După faptă și răsplată

Prima: Când a venit pandemia pe noi și-au adus aminte românii, din nou, că spitalele sunt nasoale și n-au de niciunele. Și în loc să ceară arestări pentru toți cârnații care fură cu patru mâini din sănătate, s-au apucat să doneze care cât a putut să le facă să funcționeze în parametri normali. Adică i-au donat statului niște bani, că pe ceilalți i-a furat.

Drept răsplată, circulă deja ideea impozitării suplimentare a oamenilor care au venituri de peste 3200 de lei (suntem cam toți de pe-aici, nu-i așa), adică exact a ălora care aveau ceva bănuți în plus să facă donații la spitale. Cred că următoarea etapă va fi să fii biciuit direct dacă mai încerci să ajuți, poate se prinde cineva.

A doua: printre sfinții părinți ai bisericii și târfe circulă un soi de nemulțumire că redeschiderea de biserici nu se află pe lista de priorități a relaxării. Păi, dacă zeci de ani te-ai lins pe mustăți că se îmbulzeau ortodocșii de carnaval cu urlete și desfrâu al adorării să arate ei cât de creștini sunt și tu n-ai făcut nimic, joac-o pe-asta. E simplu, nimeni nu are încredere în turma de farisei de tip Firea&Pandele că nu se vor omorî pe lumănânări, tămâie și prescură cum au făcut-o în ultimele decade cu nesimțire și jegoșenie sufletească.

Din punctul meu de vedere n-are decât să le țină închise un secol până înțelege ortodoxul să nu mai fie curvă de atenție în fața lui Dumnezeu. Că creștin poți să fii și acasă și poți să fii și decent.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Eu am un principiu simplu si santos:
    – Eu cred in Dumnezeu iar relatia este intre mine si El.
    Nu lucrez cu intermediari.
    Biserica este un intermediar.

    00
    • Bravo

      00
    • tocmai ai dat definitia (neo)protestantismului. Nu ca ar fi neaparat ceva rau.

      00
    • ai facut nunta, botez, ceva la biserica? ai fost la vreo inmormantare? de ce nu ai mers pe relatie directa, sa oficiezi tu direct nunta sau inmormantarea?

      00
    • Tot romanul e protestant sau ateu până da de o boala grava, sa vezi cum descoperă atunci instantaneu religia. Partea cu botez, înmormântare, nunta …nu se pune îți vor explica că din cauza convențiilor sociale nu au avut ce face.

      00
    • @Sitting duck
      parca nici in islamism nu exista mijlocitor intre credincios si dumnezeu/alah, relatia fiind directa?

      00
    • In Islam Mohamed e intermediarul, singurul si ultimul, de unde si sursa tuturor problemelor pe care religia asta le are in plus fata de restul religiilor abrahamice.

      00
    • Ion are dreptate, până la urmă. Toată lumea înjură biserica, dar se înghesuie la nunți, botezuri și înmormântări.

      00
    • AdrianH, cu referire doar la credința ordodoxă, așa ca informație (că am văzut că sunt foarte mulți care gândesc ca tine): din acest punct de vedere sunteți în eroare maximă, mai aproape de devianțele protestante, cum zicea și @Sitting duck mai sus. Din acest punct de vedere chiar e ceva rău, altfel n-are relevanță. Your choice.

      00
    • ba dar nici macar nu incercati sa intelegeti ce spune omul. voi o dati langa cu ortodox, protestant, musulman blabblabla. who gives a fuck ? trebuie sa fie incadrat undeva, este? nu are cum sa fie in afara sistemului, asa ceva nu exista. iar daca e in sistem, trebuie sa il respecte, ca asa se face. greu , greu de tot sa scoti capul din cutie

      00
  2. Offtopic: Hahaha, le-au spart hackerii site-ul lui HotNews, sau le-au crăpat chestii, și nu aveau backup recent, au pus unul din 1900șiceva, și acum nu le mai merge nimic :))

    00
  3. nu zici nimic de pensiile speciale?

    00
  4. biserica din ro e o etapa in viata, undeva intre basmele lui Ispirescu si la Medeleni de Teodoreanu, etapa prin care e bine sa treci. Daca ramai la nivelul ala inseamna ca te-ai oprit din evolutia gandiri si rationanemtului la nivel de clasa a5a.

    00
  5. Cred ca e momentul sa cautam alternative la contractul individual de munca. Cu PFA mai merge? Un cont in Cipru ceva? Vorbesc foarte serios.

    00
    • Poate prin Revolut, ceva?

      00
    • Care ar fi avantajul unui SRL fata de un PFA?

      00
    • @zarax – situatia la momentul actual. Dupa alegeri taxele vor creste sigur pe ambele forme.
      PFA – taxe mari daca nu esti pe un domeniu cu norma de venit. Au tot modificat legile referitoare la contributiile de sanatate si au fost persoane care s-au trezit cu taxe din urma. Raspunzi cu patrimoniul personal.
      SRL – microintreprindere (pana in 1mil Euro cifra de afaceri) – 1-3% impozit din CA (functie de numarul de angajati), plus 10% pe dividende. Poti scoate dividende trimestrial. Raspunzi cu patrimoniul SRL (200 RON + ce chestii ai mai cumparat pe firma). Te angajezi administrator/sofer/ce vrei tu pe minim pe economie (2000 si ceva brut) ca sa ai o asigurare de sanatate.

      00
    • pe SRL- și pui bani deoparte, pensie privată, faci investiții, ceva, orice, ca să ai bani pt bătrânețe, că pensia va fi în concordanță cu acel salariu minim pe care ți l-ai acordat.

      00
  6. Circula ideea cu impozitatul suplimentar dar nu prea prinde tracțiune întrucât, reversul medaliei este sumbru, gen evaziune și închideri de firme. Starea economiei românești fiind de moarte clinică.
    Ba chiar e menționat ca studiul respectiv reprezinta opinia celor care l-au făcut și nu a instituției, care l-a comandat.
    Doi va fi foarte interesant de privit cum romanul ars la salariu, va urmări cum banii sunt furați de statul roman și spart pe prostii. Abia aștept ieșirile weekend în piata Victoriei.

    00
    • Nici o masua nepopulara nu prinde „tractiune”, lol. Deocamdata inca nu stiu cat e gaura de mare. Mai asteapta sa vada ce oase ne mai arunca UE, tragem linie si luam … masuri.

      00
    • @Ciocanul,
      Masura este nepopulara si nu prinde o oarecare tractiune din 2 motive:
      1. Banii aia nu sti unde se vor duce si pe ce. Asta e un impact electoral pe care PNL nu si-l permite. La criza anterioara, erau la inceputuri de mandate si puteau sa traga de timp. Acum ai alegeri in 6 luni, propune tu o crestere de taxe sau inventari de taxe de solidaritate ca pierzi tot ce ai agonisit. Si asta o stiu toate partidele politice!
      2. Situatia economica, nu este una in care sa-ti permiti sa cresti sau sa creezi taxe., intrucat vei intra intr-o spirala din care nu mai iesi. Acum, trebuie sa vi cu stimuli si incurajari pentru a deschide cat poti economia, IMM invest e un inceput dincolo de toate gafele facute.
      Ca sa n-o lungesc, lumea nu prea vrea sa plateasca impozite/taxe marite in Romania din cauza faptului ca stiu ca asta inseamna o portiune mai mare de spoliat de catre actuala clasa politica. Pur si simplu nu exista incredere si deja fiecare om, se gandeste la forme de optimizari fiscale. Desigur, la inceput vor fi acestea numai ca odata cu deschiderea granitelor, emigrarea va fi solutia fireasca. O solutie de compromis ar fi oprirea spolierii de bani publici pe perioada crizei si lumea sa capete o oarecare incredere, dar ma indoiesc ca se poate abtine cineva.

      00
    • Nu uitați că în PNL e acum fostul, PDL cei care în plină criză financiară au impus firmelor un impozit forfetar minim. Cam asta e mentalitatea, țin minte și acum, în românia era țara în care plăteai impozit și dacă aveai profit zero, mai rău, și dacă aveai încasări zero, tot plăteai impozit.

      Deci mi se pare perfect fezabil ca în cea mai mare criză care urmează, să vină cu idei crețe gen pus impozit pe cei care vor supraviețui crizei.

      PSD e mai pervers, ei nu măresc impozitele dar trimit haiducii de la ANAF la adunat de bani cum a făcut ponta, de a dat amenzi de 10000 lei și au închis firme 30 zile pentru 20-30 ron diferențe.

      00
  7. Asta cu biserica și impozitele sunt parfum, stați să vedeți după ce ieșim din case și vom vedea toate pădurile rase.

    00
  8. Nu va funcționa treaba cu supra-impozitarea pentru că se va trece rapid la negru.

    Apoi veți zice, da, dar poate vor combate banii negrii puternic!

    Problema e că tot ce mișcă la vârf și e și politic circulă la negru, nu își pot da singuri în cap :))

    De asta în românia nu e ca în SUA, unde trebuie să justifici banii, altfel sunt considerați negrii, la noi banii trebuie dovediți ca sursă ilegitimă, by default sunt considerați legitimi.

    Vă dați seama ce-ar fi dacă toată hardughia de muncitori în aparatul de stat ar trebui să-și justifice averile cu acte?

    Ce se va întâmpla e că probabil va reveni la 16% impozitul pentru cei peste 3200 ron, care acuma e 10% pentru toată lumea cică.

    Altfel, presimt o explozie de SRL-uri și micro-întreprinderi ce vor da dividende trimestrial și care vor emite facturi lunare către o singură entitate :)

    00
    • eu am avut parca 40% impozit acum cativa anu. ptiu ptiu!

      00
    • Raționament greșit, părerea mea, presupui ca au vreun interes sa funcționeze.
      Daca ar avea ar tăia de unde s-au făcut hoții, deci n-au nici un interes, interesul e sa meargă EI mai departe.

      00
    • Cred ca reactia va fi mai solida si o sa fie in mare parte economica, mai mult decat evazionista.

      Impozitarea muncii e ridicata in Romania, cam 42-43% din cheltuiala salariala merge catre stat. Daca te apuci sa cresti doar impozitul pe venit de la 10 la 16%, te duci pe la 50% impozitarea fortei de munca (undeva in top 3 european, te bati cu nordicii).

      Impreuna cu caderea horror a cererii in piata, asta inseamna de fapt nu bani mai multi la buget, ci somaj masiv. Va fi sutul in cur ce va convinge N companii (in principal cele mici/medii si/sau pe cele din domeniul serviciilor) ca nu mai are niciun rost sa se agate cu dintii: inchid tot si intra in conservare.

      Orice crestere de taxe in momentul asta e un bumerang care ti se intoarce in fata, nu poti castiga bani din asta.

      Banii lipsa o sa fie luati din imprumuturi externe si interne (cat se mai poate) si din tiparnitza BNR (cat se mai poate si acolo, banuiesc ca si aia au un target la inflatie si la devalorizarea leului, la un moment dat tot trebuie sa mai scoata imprimanta din priza, ca se incinge prea tare si ia foc). Apoi o sa urmeze inevitabil si lucrul care pare de neimaginat, adica sacrificiul cosmic suprem: reducerea salariilor in mediul bugetar. Dar probabil ca filmul asta o sa ruleze dupa alegeri, prin 2021.

      00
  9. Și uite așa crește numărul de emigranți din România către multe alte țări în care simți că merită să muncești și să trăiești.

    00
  10. Daca impozitarea suplimentara apare insa, in paralel nu e redus cumva aparatul bugetar, pensii speciale recalculate, crescut investitii in infrastructura si servicii publice – eu chiar imi fac promisiunea ferma sa ma car cu prima ocazie.
    Si nu e neaparat un impuls de ciuda. Ci, ba baiatule, da eu in cate vieti imi iau banii taxati (adica timpul pierdut) inapoi de la pseudostatul romanesc inapoi? Cati nepoti si stranepoti trebuie sa am pana sa se vada sensul efortului meu?

    00
    • Si nu uita ce e mai important: furat mai putin, coruptie mai scazuta si institutii care sa sanctioneze eficient asa ceva.

      00
    • Poate vor să facă de fapt o impozitare indirectă a bugetarilor de lux, dar care îi va afecta și pe fraierii de la privat.

      Se gândesc că privatul găsesc ei o soluție, dar ăla de la stat nu-și poate factura salariul…

      00
  11. povesteste Gaben pe canalul lui, ca stie pe cineva care lucra intr-o biserica la curatenie si gasea tot timpul biletele bagate dupa icoane cu mesaje de genul „Doamne, da-i lu vecinu Ion cancer” sau „te rog Domane, omoara-o pe Viorica mai repede” :)))))))))))))))))

    00
    • „Doamne, este al treilea biletel. Ai fost plecat in concediu, sau ce?”

      00
    • pe mine efectiv mă îngrozesc astfel de chestii.
      poate a fost soarta care nu mi-a dat destule chestii nasoale, poate asta sunt eu, dar chiar nu urăsc pe nimeni, nici pe ăia care mi-au făcut rău. sunt oameni pe care nu-i plac, sau pe care îi disprețuiesc, dar efectiv nu pot dori rău cuiva.
      mno, când sunt supărată rău mai gândesc un ”să-i dea Domnul/soarta după cui îi e inima/cugetul”, dar ”să-i dea cancer/să moară/să-i moară copii/să…” … nu știu cum poate cineva să ajungă aici.

      00
  12. Deci.. in loc sa donam ceva, sa cerem arestari? Adica.. in loc sa facem ceva, sa dam din gura…

    00
  13. Logica guvernantilor este simpla. Cum a fost putina crestere economica si s-a mai umplut visteria direct bam: o noua lege a salarizarii ce a crescut salariile bugetarilor, la unii in mod obscen(gen doctori). Apoi au fost pensii mai mari si pensii speciale. Nu s-au gandit o clipa sa bage bani in spitale, autostrazi, etc. Suntem tara in UE ce dam aproape tot bugetul la pensii si salarii bugetatoare. Acum odata cu caderea economica se uita ca nu mai au de unde sa dea pensii si salarii. Voi credeti ca pe ei ii intereseaza cresterea economica ? Pb lor mare sunt pensiile si salariile bugetarilor, bugetul este straveziu.

    00
    • Politicienii din Franta nu sunt mai breji, doar ca în Franta nici macar crestere economica mai mare de 2% nu s-a mai vazut de zeci de ani.
      Pensionarii au ajuns aici sa aiba un nivel de trai mai ridicat decât salariatii, pentru ca ei formeaza o majoritate electorala stabila si de încredere pentru toti politicienii.

      00
  14. Si deja mi-i imaginez pe dragii nostri politicieni cum vor da exemplu de alte tari de la vest care au impozit pana la 45% dar o sa omita cu gratie faptul ca impozitul ala include tot (pensie, cas, cass, bani de curve) si ca cei cu venit minim pe economie platesc sub 10% taxe cu totul.

    00
    • Da, asta e o chestie care nu se vede din prima. La noi, orice salariu, oricat e de mic, tot cam asa se impoziteaza, cu procentele alea indecente (exista o mica diferenta, dar nesemnificativa)

      Daca discutam de salariile mici (fie relativ, primele doua-trei decile, fie absolut, cei cu brut de 400-800 euro), Romania e probabil prin fruntea Europei la impozitarea muncii. La noi, astia sunt „bogatii” care trebuie beliti ca sa tina bugetul. Na, ca am ajuns ca gandesc ca un socialist sadea, desi nu prea ma consider. Dar deja e indecent sa il jupoi cu taxele pe copilul ala care asuda la McDonalds pe 2500 de lei ca sa poti plati salarii de 5-6-7000 de lei net unora care freaca menta prin administratia publica sau prin agentii guvernamentale, despre care nici dracu nu stie ce fac.

      00
  15. De 18 ani le donez in fiecare luna din salariu sub forma de taxe, cred ca ajunge… Cum zicea mai sus cineva, cand vom vedea ca ni se intorc inapoi macar o parte, sub forma unor km de drumuri bune, spitale dotate, scoli moderne pr copii… Niciodata in Romania din pacate, aici nu va fi asa ceva niciodata, doar furaciune si smecherie din partea jegurilor care ne controleaza indirect viata

    00
  16. Astia cu ideea taxarii suplimentare, scapa din vedere un singur lucru: pretul carburantului este la niste minime isorice. Si nu de alta, dar poate le livram taxa aia in litri de benzina, ambalate frumos in sticlutele goale de vin, pe care le-am consumat in izolare, cu dopuri din masti folosite. Just saying…

    00
  17. NOU
    #49

    Blogul ăsta e mult mai mișto de când scrie și Eftimie și Fluture

    00
  18. asteriscul, lipseste asteriscul.

    00
  19. Super articol! Unde pot să donez? 😁

    00
  20. Pai nu vor sa reduca salariile bugetarilor si pensiile speciale pentru ca este mult mai usor sa loveasca in sectorul privat.Daca se ajunge la impozitare suplimentara pentru asa zisa taxa de solidaritate multi isi vor face bagajul si pa Romania.
    Biserica a ramas blocata in evul mediu intunecat dar cu reflexe de capitalisti feroce ai anului 2020, e supermisto combinatia…

    00
    • Momentan nu o sa reduca nimic, ca vin alegerile. Dupa alegeri o sa taie de unde o sa prinda, pentru ca nu o sa mai fie bani. Sa nu uitam ca vor sa mareasca si pensiile cu macar 10% prin septembrie… ca vin alegerile.

      00
  21. Singura modalitate ca sa fie acceptata taxa de solidaritate, e sa faca salariul minim de 3200 lei si taxa fixa, nu procentuala.

    00
  22. Soluția e simplă, fiecare își mai puțin de 3200 lei lunar, că altfel ia statul restul: deci producția va scădea, la fel și consumul, drept urmare și economia.

    00
    • Taxa de solidaritate ca sa aiba din ce sustine pensiile speciale.

      Prost sa fie ala care o sa mai plateasca taxe.

      00
  23. aia cu taxa de solidaritate e ca la dinamo. negoita a luat clubul pe copeici, a scos milioane si acum le cere bani suporterilor ca sa il poata vinde.

    si suporterii doneaza :)).

    00
  24. Asta cu taxa de solidaritate mi se pare a fi fenta sa plece lumea dupa ea in timp ce ei pun altele la cale. E pornita de departe de la nush ce academician, mie mi se pare trompeta.
    Si solidaritate cu cine, cu aia cu pensii speciale? Solidaritate cu banii dati de firea la catedrala? Solidaritate cu asistatii sociali ai lui Pandele? Solidaritate cu bugetarii care stau acasa „in somaj tehnic”? Mue ba! Nu meritati niciun ban!

    Bani sunt dar trebuie munciti! Sa puna mana sa ii stoarca din economie de la datornici. Sa execute silit si sa recupereze prejudiciile, sa taie pensiile nesimtite si sa faca ordine in aparatul bugetar supradimensionat si se vor incadra in buget.

    00
  25. la mine in zona e plin de oameni care stau pe banci la discutii. oricum va fi din nou e explozie a cazurilor, ce vedem acum e doar ce se poate testa, pt ca de 2 luni astia nu au marit capacitatea de testare. deja oamenii au intrat in mentalitatea de relaxare. si cum inainte de Pasti s-au calcat in picioare la piata si in magazine, stai sa vedem ce va fi peste 5 zile.

    00
  26. Da daca s-ar recupera acum toți banii aia pentru care câteva scârbe stau liniștite cică „la închisoare”, cum ar fi? Cam câte milionașe de euro s-ar strânge?

    00
  27. Numele Vasile Bidon nu ei l-au inventat!

    00
  28. Eu merg la biserica si nu am simtit ca mi se baga mana in buzunar, daca vrei dai, daca nu, nu. Vino si tu sa vezi, mai des. De acasa s-ar putea sa tragi concluzii gresite. Iar preotii sunt ca medicii, cei buni trebuie cautati.

    00
    • ia 5 cele mai apropiate biserici (mediul urban) si du-te cu lumanari „neomologate”

      00
    • Da, cumpar lumanari omologate, 1leu x 2 buc. Nu sunt genul care cumpar un pumn de lumanari ca sa afum toata biserica. Deci cu 2 lumanari pe saptamana nu am saracit si nici ei nu s-au imbogatit. E la fel ca atunci cand cumperi rosii romanesti mai scumpe fata de cele din turcia.

      00
    • @d4n la terasa pe centru te duci cu sticla ta de suc la 2l si pahar de unica folosinta? peste tot curentul si gazul costa la fel

      00
  29. @Eftimie mănânci rahat ca de obicei …ok bagi la pușcărie 2,3,4 manageri de spital…crezi ca din spate vine unul mai competent…tara asta este bolnavă de ceva mai nasol decat covid si anume de spagavirus…iar daca statul asta imbecil nu poate asigura o funcționare in parametri normali a sistemului sanitar…nu inseamna ca esti idiot dacă faci o donație fie ea și de 20 de lei …solidaritatea este totul in zilele astea…si inca ceva in calitatea mea de fiu prea plecat al bisericii ortoxe. .nu ai sa găsești nicăieri în nici o scriptura …unde iisus,alah,budha sa zica sa fim prosti.Pt noi corporatistii e usor de vorbit zilele astea…ca economie ca soluții…dar noi nu suntem la ATI,strada de gardă.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.