Două cărți: Becoming și Factfulness

Povestea lu Michelle Obama e porn pentru femei. E un fel de 50 Shades of Grey pe care poți recunoaște că l-ai citit. Ba chiar te și lauzi cu asta. Dar e teribil de romanțată și greu de citit dacă te aștepți la o biografie pe bune. Am abandonat pe la jumătate. 42 lei.

“Factfulness” a lui Hans Rosling e enervantă, pentru că omul vine cu prea multe cifre și prea multă realitate față de cât suntem dispuși să acceptăm. Cartea prezintă 10 motive pentru care, deși ni se pare că lumea se duce dracului, noi trăim mai bine decât acum 20 sau 40 sau 60 de ani. Mult mai bine. 55 lei.

obama-rosling

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. E a doua carte utila pentru idiotii care cred ca era mai bine in comunism?

    00
    • dacă am stabilit că sunt idioți, nici o carte nu ii ajută :)

    • Cei pe care îi cunosc, care i-am auzit că afirmă ”era mai bine în comunism”, se referă la perioada dinainte să se plătească datoria externă, când ”găseai de mâncare, haine și șampanie”.
      Ulterior, tot ei dau exemplul Chinei, că așa era România între 1958-1981. Mai adaugă aroganța că ”în comunism aveam industrie, acum nu mai avem nimic” și începi să pricepi de ce idioții consideră că ”era mai bine” în comunism.

      Iar eu când încerc să le mai bag câte-un apropo ”reacționar”, nu fac altceva decât să mă întrebe aceleași lucruri (iarăși pe ton arogant și unele cuvinte pronunțate în inglișul iliescian): ”Da’ pe tine cine te-a ajutat să-ți faci propria corporație, treidmarc* și intălectiual propărti? Hai spune-ne, că să-ți construiască statul întreprinderi pe care tu nu poți să le faci nu mai vrei, spune tu ce firmă, ce companie ți-ai făcut să produci și să exporți?”

      Tot ce-am putut să decodific este că ei vor să fim ca China (mă rog, ”am fost ca China”) și că i-a refuzat ING-ul, Raiffeissen-ul și alte bănci, împrumuturi să-și construiască fabrici și uzine… ca în China…

      00
    • Am citit cartea și este corecta matematic. Însă lucrurile nu sunt doar matematice, așa cum cei care au convingeri comuniste nu sunt neaparat idioți. Sa ai informație nu echivalează cu sa o poți și interpreta corect. Aici discuția este foarte lunga, oricum catalogarea idioți este pur subiectiva.

      00
    • Corect, asta cu „era mai bine în comunism” e destul de nuanțată. Dacă stăteai la oraș, nu aveai căldură, apă, curent, mâncare etc., da era nasol. Dacă stăteai la sat și lucrai la C.A.P., cărai de acolo legume, fructe, carne, ouă, materiale de construcții. etc. numai era chiar așa nasol. În plus, înainte de comuniști nu prea era nimic pe la sate: curent, drumuri, divertisment și altele. Comuniștii au reparat drumurile, au băgat curent, radio, teatru, cinematograf (serios, se rulau filme la țară, în comune, la căminul cultural), biblioteci etc. Parcelele de pământ erau lucrate aiurea, fiecare după cum îl tăia capul, comuniștii au înființat C.A.P.-urile și I.A.S.-urile, au organizat treaba, au creat un sistem foarte bine dezvoltat de irigații și au mecanizat munca agricolă.

      Dacă ai peste 70 de ani, eu pot înțelege de ce spui că era mai bine în comunism și poate sunt și de acord cu tine. Cei care au 50-70 de ani au prins ambele perioade comuniste și sunt așa și așa, în funcție de locul de baștină. Orășenilor nu prea le-a priit, pe când celor de la sate le-a fost binișor. Sub 50 de ani deja ai cam trăit doar în perioada anilor ’80, care a fost de căcat.

      Poți argumenta că, dacă nu am fi trecut prin comunism, am fi fost mult mai dezvoltați etc., însă nu poți ști cum ar fi fost, dacă rămâneam sub regele Mihai, de exemplu. Așa cum au fost, buni, răi, comuniștii au construit multe, pe când în ultimii 30 de ani s-a construit pula.

      00
    • @ alex, hai oferă-ne, te rog, o interpretare corectă, alta decât cea din carte, a cifrelor. una singură.

      00
    • @ubercool: practic comunistii au fost o binecuvantare asupra acestei tari. au coborat ei un pic stacheta in anii 80, dar cu un scop nobil, plateau datoria externa.

      acum sa revenim cu picioarele pe pamant, ne facem ca uitam elegant ca datoria aia tot ei o facusera, o cheltuisera d-ampulea pe chestii inutile, proaste sau falimentare si ca de fapt nu au spus niciodata public, necum sa ceara parerea poporului, ca or sa ia bani cu imprumut.

      iar in ce priveste „n-avem cum sa stim cum ar fi fost fara comunisti”, ba da, avem. in perioada interbelica erau tari cel putin la fel de sarace ca romania care fara influenta frateasca binefacatoare a rusilor au crescut ca fat frumos. norvegia si suedia doar asa scurt, grecia mai aproape de noi, si mai gasim daca cautam.

      00
    • @ubercool

      Mai dă-l și-n morții lui de trolling.

      00
    • @berenger Imaginează-ti ca te-ai născut între 1950 și 1970. Sociologic cele mai mari șanse sunt sa te fi integrat in societate. Așa cum era ea. Și nu erai încă nici înfometat, nici înfrigurat. Apoi propaganda.
      Depoziția mea nu a fost pro-comunism, din contra. Este poate cea mai proasta idee pe care a avut-o cineva. Am pledat pentru mai multă înțelegere fata de cei ce interpretează altfel informațiile. Sa nu le zicem idioți. Atât.

      00
    • norvegia si suedia doar asa scurt, grecia mai aproape de noi, si mai gasim daca cautam.

      Norvegia și-a naționalizat (deci comunism) întreprinderile privind resursele naturale (iar țara în sine nu e top-modelul avansului, totuși), Suedia și-a sacrificat R&D după ce americanii le-au oferit condiții mai bune (pură coincidență că s-au dus pe vale tocmai după ce a căzut zidul Berlinului), iar Grecia nu a avansat niciodată concis economic (Zorba grecul rămănând aproape exclusiv pe turism).

      00
    • vrr, si cu ce contrazice asta faptul ca toate 3 traiau in ’90 muuult ma bine decat noi si inca continua sa o faca desi grecia a scazut mult exact dupa ce au ales niste cvasicomunisti?

      bine, basmele cu suedia iadul pe pamant pentru tot felul de hipsteri, crima aia impotriva societatii numita barnevernet si alte balarii citim si noi. strict factual, conform cifrelor, erau mai sarace ca noi si acum sunt undeva in stratosfera. restul sunt doar interpretari fanteziste contrazise de realitatea dura ca norvegieni/suedezi care sa ceara azil politic, economic sau de alta natura prin alte tari sunt mai putini decat poti numara cu o mana in timp ce la ei la granita e coada de est europeni, africani, arabi, chinezi, sud americani si naiba mai stie cate natii guvernate in ultimul secol de grija pentru popor a comunistilor.

      00
    • vrr, si cu ce contrazice asta faptul ca toate 3 traiau in ’90 muuult ma bine decat noi si inca continua sa o faca desi grecia a scazut mult exact dupa ce au ales niste cvasicomunisti?

      Discuția a pornit despre capitalismVERSUScomunism, iar exemplele tale (cel putțin retrospectiv) sunt dezvoltate pe un model comunistoid: Norvegia cu întreprinderi naționalizate, Suedia aflată în continuă retractare după căderea zidului Berlinului & după ce americanii i-au extras pe deștepții lor de acolo, iar Grecia (țară ce se bazează aproape total pe turism) condusă de Siriza.

      bine, basmele cu suedia iadul pe pamant pentru tot felul de hipsteri, crima aia impotriva societatii numita barnevernet si alte balarii citim si noi.

      Nu știu unde ai citit tu asta pe internautul românesc, eu am citit ăstea strict pe cel anglosferic. E recomandabil să nu le suprapui.

      strict factual, conform cifrelor, erau mai sarace ca noi si acum sunt undeva in stratosfera.

      Pentru noi nu este rentabil modelul norvegian, suedez și grecesc fiindcă:

      1. Românii nu mai vor comunism.
      2. România, ca turism, e o glumă proastă comparativ cu centrele & zonele istorice din restul Europei de vest, nord-vest, sud și sud-vest. Eu aș deființa orice lucru asociat cu turismul, iar banii virați pe altele.

      00
    • nationalizarea catorva fabrici sau resurse naturale NU inseamna comunism, nici macar „comunistoid”. comunismul, cel putin in concept, gresit si ala oricum, era mult mai profund.

      cat despre hipsterisme ieftine, eram si eu tanar si dadeam cu nasul de internet cand am citit povestea de cosmar a unui tanar suedez liber care a fugit din iadul numit suedia pentru ca nu avea voie sa fumeze nu stiu unde si politia tocmai incepuse sa instaleze cateva camere in intersectii. evident presa era toata aservita intereselor straine si nu vorbea nimeni, ce putea fi mai clar? nu mai stiu sa dau linkuri acum, nici nu cred ca mai exista… dar mult mai tarziu am recunoscut stilul pe efemeride, comisarul si alte tomberoane. intre timp suedia scade din cauza ca le-a disparut gena aia de auto protectie care le spune romanilor sa puna mana pe portofel cand se urca o baragladina in autobuz.

      si iar gresesti.. romanii vor comunism… si inca cum. de aia exista psd-ul. programul lor de guvernare cu care au castigat era un manifest comunist adus in secolul 21. tinerii frumosi si liberi il vor pe dragnea in puscarie dar vor ca statul sa le asigure case si joburi fara responsabilitate. nu prea sunt ei instare sa defineasca ce inseamna asta, dar asta e sentimentul. statul sa ii apere. bine, daca e posibil sa ii apere dar ei sa nu plateasca impozite, masina de fite e trecuta pe firma, iar familionul isi ia de toate tot pe firma, investitie se cheama.

      sau altfel, au fost crescuti in spiritul ca lor li se cuvine tot, ca parintii lor nu au avut (cum dracu se impaca asta cu bunastarea infloritoare din comunism nu ma intreba), si cum ei nu prea sunt in stare sa isi procure acest tot, e nevoie de un tatuc. partea trista e ca probabil trebuie sa mai treca 70 de ani, sa moara si copii celor nascuti dupa ’90, ca sa scapam de mentalitatea asta.

      de turism nu ma leg :) ai 100% dreptate. romania e in evul mediu in domeniul asta.

      00
    • Utilă ca dracu’. @casnica Îmi place nick-ul. Cu sau fără video chat ? O altă carte de bulă. Prin noi îi înţelegi şi pe ăia 5 miliarde care nu au acces la energie electrică în mod curent ?
      Pentru că tot vă plac cifrele iată unele oficiale care ne privesc în mod direct.
      https://www.bnr.ro/Datoria-externa–BPM6-11333.aspx
      Dacă la aia de pînă în ’89 aveai idee cam pe unde s-au dus banii la asta ….

      00
    • @nimeni, astia de acum s-au dus pe pensii speciale sau au fost furati. aia dinainte de 89 pe ce s-au dus? ca nu se vede nimic, nici macar vilele unor smecheri.

      00
    • @thebblack Am amuțit. Dormi liniștit. Nu cred că mai durează mult. Asta s-a facut și din banii ăia. Cum arată în poză e datorită vouă.
      https://photos.google.com/share/AF1QipO4eIBPrllELkHSW3-gnSDzW8ZPTbw3h0ALivCf0RbVLIx8IPGkMJGRKP_uYs7aKw?key=cFhJSmcxcDJZblJaMWt3ZTBRNVJ0RVl0MXYxenFR

      00
    • @nimeni… q.e.d. sau ca sa intelegi… ai pus o poza cu un stalp de curent care sta sa cada. sta sa cada ca a fost pus prost dupa ’90 prost sau ca nu a fost pus inainte de ’90 deloc?

      00
    • @thebblack Analfabet funcţional? 90% din infrastructura de transport pentru energie electrică, gaze naturale şi combustibili lichizi a fost realizată în anii 70-80.

      00
  2. Becoming s-a dat ca pâinea caldă când s-a lansat. Asta pe varianta tradusă în română. Deci aici chiar ai dreptate când spui că este porn pentru femei. 99,9% erau cumpărătorii erau femei. 0,01% vreun nefericit trimis să cumpere cartea. :D
    Vreo recomandare de carte care-şi merită popularitatea şi pe care ai citit-o şi ţi-a plăcut?

    00
  3. o am p-a doua pe listă peste vreo 2 luni. :)

    00
  4. Vali, asta cu „acum 20 de ani era mai bine” nu are nici o legătură cu comunism vs. capitalism. Acum am două apartamente, două mașini, dar acum 20 de ani aveam 27 de ani ;)
    Peste vreo 10 ani poate le povestesc nepoților cum trăgeam eu cu AG7 în armată sau cum o săptămână am patrulat pe „fâșie” și am prins niște amărâți de bangladeșieni care treceau ilegal frontiera… Armata te făcea bărbat :D

    00
    • Zici si la baiatu reteta de a avea doua case la 47 de ani, nu de alta dar acum am 27 si nici casa, nici masina… :(

      00
    • work hard, play hard.
      eu am avut a a doua casă la 35 :)

    • Casele de chibrituri nu se pun! Plus ca inca nu stim ce faci cu beciul ala si cu atatea topoare si cutii de depozitat. Din toate datele astea ai putea face trafic de organe si atunci se explica cele doua case. Mai ramane sa ne prezinti niste lade frigorifice si e complet pachetul.

      BTW, that’s me being sausage :D

      00
    • Mai degraba work hard, save hard.

      Noi am avut venituri cat pt alea 2 case dar i-am cheltuit pe vacante, masini, petrekeri, vinuri.

      Dar ne-am asumat ca asta e important pt noi acuma si lasam casele pt mai incolo.

      00
    • Băbăiatule, e plin blogu’ ăsta de profesori de fizică

      00
    • A mea eplatita de la.37. Si nu nu sunt patron da zicea cineva mai sus -save hard ca poti si fara restaurant zilnic sau x5 sau telefon de 800e si in 2, adevarat.
      Lucrez la achzitiona-o pe a doua dar conform sfaturilor blogului asta nu stiu ce sa faca daca sa mai strang pana la.50% din valoare ssu sa ma arunc pe la.30%
      #numaifitisaraki

      00
    • profesori de fizica MILIONARI

      00
  5. Cartea lu’ Moochelle e cel mai mare BS posibil, de fapt orice scris de Obami. Fiu-miu (28 de ani – slava Domnului ca e de dreapta + anti-stangist/anti-socialist) zice ca Moo are mai multe oo si pla mai mare decat Barack! :)

    00
  6. Ai dat 100 de lei pe maculatura asta??!!
    Ce faci cu ele acum, le arunci? 100 de lei aruncati…

    00
    • Ai dat 100 de lei pe mancare la kfc si apoi ai cacat-o? 100 lei aruncati… dintr-o carte inveti ceva, afli ceva nou si iti poate da o idee sau sa te ajute intr-o oarecare masura. Sa nu mai zic ca unii vad cititul ca o forma de entertainment.

      00
    • Giveaway. Stai pe fază! Urmează.

      00
    • @Claudiu
      Sunt de acord cu comentariul tau, cu o mica mentiune: cititul este si entertainment, in functie de ce tip de carti citesti. Adica, ma indoiesc ca Game of Thrones ar fi o carte utila in viata reala :)).

      00
    • As indrazni sa estimez ca, pe termen mai lung si cu ceva sprijin de la google, postarea asta o sa produca mai mult de 100 de lei numai din profitshare.

      00
  7. Michelle Obama? Pe bune?

    00
  8. Cand americanii folosesc cuvantul „noi” traim mai bine, inseamna SUA nu Romania.

    00
  9. Când poți, pune-o și pe asta la colecție: ”Bullshit Jobs: A Theory” de David Rolfe Graeber.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile