Două idei cu verdeață

Aș vrea să găsesc undeva informații oficiale despre ce tipuri de copaci sunt aclimatizați în zona mea. Mă uit prin alte orașe unde e verdeață, nu sunt copaci puși la întâmplare, sunt câteva modele care se comportă bine în zona aia. De aia sunt verzi și sunt peste tot, că scuipi pe jos un puiet și crește fără probleme.

Altă fază: am văzut poza asta de minim 3 ori în ultimele săptămâni, la români. Ce frumos, ce idilic, ce tare. Aș vrea să avem așa ceva și în România. Să își facă cineva casa frumoasă și eu să trec pe lângă ea și să mă simt bine. Să nu fac eu nimic. Să nu cumva să dau zăpada de la intrarea în bloc. Să nu cumva să tund eu iarba din fața casei sau boscheții. Eu sunt obosit. Dar uite ce frumos e la alții. Cum se poate la ei și la noi? Cum adică să mă oblige primăria să tai buruienile de pe terenul meu? Ce e asta, fascism?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Pe mine inca ma frapeaza dorinta multor romani de a avea gazon. E frumos, e verde dar nu prea merge. Vara se parjoleste indiferent cat il uzi si tot la cativa ani trebuie inlocuit total ce inseamna o gramada de bani. In vest gazonul merge mai bine pt ca verile nu sunt asa toride. La noi merg gradini gen parc cu pomi si gard viu pt ca alea rezista la veri toride. Merge si piatra cu conifere, si alea rezista.

    00
    • Gazonul rezista si la noi, altfel nu ar exista pasuni. Exista specii de iarba neaosa, gen Festuca sau Lolium, se gaseste de obicei cu denumirea de gazon „rustic”. Nu e acelasi gazon fin ca pe terenul de golf, dar cu udare in lunile de vara rezista eroic si cu o primenire in toamna/primavara, iarna o trece fara probleme. Vara asta, desi a fost secetoasa, gazonul propriu a rezistat verde cu 10 l/mp/zi.

      Da, este o mica durere de cap, trebuie sa iti aloci timp saptamanal pentru taiere si din cand in cad mai trebuie sa smulgi o buruiana, sa pui un ingrasamant. Pe mine ma relaxeaza.

      00
    • chestia cu gazonul e o prostie în românia pentru că un foarte mare consumator de resurse (apă, în primul rând, dar nu numai). iarba obișnuită însă, aia pe care o pasc vacile, e mult mai ușor de întreținut și arată excelent. de fapt, în giethoorn, de unde e poza aia fotoșopată pusă de vali, tot iarbă e în marea majoritate a curților. și acolo e olanda, unde plouă în fiecare zi.

      00
    • Gazonul nu e altceva decat iarba obisnuita udata mai des decat ar uda-o ploaia si cosita mai des decat ar manca-o vacile.

      00
    • @Ciocanul
      Gazonul rezista bine la noi. Sigur ca e un mare consumator de apa, dar daca vrei sa il intretii, se poate. Eu am facut urmatoarele:
      a. dus mostre de sol la analiza. Sa imi spuna ce pH am, ce trebuie sa fac ca sa echilibrez pH-ul (adica ce sa adaug pentru a-l creste sau a-l scadea, sa il aduc la un echilibru).
      b. luat samanta de Lollium Perene si insamantat asa cum scrie la carte, inclusiv cu dat cu cilindrul dupa imprastiere. Si ca idee, mai degraba primavara decat toamna. Asa a iesit la mine.
      c. udat constant. Si sigur ca in primul an si al doilea iese cu petice, dar pentru asta este iarba de completare, nu trebuie sa inlocuiesti totul.
      d. scarificat primavara si toamna, pentru a indeparta stratul de gazon mort sau imbartanit si pt a aerisi pamantul.
      e. strans frunzele moarte. Stiu ca nu pare important, dar locul unde se putrezesc va deveni cel putin o vreme o pata fara iarba.
      Sigur ca e mai mult de lucru, dar e relaxant. Nu sunt bugetar, nu pot sa rup usa ca sa ajung acasa la ora 16.00, dar cred ca timp se gaseste pentru asta. Si la final arata bine, daca iti dai interesul.
      @zoso
      Cei de la Ocolul Silvic mi-au recomandat specii aclimatizate. Nu am cumparat de la ei, uneori au preturi de 3-4 ori mai mari (!!) decat in alte locuri, dar pot sa iti dea sfaturi competente. Cel putin la mine asa s-a intamplat. Si cel mai bun exemplul a fost cu gardul. I-am intrebat de un gard care creste rapid, nu e pretentios si arat cat de cat bine. Mi-au recomandat ceva care intr-adevar e foarte OK si de care, la 4 ani si ceva dupa plantare, sunt super multumit.

      00
    • nope. există vreo 10000 de tipuri de graminee. gazonul e plantă creată de grădinari prin selecție, nu apărută natural, în condițiile și termenii impuși de acei grădinari.

      00
    • Puneti trifoi alb/rosu odata cu mixul de iarba. O sa astupe golurile si ingrasa natural solul la barbierit. Arata si binisor si nu e pretentios.

      00
    • Eu am pus ceva tip de gazon acum 10 ani in curte, nu am facut deloc cercetare pentru asta, am luat o cutie la intamplare din magazin si am aruncat semintele peste pamantul proaspat sapat. Ramane verde toata vara si nu il ud niciodata, singura apa pe care o vede e de la ploaie.

      00
    • Ciocane, nu pune gazon. Toarna asfalt si fă-l parcare. Apoi stai cu chitantierul la bariera si fă bani. Peste tot se plange lumea ca nu exista destule locuri de parcare.

      00
  2. Unde e gardul ala de sârmă, unde sunt stâlpii de telegraf?! Să vină primăria să delimiteze totul cu plasă de Buzău, să facă șanțuri adânci betonate!

    00
  3. Apropo de poza: buruieni, boscheti, cine dragheaza si curata raul nene, acolo bani adevarati. Costa intretinutul proprietatii si raului mai mult decat rata la casa.

    00
  4. Giethoorn e un satuc superb si sper sa nu se schimbe din cauza turismului excesiv. Evident ca nu ar exista asa ceva in Ro – sa ai case de peste 1mil euro si vezi proprietarii cum isi aranjeaza gradina singuri (esti obligat sa o faci de catre consiliul local). Si chiar daca nu ar fi obligati, tot asa cred ca ar arata.

    00
  5. Păi eu am înțeles că dacă votez USR/PSD/PNL, schimbă ei țara.
    Eu sunt prea obosit/ocupat/comod să fac o schimbare în viața mea.

    Toate mesajele au fost că să votez, nu să mă schimb.

    00
  6. Chiar sunt curios cum s-ar comporta in zona in care locuiesc, niste mesteacan sau ulm.
    Mai precis in Galati.

    00
  7. Ce zici tu e inofensiv. Cand nu dau like-uri si share-uri pe FB oamenii astia au idei si la birou.

    00
  8. Ca sa ai gradina ca in poza 2, trebuie sa ai gradinar angajat.

    Eu am plantat la tara in Giurgiu in ultimul an in jur de 40 de copaci ornamentali ca : mesteacan, tei, artar canadian, artar japonez, platan, stejar rosu, magnolie, arbore cu lalele si salcam. Cam asta gasesti la noi in pepiniere si sunt aclimatizati.
    La primavara ma apuc si de gazon asta dupa ce am pus la punct instalatia de aspersoare. Fara irigare serioasa, moare orice gazon la ce vara avem. Am patit-o anul asta.

    00
    • Vara gazonul nu trebuie tuns „periuță”. Chiar dacă nu mai are aspectul ăla de mochetă lăsând firul ierbii mai înalt va ține mai multă umbră, deci și umezeală.

      00
  9. @vali: Cred ca este o direcție Silvică sau ceva directie a ministerului mediului/apelor și pădurilor care s-ar bucura sa fie deranjata cu așa întrebare.

    00
  10. peste verdeata aia merge trasa o placa de beton, sa aiba unde sa se cace cainele ca sa poti spala usor cu jetul cu presiune si sa impingi jegul in rau.

    00
  11. Pentru cine intereseaza, se pare ca pepiniera din Simeria se desfinteaza (retrocedare teren) asa ca vand la preturi de dumping tot:

    http://www.replicahd.ro/pepiniera-simeria-se-desfiinteaza/

    Preturile cica-s bune, nu-s din domeniu dar un tuia de 0.6m era 15 lei

    Hah, un fel de BlackFriday la copaci :)

    00
  12. Orasul din prima poza e Brasov?

    00
  13. Informatii gasiti la ocolul silvic Brasov, etaj 2, la doamna Geta, dupa ce se intoarce de la chiosc, s-a dus sa cumpere niste covrigi!

    00
  14. Am fost in orasul de unde e poza a 2a, Giethoorn, Olanda.
    Fix despre ce vorbesti tu se intampla acolo; localnicii tundeau iarba la 10 dimineata, faceau ordine/curatenie la barci si lucrau.
    Iar comentariile celor din jur (turistii) erau cam asa „ia uite la astia, fac atat de multa galagie cu masina lor de tuns iarba in loc sa ne lase sa ne bucuram de linistea de aici”.
    Gen e frumos si linistit, dar astea apar singure, nu e cineva care le face.

    Deci pe scurt, iti dau mare dreptate :)

    00
  15. Din cate stiu, poza e dintr-un orasel din Olanda. Toata lumea stie ca in Olanda e mult verde. Noi ne chinuim cu ciulinii Baraganului. Ii mai punem si sub perna, ca sa-l visam pe Fat Frumos.

    00
  16. In Giethoorn e oraselul fara strazi si 100% fara masini :) E frumos, dar plin de turisti vara, in weekend.

    00
  17. Apropo de privelistea idilica din poza nr 2: daca ar fi in romania, ar avea in plus: vreo 2 anvelope de camion in apa, minim un frigider aruncat in mijlocul apei, gard de beton de 3 metri inaltime, Gipu’ parcat pe malu’ garlei, in timp ce proprietarul il spala cu MULT detergent, ca doar il duce apa la vale. Din vecini se aude o manea. 2 puradei in curu gol fac baie in apa. Casa din imagine ar fi roz suedejesc iar acoperisul din tabla albastra. Turistii s-ar plimba cu un camion 4×4, ca doar nu-i adanca apa. Un Kamaz ar fi ok. Iar la orizont s-ar vedea blocu’ de 25 de etaje din Cluuuj.

    00
  18. Intrebare, la ce ora apare postat un comentariu scris sa zicem la ora 4 intrat direct in moderare si apoi aprobat la ora 5?

    00
  19. Dud, salcam sau otetar. Scuipi o samanta undeva si creste. :) Si nu mai scapa de el nici nepotii tai ca se inmulteste si prin crapaturile de asfalt. Mai ales otetarul.

    Acu, la modul serios. Pentru fiecare zona a tarii e alt copac caruia ii merge bine. Cel mai bine si mai bine: mers la ocolul silvic din zona si discutat cu oamenii care lucreaza acolo. Eu am si cumparat de la ei din pepiniera.

    Braduti de gradina luati din Brico et all nu sunt aclimatizati. Arata super bine in magazin, se ard la prima vara mai serioasa sau mor de ger in prima iarna.

    Ce am cumparat din ocol…. din 25 de bucati (aproximativ) unul singur nu a prins. Ne-au explicat si cum sa ii tundem si cum sa ii ingrijim.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)