Dragă Chrisa Dobreanu…

Am citit articolul tău despre bloggerii pișcotari și ți-am citit și CV_ul.

Prima chestie: nu știi să scrii. N-ai cuvintele la tine, nu știi acordul subiectului cu predicatul, nu ai nerv, nu știi câte i-uri se pun unde și așa mai departe. Deci orice analiză din asta despre ce fac alți oameni care trăiesc din scris e pornită din start cu un handicap major.

Creative Class a luat nastere din iubire pentru arta, dorind sa ofere publicului consumator de creativitate o opinie analitica si avizata despre modalitatea in care se manifesta arta in Romania.

Am râs.

Doi: tema blogului e varză pe foarte multe planuri. Nu e nici măcar una aspectuoasă vizual, deci de unde atâta artă? Alt handicap.

Trei: la finalul articolului dai niște surse. Bloggerii dau linkuri, pentru că ele întăresc opinia exprimată în articol. Află ce sunt alea și folosește-le.

In Romania, fenomenul a capatat un adevarat avant la inceputul anului trecut, cand anumiti bloggeri de moda au fost premiati pentru activitatea lor de diverse publicatii. Despre cine si cum se dau premiile in Romania, in general, vorbim alta data.

S-avem pardon. Bloggingul a căpătat avânt când au început mai multe vedete să își facă blog, când politicieni aveau blog, când au fost un pilon în alegerile politice din 2009 încoace. Deci neinformare.

Da, bloggerii si persoanele publice din showbiz sunt platite sa promoveze diverse produse. Unii promoveaza doar ceea ce le place sau ce ii reprezinta, altii nu tin cont si accepta orice colaborare care le aduce un beneficiu financiar sau de imagine.

Băi, ești nebun?! Ce inside info aici, fiți naibii atenți, că vă spune Chrisa unde a buricul bananei!

De ce cunoaste blogging-ul abia acum o crestere? Pentru ca abia acum bloggeri au atins un numar de followers demn de luat in seama de companii, care in sfarsit ofera bugete financiare pentru promovarea online- blog!

Iar tâmpenii debitate aiurea.

Astfel au aparut bloggerii de umplutura, cei mai cunoscuti dintre ei sunt „bloggerii mocangii” sau cei care si-au facut blog pentru a primi lucruri gratis. Activitatea principala a „bloggerilor mocangii” este sa mearga la evenimente! The more, the merrier!

Cine îi cheamă? Exact.

La aceste evenimente, „bloggerii mocangii” se pot bucura de un pahar de prosecco, pot primi voucher cu reduceri sau ceva gratis, in schimbul carora trebuie doar sa mentioneze produsul respectiv pe blog. Plus, isi fac poze la panou ca sa aiba ce posta pe retele social media, spre invidia prietenilor non-bloggeri, dar cu job-uri reale.

De asta sunt chemați, să producă conținut pentru social media. Că nu îl vede nimeni, asta e o discuție pe care trebuie să o ai cu cine îi cheamă.

Trist este ca foarte multi bloggeri de moda nu au simt estetic, nu inteleg rolul cromaticii si al proportiilor, nu mai vorbesc de nivelul scazut sau inexistent al creativitati in stilul lor vestimentar.

E ca și cum ai avea un blog numit creative class cu o temă mizerabilă și ai scrie extrem de agramat sfaturi pentru alții.

Dragile mele, a avea un blog de moda nu presupune doar a purta haine frumoase si a face poze, ci mult mai mult, presupune a-ti construi o imagine, este o forma de exprimare a stilului personal, preferabil creativ si consecvent.

Ce imagine își construiește o tanti care nu e în stare să pună numărul de i-uri corecte?


Nu zic că ce spune ea acolo nu are o urmă de realitate și că e multă impostură în zona asta, dar, pana mea, când dai de un text scris atât de prost de o tanti care se pretinde high class și ea e varză, parcă nu te poți abține să nu te întrebi daca nu cumva descrie fenomenul din interior.

Deci, pe când o Creative Class de limba română?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

43 comentarii

  1. Off:
    Cineva dă sursa, minuneee :)) Cred că unii bagă la cap că nu e frumos să furi.
    https://www.promotor.ro/news/atentie-daca-va-luati-masini-din-pitesti-leo-e-tepar-mare.-16034355

  2. Pe mine la fata asta m-a suprins următorul lucru: ai tu școli făcute prin afară, ai lucrat la Stela McCartney, Alexander McQueen și ai ales să îți faci blog în România… Pe bune???

  3. Stai, în 2016 există oameni care se plâng că sunt „prea multe bloguri”? (da, știu că valoarea comentariului ăstuia e inestimabilă, dar încă am flashback-uri cu discuția asta… din 2007-2008)

  4. ‘Nu zic că nu ce spune ea acolo nu are o urmă’

    Se intampla si la case mai mari.

    • typo vs i-uri.

    • Nu e scuzabil în contextul ăsta. Atunci când corectezi pe cineva trebuie să te exprimi impecabil. Să dai exemplu. Parcă tu sustineai asta. Chiar și în articolul ăsta?!

      Și i-urii pot fi typo dacă scrii de pe telefon, ai tastatura ruginită, ai reformulat fraza, sau alte manele pe care sigur le știi că te-ai lovit de ele.

      Nu sugerez că ce-ai scris nu ar fi adevărat, că habar nu am ce și despre ce scrie duduia aia.

    • ai dreptate. un typo nu e scuzabil.

  5. Fata asta e genul ăla de proastă pretioasă pentru care scrisul cu diacritice e un moft, în timp ce n-are nicio jenă să strecoare câte trei-patru „englezisme în fiecare frază”. Așa pentru nivelul de coolness. Și da, a scris de TREI ori „blogeri” cu un „i”, acolo unde se impuneau doi. Deci n-are cum să fie typo, ci prostie. În rest articolul e o mizerie pentru că, deși spune niște lucruri relativ adevărate, distinsa blogeriță n-are coaiele să dea nici măcar un nume.

    • de unde atatia grammer nazis in Romania? A iesit limba romana din starea in care se afla de cateva sute de ani si n-am auzit? Cat timp inca se pun intrebari de genul „cati i trebuie sa pun?”, cat timp se pastreaza cuvintele extrem de greoaie din slava, si cat timp toate inventiile care conteaza au denumire in engleza, asteapta-te la lb romana sa scada in folosinta ca si pana acum: vertiginos catre irelevanta.

      „blogeri” cu un „i”:
      Cuvantul „bloger” nu exista in DEX. El este un cuvant din alta limba preluat aproape 1:1: „blogger”
      Deci cand te gandesti cati „i” sa pui, gandeste-te „nici unul, trebuie folosit asa cum e”. Pt ca nu exista „blogeri”, ci „bloggers”.

      P.S. Intrebati-va parintii despre multipli „i”. Suna a inventie inutila comunista. Practic ce rezolva 3 „i” si de nu s-ar rezolva cu 2?
      O sa fiti surprinsi sa auziti ca inainte nu existau 3 „i”, iar inventia asta pur 100% comunista ne costa si azi. Asa ca data viitoare cand comentati subiecte gramaticale ganditi-va ca limba este inventata de oameni, iar in cazul nostru am dus o lipsa de materie de calitate.

    • @kmlx,
      mă uimești, prietene!
      Deci nu existau 3 de ‘i’ înainte? Și, oare, cum articulau cuvântul ‘copii’?

    • @kmlx grammar*

  6. @offtopic – Romania e pe prima pagină pe Imgur: http://imgur.com/gallery/Jm4pb

  7. Pentru diacritice doamna ar putea investi în proiectul meu de pe Kickstarter: Romanian Cherry G83-6104 / G83-6105 Keyboard.

    De fapt orice este invitat să investească :)

  8. Bai nene, totusi…ce ma framanta si ma roade pe mine destul de mult e cand o sa inceapa „cernerea” bloggerilor cu talent si dedicare de plevusca?
    Adica cum plm toate loazele care stau pe banii lu’ tati sau a lu’ iubi, toate femeile care la 27 de ani stau cu parintii dar nu vor in ruptul capului sa se angajeze cumva intr-o corporatie, toti hipsterasii si hipsterasele ajung sa-si faca bloguri, vloguri, sa gaseasca 50.000 de followeri si doar prin participari la evenimente, la piscoturi si prin multa bagare n seama ajung sa faca efectiv bani din asta?

    Ziceai ca Geanina „Hidroencefalie” Balaban e cu ceva campanie in Brasov, adica femeia e deja VIP orice ai zice, desi pe fond, intr-o lume in care blogurile nu ar fi existat, Geanina ar fi fost cel mult secretara sau vreo corporatista mediocra? cu ajung pustii corditi si pustoaice tari in clanta gen tequila sau zmecta sa aiba juma de milion de followeri? inteleg ca generatia 30+ in Romania e formata in buna parte din indivizi cu IQ sub 80 insa in plm, tinerii sub 30 par si mai retardati daca astia mai sus mentionati plus alte scursuri ajung sa fie „reprezentantii”, trend-setterii generatiei „tinere” din Romania.
    In afara de nwradu sa-mi bag pl daca gasesc ceva content serios si „muncit” pe bloggurile din Romania.

    • 1. nu se vor cerne niciodată. agențiile au nevoie de numere. și 32 oameni la grămadă la o lansare decât 10 și buni. eu nu merg la lansări, că stau în alt oraș și de obicei lansările sunt o ciorbă ieftină, în care rar apuci să pui mâna pe produs. așa că e un concurs de imprejurări: bloggerii se bucură că îi bagă cineva în seamă, agenția se bucură că are lume la lansare, clientul se bucură că agenția a făcut treabă. ce a ieșit la final nu contează, nici oamenii din agenție, nici cei de la client nu citesc bloguri.

      uite cum e la o lansare. tu l-ai mai chema pe boul care nu ți-a lăudat produsul? https://zoso.ro/lansare-samsung-nx30/

      2. tineretul nu se uită la tv, că n-are la ce, desenele actuale sunt complet imbecile, iar cele vechi nu mai sunt in legătură cu tinerii. așa că onlineul e satisfacția lor, plus că se pot uita la ce vor ei.

  9. Vali, este corect dragile mele, daca la asta te referi: http://www.dictie.ro/dragele-mele-sau-dragile-mele/
    Nu am citit blogul drei. Eu citesc doar subiectiv, groparu si petreanu. Uite ca si zoso, din cand in cand. ;)

  10. Logo putin „inspirat” din creativecommons.org?

  11. LOL

    M-ai facut sa-mi aduc aminte de asta https://web.archive.org/web/20071218131341/http://www.bobbyvoicu.ro/blogosfera-veche-si-blogosfera-noua-succesul-se-masoara-in-cm.html si de 2007.

    Madam pare trecuta de cateva zeci de primaveri, dar o arde ca o pizdulica.

  12. O sa aveti salarii de 4000 de lei din bloguri cand o sa am eu 4 case, 4 clase am deja. Au blogurile si siturile personale o influenta ceva de speriat, dar voi visati in continuare. Pana la urmatorul catalog emag, nu cred ca nevoie de ce se vinde pe aici.

  13. „numărul de i-uri corecte?”
    nr corect de i-uri

  14. Mi se pare ca simplul fapt ca este bagata in seama este prea mult. Fiecare persoana are dreptul la opinie si chiar sa isi facă opinia publica. Daca nu o consider interesanta, nu o sa mai intru ca sa o citesc si punct.

  15. e fina deliei .. asa a ajuns in zona de fashion cu bani multi pompati in fundul ei de si-a luat aere

  16. Ce e cu toate non-valorile astea? Ziua si articolul cu idiotii

  17. Tipa si-a facut lucrarea de dizertatie pe tema Haine Organice Binecuvantate O_o

    Lucrare de disertatie, Master Moda, UNARTE.
    “Haine Organice Binecuvantate” reprezintă o colectie vestimentara comerciala realizata din materiale naturale, „vii”, incărcate cu simboluri şi mesaje pozitive menite să protejeze purtătorul atât din punct de vedere fizic, psihic cât şi spiritual.

  18. Lasand la o parte faptul ca autoarea e o fandosita/semidocta/superficiala/etc, are dreptate.

    Asta cu castigul din blogging e penibila. Speciala pentru cine tine un blog ca sa faca bani: mergeti la munca si nu mai fiti invidiosi.

    Altfel e simplu: hai sa scriu un articol de 3 pagini despre marile calitati ale produselor X si Y pentru ca m-au chemat intr-o cladire de sticla si au pus piscoturi cu creveti pe masa sau stiu io ce se mananca pe acolo (nu am participat vreodata la asa ceva, ca muncesc, nu am timp si nici blog).

    Doi la mana: Acum 10 ani citeam acelasi lucru aici: cat de neprofesionisti sunt neprofesionistii. Ca nu dau link-uri. Ca au teme proaste. Citind in 2016 asta, parca ma intorc in 2006.

    Blog-urile sunt demodate, sunt aproape ca Windows 95 fata de Windows 7. Si prolifereaza un public inchis si de nisa. Pe bune, iti faci blog in 30 de minute si asta inseamna ce ? Cu totii avem un nume si un prenume dar faptul asta in sine nu inseamna ca ne comparam cu altii care au si ei: de exemplu Donald Trump sau Robert Bosch.

    Cu piscotarii a zis-o foarte bine, fara suparare. Iar Zoso… cred ca e singurul blogger cu cap din tara asta :) O seara frumoasa tuturor! Si o vorba de tinut minte: „Fiecare pasare pe limba ei piere”.

  19. Aceste cuvinte ne doare.

  20. Ai văzut cum le pică unora ceva sau când vor să intre şi ei în sfera subiectului pe care-l descriu, mereu bagă clişeul „E la modă să X” sau „De ce Y e popular” sau „Cum de a ajuns Z să fie trendy/trendi” ?

  21. Addendum la ce am scris adineauri.

    Dacă nu e „popular”, „trendy” sau „modă”, atunci e „ce se face acum(a)”.

  22. Nu reusesc sa mi dau seama ce fel de oameni sunt in target ul fatucii asteia. Ca sa ajungi la articole,ai un homepage irelevant si un meniu,ca la magazine. Dar ea nu vinde nimic. Titluri-subtitluri in engleza,textul unu in romana unul in engleza. Si are articole idioate in care descrie evenimente la care au participat 10 oameni,atat de relevante sunt. Imi pare genul care isi ia paturica cu ea si merge in parc pe iarba cu un Coelho in geanta si se pune sa citeasca 2 pagini dupa care scoate un ditai DSLR u ca sa surprinda sublimul naturii,un caine facandu si nevoile pe un copac si rahatul de pe alei.
    Si modul in care e scris articolul ala despre bloggeri,pare scris cam cu acelasi entuziasm cu care copiii de 12 ani scriu,dupa 2-3 melodii ascultate de la Dragonu,cum lumea e condusa de 15 oameni la o masa si vor sa spele popendulatia pe creier si sa formeze un grup Illuminati in care daca ai un triunghi pe cravata sau oriunde,esti automat membru.

  23. Cum ziceam la alt articol, este întotdeauna surprinzător să vezi cu ce oameni împarți aerul patriei…
    Btw, are dreptate Bill Burr, suntem prea mulți pe planetă, ne trebuie o epidemie, un asteroid, ceva să mai rărească turma!

  24. Logo-ul creative class e foarte creative, e fix logo-ul https://creativecommons.org

  25. m-am imbatat eu sau singura greseala din citatele din acest articol este un i lipsa la „bloggeri” de aici „Pentru ca abia acum bloggeri au atins un numar de followers” unde oricum eu simt un „unii” inainte de „bloggeri”?

    in ce priveste lipsa diacriticelor… m-as exprima mai dur dar o sa zic doar atat… sa scrieti voi o comanda in consola oricarui sistem de operare folositi, o comanda in soft-ul pe care il folositi in principal la munca sau un script in vreun limbaj de programare, oricare ar fi ala, cu diacritice in romana. atunci si numai atunci imi voi instala un layout de tastatura pentru limba romana.

    si pentru englezisme mai cititi o data paragraful de mai sus. fi-v-ar gatlegau’ si nasufletele si bijuteria mataranga de ras sa va fie.

    ah, da… gagica pare un pic pretioasa si in acelasi timp pe langa… ca si vali de altfel. el stie 2 si bune, fonturi si cutii automate. hai sa-l hatearim pentru asta.

  26. am reusit sa citesc doar pana la „poze calitative”
    ca si cand as zice ca am in pivnita niste mere cantitative

  27. Si cand voiam sa-mi fac blog…
    Am o problema, nu-mi plac piscoturile, pot fi inlocuite cu varza murata? :)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile