Incursiune prin bisericile fortificate din Transilvania – #drumulCetatilor

Weekendul ăsta am fost într-un tur al bisericilor fortificate din Transilvania. Timp de trei zile, alături de câțiva bloggeri, am vizitat ce are zona asta mai de preț.

Și am făcut asta în cadrul campaniei de promovare a aplicației Bitdefender Drumul Cetăților (IOS|Android), care vrea să recompenseze turiștii care o folosesc prin licențe la softurile sale. Fiecare check-in la câte un obiectiv vizitat le poate crește rangul conferit de aplicație (străjer, logofăt, mare vornic, voievod), iar fiecare rang le aduce automat premii din partea Bitdefender (licențe de produse pentru dispozitive mobile și calculatoare).

 

Ce am vizitat:

 

Biserica fortificată din Biertan

Construită în secolul al XII-lea, este faimoasă și pentru încuietoarea cu 19 mecanisme, încuietoare premiată internațional. Drumul până acolo nu este tocmai cel mai bun.

Detalii pe wikipedia, locație gmaps aici.

biserica-biertan-01 biserica-biertan-02 biserica-biertan-03 biserica-biertan-04 biserica-biertan-05 biserica-biertan-06 biserica-biertan-07 biserica-biertan-08 biserica-biertan-09 biserica-biertan-10 biserica-biertan-11 biserica-biertan-12

 

Biserica fortificată din Cincșor

Este într-o stare bună (abia începe să cadă), se poate urca în turn.

Locație gmaps aici, detalii pe wikipedia.

biserica-cincsor-01 biserica-cincsor-02 biserica-cincsor-03 biserica-cincsor-04 biserica-cincsor-05 biserica-cincsor-06 biserica-cincsor-07 biserica-cincsor-08 biserica-cincsor-09 biserica-cincsor-10 biserica-cincsor-11 biserica-cincsor-12 biserica-cincsor-13

 

Biserica fortificată din Cisnădie

Construită în secolul al XIII-lea, se prezintă foarte bine interior și exterior, are un paratrăsnet ingenios. Se poate urca în turn, priveliștea e superbă, dar atenție la porumbei.

Locație gmaps aici, detalii wikipedia aici.

biserica-cisnadie-01 biserica-cisnadie-02 biserica-cisnadie-03 biserica-cisnadie-04 biserica-cisnadie-05 biserica-cisnadie-06 biserica-cisnadie-07 biserica-cisnadie-08 biserica-cisnadie-09 biserica-cisnadie-10 biserica-cisnadie-11 biserica-cisnadie-12 biserica-cisnadie-13 biserica-cisnadie-14 biserica-cisnadie-15 biserica-cisnadie-16 biserica-cisnadie-17 biserica-cisnadie-18 biserica-cisnadie-19 biserica-cisnadie-20 biserica-cisnadie-21 biserica-cisnadie-22 biserica-cisnadie-23 biserica-cisnadie-24 biserica-cisnadie-25 biserica-cisnadie-26 biserica-cisnadie-27 biserica-cisnadie-28 biserica-cisnadie-29 biserica-cisnadie-30 biserica-cisnadie-31 biserica-cisnadie-32 biserica-cisnadie-33 biserica-cisnadie-34 biserica-cisnadie-35 biserica-cisnadie-36 biserica-cisnadie-37 biserica-cisnadie-38 biserica-cisnadie-39 biserica-cisnadie-40 biserica-cisnadie-41 biserica-cisnadie-42

 

Biserica fortificată din Cisnădioara

Construită în secolul al XIII-lea din piatră, este mică și încărcată de istorie, se prezintă foarte bine pe afară, dar nu și la interior. Mașina se lasă în parcă și se urcă pe jos pe câteva zeci de trepte.

Detalii wikipedia aici, locație gmaps aici.

biserica-cisnadioara-01 biserica-cisnadioara-02 biserica-cisnadioara-03 biserica-cisnadioara-04 biserica-cisnadioara-05 biserica-cisnadioara-06 biserica-cisnadioara-07 biserica-cisnadioara-08 biserica-cisnadioara-09 biserica-cisnadioara-10 biserica-cisnadioara-11 biserica-cisnadioara-12 biserica-cisnadioara-13 biserica-cisnadioara-14

 

Biserica Armeano Catolică din Dumbrăveni

Nu poate fi vizitată pe interior, iar drumul până acolo e destul de greu.

Locație gmaps aici, detalii wikipedia aici.

biserica-dumbraveni-1 biserica-dumbraveni-2

 

Cetatea Făgărașului

Construită în 1310, a fost renovată recent la interior.

Locație gmaps aici, detalii wikipedia aici.

cetatea-fagaras-01 cetatea-fagaras-02 cetatea-fagaras-03 cetatea-fagaras-04 cetatea-fagaras-05 cetatea-fagaras-06 cetatea-fagaras-07 cetatea-fagaras-08 cetatea-fagaras-09 cetatea-fagaras-10

 

Cetatea Râșnov

Este la fel ca acum câțiva ani: o ruină pe interior, cu multe camere căzute și cu obiecte de artizanat de vânzare

Locație gmaps aici, detalii aici.

cetatea-rupea-1 cetatea-rupea-2 cetatea-rupea-3 cetatea-rupea-4 cetatea-rupea-5 cetatea-rupea-6 cetatea-rupea-7 cetatea-rupea-8 cetatea-rupea-9

 

Cetatea Slimnic

Este o ruină în care nu se poate intra, dar impresionantă din poze.

Detalii aici, locație gmaps aici

cetatea-slimnic-1 cetatea-slimnic-2 cetatea-slimnic-3 cetatea-slimnic-4 cetatea-slimnic-5 cetatea-slimnic-6 cetatea-slimnic-7 cetatea-slimnic-8

 

Biserica fortificată din Cincu

La exterior nu este prea arătoasă, dar se păstrează bine la interior. Nu se poate urca în turn.

Detalii aici, locație gmaps aici.

manastirea-cincu-1 manastirea-cincu-2 manastirea-cincu-3 manastirea-cincu-4 manastirea-cincu-5 manastirea-cincu-6 manastirea-cincu-7 manastirea-cincu-8


Palatul de vară Brukenthal din Avrig

Clădirea principală a fost refăcută, este o pensiune impresionantă, dar restul clădirilor sunt în reconstrucție.

Locație gmaps aici, detalii aici.

palatul-bruckenthal-1 palatul-bruckenthal-2

 

Biserica fortificată din Viscri

Drumul până acolo este forestier, prin sat mișună suedejii, casa lui Charles e ultima din poză, este în stare bună la interior, satul este în reconstrucție, se poate urca în turn.

Detalii aici, locație gmaps aici.

viscri-01 viscri-02 viscri-03 viscri-04 viscri-05 viscri-06 viscri-07 viscri-08 viscri-09 viscri-10 viscri-11 viscri-12 viscri-13 viscri-14 viscri-15 viscri-16

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Toate sunt interesante, fara discutie, dar cele de la Cisnadioara si Dumbraveni un ceva in plus.

    00
  2. Bravo! Superb tur.

    00
  3. Poza cu discipolii aia doi ai lui Iisus e geniala. :D
    Daca ati fi avut timp/chef/rabdare, ati fi urcat pe deal la Cisnadioara, ca sa faceti THE picture (ceva de genul asta: . Mi-a luat o jumatate de ora, prin noriaie si gheata, ca sa gasesc locul :)
    La Biertan am facut stanga, venind dinspre Sighisoara, dar la plecare, mergand spre Medias, m-am dus inainte, prin Richis, in loc sa ma intorc pe unde venisem. La un moment dat, strada era un pic mai lata decat masina, iar 2 minute mai tarziu peisajul era: drum de pietris, porumb si padure. Bine ca era vara :)
    La Slimnic am prins mama mocirlei (decembrie). Vara-ta de la Bucuresti zice ca acum n-a fost.

    00
  4. Vezi că pozele de la Rupea sunt de fapt de la Râșnov.

    00
  5. Eh, măcar la excursii să facă treabă bună dacă la antiviruși nu…

    00
  6. Gluma aia cu ios|android inversate devine obositoare. OK, am ras, trecem mai departe.

    00
  7. Tre’ sa fie un bun roman (sau mai multi) la Bitdefender. Intai logo-ul, acum acest tur… ce mai, parca mi-as trimite cv-ul la ei. :)

    00
  8. Nu pot sa nu observ o cetate aurie langa cetatea Fagaras.

    00
  9. Ai pus numai poze urate cu cetatea din Fagaras plus poze cu suedeji de la Manutanța care n-au nici o legatura cu cetatea, mi-e destul de clar ca urmaresti sa santajezi autoritatile locale.

    Te rog insistent sa-i santajezi sa mai repare una alta si la strazi, footo-i in gura de cretini manjiti si incompetenti!

    00
  10. inteleg ca ai adus anafura cat pentru doi ani sa ai acasa….

    00
  11. La alea in care zici ca se poate urca in turn: poti urca si ca om de rand, sau doar in tura organizata de Bitdefender?

    00
  12. M-am trezit si eu sambata dimineata plictisit pe la Mures, dar cand am vazut ca toata lumea o arde pe la cetati prin Transilvania, m-am bagat si am vizitat si eu cateva: castelul Teleki la Ocna Mures, desi nu e foarte accesibil), cetatea Alba Iulia, Calnic si biserica fortificata din Garbova.

    Am observat cand veneam catre Timisoara si o eroare pe harta, mai exact Palatul Baroc din Timisoara, care e trecut intr-un camp undeva dupa Ghilad. Asta nu m-a oprit insa sa ajung acolo si sa dau un check-in :))

    00
  13. in Saes de ce nu te-ai oprit?
    ati bagat o ciorba din aia buna la restaurantu din Biertan?

    00
  14. Epic… :D

    00
  15. @Brukental – realizezi ca acolo s-au refacut grajdurile , cladirea principala e cea din varful scarilor.

    00
  16. La Viscri v-ati dus prin Bunesti sau prin Dacia?

    00
  17. Drumul prin Dacia e la fel de distrus? Anul trecut ar fi castigat lejer categoria cel mai distrus drum cu asfalt.

    00
  18. La Brukenthal arata beton ferestrele de termopan.
    Ireland Limited Edition Shamrock +1.

    00
  19. Si toate arata parca urmeaza sa se prabuseasca. Rotbav…

    00
  20. Cetatea slimnic se putea vizita vara trecuta, chiar am urcat si in turn. Oricum era in stare avansata de degradare si era de asteptat ca nu vor mai da acces turistilor.

    00
  21. Frumoasa calatorie, v-am urmarit si eu mai mult sau mai putin live :)
    Legat de urcarile in turn sau accesul in cetati, e mai mult la noroc :D
    Adica la Slimnic se poate intra in interior,daca bati la usa si se nimereste sa fie cineva acasa :)) sau suni la numarul de pe usa si vine cineva. Au si un catel simpatic pe acolo.
    De asemenea, la Cincu, se poate urca in turn. Daca v-a deschis fetita aceea simpatica, posibil sa nu mai fi putut urca din cauza marimii grupului. Altfel, cand am fost eu, cu 4 persoane, chiar ne-a invitat sa vedem cum e pe acolo :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube