Educația online și protejarea copiilor

Am o problemă când vine vorba de copii și tehnologie. Aș vrea ca toate cele 5.000 siteuri care îți cer cont ca să te lase să le folosești să înțeleagă că 99% din părinți nu vor să le facă copiilor conturi de mail pentru a le folosi site-urile, și ar prefera să folosească mailul lor, cu posibilitatea de a alege un nume de utilizator pentru acel site. E la mintea cocoșului. Vreau să-mi vină mie pe mail ce se întâmplă pe contul ăla, dar când mă loghez sau abonez undeva cu contul ăla, să nu îi apară copilului automat numele meu, să îmi dea posibilitatea să aleg un nume pentru contul creat pe acel site.

Ah, da, toate conturile de email pe care le-am folosit pe toate site-urile alea dubioase de joculețe, împinse de iububerii ăia simpatici care fac clipuri cu Fortnite și Minecraft pentru copii, sunt folosite acum ca să primesc spam. Toate. Spam pe care, dacă nu l-aș fi primit eu, ghici cine l-ar fi primit. Exact. Și da, 1% trece de filtrele Gmail.

Protejarea copiilor de mizeriile din online încep aici, cu adresa de email.

 

202004274227102828

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Exista siteuri si aplicatii special gandite pentru scoala online unde copiii se logheaza cu un cod sau QR trimis de profesor si parintii cu email.

    • Minunat. Dar nu era vorba de „școală online” aici. :)

    • radu, oare de ce a pus prostul ăsta de autor cifra aia de 99%? de prost, nu? noroc cu tine că ai închis creierul când ai citit și l-ai deschis când a fost vorba să comentezi…

    • Da man, ai dreptate, mi-a zburat mintea la scoala online, ca asta am pe cap zilele astea cu copiii acasa.
      Dar filtrul gmail e foarte bun, ce ai pus acolo e din folderul spam, si acolo ai cel putin 3 phishing care nu au nici o sansa sa ajunga in inbox.

    • nope, nici de data asta nu ai conectat. mai încearcă.

    • Nu stiu man, e luni, si poate sunt mai incet decat de obicei.
      Unele servicii te lasa sa ai mai multe usernames pentru acelasi email, de exemplu Steam, dar de fapt e acelasi cont la baza. Tu vrei conturi complet separate cu acelasi email? Zi clar care e doleanta sa inteleaga si astia mai lenti ca mine.

    • Special gândite zici?
      Da, foarte special. Spre exemplu AdServio, care cere mailul părinților, mailul copiilor, telefonul părinților, telefonul copiilor, CNP-ul părinților, ce să zic, nici un fel de date cu caracter personal. Și nu poți crea cont fără adresă de mail sau număr de telefon.
      Iar profesorii, bomboana de pe tort. Descopăr pe telefonul lui fiică-mea Facebook Messenger, în condițiile în care eu nu o las cu cont pe facebook și când o întreb ce e cu aplicația aia acolo îmi arată că profesoara ei de matematică le-a cerut să-și facă un cont acolo și acolo le dă teme pe un grup creat de ea. Și profesoara nu vede nici o problemă ca un copil clasa a V-a să-și facă singur un cont pe facebook sau pe messenger că doar „toată lumea le folosește”. Când i-am explicat că eu creez conturile alea pentru copiii mei și că o fac cum consider eu că e bine mi se spune că sunt înapoiat și refractar și că ce mare scofală.
      Așa că da, ce să zic, special gândite să colecteze cât mai multe date personale.
      Apoi nu zic că unele din platformele alea sunt pe bani și parcă văd cum vor scoate părinții banii din buzunar că doar de asta este gratuită școala și unii din părinți mai și plătesc taxe în țara asta.

    • ” […]cu posibilitatea de a alege un nume de utilizator pentru acel site. Vreau să-mi vină mie pe mail ce se întâmplă pe contul ăla, dar când mă loghez sau abonez undeva cu contul ăla, să nu îi apară copilului automat numele meu, să îmi dea posibilitatea să aleg un nume pentru contul creat pe acel site

    • radu, man, las-o baltă. sunt două fucking paragrafe. n-ai putut.

  2. La fel cum scoala lasa pe seama parintilor sa educe copii in materie de legislatie rutiera, taxe, banci, finante, la fel este tratata si protejarea personala in mediul online.
    Pur si simplu nu exista asa ceva in curricula educationala. Si chiar daca ar fi, nu cred ca exista suficiente cadre.

    Ar trebui ca securitatea cibernetica sa fie predata la scoala, iar aici ma refer la chestii elemetare: user, parola, brower, stocare parole, PIN-uri, email, spam, virusi etc. pentru constientizare.

    • Stai linistit, sa vezi cati dau click pe testele de spam sau pe „nu da click aici” sau „nu descarca atasamentul”… Intreaba-ti prietenii cati au multi factor la contul de gmail, o sa fii surprins, sau cati au PIN ziua de nastere…

      Dar de accord ca educatia trebuie sa inceapa de undeva si anume din scoala, insa la ce profesori si programa avem (nu mai zic de politic, interes 0)…

    • Pana la ora asta nu ati inteles ca scoala de stat (nu doar in Ro) este doar cadrul legal pentru baby sitting cat parintii muncesc si platesc taxe, baby sitting facut de multe ori de niste oameni care ar fi muritori de foame fara cadrul asta?
      90% sau mai mult din „cunostintele” pe care scoala le injecteza copiilor sunt inutile in lumea reala – nu iti cere nimeni sa comentezi Eminescu sau alti morti celebri (probabil ca in Ro exista maxim 100 de critici literari), foarte putini au nevoie sa stie ce e mitoza si in mod cert mai putin de 10% din fostii scolari folosesc in mod curent derivatele si integralele.
      Chestii utile gen finante personale, legislatie, cunostinte IT de baza ar trebui predate de niste oameni care au altceva mai bun de facut decat sa fie profesori. Asa ca incetati sa va vaitati si invatati-va copiii ce stiti ca trebuie. Si eventual trimite-tii la o scoala privata la care va place curicula.
      La modul in care marea majoritate sunt indobitociti (faceti religie in scoala ca sa nu se futa, dati-le mai multe teme doamna ca asa m-au facut pe mine om si alte cacaturi de genul sunt regula nu exceptia) pentru scoala publica nu exista nici macar speranta ca presiunea parintilor cu ceva in cap va putea schimba cate ceva.

    • @ MariusCC
      „Si eventual trimite-tii la o scoala privata la care va place curicula.”

      Da, e real ce zici tu, ceva de genu’: daca nu aveti paine, mancati cozonac. Bai frate, de unde le scoti? Cat (5%) din oameni isi permit scoala privata?

    • @Adi – aia 5% sunt cei care au incetat sa se planga si au decis sa rezolve problema pe barba lor.
      Restul – o minoritate (probabil tot un 5%?) care se vaita si nu va putea schimba nimic intr-un sistem osificat si care a practicat o contra-selectie agresiva in ultimii 30+45 de ani – si o majoritate multumita de cum merg lucrurile desi uneori maraie pe la colturi cand copilul lor genial e discriminat cu cate un 5.
      Faptul ca tie nu-ti place realitate nu o schimba.

    • @Cristi și restul, educația rutieră/financiară/securitate informatică, mai acum câteva săptămâni cineva se zborșea că nici educație (gen cum se comportă în lume)+ matematică, istorie, biologie, fizică și tot restul, totul să se facă la școală…..
      și părinții ce mai fac?

      rolul părinților nu se termină la 3 ani când ai băgat copilu-n sistemul de învățământ.

      @MariusCC, știi ce ar trebui să înveți când îl comentezi pe Eminescu?! să citești și se înțelegi ce-ai citit și să redai ce-ai înțeles (încă suntem campioni la analfabetism funcțional). și să pui o problemă (în cazul ăsta o operă literară) în contextul social-istoric, și chiar economic, în care se scălda autorul la data când a livrat opera.
      recunosc, profa mea de română din liceu a eșuat spectaculos la ultima chestiune, dar niciunul din profii mei de română nu a dictat comentariile. ce compuneai din capul tău și poate, cărțile de comentarii, aia livrai la teză, pe aia te nota. am luat note mari inclusiv la exemenele notate de alți profi decât ai mei scriind ce-am înțeles eu.
      operele literare, dacă le citești și înțelegi, te mai pun față-n față cu tipuri de personaje, înainte să te pună viața live și să ți-o iei că n-ai recunoscut un arivist, un escroc, un călcător pe cadavre, o întreținută care va pleca cu tipul cu bani (vezi Otilia).
      te mai ajută să vezi cum trăiau diverse clase sociale, inclusiv aia în care ți-au trăit strămoșii acum 50-100-x sute de ani, că altfel o dai ca domnul de acu’ 3 articole, că că vestimentația era incomodă și voluminoasă, și pânza albă era nepractică, că el are negru, maro și gri și le schimbă la 2 ani.

      bruma aia de biologie (cu tot ce ține de asta), chimie, fizică, istorie ar trebuie să te ajute să nu ajungi antivaxxer, ultra-raw-vegan, ”5G trimite unde care ne omoară” și ”dacii au construit tunele sub Bucegi și au colonizat planeta„.

      ps. nu m-a făcut mama așa deșteaptă să văd toate astea când eram în școală, le-am realizat pe parcurs când viața m-a dat de toți pereții și am supraviețuit fără daune majore.

    • @Cristi
      Tu te astepti ca oameni platiti undeva pe la 1500-2000RON sa-ti invete copilul chestii mai mult sau mai putin complicate legate de IT atunci cand un junior in IT in Bucuresti incepe ca salarizare pe undeva spre 1000 de euro? Asta se numeste wishfull thinking (sau cum zicea Hagi – sa fie bine ca sa nu fie rau).

      @A – nu stiu daca realizezi dar e o mare diferenta intre ce ar trebui sa te invete la orele de limba romana in opinia ta si realitate. Am dat examen de intrare la liceu, treapta a 2a si bac si la toate s-a pus accentul pe memorat comentarii la mizerii. Nu pare ca situatia s-a schimbat in bine in scoala romaneasca de stat (din ce am mai vorbit cu prieteni si cunoscuti), doar s-a improspatat selectia literara.
      Bruma aia de biologie a produs cei mai multi antivaxeri in mediul urban printre cei scoliti.
      Cam la fel si fizica – cei mai multi experti in 5G sunt printre aia „scoliti” mai mult sau mai putin. Si am avut ceva surprize neplacute de la doctori in stiinte recent – oameni de la care aveam cu totul alte pretentii. Cel putin in bula mea. E drept ca n-am prea vazut de aia cu tunelurile dacice prin bula mea.
      Deci ca sa rezum – e o diferenta imensa intre ce sustine sistemul scolar ca face si realitate.

    • @MariusCC, eu nu vorbesc de examente, ci de ceea ce ar trebui tu să extragi de acolo pentru viață. dacă chiar citești cărțile alea, renunți la ideile preconcepute ”ce ne-or trebui astea în viață!?” te poți alege cu una alta.
      trebuie să recunosc că și pe vremea mea (dacă zici de treapta a ii-a, sunt cu niște ani buni mai tânără) se purta tocitul, dar eu îmi făceam singură lucrările, profesoara de liceu aprecia o persoană care chiar părea să se gândească serios la întrebarea ”ce-a vrut autorul să spună?!” și la examene am luat note bune pe ce-am gândit eu, nu pe ce mi-au turnat alții în cap.

  3. Eu foloseam chestia asta în Gmail ca să aflu ce site îmi vinde adresa de email mai departe:

    By simply adding a + to the end of your username (but before the „@”) you can create infinite variations of your Gmail address. For example, username+junkmail@gmail.com will direct email to your main address without giving it away to spammers. You can then filter messages containing „username+junkmail” into your junk or trash folder so you never have to be bothered to delete them again.

    Dacă mă abonez cu gigel+numemagazinonline1@gmail.com si primesc spam de la numagazinonline2 treaba e clară.

    • in principiu suna frumos…..dar nu-i greu pentru cei ce cumpara baze de date sa trunchize adresa de email, eliminand +numemagazinonline1

      Totusi ar insemna sa faca un minim efort

    • nu prea mai este utilă faza cu plus aliasing tocmai fiindcă s-au învățat și elimină tag-urile.
      catch-all wildcard mailbox este mult mai util, dar ai nevoie de un domeniu dedicat pentru astfel de mail. Costă ceva dar este mult mai util imho.
      https://www.zoho.com/mail/help/adminconsole/catch-all-setup.html

      În plus, chiar dacă există și domenii „free” este bine să le eviți fiindcă alea automat sunt considerate suspecte pe o mulțime de site-uri.

  4. Sunt site uri unde poti sa iti faci adrese de mail care dau forward catre adresa ta reala. Fix pentru genul asta de cazuri sunt gandite. Cand vezi ca primesti spam, stergi acea adresa

  5. Faza cu lecţiile doar pe WhatsApp sau pe fb …spiciless.
    Cea mai „tare” fază pe care am trăit-o a fost la o reţea de clici private, acum 14 ani cand fiică-mea era mică. Da’ mică, în caruţ. Analize, disponibile online. Adresa de email vă rog. Păi … pe adresa mea. Nu se poate, doar pe adresa copilului. Nu am reuşit să-i conving să le trimită pe adresa mea…

  6. La pravalia la care lucrez eu, am renuntat complet la „username” sau „nume de cont” pentru ca reprezinta o informatie identificabila personal (PII, numita de GDPR), si engine-ul de stergere completa a datelor personale ar fi fost mult mai complex iar riscurile mai mari.

    Observ si in piata, in general, o tendinta de a nu mai avea username, ci doar email. E mai usor sa identifici doar adresa de mail in baza ta de date si sa o anonimizezi.

  7. 1) la site-uri din diverse părți folosesc fie direct mailinator, fie, pentru site-urile care par mai serioase, o alternativă de mailinator cu acces privat pe care o am găzduită la Google GSuite (de pe vremea când GSuite era disponibil și free – încă a rămas pentru cine a apucat) =)

    2) la site-uri din România (sau Europa) care cer mail doar ca să se afle în treabă, să aibă acolo ceva mail declarat și fără să fie nevoie de login, le dau mail-ul „dpo[at]dataprotection.ro” sau alte mailuri de la ăștia – n-au decât să trimită spam acolo… ( :evil_grin: )

  8. Ce nu te omoara te intareste.

    Lasati spam-ul sa vina la copii, acum, cand inca nu au card de credit sau internet banking.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile