Dragă Adriana Mariș, câteva lămuriri

Ai scris asta azi pe feisbuc, și pentru că am prieteni care te respectă, dă-mi voie să te lămuresc cu câteva faze.adriana-maris

Profesorii sunt niște rotițe într-un angrenaj. Majoritatea depind de salariul și așa mic și nu por deschide gura de teama represaliilor. Nu doar concedierea, ci o întreagă avalanșă de tactici pe care le-am mai descris pe aici. Profesorii nu pot lăsa corigenți prea ușor. Profesorii nu sunt pregătiți mai bine pentru că în sistem nu rămân decât cei care lasă capul jos și acoperă mizeria, cei care ar vrea să schimbe ceva sunt repede descurajați sau goniți. Să spună ceva un profesor este ca și cum, să îți explic pe limba ta, tu ai fi depins de salariul tău de la Realitatea TV și ai fi spus pe post în fiecare seară că patronul e un hoț ordinar.

Părinții sunt ocupați sau nu au chef. Când nu ajung acasă rupți de oboseală, știu că învățământul e gratuit, că doar asta li s-a spus, deci nu e treaba lor să se ocupe de copiii care sunt neglijați pentru că sunt 28 sau 32 în clasă. Știi ce mi s-a spus când am zis că sunt prea mulți elevi în clasa fiului și învățătoarea nu are timp nici măcar să controleze ce fac toți? Să îl mut! Unde, că toate clasele sunt pline!?!?!? Păi, asta nu e treaba noastră…

Altfel, trăim deja într-o societate de neputințe. Într-o lume plină de putințe, n-am fi auzit de Adriana Mariș, pentru că n-ar fi existat Realitatea TV sau Adevărul, pentru că Sorin Ovidiu Vîntu și Dinu Patriciu ar fi fost magazioner și, respectiv, arhitect, n-ar mai fi finanțat presa cu bani făcuți cu ajutorul politicienilor corupți și n-ai mai fi avut serviciu.

Toți luptă, dar mai prin batistă, așa, cum luptai și tu când erai la “Adevărul” sau “Realitatea TV”. Pentru că, dacă tu îți pierdeai locul de muncă dacă deschideai gura greșit, unii pot sfârși muritori de foame sau părinți cu copiii persecutați.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. pai si atunci ce facem, dl. Petcu? i-o sugem toti lu’ Dragnea pentru ca el ne da banii? (direct pt. bugetari, indirect pentru privati, da, da, ati auzit bine bai corporatistilor, daca dragnea fucks it up, se cara corporatiile cat ai zice peste).
    deci merita chiulit o saptamana de la munca si stat in piata, blocat parlamentul si guvernul pana pica ambele sau pozitia ghiocelului si asteptam sa inceapa sa se care corporatiile sorosiste?

    00
    • nu boss, nu o sugem. putem merge la vot in loc de partie.

      00
    • nu, plecam sau deja am plecat din tara. sa vedem cat timp mai are „daddy” bani de pensii.

      00
    • Voi ăștia care toți insistați cu mersul la vot, chiar credeți că un vot e un cec în alb?

      Am mers la vot, și? Să nu mă mai bag?!

      00
    • Da , nu mai bine pleaca „daddy” din tara ?

      00
    • Nu serios, ce p**a mea e cu avalansa asta de „vai, sa mergi la vot, nu pe partie”? Cine sta si analizeaza/urmareste ce a facut fiecare, daca a fost sau nu la vot? Si daca n-a fost pe partie, ci la vot si l-a votat pe dragnea&haita, atunci ce mai aveti de comentat? Din partea mea sa-i trimita dragnea si cu solguta pe partie pe toti cei care au peste 50 de ani, sa nu mai voteze, ca de asta a iesit psd-ul. Sau nu va plac generalizarile?

      00
  2. „tu ai fi depins de salariul tău de la Realitatea TV și ai fi spus pe post în fiecare seară că patronul e un hoț ordinar” asa cum cum a facut Aneta Sangeorzan?

    00
  3. In mare parte ai dreptate (sa stii ca inca mai exista si profesori pregatiti si cu pasiune). Exista clase chiar cu 36 de elevi. Acolo vin copiii, adusi de parinti, pentru anumiti profesori (in special de mate). Unii profesori de mate trebuie sa ia chiar cinci clase, ca asa e nevoie. Un astfel de profesor are 5*aprox. 34 elevi=170. Daca mai are si vreun doctorat facut pe bune prin Franta (bursa guvernamentala franceza), iar salariul e vreo 2400 lei, se pot oare intelege anumite lucruri? (daca ai doua lucrari pe semestru, inseamna 340 lucrari, pe care parintii le diseca punct cu punct si comparatii la infinit; iar asta e nimic din ceea ce ai de facut)

    00
  4. ca să parafrazez un citat celebru, aici suntem ca în Yukon-ul secolului 19: supraviețuiesc doar cei dispuși să trăiască în stilul local și corupt

    00
  5. Ma uit la B1, ocazional la Digi si la Realitatea, dar n-am auzit de ziarista asta… Sunt de acord ca ministrul Pop e periculos de prost, dar ati uitat cand ii puneati la zid pe Miclea si pe Funeriu, care aveau si scoala, si viziune…? Ati sarit 50 de metri cand a spus Basescu ca Avea dreptate, iar profesorii sunt doar o parte a problemei (sa curga minusurile, am citat din presedinte…)

    00
    • Iara ai dreptate. Cât o fi fost Băsescu de rău, cât de jos o fi ajuns acum, a pus un Funeriu la învățământ, a încercat să privatizeze sistemul sanitar…dar noi am vrut o singură casa de asigură, noi am vrut PSD ul. O să avem un singur manual și încet, încet un singur partid (deocamdată un USL spart in mai multe partide). Așa că spor la treaba Livache.

      00
    • Boss, cine l-a pus la zid pe Funeriu?

      00
    • Mai toti prostii care si-au vazut progeniturile in pericol sa ia note mai mici odata cu implementarea unui sistem real de evaluare a competentelor.
      Saracul Funeriu a atentat la bunastarea viitoarelor generatii de paraziti si incompetenti cu diploma.
      Toti fotbalistii au trebuit sa astepte 3 ani ca sa poata da din nou examenul de bacalaureat la 35 ani. Pai oameni suntem?

      00
  6. Cand miorlaie o pisica pe uatevă topic iar un motan in calduri ii raspunde cu eleganta nu acum iubire ca ne aud vecinii

    00
  7. Cam are dreptate. Daca profesorii ar avea putina demnitate ar putea face ceva, ca sunt printre putinii care au sindicat la nivel national, dar in sistem au ramas prea putini care sunt oameni si prea multi care sunt bugetari. Se gandesc doar sa-si pastreze postul caldut pana la pensie. Iar de parinti ce sa mai zici, pe marea majoritate nu-i intereseaza decat diploma de absolvire, sa adune cat mai multe hartii, ca tot romanul.

    00
    • Vara asta catedrele de educatie fizica pentru suplinitori s-au impartit la ora 3 si jumatate noaptea…
      Mi-e mie scarba de sistemul de invatamant, daramite celor care activeaza in cadrul lui….

      00
    • „Se gandesc doar sa-si pastreze postul caldut pana la pensie.”

      Tu te gandesti ca multi daca fac zgomot si deranjeaza sunt dati afara si nu prea au sanse sa se angajeze in alta parte? Crezi ca toti sunt profi de mate sa se faca ceva in it cativa ani pana gasesc ceva mai bun?

      Cat priveste parintii si diplomele, da, multi sunt cam idioti (ma raportez la geniile pe care le vad la serbari la maica-mea in clasa), insa tot ce pot spune e ca s-au adaptat cerintelor. Peste tot se cer hartoage ca sa ai o sanse, asa ca fa rost de hartoage.

      00
  8. Daca totul pute asa tare in invatamant, de ce inca nu exista o criza de profesori? Din cate stiu, ca sa fii profesor ai nevoie de 1 bucata facultate, 1 bucata curs de pedagogie. Nu exista „facultate de profesori”. Pe medici ii inteleg, dupa 10 ani de facultate, nu mai ai cum sa dai inapoi.

    00
    • ba criza exista, dar nu e mediatizata, exista ditamai criza dar parintii sunt plecati in afara la munca si nu stiu. exista ditamai criza si convergenta si divergenta dar cine sa stea sa o puna sub lupa? astia care sunt absolventii de diplome fara valoare sau pupincuristii de partid? nu prea curand, noroc ca mai avem internet si cursuri online cat si profesori care fac meditatii ca altfel nu mai aveam criza aveam direct catastrofa.
      duduia e prosta sa plaseze mingea in terenul profesorilor, se stie foarte bine ca daca nu pleci capul esti foarte repede dat afara si trimis pe la vreun sat sa te inveti minte, asta e coruptia din romania, politicul are monopol pe orice si stim foarte bine ca sub orice monopol nu ai altceva decat iz de dicatatura iar cand dictatorii sunt niste inculti n-ai altceva decat o bomba cu ceas dar poate noi ne-am obisnuit sa tot ticaie..

      00
    • E o criza, dar e tinuta sub pres, chestiile astea nu aduc audienta si nici voturi (plus ca arata cat de idioti sunt marii conducatori).

      Ca sa-ti dau un exemplu, cand am fost eu in scoala primara am fost 24 de elevi in clasa in clasa I a (in 1997) si 22 cand am terminat clasa a IV-a.

      Acum 2 ani, maica-mea a luat o serie noua. 38 in clasa I-a, si toate clasele aveau un numar egal de elevi.
      Nici nu aveau scaune, a trebuit sa facem rost de 3 scaune, tembelii au comandat prea multe banci (banci bleh, pupitre din alea cretine care se rup cand te uiti la ele) si prea putine scaune.

      00
  9. Dear Adriana esti in calduri ?

    00
  10. Tot sistemul e prost conceput. Scopul educatiei e de gasi fiecarui individ un loc in societate, nu de a face clasamente. Atata timp cat esti incurajat sa inveti pentru note si nu pentru a acumula cunostinte scoala e degeaba. Si corigentele si reptentele sunt cea mai mare prostie pana in clasa a8a. E imposibil ca unui copil sa ii placa si matematca si romana si fizica si biologie in acelasi timp si sa fie la fel de bun la toate. E misto cand apare la teveu ministrul si arunca o promovabilitate la bac de 70%, dar cu restul ce facem? Ii trecem direct in somaj. Cel mai misto ar fi: stii sa scrii? Stii sa citesti si sa faci ceva operatii matematice de baza si daca iti place mai mult sa conduci tractoare sau sa bati cuie in lemne, mergi si fa asta. Nu te mai stresez pana la 18 ani cu toate teoremele si textele. Si eu ca stat pied bani si resurse cu tine si tu iti pierzi niste ani. Din cauza asta, cei care nu iau bacul nu au nici o idee unde sa o apuce, pentru ca efectiv nu stiu sa faca nimic, habar nu au ce le-ar place sa faca si prefera sa stea degeaba. Dar e mai misto de cautat modalitati de sifonat bani facand tot felul de manuale inutile in loc sa cauti solutii reale. Ca doar de asta mergea societatea noastra asa prost, ca nu aveam manuale la sport si dirigentie.

    00
    • Pleci de la ipoteza ca lumea ar dori sa munceasca sau sa isi gaseasca „un loc in societate”… Te-ai gandit ca poate ipoteza este gresita? Ca poate sunt care refuza sa munceasca – pentru ca societatea le permite sa traiasca si altfel (viata ieftina – in special in rural, mosteniri, bani de la parinti plecati, ajutoare sociale etc)?

      Mai mult, chiar crezi ca majoritatea stie sa scrie? Eu observ ca ii bate romana de ii indoaie – asta desi au facut si niscaiva invatamant superior.

      Si daca stiu sa scrie, esti sigur ca pot formula „ceva”? Sau ca pot intelege un text pe care il citesc? Statisticile spun ca suntem campioni (in UE) la procentul de analfabetism functional (printre altele, lipsa de intelegere a textului citit).

      Educatia, scoala, profesorii au, fiecare, vina lor. Dar si societatea trebuie sa regleze niste treburi si sa le frece niste suturi in popou. Altfel, nu face decat sa sporeasca numarul analfabetilor si incapabililor.

      00
    • Promovarea unei materii se face cu nota 5, nu trebuie sa excelezi la toate daca nu-ti plac.

      00
    • Spune-mi tu, cum unul care abia poate sa faca inmultiri, impartiri, adunari si scaderi poate sa treaca la matematica cu 5 in clasa a10a? Cum il pui tu pe el sa iti rezolve functii, integrale sau ce se mai preda atunci cand el abia stie sa faca 2+2? Iti spun asta pentru ca am un var, agricultor de mic si ii place la nebunie ce face, dar el doar operatiile matematice de baza le stie. El de mic voia sa fie fermier, asa ca s-a facut fermier. Pune-l sa rezolve a+2=10 si o sa creada ca l-ai injurat, dar intreaba-l cum se rotesc culturile, cand e cea mai buna perioada de semanat si o sa crezi ca e un geniu al agriculturii.

      00
    • Clasa a x-a nu mai e obligatorie.
      E adevarat, tampita de Abramburica a distrus scolile profesionale si de meserii, dar nu te obliga nimeni sa faci liceul daca nu esti apt.

      00
  11. Dacă tipa asta a supt-o prin batistă, ce să mai zic de profesori? După cum ai explicat că nu pot face (aproape) nimic, înțeleg că ei încă o sug, deci nu văd de ce te iei de un om care măcar a evoluat în gândire.
    Suntem unde suntem pentru că bugetarii din orice sector preferă să nu raporteze greșeli, erori, propuneri, etc. de teamă să nu-și piardă locul de muncă. Rezultatul e că pierdem toți, nu doar la capitolul educație, ci și la sănătate, infrastructură, orice. Și când se trezește unul și le atrage atenția și celorlalți, nu e bine. Faptul că până la un moment dat a fost prost anulează dreptul de a atrage atenția, se știe.

    00
    • Dacă tot îmi iau minusuri, bonus: măcar în sistemul de sănătate a mai apărut câte unul care să sesizeze DNA, dar în cel de învățământ nu.

      00
    • E usor sa ii condamni ca nu iau atitudine, dar ai incercat sa te pui in locul lor? Nu, pe bune, fix in locul lor! Adica absolvent de ceva stiinte umaniste, intr-un oras mediu spre mic, in care dreptatea e alora care impart.
      Si mie in locul lor mi-ar fi frica, frica pentru painea de maine – sistemul e astfel croit incat te pot zbura usor daca misti in front. Da, sigur, exista tribunale, faci contestatii, dar pina la verdict mananci ce? Aici la corporatie imi e usor sa dau din gura cand nu imi convine, dar acolo …

      00
    • Asta-i culmea, să-i scuz că sunt complici la distrugerea educației pentru folosul lor individual. Emilia Șercan în „Fabrica de doctorate” spune că așa se surpă fundamentul unei națiuni și tind să fiu de aceeași părere.

      00
  12. Asa e romanul, intotdeauna stie unde sa arunce pisica moarta. Niciodata n-o ingroapa la el in curte.

    00
  13. facts:
    – sunt 237000 profesori in Romania (2016); singura categorie profesionala din Romania, grup profesional, gasca, grup cu interese si nivel de cultura compatibil, in fine, cat de cat omogen si dispersat pe tot teritoriul tarii.
    – prin mana lor au trecut marea majoritate a cetatenilor, viitori votanti.
    – fiecare votant a petrecut ani de zile in compania profesorilor, care au avut timp destul sa ii ajute sa invete cum sa aleaga/sa decida/sa voteze cat de cat rational/sa respinga furtul.
    – salariile si conditile in care profeseaza aceasta categorie profesionala depind de votul fostilor copii, acum adulti, o corelatie directa.

    Da. Profesorii ar putea sa se organizeze mai bine si fie sa lupte deschis prin greve sau individual prin mesaje consistente, pe langa structura formala a materiei de predat. Fiecare elev la sfarsitul ciclului de invatamant sa vrea sa ajute sistemul educational. Daca nu stie cu cine sa voteze sa intrebe un profesor. Profesorii ar trebui sa fie, cei 237000 cei care decid cine sa fie votat peste 10 ani.

    Aka, au decis in ultimii 20 de ani, fie constient, fie inconstient.
    Aka, ei sunt vinovati direct. :)

    00
  14. Ei, lasa ca sunt cei care fura statul la greu si-si dau copiii pe la scoli private, apoi la facultati prin strainataturi. De la politicieni, la marii destepti si pana la micul patron de Romania (de ce sa dau la stat, fac eu niste combinatii…). Astia-s sunt pricipalii vinovati, foc le-as da!

    00
    • Pe bune, astia-s vinovatii pe care i-ai gasit tu? Chiar nu realizezi ca toate acele furaciuni cu statul si toate combinatiile se fac cu complicitatea unor angajati la stat (de ex: ANAF, garda, alte institutii de control + fiecare institutie organizatoare de licitatii trucate)?
      Nici nu vreau sa ma gandesc ce intelegi tu prin „marii destepti”.

      00
  15. Daca incepem sa discutam despre sistemul de educatie, cred ca ma lungesc fara rost. Incerc sa fiu scurt, da nu cred ca pot.

    Problema e cam in 3 parti: la capul pestelui, care pute rau (dar noi ii alegem). Aici putem discuta pana maine, stim despre cine discutam si ce le poate capul. Pentru administratia actuala (PSD rules!), scoala e doar o chestie din care se scot bani (parandarat, facultati fantoma) si se obtine influenta in societate (trebuie musai sa ai inspectoratul si directorimea de scoala politizat pana la plasele, sa fie „oamenii tai”). Altceva nu ii intereseaza. Pe astia nu ii putem da jos decat bagand oameni noi in politica, la nivel e societate, si votand acei oameni. Nu stiu cat de pregatiti suntem pentru asta, ca suntem cam blegi, ca natie. Suntem niste oi numai bune de muls :)

    La mijloc, la profesori. Ce pot ei face? Nu neaparat revolutii sau denunturi penala la DNA, nu poate orice om normal sa fie revolutionar, stim cum o sa sfarseasca in actualul sistem (marginalizati sau dati afara) Pot doar sa isi faca treaba cat mai bine, indiferent de cine e director, inspector scolar sau de programa scolara (programa nu e chiar atat de tampita sau atat de fixa incat sa nu se poate ocoli cumva). Si sa isi invete copiii sa fie corecti cu munca lor, inainte de toate (sa nu accepte copiatul, sa nu accepte referate Copy/Paste, sa nu accepte spagi sau meditatii cu proprii elevi, sa dea note pe bune). Si tot ar fi mare lucru pentru copiii aia sa aiba asa profesor.

    Problema cea mai naspa e la coada pestelui. Din ce in ce mai multi parinti si copiii (in special in mediile sarace, mediul rural, grupuri defavorizate) nu mai percep educatia ca o cale sigura de a razbi in viata. Ca o cale de a „evada” din lipsuri si saracie. Lucru care as zice ca nu se intampla nici macar acum 80-90 de ani, inainte de razboi. Li se pare pierdere de vreme. De aici si lipsa de presiune asupra scolii. Nu ma refer la mediul urban dezvoltat, acolo unde, dincolo de critici, scoala e totusi apreciata si sunt bagate energii multe in chestia asta (copii, parinti, meditatii, examene, concurenta intre scoli/licee, aparitia alternativei private, etc).

    Exemplu: am un coleg de facultate (politehnica) care a ajuns prof de mate intr-un oras mic, mai degraba o comuna extinsa. A incercat omeneste sa ii explice unuia ca poate sa isi schimbe viata mult in bine daca invata (elev de liceu, cam derbedeu, dar caruia ii mergea capul). Flacaul i-a ras in nas: „pai, profu’, ia uite la tine cata mate stii si esti amarat ca vai de tine. Eu de abia astept sa fac 18 ani ca sa plec la munca in Spania sau Italia si sa ma intorc de acolo cu masina, sa ii bag in boala pe astia de pe aici”

    Aici e deja o problema nasoala rau.

    Si mai exista inca un segment social care gandeste cam la fel in materie de educatie, desi nu e in saracie crunta, ba chiar din contra. Noua nomenclatura politica, locala si centrala. Segment care nu e chiar asa de mic (ma refer la toate retelele de influenta legate de administratia centrala si de cea locala, de la Bucuresti si pana in orase de 20.000 de locuitori). Pentru ei scoala nu e atat de importanta, pentru ca se gasesc slujbe pentru copiii lor in administratie, pe baza de influenta politica (vezi nenumaratele dinastii de prin administratie, universitati sau societati cu capital de stat). Ei au nevoie doar de un carton si cam atat. Odata ajuns acolo, copiii or sa se descurce, oricat de tampiti ar fi, ca nu exista presiunea mediului privat.

    Un simplu exemplu e sa vezi unde lucreaza copiii parlamentarilor cu vechime sau copii membrilor guvernului actual.

    00
  16. @silicon_v
    <>

    Din nefericire pentru cei din tabara pro-educatie, in prea multe cazuri, flacaul are oarecum dreptate.
    Daca ai un fizic cat de cat solid si poti duce stresul chiar poti sa te descurci acceptabil cu un minimum de cunostiinte din scoala in afara tarii (nu doar in Spania si Italia).

    Bineinteles ca exista si alte probleme care apar ca urmare a mentalitatii flacaului dar sincer, cine il poate condamna ? Care sunt exemplele pe care le-a vazut in jurul lui ?

    Stiu ca e o analogie proasta dar educatia e asemanatoare cu vaccinarea: imunitatea de grup (impotriva ignorantei) nu apare decat daca este facuta in masa.
    Multa lume refuza sa inteleaga ca simplul fapt ca ai auzit de anumite concepte (indiferent daca le-ai invatat-memorat de nota 10 sau nu) conteaza mai tarziu in viata.

    @Eu
    Agricultura (ca meserie nu de subzistenta) nu se mai practica cu sapa si calul de la inceputul secolului 20 (~1920). Suntem in anul de gratie 2017 (da, current year argument).
    Un model bun pentru situatia de la noi (terenuri mici si fragmentate) ar fi fost cooperative agricole private. Dar zi-i tu taranului de cooperativa dupa 50 de ani de comunism…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)