De ce DropBox valorează 10 miliarde dolari

Mi se pare adorabil cum Adrian Seceleanu și Vlad Bârza și-au făcut treaba în stilul mediocru al jurnalistului IT și au trecut pe lângă un subiect atât de mișto precum DropBox și evaluarea sa la 10 miliarde dolari.

Și pentru că Vasilicii supărați pe sat nu s-au pronunțat încă pe tema asta, fiind ocupați cu poziționarea reclamelor, aștern eu niște idei pe monitor (că hârtie nu avem).

Dropbox nu valorează azi 10 miliarde

Dropbox 200 milioane de utilizatori, nu se știe câți plătesc pentru serviciile de stocare în cloud pe care compania le oferă, dar 200 milioane înmulțit cu 10 dolari din care scădem cheltuielile și apoi înmulțim cu 5 nu dă 10 miliarde. Azi.

Investiția s-a făcut ținând cont de potențialul uriaș al companiei. Care e acesta?

Potențialul Dropbox

Ideea e extrem de simplă: compania dă azi gratis un spațiu oarecare pentru utilizatorii care doresc să stocheze chestii, și face asta în special prin parteneriate cu producătorii de telefoane mobile. Rețineți asta, că e important. Ei mizează pe ideea că spațiul gratuit se va termina și oamenii vor dori să stocheze din ce în ce mai mult și 10$ pe lună nu e așa mult. Piața de smartphone crește de la an la an, sunt 1 miliard de potențiali clienți azi, din care 20% sunt deja înscriși la acest serviciu, vor fi 2 miliarde în 2015.

Dropbox are nevoie de bani azi pentru a ține serviciul pe linia de plutire încă doi ani, pentru a atrage și mai mulți utilizatori și pentru, atenție mare, a-și dovedi utilitatea. Îi arăți utilizatorului că poate avea 100 giga de fișiere disponibile oricând și oriunde și l-ai prins în năvod. Dintr-o dată 10$ pe lună nu mai e așa mult, mai ales că reversul medaliei înseamnă mutarea acelor fișiere pe alt serviciu, bătăi de cap și așa mai departe.

 

dropbox

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Sunt utilizator de Dropbox de prin 2010 cred.

    Atunci am avut inspiratia de a trimite invite-uri la toti ce-i aveam in contact list pe yahoo si si acum dupa 4 ani, din cand in cand mai primesc cate 500mb referral fee :) (sunt deja la 21GB Free)

    Il folosesc pentru share fisiere in familie / business , fiecare cu folderul lui , etc.

    Dropbox va avea succes si are succes in tarile cu 5 plinuri de benzina pe luna, la noi se merge pe sistemul „dincolo ii mai gratis ca aici” :)

    Si avand in vedere ca fisierele sunt oricum la un moment dat fizic pe HDD, mutarea la un alt furnizor va fi doar rsync-ul folderului nou.

    IMO, bataia se va da pe servicii conexe gen ‘portabilitate pe orice OS’ , free image hosting ; BOOTP , etc

    00
  2. Operatorii de telefonie mobila ofera servicii de cloud. Iar avantajul operatorilor de telefonie mobila e ca pot sa dea traficul intre telefon si cloud gratuit pe cand DropBox nu.

    00
  3. Mega puiul lui Kim Dotcom vine puternic din urma cu un bonus de securitate a fiserelor

    00
  4. La ce alternative gratuite exista pe piața eu nu înțeleg de ce ar plăti cineva pentru stocare de fișiere de uz personal. Adică poze și rahaturi de genu pot pune liniștit pe box, skydrive sau Google drive.

    Pentru fișiere ce țin de lucru e alta treaba deja, dar eu unul am preferat sa plătesc la sugarsync pentru asa ceva (btw, incă nu reușesc sa înțeleg de ce selectarea folderelor pe care vrei sa le sincronizezi nu e o chestie default la toate serviciile astea)

    00
  5. Cum sunt eu acum plecat, si folosesc doar retele mobile, nu prea ma ajuta dropbox. Pentru mine dropbox si restul, au fost ca Twitter, nu s-au prins de mine.

    00
  6. Nu am eu treaba cu cifrele vehiculate, dar nu prea vad de ce ar mai avea nevoie de inca doi ani ca sa isi dovedeasca utilitatea. Consumatorul de internet stie de dropbox de multi ani. DB e aparut din sept 2008, iar acum suntem in 2014. Sunt 5 ani jumate de cand dropbox a iesit pe piata, iar in atentia media a fost prezent in tot timpul asta. La 200.000.000 de utilizatori ce nevoie mai are de inca doi ani? In general numarul utilizatorilor scade cu timpul, nu creste, mai ales cand vorbim de cifrele astea, plus vechimea serviciului respectiv, plus aparitia unor servicii asemanatoare, gen Google Drive.

    00
    • @pono: pentru că nu sunt destui utilizatori care plătesc, de aceea are nevoie de mai mult timp. uimitor, dar nu, lumea nu știe de drobox, cel puțin ăla care și-au cumpărat smartphone low-cost și medium-cost in ultimii ani. ei sunt utilizatori noi.

  7. @Radu Luca: Dropbox-ul e perceput ca fiind independent de Apple, Google, M$ si Amazon care ofera serviciile mai degraba pentru core businessul fiecaruia. Core business-ul la Dropbox e unul: Stocare on-line.

    Din acest punct de vedere Dropbox merge cam la fel pe toate platformele mobile, lucru care nu se intampla cu aia mari pomeniti mai sus.

    Pe de alta parte in chestiile mai obscure nu prea ai incredere pentru a tine date personale.

    Asa cum zice Vali, stocarea on-line, indiferent de paranoia actuala cu NSA-ul, o sa fie power-play-ul urmatorilor ani.

    Numai sa reziste Dropbox independent.

    00
  8. E ca si cum ai spune ca Yahoo valoreaza miliarde doar pentru ca are zeci de milioane de utilizatori care le folosesc mailul. Astfel incat, daca la un moment dat vor percepe o taxa de 5 dolari pe luna, vor fi din sutele de milioane de clienti un procent semnificativ care vor alege sa plateasca. Omiti doar un aspect esential. Yahoo activeaza pe-o piata in care exista Gmail, care nu va fi prea curand pe bani, asadar odata cu introducerea unei taxe, clientii vor alege sa migreze inspre serviciul gratuit de la Gmail. E ca si cum ai incerca de maine sa conditionezi citirea unui ziar online doar contra cost. N-ai cum sa faci asta in conditiile in care sunt alte 2-3 ziare care ofera continutul gratis.

    Poti sa faci bani c-un serviciu de hosting doar pe sistemul patentat de Megaupload cu materiale piratate.

    00
  9. skydrive nu e gratuit, cel putin nu la nivelul la care il folosesc cei interesati de servicii cloud storage, cum sunt si eu. iar daca un serviciu este gratuit, inseamna ca tu esti marfa cumparata, nu serviciul. prefer sa cumpar, pentru a putea primi helpdesk si servicii, nu mokaciune si ironii gen aia e, gratis ai vrut, gratis primesti.

  10. E onedrive mai nou. Si apoi, nu ziceți altceva decât a folosi alte servicii gen dropbox (dar mai proaste) tot pana ajungeți la limita si trebuie plătit. Deci Dropbox este util si își menține Zoso argumentul. :)

    In agenție îl folosim zilnic, si clienții la fel. E default (ca Skype pt conferințe video sau Basecamp pt PM).

    00
  11. Flickr – 1TB moca pentru poze + auto upload pentru smartphone. Ce să îți mai dorești?

    00
  12. Dropbox nu este listat la bursa asa ca evaluarea este una pur artificiala. Anume e rezultatul negocierilor ultimei investitii (majorari de capital): Uite va dam suma asta si vrem atatea % din firma. Ah, asadar daca cu suma asta iei atatea % inseamna ca per total compania valoreaza atat. Pana la IPO nimeni nu are banii aia cash. ;)

    00
  13. Cloud.mail.RU

    1 Terra daca activezi aplicatia smartphone. Ca sa mai dau o alternative.

    00
  14. @decoder: cat de important e faptul ca merge un serviciu sau altul pe diverse platforme tine de nevoia fiecaruia. Eu prefer SkyDrive si Mega – unul pentru integrare, celalalt pentru securitate si spatiu liber.
    Pana acum n-am gasit vreo problema cu SkyDrive din cauza ca tine de M$: aplicatia de Android merge brici, are toate feature-urile de care am nevoie, suport am si telefonic de la M$ si pe live chat … iar Mega e foarte bun pentru backup la chestiile importante + bulk storage temporar.

    Serviciile astea au aparut dupa Dropbox ca ciupercile dupa ploaie si sunt destule care si-au gasit cate o nisa (Box are un API beton pentru enterprise, mai e unul al carui nume l-am uitat care se integreaza cu unele site-uri de file sharing, etc).

    00
  15. Yunio (www.yunio.com) o alta alternativa (chinezeasca) care ofera 1Terra, la care se adauga cate 1G pentru fiecare zi in care iti accesezi contul.
    Are clienti pentru orice sistem de operare, poti sa iti partajezi orice folder din computer cu un singur click-dreapta, poti sa iti vezi fisierele online, fara a fi nevoit sa le descarrci, poti chiar sa iti asculti muzica online. Viteza de upload este sub orice critica, probabil va dura mai multe zile pana va incarcati tot ce aveti de incarcat (un aceasta privinta nu se poate compara nici pe departe cu Dropbox) dar viteza de download este OK. Una peste alta cred ca merita incercat, daca nu pentru altceva barem pentru un backup secundar.
    Alte variante (despre care nu s-a pomenit mai sus) mai sunt copy.com, box.com.

    00
  16. cum ar fi să terminați cu căcaturile de servicii rusești sau chinezești? nu, serios, aici vorbim de business-uri sustenabile, pe termen lung, nu căcaturi.

  17. Daca un user ajunge sa foloseasca mega, care are pe langa dropbox si o securitate mult mai ridica, ca tot se ingrijora cineva mai sus de datele urcate in cloud, si vede si viteza cu care face upload pe mega, ma indoiesc c-o sa mai revina vreodata la dropbox, unde uploadul se misca absolut mizerabil, la fel ca downloadul de altfel.

    00
  18. Eu folosesc box.com ca sa pot sa dau la toti prietenii cu care merg prin excursii/concedii pozele. O solutie ce mi se pare interesanta: polkast.com au o aplicatie ce se instaleaza pe pc (care devine cloud-ul) si una pe smartphone…asa practic ai spatiu cat ai hdd – singurul dezavantaj: tot timpul pc-ul trebuie sa ramana pornit (din punctul asta de vedere, poate ar fi fain sa ofere si putin offline storage)

    00
  19. Toti furnizorii astia au si vor avea in viitor din ce in ce mai pregnat o mare problema – viteza de acces a clientilor la storage. Si vorbesc aici de clientii care isi folosesc si PC-ul la sincronizarea datelor, nu doar stocare pentru dispozitive mobile. Pentru ca , la fel ca la hard-disk-urile fizice, capacitatea oferita va creste (vezi si ofertele fantoma deja existente cu 1TB) dar nu poti beneficia de o capacitate mare fara sa ai si o viteza catre storage consistenta. Cam aici e bottleneck-ul . Din punctul asta de vedere, ISP-ii au un mare avantaj – detin reteaua, detin si o baza mare de clienti carora le pot oferi si serviciul de stocare la un pret mai mic ca Dropbox si ca orice alt furnizor serios storage-only si pot asigura o viteza mare de acces a datelor (storage-ul e in reteaua ‘metropolitana’). Sunt foarte multi furnizori de aplicatii sync&share acum, foarte multi vor disparea – vezi Nirvanix (nu si Dropbox, sunt prea multi bani pompati acolo, desi daca mai au probleme ca acum 2-3 weekenduri nu se stie) iar ISP-ii vor intra in forta pe aceasta piata (la nivel mondial). Deja sunt, dar proportia lor va creste.

    00
  20. Serviciul e foarte bun si dupa parerea mea profana de utilizator DB valoreaza suma aia astronomica. Dar totusi, tinand cont de faptul ca mai toti cei din strainatate cu care am avut contact stiu de dropbox de ani buni si au cont acolo deja, mi se pare putin cam greu ca serviciul sa evolueze mai mult de atat. Vorbim totusi de 200.000.000 de conturi la o popendulatie totala de 7 miliarde de oameni, din care aproape jumatate se chinuie zilnic sa supravietuiasca, nu au internet si nici nu vor avea in urmatorii 20 ani. Deci e o cifra uriasa, procentual vorbind. Ne lamurim in cativa ani cum sta treaba, ca asa dupa instinct foarte putini reusesc sa dea pronosticuri exacte.

    00
  21. Dropbox mai are o tinta pentru viitor, si probabil din cauza asta are nevoie de bani: vrea sa integreze cloud-ul in aplicatii. Ideea de baza este ca atunci cand dezvolti o aplicatie care necesita sincronizare (sa zicem „Out of milk”, cu care-ti faci listele de cumparaturi, sau vreun joc la care tii mult la highscore si badges) sa nu te mai chinui tu sa-ti faci partea de cloud, ci sa stochezi datele pe Db, folosind un set de API de la ei.

    00
  22. Link relevant vis-a-vis de ce-am zis:

    00
  23. „cacatul” ala rusesc de mail.ru e recunoscut ca sta linistit si relaxat langa gmail ca securitate si facilitati. dar deh, nu il folosesti si nu stii nimic de el rezulta ca e un cacat. eu il folosesc ca adresa principala pentru conturile web, jocuri samd, pe gmail mai tin doar adresa de spam (adica asta) + contul de youtube. dar cand am timp sa imi transfer canalul pe twitch sau dailymotion, o sa renunt si la el. la astia de la gugal s-a cam ridicat succesul la cap si nu mai stiu pe ce gaura sa te violeze. eventual iti mai fac ei cateva in plus.

    00
  24. Eu folosesc DropBox de vreo 2 ani in interes personal si de aproximativ 1 an si in interes de serviciu. In momentul de fata pachetul free e suficient pentru ce folosim noi, mai ales ca mai nou am primit toti telefoane HTC noi, iar la activarea dropbox pe aceste telefoane am mai primit fiecare in contul lui aproximativ 20 Gb. Nu stiu ce se va intampla cand acest spatiu va expira, dar in momentul de fata firma nu ar fi dispusa sa plateasca pentru dropbox. Totusi, exista si potentiala situatie in care daca reuseste sa-si dovedeasca in continuare utilitatea sa ajungem si la un abonament.
    Si exact cum zice Vali, Dropbox e serviciu serios si e singurul unde am curaj sa tin date personale si legate de serviciu nu neaparat foarte sensibile, dar parca nici stocate pe la chinezi sau rusi nu le-as vrea.

    00
  25. @coke: m-am apucat de testat mega. chiar are upload, dar varianta free are prea putin monthly bandwith.

    00
  26. The NSA document indicates that it is planning to add Dropbox as a PRISM provider. The agency also seeks, in its words, to „expand collection services from existing providers”.
    https://www.theguardian.com/world/2013/jun/06/us-tech-giants-nsa-data

    00
  27. Eu nu ma prea pricep, dar un ruter cu client de ftp + hdd de 2TB pe usb nu e acelasi lucru (spatiu de stocare oriunde)?

    00
  28. Inteleg ca $10 e mult din punctul de vedere al romanului fiindca pentru altii $10 e ieftineala.

    00
  29. Solutia va fi in opinia mea personala storage-ul, home cloud-ul. Exista solutii , software Free si hardware low cost care iti permit sa ai acces la fisierele tale, un nivel de securitate excelent fara batai de cap. Totul permanent online de la tine de acasa. Sa nu uitam ca fisierele personale pe serverele altora nu-s intotdeauna o idee buna fie si numai din principiu.
    Pentru cei cu ceva hardware mai vechi prin casa si cu chef de batut capul vreo cateva zile.. incercati FreeNAS si al sau plugin OwnCloud. Pe langa alte avantaje, va garantez ca, sigur nu veti mai avea treaba dupa aceea cu nici un seriviciu de stocare online. Motivul? Foarte simplu.. viteza de sincronizare si transfer foarte buna. Consumul unui astfel de micro server dedicat cu procesor Atom – 25 w….

    00
  30. IOS nu are un filesystem partajat intre aplicatii.
    Dropbox umple aceasta nisa: foare multe aplicatii sunt in stare sa salveze/deschida fisiere din Dropbox si sa-si sincronizeze fisierele intre device-uri (alternativa la iCloud).

    Asta il face si extrem de greu de inlocuit. Pentru ca OneDrive sa aiba succes af fi nevoie ca API-ul lui de IOS sa fie folosit de multe aplicatii din AppStore ceea ce nu am vazut sa se intample inca. La fel si cu Box si SugarSync.

    TLDR: Ce are Dropbox si nu au restul e integrarea cu aplicatiile existente.
    Din acest motiv, probabil ca e mai valoros decat cifra din articol.

    00
  31. Folosim box.com la munca, avem fisiere, de tip poze, apoi poze, excell, word , poate fisierele pot fi vizializate pe orice platforma. Colaboratori pe aceste fisere sunt vreo 300. Suntem cu box de ceva vreme si au schimbat mult.

    00
  32. @Marian: La prima vedere are sens ceea ce spui, dar numai până o păţeşti odată. Am citit de cineva care a trecut prin asta. Avea acasă soluţia descrisă de tine, mai mult decât atât avea şi un back-up pe un alt HDD ţinut în dulap într-o altă cameră. Totul a fost ok până i s-a dat o spargere şi i s-au furat ambele medii de stocare. Iar dacă stai să te gândeşti puţin, spargerea nici nu este singurul motiv pentru care poţi rămâne fără date, mai sunt câteva accidente casnice cu acelaşi rezultat.

    De aceea un back-up off-site este important. Ok să ai un cloud personal, dar cu un hard de back-up pe care îl ţii de exemplu la părinţi (presupunând bineînţeles că nu vorbim de acelaşi imobil). Sau alternativele online. Nu spun că trebuie să te bazezi 100% pe ele, dar oferă prea multe avantaje pentru a fi ignorate.

    Şi încă ceva: plug-in-uri de backup pentru WordPress ca de exemplu BackWPup merg ca unse cu DropBox.

    00
  33. Nu am termen de comparaţie, nu ştiu ce să spun. Eu folosesc BackWPup la două domenii (numai a doua îmi şi aparţine) dar ambele pe acelaşi server shared cu multe alte siteuri şi am următorii timpi:
    – arhivă 67 MB, runtime 208 secunde
    – arhivă 141 MB, runtime 650 secunde
    Finalul acestui runtime coincide cu ora la care apare fişierul în DropBox, deci include şi upload-ul.
    Deocamdată ambele back-up-uri sunt cam din topor, adică am inclus tot în afară de WP propriu-zis: baza de date, fisiere, plugin-uri. Când mai creşte volumul o să am în vedere back-up incremental sau ceva în genula acesta. Deocamdată fac doar câte un back-up săptămânal, în week-end noaptea că îmi este de ajuns.

    00
  34. Dropbox au 3-4% conversie, cred. Probabil se apropie de un miliard de USD pe an. Costurile se mai și negociază cu Amazon, de la o mărime în sus se obțin discounturi barosane, nu te uita la prețurile S3 pentru plebei :)

    00
  35. @Sakura
    Este adevarat ce spui intr-o mare masura. Problema fail-ului hdd-urilor este la ordinea zilei insa cu minim un RAID 1 si un UPS foarte multe astfel de temeri dispar. Al doilea scenariu este ca sistemul ce gazduieste respectiva solutie sa pice dar macar unul din hdd-uri sa supravietuiasca si ma refer aici strict la o configuratie minima cu doar doua hdd-uri. Poate fi transportat in alt sistem ce ruleaza un software similar chiar si temporar de pe un simplu Stick USB iar datele sa fie recuperate sau ca RAID-ul sa fie reconstruit pe oricare alt sistem pentru ca este vorba despre o solutie software, un sistem de fisiere gandit pentru asa ceva. Al treilea scenariu este furtul , ok … dar poti construi un al doilea mini server off site la un pret de nimic si face backup al datelor acolo, tot ce trebuie sa faci este sa il legi la internet. Oricum in caz de furt totul este criptat si comprimat , nimeni nu poate folosi datele stocate daca nu au parola si utilizatorul root.
    Despre backup-ul offsite sunt total de acord iar FreeNAS include solutii pentru astfel de scenarii fie on site sau off site, trebuie doar sa ii arati unde si cand sa o faca. Repet, mai bine sa ai propriile date pe serverul propriu decat pe al altora. Cred ca departamentele IT al firmelor ar trebui sa ia cat mai mult in considerare aceste solutii daca nu au facut-o inca. Investitia hardware este minima iar avantajele maxime fie si numai din punct de vedere al vitezei de sincronizare, de transfer, etc…
    Alte avantaje pentru un „home cloud” sunt multiple, Multimedia server, Streaming server, Storage, Bit torrent sync, server DLNA, Client Torrent, toate servicii, plugin-uri care ruleaza in paralel pe acelasi hardware sub protectia unei chei de criptare si a unuia dintre cele mai sigure sisteme de fisiere concepute pentru storage, adica ZFS toate administrabile de la distanta prin browser sau prin SSH.
    Personal , ca firma sau ca utilizator particular mi-as pune baza pe un astfel de mini server ( si deja o fac de ani buni fara nici o problema ) cu backup offsite pe un alt server similar ( este vorba despre o solutie obscen de ieftina pentru o configuratie minima ) decat sa ma bazez pe „cloud” unde datele sunt stocate te miri unde, necriptate si asa mai departe …
    Bineinteles, multi nu vor implementa astfel de solutii din lipsa de bani, din comoditate, din habarnism motivele fiind multiple insa pentru cei cu informatii mai sensibile dispusi sa construiasca o astfel de solutie este bine sa afle ca exista solutii de genul asta cu software solid, free, sigur rezistent la „fail” si independent in totalitate de hardware cu o comunitate internationala uriasa ce asigura dezvoltarea si mentenanta pentru astfel de solutii.
    Bineinteles exista si variante comerciale cu suport tehnic inclus dar despre acelea alta data …

    00
  36. dropbox este una din variantele alternative pentru viitor. probabil ca mai avem 10 ani pana cand o sa revenim la terminale (microsoft/linux/apple) cu stocare exclusiva la „provider”-ul echipamentului.

    distributia de date la atatea persoane este o problema pentru „unii” si cea mai rapida varianta de a scapa de ea este sa le scoti din cap stocarea acasa. dupa inundatiile din tailanda de acum vreo 3 ani hdd-urile nu au mai revenit la preturile reale ( in 2011 am cumparat 2 hdd-uri de 2 terra 375ron respectiv 325 ron samsung 204UI – cel mai ieftin hdd de 2 terra este 371 ron) si mai important nu au mai revenit la panta descendenta care o aveau preturile. scadea pretul la ele cam cu 30/40 ron la fiecare 6 luni deci daca ar fi continuat liniar aveam in momentul asta la hdd-urile de 2 terra preturi de ~200 ron.

    initial am crezut ca este un push incredibil de hdd-uri SSD ( de care eu personal sunt extrem de dezamagit in ceea ce priveste siguranta datelor, azi le ai maine ai pornit laptop-ul si nu mai sunt. pa ) dar e mult mai credibil sa fim mutati in Windows 9/10 in cloud cu totul (chromebook-urile sunt deja acolo, iar google se stie ca are de obicei 2 ani inainte celorlalti )

    00
  37. @Marian: mulţumesc pentru răspuns. O singură menţiune: soluţia propusă de tine este o soluţie pentru o foarte mică nişă a pieţei pe segmentul de persoane fizice şi ceva mai mare nici pe cea de firme. Cel puţin la momentul de faţă şi în viitorul previzibil. Într-un fel e chiar împotriva curentului. Adică majoritatea companiilor se străduiesc să-şi externalizeze cât mai multe servicii colaterale, iar tu le propui să-şi facă propriul cloud. De acord că pentru unii e mai bine/sigur aşa, dar celor mai mulţi le ajung serviciile comerciale. Pe piaţă este loc pentru ambele variante, important este ca fiecare să-şi aleagă calea de urmat în cunoştinţă de cauză.

    00
  38. Foloseam sugarsync pana a devenit platit, pentru ca poti alege folderele.
    Dupa ce a trecut pe cu plata, m-am mutat pe: https://www.logmein.com/
    Sunt de acord de platitul pentru lucruri care-mi sunt utile. Nu sunt de acord cu platitul aiurea cand exista alternative gratuite.

    00
  39. Cand o sa ai la „cloud-ul de acasa” implementarea in aplicatiile de pe iphone o sa devina o alternativa. Pana atunci, sa fim seriosi.

    00
  40. @ cireasa, exista aplicatii pentri Iphone pentru „cloud-ul de acasa”. Google Own Cloud.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube