Epidemiologii de rit nou: Mihăescu, Bittman et co.

Ați văzut probabil zilele astea declarațiile halucinante ale lui Dan Bittman, vocalist al trupei Holograf și proprietar de local/localuri în București. Ultimele sunt aici.

Am stat un pic și m-am gândit și îi înțeleg. Le dau afacerile faliment, e normal să fie supărați, disperați, să urle pe unde pot, să plângă, să geamă, să orice.

Ce nu pot să înțeleg e cum ajung de la “bă, dăm faliment” la “bă, virusul ăsta nu există”. Care e gândirea lor în procesul ăsta. Da, ok procedează la modul “hai să negăm sursa problemei și astfel ni se vor rezolva și nouă problemele”, dar în ce calitate? Cu ce urmă de creier fac asta? Doar din disperare? Li se întunecă gândirea, că sunt primii oameni din lume care dau faliment, și se apucă să spună pe gură tot ce le trece prin cap?

Din afară, se vede ipocrizia și prostia. Din interior nu prea. Din interior e cu “scopul scuză mijloacele”. Spui ce poți ca să îți atingi scopul, nu contează pe cine sau ce calci în picioare. Sistemul medical? Dă-l dracu, crâșma mea trebuie să supraviețuiască! Restul oamenilor? Dă-i dracu, să vină să mănânce la mine! Toată lumea să apeleze la mine!

Repet: e enervant să vezi câți oameni ignoră miile de morți și fac caz de situația lor, de parcă restul o ducem excelent. Da, Karen, tragedia e că nu poți ieși tu la terasă, nu că mor mii de oameni zilnic.

update: a sărit și Mărgineanu

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

131 comentarii

  1. Jigodii de tip românesc….sunt o grămadă în această frumoasă țară…..tot de la lipsa de educatie vine si jigodismul ăsta..’eu sa am, sa se vada ca am valoare,restul sa fie niste sclavi care cel mult ma admira si ar vrea si ei sa fie ca mine’….

  2. Bittman ca Bittman dar tara e compusa din oameni simpli. De exemplu azi dimineata la Mega erau 3 angajati care nu aveau masti deloc. Nu pe barba, nu in buzunar… nu le aveau. Localitatea in care stau are peste 3/1000 cazuri deci stam bine. Cica nu e nevoie de masca daca nu sunt clienti in magazin, pe urma abia de maine e masca obligatorie si pe urma ziceau ca ei aveau masca tot timpul. Si nu, nu faceau nimic important doar aranjau fructe si patiserie. Asta e marea masa a oamenilor. Bittman are norocul ca e cunoscut, dar oricand ar putea fi in locul lui 1.000.000 de alti oameni cu aceleasi idei.

    • Le faci poza si reclami la Mega, sau doar reclami si verifica ei pe camere. Nu tre sa-ti fie mila ca o li se taie salariul sau o sa fie concediati, esit prost, platesti.

    • Da dar… Am facut ceva asemanator la o clinica medicala. Stiu ca suna ciudat dar era la clinica privata un medic ce se plimba peste tot fara masca, inclusiv a intrat peste mine in cabinetul altui dr fara masca si fara sa intrebe ceva. Am scos telefonul si doar l-am indreptat spre el cand a inceput sa faca scandal si sa ameninte cu judecata. Nu prea poti face poza in interiorul unui loc privat fara acordul lor si nici oamenii nu poti sa ii fotografiezi in privat. Legea spune ca e ok sa te faci ca le faci poza, dar cand ai facut poza (chiar daca nu o folosesti la nimic si o stergi imediat dupa) e o problema legala.
      Stiam asta, doar voiam sa il sperii. Am facut reclamatii peste tot. Nu s-a intamplat nimic. Ma indoiesc ca la Mega o sa faca ceva.

    • @Mofo: in ce lege scrie ca nu poti face poze? Aia de sar imediat cu „te dau in judecata” sunt aia prinsi in fapt si incearca sa se scoata facand scandal, n-au nici o sansa.

      Vezi ca e numar la politie unde poti sa reclami, cre’ca au si whatsapp parca.

      Si Mega daca nu face nimic, ii reclami si pe ei. Daca nu ti-a iesit din prima nu inseamna ca trebuie sa te dai batut.

    • @Sin: Google , primul link
      http://dataprivacyblog.tuca.ro/dreptul-la-imagine-in-contextul-distribuirii-fotografiilor-pe-retelele-de-socializare/
      Magazinul Mega Image este spatiu privat.

      Fotografierea unei persoane aflate într-un spațiu privat, indiferent că acel spațiu îi aparține ei sau altei persoane, fără acordul acesteia, este de principiu interzisă, indiferent dacă este urmată sau nu de utilizarea acelei imagini sau înregistrări (art. 74 lit. c) din Noul Cod Civil). Mai mult decât atât, în condițiile Codului Penal[1] fotografierea unei persoane aflate în spații private fără consimțământul său ar putea reprezenta infracțiune pedepsită cu amendă sau chiar închisoare.

    • @sin Art 73,74,75 din Codul Civil. Mai jos am selectat cateva puncte:

      Art 74 c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spaţiu privat, fără acordul acesteia;
      Art 74 d) difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal;

      Deci simplul fapt ca ai facut o poza nu e ok. Pe urma daca trimiti poza chiar si intr-o reclamatie (ca sa nu mai zicem de ziar) ar intra la D. Ca si concluzie, depinde de cine interpreteaza legea. Dar fiind interpretabila poate exista un proces, cheltuieli etc chiar daca „spiritul” problemei e clar, ala nu purta masca in spital in pandemie.

    • #F. si #Mofo toti cititi din parti pe sarite.

      „in contextul distriburii pe retele sociale”

      si mai jos in acelasi articol explica si alt context:

      ” sunt legale numai dacă înregistrările sunt utilizate cu bună-credință. Aceasta impune existența unui interes legitim[3] care să justifice fotografierea și utilizarea, interes care trebuie să existe inclusiv la momentul fotografierii (de ex. surprinderea unor fapte nelegale).”

    • @F Nu știu cum ai învățat tu sa dai citate din legi, dar dacă le dai pe jumătate se poate numi manipulare. Articolul 74 Cod Civil spune că „sub rezerva aplicării dispoziţiilor art. 75, POT FI considerate ca atingeri aduse vieţii private: a, b, c…
      „Pot fi” nu înseamnă că în mod automat încalci dreptul la imagine al persoanei pe care o filmezi în spațiul privat, ci că fapta este DE NATURĂ a aduce atingere acelui drept, nu însă și în situația în care persoana care filmează își apără în acest mod un drept sau un interes legitim.
      Ori prin filmarea angajatului care încalcă legea, în scopul transmiterii acelor imagini atât conducerii firmei respective, cât și autorităților, eu îmi apăr un drept, și anume acela la ocrotirea sănătății.
      Așa că data viitoare încearcă să nu mai induci lumea în eroare aiurea, iar dacă dai un citat dintr-un articol de lege, dă-l integral, nu trunchiat după cum îți dictează ție interesul.

    • +1 la ce zice @zippo, Nu e ilegal sa inregistrezi pe cineva care face ceva ce nu trebuie.

      Eu nu sunt avocat, insa exista spatiu privat in sensul de sa zicem casa ta, si spatiu public privat in sensul de magazin, mall, clinici, restaurante, cluburi etc., unde este perfect ok sa filmezi sau sa fotografiezi.

      Cel mai recent exemplu este cu soarecii filmati la Kaufland sau Carrefour, unde or fi fost.

      Multi merg la intimidare pentru ca se gandesc ca ailalti nu cunosc legea, sau nu-si cunosc drepturile.

    • Scuze, răspunsul îi era adresat în principal lui Mofo

    • Aia ziceam, ca in contextul acelor articole e discutabila poza. Adica se poate admite un proces din partea lor. Care o sa ma coste si pe mine bani si timp mai multe luni/ani pana o sa constate 3 instante ca am totusi dreptate facandu-i poza. Da, primesc banii aia inapoi dupa 2-3 ani dar pana atunci raman blocati. Timpul nu il mai recuperez.

    • Atunci cand surpinzi o incalcare a legii orice pozare sau inregistrare e legală!

    • @Mofo Văd că insiști. Nu se poate admite niciun proces din partea lor, deoarece ei sunt cei care, prin încălcarea legii, îți pun ție în pericol sănătatea.
      Nu mai induceți oamenii în eroare. Ai voie sa filmezi pe oricine, oricând, atata timp cât ai un interes legitim, iar filmările sunt destinate a constitui mijloc de probă în fața autorităților.
      În ceea ce privește banii blocați, nu știu la ce te referi. Probabil la situația în care-ți iei avocat, iar banii ți-i recuperezi la sfârșitul procesului. Dar așa oricine te poate da în judecată pentru orice bazaconie, asta nu înseamnă că trebuie să rupi toate legăturile cu societatea și să te închizi în peșteră, de teamă să nu te dea vreun idiot în judecată și să ai bani blocați 2-3 ani.
      Apropo, vezi să nu cumva să încerci să imobilizezi vreun hoț de buzunare prin tramvai, că îi încalci dreptul la liberă circulație și riști să îți deschidă proces în civil și să stai prin tribunale cu banii blocați. Omg.

    • Gigi, e normal ce zici tu dar noi nu traim in tara normalitatii. Am fost dat in judecata pentru ca am demascat pe social media o inselatorie. Desi am sters postarea in cauza la prima cerere a persoanei care facea inselatoria tot s-a admis procesul sau pentru atingerea imaginii. Deci nu exista fapta (am sters ce a cerut el imediat) si oricum prin postare demascam o inselatorie. Cu toate astea am fost dat in judecata. Procesul e abia la termenul 2 (dupa 10 luni). Voi castiga 99% dar cu siguranta urmeaza apel si recurs. Am cheltuit pana acum 4000 lei si procesul e la 30% sa zicem.

      Na, totul pare corect si legal si frumos. Tu mi-ai da 4000 de lei pe care ii returnez in 2 ani? In rest, oricine poate interpreta o lege in favoarea lui asa cum faci tu si altii de mai sus. Doar ca realitatea e alta fata de idealul din capul nostru.

    • @Mofo Kafka frate, nu ne putem intelege:
      1. Discuția a pornit de la fotografierea angajaților mega și transmiterea imaginilor către conducere/autorități, nu difuzarea lor pe social media.
      2. Dacă te agresează unul pe stradă, ce faci? Întorci obrazul, de frică să nu te dea în judecată și să ai 4.000 de lei blocați?
      3. Ce ai făcut în speța ta se poate încadra la atingerea imaginii. Demascarea înșelătoriilor, dacă există informații sensibile/de natură personală, se face prin plângeri adresate autorităților, nu prin postări pe fesbuci.

    • scuze, unii mai muncesc pe aici. imi face cineva un rezumat, are voie mofo sa pozeze angajatele de la Mega? dar participantele la trafic?

    • Cred ca Maga este spatiu public…. La fel si o clinica
      „Spațiul public este considerat orice spațiu accesibil publicului (de ex. din domeniul cultural-artistic, sănătate, învățământ, alimentație publică, cluburi, baruri, cafenele etc.) sau destinat utilizării colective (de ex. pentru activități comerciale, sportive, târguri, expoziții etc.), indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces.”
      ca info :
      https://www.gov.ro/ro/stiri/ghid-privind-implementarea-legii-nr-15-2016-pentru-prevenirea-i-combaterea-consumului-produselor-din-tutun1458135786

  3. Nu e ca si cum nu ar fi recunoscut asta:
    „Mama nu mi-ai spus nimic de oameni,
    N-am stiut ce mult se pot schimba.
    Mama e asa usor sa-i cumperi,”

  4. Uneori ma intreb oare cati alti oameni sunt la fel ca el, jigodii cum spunea cineva mai sus. De ce sa mint acum, am ascultat melodiile omului si inca imi plac cateva, dar iti lasa un gust amar cand ii vezi ca sunt pusi la incercare de obstacole si le iese la suprafata caracterul infect. E lipsa de adaptare la nou.
    De la ce sa fie oare, batranete, lipsa banilor, PSD?

    • @Shack: nu e lipsa de adaptare la nou, ci e foame de bani. Prostul nu știe că sicriul n-are buzunare. :D

    • Nene, flacaul e pus pe facut bani de multi, multi ani prin orice mijloace, ignor-o pe asta cu pandemia.

      Ia cauta sa vezi ce campanie ii facea jegului Florea de la PSD din sectorul 5 in timpul unui concert sponzorizat de acelasi Florea in 2018. A primit 11.000 de euro pentru ca a „prezentat” evenimentul ala (in fapt, pentru niste limbi caldute aplicate lui Florea), plus inca 11.000 de euro, separat, pentru concert,

  5. Daca nici Bittman nu are bani din care sa traiasca bine vreo cateva luni, cativa ani chiar, atunci restul ce sa zicem? Chiar nu ii pasa nimănui de falimentul lui Bittman sau Mihaiescu, si cred ca asta ii întărâtă in halul asta.

    • Fix asta ma scoate si pe mine din minti…cat tupeu si nesimtire, tot astia care ar trebui sa aiba ceva rezerve se plang. Murad, Garcea, Dragos Petrescu, Bittman, Smiley, Costi Ionita, oameni care au afaceri (sau canta) de cateva decade. pai ce facem bossilor care dati lectii de antreprenoriat pe la TV, mergem doar pe liniile de credit, nu avem bani in conturi pentru a sustine o eventuala criza de orice fel? Si da, ei plang pentru propriul profit, ca daca plangeau pentru miile de angajati care stau pe bara acum, pe care ei nu dau 10 bani, mai intelegeam. Bah, da’ sa se planga astia mai la inceput de cariera, sa se planga unii care au deschis o afacere de cativa ani, o afacere familiala unde s angajati 4-5 oameni ai aceleiasi familii, sa se planga unii solisti care n au prins mai mult de 5-10 concerte electorale sau zile ale orasului, nu cei care au un sfert din localurile de renume din capitala(si oricum mare parte din ele livreaza mancarea acasa), nu cei care au zeci de hoteluri si fabrici de conserve, nu cei care canta de 40 de ani pe bani, nu cei care au studiouri, nu muzicanti de populara care au averi impresionante si case prin California…mai vindeti din ele da le dreeeaccuuu ca imobiliarele n au picat, din contra. Hai ca i astept cu lacrimi in ochi si pe Fuego, Banica si Delia…

  6. „Eşti deştept şi ştii că nu-i nicio pandemie; Morţii sunt făcuţi din pix, la mişto, se ştie. Dar problema e că nu-s toţi deştepţi ca tine. Ţara e plină de proşti (foarte proşti) ca mine. De-asta te rugăm, în cor, să porţi şi tu mască. Ce să-i faci, atâta poate mintea noastră flască. Dar dacă tot eşti deştept, hai, mă, fii şi bun! Mai ales că nu e mult până la Crăciun. Fă o faptă bună, pentru proşti, de sărbători: Poartă mască! Îţi vom fi recunoscători. De vei fi privit, de un alt deştept, cu silă, Zi-i că te-a rugat un prost şi că ţi-a fost milă. Nu-ncerca să ne explici, că e inutil; Suntem proşti; nu merge nici direct, nici subtil. Nu te mai certa cu noi, că te afectează. Pân’ la urmă, ştii cum e: cel deştept cedează”, sunt versurile scrise de Dan Teodorescu pe pagina sa de Facebook.

  7. SARCASM
    Se știe că Epidemiologia este un modul special ce se predă exclusiv la FF în pauzele de țigară între două concerte sau apariții TV și în crâșme în pauzele dintre paharele de alcool. Aia făcută la facultatea de medicină e apă de ploaie, așa, să fie. :D :D :D
    /SARCASM

  8. Poate ca Bitman si PSD afacut un acord intre ei in felul urmator:
    -Bitman latra contra guvernului la tv si PSD inainteaza o lege care sa ajute artistii ramasi fara spectacole, un win-win.

  9. nici mie nu-mi pasa ca mor mii de oameni pe care nu-i cunosc. poate sa dispara Ghana azi si orasu Tecuci maine, mi-e indiferent
    ce-mi pasa e de amicii care au facut copil in iarna si au ajuns cu veniturile la 30% din cat erau inainte de starea de urgenta

    cred ca se-ntampla un virtue signaling dintr-asta in masa pe internet si nimanui nu-i pasa cu adevarat ca au crapat n necunoscuti

    • pana cand vom ajunge sa avem toti amici care au copii cu venituri diminuate la 30% si morti in familie, ca nu ne putem pune de acord toti dupa 10 luni de dovezi palpabile.

    • și tu crezi că dacă toată lumea se îmbolnăvește, afacerile vor merge mai bine?

    • @berenger: toti o sa ne imbolnavim, asta nu-i in discutie. in functie de masuri mor mai multi sau mai putini

      tu la ce anume din stilul tau de viata actual ai renunta ca sa nu moara 10 necunoscuti alesi aleator din romania ?

    • la ce am renunțat deja:
      1. la contractele ce presupuneau interacțiuni dese cu mulți oameni (și nu mă plâng ca alții)
      2. la vacanțe, vreo trei, și număr în continuare.
      3. la concerte, vreo 2 mari și nenumărate din astea obișnuite, și număr în continuare.
      4. la ieșirile la restaurant.
      5. am redus la minimum interacțiunile sociale și cu familia din afara propriei case.

      și nu, n-o să ne îmbolnăvim toți. asta-i una din cele mai mari prostii vehiculate. ca să nu mai spun că asta induce ideea că n-ar avea rost protecția împotriva bolii. numai că, în lipsa oricăror măsuri de protecție, în câteva luni, puține, dispar 50-70 de milioane de oameni pe glob plus miliarde cu sechele. ca să nu mai spun că de abia atunci vom vorbi de prăbușirea economiei globale. dacă 10% din populația activă stă la pat cu temperatură, ghici cum va merge economia!

    • Virusul nu dispare vreodată, cum și gripa nu a dispărut, tot face mutații și trăim cu ea și aia e. Toată cacariseala cu restricțiile a fost, în țările civilizate cel puțin, să se ajusteze sistemul medical ca în caz de infectare masivă să poată face față. Ce rahat s-a schimbat de la primele restricții până acum? Nimic și nici nu se va schimba. Închidem, deschidem, se infectează oamenii închidem iar că prima carantină a funcționat foarte bine. Deci practic se iau aceleași măsuri cu aceleași rezultate. Tratamentul nu poate să fie mai grav decât boala și aici mă refer la repercusiunile economice și sociale ale acestor lockdown-uri. Punem țara pe butuci dacă deja nu era și stăm în casă că să ce? Doar nu e ca și cum guvernul e competent și o să rezolve ceva. Mimează, copiază de la țarile cu apă caldă și cam asta-i. Poate nu anul ăsta dar într-un an sau doi o să se vadă efectele acestei pandemii. Dumnezeu cu mila…

    • Problema cu virusul dincolo de mortalitatea imediata e ca e nou si din toate datele de pana acum e destul de parsiv. Stiu oameni de 30 si ceva de ani fara probleme de sanatate care au avut covid – forma media – si nici la 3 luni nu si-au revenit complet. La fel cum o chestie atat de banala ca hpv-ul de exemplu am descoperit ca poate da cancer de col uterin sau cum helicobacter pylori poate da cancer de stomac poate descoperim si ca asta face cine stie dracovenie. Numai daca te gandesti la disparitia gustului si mirosului si e o chestie wow.

      Ca masurile sunt luate oricum d-ampulea nu ar trebui sa fie de mirare totusi, nu suntem condusi de oameni care gandesc pentru noi ci pentru ei. La noi mori cu zile in spital si nu iese lumea in strada, mori cu zilele pe strazi si nu iese lumea in strada, astia fura tot ce pot din taxe si nu iese nimeni iar cand ies totusi cativa pentru anumite cazuri cum au fost cei cu cu fibroza chistica guess what? Doar ei au fost. Fix solidaritatea din toate celelalte cazuri e si acum. Ne doare-n cur ca unora le scad veniturile la 30% sau ca unii dau faliment la fel ca in toate celelalte cazuri.

  10. Tudor Gheorghe și Nicu Alifantis îl sustineau pe Ponta.
    Cand i-am scris lui Alifantis: „Pe vremuri cantati pentru generația în blugi, acum cântati pentru generația în dungi.”, a șters comentariul și a dat block.
    Ăștia sunt oamenii. Alții stersi de pe lista de „audiții viitoare”.
    Au ajuns artiștii să cunoască medicină…
    Oare prin Germania, prin Franța, apare vreunul cu chestii din astea, sau au decență?

  11. @zoso: tu zici că ăștia sunt niște jigodii cinice. Dar dacă or fi doar proști? Vorbim totuși de Garcea și Bittman, nu de Ramanujan
    Eu cred că prostia e resortul multor comportamente greșite. Și cred că e cazul și aici

    • Garcea are o carciuma in Centrul Vechi parca, d’aia tot chitaie, ca nu o mai poate tine deschisa.

    • Si bitman nu mai poate canta pe la zilele orasului.
      Problema pana la urma nu e ca oamenii astia isi urmaresc interesul. E chiar normal si logic, nu inteleg comportamentul asta de sherlock holmes: „aha, de aia esti negationist, ca vrei sa ai concerte si nu te lasa covidul”
      Problema e cu jigodiile din „presa” (presa de cacat, vorba lu’ Tataee) care stau sa faca emisiuni cu ei in care sa dezbata daca exista virusul sau nu.
      Ok, vrei audienta si libertate de opinie, invita-l pe garcea si discuta despre impactul covid asupra horeca, ce masuri ar trebui luate din perspectiva lui de patron de bodega, etc. Nu parerea lui despre cine a inventat covidul, care’s tratamentele, cand apare vaccinul etc

    • @RV, nu am urmarit emisiunea. M-am uitat acum pe youtube 2 minute. Dupa introducere:
      – Nu esti reprezentatul unui business, a unui sistem […]
      – Sunt reprezentatul unei generatii care dupa 30 de ani..eu unul m-am saturat… ALT+F4.

      Plm, dialogul corect:
      – Esti patronul Kilkenny, St. Patrick si the Tube, si vicepresedinte la ceva asociatie a bodegarilor din CV (nu stiu cat de up-to-date sunt informatiile astea).
      – Nu, sunt reprezentatul unei generatii care dupa 30 de ani..eu unul m-am saturat…
      – Generatia de care vorbesti nu are 3 cluburi in CV, maxim aceasta generatie si-a batut pla de tine asimilandu-te cu garcea, hai sa revenim la subiect, ca patron de bar ce parere ai despre….
      – Sunt reprezentatul unei generatii care dupa 30 de ani..eu unul m-am saturat…
      – Iesi afara!

    • @Boris, eu n-am zis ca omul are dreptate, ideea este ca multi comentatori nu au urmarit emisiunea dar stiu sigur ce a zis

    • ok, dar din moment ce ai dat reply la commentul meu, ca sa fiu on-topic: eu am urmarit emisiunea (nu toata) cu bitman, habar n-avem ca garcea a fost si el. Ce m-a deranjat, nu a fost pozitia lui danut srl, ci a moderatorului. Probabil eram si influentat de faptul ca tocmai vazusem 60 minutes cu donald duck..asta trump.

    • @Boris, n-am urmarit emisiunea cu Bittman dar cred ca el e abonat la Gadea. Garcea a fost la TVR si youtube s-a gandit ca as fi interesat.

  12. Gândiți-vă că mâine vine unul și vă sigilează calculatoare și serverele pe motiv că ar putea în anumite circumstanțe să răspândească viruși. Ba mai mult te lasă doar cu intranetul, că din internet lucru sigur ei viruși.

    Cam așa și cu aștia afectați de măsuri. Dacă vine banca și îți ia casa pentru că Arafat nu te mai lasă să muncești pe motiv că poți lua și răspândi viruși, s-ar putea ca rațiunea ta să se întunece puțin și să le spargi capul cu toporul, recent achiziționat.

    • „rațiunea ta să se întunece puțin”.
      Deci astia au ratiunea intunecata. E ok, atunci. Oare?
      Eu personal ii inteleg pe aia din strada, pe ho-re-ca, pe aia care PE BUNE nu mai au ce manca. Am prieteni care lucreaz ain hoteluri, eu insumi sunt pe tusa de putin timp (si sper sa ramana putin).
      Totusi, una e sa vezi oameni in strada care sunt afectati real de problema, si alta sa vezi abonati din astia la contractele cu Statul, ca se plang.
      Cine „e afectat”? Bittman? Care sunt problemele lui, n-are 6 lei de un kil de pui din Lidl? (pulpe de pui, nu „gheare si aripi”. 6 lei: https://imgur.com/hcBhREC )

      Zoso, unde e articolul saptamanal despre ideea de economisire? Sa i-l dam lui Bittman, eventual. Oare pe cate luni are bani economisiti, sa zici ca totusi nu devine ridicol si fomist pe la TV?

    • Dacă nici ăștia, bitman și garcea, milionari, nu au bani să trăiască fără să muncească măcar un an, apăi dă-i naibii că merită să vină banca să le ia casa, metaforic vorbind.

    • #Green
      cred ca problemel tale si in mare ale sectei aia horeca, tambal si covrigarie e lipsa discernamintului si al bunului simt (prin comparatia scremuta si fara logica), si acum efectele chiar se vad in mod direct prin ce treceti. e un efect direct al comportamentulu de smecher.

    • Comparatia ta e nefericita.

      Sa zicem ca vin astia si iti taie internetul si tu nu mai poti sa te joci cs pe net. Dar ai alte jocuri pe PC, ai tabelete, ai Xbox si PS, ai Catan si Activity etc. Apoi te duci la a3 si te plangi ca nu exista virusi.

    • @punKreas, deci daca am doua vaci e ok sa vina statul sa imi ia una, ca na mai am una? Ba baiatule, asa ajung unii sa pice in extrema cealalta, ca vad d-astia ca tine care accepta orice.

    • Eu ma refeream la bittmani, garceni si altii de speta lor, nu la oamenii normali

    • @punkreas, got it, vorbesti de chiaburi, nu de oamenii muncii. Atunci corect, dai in pla mea, ia sa dea ei casele la colhoz mai repede.

  13. Mie mi-a placut faza cu spitalele care tin oameni sanatosi intubati fara motiv. Pentru asta merita la propriu scuipat pe strada mizeria asta umana.

    „Sarcina unui medic este să vindece omul, nu să-l țină în ATI, cu tuburi, dacă nu merită să stea acolo”

    • Aceiași opinie ai avut-o și în cazul Colectiv, infecțiilor nosocomiale sau atunci când pacienții trebuie să dea șpagă înainte de a fi tratați? Sau în cazul ăsta e vorba de alt sistem medical?

  14. Eu am mai spus-o si anumitor cunostinte care nu credeau in virus: „Daca vreodata o sa ajungi sa te infectezi cu acest virus si esti depistat pozitiv atunci te muti in padure undeva si nu ceri ajutor de la spital, stai acolo si lasa-ne frate pe noi in prostia noastra”. Am ajuns sa cred ca doar selectia naturala ne mai poate salva. Bittman si Mihaescu nu mai pot intretine acel stil de viata cu care s-au invatat, de asta urla asa, nu ca le-ar pasa lor de oamenii ramasi fara loc de munca.

  15. Ok, ai o afacere. A adus profit 5-10-20 ani (altfel era deja închisa). Vine pandemia. Unde dracului scrie și cine spune ca gata, trebuie sa ai profit și cu costurile de vieți omenești (de covid se moare) sau ca statul trebuie sa îți dea o parte din banii pe care nu ii mai câștigi? Scrie undeva ca afacerile trebuie sa meargă numai pe plus constant? Pune banii lipsa din profitul de anii trecuți (rezerve) sau vinde o vila sau un Mercedes și tine afacerea în continuare pana trece. Asa nu se poate?

    In alta ordine de idei, ce dacă se închide câte un restaurant? Scade chiria și se face altul. Unde e problema? Sta economia României în niște restaurante unde sunt plătite taxe pe salariul minim și nici nu se fiscalizeaza tot?

    Pe bune, oamenii ăștia chiar nu au rușine și decenta? Chiar cred ca suntem cu toții idioți în tara asta?

    • Hai sa nu cadem in cealalta extrema. Statul i-a interzis sa-si mai desfasoare activitatea, mi se pare normal sa incerce sa-l ajute ca sa supravietuiasca. Aici nu mai vorbim de profit, vorbim de faliment sau de pierdere in limita supravietuirii.

      De acord ca si patronul trebuie sa aiba un plan de supravietuire. Cine supravietuieste acum, va prospera in viitor.

    • Comunistule! Dă-le la smecherii cu restaurante banii tai gratis, nu ai oamenilor. Statul de unde crezi ca are bani? Nu din munca oamenilor?

  16. Toata problema pleaca de la faptul ca nu exista nici o dezbatere publica pe acest subiect, de cand a inceput pandemia exista doar varianta oficiala si cam atat. Orice critica este automata inclusa in categoria fake news/covidiot/negationist. Audienta lui Dan Bittman e rezultatul acestei politici promovate de guvern.

  17. Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.

    Avem asteptari nefondate cand vine vorba de persoane carismatice/care au succes.
    Pot sa pariez ca e mare fan horoscop, vrajitorii, si altele. Nu-l suspectez capabil de machiavelisme.
    Pur si simplu nu intelege nimic, are un bias spre conspirationism, si are publicul necesar incat sa poata fi o problema.

    Intre timp, cei care ar trebui sa combata prostiile debitate de imbecili ca Bittman dau dovada de amatorism si miserupism. Esti fan Bittman, il vezi pe Orban cu nasul afara din masca in timp ce iti impune masuri… ca tot era vorba de oameni care nu inteleg nimic. Jos botnita!

  18. Ce restaurant are carnatu’ asta de Bitman? Ca sa stiu sa nu calc niciodata pe acolo.

  19. „Dă-l dracu, crâșma mea trebuie să supraviețuiască!”

    problema e că nici așa nu funcționează. în liege deja nu mai ai profesori care să predea (online), medici în spitale, măturărori pe stradă, livratori de pâine, polițiști etc. pentru că din ce în ce mai mulți sunt bolnavi. dacă mergi strict pe principiul „economia trebuie să meargă înainte ca să nu murim de foame”, fix economia va ateriza în cap pentru că nu vor fi oameni care s-o facă să meargă. din acest motiv zic: economie versus sănătate e o falsă dihotomie. cele două sunt legate, de fapt.

  20. As cumpara bilet online la un concert Holograf cu mare placere daca l-ar sustine intr-un spital covid. Cu toti pacientii in fata scenei, fara masti. Sustin!

  21. Precizare: un vaccin trebuie produs in functie de populatia in care l distribui, dar sa zicem ca e caz exceptional si ne asumam riscurile. Sunt mai multe variabile de luat in calcul, de aia plange toata tara dupa institutul Cantacuzino.

    Precizare: testul RT-PCR cauta secventa de ARN, nu virusul propriuzis si asta dupa limita maxim recomandata de cicluri de replicare si anume 45. Peste 45 de cicluri te ai pisat pe el de test.

    Nu sunt conspirationist, muie la antivaccinisti si toate cele dar lucrez in domeniu si am un minim de cunostinte. Bittman nu si cunoaste locul dar nici ala care l contrazice nu stie ce vorbeste.
    PCR ul nu trebuie folosit pentru diagnosticarea bolilor infectioase si asta o spunea ala care l a inventat. Daca ai avut gripa banala recent sau ti ai facut vaccinul antigripal in ultimul an, testul COVID iti poate iesi pozitiv.

    Daca stie altul mai bine il ascult.

    • „un vaccin trebuie produs in functie de populatia in care l distribui”
      fals. vaccinurile nu le produci în funcție de populația umană, ci strict legat de agentul patogen. substanța activă e aceeași pentru toată lumea. dacă există diferențe între diferite forme ale unui medicament, asta ține de alte elemente, nu de substanța activă a acestuia. ce spui tu e un rasism medical de doi bani.

      „plange toata tara dupa institutul Cantacuzino”
      fals. nu plânge toată țara. dacă institutul cantacuzino ar fi făcut ceva bun, așa cum face antibiotice iași, acum era pe piață.

      „testul RT-PCR cauta secventa de ARN, nu virusul propriuzis”
      ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns. virusul însuși asta e, o secvență anume de arn, diferită de o altă secvență de arn ce compune alt virus. profilat pentru covid, testul pcr va făsi virusul sarcov 2, profilat pentru gripă, testul pcr va găsi virusul gripei.

      „PCR ul nu trebuie folosit pentru diagnosticarea bolilor infectioase si asta o spunea ala care l a inventat”
      în sfârșit ceva corect, numai că irelevant. pcr nu diagniostichează, ci doar arată prezența sau absența virusului în proba recoltată.

      „Daca ai avut gripa banala recent sau ti ai facut vaccinul antigripal in ultimul an, testul COVID iti poate iesi pozitiv.”
      fals. nu există nicio legătură între răspunsurile fals pozitive și prezența virusului gripei sau a vaccinului antigripal.

    • Un test diagnostic cauta antigene si anticorpi la patogenul X si se face intotdeauna in baza unui „standard de aur pe care inca nu il avem cand vb de testarea COVID. Virusul gripal e tot un coronavirus iar daca tu iei material genetic si l replichezi de nspe ori o sa ai erori la un moment dat, de unde si posibiltatea de fals pozitiv sau fals negativ. Amplificarea materialului genetic e exponentiala deci cu cat o repeti mai mult cu atat mai mult creste riscul de contaminare.

      Tu spui ca PCR ul nu diagnosticheaza dar fix asta se face cu el deci despre ce vorbim aici? Iar institutul Cantacuzino era top, iar vorbesti fara sa ai habar.

      Trebuia sa ma opresc la faza cu „rasim medical” si sa ti zic direct ca esti prost si ca n-ai inteles nimic sau ca habar n-ai despre ce vorbesti.

    • @berenger
      „în sfârșit ceva corect, numai că irelevant. pcr nu diagniostichează, ci doar arată prezența sau absența virusului în proba recoltată.”

      well, in Italia stai in carantina pana cand ai 2 teste dintr-astea consecutive negative chiar daca esti asimptomatic. O colega a stat 70 de zile in carantina pentru ca nu-i ieseau testele pcr negative nici dupa atata vreme si a iesit din carantina pentru ca a dat statul italian un decret ca daca esti asimptomatic e ok, poti sa iesi.
      insa multi au fost in situatia asta, inclusiv straini ajunsi in aeroport in italia, depistati pozitivi si pusi in carantina pentru luni de zile.
      Cel putin colega asta de care zic a petrecut 2 luni in carantina in Paris, apoi 70 de zile in Italia cand a vrut sa se duca sa-si vada familia (probabil i-a iesit pe nas), acum se pregateste de carantina ce va fi anuntata de macron in seara asta pana la inceputul lui decembrie. Practic pe 1 decembrie, din 9 va fi petrecut aproape 6 luni inchisa. E terminata psihic.

    • „Un test diagnostic cauta antigene si anticorpi la patogenul X”
      confunzi testul pcr cu testele de identificare a anticorpilor. iar astea, apropo, există.

      „Iar institutul Cantacuzino era top, iar vorbesti fara sa ai habar.”
      și nokia era top odată…

      și apropo de prostia mea față de rasismul tău medical (real): acum niște ani, lumea antivaccinistă s-a inflamat în românia că pe la noi ajunsese nu știu ce vaccin antirujeolic destinat azerbadjanului, de parcă azerii nu erau oameni. a fost startul epidemiei de rujeolă care a urmat în anii ulteriori și tot acest eveniment a consfințit eșecut deplin al campaniei de vaccinare anti-hpv. asta așa, ca să vezi consecințele a ce spui.

      @pensionarul, e o naivitate să credem că în fața unui dușman nou, pe care nu știi de unde să-l iei, nu faci greșeli. a te opri însă în a face ceva de teama acestor greșeli nu va duce decât la efecte negative și mai mari.

    • O frumoasa lovitura cu manta, Nu atac gaura direct (sic!), ci o dau pe ocolite: testele RT-PCR sunt de rahat, dau rezultate fals-negative, nu stim cum stam, de fapt stim: totul e o mare exagerare.

      Sa va zic eu cum stam, privind numai si numai la „rezultatele finale: 104 morti/zi si 824 de pacienti la ATI. In marile orase, ATI-ul e deja ocupat complet, bolnavii in stare grava sunt redirectionati spre locuri bizare, gen Babadag sau Corabia. Dar poate imi spuneti ca e vorba de bolnavi de sinuzita tinuti toti fortat la ATI pe ventilatie mecanica, doar asa, ca sa bage unii groaza in populatie.

    • O tot tii pe a ta cu rasismul medical si mi amintesti de transexualii din UK care au facut scandal ca sunt discriminati pentru ca nu erau primiti la gineco pentru colposcopii desi nu ei nu aveau col pentru ca barbati. Stii ca fiecare populatie are bolile ei cu incidentele lor si caracteristicile medicale aferente, nu? Productia unui vaccin e un proces mult mai complicat decat ai tu impresia. Nu e doar „agent X” deci „anti-agentX” si gata vaccinul. E mai simplu sa o tii in prostia ta decat sa recunosti ca poate vorbesti fara sa stii.

      Fiecare populatie reactioneaza diferit. Daca nu era asa, eram toti ca Italia sau UK sau China. Virusul s-a mutat de multe ori din februarie pana acum iar inocularea unei populatii cu un vaccin netestat in populatia respectiva e iresponsabil dar, repet, inteleg ca sunt circumstante exceptionale. Si totusi asta nu inseamna ca e corect medical.

    • de fapt, matei, la tine văd o lipsă de rigoare științifică, un vădit antivaccinism și, cum observă și silicon, un negaționism prost ascuns. să fii sănătos!

    • Misto bait&switch dar nu prea iti iese. Cand ti se atrage atentia ca gresesti treci la adhominem.

      Ti-am explicat cum si de ce PCR ul poate da fals pozitiv, ce implica productia unui vaccin si cred ca am fost destul de riguros stiintific in argumentare dar prostul pe internet e o specie aparte si nu stiu sa discut cu el.

    • @berenger „un vaccin trebuie produs in functie de populatia in care l distribui”
      fals. vaccinurile nu le produci în funcție de populația umană, ci strict legat de agentul patogen. substanța activă e aceeași pentru toată lumea. dacă există diferențe între diferite forme ale unui medicament, asta ține de alte elemente, nu de substanța activă a acestuia. ce spui tu e un rasism medical de doi bani.”
      …m-am oprit dupa paragraful asta, n-ai cu cine, dom’le, n-ai cu cine…noroc ca nu faci tu vaccinuri, ca ai face genocid :) ca sa stii si tu, sunt cazuri – multe – cand vaccinurile au efecte diferite, functie de … populatie, ca rasa vad ca zgarie urechile sensibile… jeezus… suntem beyond idiocracy, fara speranta…

    • matei, n-ai explicat nimic despre vaccinuri. ai spus niște generalități evidente (că populațiile sunt diferite și asta implică tratamente adaptate) din care ai tras concluzii total deplasate. vaccinul nu-l produci în funcție de populație, ci îl adaptezi la populație în elemente secunde, care i-ar putea face rău, atâta tot. bine, tu poți să consideri că „Productia unui vaccin e un proces mult mai complicat decat ai tu impresia” e o explicație profundă.

      în rest, că pcr dă rezultate fals pozitive sau negative e un lucru știut de toată lumea. orice diagnostic poate fi greșit. bine ai venit în complexa lume a științei medicale.

      da-i mișto că tu vorbești de ad hominem. fiecare replică de-a ta a conținut, eufemistic vorbind, un ad hominem (bine, și multe alte sofisme). neufemistic, direct spus, au fost doar insulte banale. așa că pa, toleranța mea pe azi s-a terminat.

      @incomod, mută-ți strawman-ul mai încolo, că-s sătul de aroganții engleziți care nu înțeleg ce citesc în românește.

    • ba esti incredibil… Problema e ca poate avea rata foarte mare de rezultate fals pozitive cand tu multiplici material genetic la baza comun cu o familie intreaga de virusuri fara sa ai un standard de aur la care sa te raportezi si fara sa ai virusul (inca) purificat. Iar tu mi zici ca s rasist cand rasa e poate printre criteriile de la coada cand se iau in calcul variabilele unei populatii si tot se ia in calcul.

      De ce sa ti ofer explicatii mai detaliate cand tu abia duci una la nivel de liceu?

      La capitolul insulte recunosc ca am gresit, nu esti asa prost dar esti parsiv si asta se vede dupa cum iti structurezi argumentele si cum incerci s-o intorci trecand complet peste detaliile mele. Am fumat pseudointelectuali ca tine de mi-a iesit pe nas.

      Vorbesti ca Dan Puric, arogant, cu cuvinte mari si degeaba.

    • se pare ca WHO ii da dreptate lui berenger, toata lumea din toate tarile, 2 miliarde vor fi vaccinati cu acelasi vaccin distribuit de GAVI (firma lui Gates, hehe)
      https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-gsk-sanofi/sanofi-gsk-to-supply-vaccine-doses-to-who-backed-alliance-idUSKBN27D0M8

      poate cineva citeste articolul si se pricepe mai bine caci eu nu inteleg, au deja vaccin ? pentru ca in acelasi timp aud ca nu s-a ajuns la un vaccin eficient.
      cum e? ne vaccinam toti cu vaccinul covax distribuit de gavi?

      eu vreau sa-i vad pe politicieni ca fac vaccinul (scos in 10 luni) primii.

    • @pensionarul N-am zis ca nu se intampla chestia asta, e destul de clar ca vom importa vaccinul cel putin in faza initiala, e o situatie critica si ar dura prea mult pentru fiecare tara sa stea sa bage bani in toata operatiunea. Dar nu inseamna ca e corect sau fara riscuri. Fiind virus gripal, e intr-o mutatie continua, de-aia vaccinul gripal se face in fiecare an pt cateva tulpine, alea mai nasoale, n-ai cum sa acoperi tot.

      Eu aparent voi fi fortat sa l fac pentru ca s cadru medical. Problemele (daca vor fi, sper sa nu, cine naiba ar vrea sa se intample vreo nasoala) vor aparea abia peste 1-2-3 ani. Sper sa nu fie cazul dar trebuie sa fii putin inconstient sa nu ai nici o problema cu tot procesul asta.

      Normal ar fi sa punem se ne punem la punct ca natie si sa incepem sa-l producem si la noi in urmatorii ani, asa cum am tot facut pana acum.

    • @matei, eu unul nu voi face niciun vaccin pregatit in 10 luni, in regim de hei rup pentru un virus care muteaza si care nu e letal la categoria mea de varsta si lipsa oricarei comorbiditati.

      daca nu mai am dreptul asta (democratia e de mult apusa) atunci sa ma ia sa ma puna in carantina pentru restul vietii cum au facut in NZ cu aia care se imbolnaveau sau refuzau sa se testeze.

      Dupa ce il vor face milioane de oameni mai expusi si mai ales politicienii si sefii GAVI si WHO apoi il fac si eu.
      Eu nu cred in Statul care a mintit intreaga populatie in legatura cu nozocomialele si cu atat mai putin in institutiile suprastatale ca WEF care nu au nicio legatura cu medicina.

  22. Nici Bittman și nici Mihaescu nu au zis ca nu exista. Nu ajuta cu nimic sa reduci tot ce spun ăștia care protestează masurile luate de guvern la un straw man: „nu exista coronavirus”.
    Nu zic ca e corect ce spun conspirstionistii, dar e ok sa înțelegem raționamentul lor pentru ca dacă ieșim din bula, e procent semnificativ, dacă nu chiar o majoritate a populației care gândește asa.
    https://archive.vn/Gc5Fx

    • Conspirationistii sunt la fel de rai ca cei care iau toata informatia ca adevar absolut si o repeta mai departe fara sa gandeasca. Testul PCR e departe de a fi o masura corecta sau infailibila de diagnostic. Si ar trebui sa fie infailibila pentru ca in functie de rezultat urmeaza sau nu un tratament destul de agresiv (daca ai simptome). In cel mai bun caz – stres, panica, nervi.

  23. Cand o sa tragem concluzii pe baza a ce spun oamenii referitor la domeniul lor si nu din datul cu parerea, atunci o sa ajungem departe.

    Aveau batranii mai intelepti o vorba cand ii intrebai ceva “nu stiu taica ca eu am fost mecanic/sudor/etc”. Adica aia e, acolo stii sa iti dai cu parerea, nu vorbe fara rost. Cantareti care vorbesc de medicina, preoti despre astronomie, casnice despre 5g, nenea iancu cu dacia solenza care stie ca nu e buna cutia automata. Suntem bine.

    • Nu ma surprinde ca sunt luați în seama ăștia ca Bitman, Puric & co. Din pilonii comunicării bifează cu succes pathosul, succesul din meseria de baza e pe post de fake ethos, iar logosul e bazat pe sofisme greu de perceput de mulți.

  24. Daca domnul bitman e atat de suparat pe institutiile statului ar face bine sa refuze pe viitor contractele pentru cantari pe banii oferiti tot de aceste institutii. Dar va face oare asta? Evident ca nu, pentru ca pe o piata libera nu ar cumpara nimeni bilete la concertele dumnealui.

  25. Si dupa tot circul asta, cand se termina, sa nu stai un pic si sa te gandesti, ba oare merita sa tot chinui aici cu fel de fel de specimene in jurul meu, cu sistem medical precar, cu coruptia si birocratia ce avem in tara asta…

  26. Ar fi interesant de vazut un profil profesional al celor care comenteaza pe aici. Banuiesc ca majoritatea sunt in IT sau „la birou” sau dintre acei foarte putini care au avut afaceri asa prospere incat au un cheag de bani pentru o perioada.

    E usor sa faci caterinca atunci cand nu esti afectat si sa te exprimi tu asa, lejereanu’ si chill ca o bere corporate in beraria H, ca ar trebui sa se dea lockdown, sa se inchida tot, sa se bage in puscarii toti covidiotii, lapidati toti cei cu pareri diferite. Probabil fix asa era in Germania nazista cu evreii. Majoritatea nemtilor o duceau ok sub Hitler si toti carcotasii care comentau de ce se intampla cu evreii, cu fascismul, cu razboiul erau trimisi la plimbare sau chiar denuntati de populatie ca fiind „conspiratori bolsevici”. Totul s-a terminat cu o ploaie de foc peste intreaga populatie germana.

    Revenind, ce nu intelegeti e ca pentru unii, somaj, saracie, lipsa perspective, datorii imense, eventual si copiii mici pe care ti-e imposibil sa-i cresti si peste toate, lockdown ca sa ai timp sa interiorizezi toate astea e mult mai distructiv decat un virus pe care poate il iei, poate nu iar daca-l iei, poate mori, poate nu.

    Compari o certitudine: foamea cu o posibilitate: moartea

    Da ma rog, empatia nu a caracterizat niciodata populatia romana. Bittman in elucubratiile lui reprezinta vocea disperata a unor milioane de romani aflati intr-o situatie maro si fara speranta.

    Noroc cu itistii si cu corporate care striga aici: „dar sa se recalifice dom’le, ce atata tragedie, e virusul si asta e” dupa care isi verifica salariul intrat in cont si in octombrie. yeap, that’s life.

    • problema cu astia ca erau tarani si inainte prin comportamentul lor fata de client (vezi toate articolele ale lui Vali cu horeca). ca sunt o patura sociala cam redusa intelectual si in imposib de reconversie de la sters o masa (barberit, facut omleta, dat cu matura in hotel), nu tine de empatie.

      acum se vede daca produsul ala si serviciile aveau o valoare in ele… traiau daor efectiv dintr-o premisa fizica (vad comercial, pozitionare fizica sau mai rau pt ca se vindeau ieftin) fara plus de valoare.

    • spune cineva care? care a schimbat de cate ori meseria si jobul?
      daca astia nu faceau treaba buna de ce nu te-ai bagat tu sa ridici standardul?

      tu-ti dai seama ca nu vorbim doar de horeca aici, nu? economia e foarmata din clustere interconectate, e ca in natura cu lantul trofic. Inchiderea horeca afecteaza la o prima vedere (nu ma pricep) si furnizorii de mancare, bautura care vor reduce si ei business-ul, furnizorii de decoratiuni poate si mobilier care si ei vor reduce, furnizorii de spatii care nici ei nu vor mai cumpara ultimul play station. invariabil totul are un efect in lant care va ajunge si la pretiosul din scaunul ergonomic care crede ca le-a inteles el mai bine pe toate.

      vom trai si vom vedea, bine ca nu sunteti afectati, nici eu nu sunt dar din ce in ce mai des ma loveste realitatea direct in moalele capului, numai ieri auzeam de la un amic din UK ca un coleg de munca de-al lui anxios s-a sinucis de frica unui nou lockdown si a pierderii jobului. ma intreb cati d’astia or fi (deja la nivel mondial erau 800.000 morti din suicid pe an)

    • Am vazut cati mor de foame, erau toti la coada la moaste. Ca sa nu mai zic de soselele aglomerate spre munte (si spre mare, pana acum o luna).
      Romanul „moare de foame” ca nu mai poate sa se duca in vacante sau sa se distreze, asta e adevarul, hai sa nu ne mai cacam pe noi.

      Sunt sigur ca aia de petreceau la Nuba in pline restrictii erau it-isti si corporatisti. Va doare atata de categoriile acestea de zici ca ele sunt vinovate pentru aceasta pandemie.
      Pensiile merg, salariile de la stat merg. Suntem o tara cu milioane de bugetari si pensionari. Majoritatea rotitelor se invart. Unele mai greu, altele mai repede ca inainte.
      De acord ca exista si oameni afectati. A scazut si consumul, oamenii nu mai cumpara lucruri neesentiale. Ziceai de afacerile conexe cu horeca, dar eu nu cred ca a scazut consumul de „mancare”. Dimpotriva. Legumele care erau consumate de clienti la restaurant sunt consumate, acum, acasa.

      Din pacate, e cam fiecare pentru el. Empatia e intalnita din ce in ce mai des…

    • punKreas, Duamneajuta sa fie cum zici tu si sa traim toti fericiti si cu bani fara ca o parte insemnata din populatia activa sa munceasca.
      Poate chiar o sa ne placa un posibil „venit universal”. Stai acasa intr-un lockdown perpetuu, citesti, netflix, comanzi pe amazon, daca ai cu cine, faci sex, zoso scrie articole, noi mai comentam ca sa avem „ora de ura” si sa ne traim emotiile si interactiunile sociale.

      O realitate virtuala ar fi fost buna sa-ti pui ochelarii si sa te imaginezi in natura, afara, in soare.

    • #Pensionarul
      dada… iar mema asta cu argumentul suprem e cea mai tare „de ce nu te-ai bagat tu sa ridici standardul?” – cand nu poti spune altceva, ca nu ai ce, arunci asta… ca poate poate.

    • Cum zicea un celebru marinar bulgar pe nume Petrov: sa traim bine :))

    • Sunteti infierbantat tare si faceti comparatii aberante, IT-isti cu nazisti, evreii cu anti-covidistii si asa mai departe.

      Multi au incercat sa va spuna ceva. Politicienii de aici si de aiurea fac un dans complicat pe sarma, inainte si inapoi cu restrictiile, pentru ca nu au incotro. Si pentru ei e nasoala rau situatia, pierd masiv electoral, pierde si economia, se pierd slujbe, se acumuleaza datorii publice uriase. Dar si-au facut cu totii niste calcule, ca nu sunt nebuni: alternativa „liber la tot, se imbolneveste tot poporul si scapa cine poate” e mult mai rea economic si social. Pentru ca va produce doborarea sistemului medical destul de rapid si apoi ajungem, inevitabil. la panica, revolta si risc major de distrugere a tesutului social. Cum crezi ca ar reactiona zeci/sute de mii de familii care isi vad bolnavii in stare grava trimisi sa moara acasa, ca nu mai sunt locuri la ATI decat pentru altii? Credeti ca ar fi benefic pentru economie sau pentru Horeca? Brusc, sub avalansa de imagini cu convoaie de cosciuge ce pleaca de la morga (vezi imagini din Bergamo din primavara), oamenii ar simti imboldul sa mearga la restaurant, in cluburi sau in vacante, sa isi cumpere masini si case noi?

    • @silicon_v
      Principala chestie pe care o mai omitem din cand in cand, este ca omul are un instinct de conservare. Masurile astea de restrictie sunt concertate spre o mica parte a populatiei. Orice roman, care a intrat in contact cu vreun spital din Romania, nu isi doreste sa ajunga de covid acolo si va face tot ce poate sa nu ajunga acolo.
      In alta ordine de idei daca maine s-ar da drumu la carciumi in toata tara, lumea se va inghesui intr-o prima faza ,ca na o viata avem. Insa cand vor vedea ca nu mai sunt locuri la ATI si se va muri ca la razboi, toti se vor intoarce de buna voie in casele lor si vor respecta masurile. Iar aia din horeca, vor tipa, ca au carciumile deschise, dar nu mai vine lumea pe la ei.
      In orice varianta, cum o dai, nu este bine pentru toata lumea, insa conteaza ce vrei sa obti. Vrei ca oamenii sa fie constienti de pericol si sa faca benevol asta, sau vrei sa aplici tactica comunista, inchidem tot, ciocu mic ca noi conducem?!
      Lumea este enervata si deranjata, de faptul ca autoritatile de prin mai toate tarile au luat decizii brutale in vederea salvarii de vieti(vezi situatia din primavara), iar restul s-a descurcat cum a putut.
      Stiu, pe foarte multi nu i-a afectat in mod real pandemia, dar pentru toti va veni scadenta si nimeni nu o va putea evita. Si cand spun scadenta, spun fie virusul isi va face treaba, sau pierderi de locuri de munca, afaceri, evacuari din case etc. Iar atunci cand se va intampla asta pe bune, lucrurile nu vor fi deloc roze sau cum par a fi acum din spatele tastaturii!

  27. Omul nu a zis ca virusul nu exista, a zis doar ca mastile sunt ineficiente.

  28. Cind spui ”miile de morti” te referi la o medie de 265.000 de decedati anual in Rou. Nu la cei 6500, poate 10.000 pina la sfirsitul anului, strict dintr-o cauza anume. Adica la o crestere (INSSE spune ca pina in august indicele de mortalitate a scazut) a mortalitatii cu 1-4%….Nu mai zicem ca poate 1/2 din cei 6500-10.000 oricum decedau (comorbiditati, virsta etc), nu zicem pentru ca majorarea mortalitatii fata de 2019 ar fi de doar 0.5-2%….. Problema nu e la ”miile de morti”, problema este la suprasolicitarea unui singur departament din sistem, ATI. Problema este una de natura logistica (personal, utilaje, spatiu etc), dar sa te fereasca D-zeu sa nu te supui curentului ….

    • vezi ca nu toti aia care au supravietuit o duc excelent dupa „vindecare”. Unii vor avea sechele toata viata, virusul asta va mai genera bataie de cap in plus sistemului sanitar si dupa ce va fi eradicat.

    • „Asch Conformity Experiment” care se aplica si la nivel de politicieni. In „1984” presiunea Partidului pentru a te convinge ca 2+2=5 e o metafora pentru ciocanul/nicovala presiunii sociale care in epoca post-truth-ului nu e chiar asa departe de adevar.

      La inceput de tot, cateva state europene au avut tendinta de a rezista lockdown-ului dar pe fondul cresterii cazurilor si a exemplelor din alte tari, fara a analiza particularitatile culturale, geografice, migrationale, au decis sa faca la fel (cu mici exceptii).

    • E destul de corect. „problema este la suprasolicitarea unui singur departament din sistem”

      Dar daca ajungi la un raport de 5 la 1 sau 10 la 1 intre cei care au nevoie urgenta de acel departement si cei care ajung efectiv la ATI, devine deja o problema a intregului sistem. Pentru ca o sa genereze in lant multe alte chestii foarte nasoale.

      Si nimeni din lumea asta nu are un departament ATI dimensionat sa gestioneze rezultatele unei pandemii de Covid-19 lasata „la liber”, nici macar UK sau Germania. De aia si ei au luat masurile pe care le-au luat, desi initial gandeau altfel, vezi declaratiile premierilor acelor tari de prin martie.

      P.S. Daca toti sunt acuzati de empatie aia care sustin masurile de limitare a raspandirii, nu pot sa nu remarc modul cam cinic in care contorizati miile/zecile de mii de morti, considerand ca nu e mare lucru, si ca oricum 50% din ei mureau oricum (va bazati pe ce cand spuneti asta?). Si vedeti ca oricum calculele dumneavoastra se fac pentru scenariul in care totusi ne muncim destul de tare sa limitam raspandirea, adica ati facut calculele pentru 5-10% din populatie contaminata in ultimele 6 luni. Refaceti calculele pentru 70% din populatie contaminata in urmatoarele 6 luni de zile (scenariul „totul la liber”) si vedeti cum va da cresterea aia de mortalitate. Si priviti bine si in jurul dumneavoastra, la rude, prieteni, parinti sau bunici. Caci mortii nu vor mai fi numai niste cifre in statistica.

    • @silivon_v, inteleg ce spui dar nu cred ca cineva vrea sa spuna ca trebuie sa-i dam dracu’ pe aia care mor de covid, fiecare viata e importanta.
      in acelasi timp trebuie pus si in context. Tocmai a publicat INS date statistice legate de totalul mortilor din 2019 vs 2020, nu ma intereseaza ca numarul e aprox egal ci ma intereseaza daca ati aruncat un ochi pe cat se moare din alte boli in Romania?

      mi se pare ca de fapt ce spune toata presa si sustinatorii masurilor dure e exact asta: „ne doare in cur de mortile de alte boli, cel mai important acum sunt mortile de covid pentru ca ar putea fi zeci de milioane de morti” ceea ce 1. nu e adevarat, sunt destule tari unde lockdown-ul nu s-a aplicat si totusi nu a murit 25% din populatie cum tipa apologetii carantinei totale si 2. bai nene, voi va dati seama ca spuneti ca 99% din aia care mor sa se duca unde vor ei si ca cel mai important e sa ne concentram pe astia 1% cu covid?
      ti-ar placea ca in triaj sa fii tratat asa? tu sa ai un AVC sau un infarct iar aia sa-ti spuna, ah, pai ne pare rau, n-aveti voie in spital, mergeti acasica si luati pastilele astea ?
      in conditiile in care spitalele nu sunt „pline” la modul nu mai ai unde sa arunci un ac in interiorul cladirii (cred ca sunt destule clipuri pe YT care arata cum bate vantul la multe dintre spitale) ci sunt ocupate saloanele si paturile „dedicate covid”. si cine e vinovat ca nu sunt mai multe paturi dedicate? aia care n-au purtat masca, nu? nu guvernantii care n-au facut nimic din mai pana acum si care au permis vacante fara strop de pregatire.

  29. Vali, atat Bittman cat si Mihăescu au strans destul pana acum, pot trai linistit din economii, chiar daca dau faliment. Mugur a si spus-o.

    Nu e vorba despre ei, despre bunastarea lor, ei nu contesta virusul. Ei contesta masurile luate de guvern pentru protectia vietii in timpul pandemiei, care sunt nocive, care distrug mult mai multe vieti pe termen mediu/lung. Asta nu intelegi tu. Masurile intreprinse de guvern in astea 8 luni nu produc rezultate si au efecte dezastroase, e gresit sa distrugi atatea vieti tinere in modul asta, incercand sa previi moartea unor persoane, in general varstnice si imunocompromise. Moartea unora nu justifica falimentul unor sectoare intregi si o sinucidere econimica in masa. Nu distrugem educatia/viata tinerilor pentru a proteja varstnicii. Strategia e gresita, asta spun ei.

    • ei spun, de fapt, să fie paranghelia ca înainte. bittman să cânte pe banii primăriei sectorului 5, mihăescu să aibă crâșma plină. iar dacă se îmbolnăvesc cei de la concert și cei din crâșmă, asta e, banii au intrat în conturile care trebuie.

    • zi-ne Maestre tu o strategie mai buna, ca de vorbit suntem toti buni. Aproape toate tarile au laut fix aceleasi masuri. Si ma cac pe toti abonatii la concertele de stat si pe sustinatorii lor.

    • @Mihai, ai vazut emisiunea cu bitman? Ai vazut afirmatiile facute despre testare si efectele virusului?
      Sigur ce zici tu acolo are sens, doar ca nu are treaba cu realitatea si cu ce au zis ei (cel putin bitman) de fapt.

    • Mihai, de fapt bittman a zis asa: e doar o gripa, medicii mint si sunt incompetenti, toate raportarile sunt false si toate masurile sunt luate ca sa fac cativa smecheri bani.

    • @Gamblin, Bittman find de fapt suparat ca a fost sarit de la masa smecheriilor de facut bani din combinatii cu statul. Da, concerte facute pe banii primariei si prezentat evenimente de 3 lei sunt combinatii.

  30. Pe langa ca ii deranjeaza la venituri, Bitman si Garcea isi permit sa fie impotriva masurilor de coronavirus. Pentru ca stiu ca in caz de ceva un amarat va fi scos de la ATI pentru al li se face lor loc. Cum i s-a rezolvat si lui Arsinel peste randul celor din pulime.

  31. N-ai înțeles… campanie politică…nu tu bănuți din concerte dea partid? E trist, nu?

  32. Eu sunt mirat ca mai exista oameni care sunt mirati de genul de oameni bitman garcea tariceanu etc. De la prima gasca adunata in pestera pana la faraoni evul mediu inchizitie comunism oamenii astia au existat prosperat trait mai bine decat restul. De ce creeaza natura astfel de specimene este mirarea

  33. Sunt de acord cu unele masuri de bun simt. de ex. inchis restaurantele, purtat masti in locuri inchise (inclusiv mijl. de teansport in comun), distantare sociala.
    dar sunt si altele cu care nu si pe care le consider abuzive : obligativitatea de a purta masca in aer liber unde poti mentine o distantare de 2m (ex. parcuri, zone neaglomerate) si limitarea libertatii de miscare (sa nu iesi noaptea, sa iesi doar cu adeverinta, sa iesi doar la 500m de casa, etc.)

    • „obligativitatea de a purta masca in aer liber unde poti mentine o distantare de 2m”

      Lasa aplicarea unei reguli la interpretarea libera a romanului („erau sigur doi metri, poate mai mult, sa spun sigur”, „hai ca nu e asa aglomeratie aici, in piata Obor, exagerati”) si ai omorat complet regula aia.

    • @silicon_v, scuza perfecta pentru orice masura, romanul e bun doar la alegeri

  34. Ce nu pot deloc să înțeleg e: cum puteți să aveți 100% încredere în măsurile aplicate și informațiile oferite de autorități când vine vorba de Covid19, știind că sunt aceleași autorități care au oferit informații și despre licitații, construcția de autostrăzi, calitatea sistemului de învățământ, măsurile luate înainte și după cazul Colectiv, etc.

    • Nici macar nu e vorba despre 100% incredere in autoritati, care clar sunt depasite de situatia actuala.
      Indiferent daca sunt 1000, 3000, 5000 de cazuri, tu (ca cetatean, nu o lua personal) trebuie sa nu fii idiot si sa nu iti supraevaluezi cunostintele si simtul realitatii pe baza unor presupuneri, speculatii sau idei tampite venite din stanga si din dreapta si sa respecti niste masuri de preventie si de protectie care probabilistic reduc raspandirea virusului.
      Apropo, autoritatile noastre, de cele mai multe ori, par sa copieze masurile altora (nu ca ar fi un lucru rau), nu stau ei la originea unor astfel de actiuni de combatere a virusului.

    • asemanarea fiind care?

      atunci, niste politicieni i-au mintit pe romani ca au totul sub control, ne descurcam foarte bine, psd-ul e cel mai bun, guvernul e pe felie, banicioiu got this etc.

      acum, spun ca lucrurile nu prea merg bine. iar ce se intampla in romania se intampla cam prin toata lumea (sau zici ca e o conspiratie mondiala?).

      mai degraba m-as fi ingrijorat daca spuneau si acum ca totul e ok, sunt miliarde de locuri libere la ati, nu au nevoie de nimic, nu e nevoie de masti, distantare, hai horeca, banicioiu-actual got this.

    • Tocmai că simțul realității ar trebui să fie mai dezvoltat. Faptul că măsurile luate de autorități sunt originale sau copiate nu le face nici mai bune și nici mai rele decât sunt. Iar ca să-ți dai seama cu adevărat de eficiența unor măsuri ar trebui ascultate și evaluate atât părerile pro cât și cele contra.
      Problema e că, de frică, un procent tot mai mare din populație este de acord să renunțe la libertatea de gândire, de exprimare și la orice discuție în contradictoriu în favoarea unui fals sentiment de siguranță.

    • Atunci cand preferi sa iti iei informatiile despre situatia covid de la oameni neavizati decat de la medici/oameni din domeniu, pt ca ei iti confirma conspiratiile bombastice in care crezi, ca mai apoi sa imprastii cu lejeritate aceleasi ineptii pt ca esti liber sa gandesti si ii mai atragi in hora si pe alti nehotarati care mai au cate ceva de impartit cu autoritatile, asta nu e simt al realitatii, e atac la sanatatea unor oameni. Pentru ca cei care gandesc liber si stiu ei ca autoritatile ne mint se invart in aceleasi cercuri cu ceilalti, nerespectand niste masuri simple.
      Pana la autoritati, ar trebui ca tu sa ai grija de tine, dar fara sa-i pui pe altii in pericol.
      Si in plus, atunci cand iti castigi existenta din faptul ca esti o persoana notorie, ar trebui sa fii mai responsabil cu ce zici, pentru ca nu le stii pe toate si o prostie rostita de tine ar costa foarte mult.

    • Și dacă îmi iau informațiile de la oameni avizați care au doar vina de a nu avea aceeași părere cu tine? Nu vorbesc de Bittman sau Mihăescu.
      De exemplu: azi la un laborator din Augsburg, Germania, din 60 de teste cu rezultat pozitiv 58 erau defapt fals pozitive, doar pentru că le lipseau ceva reactivi. Și asta s-a descoperit din întâmplare. Oare câte „întâmplări” din astea se petrec în realitate, pe care autoritățile sau chiar angajații le bagă sub preș? Și asta se întâmplă în Germania, țara de la care se inspiră politicienii noștri când vine vorba de a lua măsuri.
      Nu dau link dar poți căuta pe net, știrea e noua și e in toată presa germană.

    • Pai si daca se fac greseli la nivelul ala inseamna ca e gresit si faptul ca tot ei au zis: „virusul asta e totusi periculos
      asa ca purtati masca, dezinfectati-va mainile, nu va ingramaditi aiurea etc”?

    • @mix, nu e gresit sa fii precaut.

      In schimb, e gresit sa nu faci niciun test clinic de eficienta a mastilor impotriva covid (aud doar ca medicii si asistentele cad ca mustele de covid cu tot cu masca si viziera)

      Si e gresit sa fii precaut cu sute de milioane de oameni fara sa evaluezi consecintele si reactiile adverse atat la purtatul mastii cat si la carantina.
      insa in 2020 cand nu mai conteaza nicio boala in afara covid, ma gandesc ca cresterea rate sinuciderilor, violentei conjugale, deceselor din bolile cronice netratate e mai putin importanta.

      Ah, da, si e gresit sa tii un om in casa fortat pentru ca testul PCR e pozitiv desi tu nu ai si n-ai avut niciodata simptome. Daca ignoram lejer datele astea de frica covid atunci nimic nu ne mai opreste sa taiem cu totul drepturile omului bazandu-ne pe nimic sau pe un test fals. E PCR-ul pozitiv? bam, in carantina cu tine desi tu poate n-ai nici simptome, nici virusul.

  35. Bitman un dezaxat sa vad daca doamne fereste ajunge la spital are peste 50 ani deci alegerea este stiuta mergi si canta in cimitir golane.

  36. sunt doo chestii
    1. deja lumea a dat-o p-aia cu „dar au murit doar 6000 oameni”. Am scris de la inceput de treaba asta, lumea o sa uite ca au exista masurile alea de carantinare si ca datorita lor numarul e de doar 6000. Cumva lumea e atat de dobitoaca incat nu reuseste sa faca legatura intre „numar mic de morti” si „carantinare”. Plm

    2. Pe de alta parte lumea se comporta ca si cand Romania ar avea sistem medical

  37. din cuvantarea lui Margineanu: bittman e mare artist al populatiei, populatia e majoritara oi => bittman e artist pt oi.

  38. Știi ce mi se pare cel mai trist și foarte nedrept? Faptul ca în urma acestei pandemii și a bagarii în șanț a economiei cu toate restricțiile lor și în urma noii crize economice în care deja ne aflam, cei care suferă cel mai tare de lipsuri și sărăcie o să fie tot ăia care și înainte de covid ul pulii erau tot la limita supraviețuirii, prost plătiți și fără nicio siguranță financiară și profesionala.

    Adica ospătarii, operatorii de turism, transport, micii producători și antreprenori, toți cei care încearcă să facă un ban cinstit în țara asta fără sa fie IT iști sau bugetari cu pile la partid. Și mai ales, cei care suferă cel mai mult o sa fie șomerii așa că mine, care oricui inainte de toată porcăria asta aveau dificultăți în a găsi un loc de muncă. Din cauza vârstei sau din cauza pauzei dintre CV sau pur și simplu din cauza subiectivității șefutelor care țineau interviuri.
    Cu atât mai mult acum, vom fi afectați pentru că marile companii restrâng activitatea, nu se fac angajări și e plin LinkedIn ul și internetul de anunțuri false pentru joburi inexistente.

    La polul opus, cei care înainte o duceai bine în joburi bine plătite și stabile, o duc bine în continuare. IT stii își vad mai departe de treaba lor, lucrând de acasă și înjurându i pe amărâții care nu poarta masca și le afectează vezi doamne bula lor de siguranță, casta lor privilegiată cu salarii peste medie pentru că ei sunt inteligentii poporului.
    De asemenea, șefutele din corporații care înainte pierdeau echipe pe bandă rulantă din cauza comportamentului toxic și nesimțit sunt tot acolo în funcție și acolo vor rămâne pe ca nu se pune problema de angajare de oameni noi sau de promovare a altor persoane în funcțiile alea de middle management. Totul este pe pauză la corporație și ele profita de aceasta stare de fapt.

    De asemenea, pensiile speciale se dau în continuare în timp ce toată presa sare în sus de indignare la orice propunere de mărire a pensiilor mici și pentru amărâții ăia care erau oricum la limita supraviețuirii.
    Cu alte cuvinte, covid ul adâncește și mai mult prăpastia dintre bogați și săraci, iar pe cei care sunt deja bogați îi face și mai bogați iar pe cei săraci îi face și mai săraci.

    Exact cum scrie în Biblie, celui ce are, i se va da și mai mult iar celui ce nu are, i se va lua și puținul pe care îl are.

  39. [destul de evident, si de fapt spui asta:] Oamenii simt ca se va prelungi chestia asta, posibil catre faliment si atunci incearca orice, incl. de a se baza pe popularitate pentru a creea o emulatie in randul publicului. Scopul? Acela de a avea o masa critica de oameni care sa se opuna masurilor de lockdown, pentru ca in final guvernul sa cedeze sau se se poarte mai cu manusi, si ei sa isi poata salva afacerea. Nu e nebun, doar se face…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile