eCommerce: lupta cu statul chinez

Urmăream discuția asta despre magazine online (bănuiam și eu, dar iată o confirmare, fashion-ul e pe scădere, lumea s-a săturat de cumpărat haine) și la minutul 16:00 invitatul (proprietar de platformă ecommerce, daca nu ai bani să îți faci singur scriptul de ecommerce pentru siteul tău, plătești un abonament lunar la ei și ieși mult mai bine) spune că Shein și Temu nu plătesc taxe, ba chiar sunt ajutate de guvernul chinez (celebrul transport gratuit).

De ce face asta guvernul chinez e simplu. Că are oameni care au nevoie de loc de muncă, așa că mai bine îi ține ocupați pe salarii microscopice decât să îi lase șomeri, că poate le vin idei. Așa că finanțează companii de genul Temu și Shein prin toate mijloacele.

Iar faza cu taxele este o palmă dată tuturor fraierilor care au afaceri și care plătesc taxe. Și care citesc cu plăcere comentarii de tipul “dar am văzut acolo mai ieftin”. Da. Oare de ce? Oare pentru că nu plătesc taxe? Oare de ce sunt salariile mici la magazinele online? Oare de ce se închid? De ignorat complet este controlul calității, care nu există, deci cumpărați cu încredere electronice gen încărcătoare telefon 1.000€.

Manufactura trebuie mutată înapoi pe continent. Cât mai repede și cât mai multă. Pentru că în stilul ăsta, în doi ani dau faliment nu doar magazinele online, ci și producătorii de orice.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

101 comentarii

  1. Temu si Shein rup la vanzari. Aceleasi chestii luate de pe Amazon.de sau eMag, pe Temu sunt la 1/3 sau 1/2 din pret.

    Comentariu apreciat.12420
  2. O nu! Vreau sa cumpar acelasi poliester cu 3x pretul dar sa mai mananca si gura la doi aNTrePr3noRi pe drum.

    Comentariu apreciat.23216
    • Am inceput sa-mi sortez hainele vechi, mai au o gaura, mai sunt decolorate, dar materialele si croiul sunt de 1.000 mai bune decat acum. Am haine de acum 25 de ani care se tin inca bine-mersi.

      Pur si simplu in ziua de azi nu mai gasesc nimic de calitate. Doar carpe, plastice, calitate infioratoare. Fast-fashion este deja putin spus.

      Mai gasesc cate ceva la Ralph Lauren, nu sunt tocmai stilul meu dar macar vad ca tin, bine mersi.

      Cred ca la pantaloni este cel mai mare dezastru, mai ales daca nu te dai in vant dupa jeans and you hate chinos. Tot ce vreau este sa gasesc niste pantaloni, regular fit, 5 pocket style, dintr-un material „normal”, cu o textura decenta.

      Indecis. Tu ce zici?7360
    • Nu ai înțeles nimic din ce a scris Vali. Prețul ăla mic la chinezi se datorează dumping-ului practicat cu ajutorul statului chinez cat și a furtului de tehnologie, ei nefiind nevoiți să investească în r&d. Este OK, tu continua să cumperi ieftin dar peste 10 -15 ani sa nu te miri când nu o sa ai creditele sociale necesare pentru a călătorii. Asta pentru ca China (cacofonie intenționată) a ajuns să își extindă influența și sistemul în toată lume, în tot mai multe țări ajung la putere lideri radicali sponsorizați de China și Rusia și culmea, China a ajuns să ne cumpere pe banii noștri, adică ne iau banii deoarece cumpărăm produse făcute de ei după care cu banii ăia sponsorizează partide extremiste în țări occidentale prin care vrea să phoota toate țările occidentale. Cu alte cuvinte suntem și fututi și cu banii luați.

      Comentariu apreciat.12084
    • Cumpara cat mai poti, pana nu te da sef-tu afara ca nu mai cumpara nimeni ca sa nu manace gura la 2 antreprenori romani pe drum.

      Indecis. Tu ce zici?4732
    • @emil
      Ai fost dezamagit de calitatea de pe temu si te-ai intors la RL ?

      Indecis. Tu ce zici?306
    • @GoGu: nu ma da sefu afara ca am facturat > 200.k euro anu trecut strict pe munca mea. Nici unul dintre clienti nu coase haine de plastic.

      Indecis. Tu ce zici?1928
    • @xtz – hai sa o luam metodic, ok?

      1. Dumping sau pret de producator? Ca imi aduc aminte de discutia despre lapte aici, cum pleaca cu un leu de la taran si ajunge la 7 lei in magazin (nu retin exact cifrele) iar comertul online fix asta face de multe ori, legatura directa intre producator si client final

      2. Subventii la transport? Care este diferenta intre asta si ce se intampla in agricultura, de exemplu, unde diferite state ajuta agricultura si astfel un mar polonez adus in depozit in Romania este mai ieftin decat un mar romanesc la poarta livezii?

      3. Cercetare? Hai sa vorbim serios, este vorba de haine, unde e cercetarea aia? Nu vorbim aici de haine pentru atleti care au diferite tehnologii, vorbim despre un tricou de bumbac sau elastan, o poseta de piele sau imitatie, unde e cercetarea acolo?

      4. De cand e lumea si pamantul exista guru care iti vorbesc despre dropshipping, adica sa faci reclama pe Amazon la produs cu 10 lei insa tu de fapt sa il cumperi din China cu 3 lei si sa il trimiti direct la beneficiar. Asta nu inseamna ca practic multe preturi „normale” sunt fix din pix, cu adaos de smecher?

      Comentariu apreciat.8610
    • @xtz, @GoGu, ziceti ca daca eu cumpar aceleasi produse, dar de la intermediarul din Romania care cumpata la randul lui de pe Temu si de pe Shein, ajut foarte mult economia de la noi?

      Nu mai bine intermediarul ala care a aparut peste noapte, se gandeste el la o varianta prin care sa produca efectiv ceva?

      Sau poate ar trebui toti sa ne transformam in intermediari.
      Daca eu ma duc si iau din supermarket 20 de kg de rosii si apoi le vand in fata magazinului cu pret dublu, voi veniti sa cumparati de la mine ca sa ajutati economia locala?
      Ca doar supermarketul ala stim ca scoate profiturile afara din tara.

      Comentariu apreciat.677
    • @Andrei G

      Nu fa pe prostul.

      Daca toti ajungem sa cumparam doar lucruri de pe temu, fabricile care produc ceva in Romania or sa dea faliment si oamenii care lucreaza acolo or sa fie dati afara. Pentru ca lucrurile alea care se produc aici se produc mai ieftin in China.
      Si-apoi cine-o sa puna pretul cat vrea? Temu.

      Am vazut pe FB/forum ca deja daca esti la al X-lea produs cumparat nu-ti mai dau reducere, ba chiar iti vand mai scump pentru ca ei stiu ca deja esti client fidel.

      Indecis. Tu ce zici?2529
    • Cei care produc în România rămân fără piață din cauza chinezilor? Bună gluma. Aș vrea un exemplu. Unul singur

      187
    • @dny – nu am avut onoarea sa consum de pe temu

      Ma refeream la „(bănuiam și eu, dar iată o confirmare, fashion-ul e pe scădere, lumea s-a săturat de cumpărat haine)”

      Si nu m-am intors, ca nu am fost inainte. Asa ca imi cumpar mai rar, mult mai rar, dar nu mai pierd timp sa caut, sa testez, sa retur, sa arunc branduri care inainte erau ok dar acum scot doar carpe si plastice.

      33
    • @emil: nu ma prea pricep, deci daca nici blugi, nici chinos, ce ramane? Pantaloni de stofa/costum?

      21
    • @GoGu, incearca sa nu faci tu pe prostu’. Discutia aici era despre eCommerce, nu despre productie.
      Ai vreun exemplu de fabrica romaneasca de produse care este pe cale sa-si inchida activitatea din cauza concurentei venita din China?

      22
    • @Andrei G

      Si tu crezi ca eCommerce-ul asta e singur pe lume? Nu depinde de nimic?
      Oare ce se vinde in eCommerce? Doar licente de windows, nu productie?

      Uite exemplu de fabrica inchisa din cauza concurentei chinezesti:
      https://gazetaoltului.ro/actualitate/caracal-se-inchide-cea-mai-mare-si-performanta-fabrica-de-tricotaje-din-judetul-olt/

      Si e doar primul rezultat!

      Ce crezi ca o sa se intample daca o sa moara industria auto europeana?
      Toti aia din ardeal care lucreaza pentru Bosch, Continental, Valeo, etc ce-or sa faca?
      Crezi ca o sa-i angajeze chinezii? Crezi ca o sa ii tina cineva acasa platiti?

      22
  3. Am luat un acumulator li-ion de pe AliExpress. In specificatii avea capacitate cam cu 30% mai mare ca originalul. Fiind un e-book reader am zis sa risc. Chiar si la jumatate daca tinea bateria, tot aveam 2 saptamani de autonomie.
    Doar ca surpriza, bateria noua tine 3 zile…

    Comentariu apreciat.727
    • @Zarax, pai vezi că nu ai transformat corect capacitatea.

      1Ah european = 10 Ah chinezești

      Comentariu apreciat.1282
    • “Surpriza”?
      Esti nou pe internet?
      Cauta si carduri microSD de 4TB, o sa fii surprins iar

      Comentariu apreciat.812
    • Deci nu corespunde cu specificațiile menționate de vânzător. Mirific. Să-i spunem intuiție, când am auzit de Temu am zis fugi precum chinezul de praful de pușcă. Și se pare că impuslul meu a fost corect.

      Comentariu apreciat.326
    • chinezii se pare ca au inventat praful de pușcă (prima oară pentru artificii dacă nu mă înșel ). De ce sa fugă de el ?

      Indecis. Tu ce zici?2013
    • @Zarax. La acumulatori treaba e simpla. Pentru 30% capacitate mai mare ai nevoie de un volum mai mare. Daca volumul bateriei e mai mare, nu-ti mai incape in device.

      In alta ordine de idei, pe emag si amazon se vand acumulatori 18650 cu 9900mah in conditiile in care maximul posibil este oe la 3350mah. La emag am facut plangere pentru descriere inselatoare, am explicat ca un 18650 nu poate avea capacitatea aia nici daca il descarci la 1ma… Am primit inapoi un deget erect! Am scris review la produs. Nu l-au aprobat. Am mai scris unul, sarcastic si cu 5 stele. Nici ala nu a fost aprobat. Asa ca ce mi-e temu ce mi-e emag…

      Comentariu apreciat.1500
    • @naim, pe emag marketplace au inceput sa apara „magazine” la care faci comanda iar produsul iti vine livrat direct din china. Intr-o luna asa…
      In conditiile astea mai bine iau direct pe aliexpress.

      Comentariu apreciat.482
    • @naim, problema este ca Emag-ul vinde aceleasi porcarii si nu face macar o verificare superficiala cand accepta produsele pe platforma. Si atunci de ce ar mai cumpara cineva de la ei?
      Macar daca iti iei teapa, sa fie la jumatate de pret de pe Temu, nu la pret intreg din Romania.

      Comentariu apreciat.352
    • @Zarax, DA legat de chinezarii pe Emag. Am comandat https://www.emag.ro/baterie-bucatarie-ferro-zumba-crom-negru-pipa-flexibila-5902194955089/pd/DXYY7TMBM/ de la Stonexee ca vanzator. Cand mi a intarziat livrarea si nu se misca deloc si am contactat Emagul mi au dat un 17Track venit din China. A venit defecta si le am lasat urmatorul comment ” A venit lovit si gaurit. Transportul a intarziat o saptamana in conditiile in care a venit din China. Am primit awb prin 17track de la suportul tehnic. Prinderea doar a fost de calitate” si mi l au respins pe motiv ca ” Mulțumim pentru mesaj. Din păcate, review-ul tău nu include informații specifice despre produsul pe care l-ai cumpărat: caracteristici, mod de utilizare etc. Informațiile legate de comandă și livrare nu fac referire la produs, acesta fiind motivul pentru care review-ul nu este publicat.”. csf n ai csf…

      Comentariu apreciat.570
  4. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 3676
    • Tu cred ca nu ai inteles ca partidul plateste inclusiv taxele vamale la nevoie.

      Comentariu apreciat.5714
    • Eu cred ca se poate cu mutarea productiei. Am doua televizoare Samsung cel din 2015 e Made in Hungary iar cel din 2022 Made in Slovacia.

      Comentariu apreciat.627
    • Mai corect ar fi probabil asamblat în Hungary/Slovacia. Vezi și subansamblele ce spun, posibil sa ai surprize.

      Comentariu apreciat.477
    • Si ce legatura are Samsung cu China? Un muncitor sud-coreean are salariu triplu cat unul din Slovacia deci e mai ieftin sa produca in Europa.

      Indecis. Tu ce zici?308
    • @Rumbu, da, dar pe logica de mai sus, un angajat din China are salariu mai mic decat unul din Slovacia, deci ar fi fost si mai ieftin sa produca acolo.

      70
    • @Trl

      Ai să rămâi șocat dar 90% din ce face china pe electronice e fix tot asamblare. Componentele vin din japonia, coreea de sud, taiwan, malaysia. Chinezul le asamblează și scrie pe ele made in china.

      Știu, nici eu n-am crezut inițial, dar sunt foarte puține lucruri făcute cu adevărat în china în electronică, pentru că alea le fac utilajele și necesarul de muncitori necalificați e mic spre zero. Iar utilajul că îl pui în China, că îl pui în Slovacia e fix tot o sărăcie. În china se merge cu ce trebuie asamblat, împachetat, aka munca de chinez ce nu poate fi automatizată. Iar utilajele le fac nemții, elvețienii, italienii, olandezii, coreenii. Toate matrițele de plastic cu care fac ei chinezăriile sunt made in europa, mai ales cele care fac chestii de calitate mai mare.

      China are în schimb fluxul ăsta de componente extrem de bine organizat, toate componentele astea vin pe vapor, fabricile cu muncitori ieftini sunt aproape de ocean, sunt asamblate, ambalate și expediate înapoi tot pe vapor.

      TLDR: China face surprinzător de puține lucruri de la zero, doar le asamblează.

      Comentariu apreciat.325
  5. “dar am văzut acolo mai ieftin”. Da. Oare de ce? Oare pentru că nu plătesc taxe? Oare de ce sunt salariile mici la magazinele online? Oare de ce se închid? De ignorat complet este controlul calității, care nu există, […]

    Eu nu frecventez platforme din astea, (în parte din motive de etică, dar am și altele) dar în același timp nici nu am argumente în fața celor care se șterg cu etica la cur. Am amici care sunt power users de Temu – căcaturi pentru copii, scule din astea ieftine (non-powered), căcaturi de bucătărie. Degeaba le-am zis de calitate, au zis că „meh, la prețul ăsta îmi iau trei din start”. La impactul asupra pieței, asupra mediului, asupra pshiologiei cumpărăturilor nici nu am ajuns, discuția era încheiată din start.

    Comentariu apreciat.10821
    • Stii care e problema? Ca low-power user de Temu si altele similare zic asta – problema e ca la noi in general sau pe eMag marketplace ajungi de cele mai multe ori sa cumperi fix aceleasi produse la de 2-3 ori mai mult. Mi-am luat niste mizerii de curatat lant/pinioane la bicla. IDENTICE cu ce e pe eMag. Ca mi-am luat si de acolo aceleasi chestii. Doar ca pe emag era 25 de lei una dintre ele, la astia vreo 8 lei. Cu tot cu transport si vama, de cine or fi fost ele platite. Luat o pereche de bibi scurti pentru bicla. Cu ceva gel pads. Extrem de comozi. La 1/2 din pretul a ceva inferior din Decathlon…

      Comentariu apreciat.542
    • Temu si Shein acesti Dragonul Rosu si Doraly online. Cacaturi de produse la preturi de cacat. Si customerii sunt fericiti ca au ce rumega.

      Indecis. Tu ce zici?3944
    • Puzzle cumparat de pe Amazon cu 32 EUR, pe Temu – 41 lei.
      Joc cu chestii tehnice pentru copii, pe Amazon am dat 45 EUR, pe Temu – 160 lei.
      Suport de carte – pe eMag – 50 lei, pe Temu – 25.
      De pe ce site-uri cumpara rafinatii ca tine, ca sa nu ia rahaturi made in China?

      Comentariu apreciat.6110
    • Sper ca la tot ce este Made in China faci la fel…ca altfel, avem ipocriti destui…

      P.S.: Mesaj scris sper, nu de pe un Iphone – Made in China

      226
    • Cred că asociem greșit „Made in China” cu „Temu”. Nu „orice căcat făcut în China” e un căcat, doar că una e să iei bașcheți Nike făcuți în China și alta e să iei bașcheți Nikke de pe Temu.

      Da, pe emag același căcat e mai scump, dar asta cumva te convingea să te întrebi măcar – oare am nevoie de acest căcat? (și e mai scump pentru ca se fac bani mișto din drop-shipping)

      Indecis. Tu ce zici?2311
  6. ‘Manufactura trebuie mutată înapoi pe continent. ‘
    Și aducem asiatici să o facă ?
    Că știm cum a fost, este și va fi natalitatea in bătrână Europa…
    Sau credem că suedejii sunt dornici să facă muncă fizică, aplicată, repetitivă ?
    S-a dus puiul cu ața pe partea asta, aici ar trebui sa ne concentrăm pe înaltă tehnologie, pe care sa le-o vindem lor și arabilor…
    Bine, nu noi, cu sistemul nostru educațional..noi…’combination, ma frend’

    Comentariu apreciat.738
    • Chiar dacă aduci asiatici sau orice altă nație pentru fabricație măcar profitul și veniturile din taxe rămân local.

      118
    • Nu crezi că e o problema de abordare, de lăcomie ? adică ar fi ok ca europenii să sclavageasca pe unii si sa mai si pună taxe pe muncă, că ce plua noastră, ni se cuvine, pentru că nu am fost in stare să gândim și să acționăm ci doar i-am supt-o lui Putin ….
      Iete că chinezoii au fost mai rapizi și mai șmecheri și au pus mâna pe Africa…mai ii fac datori și pe unii din fosta Iugislavie, deci au cap de pod și în Europa…
      Intre timp, un Golf a ajuns și 50 000 de euro…remember Nokia ?
      Daca Europa nu își dă un restart rapid de mindset, o să ajungem doar târfele rușilor și chinezilor. Și nu, nu e soluția sa aducem pakistanezi și srilankezi să facă muncă brută. Asta funcționa poate acum 200 de ani…

      Indecis. Tu ce zici?3110
    • europa nu are ce restart să-și dea. o să crape înainte să poată renaște.

      BMW și VW sunt cel mai bun exemplu. bă, Tesla scoate mașini de 10 ani și ei se coiau cu căcaturi. scoateau i3 cu autonomie declarată 200 și nu avea nici măcar 70. Kia aduceau mașini cu 2-4 porturi usb, Skoda îți cerea 40€ pe unul. toți se mutau la benzinare, ei produceau dizelare în draci. am povestit la un momment dat, m-am dus să intreb de o octavia pentru tata, dizelare pe stoc, dacă voiam benzinară automată 9 luni așteptare. pentru o mașină produsă în Europa. au stat pe cur, pe vânzările pe care le aveau și în 4 ani au fost mâncați de Tesla și de chinezi. nu știu cum e prin Germania, dar anul trecut în Italia am văzut prea multe mașini chinezești pentru cât de naționaliști sunt italienii. și pana mea, au 20 de branduri sub Stellantis, nu poți să zici că nu aveau de unde alege. a ajuns Corolla în topul vânzărilor că ai noștri sunt cu mucii pe piept în continuare.
      dacă vrei să vezi cât de rupți sunt producătorii auto nemți (de care depindem și noi, portughezii, și alții), dă o raită pe stoc.skoda.ro, stoc.seat.ro și similar și vezi câte benzinare au pe stoc. 2 la 100 de dizelare.

      altă problemă. de ce morții lor Jack Wolfskin e mai scump decât Nike și North Face? de ce? cum reușesc brandurile americane să fie mai ieftine? de ce Columbia e mai ieftin decât JW? de ce nu e plină Europa de Deuter și e plină de North Face? lasă=-mă să ghicesc, Nike și NorthFace au bani de marketing, JW nu are. nici de magazine locale. nici de nimic. știu doar să plângă că viața e grea și așteaptă să caut eu produsele, să mă informez la fiecare în parte, nu să mi le bage ei pe gât. rucsac impermeabil? ce e aia? în Europa nu plouă. lasă că face North Face.

    • @vali
      Problema principala in Europa este simpla: socialismul costa. Manufactura de care ne dam de ceasul morti s-o repatriem o sa functioneze atata timp cat vor exista tari care vor plati 200 de euro salariu minim, 10-12 ore de munca, iar drepturile angajatilor sunt un pic pe pauza. Ceea ce in UE gasesti mai greu asa ca nu ramane decat sa te reorientezi catre alte tari care sunt dispuse sa faca asta.
      In acelasi timp cat timp China este dispusa sa practice preturi de dumping, nu inteleg de ce nu se maresc taxele vamale pe acele produse cu 300-400% in asa fel incat banii aia sa fie utilizati undeva. Poate ca tuturor le convine situatia actuala?

      1411
    • tricoul de 100 lei pleacă cu 10 lei din china. costă transportul, taxele, profitul 30% brandul, 20% retailer și așa mai departe. poate nike nu ar trebui totuși să facă 43 miliarde profit. poate totuși jack wolfskin vrea să facă în europa un tricou cu 50 lei, să pună 20% profit, 20% retailer și să facă 2 miliarde profit.

    • @Vali
      Exagerezi cu autonomia la i3. Circul cu i3 iar cifrele alea sunt de inteles doar daca le-ai dat așa ca o formă de bullyng împotriva electricelor.
      i3 a iesit pe piata in 2013 iar tesla in 2012, nu putem supe că toți au dormit, cel puțin BMW nu a dormit. Dar nu ajuta ca tesla sau bmw au pornit devreme, ci ca ultimul venit, China in 2023 a fabricat 3 milioane masini( el si hibrid) iar Tesla 1,84 milioane. Cautati in Google: china cars antwerp harbour la imagini.Mii de masini electrice blocheaza portul. Nu am pus linkul pentru ca la precedenta discutie Temu cu un link despre cum agresivitatea,manipularea Temu, nu a trecut.
      Asta e China, invazie cu ieftin si mult ca sa-si mentina suprematia. Nimeni nu ar putea face ce fac ei. Romania daca ar avea 1 miliard de locuitori, ei nu ar putea (vrea)muncii cum o fac chinezii.Nu cred că o pot face nici indienii care si-au declarat ambitia de a lua locul chinei in urmatorii 10-20 de ani.

      13
    • eu am condus prima generație de i3, nu era grozavă, dar eu am și piciorul greu.

      chinezii au făcut greșeala să se creadă șmecheri, uitând că ei opereaza pe tehnologie americană și nemțească.

      nu știu unde s-a dus linkul anterior, îl pun eu
      https://insideevs.com/news/715957/chinese-evs-clogging-european-ports-car-parks/

  7. Sanyo – Panasonic pot confirma ultima frază. Făceau panouri solare topnotch si intr o zi au pus lacătul pe baracă.

    Comentariu apreciat.352
  8. Nu stiu cu hainele ca port acelasi tricou multi ani, dar la ecommerce pe chestii scumpe m-am lamurit cu romanasii mei. Caut acceleratoare grafice. Pe site .de cu livrare in ro o placa e 5.700 eur. Pe site .ro e 48.000 ron pentru ca … da. Aia in .de nu platesc taxe =)

    Comentariu apreciat.5614
  9. Multi le iau de pe temu/alibaba/etc si le vand pe emag.

    Comentariu apreciat.591
  10. Corect de acord : manufactura inapoi la noi in Europa…
    Dar cand va fi asta ? SI atentie : manufactura !
    Nu fabricat tot de la chinezi, si vandut la noi pentru ca scrie dupa ce pui eticheta : made in RO!

    Ee..dar asta inseamna ca ala ce are imperiul H&M nu isi mai ia anul asta avion si o lasa mai incet cu iahturile private.
    Asta e intrebarea: sunt dispusi sau nu uriasii din toate sectoarele la asta ?

    Că dacă nu, chiar dacă primesc carne din greu în frigider, dar nu is io prostul bogatilor!

    Comentariu apreciat.403
    • NOU
      #54

      Funny e ca H&M chuar mai face (inca) niste haine la fabrici din RO.
      Bine, facea mai multe pana sa pandemie, inflatie, crestere salariu minim din pix si alte chestii tari.

      01
  11. Mutarea productiei din China este o tendinta ce a inceput inainte de 2020 si a capatat sens cand toata lumea a vazut in pandemie ce „bine” este sa depinzi de China. De anul trecut a inceput sa doara in China, se inchid fabrici care produceau pentru Occident. La cat mai multe!

    Comentariu apreciat.4312
  12. Eu nu înțeleg ce vă trebuie de nu găsiți la noi și trebuie comandat din China! Plus garanția 2 ani și faptul ca îl poți returna e ceva. Poate ca nu mă plictisesc chiar așa de mult încât să îmi caut chestii pe temu.

    Indecis. Tu ce zici?1923
    • 90% din echipamentele smart home (>100) pe care le am sunt luate direct de pe ali express. Exact aceleasi produse la pret dublu sau triplu pe emag/amazon/site european. Daca produsul are o problema, rezolv direct cu chinezu’ decat sa ma cert cu vreun romanas care si-a facut magazin in sufragerie ca asa a vazut el pe tiktok la chifoi.

      Exemplu: M5 stack ATOM Lite ESP32
      – ali express – 42 lei, transport gratuit
      – site romanesc – 189 lei + 59 lei transport. Mai apare si „redus de la 349 lei”.

      Indecis. Tu ce zici?296
    • Rumbu, componentele astea ieftine vor fi luate din China si in viitor. Are sens si nu e o problema, vrei sa te concentrezi intai pe produsele cu valoare adaugata mare. Si eu iau chestii de genul asta tot de pe Aliexpress.

      40
    • @Rumbu

      M5 stack e un brand 100% chinezesc, făcut de ei, promovat și întreținut de ei. E total altceva. Nu e un fake ordinar sau ceva noname în care nimeni nu-și asumă nimic. La fel probabil și celelalte gen reolink, hikvision, aqara, xiaomi, etc. Brandurile asumate n-am nici o problemă.

      Am și eu câteva și sunt chiar ok, se ocupă bine, n-am avut probleme.

      70
    • OP a intrebat ce imi trebuie de nu comand la noi.

      Se aplica si la produse care nu sunt neaparat exclusiv chinezesti. Termostat inteligent de exemplu. Pe langa faptul ca europenii si americanii sunt inapoiati tehnic in domeniul asta (cel putin pe partea de end-user), nu sunt milionar.

      Decat sa dau 850 (termostat) + 1600 (gateway) + 1600 (licenta) la Gewiss care merge doar pe wifi, dau 180 de lei pe un termostat chinezesc care are 20 de nume diferite pe ali express, dar are mai multe functii, e compatibil cu orice gateway si stie diverse protocoale de comunicatie. Fara licente si alte dude care sa te faca prizonier la Gewiss.

      222
    • Ascuțitor pentru lanț drujbă: același lucru pe temu 10€ pe Amazon.it 40€. De unde să iau?

      41
    • porcăria aia nu funcționează. dont buy.

    • Carburator complet pentru drujbă : 6€ pe temu vs 67€ la magazin online în Italia (nu se găsește pe Amazon.it). De unde să iau?

      43
    • E scula aia 2 în 1 de la Stihl. Merge foarte bine.

      30
    • @Rumbu

      Da-mi te rog modelul pentru termostatul chinezesc de care spuneai, ca sunt in cautare de asa ceva cu buget maxim 200lei.
      Multumesc!

      10
    • Uite exemplu : garnitură de cauciuc pentru divertorul de la bateria de la cadă (tamburusul care deviază apa pe dus sau pară), e o garnitură inel de 16 mm diametru exterior groasă de 4 mm. Am căutat peste tot in ro, nu există, de abia am găsit pe ebay UK la un pret mare. Am luat 10 bucăți cu 3 lei, livrat direct acasă din China…

      40
    • @madmaus: cauta pe ali „zigbee smart thermostat moes”, e acum 117 lei la oferta, tva inclus.

      Am 7 bucati, am facut 2 ierni cu ele, le-am inlocuit pur si simplu in perete pe cele originale TECE, care – a propos- costa 300 de lei bucata si nu au niciun fel de feature „smart”. Tehnologie italiana de varf.

      20
  13. Atâta vreme cat profitul e stăpân, ai companii ca Blackrock care își depășesc propriile recorduri an de an eu voi cumpăra în continuare de pe Temu.
    Atunci când aceste corporații care conduc zona de servicii și produse, B2B sau B2C, își vor schimba strategia renunțând la profiturile exagerate pe alocuri, și eu voi face un efort să susțin produsele și producția regională sau locală.

    Indecis. Tu ce zici?3918
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1257
    • @xtz, atata timp cat profiturile companiilor europene sunt mai mari in fiecare an, inseamna ca nu prea este adevarat ce spui tu.
      Daca simteau ca incep sa piarda clienti, logic era ca ar fi micsorat preturile, nu?

      Eu, in calitate de client, la ce ar trebui sa ma gandesc? Sa creasca si mai mult profiturile si sa poata sa-si cumpere directorul firmei X cel de-al treilea iaht?
      Sau sa cumpar ceva mai ieftin din afara Europei si cu banii economisiti sa plec si eu intr-un concediu?

      Adica am de ales intre a fi sarac in viitor, ca va scadea economia Europei, sau a fi sarac incepand de acum, ca platesc pret dublu pentru tot ce cumpar.

      Comentariu apreciat.354
  14. De acord ca trebuie mutata inapoi dar avem capacitate limitata, deci trebuie sa ne concentram pe chestiile importante intai.

    Prima chestie importanta e protejarea industriei auto. Nu zice nimeni sa blocam masinile chinezesti, doar sa impunem aceleasi conditii pe care le au si masinile europene in China. Vrei sa vinzi aici? Faci fabrica aici in colaborare cu un producator local, care are 51%. Nu as avea nici o problema sa cumpar un BYD daca ar fi produs in Europa.

    A doua chestie importanta e cresterea productiei de semiconductori. O parte din ce iese pe poarta ASML trebuie sa fie bagat in priza aici. Si nu NXT-uri ci EXE-uri.

    A treia chestie importanta, dar probabil cea mai importanta, e armamentul. Cresterea productiei de armament e o chestie de supravietuire in urmatorii ani, dar si o metoda buna de a gestiona problemele economice viitoare. Consumatorii din Europa imbatranesc si nu mai cumpara chestii? Fabricile de componente auto se inchid ca masinile electrice sunt mai simple? No problem, producem si vindem rachete si avioane in afara Europei.

    Asta cu Temu si Shein e o chestie marunta zic eu. Da, se inchid producatorii locali de toale, dar nu e mare lucru sa apara altii cand va fi posibil. Nu e ca si cand s-ar pierde know-how-ul.

    Indecis. Tu ce zici?267
  15. Relocarea manufacturilor din China este o conditie irefutabila pentru mersul inainte al Europei.
    Conditia este ca manufacturile sa vina cu tot cu Chinezi ca nu vad poporul Dac sa mai lucreze intr-o fabrica ce produce pitici de gradina, ace de gamalie. Cu atat mai mult Gepizdele, ramura feminina a dacilor sa lucreze in filaturi de bumbac, fabrici textile de ciorapi, maieuri si chiloti.

    Indecis. Tu ce zici?2611
    • De asta s-au inventat masinarii care pot automatiza o mare parte din aceste procese.

      181
    • d-aia nu e românia plină de fabrici de textile care lucrează în lohn (sau cum s-o scrie) și lucrează amărâtele alea cu scutece pe ele că n-au voie la budă.

      11
  16. deci companiile au mutat productia in china „din lipsa de forta de munca” (NOT), acum chinezii au copiat produsele si le vand ala o treime din pret. companiile sunt suparate, ca nu e corect.
    sper ca a meritat 20 de ani de profituri record, acum le urez faliment placut.

    Comentariu apreciat.455
    • @zz – hai sa facem o diferentiere – copiatul ala are sens in tehnologie unde se chinuie Samsung sa faca un ecran mai bun 2 ani si tu il copiezi intr-o saptamana insa asta nu se aplica in orice inseamna productie – uita-te in jurul tau in casa la ce ai (cumparat) si o sa vezi ca ai linguri, prosoape, tricouri, scaune, etc unde tehnologia nu avanseaza asa iute si conteaza doar sa ai un cost cat mai scazut al materialelor, fabrica si mana de lucru.

      Chinezii au o urma de comunism in sange si nu cauta rezultate rapide, in loc sa isi cumpere Q7 in primul an si vila in al doilea ci investesc banii mereu si traiesc modest.

      Dupa ei acum cresc rapid indienii si europenii/americanii iar se vor plange de viata amara.

      1016
    • @BigBear: Chinezii sufera de sindromul „new money” la fel de mult ca noi toti. Nu au Q7 ca nu il pot importa ca noi, dar au masini la fel de scumpe. Exista aceeasi problema cu smechereala, coruptia, etc ca in orice tara ce pe parcursul unei generatii a trecut de la saracie absoluta la a-ti permite un trai decent.

      In alta ordine de idei, sa nu ne dorim saracirea chinei, ca vorbim de 1,6 miliarde de oameni si posibili migranti. China trebuie sa ramana o tara in care sa poata lumea trai, indiferent sub ce sistem. Iar India trebuie ajutata sa ajunga la nivelul asta.

      Indecis. Tu ce zici?264
    • https://zoso.ro/dintre-aceste-bricege-gerber-bear-grylls-fals/

      tras la indigo, că aveau schemele de la isteții care s-au dus să producă în China, că e mai ieftin.
      cu tot s-a întâmplat așa. tot. noroc că americanii nu au fost imbecili și au dus semiconductorii in taiwan, că altfel acum scriam pe zoso.cn.

    • @Bigbear, chinezii sunt mai rau decat noi romanii atunci cand vine vorba de a cumpara obiecte care le ofera un anumit statut social.
      Cultura lor actuala exact pe asta se bazeaza, pe rezultate rapide. Ca daca ai un produs bun si un ai castigat bani in primele 6 luni, deja vin inca 5 chinezi care iti copiaza produsul si incept sa il vanda mai ieftin.

      181
    • @ Andrei G ai foarte mare dreptate.
      Chinezii sunt cea mai impatimita natie pe jocurile de noroc. Pariaza pe orice, au si curse de melci

      111
    • Eu ma refeream la spiritul lor si nu exact la cei mici. Exact de aia a crescut China ca in povesti, pentru a venit cu nucleu comunist unde conteaza telul comun si atunci exista asociere si crestere treptata.

      Noi am ingropat cincinalul, fiecare guvernare sterge tot ce au facut cei de dinainte si incepe de la zero si uneori in sens opus, indiferent ca este vorba de economie, agricultura, invatamant, turism, etc.

      34
    • @Bigbear

      Îmi pare rău dar nu pot fi de-acord la faza cu chinezii :)

      Chinezul de rând e mult mult mult mai cocalar ca și cocalarii de la noi. Țeapa este la ordinea zilei. Îl doare-n fund că nu mai cumperi de la el, sunt alți fraieri care tot la el vor merge că e prețul mic. Iar dacă falimentează, deschide pe alte acte fabrica. El știe că n-o să te urci în avion să mergi acolo, iar să-l dai în judecată tu ca străin…zero șanse.

      Nu își ia q7 în primul an? Își ia în prima lună dacă dai ca fraierul banii înainte și apoi aștepți să-ți livreze. Știu o grămadă prin anii 2000-2010 la începuturi, plăteau marfa apoi nu mai răspundea nimeni nici la telefoane, nici la mail, nimic. Și păreau fabrici serioase.

      Unul pentru marfă de aproape peste 100k efectiv s-a urcat în avion și a stat acolo până au pus-o ăia pe vapor, apoi le-a făcut plata. Altfel a zis că nu mai ia din china niciodată (era pățit). Bine, nu era 1 singură chestie de la 1 singură firmă, își deschidea business și a cumpărat de la mai mulți ce-i trebuia și a ajuns la suma aia, dar a fost la fiecare fabrică să pună comanda, să se uite la produse înainte de livrare.

      Pe aliexpress, temu și astea i-au civilizat platforma cu forța pentru că-i dădea afară de pe platformă și le confisca banii dacă dădeau țepe. Toate le țin banii în escrow luni bune, și țepele sunt deduse de-acolo. Altfel nu promovau niciodată la cât și-ar fi bătut joc patronache chinez nu cu 1 ci 2-3 q7.

      131
  17. NOU
    #83

    „Manufactura trebuie mutată înapoi pe continent. Cât mai repede și cât mai multă.”
    Nu se poate boss, ca pe continent este Grindilul si Refacerea Habitatului Natural… Nu poti otravi aerul si distruge padurea cu manufactura. :)

    Indecis. Tu ce zici?2413
    • Nu poti nici avea sclavi pe linia de productie, daca e pana acolo. Ca in China nu e doar aerul absolut irespirabil in anumite zone.

      Dar solutii sunt.

      162
  18. Noi ne putem agita cat vrem, dar pana la urma suntem doar consumatorii finali… Poate se trezeste si doamna Ursula.

    132
  19. Lumea se schimbă. Am înțeles că acele magazine au prins bine chiar și pe piața din Sua.

    35
  20. Vad multe comentarii, unele de inteles, altele nu… Piata libera trebuie intretinuta libera. Doua supermarket-uri nu au voie sa se inteleaga asupra pretului, nu e persmisa vanzarea sub pretul de productie, etc.

    Si atunci e normal ca in momentul in care ai un guvern ce subventioneaza masiv o industrie (de exemplu: SUA subventioneaza masiv producatorii de carne de vina) sa te uiti daca nu e competivitate ilegala cu piata ta (in cazul SUA avem limite de import si taxe foarte mari).

    Vom asista in curand la disparitia importului minimal netaxabil pentru cumparatori finali datorita Temu. Pur si simplu e competitie ilegala. Si cei ce se plang de chestia asta sa se gandeasca ca aia 2, 3 intermediari ofera locuri de munca si isi asuma ca ce pun pe piata respecta reglementarile locale. Sau, daca e mai convenabil, se transfera direct procesul de productie pe piata locala (in cazul nostru UE, nu neaparat Romania).

    Cred ca momentan UE asteapta doar sa vada cat timp poate China sa o tina in felul asta si sa treaca perioada asta a alegerilor. Ma indoiesc ca nu vom vedea masuri imediat dupa.

    814
  21. Cat timp decizia de cumparare e bazata doar pe pretz, chestiile ieftine rulez.

    Si atunci toti incearca sa vanda ieftin, ca asta vrem. Ieftin.

    Si atunci calitatea dispare ca prea putin platesc extra pentru un produs de calitate. Nu zic ca nimeni n-o face, doar ca putini.

    Asa ca… daca nu e China, e India. Sau Vietnam. Sau Africa. Problema nu e neaparat unde, ci faptul ca vrem cheap si atat.
    Exceptiile confirma regula. Vezi Apple: Engineered in California, Made in China. Pardon, India.

    121
    • Atâta timp cât poți obține un produs similar sau chiar identic la o fracțiune din preț nu văd o problemă în a alege prețul cel mai mic. Să zicem că cunosc destul de bine piața sculelor electrice low cost. Ce crezi că vând lanțurile de magazine de bricolaj din Ro sub brand propriu în gama de scule low cost? Fix chinezării asamblate din piese „rămase” de la producătorii serioși de scule care au schimbat tehnologiile și probabil au vândut componentele vechi la volum sau i-au lăsat pe chinezi cu ele în stoc.
      Altă chestie e că avem puzderie de mărci românești (sau europene) care de fapt nu produc nimic, doar comandă din China și branduiesc și vând sub brand, vezi doamne, românesc sau european. Așa că nu văd de ce ai plăti în plus pt același rahat.

      113
    • Cat timp firmele „serioase” vand suficient cat sa traiasca, no problem.

      Dar cand copiile low cost si/sau low quality predomina, ce se va intampla in viitor?

      Firma serioasa, de traditie, care investeste in R&D, etc… se indreapta spre faliment. Si ajunge sa fie cumparata de un conglomera iar ADN-ul dispare intr-o masa de produse profitabile dar proaste.

      Si uite asa ne trezim in 2024 cu niste firme gigantice ce fac super profit iar alea mici, traditionale dispar. Si cu ele dispare si traditia, know how-ul, calitatea. Noi suntem de vina, pentru ca noi „investim” in produse ieftine.
      Bine nu doar noi, cumparatorii. Inreaga industrie de marketing – cel putin in tech, unde un produs mediocru ajunge sa fie promovat ca fiind on-par cu produse net superioare de toti review-erii de tech, influneceri, etc.
      Daca lumea e mai ignoranta si mai lacoma – guess what? Produsele reflecta asta.

      72
  22. De ce credeți că primiți 100 de LEI să instalați aplicația? Vă spun eu dacă nu știți, pentru că are malware — compania care dezvoltă aplicația Temu au fost prinși folosind malware în toate aplicațiile dezvoltate de către ei. Google it!

    206
    • io nu cred așa ceva, toate site-urile astea mint că Temu are malware/spyware https://www.google.com/search?q=temu+malware

    • Pe bune, au dat 100 lei să instalezi aplicația? Păi și mie de ce nu mi-au dat? Temu, unde sunt banii mei? :))
      Și sunt sigur că exact Temu este problema. Celelalte aplicații nu au nimic, nici malware, nici spyware, nici nimic. Curate ca lacrima.

      În rest da. Am să cumpăr de trei sau patru ori de la mizeria de „antreprenor” român. De azi încep, promit să le dau banii #decât cocalarilor dacici.

      Indecis. Tu ce zici?1317
    • @BogDan vezi că îți dau 50% din produse gratis dacă comanzi minim 6 produse. Un amic are sistem de supraveghere video gratis de la ei. Probabil cu server dedicat în China. Ion Vasile Truman Show.

      191
  23. Fain site-ul Temu – in urma articolului m-am uitat sa vad ce au de vanzare, iar acum seara am fost intampinat cu mesajul – Salut Alin …
    M-am pomenit cu cont fara sa dau accept la cookies.

    145
  24. chiar ieri imi povestea maseuza ca a cumparat niste cutite de fascia din otel cu 82 de lei de pe shein in loc de 600 cat ii cereau „importatorii” nostri. pot sa o inteleg

    91
  25. Pe Shein nu sunt topoare!
    Asta spune totul despre China!

    70
  26. China este țară în curs de dezvoltare, deci transportul exporturilor lor este subvenționat prin Uniunea Poștală Internațională. Altfel spus este suportat de țările dezvoltate. Un mecanism conceput pentru a scoate țările din sărăcie este exploatat de China, care are bani pentru un program spațial și a doua armată a lumii.

    01
  27. Producția se va muta în Africa.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.