Dragi pensionari…

"În rândul publicului român există tendinţa evidentă de a «externaliza» responsabilitatea acţiunilor necesare pentru a obţine la momentul pensiei un venit adecvat propriilor nevoi. Astfel, unul din doi participanţi la studiul ING Pensii Private apreciază că «altcineva» este principalul responsabil pentru a le asigura veniturile de care vor avea nevoie după pensionare. Acest «altcineva» este reprezentat de stat – 37%, angajatorul – 11% şi familia – 3%", a declarat miercuri directorul general ING Pensii Private, Raluca Ţintoiu, într-o conferinţă, potrivit Mediafax.

Aveți dreptate! Altcineva e responsabil pentru a vă asigura pensiile. Dar atâta timp cât voi votați partide de rahat care nu creează politici pentru a apărea mai multe locuri de muncă, ghiciți ce?! Voi veți avea în continuare pensii mici.

Asta e răsplata pentru că primiți un litru de ulei și unul de zahăr într-o găleată și pentru că vă este subvenționată gigacaloria. Trăiți prost într-o țară pe care o țineți pe loc cu căpoșenia voastră. Bravos!

filme-rambo-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. „da era mai bine inainte, de ce sa votez cu altii?”

    00
  2. Principiul de a plăti pensia altcuiva e foarte prost. Descurajează responsabilitatea individuală.

    00
    • Teoretic, in momentul cand a fost creat sistemul, era o parghie pentru implicarea societatii in educarea noii generatii; era una din motivatiile pentru care s-a finantat educatia obligatorie = mergeau la pachet astea doua, platesc azi pentru educatia copiilor, astia o sa imi plateasca pensia maine. Acum nu mai functioneaza in nici o parte a ecuatiei – nici educatia (costuri prea mari, inflexibila, durata prea mare 12 ani fata de inceput cand era 4 ani) nici pensiile (costuri mari, durata de viata mare, standard de viata crescut).

      00
  3. din pacate studiul nu se refera la pensionari ci la „viitorii pensionari” adica la noi toti; in rest ai dreptate, asta e tot ce ne-a invatat comunismul: intodeauna altcineva e responsabil (pentru orice)

    00
    • Exact asta e nasol de fapt, că nu ne-a „învăţat” comunismul că altcineva e responsabil, ci ne-a impus cu forţa/frica. N-aveai voie să deţii valută, n-aveai voie să deţii sume mai mari de bani (canci economii) n-aveai voie să investeşti (ce e aia SRL?), nu puteai face efectiv nimic. Statul ştia el cum e mai bine şi dacă îndrăzneai altceva se putea termina urât de tot.

      E ca şi cum ne-am aştepta ca nord coreeni cărora li se calculează hrana pe baza de calorii, să fie brusc investitori pe bursă dacă ar fi o revoluţie şi ar cădea Ponta lor.

      Noi cei care am crescut în altă generaţie în schimb n-avem nici o scuză, pensie de la stat NU vom vedea, este clar, iar cei ce se bazează pe guvern vor fi ca cei pe care îi vedeam în anii 90 la proteste. Protestezi cât protestezi, dar tot flămând rămâni.

      00
  4. Insinuezi cumva că Syl e pensionar? :D

    00
  5. Cu Sly ce-ai avut? A facut 3 Erori de Sacrificiu si poate va veni si al patrulea.

    00
  6. Sa ma corecteze cineva, dar stiu ca la americani, nivelul de trai este mai ridicat si la fel si puterea de cumparare. De asemenea saracia este mai mare decit in Europa. Nu ai inteles articolul, nu este despre x vs y, este despre faptul ca suntem retardati mintal, nu poti sa faci acelasi lucru din nou si din nou si sa astepti efecte diferite aka: nu poti vota cu comunistii si sa astepti sa primesti pensie buna, daca economia nu merge nu ai de unde.

    00
    • Is retardati mintal pe naiba. Hotilor si oamenilor lenesi le-a fost intodeauna mai bine in comunism, ce o tot bagati pe aia cat de rau le-a fost lor. Ba din contra, le-a fost mult prea bine. Prost au trait aia capabili si muncitori asa ca aia nu-s retardati deloc, is doar niste smecherasi (cu exceptia celor care din diferite motive de sanatate nu au cum sa lucreze) cu masca de amarat care observa ca cu cat se adancesc mai tare in capitalism cu atat le e mai rau. De-aia o tin pe aia cu pe vremea lui Ceasca era mai bine, pentru ca lenesilor, hotilor si incapabililor chiar le era mai bine.

      00
  7. Mai Zoso, majoritatea care voteaza cu pomana nu citesc aici. Nici macar nu au internet si nici nevoie. Sau daca au, stiu doar de fb, mail si cancan.
    Ei au nevoie de mancare…cine le da mancare e zeu…nu-i intereseaza prin ce mijloace.

    00
  8. eh, ash! zica lumea orisice eu votez cu pesede!

    la fel si tinerii pensionari de pe strada care-s fericiti nevoie mare ca le-a indexat ponta pensia cu 20 de lei!
    Pontaiti-va!!! Pontaiti-va!!

    00
  9. Nu inteleg ce vrei sa zici. Pensiile in Romania sunt de cele mai multe ori mai mari decat salariile celor activi. Adica 1000 de lei cat e pensie normala e mai mult decat ce primesc multi care muncesc o luna intreaga. Deci, au votat bine pana acum.

    00
    • Cat de greu e sa ne documentam putin?

      Pensie medie in Romania – 844 lei – https://www.capital.ro/cati-pensionari-mai-sunt-in-romania-si-care-este-pensia-medie.html

      Salariul minim in Romania – 900 lei – https://www.zf.ro/analiza/salariul-minim-va-creste-de-la-1-iulie-la-900-de-lei-ce-implicatii-imediate-va-avea-aceasta-majorare-12835383

      Salariul mediu in Romania – 1719 lei – https://www.mediafax.ro/economic/salariul-mediu-a-crescut-in-iulie-cu-1-9-la-1-719-lei-net-13210426.

      De ce naiba facem afirmatii fara acoperire? Chiar atat de greu e sa verifici ce spui?

      00
    • @Jordan, e corect ce ai spus, dar incomplet! daca aduni nr de pensii si nr de salariati o sa iti dea mai putin decat numarul de adulti. Asta inseamna ca o parte din adulti pot sa aiba venituri dar mai mici decat salariul minim si nici nu sunt pensionari. Facand o medie, @fanulumocanu are dreptate: salariile celor activi sunt mai mici decat veniturilor celor cu pensie. Cei activi sunt si cei care traiesc la tara, din propria munca, fara sa castige nici macar salariul minim pe economie. Pe care i-ai sarit din linkurile tale.

      00
    • ca sa dau si linkuri:

      În trimestrul I 2014, rata de ocupare a popendulaţiei în vârstă de muncă
      (15-64 ani) a fost de 59,5%. (40.5% nu se ocupa cu nimic salarizat, fie sunt someri 7.2% fie plecati fie lucreaza in gradina proprie) Corelat cu cei 40% care nu au apa curent si canalizare.. cam pe acolo cred ca e.

      http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/somaj/somaj_Ir_14.pdf

      (nota! am considerat „salariul celor activi = venitul celor activi” pentru ca altfel comparam mere cu pere – salarii cu pensii. Pensiile sunt venitul celor intrati la pensie)

      00
    • @alexnicolae – asa, sau cei care sunt teoretic someri sunt platiti la negru, cum sunt platiti 50% din mediul privat. Si astia sunt sariti din calcul.

      00
    • Jordane, o mica mare corectie.

      Pensia aia e valoare neta. Salariul minim e valoare bruta, scade si taxele platite de angajat din el. Cam 20%.

      Da, un muncitor activ cu salariul minim primeste un pic peste 700 de lei in mana. Adica o cam ia in mana.

      Si mai tine cont si de inca o chestie minora. La o familie cu doi pensionari, venitul mediu e de doua pensii impartit la doi.

      La o familie cu doi copii, venitul mediu e dat de doua salarii impartit la patru.

      Exemplu: la o familie cu doi angajati cu salariul mediu si doi copii, avem venitul pe cap de familie cam 3400/4=850 de lei

      Compara cu pensia medie.

      Si familia asta active de acum nu mai capata ever apartamente cvasi-gratuite, cum a capatat familia aia de pensionari de la tov Iliescu.

      Nu vreau eu acum sa intarat lumea pe pensionari, ca si eu am parinti si sunt pensionari.

      Dar problema e ca toata lumea le plange de mila, desi sunt multi mai chinuiti in tara asta, dar pe aia nu ii baga nimeni in seama.

      00
  10. prostii. ce ING si alte scamatorii, visinescu are pensie 3200(cica ar fi avut 6000) de lei. si nu a stat cu mana goala intinsa. a avut un pendulan in ea. si e pensionat de prin 80 si ceva. grefieri,intendenti,femei de servici prin MAE, SIE etc intrec orice pensionar obisnuit. nu-i totul sa muncesti in viata. conteaza si unde.

    00
  11. Sa ma corecteze cineva, dar stiu ca la americani nu exista sistem de pensii asa cum exista in romania. Oamenii investesc bani in diverse fonduri si traiesc de pe urma lor atunci cand aleg sa se retraga din campul muncii.

    Cum era daca acelasi sistem era si in Romania?

    00
    • Era prost.
      Fondul de pensie al „intreprinderii” e furat in America la fel cum se fura fondurl de intretinere la bloc. De administrator. De fapt la ei se fura legal: i se spune faliment. Moment in care constati ca nu mai poti in stare sa lucrezi iar banii pe care i-ai pus deoparte nu mai exista. Nu primesti nici macare ul kilogram de faina si-o galeata de plastic.

      00
    • Asta e cel mai comun sistem la ei.

      00
    • Dear, te corectez eu. Exista sistem de pensii de guvern, ii zice Social Security, si se plăteste din paycheck printr-o taxa. Nu e foarte mult, dar exista. Apoi exista sistem privat de pensii (401k), unde tu Gigel pui un procent din paycheck (exista un maxim) si angajatorul pune aceeași suma sau un procent din suma depusă de tine (depinde de angajator). Banii astia nu sunt impozabili. Se vor investi in diferite fonduri, ii poți împrumuta (cu dobânda), ii poți retrage (tot cu dobânda). In principiu angajatorul iti trimite un pachet cu locurile in care iti poți face investiția, tu alegi unde si cat, si ei se ocupa de restul.
      Nelămuriri? :)

      00
  12. Bun articol dar degeaba, idioţii şi pensionarii oricum nu te citesc.

    00
  13. Politica de stanga ineamna un pic mai bine in urmatorul an si dezastru pe termen lung. Fiecare dintre noi suntem direct responsabili pentru cum o sa o ducem la batranete. Statul nu trebuie sa imi dea, doar sa imi administreze cat poate el de bine banii.
    offtopic:
    Auzeam la ceva stiri: „noi traim in conditii insalubre si nimeni nu face nimic!”
    Pai la naiba, tu traiesti in conditiile alea, ce ai vrea, sa vin eu sa-ti fac wc in casa? sau sa te las la mine la dus? Fa-ti conditii de trai salubre mexicanule.

    00
    • Politica de stânga înseamnă ceea ce a însemnat întotdeauna:

      Un stat puternic, în spatele căruia se află o elită care profită maxim din lipsa de independenţă financiară a popendulaţiei.

      00
    • Nu exista elite de stânga. pot fi doar haite, hoarde și cloace

      00
  14. Da, concluzia ta cu pensionarii care tin tara pe loc prin votul lor cretin e valabila. Dar chestia asta nu poate fi contracarata decat printr-o prezenta daca nu masiva, macar decenta a tinerilor la vot. Sau a celor de varsta medie. Adica aia care te citesc.
    Cati dintre noi nu am auzit in cercul de prieteni ca nu ii intereseaza politica, ca e o curva, ca oricum toti fura etc? Dar tot pe aia i-ai auzit injurand guvernul, politicienii.
    Adica sesizezi ca se traieste rau, dar tu nu esti interesat de politica, e o curva etc, nu votezi si astepti ca rezolvarea sa pice din cer.
    Iesiti la vot daca vreti sa nu mai atarne atat de greu kilul de ulei si de faina!

    00
  15. @Tim, democratia nu inseamna sa votezi dintr-un pachet de carti foste comuniste; democratia inseamna sa fie conditii egale si echitabile pentru toata lumea in cursa pentru alegeri. Asta inseamna sa ai aceleasi drepturi cu Ponta sa fi pe lista de candidati – in Romania nu este democratie acum pentru ca nu poti in mod real sa faci asta; e intentionat facuta legislatia astfel incat sa nu poti sa ii concurezi.

    In Romania de exemplu sunt necesare zeci de mii de semnaturi sa faci un partid, in tarile civilizate sunt necesare 2 semnaturi. Asta inseamna ca in UK, Germania sunt sute de partide care pot sa vina cu alternative. In Romania sunt doar cateva partide nascute din pixul unuia. In practica e acelasi partid PCR – cu aripa 1, 2,3.. care a facut legislatia astfel incat sa nu poata sa apara concurenta.

    00
  16. Cand am zis eu ca trebuie interzis votul la pensionari mi-au sarit in cap toti comunistii de pe aici.

  17. Atat doar!!

    00
  18. Pai si pe cine sa alegi, nu au fost toti la guvernare… sau rotit absolut toate partidele care conteaza si rezulatul: fix pix. Asta ca sa votam partide ca sa ne fie bine nu mai e de actualitate, ar trebui sa fim prosperi fara sa avem frisoane ca e base sau Ponta la guvernare…
    Si da, pontaiti-va :)) .

    00
  19. Bun. Am inteles.
    Ce-i de facut? (vorba lu’ Lenin). Sa mergem la vot si sa votam pe cineva care, odata ajuns presedinte, sa bage o mana de pietricele in rotitele masinariei PSD, astfel incat sa nu-si faca de cap (prea mult) baietii-si-fetele lui Ponta, in urmatorii ani. Pe cine?

    00
  20. prostul nu-i capabil sa-si dea seama de propria prostie… deci degeaba te chinui tu sa le dai explicatii atat timp cat galeata aia cu ulei si zahar e gratis, e acolo si e palpabila… prostul alege mereu ceea ce vede nu ceea ce ar putea vedea.

    00
  21. Nu exista penstii private in Romania. Am incercat ceva cu capitalizare si ghici ce….iei doar jumatae din ce depui +-10% dupa 6 ani. Pai mai bine stai cu ei la saltea, sau in banca, sau accepti pensia mica si gata.

    00
  22. Eu unul nu am sa am asteptari 100% de la stat pt ca voi muri de foame.
    Am acel 2% pe obligatorie, compania vireaza multi bani pt mine statului (deci vor veni niste bani si de aici) si mai am de gand sa imi fac privata dupa ce imi iau casa.

    00
  23. Pe pensia (pepefonie, un fel de cacofonie cu pe) privată nu m-aş baza nici cât pe cea de stat. Cred că este evident că pilonul de pensii private obligatorii (şi celălalt, dacă sunt deja destui bani în el) vor fi naţionalizate de un guvern socialist care are deja un deficit imens la pensiile de stat, deficit care va creşte şi mai mult odată cu reducerea electorală a CAS-ului. Banii de la pensiile private ar acoperi cât de cât gaura creată cu CAS-ul, atât cât să o mai tragă până la sfârşitul mandatului, apoi mai văd ei pe cine cade nenorocirea. Orice alte scenarii (creştere economică, reducerea evaziunii şi alte blablauri) nu sunt susţinute de fapte.

    O idee aparent interesantă, deşi am mai citit-o de-a lungul timpului în diverse locuri. Interesantă, dar nu ţine cont de o serie de factori care pe termen lung influenţează sectorul imobiliar. Scăderea demografică va elibera locuinţe, va scădea preţul lor. Guvernarea proastă accentuează migraţia, amplificând punctul anterior. Perspectivele economice diferite pe zone geografice. Sistemul de învăţământ neperformant scade cererea de chirii în jurul centrelor universitare. Etc. Pare o idee bună, dar parcă nu prea. În plus majoritatea popendulaţiei câştigă mai puţin pe lună decât ar trebui să economisească lunar în scenariul acesta. Eu cred în diversificare, orice schemă de economisire pe termen lung trebuie să includă mai multe componente.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile