Două momente pivotale în viață

Am fost invitat pe un grup unde niște doamne discută despre o anume influenceriță, pe care eu o stimez foarte mult. Nu sunt de acord cu tot ce face, ar fi anormal să fie așa, dar pe grupul ăsta se discută mult despre “schimbarea la față” a influenceriței, fără a putea indica un moment anume pentru această schimbare.

Pornind de la asta, am  identificat două momente pivotale în viața unui om, momente în care apare individualismul, lăcomia, răutatea, ipocrizia și tot ce se mai poate.

Primul e casa și tot ce ține de ea. Ții steagul drept, faci ce poți să ajuți oamenii din jurul tău, după care crezi că e momentul să te așezi la casa ta și cauți o casă. Brusc realizezi că ai fost prost și că ți-ai concentrat energia pe prostii care nu te ajută deloc în viață. Da, te simți mai bine că ajuți pe alții, dar asta nu te face să ai o casă.

Al doilea e vacanța. Te uiți pe unde sunt alții și realizezi că 2.000€ sunt niște bani. 4.000€ sunt mulți bani. 12.000 pentru Maldive chiar imens. Și că s-ar putea să nu ajungi niciodată acolo dacă o ții așa, ajutând în stânga și în dreapta pe gratis. Fiind bun cu oamenii. Te duce asta pe plajele cu nisip fin și cocktailuri cu pai? Nu prea.

Și atunci începi să nu mai dai bună ziua vecinilor, să mai înjuri pietonii și să nu le mai dai mereu prioritate, să mai arunci și hârtii pe jos, să mai parchezi aiurea, să îți mai sabotezi șefii și colegii și tot așa. Copilul meu nu mănâncă civilizație și bunătate, mănâncă vacanțe și acoperiș deasupra capului. Mănâncă haribo și clătite, și clătitele sunt 18 lei, nu sunt fapte bune sau respect față de ceilalți.

De asta vedeți multe schimbări la față. De asta vedeți oameni care oral sunt pentru una și alta și în viața profesională sunt niște jeguri. Sau lucrează cu/pentru niște jeguri, deci practic și ei…

 

bubble-waffle

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

141 comentarii

  1. Vacantele si calatoriile sunt supraevaluate.

    Comentariu apreciat.15398
    • E vorba de cerere și ofertă. Doar nu crezi că o mână de hamsie pe litoral costa 40 Lei, nu? Sau o sticlă de apă la 0.7 costa 25 Lei?
      Cât timp va exista cerere, vor exista și prețuri supraevaluate. În plus, vacantele și călătoriile sunt obligatorii (eu așa le văd). Trebuie să ne mai și deconectăm. Da, unii se vor duce la Sinaia alții în Austria. Unii la Costinești, alții în Bali. După buget.

      Comentariu apreciat.8044
    • Vacantele in tot destinatii exotice si in general in locatii indepartate sunt inventia lumii moderne prin care sa iti traga sume considerabile de bani din buzunar. Practic doar o alta cheltuiala pe care esti tot mai obligat de societate sa o faci, ca apoi sa mai tragi cateva luni la job sa refaci bugetul.
      Ca nu poti sa nu mergi in grecia sau in city brake in italia sau in spania sau in uk sau apoi maldive etc…daca prietenii si cunoscutii au mers. Cand mai ai si copii si ei vad/aud la scoala unde merg colegii, ce le cumpara tampitii de parinti colegilor…deja esti obligat si tu sa decartezi, altfel vei avea numai certuri si frustrari in familie.
      Lumea asta occidentala pe care am dorit-o cu atata sete se transforma pt multi intr-un calvar: muncesti pana tampesti la un job infect sau faci toate porcariile ca intreprinzator individual ca sa faci bani sa ii cheltuiesti pe tampenii ca sa nu ramai in urma societatii. Si mereu va fi altceva pe care sa arunci banii. Slugi moderne 100%.

      Comentariu apreciat.186137
    • City break, nu brake. Loser, nu looser.

      Comentariu apreciat.13825
    • Nu înțeleg asta cu „dacă văd copii și nu le iei sau îi duci ai certuri și frustrări în familie”
      Dorința asta de a arăta ce bine o duci, în fața unor străini (social media) denotă 0 valoare personală în ochii tăi în primul rând, dacă ți nu știi cât valorezi de trebuie să îți spună alții. Sau mai rău, să te lauzi.

      Comentariu apreciat.1356
    • Mai nou cersim atentie pe FB IG si tikitoki. N-am bani, dă si mie, milogeala in general, lacrimile de neputinta, astea sunt un spectacol care pare fara de sfarsit. O lume de cersetori.

      Comentariu apreciat.373
    • asa e. Nu exista om caruia sa ii placa sa fie intr-o zona cu clima misto, cu plante colorate, cu plaja fina si unde sa poata face baie in ocean.
      Ce mi-e un paradis d-asta exotic, ce mi-e la Amara. E acelasi lucru, dar „inventia lumii moderne”

      Comentariu apreciat.9723
    • Supraevaluat e gandirea ca stii tu mai bine ce sa faca altul cu timpul si banii lui.

      Comentariu apreciat.486
    • Ca nu poti sa nu mergi in grecia sau in city brake in italia sau in spania sau in uk sau apoi maldive etc…daca prietenii si cunoscutii au mers. Cand mai ai si copii si ei vad/aud la scoala unde merg colegii, ce le cumpara tampitii de parinti colegilor…deja esti obligat si tu sa decartezi, altfel vei avea numai certuri si frustrari in familie.

      @Ionut, tu esti fix „aia” despre care vorbesti – poate fara sa-ti dai seama. Cine isi face vacantele doar pentru ca „prietenii si cunoscutii au mers”? Cine isi face vacante pentru ca „si copii si ei vad/aud la scoala unde merg colegii”?
      Nu stiu, poate ar trebui sa te uiti mai cu atentie in ograda proprie, pentru ca nu suna sanatos sa faci asta..

      „ii cheltuiesti pe tampenii ca sa nu ramai in urma societatii” – asta pare sa fie o problema a ta personala – eu nu cunosc persoane care sa gandeasca asa, de exemplu. Ia incearca mai putine pareri pe internet si mai multa reflectie asupra propriei persoane si s-ar putea sa descoperi lucruri nebanuite.

      Comentariu apreciat.7816
    • Vacanțele la all inclusive și călătoriile făcute doar ca sa-ti tragi o poză cu turnul din Pisa sunt supraevaluate.

      O călătorie care-si merită banii e aia care te scoate din zona de comfort și din care ai de învățat.

      Comentariu apreciat.5618
    • @neaorin calatoria aia misto care merită banii e aia in care nu iti pui pozele pe instagram sa vada restul vagilor cunostiinte pe unde te-ai dus. Dar toata lumea e fiarta pe instagram, deci pentru ce sunt calatoriile alea ? exact

      Indecis. Tu ce zici?269
    • Tine de la om la om, sincer si eu am aceeasi parere ca tine desre calatorii si vizitat chestii… am fost de cateva ori, nu mi-a placut in mod express haosul… nu m-am mai dus. Totusi daca e sa te gandesti e clar ca se face multa reclama, ca e o intreaga industrie.

      Mi-a placea sa ma duc in Maldive? …clar ca mi-ar placea. M-as duce in China? …clar ca nu…

      In final banii sunt cei care diferentiaza chestiile… ca poti vizita Londra cu mana in buzunar si sa ti se para okish… sau poti merge in Londra cu 10-20k lire de spart intr-o saptamana si sa ti se para mai mult decat okish… sau chiar sa stai 1 luna acolo sa vizitezi totul chill fara sa fugi 30-40k pasi pe zi.

      212
    • @N: deci vacanta misto e aia in care nu gasesti nici o chestie cu care sa te lauzi?

      36
    • @Goldy: Hai să diferențiem China de PCC… În China ai istorie pe pâine în multe locuri, îți ia probabil luni bune să vezi cam tot ce e de văzut, în mare. Vizitezi China pentru istorie, cultura.

      195
    • @Vlad: de acord cu tine legat de China. Dar sunt banii mei, si eu decid daca aleg sa imi iau portia de cultura si istorie in alte locuri unde nu este dictatura. Asa si Rusia, si tarile arabe au cultura si istorie, dar in conditiile actuale prefer sa-mi cheltuiesc banii in alte locuri.

      Legat de vacante si comentariile anterioare: Eu am fost si in Navodari, si Techirgiol, Eforie, Neptun, Costinesti, Vama, etc (nascut constantean in urma cu multi ani). Dar in clipele dinainte sa mor, eu tot la destinatia aia exotica ce aducea cu o insula pustie, plina de palmieri, cu nisip alb si pestisori colorati o sa ma gandesc. Si nu, nu am facut-o ca am vazut la altii, era o dorinta proprie.

      Indecis. Tu ce zici?273
    • Cand am venit din oras, mi-am mazgalit copiii cu Nutela sa creada vecinii ca ne-am permis clatite :)

      180
    • @hiqued: Îți respect punctul de vedere, deși rușii și arabii sunt la genunchiul broaștei, comparativ cu ăia cu „ochii oblici”, totuși, la aceste capitole. Dacă e să dim realiști, țări precum Anglia, Franța, Spania, Belgia, Italia etc. au furat multe exponate și alte cele din colonii.

      21
  2. E semn de imaturitate sa te uiti inapoi cu furie.

    Indecis. Tu ce zici?3716
  3. M-am blocat la „12.000 pentru Maldive” , dar ce faci, cand pleci in vacanta cumperi si avionul cu care mergi?

    Comentariu apreciat.7442
    • Ca sa cheltui 12.000 euro/vacanta, ar trebui sa ai un venit de minim 6.000 euro/luna, imi place sa observ ca minim 9 dintre cititorii acestui blog, il au

      Comentariu apreciat.7627
    • 12000 e nimic când e probabil vreo 50000 şpaga la angajare ca […insert job de plimbat hârtii la o agenție a statului…]

      Comentariu apreciat.4718
    • NOU
      #24

      Depinde ce cazare iti doresti: sunt cazari pe Maafushi la 1200 RON si cazari pe insule private la 14000 RON, gen Ritz-Carlton Maldives.

      Indecis. Tu ce zici?295
    • @Jerome, venit de 6 000 euro pe luna si cheltuieli de cat? 4-5000 ?

      183
    • @George Nu stiu coane cum se imparte un venit de 6000/luna

      Comentariu apreciat.475
    • NOU
      #27

      Jerome cred ca ai ratat postarea relativ recenta a lui Vali in care intreaba cititorii cati bani fac. 6000+ era destul de des vazut.

      90
  4. E un pic ciudat sa-ti evaluezi viata dupa cat de scumpe sunt niste foarte scurte perioade din ea. in schimb confortul de zi cu zi chiar e important. Una e sa stai cu tot familionul intr-un apartament de 2 camere si sa te certi pe timpul petrecut in baie si lucruri lasate aiurea si alta e sa coabitezi civilizat intr-un spatiu in care poti respira si nu te certi pentru bani si lucruri marunte. Sa nu uitam ca suntem cea mai inghesuita (la propriu) natie din europa. Cand esti nevoit sa mirosi basinile parintilor nu ai cum sa nu fii nervos.

    Comentariu apreciat.1797
  5. Mai toti vor vacante ca si tel suprem in viata. De fapt nu chiar, mai degraba vor un trio: case-masini-vacante. Copiii, familia, prietenii, viata in general orbiteaza anemic in jurul acestui „soare”

    Comentariu apreciat.677
    • Case masini vacante. Femeile sunt mai importante decat astea trei. Dar e important ca sotia sa nu isi dea seama.

      Comentariu apreciat.6310
    • case-masini-vacante.
      Ok..Si care altu ar trebui sa fie scopul meu? Religia?

      Indecis. Tu ce zici?2522
    • *nu uita de hobbyuri.

      85
    • poate pt că unii consideră că familia, copiii, prietenii vin ”de-a gata” și d-aia nu constituie țel suprem în viață. sunt doar niște chestii de bifat.
      suntem încă o țară unde, la nivel de mentalitate, nu ești considerat om complet dacă n-ai un partener de viață și cel puțin un copil. și dacă zici că n-ai prieteni, se uită lumea la tine ca la monștri.

      Comentariu apreciat.378
    • „familie” da nu am casa si masina si bani de vacanta. lasa ca stau in chirie si ies la strand, da uite ce familie vesela suntem
      „prieteni”…defineste acest tel. „wow…am prieteni, nu imi trebuie casa ca stau pe la ei, masina nici atat, vacante muie, stau si beau cu ei in baruri”

      bah. Astea 3: casa-masina-vacante nu ar treubi sa fie un tel. Ar trebui sa fie un dat.

      Ah, nu vrei masina ca nu iti place sa conduci/esti eco bio plm/ai 100 de bicle?
      Pentru motive dubioase nu vrei casa ta (dar, mai greu cu familia acolo)? Esti nebun si nu prea iesi in vacante…ca nu vrei? IRELEVANT. Cat timp iti permiti

      42
  6. Avem nevoie de cat mai multe case cu gradini. Gradini cu flori, legume si copaci, nu gazon, parcare si betoane. Cat de suparat pe viata poti fi dupa ce ti-ai bagat putin mainile in pamant si mananci niste chestii pe care tu le-ai crescut?! Mai ceri ajutorul unui venic, mai oferi si tu ajutor la gradina altuia si incet-incet mai reparam din psihicul acestui popor.

    Comentariu apreciat.12134
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 43134
    • Deea, se vede ca nu ai un vecin gospodar pe langa tine. De aia ti se pare viata asa gri :)

      Comentariu apreciat.8410
    • NOU
      #40

      Ti au dat cu minus toti puletii de la bloc.

      Indecis. Tu ce zici?5339
    • Păi și tictoc când? Facebook? Dumneata știi ce propui? Dacă asculți podcast cum mai vezi buze, unghii false, șamd? Vrei să moară influencerii de foame? 😊

      Comentariu apreciat.401
    • Corect, doar ca repari psihicul poporului cu gradina de legume si a doua zi i-l distrugi cu traficul in care sta de la gradina cu legume pana la serviciul care-i plateste ratele.

      Comentariu apreciat.386
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 4276
    • @Flat: „și vreau doar sticlă, marmură și chestii septice în jur” – practic vrei sa traiesti in buda unui mall

      Comentariu apreciat.1348
    • @mary: pai, pare genu caruia ii place sa isi miroase basinile

      Comentariu apreciat.292
    • eu n-am dat nici minus, nici plus, dar să spun că nu mă pasionează grădinăritul e un palid eufemism.
      dar nici sticla, marmura și chestiile foarte septice în jur nu mă pasionează prea tare.
      curățenie, da, dar prea septic nu.

      apropos de mania asta cu sticla, marmura, eventual gresia și faianța. nu înțeleg nici să mă tai ideea de gresie/marmură/d-astea în camerele de locuit. ok în baie, bucătărie, eventual zona de intrare în hol, dar nu toată casa. îmi dau o senzație de spital sau, vorba lu @Mary, budă de mall. și scări cu oțel, marmură, gresie, sticlă…. bleah.
      I’m a city girl, dar cei prea mult e prea mult.

      Comentariu apreciat.355
    • mai oamenilor, eu as spune sa aveti grija ce va doriti.
      Am impresia ca voi credeti ca „septic” inseamna „steril”. Chiar nu il asociati cu „fosa septica”, „septicemie”?

      Comentariu apreciat.373
    • @Mary, pfff, la naiba, ai dreptate. cred că ”aseptic” e termenul/conceptul la care ne gândim toți. :)

      201
    • Da aseptic , scuze

      Mie așa îmi plac. In Marbella sunt blocuri de marmură. Arata superb, nu depresiv ca tencuiala mucegăită de la casele din România

      78
    • @casnica
      Ai perfectă dreptate, anul trecut am recoltat prima grădină de legume, am supraevaluat nevoia de ardei, rosii și vinete, am avut de dat la vecini. Am adunat cu sacul, mai ales ardei, sentimentul a fost excepțional. Nici dacă eram supt de Cindy Crawford (I am that old) în timp ce Heidi Klum îmi masa ouăle (I am really that old) nu mă simțeam așa de bine. Acum înțeleg conceptul „better than sex”! Și da, sunt boșorog!

      240
    • @casnica – Oi avea tu nevoie, că încă urlă pământul între degetele tale, asta nu înseamnă că se aplică tuturor…

      619
  7. de fapt.. casa, vacantele si celelalte chestii inseamna mai multa munca, deci mai putina odihna si relaxare.
    asta inseamna stress, morocanos, etc.
    deci mai putina diponibilitate a ajuta (mai ales gratuit si / sau pe oricine).

    da, pana la urma tot la resurse se reduce treaba (timpul si energia ta), dar asta nu inseamna ca atunci cand aveai timp nu te-a ajutat (macar pentru starea de bine) ca ai ajutat.

    Comentariu apreciat.446
    • Asta e gândirea unui om care nu a trăit niciodată la țară.

      ”deci mai putina diponibilitate a ajuta (mai ales gratuit si / sau pe oricine).”

      Viața la țară mi-a arătat că oamenii de acolo sunt mult mai dispuși să ajute, chiar și gratis și mult mai prietenoși decât cei de la oraș, care sunt individualiști și egoiști.

      Indecis. Tu ce zici?2916
    • „Asta e gândirea unui om care nu a trăit niciodată la țară.”
      iar asta arata gandirea unui om care face prea multe presupuneri / generalizari.

      te-ai intrebat de ce oamenii de „la tara” au mai multa disponibilitate in a ajuta?
      sa fie oare lipsa stressului orasului (trafic, sef dubios, ore suplimentare, lipsa de relaxare in natura si alt fel)?
      sa fie oare exact ce am zis eu mai sus?

      Indecis. Tu ce zici?1615
    • “ de fapt.. casa, vacantele si celelalte chestii inseamna mai multa munca, deci mai putina odihna si relaxare.”

      Nu vreau sa par cacacios dar nu neaparat inseamna mai multa munca, ci mai multi bani si educatie financiara mai buna. Decizii mai bune, actiuni mai bune, relatii mai bune, rezultate mai bune, livrari mai calitative dar nu neaparat mai multa munca.

      163
    • „dar nu neaparat inseamna mai multa munca, ci mai multi bani si educatie financiara mai buna”

      nici eu nu vreau sa par contra,
      dar cand spui livrari mai calitative..
      spui de fapt ca preferi in loc de mai mult volum de munca.. sa ai mai multa calitate in munca.

      eu n-am facut distinctia asta pentru ca nu era relevanta in ideea mea.
      indiferent ca prestezi mai mult volum sau mai multa calitate in munca..
      asta tot inseamna mai multa oboseala, mai mult stress, etc.
      ca sa nu spun ca pt mai multa calitate ai nevoie de mai multa pregatire profesionala (scoala, antrenament, experienta, etc).

      cat despre educatia financiara.. ideea ramane: e nevoie de timp si efort sa te educi si e nevoie de timp si de efort (poate chiar stress) sa investesti / economisesti / etc.
      rezultatul e acelasi: mai putina disponibilitate pt cei din jur.

      si in plus de asta..
      chiar cand ai bani destui..
      sa faci o casa presupune efort si stress.
      de la deciziile pe care trebuie sa le iei..
      la interactiunea cu „mesterii” (chiar si din cea mai buna firma de constructii),
      la livrari si termene depasite pentru orice,
      la vremea care poate sa fie contra ta,
      la autorizatii si permise de tot felul,
      la vecini nemultumiti ca schimbi starea de fapt (galagie la bloc cand renovezi, tot felul de probleme la curte / casa – gen ca ii faci umbra sau ii incomodezi privelistea),
      etc.

      printre toate astea.. imi e greu sa vad cum as mai avea disponibilitate (prea mare) pentru ceilalti cand primul lucru pe care la-s vrea ar fi sa dorm si sa ma relaxez.

      daca adaugam si subiectul copil.. deja cred ca o sa ii vedem cu altii ochi pe „morocanosii” din jurul nostru.

      da, asta nu schimba cu nimic faptul ca unii sunt pur si simplu exagerat de egoisti (fara motiv) sau mai rau.. „nesimtiti” de-a dreptul

      231
  8. E mai greu de mentinut directia cand fb, instagram, etc iti tot zic, direct sau mai subtil, ca altii isi traiesc viata „la maxim”, iar tu te chinui cu chiria la garsoniera.
    Si nu conteaza ca esti destul de inteligent sa casti urechile la explicatii rezonabile, de genul „nu e real ce vezi pe social media”. Subconstientul tau isi trace propriile concluzii implacabile si te vei simti si vei actiona in consecinta.
    Asta e de fapt marea capcana pentru multi, ca se cred imuni la aceste influente pentru ca pot analiza (oarecum) rational si cred ca asta are efect asupra emotiilor.
    Adica da, faci misto de Grebenisan ca nu e prea isteata si mai stiu eu ce (desi probabil are niste calitati daca a rezistat atat la emisiunea aia), dar apoi o vezi la masa la 5 restaurante diferite, purtand haine scumpe, accesorii, etc. Si poti sa rationezi cat vrei, ca e „influenkerita”, ca nu o duce capul, ca se vinde, bla-bla. Partea aia din creierasul tau despre care probabil nu ai nicio idee, dar e responsabila de ce simti, va zice altceva.
    Singura solutie, din ce inteleg eu, este indepartarea cat mai completa a acestor imput-uri.

    Comentariu apreciat.737
    • Totul e relativ. Astia cu vacante in Maldive au o viata de cacat pe langa bogatii adevarati, iar noi traim in extaz in garsoniere, cu chipsuri si bere, fata de unii cu boli grele.

      Comentariu apreciat.932
    • @Gogu, sună cinic, dar nimic nu-ți schimbă perspectiva asupra vieții tale mai rapid decât să auzi/vezi pe cineva cu adevărat fewtut de soartă

      Comentariu apreciat.650
    • adyzah, fütuți de soarta ai intre 7 si 15 mii de oameni care mor zilnic de foame. Se imbolnavesc de deces si mor in chinuri. Ai auzit de ei si nu numai că asta nu ti-a schimbat perspectiva asupra vietii, dar chiar poti spune cu mana pe inima ca te doare la pülă. Corect?

      167
    • @rio, Nu știu ce are la numărător formula empatiei, dar cu siguranță la numitor are distanța la pătrat. Dar nu i-aș zice durere la benis, pur și simplu tinde la zero. Nu poți să simți ceva pentru necunoscuți aflați la mii de km. Ai lua-o razna.

      231
    • Distanta nu conteaza. Copilul poa sa fie in alta galaxie, maica-sa va empatiza la fel cu suferinta lui.

      E vorba mai mult de ipocrizie. Simulăm empatia pentru ca e ceva ce dă bine la CV si la public. Perspectiva asupra vietii ramane neschimbata, că asta era discutia. Suferinta altora de cele mai multe ore ne streseaza si ne enerveaza.

      119
    • @Rio, Adyzah a zis necunoscuți.
      acum o dai tu cu relația mamă-copil.

      95
    • AB, omul a zis “să auzi/vezi pe cineva”, care poate fi oricine.

      33
    • dacă ne contrăm pe semantică acilea, hai s-o facem cum trebuie: ”vezi/auzi” implică un minim de cunoaștere a celeilalte persoane.
      e mult mai ușor să empatizezi cu cineva pe care îl cunoști, pe care l-ai văzut, despre care ai auzit o poveste.
      e mult mai greu, chiar imposibil, chiar nesănătos după părerea mea, să empatizezi cu niște necunoscuți împrăștiați pe toate meridianele.
      cum ar putea cineva să empatizeze cu niște oameni despre care nici nu știe că există.

      ok, una e să dai dovadă e un anumit grad de implicare morală și să eviți produsele unei anumite companii despre care știi că folosește copii ca forță de muncă, chiar dacă nu îi cunoști pe acei copii, și alta e să empatizezi cu ei.

      după mine empatia presupune un grad destul de mare de implicare și conexiune emoțională.

      112
    • @Gogu
      Intai zici, rabinic, ca totul e relativ, apoi decretezi ca astia cu vacante in Maldive au o viata de cacat pe langa „bogatii adevarati”.
      Comentariul meu era legat de perceptia de care e aproape imposibil sa scapi daca te expui la anumite influente, influente care sunt extrem de greu de evitat (necesita decizii radicale).
      Legat de de ce zici mata, nu e chiar asa.
      1. Studii care zic ca exista un prag de venit (bani) peste care fericirea nu mai creste semnificativ; in SUA era pe la 70 000 USD pe an la un moment dat; acu o fi 100 000;
      2. Toti stim ca sunt oameni mai saraci, bolnavi si fara de noroc decat noi; dracia dacului, asta NU functioneaza aproape niciodata cand te simti dde cacat;
      3. Exista o capacitate FOARTE subestimata de adaptare; din nou, studii destul de celebre care arata ca la 2 ani de la castigul la loto, respectiv de la paralizie de la mijloc in jos, nivelul de fericire/multumire/implinire revine la nivelul de baza, dinaintea evenimentului;

      60
  9. Şi după o sesiune de două ore de scrollat pe feed-urile FB şi Insta, te iei de copil că-i uşor influențabil şi se ia după toate prostiile.

    Comentariu apreciat.820
  10. NOU
    #69

    Cand eram tanar, ai mei, obisnuiti din comunism, ma povatuiau sa calatoresc cat mai putin, sa strang bani si sa fiu econom.

    Trag pamant pe sfatul lor tampit.

    Calatoresc cat de des pot, fac vacante de zece ori pe an.

    O viata am, anii nu mi i da nimeni inapoi, nu ma voi bucura la fel la pensie, cu cadrul dupa mine.

    Si daca a ma bucura de viata inseamna sa fiu muist cu restul, aia e, luati de la tata.

    Indecis. Tu ce zici?7596
    • Te întinzi cât îți permite plapuma, Gigele, cu sau fără mai multe vieți.

      Comentariu apreciat.366
    • Dacă a te bucura de viață înseamnă să fii muist cu restul, trebuie să fie o viață de căcat.

      Comentariu apreciat.956
    • Boros – exact, iar plapuma mea e suficient de incapatoare.

      ubercool – da, pentru ceilalti

      Indecis. Tu ce zici?932
    • „Si daca a ma bucura de viata inseamna sa fiu muist cu restul, aia e, luati de la tata” – se cheama sa fii neam prost, multi ne bucuram de viata fara sa fim muisti.

      Comentariu apreciat.855
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1237
    • „interesele mele primeaza, fara exceptie”

      o abordare sanatoasa..
      cu o mica subtilitate greu de vazut de (prea multi) unii:
      interesul tau e sa traiesti in civilizatie sau in jungla?

      poate la 30 de ani ti se pare ca jungla e ok pt ca esti in forma ta maxima si te poti apara singur, poti produce singur, etc.
      dar cand esti copil sau batran cine te apara si cine produce pt tine?

      oare nu iti e mai bine in comunitate in cazul asta?
      si daca da.. cu cat comunitatea e mai sanatoasa / prospera / etc.. nu iti e mai bine si tie?
      deci cum evaluezi rezultatele actiunilor tale.. beneficiul (mic sau mare) adus tie imediat si in detrimentul comunitatii vs. beneficiul (mic sau mare) adus tot tie ca rezultat al beneficiului adus comunitatii (in special cand asta iti creeaza un disconfort de moment)?

      asta fara sa dicutam cat de bine isi cunosc unii interesele, de cum ele se schimba in timp, etc..

      Comentariu apreciat.445
    • oamenii in general, romanii in mod cu totul special sunt muisti din cauza frustrarilor acumulate in viata din diverse motive
      de exemplu gigi, care mergea cu oile fortat de tacsu, voia sa se faca aviator ca statea in ghioaga ciobaneasca si se uita pe cer pana cand intr-o zi i-a tras lu tacsu una in cap cu ghioaga a vandut oile i-a investit in crypto
      aviator nu a ajuns ca trebuia scoala, dar merge in nenumarate excursii cu avionul
      dar el ramane tot un meltean frustrat si muist care in loc sa-si faca propriul blog gen ”In jurul lumii cu Gigi” se masturbeaza intelectual pe aici impresionand femei frigide si agarici

      Indecis. Tu ce zici?288
    • John, comment of the day!

      83
    • “interesul tau e sa traiesti in civilizatie sau in jungla?”

      pariez ca veteranii vietnamezi ai razboiului din Vietnam nu au chiar raspunsul pe care vrei sa il auzi tu.

      68
    • Partial ai dreptate – poti sa mori cu banii in casa ( stiu cazuri ) sau poti sa prinzi pensia in saracie pt ca ti-ai „trait viata” ( stiu si dinastea )
      Scuza preferata a multora este : nu mai prindem pensia ! Si daca o prindem?
      Investiti in active, mici businessuri, poate bursa, sa se prinda un cheag ceva. Sa vedem cine ne va plati noua pensiile :))

      123
  11. NOU
    #80

    Imi permit orice fel de vacante, dar Maldive ?!??

    Ce plm sa fac in Maldive ce nu as putea face pe orice alta plaja din apropiere ?

    Same goes for Zanzibar, Seychelles sau Republica Dominicana.

    Nu tu un muzeu, vestigii, cultura, arta, ce cacat faci toata ziua, mananci, bei si stai in soare ca un prost.

    Normal ca isi iau fraierii apartamente in fucking dubai, la cat e de fiert romanache pe bagat la matz si a da șer de la lucs si opulenta…

    Comentariu apreciat.8619
    • Scopul vieții e să ajungi în punctul în care să te plictisești și să te potolești în plictiseală.

      164
    • @Gigi Netoiu: ai punctat fix ce am vrut sa scriu eu. Am impresia ca maldive, seychelles etc sunt doar pentru poze de IG, FB si lauda intre cunoscuti.
      Eu scriu din vacanta, is ala prost care merge in grecia. Ba frate dar am vazut la ruine si la muzee si la strazi neumblate de turisti si orase neturisti de nu are rost! Ceea ce pentru mine e esential in concediu.
      Cultura oamenilor, istoria, un muzeu, o mancare locala, astea sunt argumentele pentru un concediu reusit. Eu ii zic sotiei ca vreau sa merg in uzbekistan, poate reusim candva…restul sa mearga in maldive si in bali (cea mai supraevaluata insula indoneziana. Si tara are cred ca 12000 in total…)

      Indecis. Tu ce zici?274
  12. „…și clătitele sunt 18 lei, ”
    Clatitele ca clatitele, dar s-a ajuns ca un simplu kilogram de aur sa coste 300.000 de lei. Nu stiu incotro ne indreptam cu preturile astea.

    Comentariu apreciat.590
    • Hoție, văzusem un castel pe Loire acum 2 ani, costa 8M euro. Anul ăsta, când mi-a intrat salariul pe card în aprilie, m-am uitat din nou, era 10M. Mersi, nu!

      Comentariu apreciat.580
    • @Psionics te plangi de pretul aurului. io ce sa mai zic ca s-a facut 7 lei suta de grame la fornetti

      Comentariu apreciat.971
  13. Mie grupul ala mi se pare cancerul internetului! Mai vorbesc despre altceva decat de Oana Roman? La un moment dat era scandal ca vorbeste Ceusan cu fiu-so in engleza. Ca daca nu are accent nativ mai bine sa nu o faca :))) noptea mintii. E un grup de neveste nefwtute si frustrate, sincer

    Comentariu apreciat.552
    • De fapt, în afirmația cu engleza e un sâmbure de adevăr. Studiile arata ca tre sa vorbești în limba nativa cu el, pentru că: ce zic tănticile alea – accent și fonetica. Dacă vrei sa fie bilingv de la 2 ani, tre să-l faci cu John din UK, nu cu Gogu din Băicoi, care vb ingliș la multinațională. Nu e nimic greșit în ceea ce face, poa’ sa vorbească și-n klingoniana cu el, doar ca n-o să se prindă engleza de el, cam cum își dorește ea și sa fie material de Oxford la 4 ani.

      Indecis. Tu ce zici?2414
    • grupul ăla e lejer. e unul mult mai nasol.

    • Și e grup secret sau de ce nu zici cum se numește?

      151
    • @ubercool Pamflet Media Influencer sau cel putin acolo l-am vazut si pe Vali, nu stiu de existenta altuia

      42
    • @Giaccomo ma foarte indoiesc ca profesoarele noastre de engleza vorbeau cu accent. De cand e mai important accentul decat gramatica? Si nu, nu imi place Ceusan, doar ma mir cum unii isi iau din timpul lor sa arunce cu hate in absolut orice…

      176
    • Iti trebuie doar destula expunere la continut in engleza.
      Carti in engleza, filme cu subtitrare in engleza.
      Fuck gramatica.
      Niciodata n-am invatat gramatica la engleza si tot timpul am avut peste 9 pentru ca scriam si vorbeam intotdeauna corect si n-avea profu’ ce sa-mi faca.

      Multumesc Cartoon Network + restul.

      Indecis. Tu ce zici?2818
    • @Alta Ioana @Pyro e o diferenta mare intre a invata o limba straina la scoala, cu accent in 99% din cazuri (iar notele pe care le iei pot fi in numai 9 si 10) vs a fi realmente bilingv in limba respectiva (ce vrea Ceusanca).

      Bilingv inseamna infinit mai mult decat ca ai luat tu un 10 ca ai avut bafta. Iar profesoarele noastre au avut toate accent, si nici la gramatica nu erau perfecte – o spun ca om care a plecat la scoala in UK din clasa a 8-a deci am putut sa fac o comparatie directa profi UK / profi RO. Diferenta e de la cer la pamant.

      In short, @Giaccomo are dreptate – daca vrei *doar* sa invete engleza, se poate face f ok si asa. E suficient. Dar daca vrei sa fie *cu adevarat* bilingv – adica fara accent, cu expresii naturale si topica naturala a propozitiei, plus abilitatea de a se exprima creativ si spontan in limba respectiva….yeah that’s not gonna happen.

      184
    • kahlua permite-mi sa te contrazic, foarte putin :)
      Fara legatura cu invatamantul romanesc, crede-ma ca in afara de accent bifez toate celelalte lucruri pe care le-ai mentionat.
      Valabil cel putin in cazul meu, care halesc engleza pe paine.

      Si cred ca daca vorbesti cu copilul mic in engleza, indiferent de accent sau nu va porni din start cu vocabular, cu felul in care sunt aranjate cuvintele ca sa sune natural etc.

      Acum depinde cine vorbeste cu el, daca e cineva gen „za dacs come from za trucks”, e clar ce o sa iasa :)

      137
    • Pyro, asta pot sa inteleg. Stiu oameni care intr-adevar se descurca exemplar. Sincer, felicitari.

      Dar sunt(eti) extrem de putini. I-am auzit pe toti prietenii din copilarie / alti oameni cu care am interactionat in RO in ultimii ani (am familie si revin in vizite). Toti au impresia ca sunt zmei si C2 si ii bat la fund pe toti nativii dar….nu e cazul. Fac greseli, vorbesc cu topica din romana cu cuvinte in engleza etc, lista e lunga. Toti educati la scoli f bune din Bucuresti, cu facultate si joburi in corporatii unde se vb in engleza, deci vorbim de middle class.

      De aici si scepticismul meu – tot romanul are impresia ca e fluent cand de fapt e un B2. Which is fine; bravo lor pt B2, e f ok. Dar B2 nu e C2. Iar bilingv e C2.

      153
    • numai mie mi se pare că frazele astea două se bat cap în cap ”Niciodata n-am invatat gramatica la engleza” și ”scriam si vorbeam intotdeauna corect”?!

      254
    • AB absolut deloc. Probabil a ajutat si tona de jocuri in engleza, si cititul.
      E dupa ureche cum s-ar spune, dar a functionat foarte bine pentru mine, lucru care-l oftica tot timpul pe prof, un om de nota 11 dealtfel.

      65
    • NOU
      #98

      Ma bag si eu in discutie ca orice roman (care, fiind roman, automat stie engleza). Parerea mea e ca depinde cine se pronunta supra abilitatilor cuiva in privinta limbii engleze si, foarte important, despre ce vorbesti. Adica esti evaluat de cineva in mod profesionist sau doar discuti despre diverse. Diversele alea sunt despre unde gasesti piine si salam, cu cine tii la fotbal si cai putere, sau despre diferentele de nuanta intre Ungaria postcomunista si Romania postcomunista, ori despre umorul american vs cel britanic.

      Am observat, dar poate nu e relevant, vorbitorii nativi de engleza iti lauda engleza vorbita in general atunci cand nu e stralucita. Daca e buna nu prea o sa iti spuna nimic despre ea, asta intrucat au impresia ca toata lumea stie/ar trebui sa stie limba engleza.

      52
    • @IotaOmicronNiu exact, numa noi prin Europa de Est suntem rusinati de engleza noastra, americanii de ex ne apreciaza ca stim o limba extra

      10
    • NOU
      #100

      @Alta Ioana- ma rog, eu sugeram altceva, cred… sau incercam, macar…

      @ in general- Ca sa nu ramana nespus, mi se pare o maxima neghiobie si badaranie, inca de la primele cuvinte sa razi cand auzi un strain vorbind limba romana pocit, cu accent, etc daca ai varsta de peste 10 ani. Ceea ce nu am auzit/ vazut la vorbitorii nativi de engleza.

      20
    • @Alta Ioana ziceam de grupul din articol.

      00
    • @IonaOmnicronNiu, total de acord cu a doua frază. limba română mi se pare imposibil, sau foarte greu de învățat de un străin.

      engleza are niște verbe neregulate. sunt câteva zeci, habar n-am, un număr oarecare. 3 forme mari și late, le înveți și basta.
      verbele limbii române variază ca formă nu doar în funcție de timpul verbului, ci și de persoană.
      substantivele pot fi masculine, feminine și neutre, forma adjectului, la fel, variază în funcție de gen, etc.
      ca să nu mai zic că punem niște conjuncțiie (parcă asta sunt) într-o manieră care poate părea ”la plezneală”. cândva un străin s-a plâns de conjuncția ”de” ”5 kilograme de ceva” sau ”500 DE kilograme de ceva”.
      și ar mai fi și altele.

      10
  14. Șșhh… „influenceriță pe care eu o stimez foarte mult”… o fi Christinuca bIch… 😂😂😂 … în rest normalități bune… n-ai bani nu te duci… atât de simplu e.

    93
  15. Am o fostă colegă care e innebunită după vacanțe din astea, sunt viața ei, fără ele nu poate trăi/lăuda in fața celorlalți, că na, degeaba te duci dacă nu oftici pe cineva după. E divorțată, sau, mă rog, separată de bărbat de câțiva ani, că ăla o înșela pe toate drumurile și o mai și agresa când încerca să il prindă. Cu cine credeți că merge in vacantele alea scumpe? Exact, cu fostul (pe banii ei, nu ai lui) și cu „gașca de prieteni” care se preface sau chiar nu știe că ăștia doi nu mai sunt împreună de când hăt. Degeaba ii explic că e o chestie extrem de toxică, să se bage in mișmașuri din astea după ce ticălosul a bătut-o in repetate ori. Ea e fericită doar in ieșirile astea, restul vieții e fără rost, nu vorbește decât despre asta, cine n-o ascultă sau încearcă s-o trezească e invidios și rău. Beat this!

    Comentariu apreciat.5510
    • Bai, sunteti culmea. Daca femeia e pe bune fericita cu aranjamentul asta, ce treaba aveti voi sa le ziceti altora cum anume sa fie fericiti? Lasati oamenii in pace sa faca ce ii face pe ei fericiti, nu ce v-ar face pe voi.

      Indecis. Tu ce zici?3524
    • „Pe bune fericită” e o chestie subiectivă. Mie nu mi se pare pe bune fericită, ei poate că da, doar că peste ceva timp cel mai probabil își va schimba impresia și își va da seama că numai fericită nu era. Și nu, nu se va uita in oglindă să-și spună că s-a mințit singură, va da vina pe prieteni, pe cei din jur, că i-au ținut isonul și nu i-au spus adevărul. Fac parte dintre oamenii care consideră că prietenii sunt cei care te sprijină la greu și -ti spun adevărul în față, nu cei care îți cântă în strună să le pice și lor ceva de la fraier. De aceea eu am prieteni puțini în viața reală, nu mii pe fb. Și m-aș simți vinovată dacă femeia asta ar păți într-o zi ceva, că individului toxic i s-ar năzări nu-sh ce in timp ce-o tapa de bani. Și eu as fi incurajat-o să-i mai dea o șansă,că ce rău poate fi? Niciunul. Și încă una.

      168
    • dacă tot se duce pe banii ei, de ce nu se duce singură?

      bine, eu sunt mai ciudată, posibil introvertă și n-o să înțeleg în veci de ce unii oameni preferă să se înconjoare de oameni de la toxici în sus decât să fie singuri singurei, doar cu propria persoană.
      eu personal mă găsesc pe mine suficient de acceptabilă pt a constitui singura mea companie.

      Comentariu apreciat.362
    • „pe banii ei, nu ai lui” de unde esti asa sigura ca pe banii ei ? Bate de la distanta ca relatia e pe interes.

      36
    • @AB
      Există mulți oameni extrovertiți. Unii sunt efectiv dependenti de compania și părerea celor din jur, un psiholog poate să-ți explice in detaliu fenomenul. Am cunoscut demult un tip care, ajuns la o vârstă spre bătrânețe, a fost atât de afectat că soția s-a mutat in altă țară și că nu mai avea prieteni încât s-a aruncat pe fereastra de la baie de ziua lui numai să nu fie nevoit să și-o petreacă singur. Și toți din jur au fost șocați de cum a putut să încapă pe fereastra aia, că nu era deloc ușor. Da, teoretic e cel mai bine să te simți ok in primul rând în propria companie pe care s-o preferi de departe uneia toxice, dar practic unii oameni sunt atât de nesiguri și de neajutorați încât au convingerea că nu sunt in stare să se descurce fără să-i ghideze cineva.
      @N
      Când erau căsătoriți, amândoi salariați, banii ei erau banii casei, cu ei se plăteau dări, facturi, cheltuieli curente, rate, ea neavând niciodată mai mult de câțiva lei in buzunar sau pe card, iar banii lui erau doar ai lui, cu ei călătorea, se distra, mergea în cluburi. După ce s-au despărțit, ea a rămas salariată și a înaintat în funcție cu salariu mai mare, el s-a pensionat. Deci dacă ea spune că plătește tot, ce zici, s-o cred?

      112
    • Nici tu n-ai ce face de iti pierzi vremea cu una ca asta. Multa lume traieste in negare totala, e chiar o performata impresionanta sa fii atat de departe de realitate

      20
  16. Umbla ceva vorbă cum că si Maldive s-a cam stricat de când or descoperit românașii acest arhipelag, adică s-a umplut de interlopi, securiști și parveniți.

    Comentariu apreciat.304
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1955
    • si iti pune si tie o manea la ureche…
      rasisti

      182
    • Plaja din Mamaia, acum vreo 15 ani. O familie formata din mama, tata, un copil de vreo 3 ani si inca un copil de vreo 6 ani se infiinteaza discutand cu glas tare unde sa-si instaleze cearsafurile. Femeia, cu un aer ofuscat: hai de-aici, nu vezi ce mizerie e? La care copilul de 6 ani: dar aici am stat si ieri, uite sticla de fanta si hartiile de la inghetata pe care le-am aruncat pe plaja! Se face liniste si se pun tot unde fusesera cu o zi inainte. Fast-forward cam o ora, ala micu de 3 ani caraie ceva, maica-sa il trage cativa metri mai incolo, sapa o groapa in nisip, copilul se caca in groapa si ma-sa astupa cu nisip ca pisicile. N-am stat sa vad ce-a mai urmat, dar sper ca intre timp n-au ajuns si prin Maldive.
      Ramane valabila vorba din batrani: cand calatoresti, fereste-te de romani!

      Comentariu apreciat.632
  17. Eu n-am înțeles nimic. Deci cum monetizez aruncatul gunoiului pe jos și injuratul pietonilor ca să-mi cumpăr o casă mai mare?

    101
  18. In toata expunerea ta omiti sa spui si din ce mediu provine omul. Caci intr-un fel inteleg oamenii care vin din saracie si fac tot ce pot pentru a scapa de acel mediu si in altul ii percep pe cei care au avut totul de-a gata si aleg cu buna stiinta sa fie jegosi. Diferentele sunt fundamentale si e o linie foarte fina intre a fi bun si sarac, respectiv fara grija zilei de maine, dar un pic jegos, egoist etc.
    Pe langa asta trebuie sa accepti un lucru simplu. Orice lucru pe lumea asta are un cost pe care daca il vrei, va trebui sa-l platesti. Unii oameni vor accepta asta si vor cauta sa faca, cat de bine pot acest lucru, altii vor cauta sa optimizeze cat de mult pot si li permite. In societatea romaneasca avem extrem de multi care cauta sa-si optimizeze cat de mult pot costurile si extrem de putini care inteleg ca aceasta este in esenta un joc cu suma nula. Si am ajuns aici pentru ca 50 de ani de comunism plus 30 de ani de tranzitie dureroasa ne-au transformat extrem de urat.

    150
  19. NOU
    #118

    suna a Aluziva. Eu sincer nu am observat mari schimbari. Doar ca e omul mai ocupat cu ale lui. Nu mai are vreme sa stea toata ziua dupa toate donarile de sange sau cercetarile de licenta.

    Comentariu apreciat.283
  20. Sau faci ce au facut altii. Emigrezi, si fiecare weekend este o “vacanta”.

    232
    • Da da, si vii an de an in Romania in vacanta, sa iti puta orice de aici, si sa ne zici astora ramasi cat e de cacat totul, dar tu totusi sa revii an de an la cacat aici.

      Comentariu apreciat.388
  21. Al treilea moment o să fie peste 6 luni când Bulgaria trece la euro.

    211
  22. Din categoria romanisme.

    27
  23. Chestia este că nu prea contează cum ești în realitate, în online trebuie să „dai bine”, așa vin beneficiile, de exemplu am văzut că doamna Morodan a menționat în postările ei pe alte doamne care i-au dat mesaje de susținere atunci când a făcut și ea o „greșeală”, poate doamnele au câștigat vreo 2-3 noi urmăritori, poate se lasă și cu ceva invitații la viitoare campanii. Dacă vorbești despre Aluziva, am văzut că a apărut pe la televizor și acum curg complimentele de la persoanele care probabil vor și ele acolo.

    160
    • „Chestia este că nu prea contează cum ești în realitate, în online trebuie să „dai bine” Amin. Social-media a spalat atatia oameni pe creier care s-au obisnuit sa puna pe insta si cand trag o basina prin nu stiu cu locatie incat a devenit norma. Nu arati pe insta ca te lafai prin nu stiu ce destinatie turistica, nu existi. Sigur sunt si unii pentru care conteaza experientele in sine si au decenta de a nu posta online orice kkt fac, dar aia acum sunt priviti ca niste ciudati, tristi.
      Asta cu calatoritul e doar inca un mod subtil de a semnaliza ca esti tare pe ban sau ca ala cu care esti combinata e tare pe ban.

      130
    • Au ajuns să posteze toate prostiile că nu se întâmplă lucruri interesante în fiecare zi și pentru că de fapt nu fac lucruri interesante, de asta „uite casa/uite mașina/uite vacanța”, dar când se termină vacanța ce să mai posteze și ei? Deși mai toți iubesc filtrele la poze, nu mai au ei „filtre”, nu mai au simțul realității și nici limite din păcate în obsesia de a posta zilnic și din a încerca să pară interesanți (în mintea lor), țin minte o tipă (nu din România) care s-a lovit acum ceva vreme la un picior și a pus o poză pe stories cu piciorul în care se vedea un deget plin de sânge și cu unghia lipsă, sau tipa care s-a prefăcut că a făcut accident de motocicletă pentru o campanie (ceva la un brand de apă minerală parcă). Și toată treaba asta pare că se îndreaptă într-o direcție destul de înfricoșătoare, mi se pare groaznic ce a făcut Marilu de exemplu, vă puteți imagina că peste noapte o rudă poate ajunge virală și că se apucă să vorbească despre lucruri private din viața voastră sau a familiei voastre pe internet (și la televizor)?

      91
  24. dacă într-o oarecare măsură pot să înțeleg (să înțeleg, nu să agreez și/sau practic) legătura dintre sabotatul colegilor/șefului și acumularea de capital, legătura dintre capital și ”Și atunci începi să nu mai dai bună ziua vecinilor, să mai înjuri pietonii și să nu le mai dai mereu prioritate, să mai arunci și hârtii pe jos, să mai parchezi aiurea” n-o înțeleg nici bătută.

    141
    • Și eu sunt curios cum se poate monetiza aruncatul gunoiului pe jos.

      110
    • Si eu sunt curios cum te imbogatesti cand esti taran cu toata lumea.

      42
    • e un efort să dai prioritate la pietoni. pierzi timp.
      e un efort să arunci hârtia la coș, nu pe jos, pierzi timp.
      etc.

    • efort e si sa iti schimbi obisnuinta (de a fi atent la pietoni, de a arunca hartia la cos, etc).
      eu cred ca din alt loc vin modificarile astea (in general), mai exact din frustrarile si stressul pe care le aduni in „munca” de a iti creste rezevele.

      00
  25. Și atunci începi să nu mai dai bună ziua vecinilor, să mai înjuri pietonii și să nu le mai dai mereu prioritate, să mai arunci și hârtii pe jos, să mai parchezi aiurea, să îți mai sabotezi șefii și colegii și tot așa. Copilul meu nu mănâncă civilizație și bunătate, mănâncă vacanțe și acoperiș deasupra capului. Mănâncă haribo și clătite, și clătitele sunt 18 lei, nu sunt fapte bune sau respect față de ceilalți.

    In afara de a sabota colegii (desi chiar si acolo e discutabil) nu prea înteleg cum ți-ar putea aduce bani in cont celelalte acțiuni menționate. Adică înțeleg că timp == bani. Dar nu cred ca sunt mai mult de o duzină de oameni în toată România pentru care timpul înseamnă bani la nivelul la care nu-și permit să arunce gunoiul la coș sau să strângă după propriul câine.

    Și invers, dacă ești nesimțit, nu primești automat discount la casă, mașină sau cumpărături.

    OK înțeleg că nu mai vrei sa faci acte caritabile în mod complet gratuit.
    Sau că ai constatat faptul că în cazul unei situații nasoale, ție nu ți-ar da nimeni una de un leu fiindcă mâna ta întinsă „nu spune o poveste”.

    De altfel, e plină România de familii vitregite de singurul venit fiindcă întreținătorul gospodăriei a suferit un accident de muncă și nu se grăbește nimeni să-i ajute.

    200
    • De altfel, e plină România de familii vitregite de singurul venit fiindcă întreținătorul gospodăriei a suferit un accident de muncă și nu se grăbește nimeni să-i ajute.

      Încearcă să ai o conversație cu ăștia: https://www.reddit.com/r/Romania/comments/1416gv4/jurnalist_rom%C3%A2n_atrage_atentia_asupra_modului_cum/

      00
    • Da, e bine știut ca evaziunea fiscala e in floare la noi.

      Dar e discutabil cât din vină o au cei angajați cu minimul pe economie si plătiți „la gri”. Sau chiar la negru. Si care de multe ori lucrează așa pentru ca nu sunt angajabili altfel (ex: n-au terminat 10 clase).

      Știm dacă cei care fac mizeriile astea ar avea bani să plătească impozitul corect pe salariul complet ? OK, mai puțin important dacă știm, legea e lege. Dacă nu au bani și dau faliment, vin în locul lor investitori care să absoarbă acea forță de muncă ?

      Nu vreau să-i scuz. Doar subliniez că vorbim de o problemă complexă care nu se rezumă doar la „românii nu vor să-și plătească impozitele”. Asta ca să nu mai vorbim de faptul că TVA așa cum e aplicat la noi este o taxă de încă 11% (medie între cele 3 TVA-uri) pe faptul că omul încearcă să ducă o viață decentă. Câți dintre comentatorii de aici cumpără mâncare la negru fără TVA de 9%?

      BTW, 5% e doar pentru produsele certificate ca fiind „BIO”.

      După comunism s-a furat fiindcă și înainte se fura. Iar în comunism s-a furat pentru că și înainte de comunism, în perioada interbelică, se fura. Și mai mult ca sigur că se fura chiar și înainte de asta.

      20
  26. Doar pe mine mă roade curiozitatea?Eu vreau să știu cărei influecerite îi poartă Vali respect🤣🤣🤣 oscilez între Balaban și Sânziana aia nesuper

    163
  27. Ion Iliescu: ”Mai bine sărac şi cinstit, decât bogat şi hoţ”

    12
  28. NOU
    #140

    Nu stii bah, Moga zice ca daca faci orice pentru bani, banii nu stau langa tine. :)

    00
  29. Bah, la noi Oana Roman face bani din influencereală! Asta spune totul despre prostia locuitorilor din Grădina Maicii Domnului

    50

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube