Dragi producători de laptopuri…

Mie îmi place de HP, fac niște laptopuri decente și cinstite, exact cum trebuie să fie. Și de Samsung, ca au tras o serie de laptopuri foarte curate și decente. În continuarea discuției de zilele trecute, m-am pus în pielea directorului departamentului laptopuri de la una din aceste companii și am gândit o strategie umană pentru linia lor de produse.

Primul punct pe ordinea de zi: cine a gândit ca rama laptopului trebuie să fie lucioasă să iasă pe geam. Da, știu că suntem la etajul 22, dar ai timp până jos să te gândești la ce ai făcut.

Al doilea: cine a venit cu ideea de a schimba layoutul tastaturii, pentru a o face mai mică? Ia-o pe urmele colegului. Hai, că nu avem timp.

Așadar, vom avea patru categorii de laptopuri, după cum urmează:

SimpleBook

Le-am zice CheapBook, dar nu vrem să jignim cumpărătorii. Cele mai ieftine laptopuri din gamă, le producem cu piese de acum doi ani, cu ecrane de acum 4 ani și cu design făcut cu ciobul.

Două diagonale, 13 și 15, 4 giga de ram cu un slot pentru cei curajoși, tastatura aia proastă de acum 10 ani, cu taste care sar și cu trackpad din anii 90. Două porturi USB, unul HDMI și un card reader. Procesoare: Intel I3 și I5. Hard-disk-uri de 500 giga. Boxe de doi lei. DVD-Writer.

Target: oamenii care vor primul laptop.

PowerBook

Laptopuri cu top specs: procesoare puternice, 8 giga de ram standard, procesoare I5 și I7, HDD de 1TB sau SSD de 256Gb. Design butucănos. Diagonale de 15 sau 17 inch, două porturi USB3.0 pe fiecare parte, un HDMI, un VGA și un card reader.

Placă video dedicată. Fără boxe. Tastatura făcută să reziste la cutremure. Ecranul la fel. Webcam 1080p. Blu-Ray.

Target: oamenii care vor un laptop puternic, cu care să facă lucruri.

LightBook

Portabil în două versiuni: portabil ieftin și ultrabook. Diagonală doar de 13, SSD de 128 și 256, 8 giga de ram standard, un port USBb3.0, un port HDMI, un card reader.

Placa video integrată. Baterie să țină real minim 6 ore. Doar ecran mat, că vor lucra afară cu el și vor să vadă ceva. Difuzoare decente, nu premium, că nu îi pasă nimănui. Ventilatorul pus să sufle în altă parte decât spre coaie. Greutate maximă: 2kg. Webcam 720p.

Target: ăia care vor ceva pentru drum, să stea pe net și să descarce niște poze în timp ce o freacă prin aeroporturi, și ăia care vor ceva puternic și mobil fără să aibă 4 kilograme.

EliteBook

Laptop premium, business, cu tot ce are mai bun de oferit tehnologia azi. Diagonale de 15 și 17, finisaje frumoase, maxim 3 kg, baterie 3-4 ore, 16 giga de ram standard.

Porturi HDMi și VGA obligatorii, amprentă, cititor card, tastatură din colți de mamut, două porturi USB3.0, difuzoare premium, webcam 1080p, placă video dedicată. Blu-ray.

Target: oameni cu bani, middle și top management.


Cred că am reușit să cuprind aici toate categoriile mari de consumatori: secretarele,  oamenii pe fugă, managerii, hipsterii și indecișii. Liniile de laptopuri de azi suferă din pricina lipsei de diferențiere, se încalecă peste tot, nu oferă posibilitatea de upgrade de la o linie la alta și sunt varză ca usability pentru folosință zilnică.

Samsung făcuseră o chestie bună, 3 categorii (seria 3, seria 5 și seria 9), dar erau la fel de idioți ca și restul. De ce plm să îmi dai hdd de 500gb dacă e portabil? Dă-mi baterie!

 

macbook-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Trecand peste line-up-uri si altele, daca macar unele serii ar fi fabricate de HP, si nu de Quanta, poate n-ar mai avea cifrele alea ingrijoratoare la „reliability” :) (macar EliteBook-urile tale sa le fabrice ei, cum fac alti producatori mai seriosi cu seriile de gaming si business – apropo, ai nevoie si de o serie de gaming, cu racire suplimentara si posibilitati de modding).

    00
  2. Bine ca s-a inventat Apple!

    00
  3. HP-urile sunt naspa acum. De exemplu cooler-ele se aud de parca decoleaza un avion, chiar si in idle.

    00
  4. Eu aș fi foarte încântat și dacă le-ar da doar un nume pronunțabil și ușor de reținut.

    Exemple de așa nu: HP EliteBook 8460p XU057UT sau Sony VAIO SVF14322CXB…

    00
    • XU057UT ala e part-number-ul produsului si este afisat de magazine pentru a diferentia produsul de unul din aceeasi gama, dar cu alta configuratie.

      00
    • @punKreas, acest lucru este prea puțin important în contextul expus de mine, dar ridică probleme mult mai grave: douăzeci de laptop-uri din aceeași gamă (să zicem vaio, că tot l-am menționat) au variante cu cinci plăci de rețea, trei feluri de stocare sau procesoare diferite (și când spun procesoare diferite nu mă refer la faptul că unul are i5 și altul i7 ci unul are intel, altul are amd).

      00
    • Well, configuratiile respective sunt cerute de catre retaileri, nu se aduc asa la nimereala. D-aia vezi in hypermarket mai multe tipuri de mere (fara nicio ironie la adresa Apple), pentru ca unii prefera ionatane, altii golden etc :D

      00
    • sa-ti explic cum vine treaba… oameni care in mod normal erau designeri de cip-uri, microcontrollere, etc. au fost avansati ca sefi peste designeri de device-uri.

      mintea lor e formata pe vanzari de cipuri… en-grosisti care fac produse marcand coloane in excel. oameni fara „suflet” :)

      din pacate sunt inca majoritari in firme gen acer, asus, samsung, sony, etc.

      de aia ies device-urile asa cum ies.

      00
    • @gogo: ce sa-nteleg, ca cei care dau denumirile smartphone-urilor de la samsung, apple, htc au fost profesori de limba romana in clasa 1? :D

      00
  5. Te contrazic, exista o diferentiere clara, cel putin la HP. Exista 2 segmente, commercial si consumer. Cel commercial e alcatuit din urmatoarele game: gama low-end (nu are niciun nume, sunt trecute doar niste numere. Ex Hp 250 g2, HP 350, HP 655 etc), gama middle – Probook si gama high end – Elitebook.
    La consumer, sunt 4 game:
    – HP 15, gama low end
    – HP Pavilion, gama middle
    – HP Envy, gama high end
    – HP Spectre, gama premium

    *fly away* :D

    00
    • Da, envy, high end, care vine cu o tastatura de kkt, luft enorm, nu merg bine multe taste, comand din china replacement, vine aia intr-o luna si merge ok, mai putin o tasta. never ever hp again.

      00
    • @nume zi tu un brand care nu are piese, componente aduse/facute in China?

      00
  6. se cheama diagonala nu rezolutie.

    00
  7. Din cate stiu middle/top managment utilizeaza ultra portabile si nu 15-17 inchi. Ce pui tu in Elite se preteaza mai mult catre gameing sau grafica.

    00
  8. de ce ai nevoie de dvd si bluray pe laptop?

    00
    • Pentru că nu esti apple

      00
    • nu serios, de ce ai nevoie de asa ceva?
      cine naiba mai are discuri? sau cumva discurile sunt viitorul?

      mai ales cand poti sa iei pana in 100e un dvd/blu ray reader pe care il conectezi la laptop.

      sau poate tii discul non-stop in laptop, si non-stop te uiti la el.
      da, atunci ar avea sens.

      00
  9. Adevarul e ca si vezi peste tot pe afara oameni lucrand ceva pe un laptop. As fi curios de macar un exemplu in care folosesti outdoor un laptop si nu tableta.

    Partea cu mobilitatea ca prima caracteristica a laptopurilor devine un nonsens odata cu aparitia unor tablete cat de cat. Ori stai cu laptopu la birou si te mai muti de ici colo cu el prin sedinte, fie iti iei tableta si esti mobil in afara incintelor/departe de o sursa de alimentare.

    00
    • trenul se pune? ca pe trenul pe care il iau eu in fiecare zi la si de la munca sunt mereu cel putin 5-6 oameni lucrand pe laptop.Outdoor de cele mai multe ori e smartphone

      00
  10. De ce au ajuns sa fie mai ieftine laptop-urile decat desktop-urile medii spre high. S-a ajuns la aberatia ca o placa video mai high end sa coste cat un laptop middle. Cum naiba ?

    00
  11. Corect. Tocmai de aceea am trecut de la HP la Toshiba. Si am unul pentru „Target: oameni cu bani, middle și top management.” inclusiv 3D + Blu-ray Writer (Satellite A665) iar altul pentru „Target: ăia care vor ceva pentru drum, să stea pe net și să descarce niște poze în timp ce o freacă prin aeroporturi, și ăia care vor ceva puternic și mobil fără să aibă 4 kilograme.” fara xx-rom (Satelitte Z930).

    00
  12. Placă video dedicată. Fără boxe. Tastatura făcută să reziste la cutremure. Ecranul la fel. Webcam 1080p. Blu-Ray.

    Care draq a fost designerul care a pus un webcam, dar nu a pus difuzor?! Microfon a pus? Auzi, bai @zoso, hai ca suntem la et. 22…

    00
  13. De acord, dar eu as prefera sa am si posibilitatea de docking. (cred ca momentan e cea mai utila functie)

    00
  14. De acord cu tine cu o excepție. Pt ce franț mai trebuie blueray acum sau peste doi ani? Ca sa traga la preț sau la cantar? E tehnologic depășit de câțiva ani buni.

    00
  15. dragi producatori de laptop-uri, daca este de gaming si necesita racire… va rog nu mai astupati partile de racire cu plastice perforate..ca se arde laptopu. am un sony vaio sve17 si saracu abia ce respira prin 3 gaurele, a trebuit sa desfac laptopu si sa le dau jos.

    00
  16. de rata de retur in service care e enorma la hp nu spui nimic? degeaba e un laptop decent care se strica de 2-3 ori in garantie…am retur dublu la hp fata de vanzari de 4 ori mai mari la acer…care teoretic sunt mult mai proaste…

    00
  17. Ai uitat de WorkBook cu target-ul angajatul obisnuit corporatrist, care nu e in management. Care tre’ sa fie solid (carcasa ranforsata, canale de scurgere a cafelei/sucului pe sub tastatura), usor de administrat la distanta de catre jegosii aia de la IT, criptare hardware, internet mobil, dotat cu batranul cablu ethernet. Eventual cu docking station.

    00
  18. NOU
    #47

    HP ProBook 4530s cumparat acum 2-3 ani:
    – placa de baza arsa dupa 2 saptamani, schimbata in garantie
    – noua placa de baza s-a ars si ea acum cateva luni insa a iesit din garantie in vara anul trecut :)

    00
  19. Las asta aici si fug,,,

    00
  20. Sa-mi scuzati, va rog, „tard-ul” de langa mac:
    Si da, stiu, masinile germane sunt pentru suedeji si cocalari si strugurii sunt dulci….

    00
  21. Experiența mea cu laptopurile HP este una foarte proastă ! Am avut 2 laptop-uri HP, unul ProBook 4520s dacă îmi amintesc bine … și incă unul ceva mai vechi. În primul rând ambele aveau probleme grave în ceea ce privește ventilația și sitemul de răcire.În al doi-lea calitatea acumulatorilor… care au picat imediat ce au împlinit anul. Și în ultimul rând calitatea materialelor, la prima căzătură -> plastic crăpat

    00
  22. Ce laptop este in poza articolului? Arata bine de tot, super slim :D

    00
  23. Din pacate sunt foarte multe serii la mai toti producatorii de gunoi electronic. Niste plastice ordinare sau combinatii de plastic cu tabla care se sparg, rup uitandu-te la ele. Serii intregi care au defecte pe video (dv-urile de la Hp), defecte la racire cum au fost XPS-urile de la Dell sau seria N de la Asus care vine cu probleme de carcasa si multe altele. Cel mai urat lucru este ca producatorul testeaza aparatele cu banii clientului si daca ajungi la garantie aflii ca ai ” lichid sub tastatura ” sau laptop-ul are balamalele sarite din carcasa pentru ca esti prea brutal cu bucatica de plastic de 2 mm pe care este lipita o alta bucatica de tabla de 3 mm …….

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)