Europa nu are resurse naturale, am cam scarmat de pe vremea romanilor fier, aur, carbune, petrol, etc… e cam gata. Sa revin la garduri. Mereu o sa fie cacaturi in jur, nu ai cum sa opresti dictatorii, nationalistii si alti ipochemoni din lume, sigur nu in secolul asta. Nu putem proiecta ce avem in UE si in SUA la restul de miliarde de barbari, este imposibil. Chestia ce am vazut si la tine si la Cetin ca sa nu mai mergem in Turcia/Egipt/Quatar/etc, sa nu ne uitam la campionatul de fotbal ca sustinem dictatori si idioti ma face sa rad. Ganditiva ca DOAR 20% din populatie(SUA+UE+cativa) traim in sistem democratic, 80% nu. Nu poti sa fii elitist si sa nu tratezi cu „barbarii” de la granite sau pe unde sunt resurse(excludem Rusia ca mi se par prea imbecili). Eu cred in UE, mie personal mi-a mers bine si cred ca majoritatii ne-a crescut nivelul de trai in UE. Sper sa vad un guvern european o armata comuna si chiar si o Constituie comuna.

    00
    • Crezi ca minam ca pe vremea Romanilor ?
      Resurse ar fi in Europa, dar UE a decis ca nu merita distrus mediul pentu a ajunge la ele.

      00
    • @Ciocanul, de ce consideri ca rusii sunt mai imbecili decat alte tari conduse de diversi dictatori? Crezi ca cetatenii din Iran, Iraq, Qatar au mai multe drepturi decat cei din Rusia?
      Singurul motiv pentru care vedem imbecilitatea Rusiei este ca au foarte multe arme nucleare si asta ii impierdica pe americani sa ii tina in frau. Adica inca au tupeul sa comenteze si sa-i impuna dorintele dincolo de hotare.

      00
  18. Ar fi bine, da’ sa crezi ca se va si intampla inseamna sa ai o viziune utopic-naiva asuprea realitatii. Oricat s-ar da unii cu fundul de pamant europa este rupta in doua in primul rand ideologic si social (partea economica nici nu mai conteaza). Se vede si cu razboiul, totul vestul sta cu palma in fund in timp ce astia din est simt suflarea ursului in ceafa (bine mai putin jegosii istorici de la NV de noi, dar ei sunt speciali oricum de la prea mult inbreeding prin stepa mongola).

    00
  19. Uniunea Europeana e o colectie de tarisoare care nu prea mai au ce oferi lumii dar care se agata de basini nationaliste si ifose de superioritate.

    Daca nu ar exista blocul asta cat de cat comun, majoritatea ar fi tari sub Vietnamul zilelor noastre.

    Iar ce inseamna lidership-ul UE, e o entitate dezbinata, fara puteri reale, sinecuri pentru politicieni rupti de realitate si lipsiti de viziune.

    Winston Churchill face ca elicopterul in mormant vazand unde a ajuns proiectul sau.

    Si cu toate asta, UE este cel mai bun lucru care s-a intamplat Romaniei de zeci de ani.

    00
    • Si atunci cine are ceva de oferit lumii? vietnamul (stii ca inca-s comunisti?), rusia, sau Uniunea Sovietica Ailalta cu ale ei legi antiavort, gun control, etc. etc? Pana una alta in UE gasesti cele mai dezvoltate tari social vorbind. Si aia conteaza mai mult decat cate tricouri produci pe cap de locuitor sub 10 ani.

      Iar proiectul lui winston a fost o europa unde motorul principal sa fie germania?
      mai zi-ne.

      00
    • mie îmi place Europa exact așa cum arată acum. Arhipelagul Europa, 27 națiuni suverane, cam tot atâtea limbi, vreo 15 monezi, stăm bine. este puțin nasol, corect, că trebuie să ne cumpărăm securitatea de peste Atlantic, și hidrocarburile de dincolo de Urali. până una, alta a ținut figura.

      00
  20. in ambele situatii, WW1 si WW2 curul europei a fost salvat de Americani, dar ne-am facut mari si stim noi mai bine. Europa e plina de basini si toti spera ca si la al treilea tot ei trebuie sa ne rezolve, Cand a inceput treaba in Ucraina, nu era unul sa nu intrebe unde-i NATO, ce face NATO, da vezi matale, NATO nu are treaba cu asta, doar ca atunci cand la noi ai 8 piloti pierduti intr-o singura zi fara conflict, ghici cum ar fi la necaz. Pana atunci America e naspa si dam buluc la huse de telefon de 2 lei de la…stiti voi de unde. E o vorba, nu se poate si cu penisul in fund si cu sufletul in rai, europa tot
    incearca, poate poate.

    00
  21. tu vrei limba comuna care presupune ca toti ar cam trebui sa o cunoasca, cand retarzii nu se pot hotara pe ce ora ramanem, sa scapam de schimbarea de ora. si chestia asta se regurgiteaza de vreo 5 ani

    pentru orice rahat trebuie sa fie xx indivizi de acord, apoi xx tari care sa voteze in parlamente mizeria

    europa o sa fie altceva in momentul in care o sa existe 1 singur parlament fara granite, fara „state”, un singur stat unic europa cu o singura politie europeana si o singura armata. e posibil ca noi sa fim noul „vaslui” al europei, dar se intampla si o sa fie mai bine per total

    00
    • Dincolo de problema administrativ-politica avem problema geografica. Degeaba se reunesc oamenii de pe toata planeta pe stilul „ein volk, ein reich, ein fuhrer” (doar ca fuherer-ul va fi LGBT cu peruca roz, sani si penis).

      Problemele reale de la nivel local raman si daca esti „cetatean global”. Baronul local tot baron local ramane, sistemul de irigatie stricat (sau lipsa) tot asa ramane.

      Fuhrerul roz n-o sa trimita bani sau muncitori in mijlocul desetrului sa-ti repare tie sistemul de irigatie doar pentru ca esti tu „world citizen”.

      00
  22. E rau ca depindem de China si de Rusia, dar vezi ca dependenta e reciproca.

    Daca Rusia si China nu ar fi fost dependente de consumul european, probabil acum am avea telefoane cu detectoare Roentgen integrate.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)