După câte luni intrați în panică?

Mă uitam pe discuțiile dintre concediații de la firmele de IT și am dat peste asta. Omul era de 2 luni fără proiect și pare un pic surprins că este dat afară.

Am mai văzut faze asemănătoare de zeci de ori. Angajatul care nu are internet să afle ce mai face firma lui. Angajat care nu știe de Alerts, să pună acolo numele angajatorului și numele a 2-3 directori ca să citească o dată pe săptămână sau pe lună știri despre angajatorul lui. Nu îi pasă. Nu îi treaba lui. El vine la muncă, face ce poate și așteaptă salariul. Când se întâmplă ceva e complet surprins.

De aia am și decupat faza cu “se schimbau contractele prea des, dar ni se spunea să stăm liniștiți”. Și oamenii au stat.

Și asta e valabil în orice domeniu, nu doar în IT. Stai o lună două fără muncă sau se pierd niște contracte? Nu aștepta tu să fii dat afară, pune mâna și caută.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

158 comentarii

  1. In outsourcing se poate mai intampla sa stai pe bara, o luna, doua, pana prinzi alt proiect. Dar, de obicei se comunica ce proiecte sunt pe teava, in negocieri si la care ar urma sa lucrezi.

    Comentariu apreciat.1663
  2. NOU
    #5

    Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 75176
    • bine ma disperatule, mare lifehack. sa muncesti 2 joburi full si 1 part time. cat sa fi de low life sa crezi ca asta e ceva recomandabil?! sa-i inseli pe altii si sa te forjezi pe tine ca sa ce mai exact?

      prosti ba, si dupa ce ca prosti, mai si semnalizati.

      Comentariu apreciat.26320
    • Apoi citim stire: un barbat de xx ani a murit subit de AVC, era sanatos si mergea la sala, nu stim ce s-a intamplat.
      Ghinion! (M.C. Ficus)

      Comentariu apreciat.1599
    • @Pyro

      iti dai seama ca daca o sa fie pus sef la NATO, o sa fie platit degeaba si acolo?

      Comentariu apreciat.721
    • Ah nu, eu doar citam expresia „ghinion” a domnului ficus, dar comentariul cu avc era la sugestia „inteligenta” a lui mulea.

      252
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 33103
    • Vezi si asta pe youtube, caz real din proximitatea mea: „EMPLOYEE FIRED AND SUED FOR WORKING 2 JOBS – NOW MUST PAY €33,280”

      Comentariu apreciat.479
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2166
    • Asta vroiam sa zic si eu. Unde dau eu cu sapa e clar scris ca nu poti sa lucrezi altceva in acelasi domeniu.
      Au prins o colega cu alt job tot pe domeniu, i-au pus hartia cu demisia direct la semnat si strans lucrurile in aceeasi ora.
      Mesaj pe portal ca colega x nu mai lucreaza cu noi incepand de azi si gata.
      Anumite firme au mai multi avocati decat ingineri. De ce sa te legi la cap?

      Comentariu apreciat.859
    • Din aceeași categorie cu trasul apei cu apa de la duș și datul de pumni in burtă să nu îți fie foame.

      Comentariu apreciat.445
    • @michael nu moare nimeni de la stat degeaba la un job si lucrat in acelasi timp la altul.

      Indecis. Tu ce zici?3612
    • Au prins o colega cu alt job tot pe domeniu, i-au pus hartia cu demisia direct la semnat si strans lucrurile in aceeasi ora.

      Am avut si coleg angajat normal, l-au prins ca avea PFA si avea contract pe PFA-ul ala cu o alta firma, nu tot din IT, dar lucra pentru departamentul de IT al alora. Nici macar nu i-au dat hartie cu demisie la semnat, l-au informat scurt ca a incalcat contractul semnat, sa lase tot ce a primit de la firma (laptop) si ca daca considera ca e nedreptatit, sa-i dea in judecata.

      Si stiu si oameni care jongleaza cu 2 joburi (ambele pe contract) in acelasi timp, dar o fac cu 2 PFA-uri in tari diferite, tocmai ca sa minimizeze riscurile de a fi prinsi ca lucreaza in paralel la 2 companii si si atunci stau cu un pic de frica ca poate se prinde cineva ca ei dau cu sapa in 2 locuri.

      Si d-aia ma amuza cand vad viteji care dau sfaturi cu „ia-ti 2 joburi in acelasi timp”.

      Comentariu apreciat.335
    • @Sabotor, mai nou poți să ai două contracte full time simultan.

      Comentariu apreciat.3610
    • Sabotor, cum sa te ia statul pe PFA? Pe ce lume traiesti? Faci doua facturi lunar si aia e. La fel si pe SRL.

      Comentariu apreciat.414
    • Q.e.d.🤣

      82
    • Idee si mai buna. Sa lucrezi la doua firme si sa fii pe bench la amandoua. Si sa faci uber intre timp.

      Comentariu apreciat.1850
    • @Sabotor, mai nou poți să ai două contracte full time simultan.

      Sabotor, cum sa te ia statul pe PFA? Pe ce lume traiesti? Faci doua facturi lunar si aia e. La fel si pe SRL.

      Hai sa vedem ce zic avocatii despre treaba asta…. Pai asa ceva:

      Legislația nu interzice să ai două contracte cu timp complet (8 ore/zi, 40 ore/săptămână) la același angajator sau la angajatori diferiți. Important este sa nu se depășească limita maximă de 48 de ore pe săptămână cu tot cu orele suplimentare conform art 114 din Codul Muncii.

      Explicati voi cum din 2 contracte full time se fac doar 48 de ore pe saptamana. Legal.

      Faci doua facturi lunar si aia e. La fel si pe SRL.

      Esti PFA, faci 2 facturi la 2 companii diferite, la care le facturezi la ambele cate 8 ore pe zi. In 3 zile depasesti limita maxima de 48 de ore pe saptamana.

      Cand ai SRL discutia e diferita fata de PFA. Cu SRL – in teorie – singura ta problema e sa nu afle compania ca prestezi si la concurenta. Ca la SRL factura e pe firma, nu pe PFA Dorel Gerogica.

      Indecis. Tu ce zici?219
    • „Legal nu poti sa ai 2 joburi full-time in paralel, te ia statul la intrebari ”

      Nu te ia nici naiba la intrebari, daca platesti taxele. E ultima grija a statului sa vada ca te pregatesti tu sa ai primul AVC la 45 si ultimul la 54.

      Comentariu apreciat.624
    • e vorba de it aici, nu? presupunem minime cunoștințe de matematica.

      2×0=0.

      sau poate nu inteleg eu exact conceptul de ‘bench’.

      dar sa faci burnout de la nefăcut nimic la DOUA firme mi se pare răsfăț.

      eu sunt convins ca as fi perfect confortabil sa fiu platit fara sa fac nimic la minim vreo 17 firme. un minim deranj cred ca as incepe sa simt pe la vreo 1700… dar cred totusi ca as rezista.

      Comentariu apreciat.303
    • @silicon_v
      Vorbesc strict din punct de vedere legal. Acum, ca pe stat il doare-n cot, aia e din categoria „trec pe rosu ca nu ma vede nici un politist”. Asta nu inseamna ca e legal sa treci pe rosu.

      1410
    • Apropo, daca ai mai multe contracte, orele nu se pot suprapune. Asa ca (LEGAL!) 2 joburi full time ar insemna un program gen de la 6:00 la 22:00. Nu va pot ura decat „Spor!”.

      1312
    • Fratele lui Simons e în vreo șase consilii de administrație și nu a mai făcut nici un infarct.
      Suntem noi leneși.

      Comentariu apreciat.463
    • @Sabotor, ești atât de sigur pe niște chestii la care nu pare să te pricepi deloc… :)) Ce treabă are PFA-ul cu programul de lucru, 8 ore pe zi și alte prostii? Poți să ai și 10 clienți pe PFA, să facturezi oricât vrei, nu face nimeni facturi la nr. de ore și nu-i pasă nimănui cât ai tu rata orară.

      Comentariu apreciat.374
    • @Sabotor, ești atât de sigur pe niște chestii la care nu pare să te pricepi deloc… :)) Ce treabă are PFA-ul cu programul de lucru, 8 ore pe zi și alte prostii? Poți să ai și 10 clienți pe PFA, să facturezi oricât vrei, nu face nimeni facturi la nr. de ore și nu-i pasă nimănui cât ai tu rata orară.

      Ciuby, eu nu-s sigur pe asta, d-aia am citit parerea unor avocati despre treaba asta. Nu EU zic treaba aia, ci avocatii.

      Altfel, ce treaba are PFA-ul? Pai PFA-ul e O PERSOANA, nu e O FIRMA. Si simplu, legea muncii in Romania spune clar ca o persoana nu poate lucra mai mult de x ore pe saptamana. Si-n plus, tot legea muncii spune ca o orele de lucru de pe contractele (diferite) ale unei persoane nu se pot suprapune.

      „Codul muncii nu interzice existenţa mai multor contracte cu normă întreagă la angajatori diferiţi, în limita a 48 de ore săptămânal, cu tot cu ore suplimentare. În practică, este acceptabil un program cumulat de 12 ore dacă programul de lucru declarat la angajatori diferiţi nu se suprapune. Astfel se poate gestiona un al doilea job sau pot exista două angajamente part-time ori angajamente pe durată determinată. Subiectul este unul disputat, a ajuns chiar şi la CJUE, referitor la angajaţi pe proiecte cu fonduri structurale”, a explicat pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

      Am pus cu bold partile interesante – program cumulat (pe zi) de 12 ore inseamna un job full time si inca maxim 4 ore pe zi, fara a fi suprapuse. Explica cum se potrivesc 2 joburi full time in ecuatia asta.

      Si nu uita, PFA nu inseamna SRL. SRL e o entitate diferita, nu e Ciubi. PFA e insa chiar Ciubi, contractul pe PFA e un contract intre Ciubi si o terta parte; contractul pe SRL e contract pe o entitate juridica care nu e Ciubi, chit ca Ciubi e angajat la SRL-ul ala.

      77
    • Sabotor, vorbești din auzite sau pe caz concret? Eu știu peste 20 de persoane care au doua joburi full și nu i-a luat statul la întrebări.

      813
    • Sabotor, vorbești din auzite sau pe caz concret? Eu știu peste 20 de persoane care au doua joburi full și nu i-a luat statul la întrebări.

      REPET:

      Vorbesc strict din punct de vedere legal. Acum, ca pe stat il doare-n cot, aia e din categoria „trec pe rosu ca nu ma vede nici un politist”. Asta nu inseamna ca e legal sa treci pe rosu.

      Iar faptul ca nu i-a luat statul la intrebari nu inseamna ca e imposibil sa le vina un control de la ITM si sa-i ia la puricat cum au lucrat cate 8 ore pe zi la 2 angajatori diferiti. Mai ales acum, in an electoral, cand e nevoie de fonduri. Altfel, nu zic nu, jumuliti companiile cat puteti voi de mult, faceti 10 contracte simultane, daca sunteti in stare; bravo voua. Dar nu va amagiti ca e 100% legal si ca nu puteti avea ghinionul s-o muscati urat.

      142
    • nu face nimeni facturi la nr. de ore și nu-i pasă nimănui cât ai tu rata orară.

      Am sarit peste prostia asta. Ai scris niste tampenii cat tine de mari; pai tu n-ai vazut contract de contractor (in IT, cu PFA) si o firma, dar iti dai cu parerea. Pai in contractele alea se scrie ca PFA Georgica presteaza x (8 de obicei) ore pe zi munca y la tariful orar de z dolari pe ora. Ca daca nu sunt specificate treburile astea, nimic nu-l impiedica pe PFA Georgica sa mearga 1 ora intr-o luni la birou, sa presteze munca y si sa factureze 1 milion de euro pe ora aia.

      95
    • Poti avea si 3 joburi simultane, full time, atata timp cat nu le lucrezi consecutiv, si nu, nu te verifica nimeni daca firmele nu stiu unele de celelalte, sau nu le pasa.

      Chestia asta merge daca lucrezi remote si esti atat de bazat incat dai randament bun, ceea ce cu suficienta experienta si micromanagement bun se poate face lejer.

      Consideri pur si simplu ca lucrezi pe mai multe proiecte si faci multi tasking eficient, nu iti setezi call-urile suprapuse, etc.

      E doable.

      Idealul e sa faci chestia asta pentru doua tari simultan, remote – iti merge pensia de doua ori mai repede, si dpdv al impozitarii ambele tari sunt fericite, eviti dubla impunere fluierand.

      812
    • Sabotor s-a pus sa comenteze aici ca sa ne saboteze pe cei care facturam pe PFA. Nu scrie nicaieri in factura nr de ore.
      E adevarat ca scrie in contract, dar asta nu inseamna ca e munca exclusiva.

      113
    • @sabotor : ai și nu dreptate. Dacă ai PFA facturezi un client, deci nu îți este angajator(nu există subordinare)

      Teoretic cele 48 de ore nu se aplică.

      92
    • Oarecum legat de temă: și totuși profii de la Medicină cum fac?
      Mă refer la ăia care predau la facultate, sunt conducători de doctorat, sunt implicați și în proiecte de cercetare, operează la spitale de stat, consultă la clinica lor privată…
      Sigur ies mai mult de 10 ore pe zi, dacă ar fi să le numeri. Care e șmecheria legală?

      Comentariu apreciat.290
    • Sabotor, sincer pe CIM habar nu am daca poti sa ai 2 contracte full time.

      Dar pe PFA, statul nu are nicio treaba. Ca tu poti incalca contractul cu firma care te angajeaza e partea a doua. Dar statul „nu se sesizeaza”, pentru ca nu il intereseaza atata timp cat tu facturezi. Chiar daca facturezi la ora e legal sa facturezi mai multe ore decat orele de munca. Pentru ca de exemplu poti avea in contracte o prevedere ca se factureaza minim o ora indiferent cat lucrezi.

      Da, e posibil sa ai prevederi in contracte sa nu faci acelasi lucru pentru alte firme dar pe stat il doare la banana atata timp cat tu iti platesti taxele.

      41
    • @Bea, probabil niciunul din contractele alea- universitate, clinică, etc- nu este pe 8 ore/zi.
      plus că este posibil să existe anumite excepții.

      de exemplu- judecătorii/grefierii nu au voie să aibă niciun alt side job, niciun fel de altă activitate (în consiliul de administrație cine știe pe unde), nimic de niciun fel și nicio culoare, în afara un job de cadru didactic în învățământul superior.

      30
    • Astia de la ANAF si alte institutii ale statului au obiceiul sa inchida ochii la chestii de genul asta, care sunt la limita legalitatii, mai ales in perioadele cand se apropie 4 randuri de alegeri. Mai au insa si obiceiul ca peste cateva luni sau caiva ani, cand se va strange cureaua, sa vina si sa te informeze ca ai de platit retroactiv vreo cateva mii de euro.

      42
    • @Sabotor, „pai tu n-ai vazut contract de contractor (in IT, cu PFA) si o firma, dar iti dai cu parerea. Pai in contractele alea se scrie ca PFA Georgica presteaza x (8 de obicei) ore pe zi munca y la tariful orar de z dolari pe ora.” – tu ești cel care n-a văzut un contract de prestări servicii dintre un PFA și un SRL vreodată, nu eu. Sau ai făcut contractele prost.

      Atât în contracte, cât și în anexe și eventual în procesele verbale de predare-primire, scrie despre livrabile, care sunt activități. Că prețul pentru ele este calculat în ore de PFA, asta e una, dar nu ai nicio obligație să scrii numărul de ore în anexe. Mai mult, prinderea unui număr fix și constant, pe termen lung, de ore într-un contract de prestări servicii mie îmi sună a angajare mascată, ia vezi ce părere are ANAF-ul despre asta.

      Tu citești niște chestii scrise pe internet de (presupuși) avocați și le iei de bune, cel mai probabil fără niciun fel de context, dar se vede că ai zero experiență cu subiectul. Singurul de aici care scrie prostii ești chiar tu.

      PS: Ce faci atunci când pe PFA-ul tău ai angajați, tot max 8 ore pe zi poți factura? *Surprised Pikachu*, da, poți avea angajați pe PFA, mai explică-mi cum e același lucru cu o PF angajată.

      37
    • tu ești cel care n-a văzut un contract de prestări servicii dintre un PFA și un SRL vreodată, nu eu. Sau ai făcut contractele prost.

      Nu, n-am unul in fata, deloc-deloc. Bine, nu-i din Romania, dar na. Si NU eu fac contractele, ci firma care ma angajeaza.

      In rest, vezi ca vorbesti prostii. Ok, hai sa zicem ca o firma nu trece neaparat in contract cate ore vrea sa lucrezi (desi eu n-am vazut asa contract inca, dar fie). Dar COSTUL PE ORA e trecut in contract, mananci cacat daca sustii altceva. Nu de alta, dar ca sa nu se trezeasca – asa cum am zis – cu un Georgica care le tranteste un cost de 1 milion pe ora.

      Acum, daca tu vrei sa iei salariul intreg pe contractul ala, tu trebuie sa facturezi 8 ore pe zi. Si daca ai inca un contract full time si vrei sa iei salariul intreg si pe contractul ala, trebuie sa facturezi si pe al 2-lea contract tot 8 ore pe zi. Si acolo e problema, ca desi nu e o limita la cate contracte poti avea in paralel, e o limita la cate ore poti lucra pe saptamana. Iar ca PFA te vinzi pe tine, Georgica, adica TU te duci la munca si d-aia e diferit cu SRL – pe SRL poti face treaba asta, ca nu vinzi orele tale, vinzi „orele” firmei, singura ta grija pe SRL e sa nu-ti scape mana sa scri acolo ca angajatii tai au muncit mai mult de x ore pe zi/saptamana.

      Alta solutie pe care o vad eu e daca tu, PFA Georgica, esti prieten la catarama cu cineva din conducerea firmei care te angajeaza pe tine, PFA Georgica, si faceti un contract anume, in care nu se trec ore, tarif orar si alte dinastea, si atunci da, tu le facturezi o ora la pretul a 8 ore lucrate. Dar permite-mi sa ma indoiesc de faptul ca toti angajatii pe PFA sunt prieteni la catarama cu cei care-i angajeaza, ca sa poata face trebusoara asta.

      PS: Ce faci atunci când pe PFA-ul tău ai angajați, tot max 8 ore pe zi poți factura?

      Inteligentul lu’ mama, cred ca era clar pentru absolut oricine ca vorbim de un singur om si nu de cazul in care ai un angajat pe PFA si-l trimiti pe ala la munca la un alt contract. Era vorba de UN OM care ia PENTRU EL mai multe contracte/joburi full time. Asa ca nu stiu unde bati cu pikachu ala, da incearca mai la stanga, poate ai noroc.

      @GeoDaDume

      E adevarat ca scrie in contract, dar asta nu inseamna ca e munca exclusiva.

      E scris in codul muncii ca daca ai mai multe contracte, orele de lucru nu se pot suprapune.

      @Gany

      ai și nu dreptate. Dacă ai PFA facturezi un client, deci nu îți este angajator(nu există subordinare)

      Teoretic cele 48 de ore nu se aplică.

      Nu tine de faptul ca esti subordonat sau ceva. Ci tu, ca PFA, facturezi ce ai muncit tu, PERSOANA Gany (adica nu o firma). Si se aplica la numarul maxim de ore ce-l poti munci intr-o zi, saptamana, jumatate de an, ca trebuie sa ai minim 11 ore de repaos intre orele muncite si asa mai departe.

      @Alex

      Sabotor, sincer pe CIM habar nu am daca poti sa ai 2 contracte full time.

      Dar pe PFA, statul nu are nicio treaba. Ca tu poti incalca contractul cu firma care te angajeaza e partea a doua. Dar statul „nu se sesizeaza”, pentru ca nu il intereseaza atata timp cat tu facturezi. Chiar daca facturezi la ora e legal sa facturezi mai multe ore decat orele de munca. Pentru ca de exemplu poti avea in contracte o prevedere ca se factureaza minim o ora indiferent cat lucrezi.

      Da, e posibil sa ai prevederi in contracte sa nu faci acelasi lucru pentru alte firme dar pe stat il doare la banana atata timp cat tu iti platesti taxele.

      Pe CIM e aceeasi chestie – poti avea oricate contracte, dar nu poti depasi un anumit numar de ore lucrate pe saptamana. Legal, te-ai incadra la un job full time si inca unul part time, dar nicidecum la 2 full time.

      Faptul ca pe stat deocamdata il doare-n cur nu inseamna ca treaba asta e legala si nu e o garantie ca nici pe viitor n-o sa te futa statul daca cumva iti face un audit. Si am zis de la inceput: vorbesc strict din punct de vedere legal. Repet:

      Vorbesc strict din punct de vedere legal. Acum, ca pe stat il doare-n cot, aia e din categoria „trec pe rosu ca nu ma vede nici un politist”. Asta nu inseamna ca e legal sa treci pe rosu.

      54
    • Ușor pe scări cu ce trece de 48 de ore/săptămână/om.

      Statul nu se uită… până se uită. Și cei de la ITM sunt recunoscuți pentru devotamentul lor când intră la verificat chestii.

      131
    • ai un angajat pe PFA

      Ca sa nu existe discutii, ma refer ca pe PFA-ul tau ai angajat un om.

      11
    • Sabotor, vad ca insisti. Pe PFA nu este ilegal sa facturezi mai multe ore decat cele legale de munca. Nu e vorba ca statul nu verifica, ci chiar daca verifica nu iti da nimeni amenda ca nu exista baza legala.

      In schimb in cazul unui control al ANAF e foarte posibil sa se considere contract de munca mascat, si atunci ai probleme. Dar ce zici tu, cu numarul de ore e o chestie care nu este specificata in nicio lege. Repet, in cazul unui PFA!

      41
    • @alex
      Ce zici tu acolo s-ar aplica in cazul unui SRL. Ca PFA nu esti firma separata, esti TU, persoana fizica care presteaza o munca/servicii/etc in baza unor contracte:

      PFA-ul nu este o entitate juridică separată de persoana care o înființează, ci este chiar acea persoană fizică, care îşi desfășoară activitatea în nume propriu.

      Iar codul muncii specifica ca un om NU poate lucra mai mult de 12 ore pe zi, indiferent de numarul de contracte, fara sa faca diferenta ca e CIM sau contract pe PFA. Eu doar atat va doresc, sa nu cumva sa se impiedice ITM de voi, astia care aveti 2 contracte in paralel, mai ales daca sunt si in acelasi interval orar.

      13
    • @alex, un prieten mi-a spus recent că în viață e bine să „pick your battles”. Lasă-l, n-ai cu cine, nu face diferența dintre un contract de prestări servicii PFA SRL și un CIM PF SRL, pur și simplu nu ai cu cine să discuți. Probabil ăsta e rezultatul anilor de optimizare fiscală în care IT-iștii „au lucrat pe PFA”, pur și simplu nu poate trece peste această practică.

      Sabotoare, e ca tine, mânca-ți-aș, ai dreptate!

      14
    • e ca tine, mânca-ți-aș, ai dreptate!

      Nu ma incalzeste deloc daca Ciuby, anonim de pe internet imi da mie – un alt anonim de pe internet – dreptate. Eu va spun de la obraz niste chestii care sunt specificate in codul muncii. Daca voi nu vreti sa le intelegeti e absolut treaba voastra.

      nu face diferența dintre un contract de prestări servicii PFA SRL și un CIM PF SRL

      Nu boss, tu nu intelegi. Nu conteaza ce contracte ai, ca-s pe PFA sau CIM. Pentru ca PFA-ul esti tu, persoana fizica, te restrictioneaza codul muncii, care nu permite unei persoane sa lucreze mai mult de x ore pe zi sau saptamana – indiferent de cate contracte are – si nu-i permite nici sa aiba contracte pe ore de lucru care se suprapun, indiferent de tipul contractului, fie CIM sau pe PFA.

      D-aia am si zis ca poti fenta treaba asta daca ai SRL (la care esti tu singurul angajat) si atunci facturezi cate ore vrei tu, cui accepta asta, singurul lucru la care trebuie sa fii atent e ca angajatul SRL-ului tau (tu) a lucrat doar x ore / zi, chiar daca tu ai facturi de cate 8 ore pe zi la 5 firme diferite. Si si atunci s-ar putea ca unul mai zelos de la ANAF sa se intrebe cum ai facturat tu de 5 ori cate 8 ore din moment ce ai doar un singur angajat cu 8 ore pe zi.

      Sumarizand:
      E absolut legal sa ai cate contracte vrei, de orice tip (ca-s CIM sau pe PFA)
      1. pe CIM, nici vorba sa poti baga 2 joburi full time simultan, chiar o sa se sesizeze statul in momentul in care cel de-al 2-lea angajator trimite actele

      2. pe PFA:
      2.1. Orele lucrate pe un contract nu se pot suprapune cu orele lucrate pentru un al 2-lea contract. E in codul muncii, cauta daca vrei.
      2.2. Desi nu e interzis sa ai mai multe contracte, cu oricate ore vrei tu, ca nu interzice nici o lege treaba asta, E LIMITAT NUMARUL DE ORE DE MUNCA ale unui om – cauta, tot in codul muncii e. Si din moment ce PFA-ul nu e entitate juridica separata, ci taman omul ala, restrictia asta se aplica.
      2.3 Am inteles ca statul nu verifica, ce sa zic, va doresc sa dormiti la fel de linistiti ca ala care a fost surprins ca a fost dat afara dupa 2 luni de bench.

      3. pe SRL nu mai conteaza, ca acolo vinde firma un serviciu, dar si-n cazul asta ai putea fi luat la intrebari cum facturezi 16 ore pe zi cand tu ai un singur angajat cu 8 ore pe zi. E insa mult mai usor sa explici ca angajatul ala lucreaza pentru ambii tai clienti in acelasi timp, pentru ca in cazul asta nu el are 2 contracte in paralel, ci firma, deci nu se aplica restrictia referitoare la suprapunerea orarului de munca.

      14
  3. Păi eu sunt într-un fel de panică mai tot timpul. Chiar dacă perspectivele pe termen mediu sunt decente, chiar dacă mi s-a spus că, dacă treaba se împute, probabil eu sting lumina, chiar dacă știu că am ceva back-up 1+ ani, tot stau în priză. E o panică sănătoasă, uite, oamenii ăștia nu au avut-o și n-au știut ce i-a lovit.

    Comentariu apreciat.4419
    • Cam asa si eu. Trebuie sa ai mereu planurile B, C si D in rezerva, nu conteaza ca firma o duce extraordinar.

      Am plecat acum cateva luni de la o companie care era pe val cum nu a mai fost vreodata, si acum actiunile sunt la un maxim istoric. Dar job-urile care erau deschise cand am plecat, acum nu mai sunt si stiu sigur ca nu le-au acoperit. Tara din care am plecat era (si e in continuare) super ca si economie, dar lucrurile deja incep sa se imputa.

      Backup la backup, baieti.

      Indecis. Tu ce zici?1530
    • “E o panică sănătoasă”

      Niciun om, nicio problemă!

      23
    • Sunt curios eu fost in situatia ta acum 8 ani, dosr ca cu vreo 5 ani de backup si tot platit (casa masina si bani in banca) si tot avea frica asta ca ma da afara ce fac???
      Mi-a luat mult sa imi dau seama cat e de ireala
      Si prosteasca de abia dupa ce am plecat in alta parte, lucru la jumate, timp si pt altele gen copil stat in parc uitat la frunze, surubarit diverse etc
      Stiu nu toti suntem in situatii asemanatoare unora le plac bmwurile altora fetitle scumpe da totusi sa ai bani stransi/job intelectual platit bine de unde frica asta ireala?
      In afara de datrorii la camatari si cheltuieli linare cu vicii scumpe

      Indecis. Tu ce zici?3310
    • @Octtavyan eu am plecat benevol în 2004 de la un job călduț la munca pe cont propriu, de acasă, cu totul legal, pe firmă. Deci la mine au fost stresori diverși.

      De la ”oare mai prind vreun proiect/contract pentru următoarele 6 luni?”, la ”uite, USD-ul în care eram plătit a ajuns la 2.2 RON (prin 2008, a fost cea mai neagră perioadă)” .

      De la ”taxe noi și mai mari pe salarii, dividende, orice!” la ”acte, contabil, control ANAF”.

      Asta ca să nu mai punem stresul muncii efective, dar aici încă găsesc plăcere în ce fac și frustrările se estompează.

      172
    • Nu e chiar frica, asta e doar o expresie. E vorba doar sa fii atent, sa vezi in ce directie se duc lucrurile si sa stii ce faci in cazul in care o iau razna.

      102
  4. Am avut 2 poziții deschise și am pierdut mai mult timp pe LinkedIn abonându-mă la newsletterele câtorva hașerițe care promovau candidați. Pe vremea era o vorbă, „făcuți la apelul bocancilor”. Cam așa sunt aitiști de azi. Trei sferturi din candidații promovați erau de genul: „am lucrat XXX timp de YYY ani și am descoperit testarea manuală/automată și am făcut un curs online de…” Sau, „am lucrat ca XXX/am studiat la [useless specializare], apoi am descoperit bazele de date, am făcut un curs online…” Asta e oferta, asta au angajat firmele. Cerința minimă era să respire fără ajutor și să poată să deschidă un calculator. Nu că restul profilelor ar fi fost cu mult diferite. Anii de prosperitate au crescut o generație de angajați cu exagerat de multe pretenții și care nu livrează mare lucru și pentru care începe să vină decontul. Mai un robot pe ici-pe colo, mai un tool AI, mai o automatizare de procese și mai sar 10-20% din angajați din schemă. Cine e bazat și știe ce face, are și va avea în continuare de muncă și bani, deja ceva mai mulți ca înainte.

    Comentariu apreciat.8916
    • Nu e vina lor că scriu CV-urile așa. Asta cer recruiterii, să inventezi cu cît a crescut profitul companiei de la cele zece rînduri de cod pe care le-ai scris și ce dezvoltare personală ai bifat. 90% dintre recruiteri nu știu ce citesc, dar dacă ai keyword-urile care trebuie, îl arată mai departe potențialului angajator. Despre cum decurg interviurile, cu developeri „seniori” care pun întrebări tîmpite, nu mai zic.

    • @Alex: Ne-am ras cand un coleg aplicase pe un job si l-au sarit de la lista scurta pentru ca omul avea CCIE si in job se cerea minim CCNA. Au citit alea de la HR si au vazut ca CCNA =/ CCIE => nu e bun, nu ne trebuie.

      Comentariu apreciat.635
    • Lasa ca si JD in care cere si pe mama si pe tata sunt tot acolo, e un bors tot. Toata lumea trebuie sa stie de toate si sa aiba si experienta pe fiecare arie cate x ani. Nu mai exista domenii de expertiza.

      Comentariu apreciat.470
    • @Cristian Banu, cred totusi ca angajatii aia au livrat ceva, ca altfel firma nu ar fi reusit sa produca destui bani incat sa le acopere salariile.
      Bine, acum daca tu vrei ca un angajat sa produca 500k euro pe an si tu sa cheltui cu plata salariului sub 50k este cu totul altceva.

      Comentariu apreciat.380
    • Niste haserite si niste manageri HR i-au dat reject acestui baiat. Ca asa vad ei, aitisti „facuti la nivelul bocancilor”, fara suficienta experienta.

      131
    • AndreiG, imensa majoritate a firmelor din IT nu produc cat consuma (nu ma refer aici sa samsarii de galere din outsourcingul romanesc). Si asta nu de azi de ieri ci de vreo 20 de ani. Pe masura ce se termina banii ieftini, se sparge si bula si o sa trebuiasca si itstii sa munceasca.

      1314
    • @Boris, ai cumva niste exemple de firme de IT din Romania care produc mai putin decat consuma? Sau ai spus asta doar asa, ca sa poti posta un comentariu?
      Ca sa fie adevarat ce spui tu, ar trebui ca „imensa majoritate” a firmelor din romania sa fie formata din start-up-uri aflate in faza de dezvoltare.

      161
    • Andrei, tocmai ca nu ma refeream la mare majoritate din Ro, ci la cele din vest (care inchiriaza kg de devi in ro, si cand crapa ala crapa si romanul). Cat despre comentariul tau despre startups, cum ziceam si in alt articol, sunteti rupti de realitate.

      Ia vezi tu „start-upul” reddit pornit in 2005 ce profit are. Cauta „Why is Reddit losing so much money?” ca e misto articolul si e de 2 saptamani scris.
      Ia uite despre „startupul” uber ce se scrie: „In August 2022, Uber reported its first positive cash flow, which indicated that the company was generating more money from its business operations than it was losing. Still, profitability remained elusive. „.

      Ia vezi ce zicea psihopatul de la tesla despre cashflowul twitter.

      Vrei din ro, pai uite de la prietenul lui ghita „Raport: grupul eMAG a avut în anul fiscal 2023, încheiat în martie, venituri de 2 mld. dolari, mai mici cu 4%, cu o pierdere de 63 mil. dolari.”

      La startupuri se strang primele 50 de milioane de usd inainte sa exista produsul, despre ce vorbim.

      Stiu, coafam cifrele in „investii si scalare”, asta nu schimba nimic din afirmatia „companiile nu produc cat cheltuie”. Toata industria traieste din WC (VC), ingeri investitori, fonduri, etc.

      38
    • @Boris
      1. In articol se discuta despre piata muncii si firmele de IT din Romania.

      2. Angajatii Twitter au adus fostilor actionari o multime de bani, mult mai mult decat au fost ei platiti. Acum ramane de vazut cati bani ii vor aduce lui Elon Musk. In plus, aici putem sa discutam si despre profitul indirect. Tu probabil ca nu iei in calcul potentialul profit pe care ti-l poate aduce detinerea unei platforme pe care o poti folosi pentru a impinge ideile personale.

      3. Din nou faci referire la afaceri care nu sunt neaparat legate 100% de piata din Romania. Conform mfinante, Dante International, divizia din care administreaza magazinele eMag, Fashion Days, Freshfull, Tazz din Romania, a avut un profit de 123 milioane de lei.
      Este normal ca daca au inceput extinderea pe alte piete si sunt in perioada de investitie, sa existe niste pierderi la nivel international. Dar in Romania, unde brandul este prezent de ani de zile, exista profit.

      32
    • Andrei, cum iti ziceam majoritatea sunt sclaveti outsourced, deci conteaza contextul global. Ca da, in rest ITul romanesc nu produce nimic nou.
      Legat de dante du-te pe listafirme, cauta dante si fa suma dupa coloana profit. Sa-mi zici cat iti da de la infiintare.

      Sigur, ai dreptate ca boardul in firme precum twitter a luat extrem de multi bani nejustificat. Fix la fel ca si angajatii. Da, daca toti luau 10% din cat au luat, era mai fair si nu era o bula. QED. Aaa, ca dupa mintea ta un memebru board ar trebui sa aiba maxim 2x sau 5x cat ultimul senior autist din firma, asta e treaba ta. Nu se intampla in nici o industrie asa.

      42
    • @Boris, discutam despre cat produce angajatul pentru compania din Romania.
      Si daca discutam despre companii de outsorcing, care preiau proiecte de la start-up-uri din afara, este irelevant cat pierde acel start-up pentru ca firma din Romania tot este platita.

      Iar eu spuneam mai sus ca angajatul firmei din Romania totusi livreaza suficient astfel incat firma sa acopere cheltuielile cu salariul, cheltuielile administrative si sa mai ramana si un oarecare profit. Ca altfel, daca nu aveau profit, inchideau de mult taraba.

      Aaa… ca nu livreraza cat si-ar dori patronii, ca produce doar de 2-3 ori si nu de 10 ori salariul, este cu totul altceva. Dar probabil ca daca ar fi atat de bun incat sa produca de 10 ori salariul, nu ar mai lucra la firma respectiva si si-ar deschide propria afacere.

      02
    • Andrei, asta cu „cat produce angajatul x” e mentalitate de palmas, ala care e convins ca isi ia seful Bmw pe carca lui. Nu le convine, sa se faca sefi. Nu, in nici o companie serioasa nu se poate calcula asa. Vezi cat ai putea produce tu singur pentru companie daca femeia de serviciu angajata si ea la compania ta ar gresi in fiecare zi si ti-ar turna apa pe laptopul de la birou. Sau cum ai scala tu aplicatia pentru 10x trafic daca traficul ala nu ar exista. Sau cat ar produce un sales daca ar semna contracte de zeci de mii de dolari pe featuri care nu exista si costa sute de mii sa le faci. Nu, compania produce si consuma cat scrie in balante, si meritul pentru asta este al mangementului. In rest sunt cimitirele pline de oameni de neinlocuit.

      Dar ca sa iti fac pe plac, in outsourcing cat produc oamenii de pe bench (despre care e vb in articol)?

      Apropo de startupuri si unicorni, vezi primul titlu de la stirile zilei de la blogul vecin. Despre aia de fac robotei de automatizari. Pozitivism maxim, doar pierderile sunt mai mari decat pozitivizmul articolului.

      22
    • „si meritul pentru asta este al mangementului”

      @Boris zi-mi ca esti un manager hapsan rupt de realitate fara sa-mi zici ca esti un manager hapsan rupt de realitate

      23
    • Ionica daca cumva esti prostul ala de pe twitter, imi pare si rau ca iti raspund. Daca nu, ai fi putut sa citesti tot threadul si sa intelegi ca din punctul meu de vedere, cata vreme companiile din IT sunt majoritatea pe pierderi mascate de „investitii si cresteri” „meritul” ala e de fapt vina boardurilor. Dar asta nu schimba situatia, lucrezi sau conduci companii care nu produc nimic, mai devreme sau mai tarziu vine si nota de plata.

      01
    • @Boris, eu am comentat la replica aceasta:
      „angajați cu exagerat de multe pretenții și care nu livrează mare lucru”.
      si am spus ca daca nu livrau mare lucru, nu ii mai angaja nimeni, referindu-ma exclusiv la piata din Romania.

      Tu ai venit si ai afirmat ca „imensa” majoritate a firmelor sunt pe minus si ca angajatii aia sunt platiti fara sa produca nimic.

      Acum dupa ce ti-am argumentat ca de fapt „imensa” majoritate produc bani pentru firmele la care lucreaza, vii si ma bati la cap ca am mentalitate de palmas.

      Asa o fi, cum spui tu.

      00
  5. Păi din seconda 2.
    Bench inseamna ca nu au nevoie de tine nici pe proiectul curent, nici pe celelalte proiecte care sunt acum în desfășurare.

    Dacă ești ce trebuie și ți s a închis proiectul, in secunda 2 ai altceva de făcut, poate intr o alta echipa. Poti avea un proiect mare care începe intr o lună de ex, sigur poti să îți faci research despre acel proiect / poate noi tehnologii – vb de partea de dev aici.

    În rest, dacă chiar ești bun și tot ești pus pe bench pt ca managementul e de kkt sau “nu e proiect acum”, pleci coaie

    Indecis. Tu ce zici?1323
    • Doar ca nu mai este atat de usor sa pleci ca acum 4-5 ani. O mare parte din firmele de IT isi reduc personalul, iar cele care totusi au in continuare proiecte sunt destul de reticente la a mai angaja oameni noi.

      Comentariu apreciat.360
  6. Trebuie sa fii FOARTE aerian sa stai linistit ca esti angajat cand tu nu ai efectiv de munca nimic timp de 2 luni – nu conteaza domeniul.

    Comentariu apreciat.625
    • noi la stat așa stăm. de zeci de ani

      Comentariu apreciat.1967
    • Sabotor,

      Știau germanii că industriile lor energofage vor forța datul afară odată ce sursele de energie (petrol, gaze…) intră în sevraj, încât le forțează relocalizarea în țările limitrofe apropiate de sursele de energie?
      Zoso a mai scris un articol despre producția de energie raportat cu producția pe economie, da’ ce faci când nema gaze, nema petrol, nema alte surse primare?

      Pui lacătul sau muți producția în țările unde au acces la energie & resurse.
      Șah mat.

      Angajat să fii dacă nici politicul, nici serviciile secrete nu lucrează decât & numai împotriva ta.

      72
    • Pai la stat e fix in denumire – stat, deci se sta. Asa ca e ok.

      62
    • @Flat, poate tu.
      eu am de lucru și la stat, uneori de nu mai știu cum mă cheamă.

      51
    • @Toreador
      Imi explici ce legatura are comentariu tau cu comentariul meu? Ca eu zic de faptul ca un angajat care nu are efectiv de lucru timp de 2 luni nu poate sta linistit ca nu-i dat afara – decat daca-i tamp – dar tu scrii ca nemtii dau afara si-si muta industria in alte tari? Apropo, chestia asta circula de prin 2022, ca vai, fug companiile din Germania. Si atat de tare fug incat dupa 2 ani somajul in Germania e la 3.1%. Asa ca da.

      30
  7. Dacă se înscriau la cursurile de IT ale lui Dascălu, altfel stătea treaba acum.

    Comentariu apreciat.1150
    • Da’ chiar, ce mai face băiețașu’ ăla cu schemele lui?

      Comentariu apreciat.372
    • Dascălu e primul care s-a prins că nu mai merge șmecheria și a ieșit repede din afacere.
      Sunt curioasă dacă va reveni peste câțiva ani cu altă schemă, că oamenii au memoria scurtă.

      150
  8. La mine la munca, neoficial s-au blocat toate angajarile si chiar exista sansa sa se dea afara. Culmea suntem pe an record in materie de profituri si e de munca cacalau maria ta.

    Dracu mai intelege, tu faci an record si dai afara oameni….numerele tata, sa dea bine la investitori sa iasa XL-ul.

    Comentariu apreciat.1050
    • depinde ce e pe teava. daca se incheie livrarile alea pentru care s-au facut recordurile si alte livrari nu se preconizeaza, ce crezi ca o sa se intample? iar sa bati palma pe o livrare nu se face de azi pe maine. daca tu la 31 martie inchizi contractele mari (halitoare de resurse) si nu intrevezi nimic, e clar ca cel mai devreme o sa apara ceva in septembrie. daca apare.
      mai simplu zis, istoria e istorie, viitorul e alta mancare de peste

      Indecis. Tu ce zici?3112
    • Avem același angajator ? 😀
      Despre asta e de fapt …că noua realitate e
      ‘do more (profits) with less (slaves)’
      Lăcomie, Lăcomie, Lăcomie.
      Restul e gargară.

      Comentariu apreciat.722
    • Profitul record s-a facut pe munca de anul trecut, poate previziunile sunt mai sumbre pentru anul asta asa ca mai ajusteaza din costuri ca la anul sa raporteze iar profit bun.

      204
    • Eu numai saptamana asta am angajat 7. Vin din alte parti, ca cica e naspa. La noi e bine. Deocamdata.

      153
    • Noua forma de lacomie globala….dupa greedflation urmeaza mizeria asta: care e numarul minim de oameni cu care putem face profit maxim pe trimestrul asta, nu conteaza ce o sa fie peste un an, important e sa dam bine la sfarsitul trimestrului si sa creasca pretul actiunilor pana la cer.
      In ritmul asta presimpt ca o sa urmeze o scadere a calitatii multor produse (software/hardware) pana la pamant. Dar e bine ca se duce in sus pretul actiunilor.

      Comentariu apreciat.401
    • Doar pentru că firma e pe profit nu înseamnă că nu sunt proiecte care merg în pierdere. Apple face profit de rupe, dar odată ce a renunțat la proiectul cu mașina, nu avea cum să reprofileze pe toată lumea pe alte proiecte.

      240
    • @cip, pai nu vezi? Boeing au dat startul la asa ceva..
      Urmeaza si altii cu tofudreg manufacturing sau pay now to get subscribed later..

      121
    • @ev21

      Noi dezvoltam softuri pt noi intern, we make our own black jack with hockers for us, si nu vindem nimanui solutiile.

      Toolurile sunt pt celelelalte divizii si sufera mereu modificari si imbunatatiri, avem de munca inca un an de acum incolo linistit si cine stie ce mai vine din urma

      24
    • @IonutAlt nu. bate asa un fel de vant de criza acum ca s-a oprit tiparitul de bani. Oficial nu recunoaste nimeni, dar real observ cum pretentiile firmelor au crescut, dar salariile au involuat, in sensul ca acum cer o gramada de chestii pt un post de senior, dar pe salariile oferit unui „regular/middle” in anii 2021-2022. Sunt si exceptii, dar toata lumea pare ca s-a aliniat cu ofertele.
      Sunt curios de ceva, colegi ITsti: porcaria asta cu „iti oferim contract pe PFA pe cateva luni cu posibilitate de prelungire, dar venitul net dupa plata tuturor taxelor e fix salariul net pe CIM” era norma si in anii trecuti sau a aparut prin 2023 ? zic porcarie, pt ca dupa mine nu e combinatie, tu ca angajat sa ai riscuri mai mari, dar la aceeasi bani.

      50
    • Ah pai anul trecut am primit o marire de toata jena, daca pana acum am fost angajat fidea pt ca maririle au fost pe masura eforturilor si primele la fel, anul asta sunt in joc de glezne.

      Din sursele mele interne de acolo de sus de la capul pestelui sunt foarte bine vazut si apreciat, dar daca imi mai dau o marire de vanzator de ceapa mut taraba si ma duc la vandut de pepeni

      51
    • @N schema cu PFA la care ajungi la aceeași bani cu CIM după plata taxelor stă tocmai în faptul că poți alege să plătești sau nu. Și merge de minune mai ales la ăștia mai tineri care zic că nu plătesc contribuțiile sociale că ce nevoie au ei de pensie și nici asigurarea medicală că oricum au una privată. Și atunci când o să aibă nevoie de vreo operație și ii trimite de la privat la stat, se vor întreba de ce costă să te operezi la stat.

      30
    • @punkreas faza e ca asta se intampla pe posturi unde se cer nu stiu cati ani de experienta, si nu cred ca vor tineri absolventi :))) Si chiar daca ar fi asa, vorbim despre ce diferente ? 2000 lei pe luna ?

      00
  9. NOU
    #94

    hai sa o luam in IT, ca asta e subiectul, nu se prea gaseste de lucru nici pt cei care sunt deja angajati, ce te face sa crezi ca si-ar gasi de lucru usor cineva care cauta? Sunt extrem de putini cei care isi schimba joburile in perioada asta, toata piata sta pe nisip miscator.

    Comentariu apreciat.4713
  10. Eu mă panichez că nu mai primesc decât taskuri ușoare, de junior, și că s-au blocat angajările, deși avem profituri medii spre mari. Cu toate astea sunt domenii în care colegii pedalează cu spor, ba chiar fac overtime pentru că au prea mult de lucru.
    Probabil că managementul se ocupă doar cu cosmetizarea cifrelor.

    Comentariu apreciat.450
  11. Eu nu am fost pe bench dar tot am fost disponibilizat. Munca mea a fost impartita altora cu salarii mai mici si aia a fost. Am fost in IT, acum faceam altceva , tot in firma de IT dar pe taxe/financiar timp de 7 ani. Insa mereu am fost paranoic si am pastrat un fond de zile negre. De credite nici nu discutam ca nu am riscat. Asa ca 2-3 ani am din ce trai, insa tot caut rapid ceva de munca incat compensatoriile sa devina si alea economii.

    Comentariu apreciat.546
  12. cand vine vorba de inchis contractul de munca, eu nu ma panichez, ii las pe ei…

    Comentariu apreciat.391
  13. Să ai mai multe joburi în paralel e o prostie. Cel mai sănătos e unul și bine plătit.

    Comentariu apreciat.311
  14. Din pacate asta e problema inginerului roman … lipsa educatiei economice. Nu intelege ca scopul pentru care exista firma aia la care lucreaza este sa faca bani si atat. Scopul firmei NU este sa ii dea lui de munca.

    Daca scoala l-ar invata asta, i-ar fi mult mai bine.

    In software mai e si altceva … „alintarea” permannenta din cauza unor cariere confortabile pe bani buni combinata cu politica corporatista duce la alienare.

    Indecis. Tu ce zici?3815
    • Nu stiu de ce asa multe minusuri dar dupa primul interviu de angajare acu 20 de ani mi-am dat seama de asta. Orice firma te arunca la wc si trage apa oricand fara nici o grimasă.

      Comentariu apreciat.390
    • Si-a luat minusuri pt „asta e problema inginerului roman … lipsa educatiei economice” cred eu.
      In sensul ca majoritatea romanilor sunt in situatia asta. E bogatie, ma lafai. Nu mai e, ma vait sau astept sa ma ajute statul, stat pe care bineinteles ca il injuram cand imi era bine si imi numaram miile (shrugs)

      40
  15. Nu tin partea nimanui, dar disonanta cognitiva salarii ca in vest in firme de outsourcing trebuie cumva rezolvata.

    1510
    • Pai toate proiectele firmelor din ro sunt pt firme din vest. Nu zice nimeni (sper) ca salariile trebuie sa fie ca in vest, dar macar apropiate. Daca diferenta e prea mare deja te angajezi la firme din vest si aia e (daca esti bun)

      122
    • @Marius păi pentru vest mai lucrează și unii din estul mai îndepărtat de mănâncă curry. Și ce te faci când sunt de 3 ori mai ieftini?

      30
    • Punkreas – ce te faci e ce fac acum multe firme – muta liniile de business unde e cel mai ieftin, multi nu se gandesc la asta si cred ca si ei se pot angaja lejer in vest. Piata muncii nu mai e asa lejera cum parea mai demult

      10
  16. Pai parca vrei sa iei si 3 salarii si sa-ti si gasesti intr-o luna de munca. :D

    50
  17. Am citit tot threadul si omul nu e panicat deloc, chiar relaxat si destul de obiectiv.
    Iar bench de 2 luni e o nimic toata in industrie. Daca e sa luam timpii de bench in firmele de IT din RO cred ca sare de 5-6 luni strict pentru oamenii care sunt pe bench.
    De asemenea industria de Outsourcing practica „healthy bench” care se invarte undeva la 10% (mai putin % la companiile mari) din oamenii care pot sa fie billable, tocmai ca sa ai cu cine sa incepi proiecte, sa extinzi echipe, sa inlocuiesti oameni care pleaca din dorinta lor s.a.m.d. Dar toate astea au fost principii aplicate in vremuri bune.

    Industria IT din Romania nu are manageri pregatiti pentru astfel de vremuri, nu rele, dar mai incerte, pentru ca pana acum au fost obisnuiti doar cu cresteri pe toate zonele. We will have some fun

    Comentariu apreciat.333
  18. Am stat pe bench 8 luni odata. S-au rugat de mine juma de an sa ma angajeze si dupa schema ca n-avem proiect. Initial m-am panicat si eu si i-am batut la cap da au zis ca lor le convine, ca am experienta si certificari si se folosesc de mine sa atraga clienti. Dupa ce castigau proiectul le ziceau hai ca baiatu asta e cam scump si oricum trag toti de el, va dam noi pe copiii astia si sta asta cu ei sa-i ajute.

    Ma (re)apucasem de fotografie in timpul asta. Am bagat niste bani initial si dupa am inceput sa fac sedinte foto contra cost. In pandemie toti corporatistii si-au luat caini si voiau sa-i pozez. Am facut niste bani si m-am si distrat.

    Dupa 8 luni m-am panicat eu ca parea ca se strica treaba in piata si i-am batut la cap sa ma bage pe proiect. Le-a luat doua luni si m-au bagat pe o porcarie de proiect. Scoteai vorbele de la clientul ala cu clestele. Il intrebai ceva, iti raspundea peste trei saptamani si atunci pe jumatate. Asa ca mi-am bagat picioarele si am plecat.

    La alta companie unde am nimerit tot pe bench. Si unde tot mi s-a zis ca e ok asa, ca noi te promitem la toti clientii.

    Lumea corporatiilor e foarte bizara si eu am incetat de multi ani sa ma prefac ca o inteleg. Mereu am zis ca daca nu mai merge treaba fac ce au facut toti barbatii din familia mea. S-au intors in casa parinteasca si s-au apucat de baut.

    Singura problema e ca acu nu mai vrea nimeni sa faca poze la caini :(

    Comentariu apreciat.884
    • Poate te reprofilezi si te apuci de poze la betivi.

      Comentariu apreciat.481
    • Daca platesc fac la orice. Doar la nunti nu fac ca-i mult de munca acolo si pretentiile mari.

      Am fost odata la un botez de pocaiti, a fost o expeirenta.

      Comentariu apreciat.400
    • Comentariu care a inceput promitator a continuat bine, informativ si frumos scris, tot ce imi doream e sa nu o dai in bara la final…

      Si nu doar ca nu ai facut asta, ai plusat din greu cu penultimul paragraf! Respect.

      1613
    • Domnule unsirb, imi cer scuze ca povestea mea nu e ce va doriti dumneavoastra. Data viitoare voi avea grija sa o scriu in asa fel incat sa va multumesca, ca doar pentru dumneavoastra scriu. In fiecare zi in care ma trezesc zic bai, oare ce si-ar mai dori domnul unsirb sa citeasca? Si ma pun si scriu. Dar uite ca de data asta am dat-o in bara.

      234
    • Domnule Toma, povestea a fost EXACT ce mi-am dorit, ați citit comentariul meu în cheia complet greșită.
      M-am amuzat copios, îmi pare rău că s-a înțeles altfel.
      🤗

      50
  19. nu ma pricep, dar de ce nu ar fi o varianta sa intri in somaj ? ca tot platesti CAS

    81
    • 500 lei pe luna nu platesti nici intretinerea. Si tre sa fii dat afara si sa accepti alte joburi slab platite. De obicei la firme se practica demisia cu 1-2-3 salarii compensatorii. Daca iti dai demisia pula somaj, pula dat in judecata etc. Ca demisia in lege e alegerea ta deci pa la revedere

      241
    • ma gandeam ca ar fi fost % din salariu, ca atunci cand platesti taxe este % din salariu nu suma fixa

      42
    • @vlad, insemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariu, dar nu poate depasi 75% din salariul mediu brut pe economie.
      Asadar pentru cineva care are un salariu de 3-4 ori mai mare decat salariul mediu poate fi mai rentabil sa aleaga salariile compensatorii.

      120
    • merci pt explicatie

      30
  20. Unpopular Opinion: Programatorii sunt morti. Ei nu o stiu dar sunt morti deja.

    Se dezvolta la greu Devin AI. In cercurile de programatori cand se aude de Devin AI instantaneu incep toti sa transpire. Este atat de bun incat au ajuns programatorii din intreaga lume sa se roage pentru a opri dezvoltarea acestui AI de programare. Unii or sa aiba norocul sa se reconverteasca profesional tot pe ceva IT dar majoritatea vor ajunge la munci mult mai prost platite.

    PS: dau cu sapa tot in IT

    Sa curga minusurile.

    Indecis. Tu ce zici?3543
    • Nu știu dacă AI-ul va ajunge în punctul în care să facă un produs cap-coadă, doar după specificații. De abia atunci suntem ”pa”.

      Deocamdată e foarte bun și util să-ți ofere cărămizile, e treaba ta să le folosești și să le asamblezi cum trebuie. Ține de tine să fii în stare să înțelegi efectiv ce face cărămida aia, dacă chiar face ce vrei tu (da, AI-ul dă încă rateuri). Și aici, părerea mea (care poate fi greșită) e că mai degrabă programatorii old-school, mai vechi, au un avantaj. În concluzie, nu cred că nu vor mai exista programatori umani, dar va fi nevoie de MULT mai puțini pentru a face aceeași treabă.

      224
    • GPT engineer exista de acum șase luni. Devin este o evoluție, cosmetizată și cu backend-ul mutat de pe GPT4-turbo pe… cum s-o fi numind modelul lui Cognition.

      Dar cine stie ce mai ascunde OpenAI prin beci acum ? Rămâne întrebarea resurselor. O placă video nvidia pentru datacenter costă $40,000 + factura pentru AC + factura la curent.

      81
    • Interesant cum toata lumea il stie pe Devin de cand a aparut „public” acum vreo saptamana filmuletul ala de marketing, e in early access(a se citi completezi un Google Form si te cauta ei candva) dar transpira toti programatorii cand aud de el…

      Ne place cu drama si dramaticul…

      206
    • problema nu a fost niciodată scrisul codului.
      Ci interpretarea si scrierea clara a specificațiilor, integrarea cu alte componente / produse, schimbarea priorităților.

      200
    • 1. Code baseul unei companii e proprietatea acelei companii si in multe domenii e ilegal sa fie transmis unui third party, cum ar fi o solutie externa AI, care necesita „învățare” pt a produce un rezultat relevant
      2. Chiar daca, compania ar cumpara AIul (sau ar dezvolta unul intern) e nevoie de mult timp, multa putere de procesare si multe resurse interne până cand el ar deveni cu adevărat util.
      3. Tooluri care produc cod cu un drag&drop sau prin alte metode exista de cel putin 20 de ani. In zilele noastre un programator scrie in fapt, f putin cod.
      4. Poate punctul cel mai important: traducerea specificatiilor de la oameni netehnici si implementarea efectiva înseamnă un proces extrem de complex. „Draw 2 perpendicular lines that are parallel”
      AIul va putea fi utilizat pt creat siteuri simple, magazine online, aplicatii cu functionalitati necorelate, etc. Dar e departe de a rezolva problemele din viata reala, legacy code, etc.

      70
    • @xtz
      Intreaba un AI dinasta sa-ti faca un program simplu care sa calculeze PI, vezi ce-ti da
      Intreaba un AI dinasta sa-ti faca un config in terraform care sa creeze un webserver, cu o baza de date in spate si un lb in fata, vezi ce-ti da

      „AI-ul” de acum e doar un search engine cu un limbaj natural (misto asta). Nu poate face ceva cap-coada. Daca exista un Dorel care vrea un site al lui nu poate apela la AI, ca daca ii cere AI-ului ca vrea un site web, AI-ul nu o sa stie ce sa faca; ii da eventual un html cu „It Works!”. Daca insa Dorel se duce la un ITst si-i spune ca vrea un site web, ITstul intelege ca trebuie sa puna un server undeva, o baza de date, un loadbalancer, etc. D-aia AI-ul asta nu e nimic altceva decat un search engine. Plus ca ce-ti scuipa nu e utilizabil, decat daca e ceva gen „Hello World”.

      70
    • @xtz – continuand ideea lui Sabotor…
      ai incercat sa folosesti AI-ul sa iti scrie cod pt. niste librarii de c++ ? iti spun eu rezultatul: din 10 prompts toate mi le-a dat gresit si a trebuit sa-l corectez. cum au explicat si altii pe aici: AI-ul asta e doar un tool care „traduce” chestii si iti scuipa un outpot statistic.

      eu iti zic ca planeta noastra e rotunda si se invarte, imi tai mana cu un topor daca nu e asa.
      AI-ul o sa-ti zica tot asta dar cu o „probabilitate” de 99.99%.

      10
    • Vă înțeleg răspunsurile, prima etapa a unui soc puternic este faza de negare (denial). Cam in faza asta sunteți voi acum. Toți vorbiți că acum Devin este limitat dar nimeni nu vorbește despre dezvoltarea acestuia și cum va fi în viitor. Toate tehnologiile noi de care acum ne bucuram, la început au fost contestate și mockuite. Este ok, cei care au viziune și înțeleg lucruri vor avea un job in IT și pe viitor, restul merg cu curentul și când se vor trezi va fi prea târziu.
      Era un proverb, nu supraviețuiesc cei mai inteligenti sau cei mai puternici ci cei care se adaptează cel mai bine.

      611
    • @xtz, nu-i vorba de „denial”, am trecut și eu prin faza de panică cu AI-ul (că tot e pe subiect) până am văzut ce grozăvii mai obții din diverse tool-uri. Până și cei de la Devin zic

      ”The AI tool is not intended to replace human engineers but to assist them and make their work easier.”

      PS. am testat de curiozitate probleme de geometrie (simple) pe ChatGPT. E mort în păpușoi. Și e aceeași fază: conceptele le cunoaște (deh, ”glorified search”) dar nu înțelege cum să le combine.

      63
    • Vă înțeleg răspunsurile, prima etapa a unui soc puternic este faza de negare (denial).

      Amuzant maxim. Mai ales cand eu am pus AI-ul sa-mi faca niste chestii, si a facut un cacat. Din cauza ca-s eu in faza de denial e AI-ul atat de prost?

      Toți vorbiți că acum Devin este limitat dar nimeni nu vorbește despre dezvoltarea acestuia și cum va fi în viitor.

      Candva, in viitor, poate. Nu neaga nimeni asta. Ce zicem noi astialalti pe aici e faptul ca acum AI-ul e un cacat. Si nici in viitorul apropiat nu o sa fie mare scofala. Peste 300 de ani insa? Da, poate o fi in stare sa raspunda cu 42.

      Apropo, Tesla de 10 ani zice ca are AI atat de misto incat conduce singur masina. Doar ca nu; nu e nici macar in stare sa opreasca la rosu… Pe bune, AI-ul facut pentru condus masina nu e in stare de ceva atat de banal ca opritul la rosu. Atat de misto e AI-ul asta care o sa ia munca programatorilor incat nu e in stare dupa 10 ani de dezvoltare sa faca ce face un sofer de taxi. Dar o sa ia joburile programatorilor….. Okkkkk…..

      32
    • Ramai la dat cu sapa in IT :)))
      Daca tu nu te-ai prins ca asta cu AI-ul e doar inca o modalitate sa speculeze niste unii niste actiuni si sa faca bani usori si repede …

      23
    • @xtz denial la ce? pe aceeasi gandire pot spune despre orice: in viitor nu o sa mai fie nevoie sa conducem masini si tiruri, AI-ul o sa conduca singur tirurile cu topoare si chestii de bricolat.

      mai tare m-ar pune pe ganduri Neuralink-ul domnului Musk, nu AI hype :)
      Cum ar fi ca cineva cu implant de genul asta sa fie peste tine, la orice capitol, x1000?

      22
    • AI-ul nu știe să facă diferența dintre s și 5 și voi vă panicați 😁

      74
    • @xtz, foarte perspicace evaluarea ta, numai ca… nu :).

      Eu sunt unul din ala care se folosesc zilnic de AI si il includ cat pot de mult fix pentru ca ma ajuta sa imi rezolv treburile mai repede.

      Si cu toate astea, sunt perfect constient ca are sanse sa ma inlocuiasca probabil cand o sa fiu aproape de pensie ;).

      E folositor? Mega folositor… doar daca stii domeniul ala si stii ce trebuie sa faci si stii sa scrii prompt-uri corect.

      Cumva tu imi pare un early adopter type si pitfall-ul vostru mereu este ca sunteti arogantei si credeti ca daca ati intrat primii pe usa detineti adevarul absolut.

      Hai sa fim putin mai rationali, nu o sa avem prea curand singularity…

      30
  21. Poate ar trebui facuta diferenta intre IT in general si dezvoltare/programare, ca nici pulea nu sta „pe bench” sau „pe proiect” la majoritatea alora mari unde se face suport sau qa pentru propriile suite, sau dezvoltare pentru firma mama, sau in startupurile cu produsele proprii, etc.

    Nici nu am auzit pana azi de „bench” si de toti lachiosii astia, desi nevasta mea se invarte in industria asta de vreo 20 de ani.

    Bine de stiut, asta se face deci la Cloooj, programare in firme cu 20 de angajati care o iau in cur pe bench.

    Cognizant lol.

    Indecis. Tu ce zici?1427
    • cat de multe prostii ai putut scrie in comentariul ala :D

      138
    • Hai ca incerc sa-ti explic cum sta treaba: acum ~15-20 ani a aparut procesul de externalizare a anumitor departamente ale unor firme. Povestea si evolutia e lunga, China / Asia, costuri mici, productie mutata acolo, de ce sa nu mutam si altele etc. Oricum treaba a luat avant, cu mai mult sau mai putin succes pentru diverse departamente cum ar fi IT, HR, financiar, suport clienti, logistica/distributie, etc.

      Ei bine firmele alstea care ofera astfel de servicii altor firme au alta logica de functionare decat cele clasice pentru ca ele nu produc nimic, ele doar inchiriaza oameni si know-how altor firme. Si la ele conceptul de „bench” este vital pentru ca pentru a atrage clientii e nevoie de servicii de calitate si deseori de oameni pregatiti si uneori este destul de greu sa gasesti rapid astfel de oameni pe piata.
      Asa ca fidelizarea de la firme clasice care presupune bonusuri si promovari are in firmele care ofera servicii si forma asta de pastrat angajatul pe diverse perioade chiar daca el nu este inchiriat niciunui client. Pentru ca de multe ori e un win-win pentru ambele parti (firma-angajat).

      70
  22. NOU
    #138

    Si cu p… c@r si cu sufletu-n rai nu se poate.

    Compania trebuie sa isi asume angajamentele, daca i-a facut CIM nedeterminat, sa-si asume! Varianta legala e sa desfiinteze postul si somaj.
    A, nu e bine cu CIM, pai sa le impuna pfa, srl si ce alte forme vor ei. Sau sa externalizeze la altii care le dau luna asta 3 salahori, luna viitoare 10, peste doua luni iar 3 salahori, si tot asa.

    „la vara evaluarea performantei o sa fie impotriva ta” – I LOLED, si ce o sa faca ? il pune pe lista rusinii ?

    205
    • Tocmai asta e problema, ca nu mai au la cine sa externalizeze.

      42
    • @STF, nu au la cine sa mai externalizeze deoarece din cate inteleg ei reprezinta compania catre care s-a externalizat deja proiectul.

      Eu sunt de aceeasi parere cu @ciocolatiulverde si anume ca daca nu mai ai de lucru si nici planuri pentru viitorul apropiat mai bine desfiintezi posturi si trimiti angajatii in somaj.

      22
  23. Da numa IT e pe lumea asta? ingineri nu mai sunt? aaaa aia nu se plang

    165
  24. Eu nu am de ce să intru în panică. Nu am datorii la cămătari /bănci, nu am copii de crescut, nu am niciun viciu, nu plătesc chirie.
    M-oi descurca eu să fac câțiva bani de o factură și un sandwich.

    216
  25. Sunt pe bench (IT) de 4 luni, am anxietatea concedierii de 3. Firma pare sa aiba binisor organizat procesul de bench, dar tot nu pot sta o saptamana full fara sa mai deschid LinkedIn/undelucram/alte platforme de profil. Incerc sa ma consolez cu gandurile ca:
    a. macar n-am datorii majore, b. am economii echivalentul a aproape 4 salarii (stiu, se putea mai mult), si c. mi-am organizat un program de invatare de tehnologii/nise tehnice noi de care chiar ma pot tine, si trag sa fac zilnic un progres

    230
  26. Soția mea lucrează ca recruiter pt un producător de mașini suedez deținut de chinezi. Angajează în draci ingineri și ITisti din India.

    În Suedia nu găsești. În România găsești, însă când vine vorba de salarii, oameni cu câțiva ani de experiență cer salarii cu 25-30% mai mari decât un suedez cu 10 ani de experiență. În anumite cazuri cer dublu, fără să le pese nici de diferențele majore de taxe și asigurări sociale (pensie, zile de concediu, medical, etc).

    Apoi se plâng pe linked in ca nu își găsesc de muncă (fără să mai menționeze ca nu vor sa lucreze fără sa fie ofertați cu salarii de 5-10 mii de euro net).

    Piata muncii pe segmentul it este puternic distorsionată în România.

    1510
    • Intotdeauna am apreciat oamenii cu cojones care cer salarii mari la interviu.
      Decat sa ceri 2 lei si apoi sa te plangi pe linkedin ca in Romania se plateste prost si vai mori de foame.

      1512
    • Vorbești tâmpenii, ca de-obicei. Una e salariu mare binemeritat, alta e salariu obscen (peste 100,000 coco net pe an cu 3-5 ani experiență) unde nici măcar nu produci serviciul sau produsul care să ți-l acopere.

      123
    • Bun. Și care este problema? V-ați transformat din muncitori, în avocați ai companiilor?

      De la a cere sute de mii pe an până la a primi, e cale lungă. Dar unii nu au coaie nici măcar să ceară… Execută orice pe oricât

      710
    • se duc in Bangladesh, dupa la jumatea proiectului isi dau seama ca ..shit hits the fan. vin la romani proiectul si dai si repara :))

      122
    • Zici IT si India si tragi apa si o zic cu mana pe inima fara urma de rasism.
      Mi se pare uimitor cum in 2024 inca mai sunt firme in lumea asta care sa nu se prinda ce poame sunt indienii in IT.
      Ca idee aia foarte buni pleaca direct in SUA, UK sau UE, prea putini raman si de obicei sunt pusi in pozitii critice dar nu reusesc sa acopere mereu prostiile facute de alti colegi.

      133
    • Uit sa spui ca indienii aia din India isi umfla experienta si cunostintele cu pompa, au stilul caracteristic de a munci mult si degeaba si sunt per total o frana pentru ca le consuma timpul si energia tuturor celor cu care interactioneaza.

      Legat de diferenta de salarii e posibil sa ai dreptate daca compari un suedez care a lucrat la acelasi SMB 10 ani facand nimic versus un roman cu 3-4 ani experienta la ceva corporatie profi sau cu 5 proiecte variate in outsourcing. Nordicii sunt si ei ca si noi pe o curba a lui Gauss doar ca lor nu le e asa fomitza si trag tare pe work-life balance.

      00
  27. In 19 ani de outsourcing am stat cam 9luni pe bench, toate in 2009. Vb vine pe bench ca am dezvoltat un produs intern care n-a mai fost vandut niciodata.

    As putea sa stau 20 ani pe bench cu economiile sau chiar indefinit daca mai tai din nivelul de trai.

    Intotdeauna cand se termina contractul am anxietatea „ce fac eu acum?”. Stiu ca e o prostie. Dar tot acolo e. Probabil e ceva din copilarie cand nu prea aveam de nici unele.

    181
  28. „IT” e prea vast folosit de toata lumea. Deja cand spui „lucrez in IT” lumea te vede ca pe un mic burghez. In IT sunt si posturi de SM (scrum master), BO (business owner), PM (project manager) etc. In TOATE marile companii si corporatii sunt aceste posturi. Cand incep sa dea oameni afara, cei care sunt non-productie pleaca primii. Adica PM, SM, BA urmat de QA. Cand citim stirile cu compania X a dat afara 20% din angajati, cea mai mare parte a celor dati afara face parte din categoria non-productie. E doar business. Investitorii vor sa vad cifre mari, bani. Ar trebuii specificat in anunturile panicarde cand compania face concedieri, ce fel de posturi concediaza. Developerii si regii DevOps nu au probleme asa mari inca.

    410
  29. @Vali mersi pt Google Alerts. Lucrez in IT si nu auzisem de functionalitatea asta. De asta te urmaresc.

    82
  30. Programatorii ce invata si business-ul si nu se limiteaza doar la cod nu vor avea nicio problema.

    111
  31. Bosule tu nu intelegi cum functioneaza treaba. Rata mea pe 3 zile e echivalenta cu cati bani iau in mana. Inca 3 zile si imi acopar taxele, leptopul si telefonul, liceentele etc. De la 6 la 21 de zile e overheadul plus profitul. Faptul ca stau doua luni „degeaba” (bidding, mentoring, practice development etc) nu inseamna nimic.

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile