Două de mestecat cu grădini…

Găsesc un meseriaș pe olx cu excavator. Ce vă trebuie, șefu? Băi, am curtea aiurea, într-o parte e o cocoașă/dâmb, în alta are denivelări. Nivelează totul frumos. Ce?! NIVELEAZĂ! Păi de ce? Că așa vreau eu, să fie mai drept! Păi vreți să dați bani pe așa ceva? Nu, vreau pe gratis! Omul a fost mirat la telefon, a fost mirat când a venit să vadă lucrarea, a fost mirat când a venit cu excavatorul. Parcă îi cerusem să astupe niște gropi cu cadavre. A făcut lucrarea 90% ok, că nu înțelegea ce vreau de fapt. Aparent, e ciudat să vrei chestii la case vechi.

Altfel, zilele astea sunt foarte ocupat cu conspectarea clipurilor de pe acest canal. Și văd două chestii.

Prima e că sunt multe grădini lăsate în paragină. Grădini pe care unii nu le au alții le lasă în paragină. Și asta doare pe suflet.

A doua e că, chiar și unde e paragină, tot e ordine și linie. Mă gândesc că au inventat alt asfalt și alt mod de lucru, că nu se poate ca la noi să înlocuiești bordurile la doi ani și tot să arate mizerabil, sau să ți se lase trotuarul în 30 locuri în 3 metri și la ei să nu se miște în zeci de ani.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. N.ai stiut ce sa ceri, ieseai cu toporul si ziceai doar atat””ara curtea asta in plm””!!!

    00
  2. Nici cerul nu arata rau, nici norii, nici soseaua, nici casele din jur, nici chestia aia facuta cu cap ca sa se scurga apa.
    Apoi detalii gen dunga aia galbena pe marginea santului ca sa stiu unde-i canalizarea chiar daca creste iarba in draci.
    Pfff…

    00
  3. „xxxx este singurul cartier din București și din România unde toate apartamentele vor avea grădină proprie. Acesta se află într-o zonă verde, liniștită pe malul Lacului Șaulei, la 5 minute de mers de Pipera Plaza și 10 minute (cu automobilul) de zona office Bucharest Business District. Pe o suprafață de teren generoasă, 147 500 mp, vom construi 665 de apartamente (P+1) cu grădină între 35 și 70 mp ”

    cat mah?

    00
    • se poate numi ”grădină” un spațiu cam cât un livind mai generos? sau chiar un spațiu cât un apartamet nu prea mare?!

      00
    • Daca este doar grădină si nu curte este decent. Care vrea mai mult merge la porumb.

      00
    • @Alin: e la porumb. nu e in Bucuresti, e in Voluntari. deja minciuna aia e acceptata, nu?

      00
    • @Alin, într-un „grădină” de 35mp dacă învârti o pisică de coadă, se agață cu ghearele de gard.

      Sau, într-un registru mai puțin sadic, pui o tufă de hortensie și ai ocupat juma’ din spațiu.

      00
    • pe 50mp am obtinut vreo 30 de kile de cartofi, m-am saturat de salata si dovlecei. Ieseau si rosiile, mai mult de cele vreo 6 kile, daca aveam ceva mai mult timp sau un soi mai calumea.
      Am scos si niste kile de ceapa, am mancat ridichii, am pus si niste leustean.
      Am facut 2 portii de mazare si am mai scos si un kil de alte radacinoase

      Cantitatile mici is datorate faptului ca pamantul nu era cel mai bun si nici nu am bagat ingrasamant. Am pus ceva eco, dar putin si rar

      00
    • @animalo: cata curte ai? toata curtea, nu pe cat ai pus tu ceapa.

      00
  4. Vine grădinarul cu trepied și gopro după el. Weird times…

    00
  5. Ceea ce ai scris tu face parte din categoria lucrurilor care trebuie desenate, e greu sa explici ce vrei în scris sau la telefon. Întrebare întrebătoare, cât ai dat pe lucrare???

    00
  6. Capre! Una sau două capre, în funcție de mărimea curții și ai rezolvat problema. Eficient și ecologic în același timp.

    00
  7. Când eram tânăr cel mai urât task pe care-l aveam de făcut era să am grijă de gazon, acum mi-aș dori să am din când în când un asemenea task…

    00
  8. Conversatie cu „mesterul” pentru un sistem de incalzire in pardoseala:

    – Da’ de ce va trebuie atata zone?
    – Pai ca sa inchid zonele nefolosite automat.
    – Vreti si automatizare?! Aoleu.
    – Da si cate un termostat pe fiecare zona.
    – Da’ de ce va trebuie atata? Una centrala ajunge.
    – Pentru ca asa vreau, sa se inchide automat zonele nefolosite.
    – Ah dom’le va zic eu ca nu trebuie.

    00
    • In practica are dreptate.
      Acum a scazut dramatic pretul la automatizari, si poti pune pe fiecare camera.
      Problema este ca nu faci mare branza de economie. In general le las pe 22C si e ok peste tot.

      00
    • @Bogumil – in practica, fac cum vreau eu. Chiar si cand sunt bou, pe banii mei.

      Dar, ca idee, daca vine mesterul la mine pentru o lucrare, e ok sa-si zica parerea. Isi zice parerea o data. Daca imi explica cu argumente, mai mai gandesc. Dar dupa aia vine partea cu facutul si atunci chiar nu vreau sa aud la 5 minute ca stie el ce-mi trebuie sau nu trebuie mie, ca n-are el chef de facut chestii.

      00
    • @Marius Exact.

      00
    • Unul din lucrurile care mă scot cel mai tare din pepeni: să-mi spună altcineva ce-mi trebuie și ce nu-mi trebuie, ce am sau n-am nevoie, pe banii mei. (Sau, mai rău, lărgind aria de discuții, ce vreau și ce nu vreau, ce să simt și ce nu).
      Cum zice și Marius, pot asculta și ține seama de părerea argumentată a unui specialist, dar dacă îmi zice că nu-mi trebuie/n-am nevoie când e vizibil din avion că e o muncă de care n-are chef sau nu se pricepe, scot foc pe urechi.

      00
    • Poate îți explica ca centralele sunt programate sa „bage forja” când identifica necesar de căldură. Vei platii mai mult pe gaz dacă setezi sa sa închidă sau să se deschidă diverse zone din casa la diferențe mici de temperatură. Inerția termica este mare la încălzirea în pardoseală. Când tu oprești căldură te bucuri de economie, când ii dai drumul consuma mult mai mult sa aducă cât mai repede, în parametrii, temperatura. Dacă sunt zone total diferite, de exemplu o mansardă pe care nu o folosești in mod obișnuit dar odată la 10 ani vine soacra atunci merita automatizarea. Ai însă probleme mai mari, ai băgat banii în casa degeaba, o puteai face mai mica.

      00
    • @Septimiu, poate Marius ar fi luat în calcul o explicație cum ai dat-o tu, dar ”vă zic eu că nu vă trebuie” nu este un răspuns.

      00
  9. Unde găsești la noi dispozitiv/adaptor
    motocoasă pentru tăiat iarba așa pe lângă bordură?

    00
  10. In esenta nu e rau sa ai o gradina mica daca stai la un parter de bloc….dar…. trebuie sa tunzi iarba si sa intretii minimal chiar si spatiul ala mic. Aia inseamna masina de tuns/coasa electrica, grebla, furtun de stropit sau ceva sistem de udat si alte scule de gradinarit ce presupun un spatiu de depozitare suplimentar. Si tu ai 2 camere acolo cu open space.

    00
  11. Hehehe dacă putea Petcu ce le mai confisca el ălora grădinile! Sau măcar le dădea o amendă usturătoare!

    00
  12. mai bine ii cereai gradina terasata, ca la Andreea Marin.

    00
  13. Asta cu gradina ma doare, cum fac sa scap de niște mușchi care apar prin gazon? E prima data în 8 ani când apare asa ceva prin gazon și nu știu cum sa fac.

    00
  14. Iti dau un sfat, incearca si trifoi pentru gradina, nu doar gazon. Eu mi-am pus acum 3 ani si nu necesita atat de multa ingrijire ca si gazonul, plus ca arata mult mai frumos. Inainte sa sariti da, sunt si albine in perioada de inflorire dar in anii astia singurul intepat de una a fost motanul care a incercat sa manance una. Mai este si varianta gazonului japonez care e un fel de trifoi mai amestecat, tot la fel cu ingrijire minima. Si in loc de floricelele alea pe langa gard, poti pastra loc sa pui un ardei chili, o tufa de busuioc si altele utile.

    00
    • Subscriu. După 5 ani de gazon care se usca cum și când vroia el am aruncat peste el semințe de trifoi și acum este totul verde și parcă și gazonul și-a revenit…

      00
    • Am si eu zone cu trifoi, trifoi cu gazon, diverse procente, dar trifoiul ala calcat zilnic in picioare de copii nu se mentine prea bine. doar sa te uiti la el e frumos. Plus ca e mereu ud cand treci prin el.

      00
    • @Anca – mergi la o fitofarmacie si cere trifoi cu rezistenta medie/mare la trafic, ca este si asa ceva. Eu am trifoi alb si imediat isi revine cand calci pe el.

      00
    • NOU
      #45

      Mă bucur pt oamenii a căror problemă e umezeala trifoiului, sau pământul regurgitat de melci!:)))))))))))

      00
    • Sa stii, ca noi suntem oameni care nu ne plangem in general de problemele societatii, politice, medicale, nu ne plangem de altii. Ne uitam in curtea noastra si incercam sa facem cat mai bine. Momentan e totul cu fundul in sus, am sapat pt un gard.

      00
  15. Totul bine și frumos în ultimul clip, mai puțin momentul când taie iarba lângă uscătorul cu hainele puse la uscat

    00
  16. Nu prea arata a iarba ci mai mult a cultura de iarba plina de chimicale. Sint doua probleme aici: intretinerea ei are un cost destul de ridicat si chimicalele folsite care sint nocive pentru mediu si oameni.

    00
  17. Da, posibil sa fie si alte legi ale fizicii.
    La noi trece timpul mai repede si, deci, se invechesc mai repede lucrurile/imbatranesc „rapid” materialele!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.