Două cu muncitori asiatici

Răspunsul e da. Prin Brașov nu am văzut nici un livrator asiatic, și comand de ~2 ori pe săptămână mâncare. Am vorbit cu oameni din alte orașe și pare că doar în București sunt livratori asiatici, pentru că acolo e viața mai scumpă probabil, în orașele mai mici sunt și distanțe mici și oamenii pot câștiga decent din asta.

202309175017203333 A doua chestie. La shaormăria unde mă duc de obicei, la preparare sunt lucrători asiatici, și te înțelegi cu ei mai bine în engleză decât în română. Zici acolo tomatoes, onions, salad, ei înțeleg mai bine decât româna. Într-o zi, mă duc, dau comanda, încep să-i zic băiatului ce vreau, el complet nedumerit. Ca să-mi dau seama la un moment dat că era român. Rasist eu, că văzând aceeași culoare a pielii, am presupus că era asiatic.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

68 comentarii

  1. Eu ultima oara am interactionat cu ei la Taksim in AFI. Erau doi si o ramanca la casa. Se ruga romanca de ei sa se miste putin. Greu. Cand sa iau comanda, mie mi-au dat-o pe a urmatorului si invers. Am realizat abia cand incepusem sa mananc. Te scarbesti si nu-ti mai trebuie.

    • Te scarbesti si iti gatesti singur?

    • Da, imi gatesc singur cand sunt prin Bucuresti, eu fiind din provincie.

    • @Gogu: deci ai acelasi statut cu al lor, ai venit in Bucuresti cpentru a munci

    • Eu nu am nimic cu ei, am chiar eu vreo 30 de srilankezi. Si nu ii tratez cu curu, chiar avem o relatie ok. Doar ziceam ca trebuie mai mult implicare si responsabilizare, in primul rand din partea angajatorilor, nu poti sa pui pe unul care nu intelege sau nu vrea sa isi dea interesul, sa faca niste chestii rau, ca in primul rand tu pierzi.

    • Cu siguranță, erau angajați noi. Iar când nu vor mai fi noi, nu vor mai lucra acolo, ca sa fie hinghieriti de casiera, de patron sau de client, pe un salariu de nimic, lucrând 6 zile, 10 ore pe zi, deși contractul spune 5 cu 8.

      Ai accepta sa plătești dublu sau triplu pt un angajat cu experienta care are așteptarea sa lucreze pe un salariu decent, în condiții decente?

      Viata s-a scumpit atât de mult încât pt multi care lucrau în acest domeniu, salariul minim la o saormerie cu zero posibilități de creștere, nu le mai acoperă cheltuielile. Asa ca s-au carat în alte domenii, sau în alte tari. Au fost înlocuiți de emigranți care se descurca și cate 6 în 2 camere și astfel o chirie e ceva mai tolerabila.

      Vrem și ieftin și servicii care, de fapt, nu sunt ieftine. Apoi suntem „scârbiți” ca o Karen de cea mai joasa speță de servirea de 2 lei, echivalent cu cat am plătit pt asta.

    • Da, aia de la Taksim sunt vai steaua lor, indiferent ca sunt romani sau straini

    • La Taksim in AFI, romanca de la casa iti da comenzile, nu asiaticii.

    • @Ioan, cred ca s-a discutat de multe ori pe aici legat de sumele pe care firmele de delivery le incaseaza, comisionul mediu fiind de 30% din valoarea comenzii.
      Si astfel la o comanda rezonabila sa spunem de 50 de lei, deja firma incaseaza 15 lei de la restaurant (comision 30%) plus in medie 5 lei de la client. Si ajungem la valoarea de 20 de lei pentru o livrare.

      Acum na, poate tie ti se pare o taxa infima. Dar raportata la salariul mediu din Bucuresti (de 4500 lei), valoarea asta reprezinta venitul pentru aproximativ 45 de minute de munca.
      Daca ii mai lasi si curierului 5 lei, deja ai ajuns la venitul pentru o ora de munca.

    • @Gogu
      Iti gatesti singur saorma cand vii in Bucuresti tu avand vreo 30 de srilankezi angajati.
      Hahahha.
      Las-o jos ca macane.

  2. In Iasi e plin de asiatici

    • De jumatate de ani e plin de livratori asiatici in Iasi – zici ca au facut rocada cu romanii cat ai bate din palme.
      La inceput erau deranjanti in trafic dar pare ca se adapteaza… ori eu la ei.

  3. Te înțelegi mai bine cu ei decât cu mulți români

  4. ”și pare că doar în București sunt livratori asiatici,”
    Fa o vizita si prin Timisoara. S-a nepalizat serviciul de livrati pe biciclete cu rucsacuri patratoase colorate. Ma rog, indianizat, sirilanchizat, cum vrei tu.

  5. sunt destui in Brasov. nu e o majoritate, dar rasar tot mai multi.

  6. -uit parslei end no onionz pliz!
    -ce zici, bre??

  7. in timisoara e plin de mult. constructii, livrare mancare, s-a incercat si pe uber dar nu au avut succes

  8. Si in Timisoara sunt destul de multi, atat livratori cat si muncitori in magazine (Kaufland de exemplu).

  9. Eu n-am avut niciodata probleme cu ei. Poate ca am si fost destul de explicit cu detaliile.
    In orice caz, mi se par inofensivi. Jur ca am inceput sa las bacsis doar pentru straini, romanilor nu le mai dau.

    • La ce preturi au ajuns sa practice toate bodegile, nu cred ca mai lasa nimeni nimanui cine stie ce bacsis.

      Cand dai 50 de lei minim pe orice porcarie livrata, parca nu-ti mai arde sa lasi bacsis.

    • Lasa cash, ca ce dai in aplicatie intra in buzunarul patronasului roman.

    • Confirm cu ce zice Big T. Ei ca sa intre la noi in tara au nevoie de contract de munca deci sunt platiti ca niste angajati iar multi „patroni” de astfel de firme le dau doar salariul.

    • Cash las, altfel n-as avea cum sa stiu daca sunt straini sau romani dinainte :))

  10. Am mai zis duma asta pe aici : peste 10 ani, o sa se bata suedejii autohtoni cu asiaticii rămași pe aici, și o sa le strige : ‘asta e țara noastră ba !’ 😀

  11. Era un articol pe republica sau libertatea despre livratorii asiatici. E trist, e practic sclavie moderna. Oamenii sunt mintiti, inselati si abuzati de antreprenorii romani. Unii sunt adusi aici sub pretextul ca vor lucra in constructii si apoi se trezesc cu un telefon si o gioarsa de bicicleta si baga 12-14 ore pe zi pentru ~1800 ron pe luna. Patronu’ roman le retine si bacsisul primit prin aplicatie asa ca daca e sa dati bacsis mai bine dati cash.

    • Cred ca in cativa ani toti asiaticii astia o sa scuipe neamul romanesc peste tot si o sa li se scarbeasca de Romania si romani. Fix din cauza inselatoriilor, combinatiilor, escrocheriilor practicate de romani. Astia veniti cred ca sunt socati de nivelul de inselatorie si lipsa de „cuvant dat”.

    • La Bistrița, nu livrează. Avem nepalezi, mătură străzile pentru 2600 de lei pe lună plus cazare. Unul din ei, vorbește engleză mai bine ca mine, mă vede prin poartă îngrijind motocicleta. Cere omu’ o țigară, abordare cumva de pușcăriaș da’ cu o engleză british foarte bună, curat, manierat, toți dinții în gură, întreabă dacă nu știu o bicicletă de vânzare la preț ok, undeva pe la 2-3 sute de lei. Îi zic de Olx, tipu’ foarte isteț, se rezolvă, își cumpără bicicleta.
      Au contract pe doi ani cu Supercom (firma de salubritate locală), dorm câte 20 într-un dormitor, mâncarea și o fac ei, 20 de zile de concediu pe an.

      …2600 de lei îi ajung să trăiască și să trimită bani acasă la nevastă și copil. Stă undeva la vreo 200 de kilometri de Kathmandu, e mulțumit cu ce face și ce primește, regretă că n are mai mult timp să se bucure de zonă plimbandu se cu bicicleta. La el acasă era sherpa, făcea cam 300 de dolari pe expediție. I mean omu’ are poze cu el pe Anapurna, la base camp pe Everest și alte de gen. A încercat și tehnician de matrițe termoformate, preferă să dea cu mătura decât să lucreze în fabrică.

  12. „unde ma duc de obicei” … daca e nevoie sa zici cum o vrei de fiecare data inseamna ca nu te duci cat de des trebuie :)

    • De ce ai lua de fiecare data acelasi lucru?

    • nu-s atât de balonată încât să cred că niște oameni care văd sute, poate mii de fețe zilnic mai au energie să-mi rețină mie moaca împreună cu preferințele, chiar dacă mă văd de 1-2 ori pe săptămână.

  13. comand destul de des in B, pana acum niciun livrator strain nu a gresit adresa si a gasit relativ repede blocul , insa cand vine cate un roman mereu e undeva la dracu in praznic si ma suna ca el nu vede niciun bloc

  14. In Iasi e plin, insa nu am auzit de probleme de genul asta pana acum, eu ii apreciez ca muncesc, mai trist e ca sunt agentii care trag grav pe ei, le dau 2500 lei.

  15. La Sibiu livratorii sunt cam jumi-juma romani si straini.
    Ieri am trecut pe langa o pensiune din Ocna Sibiului, e gata sezonul in statiune, asa ca in curte asteptau cu genti vreo 20 de nepalezo-srilankezi in asteptarea check-in-ului.

  16. Nivelul de nesimtire este peste limite in postarea aia. Prima daca cand m-am mutat in Bucuresti, coboram eu de fiecare data sa astept curierul pt a lua comanda :) Daca curierul nu gaseste blocul sau ajunge in spatele blocului, merg dupa el. Asa fac si pt freshfull, stiu ca baiatul ala poate face 2 drumuri cu sacosile, are si alte comenzi de de trimis la minut (mereu se intarzie estimarile de la ei, dar pot intelege de ce). Nu este greu sa faci 50 de pasi pentru a usura putin traba cuiva.

    • Tare as vrea sa realizezi ca, pe banii tai, poti sa fii cat de „nesimtit fara limite” vrei tu cand e vorba de respectarea termenilor serviciului pe care l-ai contractat.
      De asta iti cere adresa completa, cu etaj si numar de apartament, nu doar strada sau cartierul. Ok, imi aduci comanda doar pana pe strada, atunci imi facturezi doar un procent din valoarea serviciului, lucru pe care il stabilim la inceput. Daca imi convine bine, daca nu imi convine, ma duc sa imi iau singur de ce am nevoie.
      Iar faptul ca tu „intelegi de ce” o firma care are ca scop profitul are intarzieri din cauza livratorilor suprasolicitati, dovedeste cat de aerian esti. Firma aia se va uita la sfarsitul lunii pe un tabel unde va vedea ca aia 50 de pasi facuti de tine (pe banii tai) i-au permis curierului reducerea timpului de livare per comanda, asa ca, ii vor distribui o comanda in plus pe zi, fara sa-l plateasca mai mult pentru asta.

    • Dacă am comandat și am plătit să mi se aducă acasă, atunci am pretenția să mi se aducă acasă- la ușa apartamentului.

      Dacă îmi comand acasă atunci am nevoie să mi se aducă acasă, nu în fața/spatele blocului sau pe lună.

    • Bai ce plini de besini sunteti. Plm, ai platit sa-ti aduca acasa, inteleg si ai dreptul asta dar daca poti sa ajuti, de ce nu ai face-o tati? Imi zici tu mie ca te doare-n pl fix ca sa ii faci bine aluia sa nu il incarce seful cu inca o comanda. Dupa aia te plangi ce de cacat e in Ro. Fiti si voi mai ingaduitori in plm

    • omule, în cazul meu, dacă am comandat să-mi aducă acasă AM FUCKING NEVOIE să-mi aducă acasă: că am piciorul rupt, că zac cu febră, că sacoșele sunt prea grele (ia vezi pe net cum arată o scolioză), că draci cu crize (alții au copii mici, bătrâni cu demență, etc).

      sau chiar mi-e lene. scuză-mă că am pretenția să mi se presteze exact serviciul pe care l-am plătit.
      data viitoare când ai treabă cu mine, ca grefier, o să-ți cer să faci tu chestii pe care ar trebui să le fac eu că ”că nu ești plin de beșini să ajuți un pic”.

    • @Cristi Tu esti romanul ala tipic care gaseste scuze le tot, dupa care zice „merge si asa”. Si tot tu zici ca se plang altii ca e de cacat in Romania.

    • Nu boss, eu sunt romanul ala care desi nu e treaba mea sa fac un lucru, daca vad ca ai nevoie de ajutor si nu ma simt exploatat pentru treaba aia, nu am o problema sa dau o mana de ajutor desi nu e treaba mea. Sunt romanul care iti tine usa la autobuz sa cobori sau ajuta pe unul sa urce, desi nu e treaba mea, sunt romanul caruia daca mi-ai gresit comanda, nu o sa-ti chem managerul, daca pot sa o mananc si nu am nevoie strict de ce ai ales si sunt ok cu ce ai pus, o sa accept asa si o mananc, Sunt romanul care daca te vede cazut pe strada, cheama salvarea, nu trece cu durere in cur ca nu e treaba lui.

      Stii de ce boss e bine sa dai o mana de ajutor desi nu e treaba ta? Ca dai un exemplu. Ca poate si altii vor face la fel. Ca efortul poate fi mult prea mic comparat cu beneficiul pe care-l poti aduce. De asta https://arhiblog.ro/feedback-pentru-ajutorul-dat/

      Si …nu fii ipocrit si spune ca faci treaba asta fix ca sa ii educi tu pe altii.

  17. Singura mea problema cu ei este ca circula cu bicicleta sau scuterul dupa regulile din Nepal..era sa iau vreo doi pe capota.

  18. La Cluj nu am avut probleme cu livratorii asistici, ce mi s a părut amuzant era un unul ce claxona cu spor lumea pe trotuar sa treacă cu bicicleta.

  19. La Mega, îl întreb unde e maioneza pe un băiat care era băgat cu capu’ în raft și așeza marfa.
    S-a ridicat și am văzut că era cu ochii alungiți. Mi-a zis: „Gios?”

  20. La firma unde lucrez s-au pus panouri solare pe acoperisul sediului.
    Muncitori din Sri Lanka. Am stat putin de vorba cu seful lor de echipa care era roman. Mi-a spus ca baietii sunt ok, isi vad de treaba, usor neglijenti, dar nimic grav.
    Platesc cate 5000 de dolari firmei de recrutare din Sri Lanka, se imprumuta la banci pentru asta, deci trebuie sa munceasca pentru a inapoia banii. Singura problema este comunicarea, „engleza de balta” pe care o stiu si romanii si aia din Sri Lanka ingreunand de multe ori situatia.

  21. Si in Cluj e plin… schema e simpla, cred ca am mai descris-o pe aici.

    Faci firma x de „curierat pe bicicleta”, iti angajezi 10 emigranti… ii subinchiriezi la cine e nevoie si uite asa ti-ai scos si tu un 5k euro pe pielea lor.

  22. Plin in Iasi, roiesc peste tot pe scutere, muncitori baietii. Nu am avut probleme, si comand 1-2/sapt. Ba chiar au parut mai ok decat romanii in ultima vreme. Unul mi-a trimis poza cu blocul, sa se asigure de adresa, alta data si-a cerut el scuze ca nu mergea interfonul [de parca era vina lui]. Da, engleza stricata dar ne-am inteles. Sunt mai pe actiune si mai putin pe vorbe. Cu romani de cel putin 2 ori am patit sa ma sune la o adresa ne-finala (gen stau pe str Bunica 80 si am adaugat nota ‘blocul verde’, ei ma suna de pe str Bunica 46, ca au vazut acolo un bloc verde, si ma intreaba „aici e?”). Sau sa sune de pe drum si sa ceara indicatii cum ajung…

  23. La Cluj sunt aproape exclusiv asiatici și africani: Nepal, Sri Lanka, Pakistan, Nigeria… Exist antreprenor care le-a amenajat un etaj din ceva clădire industrială, unde cazează 100 de curieri. Până și biciclete le-a cumpărat la fel. Culmea e, că unii sunt pe scutere și câțiva inclusiv pe autoturisme. Cine le-o fi echivalat permisul nu știu….
    Problema cu ei e că sloboziți în trafic se comportă ca la ei acasă. Nu respectă mai nimic. Și ce te faci dacă te trosnești cu unul din ăsta? Cine plătește pagubele?

    • Euroins, sucursala Lahore.

    • >> Și ce te faci dacă te trosnești cu unul din ăsta? Cine plătește pagubele?

      Fix tot cine plateste daca trosnesti un roman. Ca bicicleta/trotineta/scuterul tot fara RCA circula indiferent cine il conduce, iar masina are RCA tot indiferent cine o conduce.

  24. eu saptamana trecuta in TM am fost suprins ca a venit unul „de-al nost” cu mancarea, asa obisnuit eram cu asiaticii, credeam ca romanii au trecut la alte munci :)

  25. Citesti comentariile si parerile naspa despre asitatici si apoi te gandesti: ba, asa ziceau si italienii de romani in anii 2000.

  26. It’s as simple as this… Tot sunt plătiți mai bine la noi și condiții mai bune decât în țările lor, că vorbim de Pakistan, Bangladesh, India, Nepal s.a.m.d. Restul sunt vorbe.

    • Prin Iași, majoritatea chiar mi se par amabili și civilizați… Ah, că sunt unii care strâmbă din nas când le aduce un pakistanez ceva shaorma, pizza, burgerul, aia e boss, nu văd care e problema.

  27. Am citit comentarii că livratorii asiatici nu prea nimeresc locația. Noi avem birou firmei la parterul unui bloc pe o străduță și ne-am trezit cu un polonez cu telefonu în mână care ne întreba prin semne dacă a ajuns unde trebuie că avea ceva marfă pentru noi. În schimb un român de la o firmă de curierat suna din 5 în 5 minute să întrebe pe unde trebuie să se bage să aducă coletu.

  28. numai doctori si ingineri cu hepatita pe mainile cu care-ti prepara mancarea.

    mars la drumuri si poduri, jos labele de pe mancare.

  29. Eu unul n-am vazut expat fara casca pe scuter si nici nu am vazut sa incalce regulile mai mult decat o fac cei autohtoni.

    Este o explozie de expati si ar fi si mai mare daca autoritatile romane ar avea capacitate adecvata de procesare a dosarelor.

    Noi discriminam pozitiv pe cei cativa colegi expati adusi la noi in firma pe pozitii white collar din Pakistan (direct, fara firme de recrutare, fara costuri pt ei, ba chiar subventionam noi niste costuri de relocare), oameni inteligenti, educati, academic pregatiti foarte bine; facem efort sa ii integram in colectiv, si tot nu e usor pentru ca oricui i-ar fi greu departe de casa in cu totul alta cultura.

    Daramite daca ar lucra in conditii mizere sau chiar ilegale cum pare da o fac pe la firmele de transport mancare.

  30. In toate orasele mari e plin de ei, nu doar in București.

    In Timișoara ii vezi peste tot pe strada livrand.

  31. Comand des mancare in Brasov. Toti livratorii sunt romani. Doar la Paradisul Acvatic am vazut lucratori din Asia. Probabil si prin hoteluri e la fel.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile