Prima, așa cum ați citit prin presă, este cald. Când scade sub 36 deja pun o geacă pe mine, că nu sunt obișnuit cu așa vreme geroasă. In mod regulat transpir la loc în perioada dintre ieșit din duș și pus un tricou pe mine.
A doua este că au ceva tehnologie extraterestră în care îți vând orice lichid vrei la temperaturi joase. Bagi mana in frigider după ceva sticlă și este rece. Nici nu contează ce este, apă, cola, bere, orice, RECE. Plus, dacă vrei bere la terasă, aceasta va veni rece ca aproape gheața. Nu știu dacă putem aduce așa ceva în România, horecarii noștri vor fi cu siguranță reticenți și vor spune că publicul nu dorește bere rece.
Confirmat încă o dată că IPA sunt mizerii, dacă erau bune erau îmbuteliate în masă.
faza cu bauturile calde este asa
1. aproape toti comerciantii isi scot din priza frigiderele nopatea sau cand au inchis
2.aproape toti comerciantii au date frigiderele pe minim posibil
curent scump => bauturi calde
si acum imaginati va un suc ce este transportat pe caldurile astea in camioane nefrigorifice si care sunt supuse „inghetului” si „dezghetului” in mod constant de catre comercianti
Comercianti idioti. Consuma mai mult sa il pornesti si sa ajunga la temperatura optima.
De fapt le scot din priză deoarece le e frică să le lase nesupravegheate noaptea când nu e nimeni în locație, cunoscând mizeria de improvizație făcută la instalațiile electrice.
Mai este si problema ca au frigidere insuficiente. Ca daca ai o terasa unde vinzi cateva sute de beri zilnic si tu ai doar doua vitrine frigorifice, sansele ca berea sa aiba timp sa ajunga la temperatura optima sunt foarte mici.
Yep, faptul că horecarii sînt jigodii de cea mai joasă speță nu se pune. Aleargă toți după profituri (90% la negru) și au prețuri imense, tocmai consumul cu răcirea băuturilor îi aduce în sapă de lemn. O bere la sticlă de 0.5L este în zona 2.5 – 3 lei+TVA ca preț de intrare de la distribuitori, Heineken, Stela, Tuborg, Carlsberg, că cele autohtone sînt și mai jos.
După care tot mizerabilii bocesc cu lacrimi de crocodil că sînt puțini clienți, că taxe, că impozit pe terase, că pe mă-sa și pe tac-su.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@Andreiski a pus punctul pe j!
Ce spuneam acum cîteva ore:
https://economedia.ro/analiza-bookingham-profitul-restaurantelor-din-romania-e-pe-minus-pentru-prima-oara-de-la-pandemie-2023-inregistreaza-o-scadere-anuala-de-12.html
Cum mama zmeului, nu știu. Adică horecarii-s cei mai cinstiți, muncitori, mirobolanți și degrabă plătitori de salarii decente și taxe legale, nu?
Sînt consătean cu gazda blogului, nu ai loc să arunci un ac la nici una din crîșme, centru sau cartiere. Am fost pe litoralul romănesc (știu, sînt masochist și sărak, vorba retardaților) și era aceeași situație, peste tot plin ochi.
Revin: cum de le scade cifra de afaceri? Că mașinile și le schimbă anual, case și terenuri le cresc că au sămînță bună. Și nimeni nu face evaziune. Nimeni-nimeni.
@Vale
este ca ai dat faliment de curand?
cu cat dadeai halba de bere?
Cum facem să mărim cantitatea/volumul energiei electrice fără să ne apucăm de ceaușisme, scumpiri ad-hoc în funcție de sezon și impozite suplimentare?
Numai comuniștii știu să electrifice?
Pe cine vreți să ucideți și nu vă lasă inima/legea penală/legea internațională s-o faceți?
@Vale
Regula invatata in vreo 11-12 ani de lucrat in Horeca/Hosteleria in Spania.
Pretul de cumparare x3 este pretul de vanzare
Din care o parte e materia prima
O parte reprezinta cheltuielile cu angajati si utilitati
O parte profitul tau plus impozite si taxe
Cand ai volum mare de produse vandute iti permiti sa faci chiar x2,5 la anumite produse, astfel atragi mai multi clienti.
@Vale Din nou
Am uitat sa mentionez. In spania e obisnuinta sa acorzi un pintxo/pincho la fiecare bautura. Gratis/din partea casei…. Si tu ca patron/jefe trebuie sa ai in considerare si asta. In Spania, cam 15 centi erau cheltuielile pentru prepararea pintxo-ului. Chestii lejere, o bucata de papara/tortilla, o felie de paine cu jambon/jamon cu rosie/tomate, o felie de paine cu cascaval/queso si o maslina deasupra, in fine, intelegi ideea. Daca ai nevoie de idei, contacteaza-ma. Practic cu o mica cheltuiala ai mult mai multi clienti. Stii faza, merg sa beau 3-5 beri, ceva de haleala mocca intra bine
Nu doar ca ceva de haleala moca intra bine, dar poate fi si diferenta dintre „beau o bere si fug repede acasa” sau „beau 3 beri, cam am mai ciugulit ceva si nu mai sunt lesinat de foame”.
”transpir la loc în perioada dintre ieșit din duș și pus un tricou pe mine.”
Life hack :
In conditiile astea nu se mai merita sa faci dus, consumi apa degeaba. Mai bine stai in mustul propriu si te sampanizezi pana cand eventual declansezi alarma de gaze din cauza mirosului puternic aromat , atunci da ,sa spunem ca ar merge un dus scurt.
Fix asa fac si eu: dau cu gel de dus pe mine si ies afara si las transpiratia si apa care picura de la aparatele AC sa rezolve problema.
Sau faci dus direct cu apa rece, care ar trebui sa fie suportabila.
@RIO: de fapt se zice ca vara e bine sa faci dus fierbinte pentru ca vei simti racoare atunci cand vei iesi afara din baie
nici nici.
nici apă rece, că atunci transpiri mai abitir încercând să-ți aduci temperatura la varianta optimă, dar nici fierbinte.
pt vara mi s-a recomandat duș cu apă călduță, doar vag mai caldă decât temperatura corpului, efectiv s-o simți pe piele doar un pic caldă. am constatat că mă simt bine așa. chiar ies din duș împrospătată și nu mai transpir înainte să mă îmbrac.
ah, de preferat îmbrăcatul să nu se întâmple în baie unde deja e foarte umed de la aburi.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Nu-mi place de regula IPA, dar oamenii care scriu „pohta” parca sunt mai putin dizerabili decat IPA
#amin
Mai bine IPA decât una cu gustul puternic și amărui la pet.
@MatternICH, si eu prefer o IPA ieftina si rece decat un lager scump si cald.
Doar ca in general lucrurile sunt invers, IPA sunt alea scumpe si care se beau la o temperatura mai ridicata.
@Andrei: la IPA conteaza mai putin, eu o beau rece si e ok. Daca vrei un quadrupel sau un imperial stout da, ar fi mai bine la temperatura camerei. Dar alea nu sunt beri de terasa vara.
IPA nu e neaparat scump daca te orientezi putin.
@CristiBM: parerea ta despre bere, valoreaza pentru mine fix cat o bere calda….
@Arhi: tu parca aveai diabet si n-aveai voie de la Luna sa consumi tarii!
@Andrei G: ai dreptate, ce am vrut sa subliniez e ca nu dai niciodata gres cu un IPA(cu cat mai local, cu atat mai bine).
Sa revenim la mainstream beers, please, bitches!
Pe caldurile astea, sa bei pisatul ala de vaca zis IPA, inseamna sa nu ai pic de respect pentru tine.
Confirm si sustin
Infirm si nu sustin.
Si eu confirm.
Faptul ca pe langa femei politica si fotbal, romanii se simt datori sa-si eructeze eruditiile emanate din unica papila gustativa, si aia obosita de la ceafa + prajiti si bere de „puritate germana”. Continuati va rog, e distractiv.
Cam sa spui ca IPA nu este buna, ca imediat iti sar in cap „cunoscatorii” de bere cate iti vor arata cum gustul este mult superior fata de un pilsner.
„Confirmat încă o dată că IPA sunt mizerii” si aia cu ecusonu in geam.
Țiriac are șapcă
Repeta…Pilsner Urquell!!!
Se face doar la fabrica din Cehia și doar acolo pentru toată lumea!!!
Simply the best!
Părerea și gustul meu.
Imi place si mie mult Pilsner Urquell dar la noi mi se pare prea scumpa.
In sfarsit mai vad si oameni care beau beri normale. Ca in ultima vreme la orice articol despre subiect, toata lumea consuma numai beri artizanale.
cea băută acolo și/sau făcută pentru piața lor internă este mai bună decât cea pe care-o exportă … lucrul ăsta mi l-au spus toți cei care au avut ocazia să consume berea lor internă (cehă)
@Andrei G
ah…. berile artizanale, aceste zemuri de ciorapi cu un gust cel putin discutabil si pe care il bei in timp ce iti tragi pe nas propria basina.
Baiul e că dacă vrei să bei Pilsner Urquell ca lumea îți trebuie carne pe măsură. De aia au în Pilsen porțiile de tocănița așa mari!
PS dacă ajungeți pe acolo, mergeți la restaurantul fabricii, e deschis pentru public.
Berea de siguranta pentru mine e Efes la sticla. Daca vreau ceva mai premium Nenea Iancu blonda. Am fost recent la Sighisoara. Am baut Ciucas la halba. Nici n-am realizat cand au intrat doua halbe la un gulas corect!
Subscriu la Urquell. Bună. Foarte bună față de ceea ce se găsește de obicei pe aici. Aștept să ajung să beau una și la ei, cred din tot sufletul că o să simt o diferență
+1 pentru cehi! bine, eu mai scap ocazional și la o Suceava…
dar vinul e baza; vara șpriț, aștept chietroaiele
@ValiN, este foarte buna si Nenea Iancu, desi nu are un ambalaj foarte atragator.
Tu poti sa zici de IPA ce vrei, si nu patesti nimic.
Eu daca zic ca-mi place Kozel, imi sare lumea-n cap.
Asa e cand esti faimos…
La IPA nu m-am hotarat inca, dar Kozel e o bere proasta
@Sorin, fix ce ziceam :))
Cred ca sunteti 2 insi carora va place Kozel, mai am si io un amic :)))
Kozel parca era mai bun acum un an doi, acum e doar o zeama chioara plina de bule si atat. Prefer sa beau un Ursus, care oricum e iarasi intr-o perioada proasta decat sa-mi iau Kozel
Locuiesc in Praga de cativa ani. Sincer, Kozel e probabil cea mai evitata bere pe aici. Cand ai de ales intre orice random (Staropramen, Malastrana, Březňák, Gambrinus, etc – practic beri pe care in general nu ai da banii) si Kozel, intotdeauna alegi random.
Dar partea cea mai tare din Cehia e ca ai 90% sanse sa gasesti Pilsner Urquell la draft (intotdeauna rece!) oriunde te-ai duce. Asta pe langa optiunea „ieftina si buna” care e Radegast.
Kozel e buna doar daca vine cu sponsorizare
Kozel e cea mai proasta bere de la noi de pe piata. Albacher e lux.
Daca tot vorbim de bere, nu e rea deloc Caraiman. Am vazut ca au dat cu skip la malai si e chiar decenta pentru gama de pret.
dupa 3 m-a durut capul a doua zi cum nu m-a mai durut de ani de zile.
Confirm.
am incercat-o acum un an, o experienta trista. iar acum 2 zile am vrut sa incerc din nou si pe ingrediente figura malai. poate au stocul mai vechi, dar o sa urmaresc
cristiBM,
aici nu vorbeste aproape nimeni de bere.
ciucas, caraiman, neumarkt, timisoreana, kozel… maximi sunt aia care lauda kamenita dar injura bergenbiwr. baaaa, e exact aceiasi bere, acelasi nume aceiasi eticheta, acelasi slogan, acelasi gust de borhot cu sosete nespalate.si in final, noroc sau albacher nu zice nimeni?
asa ca pentru a ma mentine eu recomand o limonada….
@theblack: nu am auzit pe nimeni sa laude KamenitzA. Maxim laudă Zagorka sau Chumensko
punkreas, vezi-l mai jos pe marinel. actualmente #78, unde zici si tu de zaganu. face stocuri…. deci calitate ca nu e ca si cum ar putea sa isi ia orice altceva de la bergenvier, ca e toata exact aceeasi. ca si kamenita.
IPA-urile sau alte beri craft nu prea merg baute asa ca bere de consum la terasa, sunt prea grele imho. Cand e cald afara si vrei sa te racoresti bagi niste lager rece si rezolvi treaba.
>dacă erau bune erau îmbuteliate în masă.
Asa si cu Ferrari, daca erau bune le vedeai pe toate drumurile.
Exact. Trebuie sa fie si facuta de cineva care stie. Primator, de exemplu.
@ev21, nu se potriveste comparatia cu Ferrari. Berile IPA au cam acelasi pret cu cele lager, mai ales daca provin de pe linii de productie serioase.
Sunt mai scumpe acum doar pentru ca au productie foarte mica.
In plus, cred ca la o terasa unde oricum dai 15 lei pe un lager, nu ar fi o drama sa dai 20 de lei pe o IPA daca ar fi mai buna, chiar si la preturile actuale.
20 pe o bere e pomana, eu am dat 20 de apa la mare.
Afirmatia lui Zoso e partial corecta, pt ca a crescut popularitatea IPA incearca toata lumea sa faca si majoritatea sunt intr-adevar junk. Iti trebuie niste hameiuri decente care costa mult si se aduc greu si sunt putini care chiar fac asta.
Asa ca majoritatea IPA-urilor mai ales in zone turistice sunt niste beri proaste cu mai mult hamei prost cat sa fie amare si atat si cu extra drojdie pt ca „sunt nefiltrate”
La noi sunt vreo 4-5 care fac ipa-uri bune, in grecia/turcia nu cred ca gasesti vreunul, dar poti verifica pe untappd.
@Vlad
Diferența n-o dă hameiul (mai bun sau mai prost) ci enzimele adăugate. Că n-am auzit ca vînzătorii de din astea să dea faliment. https://www.riseproject.ro/investigations/uncategorized/industria-secreta-din-spatele-berii-romanesti/
probabil ca ai dreptate cu cei 4 mari dar oricum e o prostie sa iei ipa-uri de la ei. Cei mici si buni sunt 99% sigur ca nu folosesc si am niste inside info.
De altfel singurul motiv pt care big4 din bere au inceput sa faca ipa-uri a fost ca sa inchida accesul berilor craft la terase. Modelul fiind ca ei finanteaza multe terase la schimb cu exclusivitate iar terasa are voie sa vanda doar produse care nu sunt in gama producatorului. Si incepusera sa apara mici producatori cu beri bune pe la terase asa ca a aparut palosul de la ursus si nu mai stiu ce mizerie de la heineken si acu tot astia fac si „bere craft”. care e pure shit
Salut!
La Rânca, stațiune nouă și îngrămădită, fără personalitate, cu puzderie de câini vagabonzi care au mirosit sărăcia din turismul românesc, am văzut ca suveniruri magneți cu Nicolae și Elena Ceaușescu.
M-am scârbit instant.
In Columbia se vând peste tot suveniruri cu Escobar. Iar americanii poartă tricouri du Trump
Adică proști sunt peste tot.
Patriotism economic, după 34 de ani de la Revoluție…
Am mai văzut
ecusoanepanglici cu roșu în centru, galben pe mijloc și albastru pe margine.Artizani partizani cu inima la partid.
Lumea nu se duce în Columbia pentru suveniruri, cu mutra lui Escobar, scoase la xerox cu gel sau infraroșu.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Chieftain made by Franciscan Well brewery. O IPA irlandeza foarte buna, dar se gaseste doar in UK
Doar pentru acel „se merita” si meritai 10 manute rosii
@JB
Mai e unul mai sus tot cu ”se merită” și altul cu ”mult superior”…
Stii unde am gasit tehnologie din asta? Intr-un sat in fundul lumii intre Maramures si Bistrita.
Am terminat un traseu pe munte, am oprit la o crasma si am luat prima bere care mi-a cazut in mana din frigider. Fratioare, mi s-a lipit mana de sticla la cat de rece era.
O beau linistit pe terasa, ma duc inapoi in crasma sa iau niste rontanele si o felicit pe doamna de la bar ca are bere chiar rece. Stii ce imi zice? Avem si mai rece la draft in halba de la congelator. Am ramas mut.
PS: 7 lei berea la sticla / 5 lei la draft. Grosii Tiblesului pentru cine vrea sa fie martorul tehnologiei.
Nu erau patrioti!!!!
Cine se respecta respecta si clientul
IPA e bun, de fapt toate PA sunt bune, dar nu sa bei de sete, cate 4 pe ora.
Asta cu „daca erau bune erau imbuteliate in masa” e cam irelevanta. Majoritatea berilor bune nu sunt imbuteliate in masa, inseamna ca nu sunt bune? Intr-o lume in care amercanii beau Bud Light si romanii beau Neumarkt, gustul maselor nespalate nu e un indicator de calitate.
Meh, IPA e preferata mea ca sortiment de bere. Aia e, csf. Imi placea sortimentul de la Silva (avea culoarea albastru deschis, dar nu se mai gaseste. Apropo, nu se mai gaseste Silva blonda pe nicaieri).
Csiki Szor mi se pare ca se aprope foarte multe de IPA, dar nu are gustul asa pronuntat, ceea ce o face foarte ok. O sa imi iau multe manute rosii de la sosocari, dar consider Csiki Szor ca fiind una dintre cele mai bune beri calitate/pret de la noi.
Zi-ne macar ce bere locala bei acolo unde esti: San Miguel, Mythos, Efes, Ichnusa etc?
Robema
Salut Liviu, te așteptăm pe canalul de youtube cu noi rețete de muștar.
Ebisu 😜
Montana
Sichuan.
Nici pe mine nu m-a prins IPA. Zici ca e hamei de la indieni.
Kozel – alt shit vandut cu reclama scumpa. Zici ca e Bergembier la ciob.
Caraiman merge dar nu in cantitate mare.
De obicei in crasme de ultimul drum au grija sa fie berea rece si halba la -5 grade. Ca de… nu ai bere rece, nu vine nimeni sa cumpere inghetata de la crasma. Cum ziceai si tu mai demult – nu mananci si bei in centru, unde e aglomerat, unde e zona turistica. Cauti spre periferie, acolo si preturile sunt mai corecte si nici nu se grabesc cu mancarea sa fie facuta in viteza.
Asta cu lichidele calde am mai patit-o in Anglia lovita de valul ucigas de canicula
(25 de grade)
Bonus, am intrat intr-un Tesco unde aveau tot frigiderul de branzeturi gol, mi-a explicat o tanti ca le tin „in spate” ca e prea cald in magazin.
Beau bere rar, deci nu ma pricep, dar anul asta cand am baut am baut kozel, ciuc, becks si caraiman.
Facand abstractie de IPA, belgiene, scumpe etc, ce beri de nivelul celor de mai sus preferati? Sau de ce ziceti ca unele din ele sunt proaste?
De cand e Heinekenu 7 lei la magazin am trecut pe Ciucas. Caraiman am incercat zilele trecute, nu e rea deloc.
Avea Kaufland niște Grolsch dar de o vreme a dispărut. Am trecut pe Staropramen și cînd mă duc pe la vecini fac stoc de Kamenița.
Vedeti ca are Zaganu blonda in Auchan la <6 lei
Ma bag si eu cu o parere despre beri. La Penny am descoperit berea Haiduc, e chiar buna
In majoritatea tarilor calde din europa halbele de bere se tin in lada frigorifica incat la fiecare comanda sa fie brumate de gheata si berea sa fie cum trebuie in ele.
Bere rece sau ceai cald pe caniculă?
Da
https://fares.ro/ceaiuri-apa-rece/
Fervex, sa dai blue screen la corp
Orice bere rece gen Timisoreana, Ursus, Ciucas, nu va mai place, ai dracu de simandicosi!
Ciucas este chiar buna pentru categoria ei de pret.
Pipișoreana, mersi, nu.
Daca ma ating de o Timisoreana sunt dat afara din casa ca miros ca un drojdier. Nush ce naiba pun in ea. La Ursus nu am intalnit aceasta problema
Superba fraza de incheiere
Orice bere ne-ar placea IPA sau Lager suntem cu totii de acord ca trebuie sa fie rece, foarte rece. Asa cum se aduce prin Grecia cu halba inghetata de o bei cu ochii. La noi din pacate unele terase, baruri servesc o bere calaie si chiar limonada calda. Inteleg ca unii vor sa faca economie la curent cum spun multi dar Jeez.. bere calduta da-o in..
Si noi suntem prosti ca o acceptam. Ar trebui ca atunci cand vine cu berea calda, sa o dai inapoi. Doar ca la majoritatea teraselor se intampla la fel, asa ca de multe ori nu prea ai unde sa te duci.
Pentru că oricît va fi berea de rece, cînd o pui într-un kilogram de sticlă caldă, s-a dus farmecul…
@Marinel, corect. Sticla calda (a.k.a. halba) abia scoasa din masina de spalat vase.
Dacă berea nu e rece ma ridic și ma mut la următoarea terasa, simplu.
deci bei cam rar
Depinde cum definești rar, nu beau zilnic însă la 3-4 zile ma delectez cu niște beri la terasa alături de prieteni sau familie.
Cristi
era o gluma legata de ce ai spus.. ca pleci la alta terasa daca nu e berea rece
pe principiul asta nu prea apuci sa bei .
Mda. Eu urasc Birra moretti si Haineken. Cele mai proaste beri. Si daca tot suntem la capitolul cazut in cur de uimire, eu personal nu imi pot explica de ce este apa plata asa scumpa in România. Ma refer la aia de 2 l din supermarket. Cam dubla ca preț fata de Italia sau Grecia pe unde am umblat anul asta.
izvoare putine, productia mica, subventii insuficiente, seceta, samsarii, bursa, razboiul din ucraina, traficantii de forntiera…
o sa pun si un /s mic ca stiu ca e nevoie ;).
Posibil ca alea din Grecia si Italia sa fie ape de izvor, nu minerale.
Fiimdca in Italia si Grecia, apa are pret maximal, ca tigarile.
@punKreas: mda, ca la noi daca iau o apa plata e la juma de pret fata de aia cu bule. Ce sa mai zic de restaurante, ca in Grecia tot pana la 2 euro e sticla mare de apa plata, la noi
sub 15-17 lei nu am vazut…
@smecherie_cu_ghivent: vezi ca apa minerala e si aia plata. Tu confunzi apa minerala cu apa carbogazoasa (cu bule)
Iar barmanii ăia care îți pun berea in paharele abia scoase din masina de spălat vase ar trebui să bea toată viața lor numai bere caldă. Am primit așa ceva de câteva ori. Eu am învățat să nu returnez nimic in horeca, că nu se știe cu ce se întoarce la masă.
Ca fapt divers, IPA a fost inventata de britanici special pt India pentru ca era nevoie de o bere care sa nu se strice asa repede la caldura, nu neaparat pt au vrut ei sa incerce un alt gust. Restul e istorie!
IPA nu-i bere, e pisat de vaca amestecat cu voma de pisica. Dar na, a dat trendul cu IPA in toti hipsterii care au baut bere pentru prina data acum 5 ani si dintr-o data, sunt mari cunoscatori de bere.
Sunt 2 probleme cu temperatura bauturilor:
1. Aceste frigidere cu clasa energetica A++++ nu sunt facute sa fie umplute cu atatea sticle.
Ele au motor slab si pur si simplu nu au destula putere sa faca schimbul termic.
Si izolatia este minima.
2. Vitrinele frigorifice NU sunt frigidere, ele nu stau la 5-6C ca temperatura medie!
Vitrinele sunt date de distribuitori si sunt umplute la refuz, adesea stand la soare.
Curentul e scump si stati sa vedeti jale cand dispare plafonarea asta la 1.3 lei/kWh, mai ales pentru PJ.
In horeca frigiderele bune costa 5000 eur bucata si alea care merg in productie sunt tropicalizate.
Voi stiti ce dezastru a fost pe transportul frigo vara asta?
Majoritatea utilajelor frigo ce merg pe masini mici sunt pe 12V si realist nu mai merg peste 35C. Ia jumatate de ora sa ajuga sub 10C cutia goala.
Cele de pe masinile mari au instalatii hidraulice, de obicei nu au probleme daca nu sunt defecte.
Plot twist: ce tip de bere beau femeile din jurul vostru? 🙃 Și de ce?
Dacă beau, ofc.
Vad ca toata lumea isi lasa aici preferinta la bere. Las si eu parerea mea
Nemteasca, Augustiner, aia cu calugar pe ea. Top 5 beri cam in orice top
Ceheasca. Budweiser. A nu se confunda cu Budweiser american. Asta cehesc e licoarea lu Dzeu.
Romaneasca. Ciucas. Aici sunt subiectiv. A fost prima mea bere bauta vreodată cu tata. M-a scos taicamio pe terasa (se numea ciucas, brasovenii ar trebui sa isi aminteasca de ea) deci practic a ramas in memorie ca prima bere bauta cu tata
Belgiana… aici e simplu. Tripel Karmeliet. Mai scumpa. Dar nu cred ca exista bere mI buna ca asta in lume
Pe la noi a fost odată „Trei stejari”.
Aia cehească de fapt se numește Budva.
Cea mai buna bere băută vreodată a fost Stella Artois neagră din Argentina.
Cea mai buna bere băută… FISHER la 66 cl și cu dop ceramic, era la Mega image 13 lei acum vreo 4-5 ani… cred ca era franțuzească, am gasit-o și la Strasbourg… oricum o beam rar și doar câte una… iar Warsteiner, o bere germana super… acum ma mulțumesc cu Perlembacher de la Lidl, e doar 2 lei și mi se pare baubila…
As da si un un mare + pentru Tripel Karmeliet.
Si as mai zice si de Noah, daca vorbim de beri artizanale… O fi fost momentul cand am baut prima data (eram la targ la Tg Mures), faptul ca era acolo chiar „patronul”, faprul ca e in memoria cainelui lui.. nu stiu, dar mi-a ramas intiparit in minte gustul mult mai pregnant de hamei…
Dintre berile mainstream, ordinea la mine in ordinea descrescatoare ar fi Csiki Sor (Gold) – Bucur – Caraiman.
Ciucaș e berea neaoșă, o beau de sete. Dacă vreau ceva tare, bourbon sau akvavit. Uneori țuică de prune, de-aia de Maramureș. Sau RDM. IPA never. Uneori Guiness, îmi place gustul ce amintește de cafea. Artizanale – nici gratis. Nefiltrată am băut la nemti și m-a durut capul, așa ca pas. Când aveam 20 de ani mai puțin n-aveam probleme, beam și cocartz.
E o reclama extrem de stupida la Peroni, ceva cu sare de mare. Tot spotul vrea sa ne inducă senzația ca un cârciumar primește un soi nou de bere, ceva nemaivăzut. Vine distribuitorul cu prima lada de beri pe vârf de deal/munte, peisaj idilic, cârciumarul vrea sa testeze noua bere. BUM, avea deja in cârciuma pahar cu logoul noii beri! Te-n gura advertising!
Aia cu sare de mare e Birra Moretti.
@Gupi da, ai dreptate. Cat de misto ar fi fost ca logoul de pe pahar sa fie cu Peroni
Mai stupida decat reclama Dacia Duster cu muzica fundal California Dreamin?!
Mda, sarea de mare este cea mai contaminata cu microplastice, de oriunde din lume.
@Nicu In niciun caz. Aia de la Dacia n-are fracturi de logica, poate doar melodia e aleasa neinspirat. Mergea un Gil Dobrica cu un ”Hai acasă”, cover după John Denver? Reclama la Duster nu e doar pentru piața romanească.
stupid nu e ca avea deja pahare, ca aia e plauzibil, le-a distribuit inainte berii propriuzise fix pentru advertising.
stupid e ca aprovizionare se face cu un scuter si sunt 6 litri de bere din care se serveste si horecarul.
ah, si stupida e si faza cu sarea de mare. clorura de sodiu e aceeasi indiferent ca vine din mare, de pe himalaya sau de la turda.
@thebblack Lasa deschisa posibilitatea unei campanii cu sare de baie.
lasa deschisa posibilitatea imbutelierii apei de (dupa) baie… care tinand cont de gust pare sa se intample deja.
Am râs cu poftă citind comentariile. Din postura de hoercar împuțit. :))))
Am și avut o zi nasoală, altfel că mulțumesc pentru amuzament.
Păi ce, și tu vinzi bere caldă?
Nu, eu mă piș după bar într-o halbă rece și moare lumea de ce IPA spectaculoasă servesc.
vai ce glumite de taranus…
Intr-adevar un exemplu clasic de horecar. Pai băă, ca să te piși IPA trebuie sa fii indian împuțit. Ție pun pariu ca abia îți iese un Noroc, maxim Neumarkt
Perlenbacher Lidl 0,33,,,frigider propriu,,,racita la 2 grade,,,mai buna decat 90% din draft-urile baute la noi…
off topic … așa cum s-a făcut „Cel mai iubit dintre pământeni”, așa cum s-a făcut „Terminus Paradis”… de ce nu se mai fac filme de-astea?… de prea bine cred.
N-am înțeles.
Dar discuția despre filmul românesc – of ș-aoleu!
Eu am vreo doua localuri unde beau berea rece la draft. Oamenii le uda si apoi le baga in congelator.
Se recomanda bauturi mai caldute pe vreme foarte calda (cf. ceaiul marocan) …
Tot pe vreme foarte calda si insorita (a.k.a. vreme din Maroc) se recomanda si sa porti haine cu maneci lungi si capul acoperit.
… haine albe cu mâneci lungi
daca e foarte cald afara, manecile alea albe sa fie legate la spate.
Nu avea nepotul lui Lucescu o fabrica de bere? Produce ceva sau nu-l lasă Valentin Ceausescu, asa cum făcea și cu nea Mircea pe vremuri?