Două explicații pentru Petrisor Peiu în chestiunea OMV Petrom

Petrișor Gabriel Peiu, doctor al Universității Politehnica București și subsecretar de stat pentru politici economice, scrie un articol lung în ziare.com. Sunt chestii acolo care mă depășesc, dar și chestii pe care le pot explica. Două dintre ele, mai exact.

Cum poate o firmă mică să cumpere o firmă mare? Simplu. Firma mică împrumută de la bănci banii necesari, pentru că firma mică are o reputație mai bună decât firma mare. Simplu. Firma mică face bani și profit cu resurse mai puține decât firma mare, care se chinuie să iasă pe plus, e o oportunitate în piață. Simplu.

De ce nu se branșează la gaze două treimi din România? Aici e și mai simplu, dar trebuie să ieși din biroul de conțopist ca să afli. Acele 2/3 nu au bani destui pentru asta. Majoritatea sunt în zone rurale, au venituri mici, nu își permit costurile încălzirii cu gaz (da, știu, sunt și orașe fără gaze, Oradea, Abrud, Galați, dar acolo e vorba de incompetență locală). Iar lemnul are dublu rol, te încălzește și gătești pe el (de aia sobele cu plită sunt frecvente). Al doilea motiv e că, dacă nu sunt destui clienți, firmele private nu trag țeava necesară. Probabil s-ar aduna mai mulți dacă țeava ar exista, dar lipsa țevii de gaz explică lipsa interesului pentru asta. Da, statul ar fi trebuit să se ocupe de asta și, după un număr de ani, să dea spre exploatare privată țeava, dar n-a făcut-o, pentru că satele oricum mor.

Sigur, putem să vorbim aici de implicațiile sociale pe care le-ar avea o rețea de încălzire și gătit pe gaz, cum ar schimba societatea rurală acest imens salt tehnologic, dar sunt deja avioane. Putem studia racordarea la canalizare ca să înțelegem ce s-ar întâmpla cu gazele. O singură frază însumează foarte bine asta: “costă două pachete de țigări pe lună”.

sigla-omv-4

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. la oradea s-a facut un CET nou noutz care este pe profit. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/afacerea-certificatul-termoficare-oradea-este-singurul-operator-din-tara-care-face-bani-grei-din-certificatele-verzi-148666.html
    Drept urmare trecerea la gaz ar falimenta noua centrala.
    Pt Oradea incalzirea cu apa termala ar fi solutia ideala.
    E o incompetenta mai incalcita ce-i drept, dar la sfarsitul zilei tot aia e.

    00
    • Normal. Gaz/incalzire geotermala=faliment cet=faliment primar ce detine actiuni la sistemul central de incalzire, daca are randament bun cet-ul? Nu are, cu toate ca a inghitit un purcoi de bani. Cum a obtinut profit? A marit preturile la gigacalorie nesimtit de mult.

      00
    • Vai de plm e plin de energeticieni pe aici.
      Nu-i asa, energia geotermala e pe gratis, bagi doar o teava in pamant si ai energie termala moca?

      00
    • lasa prostiile Alin ca nu vorbesc de’ampulea. Chiar daca e scumpa investitia
      1. se amortizeaza intr-un deceniu
      2. facturile se reduc semnificativ
      3. ai enegie verde
      4. deja sunt mai multe locuinte in care se incalzesc cu asta.

      FunFact
      Beius(BH) , oras mic cu 10k locuitoiri, se incalzeste de multi ani cu apa termala si pretul gigacaloriei e la o treime fatza de oricare localitate din Ro.

      00
    • @verdenpom: Nu e vorba de pret cu mult mai mare ci de subventia primita de populatia Oradiei – nu numai aia defavorizati. Intreaba bucuresteanul cat costa gigacaloria si-o sa vezi ca nici nu stie pretul intreg.
      @Alin: Nu e vorba ca e usor de extras geotermala, dar ar fi mai ieftina.

      00
    • Radu – profitul cet-ului nu are legatura cu subventia. Primaria a taiat subventiile dar in acelasi timp cet-ul si-a scumpit tariful de incalzire. Degeaba a promis ilustrul primari penelist cu apucaturi comuniste ca, preturile vor fi mai mici dupa instalarea turbinei pe gaz.
      Pana una alta de ce nu s-a permis racordarea la reteaua de gaz a noilor constructii ci doar racordare la turbina cet-ului? Interesant cum anumite zone din oras sunt cu gaz iar altele ba(indiferent de distanta de bransare la gaz)

      00
  2. Boss scrie si in articol: de fapt OMV avrea cifra afaceri aproape 10 mild euro iar Petrom doar 2mild euro. OMV era o firma de 5 ori mai mare decat Petrom si facea bani din statii. Omul se concentreaza pe rezerve, adica o parte care era mare in Petrom dar nu se vedea in cifra de afaceri. Petrom la vremea aia avea cateva statii in Moldova in timp ce OMV avea retea in europa de est partea ce intra in UE. Nu zic ca pretul dat pe Petrom a fost corect, trebuia dat mai mult, dar nu era o firma mai mica de 4 ori decat Petrom cum gresit se lasa impresia. In rest e ok, face parte din lobbyul pe care orice firma mare il plateste ca sa nu aiba probleme pe alta parte, gen redevente crescute.

    00
  3. Dar, oare care-și explicațiile pentru care toți își angajează soții la Petrom? Nu prea auzi de ei sa fie manageri pe la Kaufland, prin industria auto sau IT, toți sunt pe la OMV, industria electrica… Unde-i combinații cu statul.

    00
  4. in ce priveste gazele e mai simplu de atat. costa enorm. factura „lunara” e ceva mai mica decat la lemne dar investitia initiala pleaca de la 10 mii lei (in cazuri norocoase, conducta la distanta mica, fara alte minuni pe traseu) si doar cerul e limita. in cat timp se amortizeaza? 50 de ani spre niciodata, asta in cazul in care ala chiar are banii.

    da, si confortul propriu are o valoare, pe care de obicei putini de la tara o inteleg, dar vorba cantecului, nu poti face multe intr-o viata traita la umbra frigiderului.

    00
    • in acelasi timp, ca vad o idee care se instapaneste, costurile alea sunt justificate. majoritatea firmelor care baga gaze taxeza un pic peste limita de avarie si traiesc din rulaj, pentru rulaj exista.

      utilaje, oameni materiale, documentiatie. toate costa. un buldoexcavator poate costa oriunde intre 500 si 1000 de lei pe zi, fara motorina. inca 2 3 oameni care sa faca cate ceva pe langa. transportul utilajului si al oamenilor, si ajungi sa constati ca lucrarea te costa undeva de la 1500 de lei pe zi doar cheltuieli directe. adauga proiectul si hartogaraia plus un minim de profit si vezi ce iese.

      00
    • Casa cu mansarda total 145 mp, izolata cu polistiren 10 cm si caramida tip porotherm, la 10 km de resedinta de judet de campie din V tarii. Consum lemne aprox 4000 lei/sezon (cifra valabila pe anii 2016 si 2017), cost taiat cu drujba vreo 200 lei/sezon plus aprox 150 lei/luna in plus pentru factura la curent (pentru apa calda cu boiler electric). Cost introducere gaz – centrala Buderus, acte, tevi de gaz, modificare minima la instalatia de incalzire (caloriferele erau deja) – aprox 8000 lei in 2018 in vara. Factura la iarna a fost vreo 2200 lei la incalzire. Daca mai pun si restul pentru apa calda sa zicem 2500 pe an, rezulta ca in fiecare an fac economie de aprox 3500 lei! Adica in 2-3 ani MAXIM imi scot investitia. Te rog explica de unde ai scos-o pe aia cu 50 ani.

      00
    • Artur asa rapid, pe aici se cerea 8000 lei numai racordarea la reteaua de gaz. Si sunt convins ca taranii de prin sat aveau deja tevile trase si calorifere pana in pod, ca doar de ce sa nu le conecteze la sobe.

      Restul costurilor pe care le-ai pus nu se pupa cu viata reala. Ai auzit tu de tarani pensionari cap cu o pensie de 700 asa ideal, care sa plateasca 4000 pe lemne pe sezon ? Si 2200 e cam la limita.

      Banuiesc ca tu ai impresia ca majoritatea populatiei rurale au centrala pe lemne si calorifere. Nu e cazul.

      00
    • Arthur, e simplu. Tu zici 4000 cu lemne pe sezon, 2500 cu gaz. Raman 1500 de recuperat, adica vreo 5 ani in cazul tau ala norocos ca te-a costat doar 8000. Daca lucrarea a costat 25000 cum e mult mai frecvent…

      00
    • @ thebblack: omiti suplimentul deloc de neglijat de curent conaumat care mai creste cam cu 1800-2000 lei factura anual!

      00
    • @ Baltha Zerus: faptul ca voua vi s-au cerut alte sume nu-i treaba mea, nici vina mea. La noi furnizorul de gaze ne-a spus ca daca ne adunam mai multi ne trage magistrala. Ne-am adunat 5 vecini, am platit 1500 lei fiecare proiectul iar ei au tras inca 100 de teava la strada. Apoi am mai platit inca vreo 2000-3000 lei pentru restul de acte si tevi. Am mentionat toate detaliile anterioare tocmai pentru a avea imaginea de ansamblu la ce ma raportez. Taranii aia de care faci misto ca nu au tevile si caloriferele trase peste tot ar fi platit undeva cam 400-500 lei/calorifer (manopera+materiale – tevi ppr ca nu moare nimeni daca nu e cupru, calorifere de aluminiu ca functioneaza ft bine), deci daca are o casuta modesta ar fi platit inca 2000 lei sa zicem (poate si mai putin).

      Mai stiu ca in general batranii aia pensionari cu pensie de cap de 700 lei sunt ajutati si de copii sa li se imbunatateasca conditiile de viata (caz concret bunica-mea, care atata vreme cat traia era ajutata de parintii mei), iar aia lasati pe aici cu copiii pe afara merita ca macar atat sa primeasca si ei: o centrala pe gaz ca sa nu-si mai amareasca batranetile cu focalit in toate sobele. Si stiu si aici multe cazuri unde batranii au primit cadou acea investitie!

      La soacra-mea (pensie cam 800-1000 lei/luna) care sta la aprox 30 km de mine teava de gaz e destul de departe (> 1 km). S-a ocupat ea sa mearga la toti de pe strada, sa adune semnaturi, sa ii convinga pe aia indecisi, sa discute cu primarul si sa il preseze, si ia ghici cui i se monteaza acum teava de gaz pe strada. Da, cam 25% din aia care au semnat s-au razgandit, dar primaria si-a asumat investitia, a bugetat-o pe anul asta si acum se trage. Conform estimarilor, anul viitor se vor putea racorda.

      Sigur, toate exemple CONCRETE rupte de realitate dupa ochii tai.

      Iar daca incepi cu duma ca teava de gaz nu e in sat, s-a mai discutat pe aici: trebuie dat cu tunul pe primari si CJ ca sa se asigure infrastructura, nu e normal ca in 2019 sa beleasca toti p…, sa faca „zilele satului” si cate si mai cate ca sa-si umfle conturile, dar un minim de confort sa nu existe macar facut inainte de alegeri.

      00
    • Arthur, tu ori trollezi asa grosier, ori esti rupt de realitate.

      00
    • @Baltha Zerus: alt refren mai stii? Sau e asa de greu de crezut ca ceea ce spun eu se intampla in Romania? Da, e in Ardeal, dar in plm, detaliaza ce e asa de greu de crezut. De fapt nu te mai obosi. Eu am dat exemplul meu (10 km la nord de resedinta de judet), al bunicii mele (25 km la sud de resedinta de judet), a soacrei (35-40 km spre nord de resedinta de judet), a inca 3-4 rude si cunostinte (in raza a aprox 50-60 km de acel oras) si tu intre timp vorbesti la general, de parca ai vreo statistica reala. Da, stiu ca sunt si zone abandonate si cu populatie ultra imbatranita, dar NU E TOTUL ASA! Probabil ca dpdv statistic „bula mea” e mai tehnologizata, dar stiu ca nu-s singurul.

      00
    • Arthur, tu esti un caz norocos. Eu stiu un caz in care rumanii se faceau ca le bine cu lemne, cu radiatoare, cu ma-sa. Ala ultimu de pe strada a fost nevoit sa isi plateasca singur teava de 300 de metri. Dupa ce s-a terminat tarasenia si teava a devenit proprietatea distrigazului ghici cine a constatat utilitatea gazului, daca tot trece teava prin fata casei.

      00
    • Hai ca am ajuns la calculator.

      Daca nu e treaba ta si nici vina ta, de ce mai comentezi ? vezi in alte comentarii, s-au vehiculat si 20000 doar racordare.

      Ai cost cu racordarea + centrala Buderus + acte 8000 in cazul tau. Ala super fericit. Exagerat de fericit chiar as zice.

      In celalt post declari 7500 modificare proiect pentru lungire teava gaz 100m (pentru 5 oameni)+ inca 2000-3000 cost individual acte + tevi, fara alt cost de racordare. Suma aia e utopica, sau a platit primaria grosul si voi cafeaua muncitorilor si proiectantilor.

      Se vede ca nu esti racordat pe realitatea rurala cand dai asa din taste o diferenta de 1000 de lei, ca ce iti sunt 2000 ce sunt 3000.

      Despre taranii aia de care fac eu misto, ai inteles tu gresit, eu faceam misto de tine, ca ai impresia ca daca tu ai avut calorifere trase, au toti. O sa iti creasca nasul la 1 m pana cand o sa ajung eu sa fac misto de viata satului, dimpotriva sunt chiar implicat in destule proiecte pentru satul natal, de aia stiu si realitatile din el la prima mana, nu de la tv.

      Bun, deci se mai adauga inca 2000 de lei pe langa cei lol 8000, care sunt de fapt mai aproape de vreo 16.000, dar no, nu e vina ta ca toti din tara nu aplica tarifele ca la tine. Sau ca ti-ar pasa de asta, deci un cost real apropiat de 20.000 pentru trecerea la gaz all inclusive.

      Mai avem caramida tip porotherm, banuiesc ca geamuri tripane. Iar nu stiu ce idee ai tu de satul romanesc, dar hint, nu sunt case de caramida tip porotherm, nici tripane. Alea le au oamenii care si-au facut case recent, ca tine.

      Referitor la punctul de mai sus, caloriferle de aluminiu, combinate cu termoizolatie de rahat nu fac casa buna, deci inca cativa lei si la refacere izolatie casa. Putini, sunt convins ca tu te descurci cu 500 de lei pe proiect de reabilitare termica platit de primarie, cum, nu e in toata tara asa ?

      De aia se folosesc plite in bucatarie (in ultima vreme totusi au mai trecut la aragaz + butelie, in principal pentru ca sobele cu plite afuma), si in majoritate sobe de teracote in camerele de somn. Pentru ca teracotele sunt mai economice ca o centrala pe lemn si tin caldura de seara pana dimineata fara probleme dupa ce le incingi, nu trebuie sa mearga centrala + puffer non stop sa incalzeasca o foita de aluminu. De aia nu plateste taranul 4.000 de lei pe an la incalzire, ci doar eventual in jur de 2.000.

      Cu asta inchei ca tre sa plec, si sper ca ai mai invatat si tu ceva din realitatile vietii la tara.

      00
    • @Baltha Zerus: te pomenesti ca esti sociolog de le comentezi chiar asa si le stii tu pe toate. Nu mai am chef sa ma contrazic cu tine ca oricum vad ca nu-mi aproba Vali toate comentariile.

      Mai repet doar atat: prelungirea tevii a fost GRATIS din partea noastra, noi doar am platit PT de racordare, cate 1500 lei de familie! Da in PLM, distribuitorul si-a dorit inca 5 abonati asa ca a facut efortul asta PE BANII LUI!!! Am mai platit vreo 2500-3000 tevile de gaz si toata tarasania de p-acolo, 3000 lei centrala pe gaz si niste rahaturi de accesorii pentru modificarea instalatiei ca sa pot incalzi si cu gaz, si cu lemne cand vrea toporul meu. Am ajuns la 8000 lei? Am ajuns. Iti mai adaug si ca daca nu aveam caloriferele mai scoteam inca vreo 3000 – 4000 lei,dar le-am avut deja.
      Am dat caz CONCRET, ca sunt multi care au cheltuieli mai mici cu introducerea gazului. Daca nu ma crezi esti liber sa crezi ce vrei, nu-s nici preot nici politician sa-mi traiesc viata din ce cred unii sau altii.

      00
    • Arthur, adica vii si cu explicatia :). nu stiu la voi cum e dar pe aici distrigazul practica o chestie numita „rentabilitate”. adica face un calcul cat cheltuie si cat castiga cu extinderea retelei si de la un anumit raport incolo o declara rentabila si iti pun teava pe banii lor.

      evident insa ca traind in romania raportul ala il face nepotul cuiva. deci daca cineva de pe strada aia cunostea pe altcineva (nu, nici macar nu era musai sa afli si tu chestia asta) treaba s-a rezolvat foarte simplu…. s-a pus o bifa unde trebuie (am vazut cu ochii mei o „greseala” de redactare, care reducea lungimea extinderii la jumatate, adica mai putin cu vreo 200 de metri, care justifica bifa)… si treaba s-a rezolvat (ma rog in cazul meu nu s-a rezolvat nimic ca teava tot 400m a avut si factura a fost pentru 400m.

      asa ca te rog, de dragul realitatii, ca nu toata lumea cunoaste pe cineva, pe langa aia 8000 ai tai mai adauga inca 10-12000 si pentru conducta. si dupa aia vorbim de aia 700 de lei pensie si cum aduni din ei 20.000. sau poate chiar cum esti pregatit sa ii faci cadou bunicii banii astia (evident din marinimie si nu ca speri sa iti lase tie casa cand se duce).

      PS evident sper ca nu iei toata discutia personal, ca nu te cunosc si nu stiu si nici nu ma intereseaza ce venituri ai, vorbesc strict la media din romania.

      00
  5. Astia de la distrigaz se ocupa cu bransamentele si sunt mai rau ca o companie de stat. Eu am asteptat 1 an si 3 luni din momentul in care a fost emisa autorizatia de constructie pentru bransament (da, trebuie autorizatie pentru bransament si cu tot carnatul de documente) ca sa vina firma desemnata de distrigaz sa faca efectiv bransamentul (gazul era la 11m). Pentru ca sunt cateva firme pe judet „autorizate” de distrigaz sa faca bransamentele, si prioritizeaza in functie de interese. Da e oras mare (Cluj) dar sigur se intampla la fel si in alte zone. Nu mai vorbim de costuri dar aia e alta poveste. Sa nu zic ca de ai noroc sa fie ceva asfaltat in fata (i.e. drum) trebuie autorizatie de spargere cu refacere de catre firme agreate de primarie (200euro metrul liniar de refacut daca e asfalt).

    00
  6. „nu au bani destui pentru asta”

    7300 de lei de la poartă până în casă, asta așa, ca să știm despre ce vorbim,,,

    00
    • + un an de zile de asteptat.

      00
    • Similar, tras gazele de peste drum (~8 m). Proiect, autorizatii, bransament, instalatie interioara (fara centrala)… aproape 8000 de lei. Din alta perspectiva: lemnele pe un an ar costa 4-5000 de lei (tot cu c. Factura la gaze pe un an este ~3000 de lei. Deci se amortizeaza in 6-8 ani.

      Problema este ca sunt foarte putine locuinte care au gazul la poarta sau peste drum, pentru ca primarii au fost niste jeguri si n-au avut chef sa-si bata capul sa aduca utilitatile la poarta: apa, canalizare, gaze.

      00
  7. Mda, e mare lipsa de bani la sate, dar birocratia si costul bransamentelor ucid.
    M-a costat 16000 eur sa trag bransament electric de la 90m in sectorul 1.
    Am gazele, apa si canalizarea la 3m de cladirea aflata deja la rosu.
    De 4 luni nu am nici macar certificat de urbanism pt utilitati. In mai putin de un an nu am cum sa ma bransez la nimic.
    E o cretinatate fantastica!
    Mi-a luat un an sa strang hatiile pt autoriz de costructie imobil, si mai trebuie inca 3 autorizatii de branzamente, cam cu aceleasi avize tembele!
    Astia scot bani dinnpiatra seaca…

    00
  8. In Prahova, la parlamentarele trecute, intr-un sat fara gaze, Gratiela de la mediu le explica oamenilor ca nu pot face racordarea la gaze pentru ca se poate extinde reteaua cu 1km pentru ca nu ii lasa Soros. Cand am auzit am ras, dar din nefericire nu era o gluma.

    Nu se branseaza cetatenii din cauza lipsei de infrastructura. Asta e tot.

    00
  9. Vai ce frumos conlucrează autoritățile publice emitente de avize și autorizații cu firmele private care au monopol pe utilitățile la care ar trebui să aibă oamenii acces..

    00
  10. la 10km de bukuresti costa 20000 de lei bransarea la gaze cu conducta la poarta

    00
  11. Mie îmi dă cu virgulă adunarea procentelor vehiculate în articol…Numai mie?

    „Oricum, pare ocupat sa conferentieze despre faptul ca 50,7% dintre romani prefera energia produsa de panourile solare (fotovoltaice), 46,3% energia eoliana (produsa de vant), 35% energia produsa de hidrocentrale, 17,5% energia produsa prin arderea deseurilor (biomasa), 16,8% energia produsa prin arderea carbunelui si doar 11,1% energia produsa prin arderea gazului natural…””

    00
    • pentru ca fiecare consuma energie produsa din mai multe surse? cum ar fi ca am panouri fotovoltaice pe casa, sunt bransat si la enel care imi da si hidro si termo, plus o centrala care merge pe gaz.

      00
    • Dacă mă iau după explicația ta, cocluzionez că exprimarea în articol e aiurea (vorbeste de preferințele românilor). Aritmetic, depăşeşti 187%…???!!!
      Dacă nu e Dăncilă (Vio)….ar trebui să dezvolte explicația studiului statistic (ex. cîte surse de energie foloseşte românul pe proprietatea lui)

      00
  12. Sincer, cred ca deja e cam tarziu sa extindem reteaua de gaze in zone cu putini consumatori. Pretul gazelor va creste constant, incalzirea electrica sau cu pompe de caldura mi se pare mult mai sustenabila pe viitor.
    Da, stiu ca veti spune ca si curentul se scumpeste, dar curentul poti sa-l produci si singur macar partial prin panouri sau mini eoliene. Nu sunt un mega ecologist ci mai degraba zgarcit sau econom, tocmai am cumparat o casa noua si desi gazul e la aproximativ 50m nici nu m-am interesat cat ar costa racordarea, am mers direct pe centrala electrica si incalzire in pardoseala.
    Stiu ca la case vechi e mai greu de modificat incalzirea, dar la cele noi cu putina documentare prealabila si lucrat cu oameni priceputi se poate face o incalzire eficienta si fara gaz.

    00
    • poti sa revii cu costul incalzirii/mp dupa ce locuiesti permanent o iarna?!

      00
    • La iarna o să ai o surpriză „electrică”.

      00
    • @daddy da, o sa incerc, chiar sunt curios daca calculele mele vs costul pe gaz sunt au fost corecte

      @Cristi nu cred, bunica-mea si-a montat centrala electrica acum 2 ani pt ca a auzit ea ca e buna si ii e greu sa mai care lemne, a mers aproape toata iarna constant pt ca nu a invatat cum sa o regleze, casa e veche, neizolata si suprafata dubla fata de a mea, a platit cam 5000 de lei pe iarna. Ma astept sa fie undeva la jumatate costul, chiar mai putin.

      00
    • Sa stii ca electricitatea nu e Wireless.
      In anii 60 cand s-a facut electrificarea Romaniei, aveai consumatori 2 becuri si un radio, deci s-au tras cabluri aeriene, cu puteri mici.
      Gospodariile din Romania au cca 4 kW putere instalata, adesea monofazata.

      Decent ar fi trifazat (400V) si 22 kW (32A), dar pt asta investiile ar fi enorme.
      Pe scurt, 22kW electrici costa MULT mai mult decat 22 kW din gaze naturale (vorbim de incalzire), atat dpdv al pretului/kW, cat mai ales dpdv al bransamentelor.

      Ar trebuie sa pui de 4x mai multe transformatoare, iar italienii de la Enel nu au investit nimic, asa ca incalzirea electrica, ca si incarcare masinilor electrice, raman intr-un orizont de nedorit.

      00
    • Si eu sunt un mare fan al electrificarii, dar 1 kWh din curent la mine acasa e aprox 0.59 lei, pe cand 1 kWh din gaze e 0.18 lei (toate cu TVA incluse). Greu de combatut diferenta asta de pret…

      00
  13. Sunt jucy coincidențele alea cu 8000 eur/lună soțul Vioricăi Dăncilă și soția lui Barna.. și numai 7000 EUR pt soția lui Ungureanu (servicii consultanță medicală).. Dragii moșului, că pictați mai sunteți!

    00
  14. Problema de acum a lui Peiu e Barna.
    Ceea ce ma face sa cred ca sondajul cu Dancila in turul 2 e usor gresit.

    Daca Barna intra in guvernul Ciolos ca secretar de stat la ministerul energiei, da, zau, l-as fi crezut pe Petrisor Peiu.

    00
  15. Ba da’ taranii unguri de unde pl calului au avut de la 2000 euro in sus pentru bransare la gaze de au ajuns la 99% cu centrale?

    00
  16. La mine in cartier in Oradea ne incalzim majoritatea cu gaz de prin 2005.

    00
  17. „De ce nu se branșează la gaze două treimi din România?”

    Eu la origini sunt din C-S. Acum vreun an era mare valva ca in toate oraselele/ comunele/ satele (de partea de sud a judetului stiam eu) o sa se bage gaze gratuit pentru cetateni. Proiectul era finantat prin nustiuce program de dezvoltare locala/regionala/rurala. Toate bune si frumoase, pana cand s-a ajuns la plata proiectului (da, asta trebuia platit de primarii). Logic, s-a propus ca fiecare localitate sa-si plateasca cota parte proportional cu nr. de locuitori.

    Ei, de aici a inceput circul, o gramada de primari au refuzat sa plateasca si au zis ca nu e corect, bla, bla… De ce ? Simplu, pentru ca o gramada de comune supravietuiesc ca si unitate administrativa (primar, viceprimar, secretarara, politie, …..femeie de serviciu, licee, asistati social, etc,) doar pe baza unor recensaminte mai mult sau mai putin corecte.
    Practic, localitati depopulate (prin migratie la oras- cazul meu, sau in Occident) ar trebui retrogradate la statutul de sat si astfel sa se desfinteze primariile si implicit o gramada de posturi de frecatori de menta. Dar, asta nu o sa se intample niciodata, pentru ca:
    – mii de functionari publici – agenti electorali ai partidului la putere – ar disparea din schema;
    – implicit zeci/sute mii de asistati nu ar avea cui sa multumesca pentru pomana lunara;
    – nr. de parlamentari aferenti circumscriptiilor ar fi redus;
    – numarul de europarlamentari aferenti Romaniei ar fi mult mai redus (noi ne laudam inca cu vreo 20 milioane de oameni);
    – referendum – practic, in realitate referendumul pentru familie a trecut, doar ca biroul electoral nu s-a raportat la nr. real al alegatorilor, ci la unul fictiv, umflat, comform celor de mai sus.

    In plus, nu e interesul nimanui sa se bage gaze, pentru ca astfel ar disparea retele intregi de taiatori ilegali de paduri, retele care exista cu binecuvantarea/complicitatea administratiilor locale.

    00
  18. Lasă-i articolul aici, să vezi ce-ți răspunde (dacă îți răspunde): https://www.facebook.com/petrisor.peiu

    00
  19. Berkeley a interzis installatiile de gaz pentru cladiri noi din cauza emisiilor, motive legate de siguranta, au avut o explozie din cauza gazelor.
    Orase de prin mid west-ul americii au ierni mai aspre ca Romania se incalzesc cu electricitate ieftina .

    00
  20. Eu n-am inteles de ce ai scris ca lemnul are doua functii (incalzit si gatit) ca un plus fata de gaze. Am vazut si plite electrice, si aragaze pe gaz; ori am visat eu, ori ai vrut sa zici altceva.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile