Economia subterană e la 33% din PIB?!

Așa crede Uniunea Europeană:

Cea mai mare parte din economia subterană, estimată pentru România în 2022 la 33% din PIB, se datorează autoconsumului (38%), evaziunii pe impozitele indirecte (TVA și accize – 25%) și neconformării fiscale (14%). Ultimele două se află în conexiune directă cu politicile Ministerului Finanțelor Publice. (sursa)

 

componentele-economiei-subterane

Nu-mi dau seama cum e șomajul economie subterană, se referă oare la munca la negru? La fel, absența libertății economice ce naiba înseamnă?

Autoconsum înseamnă cumpărat bunuri la negru, nefiscalizate. Nu știm cum intră bunurile astea în țară, sub nici o formă cu concursul vameșilor, care oricum un au cum să numere produsele din containere, și nici o politică minim coerentă de urmărire, ați adus din China un container cu produse în valoarea de 7 lei, ați pus adaos la el, de ce aveți încasări de 4 lei? Sau de ce de 700 lei? Cât aveți adaos? Ce produse vindeți? Nu cumva ați adus cam multe? Faze din astea.

Cu evaziunea e la fel. Li se permite oamenilor să închidă firme cu datorii și să deschidă firme noi ca și cum n-ar fi nimic greșit. Unde se duc datoriile alea? De ce au făcut datorii? Eh, lăsați, nu ne batem noi capul cu așa ceva…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Autoconsum cred ca e ceea ce fac oamenii care au mai ramas prin satele sarace din Romania. Consuma ce produc sau ce schimba intre ei.

    • La aia ma gandeam si eu. Dar din nou … de ce ar intra asta la economie subterana ? Cineva se asteapta sa platesti taxe si pe faptul ca mananci alimente produse in curtea ta? Mi se pare ca cineva a comis-o grav la traducerea cu google translate.

    • Economia subterana are doua componente: una legala (aici întra autoconsumul) și aia ilegala (evaziune, prostituție, trafic).
      Întra la economie pentru ca se produce valoare adăugată (aparent din neant) și unul care nu are bani teoretic, începe și pompează bani în economie prin consum (aka am vândut 50 litru de acool și acum îmi cumpăr niște țoale misto sau îmi fac plinul la bemveu).

  2. Autoconsum nu se refera la faptul ca mananci ce ai prin curte? Ceea ce se intampla foarte des la noi.

    • Cand Bear Grylls se pișă in sticlă si bea, iar se pișă si iar bea, ca sa se hidrateze dupa doua trei zile in care a ramas fara apa in deșert. Sau cand intri intr-o curte in Ardeal si cainele te-a vazut dar nu te latră, ci se consumă în el. Ăla e autoconsumul.

  3. Vorba cuiva: „Uită-te in jur”!
    Nimeni nu are bani, toți cumpără apartamente. Nu au bani dar se plâng că asigurarea la … este 1000 de euro, etc

    • Iezact….oameni cu slujbe cu venituri modice (în special bugetari) fac achiziții inexplicabile ref. veniturile ‘oficiale’…probabil sunt multe matusi Tamara…de entrepeneurii afaceriști cu statul, nu mai vorbim….
      Am fost de Paște undeva în Grecia…gazda mi-a spus ca sunt mulți români și bulgari care cumpără pământ sau case gata făcute, pe acolo…plimbandu-ma prin zone mai puțin turistice, am constatat ca nu m-a mințit…limuzine de românica in fata sau în curțile caselor rezidentiale (nu de închiriat turistilor)….suntem bine….

    • Nu intelegi tu. Se plang ca asigurarea e 1000 de euro ca sa inteleaga si milogii ca stau de vorba cu milionari.

  4. Acum am vazut ca linkul duce catre un articol scris de Cristian Paun. Puteti sa trageti apa. Inca unul care si-a pierdut timpul aiurea sa citeasca carti, nu a inteles nimic, doar s-a acoperit de diplome si a luat-o razna de la cat si-a mirosit singur basinile emise doct, bonus scrie articole sau apare pe la televizor. Ce imi e Iancu Guda, ce imi e Cristian Paun …
    Nu stiu de ce dar mi se pare dubios cum a putut sa puna link catre un pdf din 2 pagini, dar cumva i-a cazut mana sa puna link si catre celelalte surse de unde a luat graficele.

  5. Cred ca au tradus prost.
    Subteran= nefiscalizat pentru ca :
    – autoconsum ( legal)
    – fiscalizabil dar necolectat (incepand de la litri de alcool vanduti / produsi fara plata accizelor “pentru consum propriu” ) pana la furat pe fata

  6. La aia cu neconformarea fiscala și plata impozitelor indirecte, am certitudinea ca a „ajutat” foarte mult „legalizarea evaziunii pana la 100000 euro!!
    Și sa fim sinceri… dacă vreau sa îmi fac acum o casa, cumpăr (aceeasi) caramida/scandura/fier/vata/polistiren de la dedeman (sau oricare altul) sau de pe Fundeni? Ca sa nu zic chitila…
    Eu muncesc pentru aia 19 %, nu ciuca cu 18000 pensie (ca zburau gloanțele pe la capu lui) sau revoluționarul ala de buzau!!

    Știu ca o sa se găsească unul sa zică ca nu e domne în regula sa nu plătești la stat, ca ai pretenții de civilizație, ca daia nu evoluam… yeah, right…

  7. TVA e singura cifră reală menționată acolo. Stiu că suntem specialii Europei, că avem firmele alea speciale, conduse de oameni speciali, cu pensii speciale, minim generali care fac evaziune și returnare de TVA.

    Să zicem că cifrele sunt pe bune.
    Autoconsum 12,54% din PIB. Autoconsum agricol Franta 20% Germania 4,4%. Restul cică nu se măsoară oficial. Aici e îngrijorător că Agricultura ca procent din PIB e de 1,6% și 0,6%. Avem PIB-ul mic și neindustrializat. Autoconsumul e olx?!

    Evaziune 12%. 14% e media UE.
    Facem și noi un efort de 2%? Nu e frumos să tragem media UE în jos.

    • Sunt curios de unde ai informația cu media de 14%.
      Eu știam că e undeva la 6%.
      1 trilion din 16 GDP total UE

    • @Cipper „1 Trillion tax evasion by business „, individual tax evasion este altă poveste. Chiar și așa e un estimat

  8. Nu poti inchide (lichida, nemaivorbind de radia) o firma cu datorii la ANAF nici dupa implinirea prescriptiei de 5 ani, pentru ca presupune o actiune in instanta iar creditorii se pot opune (ANAF o face 100%), si o vor face pana la stingerea datoriilor in mod clasic (plata lor catre creditori).

  9. Autoconsun înseamnă să crești porci, vaci, găini și să cultivi cereale, legume și fructe pe care le consumi, vinzi sau le schimbi pe alte mărfuri.

  10. O paula, e mai simpla treaba. Gaura neagra din buget se intampla din scumpirile majore din ultima vreme ce afecteaza multe sectoare in lant. Eu fac apartamente, salam cu vin si pun unghii cu gel. Le-am scumpit pt ca la randul meu platesc mai mult materie prima si cele. Nu mai vand apartamente ca 2 camere la 80k in porumb este bezna mintii. Nu mai cumpar materiale de constructii, Dedeman scade vanzarile, nu se mai incaseaza TVA, vama, etc. Pe de alta parte ne uitam si pe unde se „scurge” bugetul si descoperim 467000 de angajati platiti binisor si degeaba in administratia publica. Gasim pensii speciale. Gasim o groaza de cacaturi. Stiu si guvernantii asta dar incep ca in 2008 si alte crize sa scoata marota cu economia subterana.

  11. Probabil intra la autoconsum si energia produsa de panourile solare, numai bune de taxat :))

  12. Nu stiam ca productia din solarul meu intra la economie subterana. Eu mi-am pus legume pentru consum propriu fara chimicale, nu pentru evaziune. Cred ca urmeaza taxa pe solare si gradini ingrijite.

  13. Sau invers.
    PIB este crescut din pix cu 33% mai mare decat e in mod real.
    Stiti ce inseamna asta nu? Faliment.

    Asa ca o tot ard cu vrajelile astea cu autoconsum, evaziune si neconformare fiscala.

    In alta ordine de idei: varsta medie e de 56 de ani si 75% din angajati sunt femei in ANAF. Asa zice Heius, seful lor.
    Deci babe care abia asteapta pensia si care numai de invatat softuri noi nu au chef.

    Deci da, o ard cu vrajeli, ca nu au cine sa prinda evazionistii.

  14. necolectarea taxelor e un mit atat timp cat banca poate printa cat vrea, bine, nu e chiar un mit in comparatia intre oameni cinstiti si oameni mai putin cinstiti.

  15. O sa arunc niste vorbe aiurea.

    PIB nu inseamna bani reali ce intra la buget, PIB e „de cata valoare se produce in tara”. Eu daca fac un surub si il vand cu 1000 lei, PIB/capita e 1000 lei, dar la stat eu platesc sa zicem 400 lei, restu ii bag in buzunar (si se mai duc la stat de pe TVA, accize, ce mai cumpar).
    In 2022 PIB era pe la 350 miliarde, statu a incasat 210. Sigur, putem zice ca ar fi trebui incasat mai mult, dar nu 350.

  16. Asta e o aberatie de tipul celei cu pirateria.
    Ei stimeaza ca pierderile datorate pirateriei sunt de x mld usd.
    Calculul e facut simplist: nr de download crack x pret licenta.
    Desigur, nu iau in calcul faptil ca poate omul nu scoate banii cu acel program si ca daca nu era optiunea piratarii, poate ar fi folosit optiune gratis (dava exista).

    Pe scurt, e o aberatie economica.
    Statul si-ar dori sa nu mai ai autoconsum, ca asa il fentezi la taxe, mai ales TVA.

    Apoi, daca il chemi pe nenea Gelu, drojdierul, sa iti sape un razor si ii dai 100 lei = munca la negru!

    Cum ziceam, aberatii la litera legii.

    Atat poate economia romaneasca; asta e adevarul!
    Desigur, ramane problema averilor “presumate licite”. Daca intrebi jumatate de tara de hnde a avut bani de Audi 2007 cu piele sau Urus, raspunsul este sa iti vezi de treaba ta.

    Nimeni nu vrea ca situatia sa se schimbe si nu se va schimba, pentru ca inca destui se “descurca”.

    • Asa-i ca tu nu intelegi de ce trebuie sa platesti licentele softare si muzica?

    • @F. ai citit degeba. Ca să înțelegi, îți dau exemplul meu. În copilărie am piratat de am rupt: filme, jocuri, muzică. Dacă nu aveam opțiunea de a pirata, nu mă uitam la filmele alea, nu mă jucam jocurile alea și probabil ascultam manele de pe casetele din bazar, că nu aveam bani să cumpăr muzica pe care o piratam.

      Azi nu mai piratez jocuri, le cumpăr. Și m-am întors la unele jocuri din trecut pe care le-am jucat și mi-au păcut și, pe care le-am găsit, le-am cumpărat, chiar dacă nu le voi mai deschide niciodată. Pentru filme plătesc abonament la netflix/disney.

      Tot în copilărie piratam și programe de genul Photoshop. Nu aș fi cumpărat absolut niciodată așa ceva, pentru că însemna să îmi vând un rinichi pentru a îmi edita pozele mele de amator.

      Firmele nu au pierdut absolut nici un leu pentru că am piratat eu atunci, dar într-un calcul oficial apar sute de mii de dolari doar din cauza mea, probabil.

      Un alt exemplu, unde pirateria e benefică, este în zona studenților. Dau exemplul meu din inginerie, unde am piratat Catia, Solidworks, Ansys, Autocad, Matlab în perioada studenției. Odată terminată facultatea, deja cunoșteam aplicațiile alea destul de bine, pentru că le-am folosit 4 ani. La angajare ce știu toți studenții? Catia, nu Pro Engineer, care e mai greu de piratat. La fel și pentru analiza cu elemente finite, probabil există și alte soluții pe piață, dar toată lumea se gândește la Ansys, când e vorba de asta.

      Pirateria ajuta firmele astea în a populariza produsele lor. Când toți studenții care ies din școală știu un anumit soft, te cam forțează, într-un fel, să folosești și tu softul ăla.

    • deja, ca student, poti folosi multe cacaturi moca. Visual Studio – vrei sa il iei fara sa faci o firma mare. Moca.
      Logica e simpla: ai mai multi prosti care stiu treaba aia, deci firmele or sa se indrepte spre tine

    • Azi da, in 1999 nu prea aveai acces la software original ca student in Romania.
      Fără pirateria anilor 90 si 2000 Europa de Est si India n-ar mai fi fost destinația favorita pentru outsourcing a străinilor.
      Spune-mi cați studenți romani si-ar fi permis măcar o licența Visual C++ 6 Introductory Edition in 2001? Care costa cam cat salariul mediu de la vremea aia.
      Introductory, nu Standard, nu Professional.

      Măcar erau revistele de specialitate (CHIP, PC Magazine) care mai includeau ocazional versiuni educaționale ale unor softuri. Si netul era prost. Asa ca luai revista de la magazin, crack-ul de la un net café pe discheta de 1,44MB. Si sperai sa nu se strice discheta pana acasă.

  17. ASF supraveghează cu atenție și îngrijorare niște conturi offshore, personale.

  18. CRED ca somajul refera la faptul ca nu doar ca persoana e angajata la cineva care nu plateste impozit, care incaseaza in acelasi timp si impozit.
    Iar absenta liberatatii economice e posbil sa fie legata de gospodine tine acasa cu copii si influenterite care nu sunt lasate sa fie casierite ca sa nu se uite si altii in decolteul lor.

  19. Economia subterana in anumite sectoare economice este maxima. Si ma gandesc aici in special la servicii, unde sunt ‘n’ freelanceri fara firma, domnite care fac manichiura, prajituri, cosmetica, etc. de acasa, si asta doar ca sa arat cu degetul la chestiile mici, dar pe care le vedem cu totii in jurul nostru. In industria de mobila este jale si o spun in foarte buna cunostinta de cauza. Activez in unul din cele mai mari orase din tara si…nu stiu…80% din mobila se face la negru probabil. Efectiv orice nea Caisa face mobila pe o pagina de Facebook care se cheama ‘Mobila la comanda [you name it]’. Ar fi foarte simplu pentru autoritati sa dea de urma lor pentru ca ei sunt cumparatori de servicii de debitare, cantuire, etc. de la alte firme de acest gen. Dar cine isi bate capul?! In schimb…altii, de-al de mine asa :) platim taxe, impozite, si incercam sa concuram cu ei. Cred ca e valabil in multe sectoare economice. Eu pe asta il stiu foarte bine. Este foarte greu sa faci fata taxelor, dar este si mai greu in contextul in care unii gasesc mereu o portita sa nu o plateasca nimic si fac concurenta neloiala celor care vor sa fie corecti. Realitatea este ca autoritatile nu fac nimic…ah, in afara de analize pe hartie eventual.

  20. problema cu „autoconsumul” e doar fum. se pot ascunde foarte multe lucruri sub acest termen generic.

    si ala care are 2 randuri de rosii, cateva fire de ceapa, 3 gaini si un porc. desi si pe asta il pot intreba cum creste el animale de productie in zona rezidentiala, ce masuri sanitar veterinare a luat, ce proceduri de eliminare a desurilor specifice urmeaza, etc.
    si pe ala care are 80 de tone de rosii, 25 de porci si 150 de butoaie de vin si tuica.

    si da, economia subterana este uriasa. nu stiu daca graficul ala are vreo legatura cu realitatea in afara de situatia ca ansamblu. dar repet, economia subterana este uriasa. si vad ca si pe aici sunt cativa care au inceput sa scoata capul din pamant (Ca sa nu zic din fund) si sa vada apartamentele, masinile, vacantele, telefoanele, cluburile. si nu e vorba exclusiv de bugetari. ca majoritatea astora NU sunt bugetari.

  21. asta m-am intrebat si eu vazand placinta…ce e somajul, in context?
    sunt oameni care iau somaj si totusi lucreaza ceva total la negru, fara acte?
    e o metoda de shaming pe cetateni, din schema de dat vina pe oameni ca nu muncesc si de-asta nu avem taxe platite?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile