Etic, moral sau pur si simplu normal?

Salut, as vrea parerea voastra sincera despre aceasta situatie la un medic: un tip vine la el, printr-o recomandare, pentru o simpla consultatie (aprox 30 EUR). Tipul e de vreo 5 ani prin Franta, intr-o relatie stabila, dar fara loc de munca sau venituri (cel putin nu declarate aici). Iubita lui câstiga foarte bine, traiesc foarte bine amândoi, el se duce la medic si plateste, nu are nevoie sa beneficieze de serviciile medicale ale statului francez.

Medicul asta il consulta si apoi ii cere cardul de sanatate. El ii zice ca plateste si ca e ok asa, el insista sa se duca sa aduca cardul de sanatate al iubitei (pe care medicul o cunoaste si stie ca are, ca e frantuzoaica) ca sa-i puna consultatia pe ala si astfel sa plateasca doar 1,5 sau 2 EUR.

Ce parere aveti despre atitudinea medicului?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

47 comentarii

  1. Normalitate.

    00
  2. 5 lovituri de bici.

    00
  3. Socialist convins.
    Ca tot francezu’ de clasa mijlocie de la Jeanne d’Arc.
    Le place capitalismul la mod declarativ dar se comporta pur socialist de cand i-a empacipat Iulius Caesar (Ave Imperator, morituri te salutant!).

    00
  4. Normalitate, deoarece prin asigurarea gagică-sii este și el asigurat.
    Doar că el, băiat cu bucă și care nu așteaptă cu mânca întinsă vrea să plătească.
    Doctorul nu vrea să-i ia banii neapărat, deoarece oricum ar da-o, medicul tot incasează ăia 30 de euro: ori de la pacient, ori de la statul francez.
    Per total e ok.

    @Fluture.
    Mă uit cu jind să mă așez pe lângă Paris, că-mi place țara.
    Care mai e situația? Mai merită? Am 2 ani de când nu am mai dat pe acolo, că n-am mai avut contracte acolo.

    00
  5. Daca medicul chiar tinea mortis sa-i faca reducerea aia la 1-2 euro, putea sa i-o faca fara card de sanatate, contra-cost.

    Nici etic, nici moral, nici normal… adica, ma ofer sa platesc cu banii mei, iar tu nu fiindca vrei sa furi bani din buzunarul cetatenilor impozitati & taxati.

    00
  6. neetic, imoral si ilegal. :P

    medicul are interesul pentru ca probabil asigurarea plateste mai bine decat taxa cash.
    pe de alta parte asta ramane in istoricul femeii si deci poate fi urmarit. mai ales daca trebuie sa scrii totusi un consult in registru…

    daca era o problema de prostata? sau daca trece sani normali? si ea doamna descopra un cancer curand?

    te joci cu lucrurile astea pana nu te mai joci… pierzi dreptul de practica, pierzi painea etc.

    pe de alta parte daca au asa bani se poate sa aiba coasigurare :P

    00
  7. legal, oricum n-ar fi platit, ca beneficia de statutul de co-asigurat. deci nu fura niciun ban.

    00
  8. Asta inseamna integrare, franta e un fel de borg nation, din pacate nu pot sa spun acelasi lucru despre ue sau romania. Ro e left 4 dead si culmea e ca oamenii ori s-au obisnuit cu ideea ori saracia te face prost si rau

    00
  9. Pai daca a venit cu recomandare piate medicul vrea si el o favoare si se da peste cap sa ii iasa bine.

    00
  10. NOU
    #10

    Mie mi se pare abuz. Da, 30 euro nu e mare brânză dar tot abuz e. abuz asupra statului francez.

    00
  11. Medicul mai vrea o bucatica din iubita aluai…

    00
    • Corect. Ala vroia s-o futa pe prietena lu asta. A doua zi a sunat-o sa semneze un formular si i-a bagat croissant-ul

      00
  12. cum scria cineva mai sus, „socialist convins”.
    alții scriu că e țeapă dată statului francez… Dar ce serviciu medical costă 30 de euro în Franța? Unghie încărcată? Coș pe cap? Bănuiesc că era ceva catalogat „nimic”, și medicul nu voia să-l taxeze aiurea.
    –-
    Cu sau fără legătură:
    1. am vrut sa inscriptionez un tricou. Să scriu un nume mic, 5x1cm, cu alb. M-am dus la o imprimerie, au văzut ăia ce vreau, au început să râdă.
    – Cât mă costă?
    – Ha ha… nimic. Vino mâine.
    – Pe bune? E gratis?
    – Dacă pleci acum și vii mâine să iei înapoi tricoul, e gratis. Dacă ne mai pierzi timpul, facturăm. Ha ha.
    Am plecat, am venit a doua zi, a fost gratis imprimarea.

    2. am avut chiar săptămâna trecută de tăiat două cercuri din lemn, la CNC. Niște „CD-uri” din lemn. 3 bucati. Am găsit atelier, printr-un prieten.
    – Salut, am numărul vostru de la Alex. Trei CD-uri, bla bla
    – Vino mâine.
    – Cât mă costă?
    – Dacă vii la sediu, nimic.
    – Ei… nu, serios, cât costă?
    – Tu vino în capătul Bucureștiului să le iei. Te costa nimic, dacă ajungi aici. :)
    Nimic a fost. Le-am dus… nu am luat bere pentru că erau la muncă; le-am dus niște gem de prune făcut de mine. :)

    3. Am văzut multe biciclete din alea de 500 de lei, cele mai ieftine de la Decathlon, pedalate de oameni care fac livrări pe bicicleta.
    Am lăsat mesaje pe forumuri de bicicliști, dacă vreunul și-a cumpărat bicicleta din aia cu ideea să facă un ban cinstit, mă ofer să le fac mini-service gratuit; curățat lanțul, reglat frâne… gratuit.
    De ce? Nu știu. Pentru că sunt „impresionat” de oameni care chiar vor să muncească, și vreau să ajut

    Trei exemple, trei cazuri. Suntem „socialiști”, „comuniști”? Nu știu.
    Poate medicul din poveste e precum cei trei descriși aici. :)

    00
  13. Dacă e coasigurat atunci nici o problema. Dacă nu e, atunci e fraudă.

    00
    • Eu nu stiu sa existe treaba cu coasigurat pe Carte Vitale. Doar minorul e coasigurat cu un parinte.
      Iar fluture clar ca nu a înțeles nimic din Franța de pune întrebări așa tâmpite… unor cititori de blog din România.

      00
  14. @Cristigr: coasigurat nu inseamna sot/sotie, max rude gr.I?
    Parteneriatele sunt si ele luate-n calcul in Franta?

    00
  15. Cred ca facem judecati in lipsa unei bucati de informatie relevante. Pot presupune ca nu era o diferenta de bani sau ceva ilegal, ca ar fi riscat practic gratis.

    00
    • Situatia e fix asa cum e descrisa. Tipul nu este co-asigurat, pur si simplu plateste din buzunar si e ok cu asta. Medicul n-are nicio obligatie fata de el, nici fata de persoana care l-a recomandat. E vorba de medic generalist, consultatie banala.

    • e posibil ca medicul ăla să știe un pic mai multe despre cine beneficiază de coasigurare, că el e ăla care lucrează cu hârtiile astea, nu noi.
      și dacă el a făcut asta, nu văd de ce ne-am agita, am califica în vreun altfel decât normal.

      00
  16. Poate medicul e gay si voia plata in natura dupa favorul lui de kkt.

    00
  17. Medicul ala era obisnuit cu asigurati care veneau cu cardul. El baga cardul ala intr-un sistem si asigurarea ii vira banii intr-un cont fara da isi mai bata capul. Plata aia exceptionala cu card sau cash e birocratie si bataie de cap in plus, de aia vrea sa o evite.
    Mi s-a intamplat o data in Strainezia sa am nevoie urgenta de medic (nimic grav, s-a rezolvat in aceeasi zi) si a trebuit sa platesc eu, urmand sa imi recuperez banii din asigurarea de calatorie. Nu am putut plati cu card, a trebuit sa mearga cineva sa scoata euro de la bancomat. I-am dat banii si i-a pus intr-un sertar care nici macar nu era incuiat. Asistentei i-a luat vreo juma’ de ora sa scrie factura la PC-ul de la receptie. Era clar ca nu erau pregatiti pentru situatii de astea.

    00
  18. Citeam acum cateva zile (si chiar am pus un link pe aici) despre crearea de memorii false in functie de stiri primite ce ne intaresc convingerile. Autorul studiului, raspunzand la diverse intrebari a aratat si-un altul care avea legatura cu modul in care disiminata informatia in functie de modul in care e prezentata stirea.

    Dupa modul in care ai prezentat tu informatia ai si obtinut raspunsurile meritate si nemestecate.. Cele cu asta-i ‘socialism’ reprezinta dovada pura a analfabetismului functional si e exact motivul pentru care educatia trebuie reparata urgent altfel o sa ne-o luam si mai grav decat pana acum…
    –-
    Doctorul a fost foarte uman. Asta e genul de doctor ce nu va lasa pe cineva sa moara pe scarile din fata unitatii fiindca asa ii spune lui un protocol. A vazut un om ce nu are asigurare, deci probabil nu are loc de munca, deci probabil nu are bani si cei 30 de euro sunt multi. Nu a stat la discutii despre daca-ti permiti ca stiu ca sotia castiga bine, ce faci tu pentru bani, etc.. El doar a gasit o solutie sa ajute omul din fata lui.

    Daca asta e un lucru gresit sau e socialism then bring it on.. Din pacate ar trebui sa stim toti pana acum ca nu are de a face cu sistemul politic.

    00
    • Ai rezumat perfect ce urmaream de fapt cu raspunsurile. Sunt oameni care traiesc toata viata lor cu un ciomag in fund: „Sa se respecte legea, etica si morala, sa se faca legi, sa le respecte toata lumea, sa fie trasi in teapa cei care…” Era o aluzie subtila la postul de acum doua zile. In viata trebuie sa mai si relativizezi si sa intelegi ca omul nu e un robotel care trebuie sa functioneze ca un software.

    • @cosmin, omul probabil ca arata ca unul care nu are nevoie de ajutor, hai sa zicem un ceas de vreo 1000 de euro o geacă la vreo 400, încălțări la vreo 200 de euro, parfum de vreo 250 de euro, plm, nimic extravagant dar nici saracie. Am facut niste supoziții de kkt doar ca sa intelegi despre ce vorbim aici. Deci ce plm vrei tu sa transmiți tu de fapt?

      00
    • @vmo: Poate avea si cruce de 2 kile de haur la gat… Poti cumva sa-mi spui si daca se spalase dimineata la pula? Sau poate ca si-a lasat toate bogatiile acasa si s-a dus in salopeta.

      Dar hai s-o luam altfel… Daca tu ai primul instinct sa faci supozitii, de ce nu ar fi normal ca si doctorul sa le faca? Cu omul si situatia in fata..

      00
  19. Dacă era asigurat pe veniturile gagică-sii, atunci este etic. Și îmi pare și moral.

    00
  20. Păi care medic n-ar vrea să pună o consultație la penis pe asigurarea unei femei ?

    00
  21. Unde ai vazut tu fluture 2 euro peste cardul vital in franta ? Iti place sa narezi ?

    00
    • Se numeste coplata. Daca e medic cu tarife normale, tu platesti doar suma asta modica, restul Assurance Maladie. Dar de ce te-ai ofuscat asa?

  22. Duamne ferește, 30 de euro, păi la noi en rumanie e 200 lei consultatia! Socialiștii!

    00
    • Bai, Marian22, e primul tau comentariu aici si vii tâfnos. Pula mea, nu poti sa iei o lingura de politete?
      Uite, eu pot sa te las in ignoranta ta, dar astazi ma simt marinimos.

      Ai auzit de „régime Alsace Moselle”?
      „Honoraires des praticiens : médecins, chirurgiens-dentistes, sages-femmes

      Exemple : Consultation d’un médecin généraliste à 25 €. L’Assurance Maladie prend en charge 22,50 € (90 % de la consultation remboursés). Une participation forfaitaire de 1 € est également retenue par l’Assurance Maladie et restera à votre charge car la mutuelle ne peut pas la rembourser. La somme de 1,50 € restante peut être prise en charge par votre mutuelle (ou complémentaire santé).”

      Acum ca te-am facut mai destept, as vrea sa-ti atrag atentia ca in contextul enuntat de mine nu era chiar relevant daca era vorba de 2 sau de 5 EUR…

  23. putea sa’i faca un cerfa si sa il dea sa’l trimita nevasta’sa la secu nu trebuia sa aduca cardul vital

    00
  24. Nu stiu cum e in Franta, dar in Germania daca oamenii sunt casatoriti si numai unul dintre soti munceste, celalalt beneficiaza automat de asigurare medicala si amindoi primesc carte de sanatate.

    00
  25. I-as zice normalitate. Ceva similar mi s-a intamplat in Germania, m-am trezit intr-o dimineata ca nu-mi mai porneste masina, bateria moarta. Era a doua oara cand o pateam intr-un an, am banuit ca a murit de tot, am sunat la ADAC ca am probleme si ca vreau sa schimb si bateria (pe langa asistenta rutiera, ADAC iti poate schimba si bateria daca vrei). A venit „ingerul galben”, mi-a pornit-o cu bateria externa, a constatat ca uitasem farurile aprinse, a mai lasat-o sa mearga un pic, a masurat-o, a zis ca e buna, eu am insistat ca vreau sa o schimb, el a insistat ca e buna si sa nu fiu bou, tschüssi si aia e. A avut dreptate, inca merge.

    00
  26. NOU
    #43

    Poate sunt eu mai cinic, dar cred ca era mai simplu cu cardul…

    00
  27. @fluture: offtopic, dar nu ti-am gasit adresa de mail. ceva curs de franceza intermediar care e compatibil cu programul francez 9h-19h poti recomanda eventual?

    00
  28. Fluture, părerea mea o cunoști de la postul trecut. Situația prezentata de tine aici reflecta foarte bine ce am scris atunci și anume ca în lipsa respectării regulilor, fiecare își va crea un sistem propriu, de reguli și interese personale, care pentru sine va funcționa ca și o normalitate.
    Prin urmare gestul doctorului este ilegal (fiindca încalcă legea), imoral și lipsit de etica (fiindca este un gest discriminatoriu), dar este normal, fiindca aceasta este normalitatea in cazul acestui medic-om.

    Eu înțeleg ideea ta de re-umanizare a oamenilor, de a nu fi doar niște robotei care respecta legea, dar dacă legile nu sunt bune sau trebuie îmbunătățite, hai sa încercăm sa le facem mai bune, mai umane, ca doar nimic nu e bătut în cuie, tot noi le-am făcut!
    Hai sa incurajam oamenii sa lupte pentru a schimba lucrurile în mai bine, nu sa ocolească legea, fiindca în acest fel doar unii vor fi avantajați, iar ceilalti vor suferi fiindca vor fi discriminați de acest comportament aleatoriu care este normalitatea fiecăruia.

    00
    • Mihaela, parerea mea este ca multiplicarea legilor face sa dispara liberul arbitru. Iar disparitia acestuia duce la disparitia ideii de umanitate. Disparitia posibilitatii de a gresi, de a se insela, de a face erori este, pentru mine, disparitia umanitatii.

      Sunt de acord cu „hai sa ne luptam sa…”, dar luptele astea sunt inegale, iar la cum este construita democratia astazi, dureaza mult prea mult. Nu poti cere unui om sa respecte legi care sunt, cumva, incomplete, daca nu chiar gresite. Si stim foarte bine câte legi gresite au rezistat chiar pâna târziu in codurile civile sau penale. Cred ca te inseli la partea cu „noi le-am facut”. O mâna de oameni le-au facut, de multe ori (cel putin acum 100-200 ani) in interesul propriu al unei foarte mici minoritati. Evident, nu mai este cazul astazi, dar ideea de lege „pentru ca asa zic eu, pentru ca asa cred EU ca e mai bine pentru umanitate”, a ramas apanajul unei „elite” care crede ca ea stie ce e mai bine pentru umanitate.

      Daca legile sau deciziile luate de catre autoritati – in România sau aiurea – ar fi fost atât de bune, nu ne-ar fi adus astazi pe marginea prapastiei in care ne aflam, din toate punctele de vedere: social, economic etc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile