eCommerce în România în 2024

Niște statistici.

  • 49,7% dintre români au făcut între una și trei comenzi online, în ultimele 30 de zile
  • 40.9% au alocat între 301 și 1.000 de lei comenzilor online, în ultimele 30 de zile
  • 43,4% au plasat comenzile de pe laptop sau desktop
  • 62,1% au plasat majoritatea comenzilor la magazine online care comercializează produse fizice
  • 74,1% consideră prețul drept factorul determinant pentru cumpărăturile online
  • 50,3% preferă livrarea acasă, prin curier
  • 65,2% preferă să plătească prin cardul bancar
  • 58,4% se informează despre produsele și serviciile vizate pentru cumpărături din Social Media
  • 47,7% consideră documentarea completă a produsului drept detaliul cel mai important
  • 43,7% se așteaptă la acces non-stop la serviciul de relații cu clienții
  • 50,6% sunt relativ mulțumiți de comenzile de pe site-urile din România și comandă de câte ori au ocazia
  • 34,7% se axează pe prețurile mici când comandă de pe platforme de eCommerce din afara țării
  • 45,4% au făcut cele mai multe cumpărături din afara țării de pe Temu
  • 34,3% comandă ocazional, de 2-3 ori pe an, de pe Temu, Shein, Amazon sau eBay
  • 41,5% consideră că experiența comenzilor din afara țării a fost peste așteptări și vor mai efectua comenzi internaționale
  • 36,4% au cumpărat produse pentru casă de la magazine din afara țării
  • 34,7% consideră, în general, că durata expedierii este aspectul unei comenzi online care nemulțumește cel mai mult
  • 48,7% se așteaptă să poată returna o comandă în 30 de zile de la plasare
  • 57,5% se așteaptă ca o comandă să ajungă în 3-5 zile lucrătoare
  • 40,1% se așteaptă ca banii pentru un produs returnat să fie restituiți în cinci zile lucrătoare

(sursa)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

88 comentarii

  1. Aia care se interesează despre produse din social media, se refera la aia romaneasca sau străină?

    Comentariu apreciat.453
  2. Oamenii din jurul meu rup Temu si Shein. Cate 2-3 comenzi lunar, nu anual.

    Indecis. Tu ce zici?4152
    • Mai sus sunt prezentate niste statistici la nivelul general al populației. Eșantionul selectat de tine („oamenii din jurul meu”) nu este reprezentativ statistic.

      Comentariu apreciat.12412
    • @Deea, ce mai exact cumpără de pe temu shein? tu ce cumperi?

      Comentariu apreciat.344
    • Jucarii, carti in engleza (am gasit pe Temu foarte ok ca pret), chestii de papetarie, chestii creative pentru copii. Pijamale 100% bumbac pentru noi de pe Shein la 1/3 din pret fata de ce gasesc la noi. Am luat genti de voiaj, ghiozdane si troler la 1/3 din pret fata de ce e la noi, acelasi model. Etc.

      Indecis. Tu ce zici?4827
    • @razvan &Laur, cumpara fix ce se gaseste pe emag marketplace la pret x2,x3. eu am vreo 10 anul asta cred cu produse gasite pe emag si apoi cautate pe temu(tot felul de nimicuri pentru casa)..sa mergi la posta(mai nou temu livreaza si prin ei) sa vezi munti de pachete :)

      Comentariu apreciat.494
    • Vad ca primesc manute rosii, problema fiind…? Prefer sa astept 2 saptamani si sa platesc 1/3 din pret pe acelasi produs pe care il vinde eMag-ul sau alt magazin de la noi. Da, stiu, sunt o nenorocita ca nu contribui la bunastarea economiei romanesti.

      Comentariu apreciat.9830
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2672
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 5789
    • @sabotor: ultima data mi-am luat șanuri din lemn pentru pantofi la 30 de lei(emag cele mai ieftine 80), dar, printre altele suport laptop aluminiu-33 lei(calitate premium), huse iphone/macbook 10-15 lei, folii la fel, suport telefon 9 lei, telemetru digital 39, stand petru cuptor microunde 54…rationamentul tau cu EU/Ro e corect, dar nu ne putem amagi la gandul ca produsele astea se produc si la noi asa la scara si accesibilitate macar apropiata. Cred ca intrebarea importanta ar fi „cat de multa nevoie avem de kkturile astea”, si aici, inclusiv eu, cred ca exageram tot cumparand prostii pt ca’s ieftine

      Comentariu apreciat.609
    • Doar de 2 ori mai mare:
      https://www.emag.ro/set-2-cleme-de-fixare-pentru-fronturi-de-sertare-mmgoqqt-negru-din-otel-usor-de-instalat-ds-240909-3661/pd/DBVT2LYBM/

      https://www.temu.com/ro-en/2pcs-flexible-cabinet-hardware-jig-clamp–drawer-front-knobs-pulls-handles-metal-woodworking-tool-for-home-improvement-g-601099640038809.html

      Si cu acelasi termen de livrare. :)
      Cu ce ajut economia romana daca iau acel produs de pe emag? Stii vreun producator roman care face asa ceva? Sau oricare din sutele de chestii pe care le fac altii?

      Sau zici sa ne adunam mai multi (cateva sute de mii) de doritori de produs, sa anuntam, si ca prin minune o sa apara un producator pentru ca acum exista cerere?

      100
    • Trădători. Nu cumperi de la dușman.
      Pentru zgârcenia voastră de acum, vor plăti generațiile următoare tribut chinezilor

      Indecis. Tu ce zici?5331
    • ok Deea, spor la cumpărături doar să nu devină adicție… cumpără responsabil! EMAG!!! ai auzit? scade prețurile nu mai profita că ești singurel pe piață! eMAG e ca piața imobiliară, profitor a dracului și cu prețuri de speculă și cu politică de retur de kkt … chiar @Deea câte produse ai returnat pe temu și shein?

      Indecis. Tu ce zici?3410
    • @Laurr
      Dependență, bre…

      112
    • Băi Mărine, dacă ești dependent nu ești adiccted?

      77
    • @cata
      https://www.kampus.ro/cumpara/sanuri-lemn-pentru-pantofi-tradigo-935

      Nu stiu, 19 lei in plus pentru un produs mai de calitate decat chinezismele de pe temu si pe care-l cumperi poate o data la 10 ani o fi mult pentru a sustine economia locala, stii, aia care daca merge bine ai si tu un job in viitor?

      38
    • @Flat – „Astfel Iulian Stanciu deține 25,8 % din eMAG, iar grupul Naspers 74,2 %.”

      110
    • @Sabotor – ia de aci

      pe Emag- cuburi tava Rockwool Grodan- 77 buc cu dim 53 x 32 – 120 Lei – 24 eu
      Pe Temu – tot asa ceva – dim total 28 x 14 – 1.5 Eu

      Deci, iau 2 pcs de pe Temu -3 Eu , mai cumpar si tavitele de plastic care sa zicem ca dau pentru ele 10 Eu (exagerat de mult, dar fie ) si tot ajung cu pretul cam la jumate din ce imi ofera piata…
      Acuma, da, poti veni sa imi dai peste nas ca Grodan e diferit de orice altceva din China, dar aici vorbim de vata bazaltica .

      Da, suntem o societate de consumerism. dar hai sa nu facem spatele bogat la unu si la altul , doar pentru ca is mai smecheri si le comanda din China…

      Indecis. Tu ce zici?285
    • Sabotor: e plin eMag (si Amazon) de „parteneri” care vând produse aceleași produse pe care le găsesti pe Temu / Aliexpress / Alibaba etc. la preț mai mare.

      Nici măcar nu e complicat să le cauți. Click dreapta, search image. Dacă dai mai jos scroll, găsești produsul pe Alibaba (unde e „en-gross”/wholesale), deci preț mai mic.

      Efectiv au aceleași poze.

      Dacă cauți bine de tot, găsesti și unele produse Star-Light (brandul propriu eMag) pe Temu/Aliexpress, sau cel puțin seamănă în proporție de 99%, dar de obicei prețurile sunt similare.

      Chiar nu e dificil :)

      Fă-ți un obicei să dai search cu Google la unele produse de pe emag Marketplace…

    • @Znuff
      Sosetele alea nu sunt de 3 ori mai scumpe. Nu neg ca exista „parteneri” care vand mai scump, ca e plin de ei. Dar nu sunt preturi de 3 ori mai mari.

      @Dave
      Vorbeam de un anume produs, nu faptul ca un produs asemanator, care face acelasi lucru e mai ieftin. Mai sunt acolo niste amanunte legate de calitate & stuff.

      Acum, nu-s nascut de ieri, stiu ca sunt unii care doar iau EXACT acelasi produs, ii pun pret mai mare, il baga pe emag si gata afacerea. Eu nu va indemnam sa cumparati de la aia, ca vezi doamne, astfel ati sprijini economia europeana – ca nu e deloc cazul. Eu va indemnam sa cumparati produse made in EU sau macar Europa. Ii lasasem la cata un link catre niste șanuri din lemn produse in Italia, la 49 de lei (dar e inca in moderare comentariul). Da, mai scumpe fata de ce a gasit el pe temu (30 de lei) dar nu erau de la speculanti care tot de pe temu se aprovizioneaza doar ca le dau mai scumpe. Si-n plus, produse in Italia, nu in China. Cred ca 19 lei in plus pentru un produs pe care-l cumperi din an in pasti nu e un capat de tara.

      Ideea e ca gasesti destul de multe produse made in EU/Europa la un pret asemanator cu chinezismele de pe temu.

      227
    • Ahaha, daca ai sti cum fabrica italienii produsele made in Italy :)) Soacra-mea a lucrat ani de zile la o fabrica de textile, punea cu sârg eticheta Made in Italy si vindea italianul cu profit baban. Nu mai zic de ce se face prin China cu eticheta de Italy.

      204
    • @Dave
      Inca o chestie

      pe Emag- cuburi tava Rockwool Grodan- 77 buc cu dim 53 x 32 – 120 Lei – 24 eu
      Pe Temu – tot asa ceva – dim total 28 x 14 – 1.5 Eu

      Deci, iau 2 pcs de pe Temu -3 Eu , mai cumpar si tavitele de plastic care sa zicem ca dau pentru ele 10 Eu (exagerat de mult, dar fie ) si tot ajung cu pretul cam la jumate din ce imi ofera piata…

      Eu zic sa nu mai cumperi de pe emag:

      https://www.amazon.de/-/en/Grodan-Growing-Plastic-Greenception-Fertiliser/dp/B004WY1504/ref=pd_ci_mcx_pspc_dp_d_2_t_2?pd_rd_w=WTpPJ&content-id=amzn1.sym.f64db384-c613-477b-8285-4fc97cc7a60b&pf_rd_p=f64db384-c613-477b-8285-4fc97cc7a60b&pf_rd_r=TE168QFGWAMR1TDKFS58&pd_rd_wg=c0KcR&pd_rd_r=cfe8e8b6-ba8e-4455-bf48-a9310122998d&pd_rd_i=B004WY1504

      Si 2 – la dimensiunile ce le-ai dat de pe temu, ti-ar trebui 4 bucati, nu 2, ca sa ajungi la aceleasi dimensiuni ca si cele de la grogu’ ala. Si din ce m-am uitat pe temu (in graba) 100 de bucati in 2 „table” de vata dinaia sunt 5 euro si ceva. Iei 2, mai bagi o tavita de plastic la 3 euro si ajungi la 13 euro pentru 200 de bucati. Grodan 150 de bucati 14 euro. Eu as zice ca-s preturile asemanatoare.

      11
    • @Deea

      Ahaha, daca ai sti cum fabrica italienii produsele made in Italy :)) Soacra-mea a lucrat ani de zile la o fabrica de textile, punea cu sârg eticheta Made in Italy si vindea italianul cu profit baban. Nu mai zic de ce se face prin China cu eticheta de Italy.

      1. Stii ca treaba asta e o chestie extrem de ilegala si ca daca-i prinde, ii beleste de nu se vad?
      2. Daca unii sunt excroci nu inseamna ca absolut toti sunt excroci. Altfel, de-ar fi sa ne luam dupa tine, tot ce e „Made in Italy” e de fapt absolut fake, Italia nu produce nimic, ci doar lipeste etichete pe produse chinezesti.

      1510
    • *escroci.

      34
    • @ Sabotor…in cazul asta, ar trebui sa iti retragi ideea ca nu exista produse vandute de bisnitari la preturi triple..ca tocmai ce lumea ti – o aratat…

      Da, sunt de acord cu logica ta…dar cel putin la unele articole nu se aplica:
      Uite, ieri mi-am luat o perna din Jysk…si zic azi, dupa articolul de mai sus: acuma si Jysk nu poate sa faca o nenorocita de perna in Europa ? Ca nu ai nevoie de cine stie ce tehnologie, la burete nu are monopol China, ar trebui sa fie simplu…
      Cand colo : Made in China !
      O perna simpla de aia ce pe Temu ma costa la jumate de pret. Nu stiu cum e calitatea, aici ai dreptate. Dar imi vine greu a crede ca nu avem tehnologia necesara ca sa facem si noi la pret ok in Europa burete + o nenorocita de husa.

      Acuma ce sa fac : sa imi fac procese de constiinta ca am luat din Europa , dar totusi ca sa mearga economia Chinei (ca in afara de Logistica, Jysk nu a adaugat nimic) , sa ma pun data viitoare sa comand din China la jumate de pret sau sa inrosesc netul dupa producatori europeni de perne la un pret care sa nu te jupuie…

      Da, nu imi iau tricouri cu design fain de pe Temu doar ca imi plac pentru ca am deja destule.
      Da, incerc sa ajut un producator local daca vad ca are preturi relativ acceptabila
      Dar nu ma pune sa fiu luat de prost doar pentru ca vrei sa imi vinzi mie gogosi…

      SI discutia asta se aplica si la fermieri :de exemplu : daca am in sat unul care are ferma si imi vinde laptele la 8 lei sa mearga sa il bea el…cata vreme la magazin costa 5 lei si eu ii fac un bine cand il cumpar la 5 lei…

      193
    • Se vede ca n-ai avut de-a face cu italieni.
      Spune-le alora de la Roma in jos care-i treaba cu ilegalitatile si-ti rad in nas instant.

      215
    • @Dave

      in cazul asta, ar trebui sa iti retragi ideea ca nu exista produse vandute de bisnitari la preturi triple..ca tocmai ce lumea ti – o aratat…

      Din ce vad eu, lumea mi-a aratat ca exista produse vandute de bisnitari la un pret mai mare, dar nu triplu. Nici macar dublu.

      Da, sunt de acord cu logica ta…dar cel putin la unele articole nu se aplica:
      Uite, ieri mi-am luat o perna din Jysk…si zic azi, dupa articolul de mai sus: acuma si Jysk nu poate sa faca o nenorocita de perna in Europa ? Ca nu ai nevoie de cine stie ce tehnologie, la burete nu are monopol China, ar trebui sa fie simplu…
      Cand colo : Made in China !
      O perna simpla de aia ce pe Temu ma costa la jumate de pret. Nu stiu cum e calitatea, aici ai dreptate. Dar imi vine greu a crede ca nu avem tehnologia necesara ca sa facem si noi la pret ok in Europa burete + o nenorocita de husa.

      Acuma ce sa fac : sa imi fac procese de constiinta ca am luat din Europa , dar totusi ca sa mearga economia Chinei (ca in afara de Logistica, Jysk nu a adaugat nimic) , sa ma pun data viitoare sa comand din China la jumate de pret sau sa inrosesc netul dupa producatori europeni de perne la un pret care sa nu te jupuie…

      N-am sustinut ca poti sa eviti 100% ce e made in China. Eu – cel putin – pe cat posibil evit sa iau ceva made in China, dar tot mai am cate ceva prin casa made in China. De asemenea, jegosi care pun pret de 7-8-9-10 ori mai mare doar pentru ca se lauda cu made in EU (desi produc la aceeasi calitate ca si China) sunt de evitat. Pentru ca diferenta aia de pret nu merge in salariile muncitorilor – ai fi surprins cat de putin e influentat pretul final de salariile angajatilor. Astea fiind zise, Jysk e un lant de mobila absolut ieftina si proasta, evident made in China. Ar cam fi de evitat, zic eu.

      Da, incerc sa ajut un producator local daca vad ca are preturi relativ acceptabila
      Dar nu ma pune sa fiu luat de prost doar pentru ca vrei sa imi vinzi mie gogosi…

      Cum am scris mai sus, astia trebuie evitati. Dar daca cauti un pic, o sa vezi ca exista si producatori seriosi, la preturi decente.

      SI discutia asta se aplica si la fermieri :de exemplu : daca am in sat unul care are ferma si imi vinde laptele la 8 lei sa mearga sa il bea el…cata vreme la magazin costa 5 lei si eu ii fac un bine cand il cumpar la 5 lei…

      S-ar putea ca laptele ala sa fie absolut neprocesat, pe cand ala din magazin are totul extras din el, ca sa se faca unt si altele. Astea fiind zise, maica-mea da 5 lei pe litrul de lapte de la taran. E mai ieftin decat la magazin, ca daca nu ma insel, e cam 10 lei litrul de lapte de 3.8 in magazin, nu?

      216
    • @Deea nu esti o nenorocita pentru ca nu contribui la bunastarea economiei romanesti, ci esti o nenorocita pentru ca achizitionezi de la muistii de chinezi

      Indecis. Tu ce zici?1418
    • @Dave, tehnologia o avem. resursele le avem. locul il avem. oamenii nu ii avem. ca te duci intr-un sat din ala pierdut pe undeva unde sunt toti 4 spre 2 clase si alea trase de par, someri/asistati social/ceva spre nimic si le zici ca ii pui la facut perne, salariu minim x1.5, transport, o masa, si cu ceva subventie devla guvern ca zona defavorizata, poate scoti perna aia la pret chinezesc x 1.5.

      dar toti aia cu 2 clase si la fel de multi dinti vor incepe sa iti explice ce faci gresit, cum ar fi mai bine si evident ca ei merita cel putin un salariu de director de multinationala.

      ps astia cu drag de poporul roman, nu-mi spuneti ca nu e asa. eunlucrez in mod direct cu cei mai destepti si harnici dintre aia descrisi. cu greu pot fi clasificati ca satisfacatori cu o lopata in mana. ca efortul depus zilnic se imparte egal intre miscat lopata si ridicat berea.

      102
    • Noi nu putem pune un link de googlemaps fara sa intre in moderare si sa se piarda contextul si Znuff pune imagini prin care da in sponsor si promoveaza chinezii :)

      101
    • @Sabotor, pare ca nu ai vazut niciodata pe emag produse cumparate de a Jumbo !

      70
    • @bro

      pare ca nu ai vazut niciodata pe emag produse cumparate de a Jumbo !

      Nu, ca nu prea sunt eu in targetul produselor ce se vand la Jumbo.

      Simt ca sunt necesare niste clarificari:

      1. Nu cumparati chinezisme/din magazine chinezesti (pe cat posibil). Ma rog, nu cumparati daca va place ideea ca economia locala sa mearga bine. Cred ca e la mintea cocosului si toata lume stie ca daca lumea cumpara produse din economia locala, economia locala merge mai bine, si daca economia locala merge mai bine, atunci si tie iti merge mai bine. Astea fiind zise:

      2. Nu cumparati de la bisnitari care nu fac altceva decat sa ia niste produse disponibile intr-un magazin online si sa le puna – culmea – intr-un alt magazin online. Chiar daca bisnitarii aia sunt din Europa/UE/Romania, ca nu ajutati deloc economia locala.

      3. Nu cumparati de la tepari care pentru ca pun eticheta „Made in EU” baga si pret de cateva ori mai mare decat produs echivalent chinezesc, la aceeasi calitate ca si produsul chinezesc.

      4. Atentie la calitate, uneori produsul european pare mai scump, dar calitatea e absolut de la cer la pamant: am patit-o eu acum 5 ani cu niste suruburi de dimensiuni mai atipice, am gasit pe aliexpress si pe un magazin online al unui producator ceh. Pe aliexpress erau de 2 ori mai ieftine, asa ca am comandat de pe aliexpress. Au venit si au fost extrem de proaste, se distrugea capul absolut instant, fara sa fie supuse la cine stie ce forte – incercam sa le insurubez in plastic (in gauri deja date). Am comandat de la ceh, au venit, erau ce trebuie.

      5. Cam aproape orice produs ati avea nevoie in casa, se face si prin Europa la preturi decente (repet, exista bisnitari care vor incerca sa profite, dar deshideti ochii si evitati bisnitarii). Trebuie cautat un pic, ca doar n-o sa-ti serveasca Shein si Temu produse „Made in EU”, dar se gasesc. Un mod foarte simplu (dar nu foarte precis) e sa filtrezi producatorii si sa cumperi doar de la firme europene. Se vor mai strecura produse made in China, ca au si producatorii europeni fabrici in China, nu zic nu, dar e un mod usor de a evita chinezismele cat de cat, fara mari batai de cap. Esti dispus sa investesti un pic mai mult timp pentru a sprijini economia locala? Sunt site-uri unde poti cauta – de exemplu vrei un TV produs in EU, te uiti aici. Nu e o baza de date completa, dar e un inceput. Sau te duci in magazin fizic si te uiti la eticheta. Da, necesita mai mult efort decat un click pe emag/amazon, dar daca tu nu esti dispus sa depui un pic de efort pentru a-ti merge mai bine, nu te astepta sa-ti cada din cer o pleasca cu bunastare.

      311
    • @Sabotor, tu de unde cumperi?

      10
    • @Laur
      Amazon si magazine fizice. Si tot timpul caut sa evit ce e produs in China.

      313
    • Fix acum am facut o comanda pe Temu, le-am cumparat creioane, pensule, acuarele, rechizite copiilor. Si 2 sevalete la jumate de pret fata de „made in EU”, tot din sipci de lemn. Multumesc, Temu!

      1311
    • @Deea
      Apropo, m-am uitat la sevalete pe temu, ca m-ai facut curios. Incep de la 13 euro (din aluminiu, vopsit negru). Cautat scurt in Romania, gasit la carrefour unul din alumiuniu, vopsit in negru – 55 de lei. Adica 11 euro, daca nu ma insel. Bun, n-o fi asta produs in EU (si in acest caz particular it’s besides the point), da’ cand zici ca e mai ieftin pe temu, tu sigur stai bine cu vederea?

      18
    • @Sabotor magazinele fizice tot din China aduc Amazon tot din China ia marfă. Eu știu ce vrei tu. Tu vrei să nu mai cumpărăm din China și să cumpărăm doar produse autohtone… dar ce să vezi produse autohtone ieftine nu găsești. Din păcate favorizarea produselor autohtone implică dictatură și monopol pe piață ceea ce duce la block-out. Adică @Sabotor ăsta e conceptul de piață liberă.

      72
    • @Sabotor, majoritatea gadgeturilor de bucatarie, ace de cusut, dracii de gradina si alte kkturi de genul sunt mult mai ieftine pe temu vs local.
      Acu tu daca vrei ace de cusut care functioneaza pe marte, banui ca ai putea sa dai de 10 ori mai mult pe unele produse de nasa si importate de Ling Cea-puk pe emag, vs noi astia normali pe care ii doare in organ ca nu sunt produse de nasa. Daca temu isi permite sa vand in europa la pretul ala nu sunt eu politia economica ue sa imi bat capul de ce isi permita sa vanda la pretul ala. Sa le mai bage niste taxe, sa acopere marca NASA, producatoare de ace de cusut.

      La fel protestezi cand in loc ca lumea sa isi ia cuple Gardena de 10 de lei, se infig la cuple noname de 2 lei in acelasi magazin, gen leroy ?

      60
    • comentariul @Deeei (Vasilescule pupă-m’ncur și corectează-mă) a stârnit o întreagă discuție încât îmi e greu să urmăresc ce și cum a comentat fiecare… însă aș vrea să-l aud pe @Sabotor ce zice despre exporturile României despre cum am putea cumpăra doar produse fabricate în România la calitate japoneză.

      50
    • Am cateva comentarii in moderare, cu linkuri, ca v-am raspuns cam la toti, aveti un pic rabdare.

      13
    • am aprobat tot ce era in moderare.

    • Sabator, vazut si linkurile,.totusi nu cred ca intelegi ideea.
      Oamenii iti zoc de niate produse la xx pret de pe temu, magazin singular.

      Tu zici ia de aici, de pe emag, la altul hai ca ti-am gasit pe amazon.de (produs de 15.euro, dar si transport, ca de la 50 in sus parca e gratuit, daca o fi fost vandut de amazon ca nu m-am uitat) samd.

      Lumea le cumpara din acelasi loc, nu sta sa caute pe emag cu sau fara genius, pe amazon cu sau fara prime sau vandut de amazon + comanda minima. Apoi tu nu pare ca intelegi (sesi ma indoiesc) ca in general sunt tot aceleasi produse made in china cu logo aplicat, asa ca te strofoci degeaba cu alte 10 magazine in loc de temu.

      61
    • @sabotor, da sunt din lemn, numai ca nu sunt ce am luat eu. Cauta din acelea complete, tot pantoful.. alea de le vezi pe la pantofii de lux :)

      20
    • @Baltha Zerus

      Sabator, vazut si linkurile,.totusi nu cred ca intelegi ideea.
      Oamenii iti zoc de niate produse la xx pret de pe temu, magazin singular.

      Tu zici ia de aici, de pe emag, la altul hai ca ti-am gasit pe amazon.de (produs de 15.euro, dar si transport, ca de la 50 in sus parca e gratuit, daca o fi fost vandut de amazon ca nu m-am uitat) samd.

      Lumea le cumpara din acelasi loc, nu sta sa caute pe emag cu sau fara genius, pe amazon cu sau fara prime sau vandut de amazon + comanda minima.

      Hai ca e bine. Am progresat de la „e de 3 ori mai ieftin pe temu/europa nu mai produce nimic” la „e cam la acelasi pret, dar mi-e mie lene sa caut si pe amazon si pe emag”.

      Apoi tu nu pare ca intelegi (sesi ma indoiesc) ca in general sunt tot aceleasi produse made in china cu logo aplicat, asa ca te strofoci degeaba cu alte 10 magazine in loc de temu.

      Da, doar ca nu. Cum am zis, nu neg c-or exista niste tepari, da’ da-i pe aia in sloboz, nu iei decizii in functie de oferta teparilor. Dar in general inca se produce destul de multa marfa in Europa. Ca tu – ca majoritatea oamenilor – ai mers pe fenta „e acelasi produs, doar cu alta eticheta”, aia e treaba ta.

      @cata

      @sabotor, da sunt din lemn, numai ca nu sunt ce am luat eu. Cauta din acelea complete, tot pantoful.. alea de le vezi pe la pantofii de lux :)

      Pai tu compari niste chinezisme cu niste articole de lux produse in europa si apoi te miri ca nu sunt la acelasi pret? Paaaaai, ok.

      In loc de incheiere: mi-e fix paralel de unde va cumparati voi produse. Cumparati ce vreti, de unde vrei, ca e vorba de banii vostrii, de care dispuneti cum vreti voi de credinta, nu eu. Dar nu vindeti gogosi cum ca chinezismele alea sunt mai bune si mai ieftine. Sunt niste mizerii oribile, cam ca tot ce e made in china daca nu e facut sub supravegherea unor companii serioase. Si 2, sa nu va plangeti de starea economiei, de somaj sau de mai stiu eu ce, ok?

      36
    • Daca iti era fix in paralel nu te apucai de scris pagini intregi pe subiect.

      Si imi pare rau, ma doare in organ de economia phututa de guvernanti, asta ar mai lipsi, dupa ca ce platesc peste 50% diverse taxe din salariu mai tre sa sustin si produsele lol locale importate din china la preturi minim duble vs direct de acolo. Dar aia e, cand ramai fara argumente merge placa cu patriotism, economie locala samd.

      51
    • @Baltha Zerus

      Daca iti era fix in paralel nu te apucai de scris pagini intregi pe subiect.

      Mi-e paralel de unde-ti cumperi tu chestiile. Ce nu mi-e paralel sunt prostiile astea infioratoare cu „pe temu e de 3 ori mai ieftin”, „pe temu e aceeasi calitate”, „Made in EU e de fapt facut tot in china, doar ca-i pune o eticheta” sau „mi se rupe mie de economie, nu ma afecteaza”. Dar asta o dezbatem mai jos

      Dar aia e, cand ramai fara argumente merge placa cu patriotism, economie locala samd.

      Amuzant. Zici ca am ramas fara argumente? Pai nu stiu cum sa-ti spun boss, dar eu ti-am aratat cu link si tot ce vrei ca produse made in eu, de calitate mai buna, sunt cam la acelasi pret* ca si chinezariile alea sinistre. N-are nici o legatura cu patriotismul. Despre economia locala, citeste mai jos.

      *sau mai scumpe pe temu. drept exemplu – si asta pentru ca taman acum schimb prize prin casa – la hornbach sunt de vanzare prize produse in Germania, de ABB, prize de calitate, costa 3.82 de euro + 1.62 de euro rama de plastic. Total, 5.44 de euro. M-am uitat pe temu, sa vad cat ar fi cea mai ieftina priza produsa in China, la standarde chinezesti. 7.7 euro si calitate indoielnica.

      Si imi pare rau, ma doare in organ de economia phututa de guvernanti, asta ar mai lipsi, dupa ca ce platesc peste 50% diverse taxe din salariu mai tre sa sustin si produsele lol locale importate din china la preturi minim duble vs direct de acolo.

      Hai sa-ti spun o poveste: sa zicem ca era un producator de cuie – Sabotor srl. Baltha Zerus ii era client pana in momentul in care a gasit pe temu cuie un pic mai ieftine. Baltha Zerus nefiind prost, ce si-a zis, vai, Sabotor asta doar cumpara cuiele de pe temu si mi le vinde mie mai scump. Nu l-a interesat cand altii i-au spus de la obraz, bai, Sabotor ala face cuie de calitate superioara, le face chiar el in Europa si diferenta de pret e mica, nu, Baltha Zerus nu e fraier sa puna botul la povesti dinastea. Si-n fond, ce pula lui, il doare pe el in pula ca Sabotor chiar face cuiele in Europa, il doare-n pula si de faptul ca sunt de calitate superioara, el e doar o persoana fizica, nu NASA sa aiba nevoie de chestii de calitate, il doare-n pula de economie, patriotism si alte cele, ca el plateste oricum destul la stat sub forma de taxe, si-n plus il doare extra in pula daca da faliment producatorul de cuie, el e ITst angajat la FirmaIT, industria IT merge chiar foarte bine, cuiele sa dea faliment din partea lui, asa ca va cumpara cuiele din China de pe temu. Drept urmare, Sabotor srl inchide fabrica de cuie din Europa, trimite oamenii in somaj si inchide si firma. Chestia e ca Sabotor SRL avea un contract de servicii pe partea de IT cu FirmaIT, iar FirmaIT tocmai a pierdut un client. Asa ca FirmaIT se vede nevoita sa puna pe bench (si-n 2 luni sa concedieze) un angajat. Cel care trage paiul scurt e Baltha Zerus, care nu intelege ce s-a intamplat si incepe sa urle si sa blesteme managementul din FirmaIT, guvernul ca nu atrage investitori, pe Ciolacu, pe UE si pe americanii-s de vina.

      45
  3. „65,2% preferă să plătească prin cardul bancar” – nu stiu ce sa zic despre asta. In rest misto raportul

    Indecis. Tu ce zici?1920
    • Eu sunt în statistica aia, nu plătesc la livrare pt ca de multe ori nu sunt acasă când livrează și le găsesc în curte :)

      245
    • Cred ca tinky zice ca e prea mic procentul ala, ar trebui sa fie minim 80% avand in vedere ca multi comercianti au pus taxa la plata cash.

      166
    • @Cristi, tu ești norocos, mie dacă mi le lasă la ușă, îmi sunt furate.

      20
    • Stau la etajul 9. La chestii mari, gen frigider, TV, masina de spalat, mereu plata ramburs. Si nu vede banii pana nu e produsul in casa si verificat.
      Prea multe patanii. Platesc si taxa de cash, nu-i problema.

      104
    • @Zarax eu sunt prea sarac sa platesc cash chestii din astea scumpe, prefer card de credit cu plata in rate. Daca refuza curierul sa urce cu produsul contactez suportul sau dau cancel la comanda si intra banii la loc pana sa ajung el inapoi la duba. Nici nu ma afecteaza ca sunt banii bancii.

      Dar asta se aplica cand cumperi de la magazine serioase nu de la EcoVentures Impex Prod Srl din Valenii de Munte ca ai gasit acolo masina de spalat mai ieftina cu 3 lei :)

      32
  4. Raman siderat de cata fantezie exista

    O tânără de la o firmă de curierat cu punct de lucru în Târgovişte a comandat colete cu un nume fals, apoi le-a furat din depozitul firmei. Este vorba de bunuri care se ridică la suma de 57 de mii de lei. Femeia este cercetată pentru furt, înşelăciune şi fals informatic. Digi24

    11
  5. Am plătit online, cu cardul, niște medicamente-suplimente (nu se găsesc în farmaciile stradale) recomandate de medic. Eu doar am dat comanda, mama urma să le recepționeze livrate de curier,la adresa ei. Deși se cereau date personale,inclusiv nr.telefon și adresă de mail, nu am primit nici un fel de confirmare.
    Curierul a venit a doua zi la adresă și avea menționat ” ramburs” pe colet. Pe mama o informasem că nu trebuie să plătească nimic la livrare. Curierul a plecat fără să lase comanda. Am rezolvat prin telefon incidentul .
    Se pot întâmpla și „accidente” cu procesarea plății online.

    Indecis. Tu ce zici?1515
  6. Cumpărăm online de rupem.

    38
  7. Mi-e și frică să scriu că eu mi-am cumpărat pantaloni tactici de pe un site ucrainean, că voi fi lapidată cu pietre virtuale. Am dat peste 400 de lei pe o pereche, dar sunt de o calitate incontestabilă. Nu toată lumea care comandă de pe site-uri din afară o fac pentru un preț mai mic, deși nu văd de ce te-ai lăsa jecmănit de un șmecher care revinde aceleași produse, contribuind cu o roată la noul lui x7. Dar unii o fac și pentru o calitate pe care n-o găsești oriunde. Da, mi-am luat si 2 perechi de la Decathlon la 130 de lei, dar s-au decolorat după 5 spălări si sunt și subțiri, de vară. Plus că nici Decathlon ul nu are produse românești. Mi se pare normal ca, in funcție de buget si de necesități, să folosești oportunități de a-ți îmbunătăți viața fără să dai socoteală, in special celor care nu cunosc noțiunea de lipsuri decât din poveștile vremurilor apuse de treijdeani. Si chiar si la alea unii rânjesc spasmodic si precizează că atunci „se dădeau case”.
    De pe Temu am făcut în vara asta vreo 6 comenzi, in august mi-am dezinstalat aplicația că era belea mare. 😄
    Foarte bine construit site-ul si suportul tehnic. Dacă ar fi si ai noștri capabili să ridice așa ceva, ar avea aceleași rezultate, până atunci se vor da de-a rostogolul că chinezi împuțiți, comuniști ticăloși (dar capitaliști, să ne înțelegem).

    Comentariu apreciat.519
    • Ce belea e cu Temu? Eu nu am, am auzit de le terți că a făcut comenzi în numele lor fără ca userul să știe dar parcă nu-mi vine să cred.

      420
    • Nuuuuu, n-ai înțeles sau m-am exprimat eu in scris altfel decât as fi spus -o. E belea că devine dependență. Iti tot dă ajustări când scade prețul la ce ai cumpărat plus bonusuri și te trezești că ai bani in cont si tot cumperi mai mult decât iti trebuie. Sunt șmecheri, teebuie să fii mai smecher decât ei să reziști tentațiilor. 😄

      Comentariu apreciat.382
    • @Ambra: te-ai exprimat corect, dar unii oameni nu sunt în stare sa înțeleagă sensul unui emoticon pus după cuvinte… dar sunt în stare să enerveze un om, pentru o picătură de faimă, cu expresii de genul „da, eu sunt aicea să vă ajut..” și parca văd că el nu a reciclat niciodată nimic în viata lui… Deh, aspecte…

      184
  8. Temu și Shein nu doar că oferă alternative accesibile pentru consumatori, dar provoacă și un dezechilibru în ecosistemul economic local, prin impactul asupra afacerilor autohtone și pieței muncii. Acest model de afaceri, deși eficient pe termen scurt pentru consumatori, ridică semne de întrebare legate de sustenabilitatea economică.

    32
  9. Am plasat o singură comandă de pe Temu, atunci când era hype-ul foarte ridicat si toată lumea-și dădea comenzi, continuu.
    Deh, efectul de turmă.
    Am învățat ca primești cat plătești:
    *Cabluri USB cu fast charge – am luat 3, le schimbam lunar pentru că se rupeau mufele (20 de lei aproximativ/bucată)
    *Sosete pentru alergare (25 de lei/pereche) – oribile, după o spălare a trebuit să le arunc – se lăbărțaseră în ultimul hal.
    *O căciulă – 30 de lei – material foarte prost + nu arată deloc ca în poze.
    * Varii accesorii/nimicuri – breloc chei – okay, exact ca cele de pe EMag la o facțiune de preț.
    Totuși, nu voi mai comanda niciodată.
    Las asta aici:
    https://youtu.be/vFII7t9FtO8

    41
  10. „65,2% preferă să plătească prin cardul bancar” … mda. cine a scos cifrele astea sigur n-are habar de cum se vede treaba dinspre firmele care fac comert online unde rambursul e temelie

    162
    • Probabil aici intra si ramburs cu cardul (la livrare). Apoi, emag și magazinele din afara, având o pondere mare, influențează acest procent.

      40
    • Cifrele astea trebuie luate cu o kg de sare. Mai ales aia cu 1 din 2 romani au comandat online in ultima luna. Pai vreo 15% din romani nu au acces la internet, si vreo 18% sunt minori (da, stiu nu se aduna cifrele), dar mi se pare o circolaba sa scoti cifre d-astea.

      123
  11. NOU
    #68

    In ultimul an, am vrut sa cumpar textile si incaltaminte de pe siteurile unor producatori romani(sau asa isi spun ei). Efectiv, este un chin. Nu intelegi nimic din site, lipsesc filtre de baza gen „in stoc” sau marime, si daca totusi te incumeti si comanzi ceva dupa 1 ora de chin, te suna peste 2 zile sa iti spuna ca de fapt nu au pe stoc.

    Comentariu apreciat.260
    • Aceeași experiență am avut-o și eu cu niște pantofi. Comandat o pereche sau două – nici e-mail de confirmare a comenzii n-am primit. Mi-a scris apoi cineva pe WhatsApp să mă întrebe ce-am comandat și m-a spart în niște mesaje.

      Apoi am comandat o rochie de pe un site românesc, am returnat-o pentru că era horror, și mi-au dat banii la o lună după ce au primit coletul.

      50
  12. Am murit de ras azi cand am vazut stirea ca pensionarii veniti din elvetia pe aeroportul din germania cu ceasul si bijuteria erau videanu si sotia

    30
  13. Ce simpatici sunt deontologii care il biciuiesc pe Exarhu, dar ei comanda de rup de pe Temu et comp.

    Indecis. Tu ce zici?625
  14. Temu și shein s-ai pi$at pe reciclare. Noi bem din pai de carton și ei aduc munți de plastic..

    174
    • Vezi mai sus in comentariu statistica: 2 femei pe blog si ambele ahtiate dupa chinezarii. Mamikile vor ce-i mai bun pentru viitorul copiilor de aia le cumpara plastice si vopseluri de calitate îndoielnică.

      69
  15. Nu vreau să fiu rău, dar să spui că aproape 49,7% dintre români au făcut o comandă online în ultimele 30 de zile mi se pare o cifră scoasă din cur.

    Suntem peste 19 milioane de români, conform ultimului recensământ. Vrei să spui că aproape 10 milioane de români au făcut 1-3 comenzi online în ultimele 30 de zile?!

    192
  16. Am analizat mult statisticile astea si am tras concluzia ca romanii sunt imprevizibili!

    40
  17. Doamne Dumnezeule, ce saraci suntem! Mai jos, la nsfw, tovarășul Videanu și soția s-au dus până în Elveția să – și cumpere un ceas de 150000 si un colier de 500000 de euro. Mi se pare normal că nu au avut încredere in curieri că le vor livra produsele.

    41
  18. Sigur nu cash, că nu puteau scoate așa ușor banii din țară. Sper doar că Videanu nu e atât de prost încât să aibă cont la banca transilvania, că i-ar fi luat comision cât salariile a două fătuci de ghișeu din agenție.
    Acum mai are o problemă, că au aflat toți infractorii ce comori ține prin casă. Deci tot intr-un seif la bancă o să le țină. Na, e greu să fii pensionar ca videanu, numai de probleme ai parte. Sper că a primit și el pensia mărită la recalculare, mama lui de tâlhar!

    101
    • Pai tu zici ca avea banii aia in cont deci fiscalizati si justificati? Eu as fi zis ca a schimbat niste cash murdar pe bijuterii curate cu care poate face niste plati sau cadouri fara sa bata la ochi ;) Nu stiu ce sa zic, daca dl Adriean era asa pasionat probabil stia pana acum cum se procedeaza cu bunuri cumparate in afara UE mai ales ca fost ministru al economiei. Sau zici ca acum e prima oara cand cumpara bijuterii si a descis sa inceapa cu o suma mica sa vada cum e cu taxele etc.

      10
    • ‘Sigur nu cash, ca nu puteau scoate asa usor banii din tara’?!

      De-alde Videanu?! In Elvetia?! Esti complet naiv.

      In primul rand, oamenii cu vagoane de bani facuti dubios tin in banci romanesti si/sau pe numele lor extrem de putini bani/valori.
      Iar Elvetia este destinatia preferata a banilor dubiosi produsi in cantitati mari si foarte mari.

      Asa ca nu se pune problema sa fi avut nevoie sa plece cu cash asupra lui scos din RO. Pleaca cu cateva carduri romanesti cu disponibil cash sau credit de pana in 50-80,000€ ca sa aiba de taxi, cazare, cateva mese la carciuma, cateva cumparaturi de necesitate plus neprevazute.

      Pentru cumparaturi mari au carduri de la bancile elvetiene unde isi tin banii.
      Cardurile alea au limite de 300-500-1,000,000€ si daca vrei sa scoti toti banii cash la valiza si sa platesti cu ei in Elvetia, din nou, nu te intreaba nimeni nimic.

      Sigur, putea sa ia aceleasi chestii de pe Temu la 650€ si fara sa cheltuiasca cu turismul pana acolo, dar nu stiu pensionarii astia old school nimic despre comertul modern.

      51
    • Nici Elveția nu mai e ce a fost, a cam început să se ”stoarcă” informații de fiscul european și pe acolo. Aruba, Cayman, Panama…

      10
    • din ce țară este un milionar misterios investitor in ONE?

  19. Dupa nici 2 luni, OLX va taia inca o data la jumate numarul de listari gratuite din 22 octombrie la toate categoriile (ex la rubrica carti-muzica-filme vor fi 5 pe luna fata de 10 acum si fata de 50 in urma cu 2-3 ani). Astia cred ca vor de fapt sa iasa din piata romaneasca; multi vanzatori se duc pe okazii, vinted si lajumate.

    30
  20. Motocoase RURIS made în Romania:aduse din China și lipit etichete……

    50

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile