Primul este cel din învățământ, care mocnește de câteva săptămâni, de când au început să se formeze clasele. În unele școli nu sunt destule spații să se facă școală doar dimineața, așa că se vor face ore și după masă.
Și aici apare problema cea mai usturătoare, care n-a apărut momentan în presă (doar aici, timid), dar o să o vedeți curând: nu doar 5-8 va învăța după masă, ci și 1-4. Tot traficul ăla cu dusul copilului mic la școală dimineața se va înjumătăți, dar ce vor face copiii singuri acasă atâtea ore? Cine îi duce după masă la școală? Cine îi ia la ora 8 de la școală? Pot copiii să se concentreze seara destul de mult?
Știu, veți spune că poate așa ajung naibii părinții la idei stupide, gen “să se ducă copilul pe jos la școala de cartier”. O să fie distractiv.
Al doilea scandal e legat de polițiști, care vor nu doar salarii mai mari și dreptul de a protesta, ci și pensii speciale neatinse de viitoare schimbări. Pentru că ei muncesc în condiții periculoase, teoretic. Dacă intră un drogat cu mașina în mașina lor în timp ce dorm? Sau dacă se întâmplă un accident în timp ce ei sunt la pensat? Neplăcut.
Reforme nu salarii; pardon, invers.
Chiar dacă își învață copilul să se ducă pe jos la școala de cartier, rămâne problema „cu cine stă acasă până încep orele?”. 1-4 nu e doar 1-4, e și clasa pregătitoare, copii care au șase ani, pe ăia nu poți să-i lași singuri acasă…
Nu cred ca e cineva atat de imbecil incat sa puna clasa pregatitoare sa faca ore dupa-masa. Dar am auzit la clasele mici „inovatii” de genul: orele incep la 7:30, ora de 40 de minute si pauze scurtate, ca apoi sa poata intra „schimbul 2” de la 11 pana pe la 14:30. Iar apoi sa vina cei de la gimnaziu, pe care sa-i prinda apusul prin a doua pauza.
subestimezi Ministerul Învățământului.
Se practica si o alta solutie frumoasa: v-ati inscis copilul la scoala noastra de renume din centru, pentru ca nu va place scoala din cartierul unde locuiti? Dar stiti, noi nu avem atatea sali de clasa disponibile, asa ca jumatate din elevi vor invata in sediul „nou”, pe care ni l-a imprumutat scoala din cartierul de la celalalt capat al orasului.
A, si invatatoarea aia „buna”, care v-a promis ca va ia copilul, pleaca in concediu de maternitate; il veti avea pe domnul acesta care e deja pensionar si va intampina la deschiderea anului scolar cu mesajul „Bine a-ti venit dragii copi” pe tabla.
Ok, și dacă începe dimineața la 8, de la 10 30 cu cine stă?
Ăsta era programul la clasa 0 anul trecut. ‘Ora’ de 35 minute, pauza 5.
Pentru că e școală de fițe și vin inclusiv din alte județe. Să-ți ții copilul pe drum 2 ore pentru 2 ore de școală, ăștia da părinți inteligenți.
Se adaptează repede niște oameni și vor face „before school” (deja erau înainte de pandemie). Copiii erau lăsați dimineața de părinți iar la prânz urcați în microbuz (sau pe jos dacă era școala aflata la 500 de metri) și duși la școală. Problema e că voiau să aibă copii de la maxim 2-3 scoli din apropiere: învățatul la prânz nu va reduce traficul pentru că trebuie să lași copilul la un „before” din apropierea școlii.
Eu contest până și orele care încep la ora 8 cu motivul că copilul doarme cu capul pe bancă, darămite 7:30. E 2023, există o întreagă știință a somnului care contrazice orarul ăsta și cu toate astea avem pretenția ca copilul de 8-9 ani să fie cu mintea ascuțită la ora 8.
@Jollycă, inclusiv pt adolescenți e dovedit științific că funcționează ”după alt fus orar”.
respectiv încep să funcționeze după 9.30-10 am.
@Jollyca: nu tine de ignorarea stiintei, tine de lipsa de scoli si de personal didactic. ca tot esti in target: elevii de la mihai eminescu fac scoala undeva prin sectorul 4, prin niste containere. si asta de ceva ani. pentru ca domnul primar de sector 4, Baluta, slavit fie numele lui, a hotarat sa fure niste bani si din „reabilitarea” de la Eminescu, asta pana ii iese schema cu „reabilitarea” de la Sincai.
https://www.eminescubucuresti.ro/
Ar trebui sa ne intrebam cum ajung copiii pe jos la scoala de cartier, daca scoala de cartier nu are locuri decat pentru un sfert din numarul de copiii din zona. Exemplu cel mai concret este reprezentat de „orasele” si comunele de pe langa Bucuresti unde s-au construit in prostie blocuri de apartamente.
Problema principala e data de supraaglomerarea scolilor unde se vine din loalitatile adiacente.
Bucurestiul s-a revarsat in Ilfov, dar doar dpdv al locuintelor, in rest e jale:
– scoli
– spitale
– sosele
La asta adaugati aptul ca „migrantii” nu se amesteca cu pulimea locala.
Scolile locale au un nivel extrem de slab (vezi Tunari, Pipera, Voluntari), deci oamenii vinde hat departe pentru a duce copilul la scoala de stat din Bucuresti sau la cele private, din Pipera.
La scoala unde produc copiii mei colegii lor sunt din:
– Corbeanca
– Tunari
– Mogosoaia
– Crevedia
– Tartasesti
– Otopeni
Programul incepe la 8.30, dar unii pleaca de acasa la 7.00, altfel nu ajung!
In cartier la mine sunt destui parinti care merg la munca in Bucuresti si isi duc copiii la gradinita/scoala de stat, apoi ei stau la afterschool pana cand ajung sa ii ridice parintii.
Si daca ar accepta scoala de stat, aceasta e destul e departe, adica in niciun caz nu poti sa ii trimiti singuri. Mijloacele de transport in comun la ora de varf vin foarte greu, sunt pline ochi si vin cad vor/pot.
@None, la noi în oraș s-a întâmplat fix așa. Școală ultra-centrală, ultra – căutată a primit toți elevii doritori, să-și arate valoarea. O parte ar fi fost exilați la o școală din altă parte de oraș. Până la urmă primarul nostru votat #și în pușcărie a salvat situația cu niște containere.
A fost acum vreo 2-3 ani…
Asta cu dusul copiilor la o scoala departe de casa ca e o scoala mai buna e cea mai mare mizerie. Tot voluntariul lui pandele isi duc copii la scolile din sect 1,2,3 pe baza de mutatie pe naspa. La astia le as lua 1000 lei luna taxa de trafic
Pai si ce alternativa au, sa-i dea la scoala acolo cu taranii si cu saracii?? Pai ei de-aia s-au mutat la vila??
Voluntariul e plin de scoli private, unele chiar bune. Dar nu se face sa dai pe scoala copilului cat dai pe rata la masina cu care stai in trafic.
La școala la care e fi-miu (în cartierul Băneasa) e plin de copii veniți din Ilfov – Balotești, Corbeanca, Otopeni…
În Otopeni nu prea sunt locuri la școli.
https://www.libertatea.ro/stiri/scoala-modulara-promisa-in-otopeni-unde-elevii-invata-in-3-schimburi-nu-va-fi-gata-din-toamna-au-fost-doar-vorbe-goale-4543636
Probabil e aceeași situație și în Balotești, Corbeanca. Deși e și foarte probabil să fie un mix și mulți dintre locuitori să fi rămas cu buletinele de București.
Otopeni: Există elevi de clasa a treia și a patra care au ore de doar 20 de minute și elevi care termină cursurile la 18.50 seara.
https://scoala9.ro/legea-educatiei-interzice-orarul-in-trei-schimburi-revolta-parintilor-din/1645/
@claudiu, de ce sa existe scoli daca pe hartie copii aia nu locuiesc in localitate ci sunt cu mutatie pe bucuresti ? pentru cine sa se faca scoli ?
@Vlad – Nu există locuri suficiente (sunt aglomerate sălile de clasă) chiar și pentru cei care au „pe hârtie” domiciliul acolo.
Nu știu dacă tu ți-ai da copilul la o școală unde o oră de curs durează chiar și 20 minute.
NU e problema mea că s-au mutat in Balotești, corbeanca sau alta comuna agrigola. Să pună presiune pe autorități să facă scoli decente cu profesori capabili nu sa îmi înghesuie mie copilul in clasa când eu am școala vis a vis de locuință și să nu îmi blocheze mie strada de suvuri conduse de mame semianalfabete cu gene false și puse pe scandal
Cand mi-am cumparat casa, un criteriu important a fost sa am gradinite si scoli in zona. Am cautat sa fie unele bune si a cantarit mult la alegerea zonei. Desi am platit un pret mai mare, cred ca se compenseaza bine cu timpul in trafic sau cu cat as fi platit 8 ani la privat.
L-am intrebat pe un coleg din Corbeanca despre scoli si spunea ca se va descurca, asa cum fac toti. Pe cea locala din Tamasi nu voia sa o ia in considerare pentru ca e…la tara. Zicea de Otopeni (unde inteleg ca e cam full), Bucurestii Noi sau Baneasa. Nu stiu ce as face in locul lui, probabil ajungi sa crezi ca asa e normal.
VAI, nu cumva sugerezi să vină dictatura medicală cu **orașul de 15 minute**??? HUO!
> Dacă intră un drogat cu mașina în mașina lor în timp ce dorm?
Unde ai văzut tu să facă accident drogat cu drogat?
Nu ai inteles bine. Nu asa intra in masina lor.
Ci deschide usa, intra in masina, inchide portiera.
si ii trage curentu?
Ala cu Prius salveaza lumea deci e ok daca parcheaza asa ca e in misiune.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
tu chiar crezi că copiii nu pot fi periculoși?!
ia mergi într-un liceu/școală generală dintre cartier mai pestriț.
ca să nu mai vorbim de faptul că copiii, chiar și la bucată, proprietate personală, pot fi extrem de obositori.
am mai zis-o p-aici, faceți un experiment: luați 10 copii (doar 10), de vârste apropiate (orice vârste, un interval de 2-3 ani maxim), închideți-vă 50 de minute cu ei într-o încăpere și încercați să-i supravegheați și să-i învățați ceva. orice. după aia povestiți cum a fost.
pt rezultate mai bune, încercați 4 ore, 50 minute cu 10.
AB…stai linistita ca aia care vorbesc despre invatamant nu au nici o idee(alta decat cea prezentata prin presa sau pe facebook)legat de ce se petrece intr-o sala de clasa. Degeaba incerci sa le explici sau sa ii faci sa inteleaga. Nu vei reusi in veci pentru ca ei stiu deja ca toti din invatamant sunt niste lepre si toti care ii apara sunt niste prosti. Ei au doar certitudini si niciodata dubii. Si cu genul asta de oameni nu poti purta o discutie bazata pe exemplu sau logica.
@MosOpinca, nu toti cei din invatamant sunt niste lepre. Mai sunt si profesori seriosi si implicati.
Dar atunci cand vezi profesori care nu reusesc sa ia examenul de titularizare, dar care au pretentia de cresteri salariale, parca ti se face putin sila de acestia.
Sau atunci cand vezi ca ai licee de unde nu a reusit niciun elev sa promoveze examenul de Bacalaureat, incepi sa te intrebi de ce mai sunt platiti profesorii aia.
Problema a fost ca s-a facut o greva in care s-au cerut mariri salariale indiferent de rezultatele profesorilor. Daca se cereau bonusuri bazate pe rezultate palpabile, poate ca atunci nu ar mai fi fost atat de multi revoltati.
@Andrei G, lista aia cu „licee” din care nu luase nimeni BAC-ul a fost aici într-un articol.
Te-ai uitat pe ea? Eu da. Toate erau licee tehnice și școli de meserii, poate o școală „de incluziune”.
Multe din ele în orașe mici, foarte mici și chiar comune/sate.
În genul ăsta de școli nici pt elevi, nici pt profesori teoria pt bacalaureat nu este o prioritate.
când ai zis ”În unele școli nu sunt destule spații să se facă școală doar dimineața, așa că se vor face ore și după masa.” eram gata să comentez că de când e asta o problemă?! așa era și ”pe vremea noastră”.
noroc că am avut mai multă răbdare și am citit tot.
da, clasele 1-4 după-amiaza și învățatul în 3 schimburi sunt probleme nașpa.
nu mă bag la soluții, că n-am copii. iar nepoții sunt la o școală de cartier. (în cartierul unde locuiesc )
apropos de 3 schimburi cu ore și pauze scurtate, am o curiozitate în organism: voi aveați ”pauza mare” și câte minute avea aceasta?
în școala în care am făcut eu 5-8, la vremea când am făcut eu 5-8, pauza mare chiar era mare, 20 de minute.
orele începeau la 8, cu ora de curs de 50 de minute și pauză de 10. la mijlocul intervalului de dimineață, după ora care se termina la 9.50 urma o pauză de 20 de minute, astfel încât după aceea orele începeau la ”și 10” și se terminau ”la fix”.
pentru după-amiază cursurile începeau la 12 și pauza mare era 14.50-15.10.
zău că pauză altfel funcționai după 20 de minute de dezmăț.
a fost unul din șocurile vieții mele de până atunci să ajung la liceu și să constat că nu mai există pauza mare, as in o pauză de 20 de minute.
încă exista conceptul teoretic de pauză mare, dar toate erau de 10 minute. și eu mă întrebam ca proasta-n capul meu de ce îi zice ”pauză mare” dacă sunt toate la fel.
discutând cu colegii veniți de la alte școli generale, nici acolo nu exista o pauză mare de 20 de minute, toate erau de 10.
la voi cum a fost?
Pe vremea mea, cam la fel. În generala pauzele mici 10 min si la mijloc pauza mare 20 min, cu ora de curs de 50 min. In liceu toate pauzele 10 min dar cu 6 ore de curs de 50 min in fiecare zi, luni – simbata inclusiv (pe timul impuscatului).
In generala, in clasa 1 aveam de mers cam 1 km. Nu ma putea duce tata cu gipanul că era cu tracțiune bălegoasă și murdărea asfaltul în sat.
Cred ca sunt printre putinii de aici care au prins scoala in 3 schimburi, inainte de ’89. Clasele 1-2 dimineata de la 7:30 (in conditiile in care creierul uman incepe sa functioneze in modul „scoala” abia de la 10), clasele 3-5 schimbul 2 intre 11-15, clasele 6-7 schimbul 3 intre 14-18:30, a 8-a de dimineata. La liceu eram doar 2 schimburi. Mereu am fost in clase de 38-40 de copii, la una din scolile de cartier considerate bune. Dintr-a 3-a dus-intors singur la/de la scoala, distanta 1-1.5 km, cu traversat cateva artere aglomerate. Pauzele erau de 5′ la 3 schimburi. Pauze de 10′ am prins abia dupa ’89, inclusiv pauza „aia mare”, dar terminam uneori la ora 19, inclusiv iarna cand era bezna demult, iar lumini pe strada erau doar daca luam lanterna.
pe vremea împușcatului am prins doar primii 3 ani de școală și, într-adevăr, eram 42 în clasă. parcă nu veneau chiar toți zilnic, dar un 40 veneau zilnic.
de la 7.30 am făcut doar în liceu, dar nu mai știu dacă primii 2 sau ultimii 2 ani.
yup, inclusiv ore până la ora. 20.00 în generală. clasă sportivă. 10 ore sport/săptămână, 2 ore fucking zilnic. (pt mine nu s-a ales absolut nimic, dar am avut colege și colegi care au mers mai departe și au evoluat în direcția asta).
și da, tot singură pe jos, mai întâi circa juma’ de km, apoi 1 km am mers la școală. (mai mult nu prea avea orașul , doar cei din cartierele mărginașe, foste comune apropiate aveau mai mult de mers și veneau cu bicicleta).
Eu am intrat în școală în 1995.
Treaba cu „pauza mare” am prins-o doar în liceu (2003 – 2007)
În clasele 1-4 am avut ore de dimineață
6-7 ore de la 13:00 până la 19:00, dacă mai adăugam un opțional se putea duce până la 20:00
7-8 – ore de dimineață
Liceu – doar de dimineață
În gimnaziu făceam naveta de la 10 km (ne-am mutat din oraș). Aveam în clasele 7-8 ore de vreo două ori pe săptămână ore de la 7 dimineața (de obicei opționalele erau la ore exotice), ceea ce însemna că la 5:40 luam autobuzul care mă lăsa la 6:15 la școală. Până la 7 îmi făceam temele… Iarna era crunt, câteodată mai uita să vină autobuzul sau se strica.
Amatori!
Aveam pauzele cum descrie AB insa ce te faceai daca dl prof avea de terminat un exercitiu important la tabla si mai ramaneam cu 3 min pauza de abia mergeam la buda!
Eram socat cand vedeam in filmele americane cum se ridica elevii la clopotel si profu ramanea cu idea in gura. Nu le era frica de el, cum dracu
@Maynard, se mai întâmpla și asta, dar din când în când, nu zilnic, 3 minute din 10 sau din 20 nu mi se par (nici atunci nu mi se păreau) o tragedie.
Dar când calculezi 3 minute din 5, în condițiile în care ora de curs are 35 de minute (sau 20! Încă nu reușesc să procesez asta.), deci posibilitate mai mare de prelungire a explicației, atunci chiar văd o problemă.
E clar ca eu vin din alte vremuri, DAR, asa era si „pe vremea noastra”. O parte invatam de la 8-12/1, restul de la 12/1-6. Ba chiar cred ca aveam si ore pana la 7-8 in clasele mai mari. Deci, unde e problema? De ce nu s-ar putea si acum?
pentru că e vorba să ducă clasele 1-4 (7-11 ani) după-amiază.
toți d-aici am făcut ore după-amiză, chiar până la 7-8 într-adevăr, dar le-am făcut de la gimanziu în sus.
Invatamant de stat, ieftin si bun.
Da… sigur!
Bine dracu ca tot scade natalitatea, ca altfel am avea mari probleme.
Vorbeam cu un prieten ce si-a luat casa intr-un oras maricel din Franta.
Imi zicea ca pe langa problema gasirii locuintei si banilor, trebuie sa vezi si ce scoli ai in zona, une poate fi arondat copilul la scoala, ca nu il duci unde vrei tu, ci unde permite legea! De aia am murit „noi” la Revolutie?
Libertateeeee!
In alta ordine de idei m-a lovit tristetea/depresia.
Incepe scoala, se strica vremea, iar Musk inca nu a facut masina care mi duce singura copiii la scoala!
E la 4 km distanta scoala, dar fac 30 minute dus si o ora intors cu masina.
Pai ce facem aici d-l Bogumil? Ridicam in slavi sistemul din Franta si criticam mentalitatea romaneasca si apoi ne inscriem copiii la scoli aflate la 4 km distanta?
Parca ceva nu se leaga intre cele 2 fraze din comentariul tau.
Sa intelegi ca si in Franta ai scoli de stat si private.
Saracii sunt egali si sunt arondati frateste la scolile apropiate.
Si la ei e diferenta intre scolile de stat, problema e ca e mult mai greu sa trisezi.
Noi ne descurcam…
Toate problemele pleaca de la minister + inspectorate, iar daca cineva crede ca rezolvarea e la nivelul asta micro gen parinte-elev atunci e cel putin naiv. Apropo: ce se mai aude de religia la bac sau materia prea stufoasa+numarul mare de discipline? Sau de ghiozdanul de 10-12Kg pe care trebuie sa il care zilnic un copil de 10 ani?
se aude că nu ne pasă de copii.
@nick, la 10 ani copilul este in clasa a III-a, nu?
M-am uitat acum pe un orar si in mod normal ar trebui sa fie maxim 4 materii pe zi (de multe ori sunt doar 3 materii).
Si avem:
– 4 carti a maxim 300 gr -> 1200 gr
– 4-5 caiete/bloc de desen a 100-150 gr bucata -> 600-700 gr
– un penar dotat cu pix, creioane, carioci, radiera -> maxim 500 gr
– set de desen (nu stiu daca mai este necesar) -> maxim 500 gr
Deci teoretic avem maxim 3 kg pe care elevul trebuie sa le care in ghizodan, adica suntem departe de cele 10-12 kg de care spui tu.
Sigur ca se mai adauga si greutatea ghiozdanului dar asta este 100% in responsabilitatea parintelui. A mai scris Vali de cateva ori pe blog despre cum parintii nu se gandesc deloc la efortul facut de copii atunci cand le cumpara rechizite. Le pasa doar de aspect, sa aiba un ghiozdan mai frumos decat al colegului/colegei.
@Andrei G, de ceva vreme toate învățătoarele cer tot felul de culegeri/cărți suplimentare cam la fiecare materie teoretică.
Plus caiete separate de exerciții/scriere sau de pz mă-sii, plus caietul de teme.
Cară amărâții ăia de copii cât căram noi într-o săptămână.
Și eu, în clasa I, anul 1987, am avut caiet special de scriere, cu o liniatură specială și pagini începute cu semne grafice/litere desenate punctat. Plus caietele tip I și tip II.
Mai târziu, în gimnaziu, manuale pt toate materiile îngreunau destul de mult ghiozdanul.
O dată sau de două ori pe săptămână începeam cursurile în același timp cu taică-meu, prof la aceeași școală. Într-o zi s-a oferit să-mi ducă ghiozdanul, era mai greu decât servieta lui plină de culegeri de profesor și hârțoage de director.
De atunci îmi verifica în fiecare zi ghiozdanul, lăsa acasă jumătate din manuale.
Și noi nu aveam atâtea culegeri și cărți suplimentare pt aproape fiecare materie.
Plus că am aflat că de ceva vreme au teoretizat (manual plus caiet) materii gen educație tehnologică, la care noi fie aveam cel mult un ghem cu andrele sau un goblenuț pe ramă (pt fete) sau o bucățică de placaj, că restul uneltelor erau în atelier (pt băieți).
Nici nu-mi amintesc de manual/carte pt religie.
Nu stiu la ce idei vor ajunge parintii, dar cei care poate doar se gandesc sa devina parinti se vor uita in jur, vor vedea ca statul nu ofera daycare / afterschool / crese pentru copii, si poate n-au sa mai faca. In rest, daca primariile nu reabiliteaza scolile le cade tavanul copiilor in cap, daca le reabiliteaza iarasi nu e bine \_(ツ)_/
Da’ noi privații când plm ieșim la protest. Că numa’ bugetarii văd că ies.
Eu am intrat in clasa I la liceu/scoala de specialitate, departe de casa. In cls a II-a au inceput schimburile si nu avea cine sa ma duca la 1 p.m. la scoala. Am ajuns la scoala de cartier + after pe specialitate, am pierdut contactul zilnic cu mediul de „specialitate”, ulterior am schimbat traiectoria cu totul. Probabil si aceasta mutare a contribuit.
https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-26513290-elevii-din-600-scoli-vor-invata-continuare-trei-schimburi-desi-noua-lege-educatiei-interzice-acest-lucru-spune-ligia-deca.htm
@Andrei G la 10 ani (well 10-11 ani) unii sunt deja in clasa a 5a (inceput scoala inainte de
ani cu tot cu evaluare psihosomatica). Si, da, daca vrei poti sa vii sa iti dau un ghiozdan la cantarit
deci care-i problema daca copilul se duce pe jos? sunt scoli gimnaziale la max 10min in toate zonele aglomerate- sa nu-mi zici de complexurile rezidentiale, acolo trebuia facuta scoala mai intai si apoi casele, da?
răzvan, nu o să reziști mult pe aici cu scheme din astea. tu alegi.