Dragi jurnalişti de criză…

Citind editorialul lui Tiberiu despre jurnalismul pe timp de criză mi-au trecut prin cap câteva motive pentru care nu are dreptate şi n-ar trebui să îşi plângă breasla.

Mogulii care acum vă dau afară sunt cei care acum 3-5 ani v-au ridicat salariile la cer. Oh da, aţi fost bucuroşi atunci şi aţi sărit din ziar în ziar, în funcţie de care plătea mai barosan. Şi aţi dus-o bine de tot anii ăştia, pentru că nu poţi afirma că un reporter merita 3.000 lei salariu pe lună. Sau nişte faliţi gen Andrei Gheorghe sau Robert Turcescu 1 milion euro pe an.

Mogulii fac afaceri. Atunci când trebuie să taie, vor taia din salariile voastre astronomice. Din multele deplasări sau din bonurile de masă. Pentru că, şi ştiu că nu vreţi să acceptaţi asta, salariile nu oglindesc performanţa voastră, ci concurenţa dintre moguli. Voi aţi fost marfa de schimb. Au luat-o, au folosit-o, nu şi-a meritat banii, gata cu distracţia. Iar criza e prilejul cel mai bun să vă mai taie din nasul luat la purtare.

Da, visul frumos a luat sfârşit. Ştiţi voi, visul ăla în care ameninţaţi că plecaţi în altă parte, visul în care, dacă azi vă dădeaţi demisia de la Urzica, mâine vă angajaţi la Cactusul pe salariu dublu şi beneficii triple. Acum ar cam fi timpul să munciţi mai mult decât până acum. Ştiu că aţi uitat salariile de 160 lei de la Cronica Romana din 1998. Aţi uitat însă şi cum să faceţi articole bune sau anchete care să mişte lucrurile. Şi dacă le face cineva, nu ştie nimeni de ele.

Niste cifre, luate tot de la Tiberiu şi confirmate de alte surse:

Adrian Toca – şef departament web – avea 35 milioane pana in ianuarie, apoi i s-a marit la 48 plus bonus 150 mil ca sa nu plece la Cancan, apoi, ca sa nu plece la Adevarul Holding, i s-au dat 80 mil in mana;

Vincenţiu Mihaiu – adjunct şefului departamentului web, 60 mil, dar avea 30 pana in ianuarie, plus 150 de milioane.

Restul de 10 oameni de la web au peste 30 mil leafa minima.

Vi se pare ok ca nişte gogoşari care habar n-au pe ce lume sunt şi în afara de a fi analfabeţi şi proşti grămadă se ocupă cu ciordeala (îi includ aici şi pe ăia de la realitatea-caţavencu, că e şi sportul lor favorit, mai ales că şi ei au salariile mari degeaba) să aibă salariile atât de umflate fără a performa aproape deloc? Ah, muncesc? Nu s-ar zice.

Aceeaşi problemă ar trebui să şi-o pună şi cotcodacii de la Gândul, Cotidianul, Capital şi restul de presari care ţin cu dinţii de salariu şi nu vor să vadă că fabrica la care se fac că lucrează e în galeată. Nu, nu e doar managerul de vina ca merge prost. Şi sclavii care trag la rame trebuie să îşi asume o parte din vină, că e şi fabrica lor.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Am trait multi ani dintr-un salariu de jurnalist, infim daca ne raportam la ce salarii au vedetele sau pseudovedetele actuale. Prea mult spus si „infim”, conditiile erau cu totul altele, dorinta de a face o treaba buna ne tinea motivati si in perpetua miscare, mercenariatul era aproape exclus. Incepusera din anii 94-95 megasalariile pentru vedete, Tatulici era unul dintre cei care luau supersalarii, facea treaba putina si ii fuma pe colegii din redactie, pentru ca nu voia sa-si cumpere tigari. Se pare ca acum se reaseaza piata muncii, dupa ani nebuni in care salariile si pretentiile au luat-o razna.

    00
  2. 100% adevarat. Respect zoso. Niste nesimtiti!

    00
  3. Zoso, tare as vea sa te contrazic, dar cum as putea? Ai dreptate cand spui ca prea ne-am jucat de-a oferta si contraoferta, apoi ca multi incompetenti si impostori au ajuns la salarii pe care nu le-ar merita prea curand. Nu mai spun de functii. A fost o degringolada care a schimbat piramida valorilor. Ar fi trebuit poate sa subliniez ca ne meritam soarta pentru ca ne-am lasat incalecati de nonvalori si ca editorialul meu deplange soarta gazetarilor adevarati. Din pacate, acestia sunt din ce in ce mai putini, multi s-au reorientat catre alte domenii, altii au ramas pe drumuri sa viseze, iar presa continua sa scoata pe banda rulanta nulitati cu pretentii de VIP din ziua in care intra pe poarta fabricii de produs mass media. Tare as fi vrut sa te contrazic! Pacat ca nu pot.

    00
  4. pen’ ca’m intrat, descultzat, in institutzia pre numele iei „zoso”, nu poci fi decit de acord; aprob si semnez…

    00
  5. Sunt de acord cu tine pe jumatate. Accept faptul ca ziaristii au fost folositi de moguli, transferati daca vrei, precum fotbalistii. Doar ca, in cazul jurnalistilor, problema este mai grava deoarece, odata cu „transferul” s-a cumparat si constiinta respectivului. Aici au gresit „trasestii” din presa.
    Cei cativa ani de bunastare in mass media au avut si parti bune. In primul rand, jurnalistii au inceput sa se imbrace mai bine. In al doilea rand, salariile mizerabile din anii 2000 promovau un adevarat cult al spagii printre ziaristi. Odata cu cresterea nivelului de trai imi place sa cred ca nu a crescut si spaga.
    In rest….suntem sub vremuri.

    00
  6. coane zoso, ce mentalitate de patron ai… bravos

    00
  7. Am doi prieteni care lucreaza ingineri la Airbus. Cand a inceput criza, ei fiind relocati la Hamburg, erau speriati ca vor fi primii dati afara. Dar nu.
    Seful lor le-a spus o chestie pe care am retinut-o: „Aceasta criza va cerne incompetentii. Voi nu trebuie sa fiti ingrijorati.”
    Acum, sper ca nu din cauza romanilor care lucreaza acolo cad avioane :) dar ce a spus nenea ala merita retinut: „Aceasta criza va cerne incompetentii.”
    Incompetentii pot fi incepand cu femeia de serviciu si pana la directorii generali din orice companie.

    00
  8. Da, Zoso, ai demontat un mecanism vechi de cand exista banii.
    Sunt cele doua stari:
    -prima, in care se face performanta si asta aduce Banii in domeniu (vezi fotbal, handbal, presa, divertisment tv)
    -a doua in care, cu bani, se creaza vedete care aduc inapoi si mai multi bani. Investitorii au grija doar sa nu le plece vedetele si le pompeaza bani in sume astronomice. Cu timpul (imbatranire, criza economica, scaderea interesului) beneficiile incep sa scada si atunci Banii pleaca. Si ori se revine la starea de performanta, ori domeniul moare.
    Si uite-asa se fac reduceri in presa, in curand (foarte) in televiziune, uite cum incep sa plece banii din fotbal…
    E ciclic, e legic, are model matematic.

    Ce e tulburator este ca „vedetele”, oameni cu pretentii intelectuale mari, nu vor sa inteleaga asta si sunt convinsi „ca ca ei nu e niminea”, ca sunt de neinlocuit, ca au o putere magica si in afara sistemului care i-a facut vedete, ca sumele acelea imense primite abia acopereau valoarea lor care e, oricum, inestimabila. Se simt nedreptatiti si se plang.
    Nu inteleg nimic.

    Credeti ce va spune un om care a trecut prin asta si care, din fericire, s-a reinventat de cateva ori de atunci.

    00
  9. @djslash: esti un trist. 100%. Daca ai dubii legate de ceea ce-ti spun, da-mi de stire si-ti explic. Ma bazez insa pe faptul ca te cunosti destul de bine.

    00
  10. @cristi: Unde se intimpla asta, in Germania?
    Romania e o tara sucita rau, nici criza nu o indreapta.

    00
  11. NOU
    #11

    zoso, dreptatea ta e atat de perfecta, incat se fisureaza de indata ce generalizezi :))

    00
  12. NOU
    #12

    Am senzatia ca ai mai scris articolul asta de cateva ori pana acum, dar formulat altfel.

    00
  13. NOU
    #13

    @ cristi: da, la hamburg in mod sigur asa stau lucrurile; si, pe ici pe colo, si pe la noi, incompetentii si oamenii „fara de care se poate” vor fi primii trimisi la plimbare; lor li se adaugam, insa – tot la noi – si cei incomozi, cei care nu fac parte din tabara, cei imprevizibili si cei „nesiguri”; e un trist adevar ca sub pretextul unei crize reale se vor regla conturi dupa criterii pur subiective. sigur ca asta face parte din regula jocului, dar uite ca uneori a fi competent e o conditie necesara, dar nici pe departe suficienta :)

    00
  14. presa romana –> amatorism

    00
  15. ai dreptate in parti esentiale dar, ca si altadata, remarc pacatul generalizarii; e ca si cum am cadea de acord ca 2 bloggeri is tampiti si am zice ca toti is batuti in cap

    00
  16. Si ce daca ii balacaresc altii, cainii latra leafa merge portofelul se umfla. cine ar recunoaste ca si el/ei ar face la fel. dar cand vezi atatea putori care nu fac nimic sau muncesc doua zile pe luna si ia de trei ori mai mult, poti sa lucrezi putin si prost sau sa-ti dai demisia. dintre doua rele o alegi pe cea mai putin rea. din cauza asta s-a ajuns ca angajatii sa accepte micsorarea salariilor (sefii nu). de ce patronii aleg sa tina multi si prosti? poate ca prostii suporta mai usor lipsurile si greutatile.

    00
  17. ai mare dreptate, zoso. din pacate putini „palmasi” pot sa accepte ca e mai bine pentru ei sa aiba un salariu mai mic decat sa nu il mai aiba deloc. jurnalistii romani au un soi de patriotism de breasla extrem de pagubos si au impresia ca, jurnalisti fiind, sunt undeva deasupra tuturor si li se cuvine orice. in romania jurnalismul e o afacere inainte de orice altceva si pe undeva e normal sa fie asa. jurnalistii cu adevarat buni sunt aceia care reusesc sa isi faca meseria bine si sa aduca profit prin munca lor FARA SA SE COMPROMITA PROFESIONAL. e greu, de aia aceia sunt cei mai buni. oricum, trei sferturi (daca nu si mai mult) dintre cei care isi spun jurnalisti in romania sunt de duzina, cu sau fara ei ar fi exact acelasi lucru. e bine ca acum se mai limpezesc apele si in presa.

    00
  18. Criza e in jurnalism din mai multe puncte de vedere, nu numai al banilor, dar si caracterul sau competenta sunt cam la pamant. Ca sa nu mai zic de imaginea breslei, pentru care tre’ sa le multumim „politicienilor”, „vedetelor” si nu in ultimul rand, lui mircea badea, caruia ii urez sa faca ce fac eu vreo luna, asa, pe salariul meu.
    On topic: pacat c-a trebuit sa vina criza sa ne dam seama ce manageri retardati avem. E vina lor ca s-a ajuns aici. In foarte multe relatii, cearta pleaca de la bani, dar e bine, ziaristii care au pile prin corporatii vor ajunge acolo, unde, foarte probabil, vor fi dati afara pentru incompetenta, c-avem o gramada de exemple.

    00
  19. NOU
    #19

    Ai zis-o! Pe jumatate! Citind insa postul tau, evident ca am citit si Editorialul lui Tiberiu, si nu ma pot impiedica sa nu-i adresez autorului (adica lui Tiberiu asta, nu’s cine e el) o intrebare: Nu ti-e jena? …”restrictiile financiare isi pun amprenta asupra jurnalismului de calitate” Ne spui si noua care este ala jurnalismul de calitate? nu acuma, in perioada de mare criza ci anul trecut, in plin boom economic – care era atunci jurnalismul ala de calitate? unde era el si unde trebuia sa ne uitam dupa el. Da-mi si mie 3 exemple de editoriale valoroase scoase anul trecut in „jurnalismul de calitate” – poate vrei sa spui jurnalismul de PROASTA calitate. Cu exceptia unor cazuri absolut izolate, care nu fac decat sa confirme regula, eu nu am vazut pana in prezent in Romania jurnalism de calitate, asa… ca „breasla” ca am vazut ca te referi si la asta, ca fenomen de masa. Face referire Tiberiu la un editorial al lui Robert Turcescu. L-ati citit careva? asta e exemplul acela relevant de jurnalism de calitate? un articol prin care autorul se straduieste sa ne convinga ca demascarea lui Ridzi de catre jurnalistul de la GSP este un „ultim spasm al cîinelui de pază al democraţiei înainte de a cădea într-un somn adînc, fără vise cu libertatea presei şi jurnalişti independenţi”, si nu o actiune vizibila cu ochiul liber din avion de taiere a surselor de finantare pentru mult apropiata campanie basesciana orchestrata de adversarii lui politici (unii din ei, ca are din belsug). Asta este jurnalismul de calitate pentru care Tiberiu scrie un epitaf neverosimil de verosimil, pe care desigur ca l-am crede daca nu am trai in Romania si nu am fi renuntat de mult sa mai citim „jurnalismul de calitate” ca si creierul uman are o limita de toleranta la platitudini. Tot asa am crede si articolul lui Turcescu, desigur, daca nu am trai in Romania si nu am avea ochiul bine exersat in citirea de astfel de ineptii prin presa, desigur complet independente ca si constiinta jurnalistica si necomandate de nimeni, absolut obiective si nepartinitoare.
    Trecand cu vederea salariile indecente pe care le-au luat pana acum oameni a caror scriitura nu te-ar duce cu gandul nici in cele mai negre cosmaruri la jurnalism, pentru cine e de fapt scris acest maret si plangacios articol? pe cine apara el? Nu vi se pare ca e cam ca revolta alora care lucreaza la CFR, care practic spun „stim ca suntem prea multi angajati, ca nici buni profesional nu suntem, ca CFR nu are ce face cu noi, da nu conteaza, noi iesim in strada ca sa ne garanteze statul locurile de munca si salariile alea bune cu sporuri pe care le luam pe degeaba. Adica Tiberiu vrea ca noi sa credem ca daca nu ar fi criza si „presiunea mogulilor” jurnalistii nostri ar creste peste noapte o constiinta profesionala, pe care nu au avut-o niciodata pana acum, si ar fi independenti si poate ar invata sa si scrie frumos romaneste, sa verifice naibii informatiile alea de le publica, sa nu publice 10 ziare din acelasi segment aceeasi informati cu aceleasi cifre in acelasi format, sa faca investigatii jurnalistice pe bune si alte vitejii din astea? da unde zacea dom’le atata potential neexploatat in breasla asta de nu l-a vazut nimeni pana acum izbucnind pe undeva? Ce poate fi mai simplu deigur decat sa afirmi ca presa e 90% prost condusa. Da cine te-mpiedica frate sa pui mana pe fraie si sa o conduci bine? ce sunt ineptiile astea ca „mogulii” angajeaza indivizi incompetenti si prosti si amante si etc. Crede cineva ca mogulii astia caca bani in fiecare zi cand se duc la baie si nu au pe ce sa ii dea decat pe prosti, incompetenti si amante cand de fapt, ar fi „etic si moral” ca cu acesti bani ei sa finanteze „o presa independenta si obiectiva”? Fii atent fraza: „Le doresc jurnalistilor inregimentati in diferite trusturi sa scape de sclavie si sa nu ajunga in insectar”. Eu cred ca autorul nu stie ce spune!! Cum sa le doresti sa scape de sclavie unor oameni care nu stiu ce sa faca cu libertatea? Sclavia e singura lor sansa de supravietuire!!!! Ce vrei sa faca oamenii astia eliberati brusc de sclavie??? Ce stiu ei sa faca sa castige o paine, ca in mod clar nu jurnalism. Vreti independenta jurnalistica? Puneti mana si castigati-o! nu va impiedica nimeni, si in mod cert nu criza va sta in cale! Da realitatea e ca nu vreti nici unul asa ceva, e mult prea riscant sa fii independent ca te-jura lumea daca nu e de acord cu tine si e mult de munca. Si cine are chef de munca daca se poate si fara si daca mogulul plateste? Wake Up Dude! articolul este mai mult decat jenant, si cel al lui Turcescu asemenea. De fapt al lui Turcescu este chiar mult mai prost decat al lui Tiberiu.

    00
  20. NOU
    #20

    articolul tau este mai mult decat rautacios de la primele propozitii. „de cand merita un reporter 3000 de lei” ??? vreau sa te intreb eu pe tine: cand ai facut ultima oara reporterat? cand ti s-au umplut adidasii ultima oara de noroi sau ape relatand de la o greva sau inundatie? cand vei trai multe din mizeriile la propiu pe care le indura un reporter (ma refer unul bun, muncitor), poate iti vei da seama ca oamenii acestia merita mai mult de 3000 de lei si trecuti pe cartea de munca. este usor sa ai mii de euro, sa stai cu fundul pe birou si sa visezi la ce ar putea scrie un reporter. mai greu este sa faci meseria asta. e adevarat ca jurnalismul e mizerabil, jurnalistii pot fi jegosi, dar nu generaliza. in viata – in cea de reporter – am invatat ca lucrurile nu sunt albe sau negre, ci in diferite nuante de gri. toate bune! respect pentru reporteri!

    00
  21. NOU
    #21

    Intr-adevar, poate ca un reporter merita 3000 ron, da eu cred ca acel reporter este unic, nu sunt 2 ca el. sau poate ca sunt 2-3, hai sa nu fim rai. Nu am nimic cu oamenii aceia, care indura ce indura, poate ca sunt baieti (si fete) de comitet, da vreau sa vad si eu reportajele bune unde sunt. Pe bune, dati-mi si mie cateva exemple ca nu vreau sa mor prost. poate nu am eu dreptate si am nedreptatit cu comentariul meu breasla. Accept orice fel de exemple ale jurnalismului de calitate. Sau reporterismului. ca eu cred ca oamenii la munca nu sunt platiti pentru ce indura ci pentru ce produc.
    Scuzati virulenta, am un mare cui pe acest domeniu de activitate penca nu il face nimeni ca lumea la noi.

    00
  22. Eu cred ca voi nu stiti cat inseamna 3000 ron. :)) Ma refer in cheltuieli, nu in portofel. :P

    De acord, in contextul actual si mai ales aplicandu-se la media tarii noastre poate nu merita. Dar ganditi-va ca nemtii au 1500 euro doar ajutorul de somaj.

    00
  23. NOU
    #23

    3000 de lei este enorm… In conditiile acestei tari. Vrei mai mult? Pleaca! Sau munceste ca, asa cum spune si reclama, Romania s acreasca prin bun simt si responsabilitate… Cum puii mei sa ma simt cand am de x lei dupa 10 ani d emunca, lucrez destul, am experienta o gramada si vine un pusti de 26 de ani si imi spune contrariat ca el sub 1000 de euro nu poate sa gandeasca job ca si-a luat nu styiu ce masina si are rata si nici nu se gandeste sa plece din bucuresti, iar in bucuresti este chiria mare.

    Desi daca ar pleca la 60 de km ar avea chiria la jumate.

    Ce vreau sa spun? Corect sa vrei sa ai bani, sa te dezvolti. Dar mai si munceste pentru ei. Eu, ca si alti cititori de aici, nu am vazut decat extrem de putine articole de calitate in ultimii 5 ani. Dar pretentiile sunt primele. Mai este o emisune la TV unde respectivii fac rating nu din calitate…ci din scandal. dar macar patronii lor nu au ce sa le imputa. Aduc bani. Din pacate cu mult sub limita profesionalismului. Poate ca asta a creat drumul acesta envoios de la profi la non profi…

    00
  24. NOU
    #24

    3000 de lei ti se pare enorm? dar ce faci tu, bogdan radu, cu 3000 de lei? poti face o lista de cumparaturi pentru noi, de dragul argumentului? dar pe aceasta lista sa se afle neaparat si chiria, cheltuielile lunare pentru casa, mai pune si o haina, macar la doua luni, plus mancarea, obiecte de igiena, etc. ajunge aceasta suma? 3000 de lei, cel putin, ar trebui sa fie salariul minim actual. au trecut 20 de ani de la revolutie, dar mentalitatile nu s-au schimbat. ba suntem mai comunisti ca niciodata. cind vom invata sa cerem ce meritam si sa nu ne multumim cu putin? si apoi, cine suntem noi sa judecam cine, ce si cum scrie, ca sa merite 3000 de lei in presa?!cred ca lucrurile sunt judecate mult prea superficial de persoane care nu stiu nici macar cu ce se mananca meseria asta, ce presupune munca de reporter, cat trebuie sa muncesti ca sa ajungi in varf. eu daca as fi mogul, as da acest salariu unui incepator, macar din respect pentru meserie. repet, nu incurajez si nu admir nonvalorile, iar in breasla sunt multe. cu timpul vor disparea. asteptati sa treaca criza. acum se cerne valoarea.

    P.S. cunosc sentimentul, de frustrare de altfel, cind un pusti de 26 iti ride in nas ca nu e necesar sa muncesti atat pentru bani multi sau ca el nu se trezeste dimineata pentru banii pe care ii castig eu acum. asta e noua generstie. si, sincer, e mai desteapta ca noi, cei care ne trezeam la 6, munceam 12 ore pe zi in presa, pentru 7 milioane. noi suntem fraierii, bogdan radu, ca nu stim sa cerem mai mult. nu sa cersim, ci sa cerem ce ni se cuvine.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile