Pentru că şi în ziua de azi rămâi fără curent când ţi-e lumea mai dragă şi mai ales atunci când nu te aştepţi (wait… se aşteaptă cineva să se ia curentul???), şansele ca atunci când curentul revine, să o facă în parametri standard sunt reduse. Ce înseamnă asta? Că eşti expus unui risc destul de mare să rămâi fără o parte din aparatura ta electronică de care eşti atât de mândru.
Dar asta se poate întâmpla oricând. Motivele îmi sunt prea puţin cunoscute (adică n-am ajuns până acolo cu studiul fizicii), dar cauza are o importanţă mai mică în acest articol. Am găsit ceva aici:
- probleme la generatoarele de curent din centralele electrice
- întreruperea sau tăierea cablurilor de energie subterane din motive intenţionate sau nu
- utilizarea bruscă a unor utilaje de putere mare în regiuni rezidenţiale
- condiţii meteo extreme (furtuni, inundaţii şi chiar erupţii solare).
Mai important e cum poţi să te asiguri că eşti la adăpost (nu tu, electronicele alea de prin casa ta). Şi nu te trimit la niciun broker de asigurări…
Eu am găsit asta: stabilizator de tensiune. Modelul din imagine costă în jur de 100 lei, dar mă gândesc că suma e infimă dacă îţi salvează câteva mii prin casă…
Până la urmă, chiar şi electronicele se împuşcă, nu-i aşa? Doar că verbul ăla n-ar trebui să fie la reflexiv…
Si daca ai norocul sa stai intr-un bloc comunist, unde instalatia electrica e minunata, dar e facuta la economie si nu ai pamantare, ai dat banii aiurea pe stabilizator
N-am avut niciodată probleme de genul acesta, dar este o idee bună ca atunci când bagi mii de lei în electronice de calitate, să mai investeşti câţiva lei şi în protecţia lor.
Eu vin cu o altă idee, ca o completare la articol. În orice casă, apartament etc. sunt circuite sepatate pentru prize şi pentru iluminat. Iar consumul pe partea de iluminat este micuţ dacă iluminarea se realizează cu becuri economice şi nu cu vechile becuri cu filament sau porcăriile cele mai ineficiente posibile, spoturile cu filament (sunt şi spoturi cu bec economic f. compact sau cu leduri). Având în vedere faptul că este destul de neplăcut să ţi se dea întuneric pe neaşteptate şi că oricum consumul cu iluminatul este infim, eu propun trecerea circuitului de iluminat printr-un UPS. Pentru autonomie (mult) mai mare acumulatorul sursei se va înlocui cu un acumulator auto de aceeaşi tensiune (12 V sau 2x12V, depinde de UPS). Este adevărat că UPS-ul va încărca mai lent un acumulator de capacitate mai mare decât cel pentru care a fost proiectat, dar asta nu este o problemă dacă penele de curent sunt ocazionale. Partea faină este când tot cartierul stă în întuneric iar la tine becurile continuă să ardă normal după luarea curentului. Să vezi reclamaţiile vecinilor îngrijoraţi de capră…
@Sakura: M-am gandit si la o solutie de tip UPS. Pentru iluminat, desigur. Deocamdata am back-up doar lanternele si telefoanele mobile. Nu e un fapt divers sa raman fara curent. Problema cea mai mare e variatia lui la repornire. Faza cu vecinii si capra :))) Priceless!
@Claudiu: eu aveam unul acum 30 de ani. E adevarat, nu la bloc, la casa. Dar bunicii mei il foloseau cu succes.
Claudiu, în blocurile comuniste instalaţia electrică era de obicei foarte bună. Nasol este acolo unde unul din proprietarii ulteriori a înlocuit-o cu una făcută din cablul telefonic bifilar de fier, care se găsea picată ruptă de furtună printre blocuri.
pentru protectie se poate monta un releu de protectie la supratensiune care protejeaza toata casa (150-200lei)
@vali: Pune şi tu, te rog, un link către un model. Merci!
Eu am intalnit suficiente cazuri in care la bloc nu aveau circuit de pamantare in priza
@Claudiu: Sunt convins de asta. Dar crezi tu ca azi nu se mai practica?
@Cosmin: eu vorbeam de blocurile comuniste; alea vechi. Dar nu m-ar mira ca si in astea noi sa gasesti cine stie ce surprize; ca daca nu a facut proiectatul economie, poate a facut executantul, iar la sfarsitul lantului asta se gaseste nea de pe santier, care stie intotdeauna cum sa faca treaba mai bine sau are cui sa vanda niste sarma
Aici e un model de releu :
In blocurile vechi instalatia nu a fost proiectata pentru multitudinea de aparate care exista in ziua de astazi.Asta e cea mai mare problema
Stabilizatorul de tensiune se foloseste pentru electronice sensibile, cu toleranta scazuta la variatii de tensiune – insa e si aici un „catch”: vorbim de aparate de tip „rezistiv” (pe romaneste: care nu au motoare in ele, deci nu frigider, centrala, masina de spalat). In anul 2012 televizoarele (de exemplu) se fac in fabrici din Asia de unde pleaca peste tot, inclusiv in tari cu mai putini volti la priza decat in Romania deci implicit o buna parte din electronica e mai toleranta la variatii de voltaj – deci stabilizatorul in acest caz e probabil inutil.
Exista insa protectii cu adevarat utile – relee de sub/supratensiune in tablou (sa iti taie tensiunea in casa daca pe faza vine mai putin de 120V si mai mult de 250V) iar pentru reactie rapida la varfuri punctuale de ordinul miilor de volti se pot pune descarcatoare intre stecher si priza. Descarcatoarele se pot cumpara inclusiv din Cora, se vand sub numele de „protectii la supratensiune”; e obligatoriu insa ca priza sa aiba impamantare si ca impamantarea sa functioneze in parametri.
De asemenea mai exista si protectii la electrocutare, asa numitele diferentiale de potential; solutia ideala pentru adolescentele care stau in cada cu laptopu’ bagat la priza