Ecommerce: mulți vânzători, puțini cunoscători

Am observat un trend în creștere în ultima vreme. Nu știu dacă e de la dropshipping, de la plictiseala sau de la pur și si simplu incompetență. Vânzători online care nu știu ce vând. Descrieri greșite, titlul produsului greșit, caracteristici greșite.

Comand un produs, destul de nișat, vine, nu era ce scria pe site că e, îl returnez. Mă sună vânzătorul. Omul nu știa aproape nimic despre produs, cum funcționează, de ce îl cumpără lumea și așa mai departe, m-a rugat să vorbesc clar și rar, ca să apuce să noteze ce probleme aveam cu el. Probabil văzuse nișa goală, adusese produse și dăduse drumul la afacere, fără să știe prea multe, cu gândul că învață din mers.

Întrebarea e, pe banii cui învață? Pe ai mei sau pe ai lui?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. In acest caz , pe banii tai face ce vrea el !

    • Cand cumperi de la ciudati, care au aparut pe piata ieri cu produse speciale, iti asumi niste riscuri, si nu mici. Sigur n-a cumparat de la un vanzator cu 100 de recenzii pozitive de clienti multumiti.

  2. Stai sa ghicesc. Marketplace, produse aduse din china direct…

  3. Poate e din aia de captain obvious, daca la retur platesti tu curierul/transportul, invata si pe banii tai si pe ai lui. Daca in ambele dati (cumparare/retur) platesti transportul, clar pe banii tai invata.
    Nu stiu protocolul cu curierii in situatii de genul deoarece am facut retur de 2 ori pana acum si de fiecare data in magazin.

  4. Exista si parti bune.

    Recent am avut de ales intre doua produse. Unul standard, altul cu ceva features in plus. Evident cel superior fiind mai scump.

    Am comandat produsul standard si am primit produsul superior.
    Evident ca pe factura era trecut produsul standard.

    Eu nu m-am plans…el nu s-a prins…

  5. Banii ca banii, dar timpul și speranțele năruite ? *no offense*

  6. Eu nu cumpăr chestii scumpe sau cu valoare adăugată mare de la companii chinezești, dar pentru chestii mărunte, ieftine, recomand Aliexpress. Se mișcă mult mai repede decât e menționat, produsele sunt ok calitativ iar oamenii știu ce vând, răspund repede și se chinuie să iasă bine, să nu le dai review prost.

    Pentru chestii mai scumpe și de nișă, uită-te și tu la site-uri specializate. Sau întreabă aici.

    • Confirm.

      Dupa cateva zeci de comenzi reusite am prins curaj si am comandat un proiector de vreo 2000lei. A venit fara pb si functioneaza perfect.

  7. Ca o completare, in cazuri din astea ratingurile de o stea pe google clar ajuta, cand are 5-10-20 din astea curand va constata ca se duce in cap firma lui de droppshiping si va lua masuri, de genul ok am gresit la prima comanda, la urmatoarele 2 transportul si la comanda si la eventualul retur e din partea lui. Asta daca ii pasa de business.

    • tu pleci de la premisa gresita ca aia sunt comercianti cand ei de fapt sunt niste bisnitari nenorociti.

      cumpara cu 10$din china, vinde cu 20 de euro aici. la 20 de reviewuri negative inchide firma si deschide alta. rinse and and repeat.

    • @thebblack Foarte posibil, nu contest. Cumpar o data, imi iau teapa de la firma dorel@anisoara.srl din poplaca nr14. Nu mai iau de la ei, caut acelasi produs, il gasesc la/dau de firma gigel&mimi care ce sa vezi are adresa tot in poplaca nr 14 la datele de contact de pe site/marketplace. Crezi ca ma bag din nou la teapa?

    • si cine il obliga sa isi deschida noua firma la aceeasi adresa?

  8. Poate l-a intrebat cineva pe om:
    -Nu ai produsul ZX 11 ca nu se gaseste nicaieri in Romania.
    – Nu am dar caut.
    …peste 2 sapt
    -Am gasit ZX 11 iti aduc.
    ZX 11 se vindea la bax de cate 6, cele 5 ramase le pune in vanzare. Unu din ele il cumpara Vali.

  9. Antreprenori care angajeaza oameni slabi. Sa lucrezi cu platformele nu e „rocket science” dar macar sa stii a scrie si a citi ajuta. Insa daca angajezi un junior de 19-25 ani care inca nu stie cum sa deschida usa se intampla dastea. Exemplu personal intr o firma in care am lucrat: s -a inlocuit omul care stia ce face si intelegea si un pic de tehnic, sau macar avea curajul sa intrebe pe cineva priceput din firma cu un junior de la marketing care era aerian complet. Ghici ce s a intamplat cu vanzarile pe on line :)). pe scurt rata de retur s a dublat in prima luna iar din a doua au inceput sa fie delistate produsele de platforma. Much succes!

    • ha! fara 5000 pe luna nici nu se uita la anuntul de angajare. ii merita, i se cuvin…

    • @thebblack sau pur si simplu are nevoie de ei. Ai văzut cât e o chirie în orașele mai mari ? Tu n-ai fost niciodată tânăr și nepriceput ? Vrem oameni ca în Europa de Vest dar care să fie mulțumiți cu 2400 lei net. Da, știu că oficial nu mai poți da sub 3000 lei net, cel puțin nu pe CIM.

      Asta în condițiile în care o garsonieră în care nu te îmbolnăvești de ICRS costă 160€/lună iar un pat supraetajat „tip cazarmă” în condiții „decente” nu prea găsești sub 80€/lună.

      Dar no, pulimea e multă (de fapt avem spor natural negativ) și proastă (de aia pleacă foarte mulți pe afară) așa că merită condiții de sclavi. Face unu o boală și nu mai poate munci ? PLM marș acasă, mai am încă 10 ca tine la ușă. Condiția preferată a patronului român.

    • vosidit, omul e semianalfabet, aduce pierdere directa firmei unde lucreaza, dar patronul, un nenorocit prin definitie, trebuie sa ii dea 1000 de euro pe luna. daca stia si sa numere pana la 10 probabil, 2000. si daca mai stie si tabla înmulțirii sare direct spre 10000 de euro, ca evident ca are nevoie.

    • @thebblack scrii foarte des despre un angajat groaznic, unul care aduce pagubă firmei și totuși își păstrează jobul, nici nu poate fi mutat pe o poziție din care sa facă mai puțin rău firmei, nu i se pot face evaluări și nu poate fi cercetat disciplinar.

      Dacă omul este analfabet și salariul minim rămânea 500 lei brut ca în 2007-2008, după aderarea la UE, cu ce schimba situația ? Era OK să ai un angajat analfabet care ocupa un loc în clădire și aducea pagubă doar pentru că era ieftin ?

      Cam cum ar veni situația în care plătești un angajat sub-calificat un salariu care-i este insuficient pentru a trăi? Una dintre puținele variante care-mi vin în minte este dacă aduci oameni de prin sate cu microbuzul în regim sweatshop. Dar și acolo, cât de departe poți merge, că oamenii din satele apropiate vor dori un salariu competitiv.

      Iar la de la 60km distanță încolo, deja nu mai rentează costurile de timp și bani cu transportul decât dacă ai o fabrică undeva în câmp.

      Sau dacă vrei să angajezi boschetari, doar că ar avea venituri mai mari din cerșit, deci de ce s-ar angaja pe 500 de lei sau chiar 1000 de lei ?

      Si OK, 500 e prea puțin, presupunem un salariu minim redus înapoi la 1250 lei brut, nu chiar la 500. Rămân aceleași întrebări. Pare că mulți patroni și-au construit afacerea în jurul ideii de forță de muncă ieftină și acum au fost prinși nepregătiți.

    • eu sunt de acord cu ambele dileme dar tind sa cred ca in ro mai degraba angajatul e umilit, ca angajator e problema ta pe cine si pe cat angajezi, e comic sa vina analfabeti sa ceara salarii de 1k euro sau mai mult dar sa stiti ca am vazut si semianalfabeti cu doctorate asa ca nu ma mira nimic, cred ca tot vosidit a spus pe aici de acel ‘inequality’ al sanselor datorat clasei sociale din care provii, si era cineva pe aici care dorea neaparat ca scuza de partea ta (sau a ta ca angajat) sa nu existe.
      ma uitam recent ca tot era video ala cu muncitorul la casa lu godina si ma amuza cat de ratati sunt unii romani, huoo..ce scump, ce sume astronomice, imi fac singur… asta e mentalitatea de babuin ratat care e superman si pentru ca e el superman trebuie sa fie toti supermani (pardon, babuini ca el).

    • @NIX doar am dat un link către un studiu ca răspuns. Nu țin neapărat partea „stângiștilor” cum le-ar spune unii.

      Doar că nici privind din partea opusă nu prea înțeleg motivația economică de a angaja un om care nu corespunde cerințelor postului doar pentru că e ieftin.

      OK, poate vrei ca angajator să faci un act caritabil și să-i acoperi omului asigurarea de sănătate. Nu de alta dar alte aspecte ale vieții în RO nu prea sunt legate de a avea un loc de muncă. Iar credit la bancă oricum n-ar putea face cu acel salariu.

      Dar unde mai e motivația profitului atunci? Mai ales când, daca vrei să faci acte de caritate există metode mai bune care chiar te ajută ca patron de afacere prin deducerile la care ești îndreptățit în urma acelor acte.

      Singura motivație care are sens aici este că patronul care se plânge oferă de fapt majoritar locuri de muncă ale căror sarcini nu implică nici un fel de pregătire. Pentru că altfel dai iar în altă dilemă, cea a retenției angajaților.

      Ori locurile astea de muncă, mai ales într-o țară UE, tind să fie volatile și ușor automatizabile.

    • vosidit, vorbesti de alt subiect.

      aici vorbeam strict de semianalfabetul ala care nu e in stare sa svrie numele produsului corect si o dcurta descriere si sa copieze cateva caracteristici. de ala vorbim. ca si ala, sau mai ales ala vine cu cele mai mari pretentii, ca nu mai e nimeni ca el.

      dar ca sa iti raspund si la ca[iile pe care ai onceput sa zburzi, stai linistit, ca aia ci adevarat capabili si constienti in mod real de ce, cat si cum pot face nu mai sunt pe minim de multa vreme. exact din motivele pe care le enumeri tu.

      in legatura cu presupusa aia decenta pe care o tot visezi tu pe aici, te anunt cu yristete ca o supraevaluezi urias. tu vrei doar o lipsa de responsabilitate, doar ‘fiecare după posibilități , fiecaruia dupa nevoi’. dar vezi ca rahatul in care se afla romania acum isi are rădăcinile in 45 de ani de asta pe fata sinca vreo 15 mai cu fereala. cea mai paguboasa ideologie pe care o putea produce o minte omeneasca.

      daca el nu aduce nici o plus valoare firmei si in final societatii eu zic e foarte decenta si garsoniera aia la 260 cu patul de 80. si o sa fii surprins, dar decenta nu inseamna glovo 7n fiecare zi si minim 1 kil de mancare dupa care ai nevoie de medicamente pt colesterol, hipertensiune si obezitate. o franzela inca e 1 leu. niste rosii, branza, niste carnati, hai si o caserola de pulpe, bagi de 100 de lei si mananci o saptamana si in limitele sanatatii.

      dar mai bine le plangem pe umar tuturor oncompetentilor dupa care ne vaitam ca serviciile sunt de cacat. sunt de cacat pentru ca ii toleram pe astia.

    • @thebblack, nu de tolerat toti ratatii cum fac astia ‘woke’ dar sincer glovo in fiecare zi e decenta, de ce? pentru ca ai un serviciu majoritar oferit de oameni platiti cu minimul posibil. asa ca sa spui ca glovo in fiecare zi nu e decent e absurd. acum depinde si ce iei de pe glovo, dar chiar daca nu iei glovo, sa presupunem ca iti gatesti zilnic, asta inseamna un cost de gaz/electricitate/benzina, sa cauti produsele sa le aduci acasa, sa le prepari (plus timpul de preparat), pana la urma fastfood – e eficienta, de fapt fuga asta dupa eficienta ne-a spalat pe creier, in felul asta robotii ne pot inlocui maine si noi nu avem nimic impotriva

    • NOU
      #28

      Nix, pai aici ai o problema. ca salariul ala minim, conform lui vosidit e pe la vreo 15000 (cincisprezece mii) de lei pe luna. decent probail sarim spre un 25 poate chiar un 40. si atunci ompunga dr chipsuri la glivo va fi 200 de euro.

      exact asta rateaza el. matematica. daca ridici salariul minim ;a valoarea celui mediu de fapt faci ca salariul mediu sa devina minim. si in loc sa ridici saracii in clasa medie o sa duci si clasa medie in saracie. da’ nu sta nimeni sa gandeasca pana acolo.

    • @NIX aici sunt parțial de acord cu thebblack, Glovo cam este un „serviciu de lux”. Dar care este si necesar anumitor oameni, nu neg nici asta.

      Reveinind la black. Franzelă de 1 leu nu mai există din 2019. Poate ai găsit vreo brutărie la marginea orașului dar nu se plimbă nimeni jumate de oraș pentu o franzelă. Iar cu dieta aia (cel mai ieftin mezel, cea mai ieftină brânză, pâine la 1 leu) mi-am stricat chiar eu digestia din facultate, că doar nu aveam bani de restaurant.

      Nici măcar nu-i vorba de un vis despre decență, egalitate sau echitate. Vezi chiar exemplul SUA unde creșterea salariului minim urmează să conducă la pierderea a ~1.5 mil de posturi casieri, înlocuiți cu automate. Asta acum, pe termen scurt.

      Iar dacă un job nu-i ușor automatizabil se împarte în 2 categorii extreme: muncă de hamal și muncă calificată. Pentru cărat cu spatele mai găseșți fraieri care să-și rupă coloana la gri pe contract part-time. Dar pentru munca aia calificată ne plângem că au plecat toți meseriașii pe afară iar aia care au rămas cer prețuri de Grecia și Italia.

      Tot n-ai spus cum l-ai angajat pe omul ăla care îți aduce pagubă? Cum a trecut cele 3 luni de probă? Și de ce nu poți face demersuri pentru a-l concedia sau măcar muta pe un post în care ar dăuna mai puțin firmei.

    • Desi e drept ca ridicarea salariului minim nu ajuta prea mult mai important e daca ai lichiditate si daca ai ´´´´´´.export. Spre exemplu americanii si-au permis sa isi bata pl de restul lumii cu bani ‘gratis’, noi nu putem face asta pentru ca suntem prea varza la produs propriu si turism, nu suntem nici politie globala.
      Salariul ala ridicat depinde cat il ridici, trebuie sa te raportezi la tarile din jur, oricum si asa e semi irelevant atat timp cat poti avea munca la negru dar zici destul de bine ca impactul e ca incepi sa razi clasa medie.

    • NOU
      #31

      vosidit, 90 de bani la magazinul din colt, la mine in bucurexti, aproape de piata muncii (ca daca zic eudoxiu hurmuzachi va bag in ceata pe toti :D). 1.10 la mega tot aici. probabil calitatea e execrabila, dar nu mananci DOAR paine. dar e o brutarie, evident turceasca, ca granarul europei nu stie decat sa fure la cantar, unde o paine mai micuta un pic e drept, dar eu am mancat din ea 2 zile, e 2.5 lei. si chiar e buna.

      bine aici putem deschide o noua discutie si despre realitate si exagerarile multora diar pentru a fi ei mai cocoși. un exemplu simplu e consumul de energie. a fost un articol acum ceva vreme. si cand vedeai consumurile pe care le pretindeau unii, 500, 800 kwh. plm, oamenii au filiala sidex in curte.ca eu n-am trecut de 200 de cand platesc eu(cam 10 ani).

      si mai e si ala recent unde caposu imi zice ca el e ancorat on realitate in timp ce eu am fact…. strike that, lucrati de mii de euro lunar. se mai schimba numele firmei cateodata.

      hai ca am divagat, dar chiar mai astept exemple de realitate si atasata saracie, ca intre timp tocmai au mai trecut 2 tesle pe ulita unde sunt cazat acum.

    • Vina e la patron, a lasat munca cea mai importanta in sarcina altora, si asa a pierdut afacerea. Felicitari amigo

  10. Priveste partea pozitiva din experienta: Faptul ca te-a sunat si a fost curios de produs si ce a fost in neregula cu el arata ca ii pasa si ca e posibil sa aibe un viitor.

  11. Îl doare pe chinez fix în pl de review-ul tău. Apropo, de vreo un an încoace aliexpress tine rău de tot partea chinezilor, pur și simplu am stat câteodată de o Dispută să o câștig pt ca aveam dreptate și am rămas cu pl în mână.

    • Acest comentariu este un reply pt @Giani Mucea…
      Zoso.ro când dă o eroare la un comentariu, dai back ca să corectezi eroarea(email gresit/lipsă etc) și nu mai reține la ce comentariu ai dat reply, pune comentariul direct în rădăcină…

    • NOU
      #36

      Posibil, eu comand destul de des și n-am avut nici o dispută până acum. De fiecare dată când am avut o problemă, s-au dat ăia peste cap să o rezolve până să ajungem la judecată. Și asta era pentru produse de câțiva euro.

  12. Acum si tu, avea omu access la un stoc random si a zis sa faca un ban…

  13. In orice caz, el invata SI pe banii tai.

  14. Hai sa iti dau eu alte 2 exemple: 2 magazine online, 2 colete scumpe (unul de vreo 450 lei, al doilea undeva spre 900 lei), ambele imi trimit produsele prin curier, cu plata ramburs (la destinatie), primul magazin pune 2 lei ramburs, al doilea deloc.

    Sun ambele magazine (eu insumi am magazin online si stiu cat de greu muncesti ca sa razbati in domeniu) si le zic „dati-mi o factura, un ceva, sa va fac un OP, transfer, cum vreti”. Nu imi place sa fac bucurie pe necazul altuia.

    Este sambata dimineata, 5 august. Magazinul cu prima comanda (mai mica) are vreo 2 zile de cand nu a trimis absolut nimic, al doilea magazin are cateva luni (si le-am mai dat cateva telefoane intre timp).

    Acum nu inteleg de ce nu ti-ai vrea banii?! OK, ai angajati poate aerieni dar de ce rahat nu vrei sa dai o amarata de factura? Ambele magazine sunt legit, am mai luat, emit facturi, nu se pune problema de alte minuni.

  15. Într-adevăr, în era digitală, a crescut numărul celor care încep afaceri online fără a avea cunoștințe solide despre produsele pe care le vând. Ei văd o oportunitate de afacere și se aventurează, sperând să învețe în timp ce fac bani.
    Ideal ar fi ca vânzătorii să fie bine educați în ceea ce privește produsele pe care le vând. Acest lucru nu numai că îi va ajuta să facă vânzări mai bune, dar și să construiască o relație mai bună cu clienții lor.
    Este foarte posibil ca lipsa personalului calificat să fie o parte importantă a problemei.

  16. Se compenseaza perfect, manusa, cu cumparatorii online care nu stiu ce cumpara. Dar cumpara.

  17. Invata pe banii tai pana returnezi. Dupa care invata pe timpul tau si banii lui. Si tot asa.
    Macar te-a sunat. Totusi omul e curios si vrea sa invete.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile