Două cu imobiliare: vânzoleală și case mici

De câțiva ani deja a apărut moda asta de a tot prezenta case mici și înghesuite pe post de locuință ideală. Prea des ca să nu fie ceva organizat, de tipul “arată-le săracilor care nu își permit o casă normală că pot locui și într-o chichineață”.

Uitați-vă la poza de mai jos. Ai mașina de spălat în dormitorul din sufragerie. Marcel pare foarte încântat de idee. Oare el ar locui acolo?


Asta e de pe ceva grup de investitori și desigur că e cusută cu ață albă, nu se înghesuie nimeni la notari să cumpere case, chiar dacă de la anul se schimbă impozitele. Ah, da, sunt cumpărători, dar nu atât de mulți pe cât ar vrea unii să lase de înțeles.

Și, desigur, când vedeți faze de genul ăsta, vă puteți întreba ce are de câștigat omul care scrie aberațiile astea? Ah, e direct interesat să crească prețurile la imobiliare, deci de aia spune că e înghesuială la cumpărat imobiliare? Ce frumos.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

120 comentarii

  1. Nu cred ca mai este vorba de super castiguri in imobiliare cat mai mult de panica/frica ca se vor pierde bani grei. Creditele pentru case au devenit aproape prohibitive, oferta este mare, potentialii cumparatori sunt daca nu speriati, sigur ingrijorati din punct de vedere economic, ultimele imobiliare au fost si mai scumpe datorita cresterii rapide a materialelor de contructie iar opinia expertilor, aia pe bune, este ca preturile actuale nu mai au nici o justificare economica

    Comentariu apreciat.1455
    • Corect! Avem triou-ul urmator:
      1. Cresterea pretului apartamentelor cauzat de cresterea materialelor de constructiei si a componentei umante.
      2. Cresterea pretului din dorinta dezvoltatorilor de a-si acoperi inflatia si de a castiga mai mult.
      3. Cresterea dobanzilor.

      Toate acestea il impovareaza pe cumparator. Daca mai adaugam si cresterea TVA-ului de la 1 ianuarie, e clar.
      Degeaba vin pulifrici d-astia ca acel cristian istratescu sa zica ca imobiliare duduie (ma scuzati domn tariceanu), daca ne uitam la blocurile care se construiesc langa noi si sunt goale.

      Comentariu apreciat.11110
    • @punKreas – Istrate ala a dat niste nume si cifre concrete, ma gandesc ca sunt usor de verificat si demonstrat ca bate campii, daca o face, nu?
      Ca daca are dreptate atunci e posibil sa nu fie chiar asa cu caderea pietei dupa cum vrem noi sa credem.

      Indecis. Tu ce zici?2914
    • @Bigbear: de acord, dar eu ma uit in jur si vad care este realitatea, departe de cifre si statistici :)

      208
    • @punKreas – poti sa imi explici exact cum este asta, „realitatea departe de cifre si statistici”? Nu de alta insa suna ciudat, in general totul se bazeaza pe cifre si statistici, nu pe pareri personale.

      Sigur ca pot sa fie incorecte sau usor imprecise insa este ceea ce avem ca sa intelegem realitatea.

      Indecis. Tu ce zici?2120
    • @Bigbear: conform INSSE, inflatia in 2023 a fost ~10%. Daca te duci prin magazine, constati altceva. Pretul covrigului de la Luca a crescut cu 50 de bani acum recent, de la 2 lei (deci crestere de 25%). Cred ca tot anul acesta a crescut la 2 lei de la 1.5 lei.
      Dar da, sa ne luam dupa cifrele unora care au tot interesul sa le manipuleze.

      Comentariu apreciat.374
    • @punKreas – hai sa nu comparam mere cu pere, ok? Tu zici că dacă o să căutăm statistica despre prețul la covrigi (eventual la Luca) o sa ne spună că au creat cu 10% in timp ce în realitate au crescut cu 50%, corect?

      Indecis. Tu ce zici?723
    • hai sa explic eu diferența dintre statistici si realitate, ca tot era un coleg pe aici care explica tot ce vrea el cu niste statististici (ma rog, nu intelegea in nici in fel ce zicea statistica aia da’ nu-i bai).

      conform unor statistici romania mai are un pic si se duce sub somalia dpdv economic.

      realitatea este aia pe care o vedeti in kaufland si carrefour.

      Indecis. Tu ce zici?273
  2. Logic ca se inghesuie la notari cei care aveau de gand sa isi ia anul asta si sa nu prinda tva-ul ridicat. Bine, se mai inghesuie si cei care isi muta creditele de la o banca la alta. Sa ne zica dom investitor ce tranzactii o sa aiba in primele luni din 2024 :))

    Comentariu apreciat.846
    • corect, până de Paște notariatele din RO doar vor face copii legalizate la diplome

      e semiadevărat ‘though ce zice păcăliciul ăsta, se fac contracte pe repede înainte perioada asta, OCPI lucrează și ei zilele acestea, n-au mai făcut puntea clasică bugetară

      totuși: ăsta e agent imobiliar sau are imobilele alea pt el?

      215
  3. Decât un cort mare sub pod, mai bine o casă mică, nu? Si eu mi-am luat tot un apartament de asta minuscul, de dau cu coatele in pereți, dar dacă doar atât mi-am permis ce era sa fac? Puteam să iau (mult) mai mare in Greenfield, dar iar ați fi zis că nu-i bine. Well, măcar are toate autorizațiile, inclusiv alea de securitate la incendiu, 3 ieșiri din bloc (4, dacă o numărăm și pe aia din parcarea subterană) ceea ce e mai mult decât se poate spune despre orice bloc comunist.

    Comentariu apreciat.14210
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2573
    • Crezi că la periferie le fac normale ? Nu,nu…ieri am văzut unul de 3 camere, nu avea nici un spatiu pe holul minuscul, pentru un dulap in care sa îți pui haine, încălțări etc
      E bătaie de joc generalizată, dar se cumpără așa… românul e foarte prost/nesimțit și în privința confortului locuinței

      Comentariu apreciat.776
    • As vrea eu să fie in centru, doar că nu-i, însă e destul de bine conectat, adică e in oraș, la 2 minute de o stație de autobuz, 10 min de una de metrou, sunt magazine prin zonă, e si un mall la vreo 15-20 min pe jos, e si un parc aproape, e si școală prin zonă si un liceu la vreo 3 stații de autobuz. Dar am bucătăria in sufrageria din hol iar in dormitorul „mare” nu incape o comodă in fața patului, abia incape o persoană să treacă, cu atenție la coate sa nu dărâme televizorul din perete. Comoda, de fapt, nu încape nicăieri in cameră, am pus-o pe hol.

      Comentariu apreciat.895
    • @punKreas
      Cum stim noi mai bine de fiecare data ce – si permit altii si ce nu.

      Comentariu apreciat.701
    • @dny: m-am exprimat gresit. Voiam sa zic ca in orice situatie, fiecare face un compromis. Compromisul de a fi departe de mijloace de transport, dar a avea un apartament mare la pret ok vs. compromisul de a avea acces la toate cele enumerate, dar a sta intr-un apartament mic.
      Evident ca exista si apartamente mici la periferie, cum exista si apartamente mari in „oras”.

      Comentariu apreciat.535
    • @punKreas
      Altceva! Un comentariu scris corect duce la o discutie utila :D.

      Comentariu apreciat.463
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1767
    • @Dr Love, Într-adevăr, trebuia să stau sub pod până se regla piața! Ca idee, in complexul unde stau s-a vândut absolut tot, deci și dacă așteptam eu să ma prindă 50 de ani in chirie si dacă nu, pentru piață tot aia era!

      Comentariu apreciat.6211
    • Nu am spus ca nu trebuia sa iti ei casa, dar cu siguranta nu una facuta in bataie de joc, in care nu poti sa intinzi mainile in lateral.

      Indecis. Tu ce zici?1634
    • Am luat si eu un ap de asta de vreo 36mp utili in care sa locuim 2pers. Plecand de la un studio de 18mp e deja mare :))))
      Puteam lua ceva mai mare dar implica credit si am zis pas.

      Ce voiam sa zic… oamenii sunt diferiti si au nevoi diferite sau prioritati diferite.

      Comentariu apreciat.915
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 834
    • @Dr Love: fă-mi o plăcere, te rog? IT st? ghicit?

      621
    • Nu sunt in IT. Eu stau in 3 cam 65 mo si mi se pare la limita decentei spatiul. 36 doua camere e deja bataie de joc. Sau poate aveti 1.40 m inaltime…

      Indecis. Tu ce zici?3219
    • Dr Love – merci de răspuns, scuze de deranj…am tentația să caut mereu pretexte să insult aitiștii

      Indecis. Tu ce zici?219
    • Respecta suprafețele din legea locuinței, aia din 1996 măcar?
      12mp dormitorul, 18mp sufrageria, 4mp baia si restul in functie de numărul de camere?

      121
    • @Dr. Love – traiti-ar frantuzoaica, ce treaba are inaltimea locatarului cu spatiul util din apartament… fata nu spunea ca si-a luat apartametul la 1.80 inaltime ci ca doar lungimea si latimea acestuia sunt discutabile! :-D

      104
    • Un om scund are si maini mai scurte, deci are mai putine sanse sa dea cu pumnii in pereti daca vrea sa se intinda putin, face pasi mai mici, deci se simte mai in largul lui ca unul de 1.90 (ca mine) de ex. Si e „trai-ti-ar”.

      227
  4. Zoso, explica-i tu domnului Istatrescu, că dacă a dat avans pt 39 de apartamente, cate 30 k euro, apoi a avut marja de 15k, singura modalitate prin care putea vinde e cesiune. Și de cele mai multe ori pt cesiune nu ai voie sa pui valoare adăugată, gen marja.

    Cand faci cesiune, diferența o iei la negru. Daca tu scrii despre treabă asta, înseamnă că ai făcut un oarecare autodenunț de 500 k euro venit nedeclarat. Și a mai dat și numele lui, numele proiectului, Nr de bucăți, tot ce trebuie pt a da declarații 2-3 ani plus o impunere serioasa de la Anaf. Plus că acum parca se făcuse impozit 70% pe venit nedeclarat.

    Unii, din dorința de a epata, se duc singuri la vale…

    Comentariu apreciat.8313
    • Cred ca a vrut sa spuna altceva:
      Pretul la momentul respectiv in faza de proiect a fost de 92l si acum, probabil o faza intermediara este de 107k.

      Spun asta din experienta unde acelas tip de apartament, in acelas bloc, in Bucuresti, in stadiu inca nefinalizat s-a vandut cu 13000 mai mult la o diferenta de 9 luni.
      Nu prin cesiune, vorbesc de pretul cerut de dezvoltator.

      231
    • Nu le ia pe PF, are un REIT – desi nu stiu care e forma legala echivalentala noi, a explicat el undeva.

      Ma rog, e teapa pentru “investitori” dar nu cred ca face ilegalitati asa banale.

      143
    • Bogdan Dinu aka carutacubani.ro
      Valentin Nedelcu aka stiintabanilor.ro
      Dan Sulica aka ideisibani.ro

      Ei sunt cei mai mari si agresivi traineri financiari.
      Au facut un pui acum Cristian Istratescu aka cristian-istratescu.ro

      Comentariu apreciat.480
    • @dny Ce a vrut să spună nu se pupa cu normele legale. El nu a achitat apartamentele la pretul vechi, și a vândut la cel mărit. Ceea ce era legal.

      Ceea ce zic eu se practică pe scara largă cu toți așa ziși investitori de masa „minim 10 apartamente”. Se fac direct prin echipele de vânzări. Brokeri gen SVN sau similar.

      Ceea ce a vrut să spună e că el face bani ușor, nu că pleava. Daca se întreabă 5 cumpărători citați ca martori sub aspectul că dacă nu declară adevărul sunt pasibili de încadrare la „mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului” , se afla in 5 min.

      Comentariu apreciat.290
    • @I – poti sa imi explici te rog ce spui, pentru ca eu nu inteleg? Eu semnez un contract pentru un apartamant care se va construi si iau cheile in Ianuarie 2025 cu 100k, ii dau avans 20 de mii sa spunem si imi vad de viata. In Noiembrie 2024 acelasi tip de apartament se vine cu 110 mii pentru ca blocul e in alta faza de constructie si oamenii au mai multa incredere in proiect si mai putin de asteptat/blocat bani.

      Mergem la un notar si eu ii vand drepturile mele contractuale lui Gigel pentru 5 mii de euro cash (plus aia 20 de mii avans pe care i-am dat eu). Eu fac 5 mii, el ajunge la un cost total de 105k (100 contract +5 mie) pentru un apartament care este 110 pe piata, deci economiseste 5 mii.

      Ce anume este ilegal aici? Eu nu vand un imobil, vand niste drepturi.

      Indecis. Tu ce zici?2010
    • @Bigbear
      Nu ai cum să înțelegi pentru că sunt multe chestii juridice care sunt greu de explicat, adică greu de „tradus” în limbaj obișnuit.

      În primul rând tu nu ai cum să vinzi drepturile tale contractuale lui Gigel. Este ca și cum ai spune „Mă plec să caisă verde” – adică ceva fără sens.
      Ca să poți să vinzi trebuie să ai ceva concret, ori tu nu ai nimic concret, ai doar un contract prin care dezvoltatorul se angajează că până în ianuarie 2025 va face un apartament pe care ți-l va livra – deci ai doar o promisiune – ori promisiunea nu poate fi „vândută”
      Tot ceea ce poți să faci este să cesionezi drepturile tale lui Gigel.
      Deși poate pentru tine cesionarea și vânzarea par același lucru de fapt nu sunt – sunt două contracte diferite cu caracteristici diferite.

      Și raportat la ce ai întrebat tu cea mai importantă diferență este că la vânzare vinzi ceva ce este al tău, adică dai efectiv acel bun acum sau în viitor pe un preț concret pe când la cesiune tu cedezi drepturile și obligațiile tale lui Gigel, astfel că Gigel vine în locul tău și dezvoltatorul urmează să îi dea lui apartamentul, cu obligația pentru Gigel de a plăti cei 80.000 euro.
      Doar că, în principiu, la cesiune și dezvoltatorul trebuie să fie de acord ca tu să cesionezi lui Gigel – și spun în principiu pentru că în drept sunt diverse excepții.

      Și este normal să fie de acord pentru că în exemplul tău tu ai plătit 20.000 de euro și urmează să mai plătești 80.000 de euro – dar tu ești solvabil, ai serviciu bun, stabil, ești om serios – pe când Gigel poate are doar cei 25.000 de euro și niciun alt ban – deci nu are de unde să plătească cei 80.000 de euro la finalizarea apartamentului. Iar asta creează o mare problemă pentru dezvoltator că este clar că Gigel nu poate duce contractul la bun sfărșit.

      Și întrebarea este de ce ar fi de acord dezvoltatorul ca tu să căștigi 5.000 de euro la cesiune și eventual să își asume riscul ca Gigel să nu plătească ???
      Adică tu ai plătit la semnarea contractului cu dezvoltatorul 20.000 de euro avans și după 6 luni cesionezi cu 25.000 de euro lui Gigel.
      De ce ar fi de acord dezvoltatorul ca tu să faci asta când ar putea să îți răspumpere el cu 20.000 euro creanța și să o vândă el lui Gigel cu 25.000 euro sau poate lui Fănel cu 30.000 euro ???
      Și spun creanța pentru că tu când semnezi contractul cu dezvoltatorul nu cumperi un apartament cum se exprimă oamenii, pentru că apartamentul ăla nu există fizic – ci doar plătești 20.000 de euro și el se anagajează să facă un apartament – ceea ce este o mare diferență.

      Comentariu apreciat.555
    • Câte aberații pe aici, că se poate că nu se poate că e legal, că nu e legal. Se fac cesiuni de promisiuni in București de multi ani. Unii dezvoltatori pun taxa de 10.000 la cesiune că sa câștige și ei, nu numai băieții deștepți care cumpără la nivel de groapa și vând după 2 ani cu 15-30k profit. Dezvoltatorul complexului Exigent Plaza și Regie Residence e unul și același, in primele 2-3 faze din cele 5 a permis cesiunea fara taxa, după s-a sesizat că lumea face bani doar cu avans și a pus taxa 10k daca vrei sa cesionezi. Pe dezvoltator nu îl interesa că noul cumpărător nu mai poate plati, își pierdea avansul și făcea el profitul. In cele 2 complex urî de apartamente discutam de câteva mii de apartamente. Verificați cât a fost un apartament în regie Residence la începutul lui 2022( 80k-87k, 2 camere ) la gri. Incercati să cumpărați unul acum la gri, că încă sunt, sub 105-110k nu găsești.
      In exigent s au făcut aceeași bani, căutați articole cu cozi in ziua de lansare. Chirii f mari, aprecierea prețului, etc.

      Până la urmă sunt imobiliarele ieftine fata de vecinii noștri sau nu? Pe următorii ani suntem top că dezvoltare economică :), sau așa zic unii.

      181
    • @Mirel – nu este nimic asa greu de inteles, nu te speria. Nu cunosc limbajul si legislatia din Romania insa chestia asta se face linistit in America de Nord, se numeste assignment si practic orice contract se poate cesiona daca nu este specificat in mod expres ca nu se poate.

      In Romania foarte multi au facut bani pe cesionare de drepturi litigioase, in special nepotul lui Becali este celebru cu un caz de natura penala, doar ca de ceva timp mi se pare ca s-a interzis asta.

      Gresesti la faza cu constructorul si clientul si iti spun asta in calitate de client. Tu chiar crezi ca exista interviu, dosar, aprobare, crezi ca un constructor este egal cu o banca? Nu, ala are un proiect, tu ai avansul si aia e tot, e problema ta cum faci rost de bani atunci cand trebuie sa platesti transele daca ii ai in buzunar, faci credit la banca sau iei de la rude ori Nutu.

      De ce sa accepte constructorul asa ceva? Pentru ca el vinde un produs in avans, treaba lui este sa construiasca alt si alt proiect, azi bate palma la 100 de mii si se asteapta ca la final, peste un an sau doi sa il vanda cu 100 de mii – chiar daca piata cade si apartamentul o sa faca 90 in evaluarea de la banca tu trebuie sa ii dai 100 pe el.

      Vezi ca spune Sorin despre un caz concret unde constructorul a pus o clauza financiara – adica ai voie sa faci asta doar ca isi ia si el partea – dovada ca este legal si se poate.

      Daca nu ma insel asta e foarte asemanatoare cu piata de futures si optiuni care exista de mult timp, doar ca aici este la nivel de tranzactii individuale si nu piata reglementata.

      Insa daca tu spui ca nu exista cesiune in domeniul imobiliar in Romania pe cand altii spun ca exista inseamna ca unul din voi nu are drepate, iar eu cred ca este posibila cesiunea fara acordul constructorului, atata timp cand in contractul semnat nu este interzis acest lucru in mod concret.

      153
  5. Am fost eu saptamana trecuta la notar cu alte hartoage. Nu era gol, dar nici atat de plin cum lasa el de inteles. Am fost in 2 zile diferite si cu toate astea in amebele se vindeau niste terenuri nu apartamente. Asta in Iasi, ca am vazut ca era pe lista.

    Comentariu apreciat.312
    • la brașov era gol, eram numai oameni cu acte mici (împuterniciri, declaratii, prostii)

    • Ce sa zic, oricum în perioada asta notarii au minim 1 săptămână concediu (inafara de zilele de sărbători). Așa ca e și normal sa nu găsești chiar oricând pe unul anume.

      203
  6. O idee genială de a pune mașina de spălat și uscătorul în dormitor, nu mai este nevoie de altă sursă de încălzire, cu banii de centrală faci avans la Tesla. ;-)

    Comentariu apreciat.822
    • + cauți un loc de munca unde primordial este să aibe ăia priză gratis și te-ai scos… Bine, că apoi vii pe aici și pe fb să te vaiți că locul de munca respectiv este super toxic, aia e altă treabă 🙄

      Comentariu apreciat.373
    • Nu mai trebuie nici dulap, hainele murdare stau în mașină de spălat, alea curate în uscător….

      62
  7. La imobiliare toti se pricep.
    Din bula mea vad doua tendinte, pentru ca vin in contact cu dezvoltatori de imobiliare:

    1. A scazut enorm cererea de case in afara orasului, adica 2km in linie dreapta face diferenta dintre vandabil/nevandabil, pentru ca real implica 20min diferenta in trafic la orele de varf.

    2. Imobile noi, case insiruite se vand ca paine calda la 1500 eur/mp, iar 70% din achizitii se fac cu banii jos, fara credit. La cat sunt dobanzile la credite, nici sa vrei nu te poti atinge.

    Cum inflatia ramane inca cativa ani cel putin prin Romania, disperarea va fi foarte mare sa se scape de ce e construit deja, dar nu se va mai construi in anii viitori, iar cand inflatia va scadea si dobanzile vor scadea si ele, nu vor fi imobile noi, iar pretul la cele nu foarte vechi va sari iar.

    Btw, ati observat ca s-au trezit romanii sa nu mai cumpere apartamente pre ‘89?
    S-au prins cat ii costa o renovare sau ca e totusi bine sa ai centrala termica proprie, loc de parcare si incalzire in pardoseala.

    A… si nimeni nu se gandeste in continuare ce vor face cu scoala copiilor. Gradinite sunt destule, dar copiii cresc repede.

    Indecis. Tu ce zici?4235
    • Corect, decat unu’ in centru facut in 85 mai bine ceva mic dar serios facut de un clan sportiv in comuna limitrofa unde e spatiu, garla si civilizatie ca aici spre exemplu https://www.google.com/maps/@44.4445881,26.249847,3a,49.8y,166.51h,83.2t/data=!3m6!1e1!3m4!1sdugodut4yH6uQyudin0p9A!2e0!7i16384!8i8192?entry=ttu

      Comentariu apreciat.834
    • 1 si cu 2 nu da 3; cum adica a scazut cererea pentru imobile in afara orasului dar casele insiruite se dau ca painea calda? Casele alea unde sunt? Ca in Bucuresti cel putin n-am prea vazut in oras.

      A… si nimeni nu se gandeste in continuare ce vor face cu scoala copiilor

      Ce vad in printre cunoscutii mei corbenceni si otopenisti: cumparat apartament in oras in care stau in timpul saptamanii sau cand vor sa ia o pauza de la trafic.

      Sa ne zica si Vali de colegul blogger de tech care si-a amenajat „living quarters” la HQ :)

      169
    • Nu e mare greutate și nici foarte scump să dai niște glet pe peretii de ciment comunist și să pui o centrală Buderus cu cîteva calorifere, nici nu ți se prăbușește peretele de rigips cînd pui pe el un TV de 40 de țoli. Eu am ieșit la cheltuieli de doar 20% din diferenta unui apart nou cu unul ceaușist de 3 camere… Că și la dezvoltator plătești suplimentar cînd vii cu mofturi peste medie (aka peste finisajele de mîntuială).

      Comentariu apreciat.577
    • Sa o luam altfel.
      Pana in Centura se vinde.
      Imediat dupa Centura nu se vinde nimic.

      Comentariu apreciat.354
    • @ev21: am prieteni care si-au luat casa noua in Campina. Au si apartament in Buc, dar stau mai mult la casa deoarece lucreaza remote. Fac putin peste o ora de la apartament pana la Campina. Ce-i drept, ei au avut mai intai apartamentul, apoi si-au luat casa.

      1910
    • Fii atent super pont pentru cunoscutii tai corbenceni si otopenisti, de la un vecin. Școala din localitate e ok. Si eu am fost șocat.

      Comentariu apreciat.420
    • @punKreas suna bine dar copilul unde merge la scoala?

      114
    • @ev21: nu au copil, asta am uitat sa precizez :)

      153
    • @punKreas stiu ca nu au copii, de aia am intrebat :) Daca nu aveam copil si lucram remote ma duceam in Tenerife, ce plm sa faci la Campina?!

      Comentariu apreciat.514
    • Ev 21,crezi ca la Cimpina nu sint scoli?

      184
    • „Btw, ati observat ca s-au trezit romanii sa nu mai cumpere apartamente pre ‘89?”

      Într-adevăr, când ies la pâine, nici eu nu mai vad asta. Cum exact vrei sa observam?

      Iar când o piață e virtual înghețată, ce te face sa crezi ca e vreo relevanta cu privire la ce se vinde, dacă nu se tranzactioneaza nimic?

      Nu imi aduc aminte sa fi citit atâtea aberații într-o singura postare. Nu ma refer doar la ce am citat. Întreaga postare e un munte interminabil de prostie spusa cu voce tare.

      Comentariu apreciat.347
  8. Mi se pare riscant să cumperi azi proiecte aflate la stadiul de groapă în pământ. Bine, e riscant oricând, dar mai ales acum când și dobânzile și prețurile materialelor au sărit în sus, nici nu știi exact situația financiară a dezvoltatorului, riști să rămâi cu groapa și cu ani de zile de excursii pe la tribunal.

    Comentariu apreciat.630
  9. Babuinul de agent imobiliar nu stie cat e salariul minim.
    E aprox. 2000 lei net.

    Ca altfel nu ar scrie ca un cuplu isi permite sa cumpere un apartament de 100.000 euro cu minim pe economie.
    La dobanzile actuale, un astfel de apartament ar avea o rata de aprox. 5000 lei pe luna pe 25 ani.
    E 70.000 euro? Nu-i problema, rata e aprox. 3000 – 3500 lei.
    Cum platesti rata mai mari ca salariul lunar? Gasim explicatii? Gen bani negri?

    Dar prostul zice lucruri interesante:
    – speranta e ca salariile vor creste, dar noi stim ca nu e chiar asa, vezi postarea cu bonusurile de Craciun
    – bula imobiliara: creste pretul in perioada sapare fundatie – terminare constructie. De ce creste pretul? Pentru ca bula speculativa. El demonstreaza cu cifre.
    – investitia imobiliara protejeaza capitalul acumulat de inflatie. Da, dar ca se joaca cu cuvintele. E inflatie de 10%, trebuie sa creasca pretul in euro cu 10%. Doar ca inflatia e de 10% in lei. Bancile centrale scot banii din piata cu dobanzi mari. De aia e disperare mare pe imobiliare, ca se scot banii din aceste bule speculative.

    Ati auzit de babuinul ala austriac ce a pierdut miliarde pe imobiliare? Si ala e doar inceputul.
    Si ala era mare investitor imobiliar, doar ca banii veneau de la banci.

    Comentariu apreciat.627
    • – bula imobiliara: creste pretul in perioada sapare fundatie – terminare constructie. De ce creste pretul? Pentru ca bula speculativa. El demonstreaza cu cifre.

      Aici este o chestie care tine de disponibilitatea produsului.
      Daca tu iti doreste neaparat un TV, dar pe emag dureaza o luna pana il primesti, oare il vei lua de pe altex imediat la un pret cu 10% mai mare?

      La partea de imobiliare, exista si alte nuante. Un apartament vandut la stadiul de groapa inseamna costuri mai mici cu dobanda ale dezvoltatorului. Nu e o practica chiar corecta, dar nici foarte gresita dpdv comercial.

      99
    • Omul a descoperit efectul de levier, cand rata era inca mai mica decat chiria, si acum e speriat ca levierul te poate si distruge financiar cand se intoarce rata. Asa ca, face ce face oricine in situatia lui, incearca sa convinga cat mai multi fraieri sa pompeze bani in continuare sub pretextul educatiei financiare.
      M-am uitat un pic peste estimarile lui la un proiect din Mamaia:
      https://docs.google.com/document/d/1VBdJeEVts8Qc74OaaAX7HOQmQWruzpU6J0woVOw6dRM/edit?fbclid=IwAR2cu5xqNkmBX3TpL0ienEAoyIe_iTNFHzaFK5cClTRvLVMwbFJrCMguEro&pli=1
      Venit brut estimat (medie lunara) 1583 Euro. Facand un calcul rapid omul estimeaza un grad de ocupare de 100%, pe tot timpul sezonului (5 luni cu indulgenta) la 125 de euro pe noapte. Oricine care analizeaza in detaliu, isi da seama ca e bullshit, dar hei, daca iti iese randament de 10%, ce mai conteaza detaliile.
      Cam asta e patternul trainerilor financiari. Prezinta multe detalii dar strecoara estimari gresite ca sa dea bine la final. Cum ar fi randamente de 10-15% cand de fapt sunt demult sub 5%. Cum ar fi ca in Romania sunt cele mai accesibile locuinte din europa, cand de fapt suntem in a doua jumatate la accesibilitate (price to income ratio pe numbeo). Cum ar fi ca in toate orasele din Romania (inclusiv Bucuresti/Cluj/Brasov) populatia a scazut si s-au construit zeci de mii de locuinte, iar marea parte a cererii vine din partea celor care mai vor 2-3 case in plus (nu e o cerere sustenabila).
      In Irlanda, acum 10 ani, cand erau preturile de acum din Romania, chiriile incepeau de la 1000 de euro, si era bataie pe ele. Oare de ce la noi gasesti cu greu la 4-500?

      252
  10. Voi vorbiți de piața de imobiliare deja cunoscută București – Brașov – Cluj. Să vă spun eu despre o piață atipică, adică Galați. Se construiesc și case și rezidențiale. Se vând imediat cu prețuri șocante. Cine naiba le cumpără? Habar n-am. Legendele urbane spun că ucrainenii sau cei cu bani negri din diferite activități. Orașul se ridică binișor și nu e atât de sufocat ca altele mari, ceea ce mă încântă și mă face să rămân aici. Primarul e primul dintr-un șir de pesedisti care mai și face ceva, se văd lucruri în urma lui, chiar a început să se miște și zona de case vechi-monunente istorice. Deși orașul ar fi putut arăta ca valea Jiului sau ca Hunedoara, ei bine nu. Eu stau într-un apartament comunist destul de spațios, cumpărat de la o bătrână absolut devastat, am investit ușor ușor în el și sunt mulțumită. N-aș cumpăra rezidențiale noi nici măcar pe faleză. N-am încredere în ce materiale au pus ei acolo, sunt clădiri în zonă care au luat-o la vale pentru că terenul e mlăștinos și noi nu mai avem specialiști care să facă clădiri sigure. La porumb nu m-aș muta, că sunt frecvente penele de curent și întreruperile de apă, nu-mi trebuie locuință de lumea a treia. Dacă ar trebui s-o iau de la capăt as face aceeași alegere.
    Nu văd să scadă prețul la imobiliare, am colegi care vor să cumpere și sunt disperați. Unii mai așteaptă, alții s-au hotărât deja.

    Comentariu apreciat.5811
    • „La porumb” meaning Braila? :))

      Comentariu apreciat.6411
    • Ha ha ha! Nu. Sunt comune în jur care se consideră ca fiind parte din zona metropolitană, cum ar fi Vânători, Șendreni.
      Dincolo de plăcuța cu Galați tăiat este un întreg cartier de vile, unde s-au mutat de ani buni toți descurcăreții orașului, inclusiv dintre colegii mei. Și da, mișto, dar îi aud frecvent că își petrec noaptea la părinți în oraș și mai fac și câte o baie că la ei la lucs e nasol.

      Comentariu apreciat.336
    • Doamna Ambra,ce inseamna pret mare la Galati?Va intreb pentru ca pe 15 noiembrie a vindut un prieten un apartament de 3 camere pe str. Traian(zona falezei,deci o zona buna) cu 56500 Euro.Apartamentul era semidecomandat,cu centrala Buderus si ultima oara renovat in 2003,foarte curat.Asta era pretul,imobiliarul care s-a ocupat e prieten cu noi de 30 de ani,s-a cerut 59 500 si dupa 3 luni s-a vindut cu 56500.Tot ce va spun e real suta la suta,prietenul meu sta in strainatate,eu am avut procura,eu am semnat actele.

      Comentariu apreciat.301
    • Atat la Gl cat si in orasul alaturat Br se face la greu videochat si nunumai…
      De acolo este atata cash. In Br un amarat de apartament comunist de 2 camere in Viziru sare de 65000euro, ne renovat!

      163
    • Ambra,ce inseamna pret mare?

      103
    • Exact, unde este la porumb? La Sendreni cu vedere la combinat? Ca orașul este ca intr-un clește, nu are unde să se dezvolte.

      36
    • Ma copii, voi încă aveți restante pe la geografie…vai de capul vostru

      52
    • Deci. Preț mare in Galați mi se pare la un apartament pe care l-a vândut un coleg care a divorțat de vreo trei ani. 82.000 euro, două camere, ce-i drept pus la punct, etajul doi într-un cartier bun dar totuși muncitoresc, nu centru, micro 20 pentru cunoscători.
      Acum, in zilele noastre, cu partea lui de bani și cu ceva ce a mai strâns, nu poate găsi un alt apartament decent, tot cu două camere. Excludem aici zone de ghetou tip 40.

      142
    • Primul comentariu s-a dus direct in iad. 😄
      Galațiul se poate dezvolta către Vânători și chiar o face. Zona Metro are pretenții de zonă metropolitană. Doar că pretențiile și realitatea sunt ușor paralele. Dar loc ar fi. Urmează satul Costi și spre Tulucești.

      91
  11. Direct de la sursă: piața este cam blocată, se vinde puțin (fie ceva foarte bine pus la punct, fie disperați), vânzatorii așteaptă creșteri de preț și mulți supraevaluează oferta. Nea din screenshot are fantezii.

    Comentariu apreciat.442
    • Se vinde puțin pentru că sunt făcute de căcat. Pe de-o parte lumea nu are bani, pe de altă parte lumea cu bani nu vrea să aibă doar un perete de living pe post de bucătărie.

      Comentariu apreciat.415
  12. Ai mașina de spălat în dormitorul din sufragerie.

    fuck me, eu am mașina de spălat + uscător pe holul de lângă dormitor și tot mi se pare că fac ditamai gălăgia, darămite să mai și dormi lângă ea. Plus că cum plm să ai uscătorul ăla acolo, ăla generează ditamai căldura când merge.

    Dar hei, dacă sunt apartamentele mai mici, poți să vinzi mai multe. Cam cum se făcea în anii 2000 cu terenurile. Aveai o parcelă de 1000m2? Bang, împărțită în 3 și vândut separat, profit!

    Comentariu apreciat.346
    • Tu pui masina/uscatorul cand dormi?

      Indecis. Tu ce zici?1716
    • Tu pui masina/uscatorul cand dormi?

      eu da, că sunt două camere între dormitor și baie.

    • Acum moda este sa ai bucatarie deschisa, hota puternica, masina de spalat vase si masina de spalat rufe cu uscator in Bucatarie.
      Nu uitati sa dati gaura pentru aerisire, altfel se face presiune negativa cand porniti hota.

      220
    • presiune negativa cand porniti hota.
      Se flambeaza spatiul si timpul si o iei la pas prin alte dimensiuni. Ceva gen Stargate.

      Comentariu apreciat.603
    • @Vali: scuze, n-am mai bagat un somnic in timpul zilei de mult si nu m-am gandit ca mai sunt oameni care se odihnesc ziua :(

      812
    • Bocanila ar spala si el noaptea doar ca nu bate soarele in panouri :)

      Comentariu apreciat.320
    • la bloc nu poți să pui noaptea că deranjezi vecinii. nici duș nu faci noaptea, e lege. prin Austria.

      620
    • @Flat, partea aia cu dusul pe timpul noptii este doar o legenda urbana.

      Comentariu apreciat.363
    • @ev21
      O sa razi, dar programez sa mearga de la 11 ziua msv, msr, uscator etc

      Putina organizare face minuni.

      @flt si basinile sunt interzise in Austria in timpul orelor de somn.
      Daca a tras unul o basina e ancheta.
      Daca a tras apa e dosar penal.

      1810
    • Si cand e inorat afara ce faci? :) jk

      Eu programez sa porneasca de la 2 dimineata msv si de la 4 msr cu uscator, cand ma trezesc totul e curat si uscat.

      35
    • ev, monteaza bicicleta mecanica si incarca ev-ul, ca are maine mers pana la la ploiesti.

      33
  13. Am văzut postarea pe grup când a apărut, apoi am revenit să văd comentariile. Mi-a plăcut (adică m-a amuzat) aia cu familia cu salariu minim care își permite un apartament. Serios? Și facturi cu ce mai plătesc, concedii etc. Autorul e o persoană care nu prea stie cum se trăiește cu bani puțini. Dacă mai e și un copil în familie… Nasolut.
    Altfel, apartamentele noi și modeste la preț sunt niște bătăi de joc, spațiu mic și inghesuit, fără loc de depozitare
    Peste tot se vehiculează că prețurile vor merge doar în sus. Păi să meargă, dar cine le mai cumpără??!

    Comentariu apreciat.382
  14. Pentru o singura persoana e buna. Cu excptia electrocaznicelor, e ca o camera de hotel de 5 stele. In occident, sunt bogati care locuiesc permanent in asa camere, in hoteluri de 5 stele.

    618
    • *electrocaznic = sotii casnice ce tin locul electricelor si electronicelor din casa.

      227
    • @Claudiu vez ca si camerele de hotel de 5 stele au anumite standarde, inclusiv in ceea ce priveste dimensiunea si nu cred ca asta e comparabil cu o camere de hotel de 5 stele unde stii tu ca stau bietii oamenii cu bani din vest. Si sigur nu stau cu masina de spalat rufe la ureche.

      What size is a 5 star hotel suite room?
      The size of luxury suites in hotels can vary significantly — anywhere between 430 and 4000 square feet (roughly 40 – 372 square metres)

      182
    • @Claudiu, hotelul ala de 5 stele include si alte servicii si facilitati:
      – mancare livrata in camera
      – serviciu de curatatorie pentru haine
      – o persoana care iti face curatenie si iti schimba asternuturile (deci nu ai nevoie tu sa pastrezi masini de spalat, detergenti, mopuri, asternuturi suplimentare, etc).

      In plus ai cel putin un restaurant si un lobby unde poti petrece timpul si poti bea o cafea.

      172
    • Voi sunteti invatati cu imobiliarele de la noi, construite la gri cu oameni amarati de la tara, proiectate aiurea. Cumparate cu bani din specula-mlm sovieto sclavist. Adica ati vandut la pret globalist, apartemente primite sau cumparate in stil nationalist.

      Am platit 400 euro chirie pe o camera un pic mai mica ca aia, mai prost mobilata, intr-un orasel de langa o metropola din west.

      37
    • @Claudiu, nu inteleg ce relevanta are chiria platita de tine in oraselul ala de langa metropola din „west”.
      Nu inteleg nici de ce este atat de secret numele metropolei, dar asta este alta discutie.

      PS: casa aia din articol costa 350.000 de dolari, asa ca probabil chiria s-ar situa undeva pe la cel putin 1200 euro/luna.
      La pretul acesta ai mai fi multumit sa ai masina de spalat in domitor?

      51
    • Corectie: costa 350.000 dolari doar constructia, fara teren.
      Mai adaugi si 100.000 dolari terenul si ajungi la 450.000 dolari.

      Sa presupunem ca faci un credit pe 30 de ani, cu o dobanda foarte avantajoasa de doar 2% pe an, rezulta o rata lunara de 1670 dolari.
      Daca adaugi si costurile cu reparatii si renovare din cand in cand, chaltui 2000 de dolari pe luna doar ca sa iti acoperi cheltuielile.

      Deci… ai plati 2000 de dolari pe luna ca sa locuiesti intr-o casuta cu masina de spalat in dormitor?

      50
    • Ce conteaza cat vrei tu sa platesti, daca esti constrans si poti, dai, daca nu, nu.

      Ce incercam eu sa zic e ca poate aveti idei gresite despre preturile din occident, si ca aia nu e chiar de saraci. Ca pe una din aia poti plati multe sute de euro chirie, undeva intr-o margine. Iar daca e in metropola, de la mie in sus. Aaa. ca apartament. Ca o casa pe pamant e alta poveste. O casa pe pamant, de peste 100mp, e vila de milionari.
      Vorbim de regiuni active, cu economie, cultura, distractii. Ca la tara, oriunde stai ieftin.

      Locatia de care ziceam e undeva la nord de Milano, la mijloc, intre oras si lacuri.

      22
  15. daca as fi burlac nu ar fi musai o camera nasoala. Problema e ca daca ai putin spatiu se face deranj imediat. Deci tre sa ai ori OCD ori putine lucruri. deci, burlac :)

    ah. Cristi e omul care mi-a zis prima oara animaloo. Il iert pentru ce prostii spune

    202
  16. Vreau si eu filmul cu casa aia cu masina de spalat langa pat.

    96
  17. Putin context legat de prima poza: tipul e Enes Yilmazer, youtuber destul de cunoscut, din Los Angeles, care prezinta proprietati ultra scumpe prin State, case luxoase/inedite/excentrice/experimentale: https://youtu.be/HxpsCBtbqv8?feature=shared

    Ce vreau sa zic e ca poza aia e de prin complet alte locuri si lumi, n-are nicio legatura cu imobiliarele de pe la noi si nu prea ne implica.

    171
  18. La aia cu notarii, tind sa-i dau dreptate: in noiembrie am batut palma cu un dezvoltator pt niste spatii de depozitare (boxe), insa mi-a spus clar ca vom semna in ianuarie 2024, pentru ca nu au pur si simplu loc sa ma mai bage la notar, ca sunt supra-aglomerati acum pentru finalul de an, cand multi se ingramadesc sa cumpere cu tva redus. Sau nu neaparat sa cumpere, ci sa semneze antecontracte. Eu la boxe cumparand cu 19%, nu ma impacta in niciun fel schimbarea de tva.

    In cercul meu de cunostinte cunosc cel putin 2 cazuri care s-au trezit in decembrie ca „ce bine ar fi sa cumperam cu 5%”. Oameni care daca ii intrebai in toamna, nu ii interesa o achizitie imobiliara in viitorul foarte apropiat.

    Deci da, tind sa cred ca notarii au fost foarte ocupati in perioada asta, mai ales cu antecontracte, cu multi care doresc sa faca specula din cresterea de tva, sa cesioneze contractele cu tva redus, catre cumparatorii-doritori din 2024.

    716
  19. Investesti si apoi te trezesti cu asa ceva…

    https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/locatarii-complexului-premium-evergreen-sunt-verzi-de-furie-terorizati-de-dezvoltator-din-cauza-plantelor-din-balcon-s-au-platit-sute-de-euro–366058.html

    Si daca faci figuri, comentezi, iti inchide apa la apartament ca asa sunt ei boschetari, si ce sa vezi…camerele tehnice de pe etaje unde sunt contoarele si apometrele sunt spatiile private ale lor.

    105
    • Ce-mi place de oamenii acestia care au semnat un contract in care era specificat ca trebuie sa pastreze plantele din balcon si acum se mira ca au fost amendati dupa ce au eliminat copaceii cu tot cu jardiniera.
      Toti aiuritii semneaza orice contract bazandu-se pe ideea ca „oricum nu au ce sa-mi faca” si apoi se plang cand afla ca de fapt trebuie sa respecte regulile cu care au fost de acord.

      Sunt si mai amuzanti cand ameninta ca vor discuta si cu un avocat, dar niciunul nu face asta.

      172
    • Da, dar fiecare e personal responsabil sa aiba plantele, nu cu forta.
      Vine oligofrenu de dezvoltator la 22 noaptea sa faca mentenanta, cica, si unde le-a vazut uscate a emis factura de 850 lei pt inlocuit. Fara sa intrebe, sa ceara voie, sa nimic. Asa faci 10 k euro pe 2 scari

      Si daca nu permiti accesul in casa sa faca asa zisa mententanta, tot primesti factura ca si cum s-au uscat alea.

      Si avocati au fost consultati, sunt chestii abuzive si ilegale in regulamentul de ordine interioara.

      57
    • @sfatuitoru, pai tu ai zis ca fiecare este responsabil sa intretina plantele conform contractului. Si normal ca daca sunt uscate se aplica termenii contractului si se emite factura pentru inlocuirea acestora.

      Din ce spui tu, au fost consultati avocatii care au constatat ca o parte din regulamentul de ordine interioara este abuziv. Probabil asta s-a intamplat dupa publicarea articolului.

      Acum, orice om cu capul pe umeri are cateva variante:
      1. Se duce si discuta cu dezvoltatorul si cere modificarea regulamentului de ordine interioara;
      2. Daca nu resuseste sa obtine nimic prin discutii amiabile cu dezvoltatorul, initiaza o actiune in instanta, avand certitudinea ca va castiga.

      Poti sa ne spui si noua numarul dosarului deschis la Judecatorie ca sa vedem cum se rezolva mai departe problemele?

      110
  20. Eu vreau sa fac o tranzactie le inceput de an. Sa vand apartament cu 3 camere in berceni si sa iau altul undeva gen distor-iancului.
    Banuiesc ca sansele sa gasesc sa fac schimb sunt nule. Totul sa va face cu credit :( ma gandeam sa iau cu dobanda variabila..in speranta ca o sa scada. Accept sfaturi si injuraturi

    38
    • In momentul de fata este destul de riscanta dobanda variabila. Dar in alta ordine de idei nici nu stim care este situatia ta financiara ca sa putem sa iti dam un sfat corect.
      – apartamentul pe care il vinzi este deja achitat sau mai ai in continuare rate la banca?
      – ai veriifcat piata? care ar fi diferenta de pret intre cele doua apartamente?

      90
    • ia cu dobanda variabila, e ok, economia duduie, pe extern totul e bine, nu exista conflicte, o sa fie bine de tot. dar calculeaza cat inseamna sa ti se dubleze roborul. ca idee, cand am luat creditul meu, pe 17 august 2015, robor era ceva gen 1.5%, cand l-am inchis, anul trecut, era undeva la 8%. dar nu te stresa, acum chiar economia e pe un trend descendent, bancile nici nu au de ce sa creasca acest indice artificial interbancar.

    • Calculul arata asa:
      Vand ce am cu 70k, dau 30k la banca raman cu 40k
      Astia 40k ii folosesc pentru avans
      Ce vreau sa iau e pe la 90-95k

      Venitul familiei este 3k euro lunar, nu mai am alte credite. Rata ar ajunge pe la 600 euro max, in conditiile actuale ( robor mare)

      51
    • @daniel.c: ceva imi da cu virgula. Vinzi apartament cu 3 camere in Berceni cu doar 70 k? Pai nici in Popesti nu e asa ieftin, abia gasesti la 2 camere.
      Apoi ce reprezinta acei 30 k pe care ii dai la banca? Restul soldului pentru creditul luat pentru apartamentul din Berceni?
      Apoi cu 95 k in Dristor iei cam 2 camere.

      Si alta nelamurire, de ce sa iti iei cu dobanda variabila cand toate ofertele cu dobanda fixa pe 3-5 ani sunt cu 2-3% mai mici decat ar veni cu dobanda variabila? Lucrezi in IT? :))

      62
    • Punkreass,
      Intre cit se cere in anunt si cit ofera cumparatorul e o mare distanta.

      70
    • Am luat în vară credit de nevoi personale în lei. Rata pt credit cu dobândă variabilă era din start mai mare decât rata pt creditul cu dobândă fixă.
      Și cum în ultimii cel puțin 15 ani dobânda variabilă a însemnat exclusiv o creștere a ratei pt că cel puțin robor, eurobor, pulibor sau măcar curs valutar, plus dragnea, covid, Ucraina, israel și ce-a mai fost în anii ăștia, mi-am băgat picioarele și am luat cu dobândă fixă.
      Deja euroborul pt creditul prima casă crește de vreo 2 ani că nebunul (recunosc, a stagnat vreo 10) și-mi zgâlțâie bugetul.

      31
  21. ce miust e jegosul asta. orice cuplu cu salariu minim pe economie poate lua credit de casa bagamiashpulanmata daca citesti, ca asa era si in 2008, lua si femeia de serviciu credit de casa si totul era pe apreciere si investitie, cristelnita ma-tii de mangotar

  22. Eu am o altă problemă cu casele mici.
    Nu vis-a-vis de ce se vinde la noi, ci de ce mai văd pe interneții lumii.

    Cele mai multe spații de dormit sunt cățărate undeva sub tavan, de n-ai loc să te ridici în picioare în pat (și asta o spun eu cu 1,5 m pe lung), cu mai puțin de juma’ de metru între marginea patului și marginea „podiumului” pe care stă patul, spațiu la care se ajunge cu o scara ca scara de la pod de la bunica.
    Case făcute pt oameni de 50+ pt bătrânețe.

    Poate am eu mai multe probleme decât alții, dar dacă m-aș apuca să-mi fac la 50 de ani o casă care să mă țină până la moarte/azil ar avea maxim o treaptă la intrare și în rest nici măcar praguri (în afară de ăla de la ușa de la intrare), mobilă suficient de puțină și/sau răsfirată încât să încap cu cârje/cadru/scaun rulant. De asemenea, baia ar fi cel puțin semi-adaptată pt persoane cu probleme motorii.

    Nici măcar nu e nevoie de bătrânețe, un accident e suficient și nu mai miști din pat 2 luni intr-un spațiu prea mic, cu pat urcat la cucurigu.

    60
    • Sunt niste porcarii casele alea cu paturi sus, unde poti sa ajungi doar cu scara.
      Am vazut mai multe clipuri cu astfel de apartamente din Japonia, unde chiar si tinerii de 20 de ani spuneau ca au renuntat sa doarma sus pentru ca este prea complicat sa urci si sa cobori in fiecare zi.
      Si acei tineri nu aveau nici o problema de sanatate.

      30
  23. Da. O piata explodata. Pot insa confirma ca la Cluj toti notarii erau full. Am avut ceva de rezolvat si am amanat pe 2024. Deci ceva adevar exista in ce spune papagalul ala. O alta realitate este specula masiva. Stiu complex din Cluj care nu e vandut nici jumate dar dezvoltatorul asteapta sa creasca preturile iar din cele vandute sunt locuite sub 30%. Diferenta de la locuite pana la toate apartamentele este doar specula si combinatii. Pe mine daca as fi angajat m-ar speria o rata de 1000 euro lunar la 100.000 credit pe zeci de ani.

    30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube