A doua știre despre scăderea tranzacțiilor imobiliare…

Se construiește mai puțin, se tranzacționează mai puțin:

În primele patru luni din an, lucrările de construcţii rezidenţiale au scăzut cu 24%. Spre comparaţie, în perioada ianuarie-aprilie anul trecut vorbeam despre un avans spectaculos de 39%. (sursa)

Iar clienții încep să se sature de spații mici și de țepe:

Zeci de familii din Braşov s-au mutat într-un bloc fără utilităţi. Deşi unii au achitat integral apartamentele, încă de anul trecut, spun că nu au nici acum, apă caldă, gaze sau contract pentru gunoi.

Nu suntem încă la buza crizei, probabil prin toamnă-primăvară vom vedea scăderi, iar reportajele din presă au un scop precis și practic: vor să mulgă dezvoltatorii imobiliari de niște bani. Pentru că, iată, piața imobiliară scade, bagă niște reclamă ca să vinzi și să scapi. Da, n-ai băgat reclamă până acum, de aia prețul e dublu azi.

 

imobiliare-2018-08

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Am dat play la știre, zbang, reclamă de 90 de secunde de la Maurer Residence Constanța. După 5 secunde de filmări NUMAI cu Cazinoul, am dat X. Prezentau de parcă făceau blocul vis a vis de Cazini, marș la capătul lumii.

    00
  2. https://adevarul.ro/economie/bani/bnr-limiteaza-gradul-indatorare-credite-ipotecare-consum-plafoanele-1_5b1e1ec5df52022f7506aaa4/index.html ”Ministrul Finanţelor fantele ofilit Eugen Teodorovici, a declarat sâmbătă, la Neptun, că nu există o intenţie a Băncii Naţionale de a limita în vreun fel creditarea şi a anunţat că va exista o analiză pentru a se ajunge la cea mai bună variantă pentru măsuri sustenabile economic.” Prin septembrie octombrie e ultimul tren pentru a vinde exorbitant de scump ceva imobiliar

    00
  3. Asta e pe termen mediu.
    Eu sunt curios cum va arăta piața imobiliară peste 15-20 ani, după ce populația va fi mai scăzută, iar majoritatea celor ce au vrut să se mute în oraș au ajuns cu ratele în a doua jumătate a creditului.

    00
    • o parte din cei mutați la porumb se vor întoarce în oraș. deja cei care își permit asta și care credeau că nu au așa multă treabă în oraș se întorc și își asumă pierderea. mai sunt o parte care fac faze de genul „să ne luăm o garsonieră în oraș pentru când ieșim și nu ne duce nici un taxi la porumb unde stăm noi și rămânem peste noapte acolo.

      se vor elibera multe apartamente și case în oraș. oameni care acum cer 60K pe apartament in oraș ca să își ia o casă la porumb le vor da cu 40 și se vor muta. plus pensionarii care își pot lua cu 20K o casă bună într-un sat și trăiesc acolo decent din pensie.

    • Completa dezumflare a bulei imobiliare va avea loc când vor muri decrețeii.

      00
    • Al_core, când a fost revoluția decrețeii aveau circa 18-22 de ani. Crezi că acum, când se învârt în jurul vârstei de 50 de ani, mai sunt așa disperați să-și cumpere o casă (precum sunt milenariștii, generația Y… sau cum plm le-o mai spune urmașilor lor)?

      00
    • Ca om care sta in Pantelimon la casa: da, am in plan sa ma mut in oras in maxim 1 an si sa pastrez casa de aici pe post de casa de weekend, vara si gratare. Cu toate ca am asfalt pe strada si canalizare (apa de la put + statie de purificare), accesul in Bucuresti devine din ce in ce mai greu – trafic infernal dimineata, lipsa unei parcari la o statie de metrou etc. Pe langa asta mai am si problema copiilor (al doilea e pe drum): chiar daca o gradinita privata am gasit, scoala este cea de stat care in Pantelimon este… cititi pe la Cetin cum este.

      Dupa mine suburbiile gen Pantelimon, Popesti etc. erau oportunitate excelenta de dezvoltare imobiliara numai ca au dat gres cu totii – proprietarii care au facut parcele cat mai mici ca sa ia cat mai multi bani, primariile ca nu au stiut sa faca un plan de dezvoltare civilizat etc.

      00
    • primariile ca nu au stiut sa faca un plan de dezvoltare civilizat etc.

      primăriile au luat bani și au dat aprobări la toată lumea.

    • @dan, eu cred că AI_core se referă la faptul că atunci când vor muri decrețeii vor rămâne multe locuințe goale și cererea va fi scăzută

      00
    • Peste 15-20 de ani o sa avem mulți imigranți in tara.

      00
    • @Vali
      Scuze, dar ideea că mulți pensionari se vor muta de la oraș (înapoi…) la țară trebuie tratată cu precauție. Principalele probleme ale pensionarilor sunt accesul la infrastructura de sănătate (spitale, medic familie, farmacii) și asigurarea coșului zilnic (mulți sunt în stare să bată orașele de domiciliu în lung și-n lat pentru un leu mai puțin la kilu’ de carne…). Poate că la alimentație le-ar merge mai bine, dar cu accesul la sistemul de sănătate, cu siguranță nu.
      Nu în ultimul rând, majoritatea țăranilor de ieri s-au îmburghezit, nu mai vor să miroasă găinațul și balega proaspătă de la țară, s-au obișnuit cu gazele de eșapament de la oraș. Ce să facă la țară? Să stea pe prispă să caște gura la orătănii? La oraș sunt belferi, au facilități pe transportul public, mai fac o plimbare prin mall, se înghesuie la promoțiile din supermarketuri, stau la o șuetă prin piață ș.a.m.d. În plus, mulți fac pe dădacele pentru plozii copiilor, că bonele nu sunt pentru orice buzunar, iar grădinițele/creșele sunt prea puține.
      Părerea mea.
      Nu de alta, dar la cât de prost le merge pensionarilor de ani de zile, m-aș fi așteptat ca până acum să plece mult mai mulți decât au făcut-o. Eu știu doar un caz în familia proprie (varianta extinsă, recte rudele mele + cele ale soției). În rest, toată lumea se agață de blocurile comuniste care, de bine, de rău, încă mai stau în picioare.

      00
    • știu de faza cu accesul la sănătate, e ok. fă o statistică la tine in bloc sau pe stradă. jumătate se duc la spital că au tușit un pic, jumătate nu se duc nici după ce încep să tușească sânge. nu există „între”. iar pentru mulți, aerul curat de la țară le va face bine.

    • Pun gresie pe niște balcoane la un bloc de 4 etaje in Cluj, al unor politisti retrași. Zona central-gara, un 70 mp semifinisat cer 114.000 euro, fără centrala,calorifere, doar pereți tencuiți și o mana de lavabil. Ca o cauza principala a scumpirii, zic eu înainte de lăcomie este risipa de materiale, haosul managerial și execuția deficitara, fără control. Sun pe patron că trebuie sapa pe balcon, betonul e ca valurile mării. Nu-mi aduce sapa gata de a fi turnata ci îmi fac singur din ciment și nisip. Apa și curent doar la parter, pierd timp cărând cu găleata pe scări. Multe materiale sparte, saci de ciment uzi, totul se baga in prețul final. De cate ori îi dau ponturi despre economie de timp, mai buna organizare, da din umeri. Deja ceilalți angajați m-au luat în vizor că stric ,,bunul mers al lucrurilor”.

      00
    • „Pensionarii si mutat la tara” – am doua situatii:
      Socra-meu a iesit la pensie ca sa se mute la tara pentru ca a zis ca nu mai e de el fabrica Soacra-mea era somera si si-a platit pensia ca sa iasa si ea. Amandoi s-au mutat la tara de anul trecut, au curtea plina de animale si gradina plina de legume. Nu fac vreun profit cu ele pentru ca le lipseste viziunea si sufera de sindromul „a facut si altu si nu i-a iesit”, dar e ok, ei se descurca. Ii doare la basca de infrastructura si alte cacaturi, eu experienta cu salvarea in diverse situatii (reactie alergica de la albine, criza de rinichi etc). Ambii au venit in Bucuresti cand aveau 17-18 ani.

      Parintii mei: mama nu a iesit inca la pensie (desi trebuia de anul trecut), tata e somer, niciun gand sa se mute la tara (unde au o casa ramasa de la bunica-mea). Se duc pe acolo, ingrijesc curtea, gainile si rosiile, dar nu ar renunta la comfortul de Bucuresti. Inca nu s-au hotarat ce vor sa faca. Amandoi s-au nascut la oras (mama in Bucuresti, tata la Oradea).

      Ideea de baza e asa – da, sunt pensionari care se vor muta la tara, dar sunt aia care au venit de la tara si stiu ce inseamna viata acolo cu toate avantajele si dezavantajele ei. Exista un procent din astia care nu vor da apa curenta si WC pentru vreun sat uitat de lume unde te speli la galeata, dar e mic.

      00
    • @Jollyca, spune-le alor tăi că sunt multe sate care au apă și canalizare. E relativ ușor. Satul maică-mii a fost electrificat prin anii 50 pt prima dată. Acum are asfalt, canalizare, apă curentă. Și e un sat îmbătrânit, semi abandonat. Lângă noi au vândut casă și teren cu 30 000 lei.

      00
  4. NOU
    #16

    Ba esti nebun ? deci babetele alea s-au mutat la apartament la etaj, fara lift ? și la porumb ? a ok, în Romania treci consultul medical pt permis și daca ai parkinson de gradul 4 și iti lipseste un ochi, dar ce dracu’ o sa faca daca(sau cand) nu le mai tin picioarele ?

    „Iar clienții încep să se sature de spații mici și de țepe:” fraieri noi se gasesc tot timpul, aia care deja si-au luat-o, degeaba s-au saturat

    00
  5. ete pula scadere… vezi comentariul meu de la podcastul din 6 iunie.

    00
  6. Stiti cand se va aseza/curata piata imobiliarelor?
    Cand se va introduce responsabilitatea dezvoltatorilor, impreuna cu proiectantii si constructorii (vezi Japonia).
    Acum „dezvoltatorul” marca banul si cere profit maxim, unul doi proiectanti sau constructori il refuza, dar tot gaseste muritori de foame sa-i faca mendrele.
    Si uite asa apar diverse mizerii prin orase.

    00
    • Prin occident (Franta) exista „asigurarea decenala”, practic oricine lucreaza in constructii trebuie sa o aiba. Pentru vopsitori e relativ ieftina (700 EUR/an), pentru cei care fac structura poate sari de câteva mii. Daca esti doar „consultant”, adica iei tu lucrarea si apoi o dai la mai multe firme, trebuie sa ai asigurare pentru TOATE lucrarile. Cam 10.000 EUR/an daca nu esti debutant. E treaba ta sa verifici ca aia pe care ii angajezi au asigurare pe ceea ce i-ai angajat sa faca. Daca apare ceva, mai intâi plateste asigurarea ta, apoi se intoarce catre aia la care ai subcontractat. O nebunie administrativa, dar, pentru clientul final, cel care a platit, e ok. Bineinteles, banca lui o sa incerce sa ii vânda o suprasigurare etc.

      Practic, asigurarea decenala asigura orice probleme aparute timp de 10 ani de la efectuarea lucrarilor respective. In realitate, de câtiva ani, multe firme din domeniul constructiilor se inchid si se deschid, pe alt nume, pe alta persoana etc. Practic, ai facut 2-3 ani de lucrari cu o firma, ai facut treaba de mântuiala, dai faliment si deschizi alta.

      Bineinteles, legislatorul s-a asigurat ca numele administratorului/fondatorului/gestionarului/asociatilor sunt legate de acea asigurare si daca ai facut alta firma sa vina peste tine si sa te execute. Realitatea e ca nu prea functioneaza, pentru ca e prea complicat sa urmaresti pe toata lumea, tot timpul. Daca unul a facut 10 case de cacat si apoi a dat faliment si apoi a stat pe bara o vreme (sau a lucrat prin firma altuia, fara sa apara el pe acolo, el doar a „vândut” alte lucrari altor clienti), nu te mai cauta nimeni. Mai mult, daca nu e demarat nici un proces, deci in instanta, deci cineva sa plateasca un avocat pentru asta, iti vezi bine-mersi de viata si de lucrari, pe alte firme, cu alte persoane, pe numele fratelui etc.

      Ce vreau sa zic e ca nu te astepta la prea multe, indiferent de ce legi se baga. Vor fi MEREU persoane care vor da teapa. Exista de sute de ani, nici macar microcipate nu le vei putea elimina. Fac parte din imperfectiunile vietii in comun, din umanitate daca vrei.

      00
  7. NOU
    #20

    Nu cred dom’le asa ceva..
    Astia zic ca duduie economia

    00
  8. Chiar că este pula scădere. În aproximativ o lună am asistat la creșterea de la ~1100 euro mp la 2 camere la ~1200 euro. Și e fascinant să vezi cum oamenii cer nonșalant 65000 euro pe un apartament de 2 camere de maxim 50-55 mp în blocuri din anii ’65.

    00
    • După opinia mea, cât am mai citit și vorbit cu unii de și-au luat apartament, în București un preț corect ar fi de 900 de euro/mp. Iar asta nu la Faur, sau în Berceni, ci mai rezonabil, gen Crangasi, să spunem.
      Poate greșesc, bineînțeles, am luat în calcul doar ce am auzit pe la oameni care deja au rate: 3 camere – 60.000, de exemplu.

      00
    • Dar ce, garsoniere de 20mp utili la 48000e, etaj 7-8, nu iti mai plac?…. Sau apartament 2 camere cf2, 45mp, 58000 e, cladire construita in 40′? …ap 52 mp, pantelimon, et 8, necesita renovare, 61000 euri…de astea imi aduc aminte acum din bucuresti. Si de unul din oradea, care anul trecut era pus la 60000 si acum l-a postat la 80000.. de cluj, nu zic nimic, acolo 90+% din preturi sunt o gluma extrem de proasta. Desigur, asta daca nu cumva un ap de 3 camere de 70mp, 150000euro, i se pare cuiva ieftin…

      00
    • Pentru ce mi-ati dat, mă, minusuri? :)
      Pentru ca am spus FAPTE? :)

      00
    • doua comparatii aiurea, Crangasi e o cloaca sinistra, am stat acolo 25 de ani, blocurile sunt invechite, se parcheza in spic pe strada si inca un sir in spatele celor in spic scoase din viteza, multi comunisti, o aglomerare urbana groaznica, de cate ori ajuns la ia mei raman stupefiat ca am putut sta acolo atatia ani.
      Faur? Sector3, Titan, etc? despre ce vorbim spatii largi, locuri de parcare, gazon, borduri-Negoita, gazon, macar asta, totusi sectoru 3 sa nu mancam kkt…
      A da si eu stau in Pantelimonezia, partea decenta cea spre Cernica, unde in afara de liniste e doar praf si haos dimineata la intrare in Kapitala, pentru ca desi sunt doua benzi nu i-a trecut nimanui prin cap ca sa faca stopul ala de la Cora/Renault sa tina dublu, de ce am avea nevoie nu?

      00
    • NOU
      #26

      @radu efectele se vor vedea in cateva luni .. si va culmina peste vreo 2 ani cand dispare prima casa

      dezvoltatorii imobiliari stiu mai bine dc nu mai construiesc acum – fac si ei niste studii cred

      00
    • Sectorul 3 nu e ala care devine Veneția la orice ploaie mai măricică? În al doilea clip se văd bine spațiile largi, gazonul și bordurile.

      https://www.facebook.com/USRLiviuMalureanu/videos/2066506206896804/

      https://www.facebook.com/augustinradu/videos/vb.1440634826/10216858529122439/?type=2&theater

      00
  9. Boss, numărul de tranzacții e diferit de preț și uneori e invers proporțional, daca scade oferta prețul e posibil să rămână la fel sau sa crească.

    00
  10. Am intalnit dezvoltator care avea juma’ de bloc ridicat deja, dar el nu avea nici macar acte pe pamantul pe care construia, sa nu mai zic de autorizatii… romanistan.

    00
    • da, pentru că nu îl dărâmă nimeni.

    • Boșilor, în Mamaia s-au construit blocuri pe teren concesionat.
      S-au vândut apartamentele din blocurile construite pe teren concesionat.
      Singura problemă este că nu ai voie să vinzi apartamente dacă terenul clădirii este concesionat.
      Și în timp ce ascultam, mă gândeam „Cum căcat să ajungi atât de departe încât să nu-ți poți lua banii de pe munca ta? Cât se prost poți fi?”. După care mi-am adus aminte de Palas Mall Iașington. Și am ajuns la concluzia că dacă ăia de la Palas au bulit-o în așa hal, ce pretenții să mai ai de la un” desculț” care-și face un P+6 în Mamaia…

      00
    • Pai ce au bulit aia in asa hal acolo? Ca au construit pe teren concesionat?

      00
    • @Eu: Da. Eu nu știau că nu ai voie să vinzi dacă terenul e concesionat. Și au aflat spre sfârșitul proiectului. La Palas Mall turnul ăla de 10-11 etaje trebuia să fie rezidențial. Doar că tot terenul de la Palas Mall e concesionat de la Mitropolie.

      00
  11. Revin cu unele comentarii, auzite azi de la un asa zis „dezvoltator”.
    Primul bloc l-a construit prin 2012. Apartamente cu 1, 2, 3 camere. Utilitati superioare, finisaje de lux. Pret unitar (in 2012) in jur de 900 – 1100 E/mp.
    Apartanemtele cu 1 si 2 camere s-au vandut imediat. Apartamentele cu 3 camere au stat la vanzare cel putin 1an de zile (cu toate ca pretul pe mp era mai mic decat celelalte).
    Dar, atunci cand vinzi apartament cu 65000-75000 Euro, in comparatie cu o casa la marginea orasului de 70000-80000 euro, stai mult sa gasesti cumparatori.
    Cand l-am intrebat de ce nu scade pretul, stiti ce mi-a raspuns?
    – D-le eu, daca nu fac minim 45% profit din vanzari, mor de foame. Gandeste-te ca din acest profit, minim 50% se duce catre persoane din primarie si alte institutii.
    Cine-i destept va intelege. Restul…….

    00
    • Aici un PUZ e 10.000 de euro. Pentru cate etaje vrea muschiul tau. Sau gratis, dar se da PUZ-ul pentru cat e in zona: P+2, ceva de genul

      00
    • NOU
      #36

      Daca da 50% din profit spaga, probabil strange un biblioraft de nereguli daca cineva analizeaza incalcarile legii și calitatea constructiei.
      Dar na, decat sa iti bati capul sa faci conform legii, sa mai scazi din profit si sa faci apartamentele suficient de mari, suficiente parcari, canalizare etc. mai bine dai o spaga.

      Asta se intampla si la ITP, decat sa schimbi sonda sau EGR-ul cu 400 lei, mai bine dai 200lei spaga.

      00
    • Normal ca moare de foame cu 45% profit ca deh, q7-le nu merge cu 4 litri suta de kilometri iar curvele nu stau daca ai burta la spate… in bihor metru patrat de casa la rosu este 90 de euro, manopera, hai sa zicem ca pentru 100 de metri te costa 15 000 cu tot cu materiale la rosu, crezi ca va vinde el casa doar cu 30 000 euro? mai pune colo care 50 la rosu, pui taxe ce mai vrei tu si faza cu profitul de 45% nu prea pusca, poate 450% :D

      00
    • În Bihor terenul este gratis sau casele se fac în aer? Mai la sud de Bucuresți, 15000 euro te costa pună sa te apuci, în afară de teren: autorizatii, proiect, avize, utilități, pregătire santier, etc.

      00
    • Terenul e aproape moka. S-a cumparat teren cu 7-10 euro mp si se vinde casa cu 60 000 de euro 450 de mp si 100 mp construibil pe 2 nivele… terenul e infim, ti-am scris mai sus cat costa sa construiesti o casa si cat reprezinta profitul…

      00
  12. Ai schimbat fonturile?

    00
  13. Vara se întorc căpșunarii și cumpără apartamente pentru că e mai bine decât să țină banii la bancă.

    Preturile încă nu au scăzut bine, să vezi de la toamna din iarnă când euro va ajunge aproape 5 ron și inflația va fi 6%.

    00
    • Primavara viitoare taica dupa 1 mai..sau dupa iulie august, atunci sa vezi cum or sa inceapa imobiliarele sa se clatine..deja s-a cam ajuns in varf dar oamenii sunt in negare

      00
    • Si crezi ca(virgula) capsunarii aia fac banii cu ciocanul prin strainezia si-i doare la basca cit costa o cloaca din Romania?Cind iti rupi gheaba cite 10-12 ore pe zi ca sa pui ceva banuti deoparte(pe linga astronomicul cost of living-fata de Romania),eu cred ca masori de 10 ori si tai o singura data.Preturile nesimtite din Romania se datoreaza aborigenilor care se imprumuta inconstient la banci.Crede-ma,cind banii sint ai bancii,nu-ti pasa cot costa,cind sint ai tai,facuti cu sacrificii,trebuie sa fii inconstient sa-i dai pe un rahat care nu face nici macar jumate din pretul cerut…

      00
    • și ce te face să crezi că cei plecați la căpșuni sunt mai inteligenți decât aborigienii, care se împrumută ca proștii? Eu cunosc oameni educați, plecați la muncă în afară, care se uită la garsoniere de 50k euro în militari, ca investiție.

      00
  14. De unde cumpar si eu un panou de baschet in afara de Decathlon?
    Vreau sa imi fac la tara un mini teren, sa imi mai dezmortesc si eu oasele cand merg pe acolo.
    La Dech. sunt scumpe si proaste. M-am uitat mai atent, sunt niste table oleak mai groase, prinse in niste suruburi.

    00
  15. Intre timp apartamentele se scumpesc. De exemplu ce vedeam in primavara pe la 60 000 acum sunt pe la 70 000.

    00
  16. Despre ce vorbiti voi, se vede cel mai bine in zona Mamaia! Visul meu de mic a fost sa am un apartament cu vedere la mare, gen cand ma trezesc dimineata sa privesc marea. Am studiat cateva blocuri cu un expert, ce mi-a zis sa fug de ele. Opinia domnului a fost ca cele aproape de mare nu indeplinesc conditiile necesare mediului, si cel mai probabil in 10 ani sau mai putin vor fi probleme mari.

    00
    • Nu toate, la acesta de exemplu s-a pus un accent pe hidroizolaţie, termopane de calitate, etc. Tot aşa mai ok este https://megaimobiliare.ro/apartamente-noi-de-lux-absolut-residence-mamaia/

      00
    • Condițiile necesare mediului? Wtf?
      În primul rând ar trebui să te muți într-un bloc locuit. Ceea ce nu există în Mamaia. Problema este pe timp de iarnă, când tu ești singurul apartament încălzit de pe 3 etaje și BONUS ai apartmentul orientat către N/N-E (pentru că vrei vedere la mare).
      Vrei la Spectrum? Unde înălțimea parapetului este de 1.20m și nu mai vezi pe fereastră când te-ai așezat? De întreținere și taxele de administrare nu-ți spun decât atât ” = casă P+1+M de 300 m² construiți.
      Îmi opresc rantul aici :)

      00
    • „Cu vedere la mare” doar sa-ti cumperi ceva plutitor, altfel patesti ca cei ce au cumparat pina acum – dezvoltatorii arabi au construit un rind de blocuri linga sosea, au vindut imediat apartamentele cu vedere la mare (si respectiv la lac, pe partea cealalta) apoi au mai construit un rind in fata lor si tot asa cu pacalelile. Iar ultimul rind e facut… hoteluri.
      Iarna e infern in privinta frigului, nu ai magazine, nu ai transport. Daca nu ai masina te salvezi doar daca hibernezi…

      00
  17. Baieti faini cei de la American Dream: blocuri fara utilitati, constructii fara autorizatii… Ce fac autoritatile? Nimic.

    00
  18. Pentru cei din tara,care cred ca,inca,mai umbla ciinii cu covrigi in coada prin putredul occident-it’s over,my friends,majoritatea capsunarilor dau tot ce cistiga pe traiul zilnic de acolo,cucu pus ceva deoparte-pur si simplu nu mai ramine mai nimic…

    00
    • Ce acri sint strugurii… Capsunarii de altadata si-au cumparat case (multi chiar in criza, la preturi scazute), si-au facut firme, au joburi stabile. La capsuni se mai duc acum doar cei pe care i-a lovit inflatia si „maririle” curente de salarii ale lui Draknea & Co.

      00
    • Ai dreaq căpșunarii ăștia, toți sunt mici genii ale antreprenoriatului, doar că aveau nevoie de niște bani pentru început. =))))

      00
  19. Am și eu o întrebare, pentru cei mai pricepuți: pe Pridvorului (București), apartament de 3 camere, din 2012, bloc monolit, 92 mp utili (98 cu tot cu balcoane), se justifică suma cerută – 135.000€? E aproape de metrou, lângă parc, școli/grădinițe în preajmă. Chiar m-ar ajuta niște păreri.

    00
    • Gandeste-te ca firma de constructie il construieste cu aproximativ 600 euro/mp, hai sa zicem 700 euro/mp. Pana la 1400 euro/mp cat iti cere e un profit frumusel. Acum na, fiecare plateste pe un apartament atat cat isi permite, fara a lua cel mai mare credit.
      Vali tot a zis pe aici sa dai un avans consistent si daca tot nu-ti permiti in centru, atunci la porumb e mai bine.

      00
    • firma îl construiește la 600 dacă e proastă. dar nu, îl construiește cam pe la 300, că plătește muncitori la negru, ia materiale mai fără factură…

    • da

      00
    • Scump, domne, scump. În Năvodari (El Dorado-ul litoralului) se plătește 100€/m² de structură. Banii ăștia includ material și manoperă. Bloc P+7.

      00
    • Mulțumesc celor care mi-au răspuns!
      @Beb, știu că firma de construcții construiește mai ieftin. Așa aș putea să-mi fac eu casă în porumb, vorba ta, numai că depind de București și nu vreau să-mi pierd ani de viață făcând naveta.
      Dispun de bani, n-aș face credit/împrumut. Întrebarea mea era mai degrabă: „Merită un apartament cu atâția mp utili acea sumă pentru zona aia?” (e la 200 de m de The Park).

      00
    • Deci firma e proasta ca respecta reguli si nu plateste la negru? Cu asa mentalitate, chiar si la “influenceri”, tara asta nu mai are sanse…

      00
  20. chestia aia verde din poza e faimosul teren de fotbal in panta ?

    00
  21. Asociați-vă, frate. Căutați un teren, vă găsiți 3-4-5 prieteni, care vă doriți apartamente, și construiți voi un bloc. Numai stați la mâna dezvoltatorilor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile