Două despre piața muncii #mareademisie

Îmi place că cineva a luat până la urmă mâța de coadă și a tradus un articol de pe undeva despre r/antiwork și despre "Great Resignation", dar e stupid că au tradus-o ca "Marea Demisioneală". E "Marea Demisie", hai că nu e greu.

Și voiam să discut două faze dintr-un sondaj eJobs.

Prioritățile pentru 2022 ale candidaților sunt și mai ambițioase: 71% dintre respondenți vizează o schimbare profesională, fie că vorbim de un job nou în România (30,8%) sau în afară (4,1%), fie de un salariu mai bun (30,9%) sau chiar de schimbări de carieră mai curajoase, cum ar fi reconversia profesională (5,2%).

Doar 30% vor un salariu mai bun, procent care în trecut era mult mai mare, dacă nu principalul sau singurul motiv pentru care oamenii schimbau locul de muncă. Sau poate respondenții sondajului nu au vrut să pară lacomi.

Dar e un trend îngrijorător pentru toate companiile, că angajații, odată ajunși să aibă salarii bune, vor schimbare. Și știți că am mai discutat ce schimbare vor. Proceduri simplificate, dat afară leprele și incompetenții, mai frânat pilele, din astea, normale.

O altă fază interesantă e asta:

În continuare, cei mai atractivi angajatori pentru români sunt multinaționalele, cu peste o treime dintre respondenți pentru care ar fi prima alegere. La polul opus, 11% ar alege să lucreze pentru o companie românească, în timp ce 25% s-ar orienta către cele de dimensiuni mai mici sau chiar startupuri.

Vor proceduri mai simple, mai puțini șefi, dar nu ar vrea să lucreze pentru companii românești sau pentru start-up-uri. De ce oare?

Că în companiile mici nu există roluri bine definite (de proceduri) și toată lumea face de toate. La fel și la start-up-uri. Mai puțină bătaie de cap, probabil, dar și mai multă nesiguranță. E bun salariul că vine la timp, că multinaționala plătește și nu se joacă, dar cam nasol că e mare și nu mă vede nimeni, sunt doar o rotiță în angrenaj.


Cât despre Marea Demisie, o aștept cu interes și la noi. Până atunci, HRistele continuă să se dea lovite când e vorba de salariu, multe din pozițiile care erau disponibile în vară sunt și acum pe piață, nedumerirea în companii continuă.

Mă gândeam la ceva. La companii nu ar trebui să fie ca la stat, și cred că oamenii de asta sunt scârbiți când au de-a face cu pile și incompetenți la privat. Că au și gura mare. Nu doar că nu-și fac treaba, dar nici nu tac dracului din gură și se laudă și îi enervează pe cei care muncesc.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

46 comentarii

  1. „Dar e un trend îngrijorător pentru toate companiile, că angajații, odată ajunși să aibă salarii bune, vor schimbare. ”
    Gresit, vor salarii mult mai bune dar si schimbare. Gen sa schimbe tara.

    00
  2. „Că în companiile mici nu există roluri bine definite (de proceduri) și toată lumea face de toate. La fel și la start-up-uri. Mai puțină bătaie de cap, probabil, dar și mai multă nesiguranță.”
    Asta imi aminteste de o firma romaneasca la care am lucrat si in care toata lumea era „specialist nivelul 2 nedistructive” pe hartie. Cand firma respectiva a prins o colaborare cu o firma mare de afara si cei de acolo au cerut un audit pe proceduri si metode a fost jale. Ar fi multe de spus dar mnoh, nu intru in detalii.

    00
  3. Se scrie de ceva timp despre asta, în special în IT, că acolo e mai ușor de importat trendurile internaționale.
    Un articol din octombrie: https://angajatorulmeu.ro/furtuna-perfecta-a-marii-demisioneli

    I se spune „demisioneală” că așa ca reacționat un CEO local dintr-o corporație IT când a văzut numărul mare de demisii: „Ce-i cu demisioneala asta?”.

    00
  4. Poate sunt eu aiurea, dar cel mai bine m-am simtit in startup-uri. Mai putin micromanagement, colegi competenti, munca mai bine definita si scop clar (cu alte cuvinte, vezi cu ochiul liber rezultatele muncii). Si posibilitatea de a participa la profit, si nu asemanator cu un tratament homeopat, daca intelegi ce vreau sa zic. Start-upurile sunt nevoite sa plateasca scump oamenii (care isi pun problema de risc), dar atrag in general oameni valorosi, care stiu bine meseria dincolo de specializare, ca nu isi permit ineficiente.

    Corporatiile sunt atragatoare la inceput de cariera, pentru ca te educa (teoretic) si pentru ca pun un brand pe CV (un fel de garantie ca ai trecut prin niste filtre de selectie si ai invatat sa te comporti). Mai departe, ofera o cale de promovare spre management, spre deosebire de start-upuri la care n-ai avea unde. Dar nu toata lumea vrea sa fie manager, sau poate sunt eu defect… Si managerii aia nu vor sa fie inlocuiti, iar bugetul e intotdeauna limitat, asa ca ma indoiesc ca cele mai bune talente ajung in corporatie. Poate doar cei care prefera “siguranta”. Dar, dupa cum am invatat, e suficient sa se schimbe un sef undeva mai sus si sa apara un dobitoc in loc.

    00
    • Corporatiile au rolul lor. Vad tineri care dupa 10-15 ani in corporatie isi deschid propriile firme sau vad oprotunitate in freelanceing. Cred ca lucrul asta se intampla si datorita experientei/cunostintelor castigate in corporatie.

      00
    • @Florin Da, evident. Asta spuneam si eu. Ajuta la inceput, si asa am inceput si eu ca si majoritatea. La fel si ca patron de start-up, trebuie sa ai disciplina si intelegerea clientilor mari, pe care o poti invata doar de la corporatie si de pe un nivel destul de sus. Dar 15 ani mi se pare mult, caci inveti alte skill-uri (de supravietuire in absurd) si pierzi din adaptabilitate si bun simt. In 10 ani de transee deja stii bine pe ce lume te afli.

      00
  5. Cinic vorbind, ce zic oamenii în sondajele alea sunt, până la urmă, vorbe. Dacă 30% ZIC că vor un salariu mai mare, poate 15% vor ÎNCERCA, poate 5% vor REUȘI. Dacă 5% ZIC de conversie… faceți voi calculul mai departe.

    Și mai cinic vorbind, companiile se vor ”descurca”, cred că treaba asta cu datul demisiei în masă nu se va termina cu bine. Automatizare, optimizare, online, capitalism. Acum 5-10 ani un job în bănci era țâță de mâță, practic erai aranjat pe viață. Azi știu oameni care aleargă ca potârnichile după reconversie, pentru că în locul lor va veni un robot pătrățos care are în CV avantajul că citește coduri de bare și execută o plată în 39.65 milisecunde. Și nu fumează. Și nu bea cafea. Și nu, și nu…

    E posibil ca marea demisie să fi venit și pe fondul ajutoarelor date în SUA. Când se va termina treaba cu covidul, eu zic că trendul se va schimba, chiar cred că va fi mai rău, pentru că, din disperare și foame, mulți vor accepta ORICE job, doar să fie. Există alternative cel puțin pentru unul din sexe, dar, la urma urmei, câte conturi de onlyfans poți să vezi pe zi?

    La fel zic și cu noul hype cu munca de acasă. Vor rămâne puțini acasă, restul vor umple iar birourile, visurile multora cu ședințe făcute pe plajă, sorbind un coctail, se vor spulbera repejor.

    00
    • Esti tu rau si vrei sa strici ziua tinerilor.

      Intr-un fel imi place ca se incearca o schimbare, in altfel ma uimeste cat de simplist e privita viata de catre unii.

      Nu stiu ce va fi in Romania dar in SUA ai perfecta dreptate. Va fi rau, vor accepta orice de foame. Partea buna e ca probabil vor trece apoi peste, cum au mai facut-o.

      Mi-ar place ca peste noapte Bezos sa isi inchida afacerea si sa doneze aproape tot. Sa vezi atunci panica la nivel global si cum le iasa tuturor prostilor din cap idei de socialism.

      00
    • La faza cu bancile asa e. La mine in oras in ultimul an si-au inchis filialele Deutsche Bank Commerzbank si acum se pregateste Postbank. Au ramas doar automatele.

      00
    • Si mai sunt si cei cu credite, cei care sunt putin peste linia de plutire si daca un angajat din familie isi da demisia, balanta se duce clar in jos. Sunt o multitudine de cazuri particulare. Simpatia mea se duce catre cei care muncesc mult si nu sunt platiti pe masura efortului sau cunostintelor, dar sunt angajat si am fost si angajator. Cunosc atatea cazuri de lepre care mimeaza perfect ca muncesc.

      00
  6. Lucrul remote a luam amploare in ultimul timp. Oamenii au inteles ca uneori e mai productiv sa lucrezi de acasa, nu pierzi timp pe drum sau stai la sedinte inutile cu unii care nu au ce sa scrie in raport si baga acolo „sedinta de 1 ora cu X”. Ii vezi pe altii ca ies la tigara din 30 in 30 minute si tu bagi munca si te frustreaza la un moment dat.

    00
    • Nu este neaparat mai productiv sa lucrezi de acasa, este doar mai comod.
      Pentru mine este dificil ca atunci cand am nevoie si de cea mai mica informatie sunt nevoit sa dau un mail si sa astept raspunsul. Sau daca este urgent, trebuie sa sun pe cineva despre care nu stiu daca este „la birou” sau in pauza. Sau poate ca este ocupat la fel ca mine cu ceva urgent.

      00
    • @Andrei G
      „Pentru mine este dificil ca atunci cand am nevoie si de cea mai mica informatie sunt nevoit sa dau un mail si sa astept raspunsul.”

      Si daca erati la birou si respectivul era in pauza sau avea ceva urgent, ce faceai?

      Ii dai un ping cand il vezi ‘verde’ si discutati, il suni eventual!

      00
    • @Alex
      La birou nu isi permit sa ia pauze 4 ore din 8 ca bate la ochi, iar daca e ocupat tot te baga in seama cand apari in fata lui, nu te lasa pe read 2 ore.

      00
    • pai aia e o problema cu oamenii, nu cu metoda…si anume „lucrul de acasa”

      00
    • Sedintele nu au disparut complet, s-au mutat pe teams. Doar ca acum mai poti sa iti vezi si de treaba ta in timpul sedintelor inutile.
      Cea mai mare problema cu productivitatea la birou e open-space-ul. O prostie ca o mare fita in trecut cand companiile vroiau sa scada costurile cu chiria spatiului, dar care a afectat mult productivitatea. Era greu sa gasesti momente de liniste cand tot timpul se gasea cineva sa barfeasca in jur.
      Practic acum se redescopera productivitatea pe care ar fi avut-o daca le-ar fi dat oamenilor birouri decente.

      00
  7. NOU
    #17

    Sunt plusuri și minusuri atât la stat cât și la multinaționale, doar că oamenii care se plâng de cat de nașpa e locul de muncă, omit intenționat anumite aspecte. Am o cunoștință care lucrează la stat și mi s-a plâns că în 10 ani a fost nevoit să lucreze în noaptea de revelion. Rapid a închis subiectul cand i-am zis că tura de noapte de revelion se plătește cu 300% așa că să își țină pliscul. Plus alte beneficii, dar se schimba narativul de „e nașpa sa lucrezi la stat” când pui toate avantajele / dezavantajele pe hârtie.

    La fel și la multnatională, mereu își găsește ceva de comentat de job, dar uita să menționeze că nu știe cum arată un spital de stat pentru că firma îi plătește asigurarea medicală la Arcadia și toate intervențiile medicale pt el și pt familia lui, le-a făcut la privat fara să scoată 1 leu din buzunar. Sau că are abonament la sală. Sau că nimeni nu îl întreabă de sănătate când se folosește de mașina firmei fără să pună motorina. Din nou, daca e sa pui pro și contra pică narativul „e nașpa la multinațională”.

    Pe langa asta, ce am observat la mine în oraș e că locurile de muncă se dau „pe sub mână” atât la multinaționale, cât și la stat.

    00
  8. In Cluj a fost un val serios de demisii in IT, dupa ce in 2020 schimbarile au fost aproape de zero.

    00
    • cum, acolo in paradis ? de unde au demisionat, de la prea laudatele bosch, ntt, endava, emerson, arobs, etc ? si unde au placat ?

      00
    • Când demisionezi nu trebuie neapărat sa fugi la alt angajator la ușă. Unii oameni nu au rate și au bani puși deoparte.

      00
  9. Munca este o corvoadă de care trebuie să scăpăm
    Mă bucur că din ce în ce mai mulți oameni de pe planetă realizează cât de greșit este sistemul actual și că ne distrugem viețile muncind

    Soluția? Stat planetar, desființarea granițelor, resursele la comun și exploatare automatizată cu roboți, venit minim garantat decent pentru toată lumea și locuri de muncă limitate, doar pentru elite (prin concursuri transparente)

    Meritocrație și atât.
    Ești capabil și util societății? Ai venit garantat și salariu, trăiești în lux
    Nu ești? Ai venit garantat și trăiești decent

    95% din oameni sunt inutili, mută hârtii, conduc mașini, fac job-uri automate ce pot fi făcute de roboți

    00
    • Ne distrugem vietile muncind cat timp nu constientizam pt ce muncim.
      problema e ca marea majoritate muncesc pt a supravietui si doar in cazul asta „Munca este o corvoadă de care trebuie să scăpăm”.
      my 2 cents.

      00
    • @fiat, si cu influencerii ce facem?

      00
    • Vorbise Flat, bugetarul… Dar, de acord, per total.

      00
    • Ca sa realizezi cine este „inutil” si cine nu ai nevoie de niște ani de școală, de niște teste.

      Sunt destui pe lumea asta care au intrat in MENSA la 10 ani si au ajuns printr-un fund de post academic la maturitate frecând bobul.

      Si invers, sunt si cazuri de ingineri proveniți din familii modeste, dar a căror sârmă adăugată la rachetă a făcut-o sa aselenizeze.

      Ideea nu este de a ajunge la o societate pe caste. Simplul fapt că ai caste nu face o societate funcțională sau ideală.

      00
  10. Un fost angajat a plecat de la mine la o „multinationala”. Nah, sa vezi acum plange ca daca vrea sa faca orice proactiv e impuscat ideea pe loc. Trebuie cel putin 3 semnaturi si 10 call-uri pe orice. Managerul lui sta si freaca menta toata ziua…

    A si plecat mai departe la o companie mai mica ca ii era jena sa vina inapoi desi mentin o relatie foarte buna cu toti fosti angajati.

    00
    • E de asta nu am plecat nici in ministere nici la corpo, ca o luam razna.
      Dar tine cont ca exista si tipologia opusa, sunt oameni care daca au un task definit general in fata fac implozie. Am avut suficienti colegi care clacau dupa 1 luna, ii vedeam cum se invarteau prin birou dupa aprobari, cum cautau validare, greutz.

      00
  11. Lucrul remotely , cel puțin în IT, rămâne. Nu se mai intoarce.

    00
    • nebuni sa fie aia care vor iar la birou…prin trafic, timp pierdut inutil cu deplasarea etc.

      00
    • Asta e una.
      A doua e ca e mai ușor sa gasesti oameni si poate si mai avantajos economic de ambele părți .
      deja firme din Germania caută oameni in Spania Franța Portugalia si Olanda pentru roluri remote. Ce m a intrigat e ca au exclus țările din fostul bloc estic. Vorbesc de firmele cu care mai am contact dar sunt convins ca si in Ro se caută pentru roluri remote

      00
    • Mai sunt 2 factori enormi ce vor înclina balanța spre WFH în IT:

      1. Talentul bun e greu de găsit, așa că dacă ăia vor zice WFH companiile se vor adapta, nu vor avea de ales.
      2. În același timp, companiile vor realiza că dacă John din San Francisco sau San Diego nu vine la birou deloc, e totuna că-l angajează pe John, sau 2-3 Ionuți din europa de est, că oricum doar pe zoom îl văd la față.

      Unele companii vor căuta ele WFH din cauza asta pentru că le va avantaja, și oricum odată stilul de lucru adaptat spre remote, nu mai trebuie să faci nimic.

      00
    • Efectiv e foarte greu sa gasesti oameni buni. Competitia pe business fiind globala, deja nu ai cum sa te limitezi la ce gasesti local. Relocarea merge pana la un punct. In cazul Berlinului, e cam maxed out toata treaba si in mod natural incep sa se uite prin Europa.

      Vad multi aplicanti de India si Pakistan pentru joburi in Vest. Sunt curios cati aplica in UK. Presupun ca mai putini, fiind mai greu sa primesti work permit.

      00
  12. eu am trecut printr-o perioada cu abordari fara numar de la HRiste si headhunterite, acum vad ca s-au mai linistit.

    Problema e ca acum incep sa ma abordeze pe linkedin direct patronasi cu niste tentative penibile. Unii au si atitudine de patron, asa ca ii iau scurt pe doi cat dai boss. Acu fac atat, cat dat, ce ceri, asta stiu sa fac e lista sa iti alegi nu sa imi dai ghiveci in functie de cat esti dispus sa ma platesti.

    Amuzant sa auzi patroni care dau din colt in colt cu salariul. Hai coaie ma luai cu dinamism, eficienta, spirit de echipa. Zi la primul telefon in ce plaja esti confortabil sa nu ne pierdem timpul.

    00
  13. Meme ca lumea gasesti pe:

    patriotpost.us / memes

    Si la bayourenaissanceman.blogspot.com, are „memes that made me laugh”.

    00
  14. Astăzi mi-am dat demisia deși câștig un salariu peste media națională.
    Și nu e o glumă.

    00
  15. “Marea demisie”, cea pornita din USA, are cu totul alte cauze decit cele invocate in Romania. Aici, in Romania, se prezinta ca motiv “ dorinta de schimbare”, ” reorientarea”, ”leafa mai mare”, etc. Probabil ca au impresia ca asta a fost trendul general si-n America. Cel putin asa li s-a “ spus” la TV si pe facebook. Nicidecum. Demisionareala asta din America are 2 motive mari si late, care n-au nimic de a face cu “ o noua provicare”, ” reinventarea” sau alte bazaconii care dau curaj romanilor sa-si joace la ruleta hazardului jobul actual. Primul motiv ar fi “ ajutoarele financiare” lunare pompate de state si de federali la greu, direct in personal account pentru o perioada f lunga-aproape 2 ani de zile. Interesant e ca pentru f multa lume, aceste “ ajutoare garantate” depaseau lefurile pe care le luau, muncind a regular job. Asa ca de ce sa mai muncesti daca vine pleasca gratis in cont?Nu mai bine aderi la “ demisionareala”, zici d ca vrei “ sa te reinventezi”?Evident, cei mai multi s-au “ reinventat” in alcoolici si dependenti de droguri, la domiciliu, atita vreme cit nu-s constrinsi de job sa fie treji sau drug-free. Poate ar trebui sa vedeti si statistica cu “ citi cauta de munca”, pe linga aia care demisioneaza. Ca nu cauta nimeni de munca, sint milioane de joburi bine platite care cauta oameni. Doar ca oamenii aia “ se reinventeaza” acasa, buhaiti de droguri si alcool, pe banii unchiului Sam.

    Al doulea motiv este obligatia vaccinarii la numeroase joburi, majoritatea de stat(federsl) sau la giganti IT sau banking(astia-s cei mai wokeristi angajatori). Multi au preferat sa demisioneze , decit sa se vaccineze. Dar, atentie, majoritatea nu au demisionat pe gratis, ci au primit pachete de “ separation” consistente de la angajatori, de frica viitoarelor lawsuit-uri. Pentru ca, pina una alta, obligatia de vaccinare nu era trecuta in contract ca o conditie de layoff(si nici macar legala, constitutionala). Asa ca “ demisionarii” aia au olecat cu buzunarul plin, in plus iau si ajutor lunar de covid. Poate nu stiti cit este acel “ ajutor de covid” si credeti ca e ceva “ neglijabil”. Va spun eu-este minimum $830 pe saptamina, adica vreo $3300 pe luna. Din venitul asta, primele $10k sint neimpozabili. Apoi, primesti $350 pe luna pentru fiecare copil sub 21 ani pe care-l ai. Ai 2 copii, inca 700 pe luna. Face $4k pe luna, direct in cont, garantat. Pai, sint zeci de milioane de oameni care cistiga mai putin de atit pe luna, basca tre’ sa muncesti pentru banii aia, sa faci naveta, sa cumperi haine, benxina, bani de mincat la munca, etc. De ce ai mai face-o, cind poti sa te trezesti la 11 in fiecare zi, bagi un paharel si-un joint de “ buna dimineata”, apoi te cufunzi in Playstation si Netfkix pina la 3 dimineata?Mai ales cind esti “ o minoritate” care n-a iubit, oricum, niciodata munca?Plus vreo citeva zeci de mii “ severance package” de la oficiul postal unde spalai podele?

    Asa ca la americani se merita “ marea demisionareala”. Problema e ca wokistii romanesti cred ca asta e un trend izvorit din “ libertatea de te razvrati”, ” dorinta de a vrea mai mult” si alte mizerii socialist-idealiste. Americanii aia au “ plasa de siguranta” ca sa-si bage pula left and right, astia din Romania au doar bashini in cap si rate la banci, pentru orice. O mica diferenta. Asta se intimpla cind pui botul la “ trenduri” de care habar nu ai. Si vor primi raspunsul dupa ce vor ramine in curul gol, plini de datorii, dupa ce vor face quit la job, in cautarea “ fericirii” si a idiotului care sa le plateasca lefuri mai mari pentru niste competente mediocre. Good luck with that. Tocmai ce s-a publicat o stire de la UN in care se spune ca acum, dupa pandemie, numarul somerilor pe plan mondial, a sporit cu peste 52 milioane. Evident, majoritar din rindul tinerilor. Si, as adauga eu, majoritar din rindul tarilor occidentale, ca mi-e greu sa cred ca intereseaza pe cineva care-i numarul somerilor in Africa sau India.

    00
    • Err… am impresia că nu-i *chiar* atât de mult ajutorul, ăștia cu care lucrez eu sunt în California și, dacă țin bine minte, mi-au zis ceva de genul $1200 pe lună. Chiar și așa, asta vine aproape cât un job cu salariul minim deci ce ai scris tu acolo rămâne în mare valabil, mulți preferă să frece menta acasă.

      00
    • Cu 1200$ in California faci foamea si daca ai chiria plătită. Poate prin vestul Californiei sa prinzi ceva cu un coleg la 500$/pers. Normal ca prefera sa „frece menta” (de fapt unii muncesc la negru dar nu declara ca sa nu piarda cecul).

      00
  16. PSA: Marea demisie nu va schimba faptul ca esti sarac pentru ca esti prost si fara calificari utile. Si nu, nu e de vina Jeff ca tu nu esti in stare sa te intreti din salariul de la Amazon. Ideile cu proletari uniti-va si rasturnati clasa exploatatoare au fost deja incercate, au facut situatia si mai nasoala.

    00
    • Bro, recent au fost striviti oameni sub acoperisul depozitului unde lucrau, pentru ca managerii lor au implementat politicile Amazon in stare de urgenta. Ce treaba are asta cu a fi „sarac si prost”?

      La o adica, daca nu erau „saraci si prosti” nu aungeau sa sorteze pachete pentru Amazon sau cum?

      Ce faci intr-o societate unde mai toate joburile „bune” sunt fie automatizate, fie pe pile. Nu stiu cat SF ai citit, dar previziunile erau destul de sumbre inca de acum 50 de ani: miner interplanetar cu doctorat in fizica.

      Nu orice lucrator amazon e „doar cu liceul” sau cu diploma de frecat menta filozofic. Sunt oameni care au diploma dar sunt legati local de familie sau de alte obligatii si nu se pot muta „cand li se scoala” in partea cealalta a SUA fugind dupa joburi.

      00
  17. Compania Hidroconstructii condusa de Bogdanovici aduce sute de muncitori vietnamezi care sunt tratati ca sclavi, munciti 12 ore pe zi 6 zile pe saptamana si nu le plateste salariile cu lunile, si cand o face platesta doar o parte (200 dolari pe luna in loc de 500). Si oamenii aia nu pot face nimic, nu au bani sa se intoarca, ambasada lor nu face nimic, politia romana si ITMul nu face nimic.

    00
    • Cunosc un electrician care are lucrări pe un șantier în București unde sunt și muncitori asiatici. Din discuțiile pe care le-a mai avut cu ei, mulți urmăresc sa ajungă prin vest ex: Germania, Olanda etc.

      00
  18. Multi dinte astia care baga placa cu robotii si automatizarea nu prea stiu ce implica nici una nici cealalta. Muncile automatizabile sunt munci care implica seturi de pasi si reguli bine stabilite, executate intr-o ordine rigida.

    De asta nu avem roboti care pot sapa fundatii, de exemplu.

    Inteligenta artificiala nu este magie. Asa cum o aplicam acum, este de obicei o retea de functii matematice ponderate, ale caror ponderi determina clasificarea datelor de intrare. Pentru sisteme mai complexe ai mai multe asemenea retele de functii, inlantuite, care proceseaza pe rand datele de intrare.

    Asta ofera ceva mai multa flexibilitate, dar nu la nivelul unde iti poti da tricoul jos, arunca la nimereala in capul robotului, iar robotul il impartureste frumos.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)