Doresc detalii despre condițiile din închisori…

Gardienii protestează.

„Nu suntem carne de tun pentru deținuți”, susțin, potrivit sindicaliștilor, polițiștii de penitenciare. „Zilnic, polițiștii de penitenciare sunt jigniți, amenințați de către deținuți, iar lunar un polițist de penitenciare este agresat fizic sau bătut la propriu”, a transmis Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

OK. Cum ajung să fie bătuți? Sunt curios de situații punctuale. Ce fac, sar cinci deținuți pe un gardian și îl bat? Pe ce motiv? E doar o luptă de putere, să bage deținuții frica în gardieni?

Aș dori niște exemple. Și am impresia că nu le voi primi, din motive evidente.

 

portrait-police-officer-cartoon-style

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. Credeam ca gardienii protesteaza fata de conducerea ANP care tolereaza traficul cu telefoane si cartele SIM prin inchisori.

    Comentariu apreciat.1674
  2. Viitori halitori de pensii speciale la 45 de ani.

    Comentariu apreciat.9718
  3. Nu iese fum fara foc.
    Probabil au restrictii la „manipularea” detinutilor. Si bineinteles ca detinutii nu se abtin. Mai ales cei cu condamnari grele.

    Comentariu apreciat.707
    • 90% din cultura mea generala este din filme (recunosc simfoniile din desenele cu Tom si Jerry :) dar nu dupa nume ci dupa episod ) jur ca aveam impresia ca si la noi e la fel, exista o echipa tot timpul la Penitenciar, si aia au casti si echipamente + scuturi si intra in falanga in celula, il imobilizeaza pe recalcitrant…nu?! sau ii trateaza ca pe niste snowflake?…STAI… sau politistii sunt delicati si pot fi oricand „raniti emotional”

      Indecis. Tu ce zici?2813
    • Te uiti prea mult timp la desene :)).
      In Ro exista echipe de interventie. Te asigur ca la aia nu sar detinutii sa ii bata. Dar in majoritatea cazurilor nu este nevoie de interventia lor.
      Pe de alta parte dupa ce ies de la „faculta” unii detinuti cauta sa se razbune pe gardieni. Exista cazuri reale, nu o sa le prea vezi prin presa.

      Comentariu apreciat.281
    • enzo – pur teoretic, daca un gardian trateaza corect un detinut, nu prea ar avea ala de ce sa se razbune. Majoritatea nu sunt din cei socio/psiho. Doar oameni care au calcat de partea gresita a legii din diverse motive, si nu au avut destui bani/influenta ca sa scape.

      Indecis. Tu ce zici?1021
    • @trl
      Desigur ca ii trateaza corect ca doar detinutii sunt modele de disciplina si urmeaza regulamentul la litera. De aceea si ajung oamenii la inchisoare: nu incalca regulile…
      Ce faci cand detinutul aruca cu fecale in gardieni?
      Ce faci cand detinutul este violent? si foarte multi ajung la faculta pentru ca sunt violenti.
      Ce faci cand detinutul nu asculta ordinele date?
      Ce faci cand detinutul distruge mobilierul?
      Ce faci cand detinutul se auto-flageleaza?
      Si cred ca am atins doar varfu icebergului…

      Comentariu apreciat.450
    • Minim jumătate din deținuți au diverse boli psihice. Diagnosticate.
      Foarte mulți deținuți au un nivel de școlarizare foarte jos. Foarte jos= total analfabeți sau maxim 4 clase.
      De la 6-7 clase în sus e vizibil din avion. Altă înțelegere a explicațiilor, alt discurs- coerență, logică, concizie, exprimare, ce vreți voi.
      Mulți deținuți nu au un IQ prea grozav.
      Mulți deținuți au o problemă de „temperament”, nu știu/nu pot să-și controleze emoțiile și le sare țandăra din te miri ce și mai nimic.

      Multe pușcării sunt supraaglomerate. Chestie care duce la tensiuni între pușcăriași și labilitate emoțională/psihică.

      O apreciere superficială și aproximativă după 2 ani de muncit intr-o pușcărie.

      Comentariu apreciat.511
    • Probabil aici problema e aceeași ca în orice altă instituție:

      Șpăgile nu merg la gardieni ci merg direct la superiori, iar din cauza asta superiorii forțează gardienii să îi trateze într-un anumit fel pe ‘plătitorii de taxe’ ceea ce evident că va cauza un anumit comportament din partea lor față de gardieni.

      Aș vrea o anchetă reală stil recorder, cu un jurnalist băgat la bulău, să vedem cum funcționează rețeaua de șpăgi de-acolo.

      184
    • @Gustav, există o echipă. Dar 1. până intervine echipa incidentul s-a consumat, 2. Echipa nu ia deținutul la omor, ci doar îl imobilizează.

      120
  4. Am un prieten care păzește mâncarea deținuților pe 9.000 de lei pe lună, salariu, bani în mână

    Comentariu apreciat.8316
    • Trai neneacă pe banii statului… pardon, pe ai privaților…

      Indecis. Tu ce zici?3310
    • Fiind informații de interes public lucrurile se pot verifica foarte ușor (https://shorturl.at/j0E6M) deci în cel mai bun caz prietenul tau de minte sau baga sâmbete și duminici de ii iese pe nas să ajungă la 9000 de lei.

      Comentariu apreciat.357
    • @Mp, alea cel mai probabil sunt fara sporuri/norma de hrana/ore suplimentare si ce rahaturi mai primesc. Si eu am un prieten care zice(si il cred) ca ia 8000 de lei. Jobul lui e sa stea cocotat intr-un turn. E nasol ca se lucreaza de noapte dar in afara de asta e lejer, poti sta 12 ore sa citesti.

      Indecis. Tu ce zici?2210
    • @MP, se lucrează în ture. 12 cu 24 sau ceva de genul asta. Lucrezi când îți e tura: sâmbătă, duminică, în ziua de Crăciun sau miercuri 16 octombrie.

      143
    • @Mb „lejer, poți sta 12 ore să citești”.

      E în top 3 gugumănii pe care le-am citit în ultimele 12 luni.

      Nu știu exact ce înțelegi tu prin „turn”, dar turnul de pază este practic un coș, urcat pe niște catalige metalice de 15-20 m (care nu au mai fost verificate/ancorate in ultimii minim 10 ani și înlocuite de la construcția pușcăriei), cu o suprafață de cca 2 pe 2 m, poate 3 pe 3. Are un acoperiș, suit și el la câțiva metri deasupra coșului.
      Tura e de 12 ore în care ești blocat pe o suprafață puțin mai mare ca un covor, la voia Măriei Sale, Natura. Nu sunt foarte sigură de perioada condițiilor meteo extreme (viscol, furtună, 40+ grade), dar în rest stai acolo, în picioare, în spațiu deschis 12 ore și ești atent la ce se întâmplă în jur.
      (În orașul de munte, fără penitenciar, în care locuiesc, azi-dimineață la 7 era 4 grade. 4, nu 14.).

      Cât despre citit….. Gogule, ești acolo de pază, nu să citești.
      Oamenii ăia nu urmăresc doar să nu sară un deținut gardul (the ultimate pocinog posibil) sau să nu se arunce ceva din exterior, ci tot ce mișcă (inclusiv o banală discuție între doi deținuți poate degenera sau I s-a făcut unui rău și a picat pe undeva).

      Sunt aproape sigură că nici nu au voie să intre cu cărți în pușcărie.
      Toate bagajele oricui intră în pușcărie sunt trecute prin scaner (bagaj= orice care nu e haina de pe tine) ca la aeroport, fiecare persoană este verificată cu o „paletă” de detecție și ocazional, un angajat/vizitator poate fi pipăit/”verificat corporal de mână” de un angajat de tură la poartă, de același sex.

      Ce știu sigur este că nu este permis accesul angajaților cu telefoane mobile sau orice device electronic. În măsura în care există un corp de clădire separat de zona de detenție pt personalul „administrativ”, o parte din aceștia (un total numărabil pe degete în toată pușcăria, total în care intră directorul, adjunctul, judecătorul de supraveghere) pot primi acceptul directorului (dat prin decizie oficială) pentru a-și păstra telefonul. Chiar și așa, diverse datele ale telefonului sunt păstrate de angajații de pe partea de securitate.
      În zona de detenție, inclusiv bucătării, etc nici Dumnezeu tatăl însuși sau directorul pușcăriei nu intră cu telefonul (sau orice electronic) la el.

      Comentariu apreciat.356
    • AB: ultima dată când am văzut o pușcărie pe interior, am avut două telefoane după mine, am avut acces la zona de securitate și am țopăit cu arme și bagaje pe zona dintre garduri.
      Arme și bagaje însemnând un set complet de scule, splicer de FO, scară cu 3 elemenți, coleg, țigări, brichetă și plm, rucsac cu tot felil de clești, șurubelnițe, coarbă și mâță de dislocări.
      În foișor exista radiator, radio și telefon, un fotoliu destul de confortabil și ușă de termopan fără geam, ai fi zis că ăla trebuia să vadă în toate direcțiile.
      Faza cea mai funny e că pe lângă gardian, mai exista și un deținut de la semi deschis, care făcea comisioane, era la pertu cu gardianul și toată lumea era happy ca un furuncul făcut unde nu l poți ajunge cu mâna. Da, deținutul făcea tură cu gardianul. Vorbesc de pușcăria de la Bistrița și faza era acu 9 ani când a trecut un camion pe lângă zdup cu bena ridicată și le a tras fibra jos cu tot cu pilonul de comunicații. Toată lumea era relaxată și puteam băga in stabiliment jumate din producția Columbiei, nici dracu’ nu mi s a uitat în toate trusele de scule.

      196
    • @Raider
      Deci acum esti si tu politist de penitenciar, ca ai lucrat pentru…si ai fost pus in pericol pe perioada interventiei…

      53
    • @Raider, ultima oară am lucrat într-un penitenciar în decembrie, acum cca 10 luni.

      60
  5. -Mami si tati am o idee, ma fac gardian la puscarie.
    -Vai mama, dar nu e periculos? Nu te vor injura, nu te vor ameninta, nu te vor lovi?
    -Nu mami, ca nu au voie si voi iesi la pensie cand altii abia s-au acomodat cu locul de munca.
    …trece ceva timp
    -Mami, vreau acasa, am fost scuipat, am fost „jicnit” si amenintat, astia sunt niste brute. Vorbeste cu tati sa vorbeasca cu unchiu sa ma mute la politie undeva unde e mai usor.

    Comentariu apreciat.7317
    • Chiar si așa crezi ca are loc ? :D
      Cunosc inginer care s-a dus gardian acolo si nu avea nici șansă daca nu-l baga nevasta-sa (medic la penitenciar)
      Si te miri, cum naiba te duci tu inginer paznic

      Comentariu apreciat.532
  6. Deci daca o sa le mareasca salariile nu or sa mai fie probleme cu detinutii?

    Nu am mai vorbit de mult cu cineva din sistem (minim 10 ani), dar atunci situatia era mult mai lejera in relatiile cu detinutii. In sensul ca daca erau cuminti primeau note bune la purtare si ieseau mai repede de la bulau, lucru care-i facea mielusei. Acum ca or mai fi si nebuni, asta e.

    Comentariu apreciat.546
    • Teoretic și azi e la fel, o comportare bună este recompensată, recompensele contează la liberarea condiționată sau la trecerea la un regim de detenție mai ușor.
      Practic pe mulți îi doare la patină sau au nervii pe papiote, le sare muștarul și dacă li se pare că te-ai uitat nu știu cum.

      122
  7. problema cu gardienii este fix ca problema politistilor: infractorii au mai multe drepturi decat autoritatile care sunt mana in mana cu infractorii.
    asta nu tine de gardieni ci de sistem
    am vazut asaera in Piata Unirii cum Politia Natinala apara Politia Locala de sector …
    si cu asta am inchis!

    Comentariu apreciat.565
  8. Nu sar 5 deținuți sa bata un „gardian”, adică un polițist de la penitenciar, ca nu suntem în filme.

    Nu lucrez în sistem, dar situațiile sunt mult mai simple, de ex.
    -când merge la plimbator deținutul X îl înjură pe polițistul care supraveghează
    -sau îl împinge
    -sau îl calcă „din greșeală”
    -sau ridica mana sa salute pe un alt deținut și „din greșeală” îl lovește pe polițistul care supraveghează
    -sau sare pur și simplu la bătaie la alt deținut sau la un polițist

    In închisoare nu este o lupta pentru putere la modul organizat, adică nu se asociază X deținuți sa faca rău polițiștilor care ii supraveghează.
    Pur și simplu unii oameni sunt mai agresivi, iar dacă sunt în libertate se bat între ei, își bat nevasta, bat oameni pe strada etc.
    Dintre aceștia unii ajung în închisoare și acolo se bat cu cine este în jurul lor, adică alți deținuți, polițiști etc.

    Comentariu apreciat.416
  9. O să-ți răspund eu. Lucrez în sistemul penitenciar de aproape 18 ani.
    În primul rând nu suntem gardieni, suntem polițiști de penitenciare. Este jignitoare expresia gardieni. Pe lângă faptul că suntem polițisti de penitenciare, suntem economiști, juriști, profesori, educatori, ingineri, bucătari, instalatori, etc. Și fiecare dintre noi încercăm să ne facem meseria cât mai bine.
    Nu înțeleg de ce toți de aici ne dorim ca cei care încalcă legea să ajungă la pușcărie, dar polițiștii de penitenciare ar trebui să lucreze în niște condiții proaste sau poate chiar groaznice. Mai ales dacă ne comparăm cu persoanele private de libertate.
    În ultimii ani, s-au făcut foarte multe investiții în infrastructură, asta însemnând spații de deținere. S-au îmbunătățit foarte mult condițiile de deținere, aceasta pentru ca România să nu mai fie amendată la CEDO. Se tinde ca pe pentru fiecare persoană privată de libertate să se asigure minim 4 mp, așa cum prevede legislația.
    Nu ne pensionăm la 45 de ani, doar medical, pentru foarte puține persoane care se îmbolnăvesc sau, de ce să nu spunem și asta, găsesc o pilă undeva. Dar procentul este infim.
    Și da, condițiile de muncă sunt proaste. Sunt birouri, spații de muncă care nu au fost reparate, modernizate de foarte mulți ani.
    În ceea ce privește riscurile, acestea sunt uriașe. Toți infractorii pe care toți îi vrem la pușcărie , ajung exact acolo! Adică unde suntem noi. Iar acești infractori nu sunt închiși undeva unde nu are nimeni acces la ei, sau ei la personal. Sunt păziți, sunt hrăniți, sunt scoși la muncă (cei care vor), sunt prezentați la magazinul unității, la cabinetele medicale, la vizită, la diverse activități educative. Unii din ei sunt bolnavi, există riscul de îmbolnăvire și pentru noi, unii au grave probleme psihice, există riscul de a ataca personalul, unii sunt agresivi, există același risc. Sunt cazuri zilnice în care colegi sunt amenințați, scuipați, loviți, înjurați, se aruncă cu fecale sau material seminal.
    Sunt enorm de multe cazuri în care după ce sunt eliberați se răzbună pe colegii mei. Pentru că și-au făcut datoria.
    Pot să vă răspund la întrebări, atât timp cât păstrați un limbaj politicos.

    Comentariu apreciat.17316
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 66183
    • Pentru Arhi. Am scris mai sus. Suntem economiști, ingineri, medici, electricieni, instalatori. Adică polițiști de penitenciare. Nu gardieni. Eu sunt economist. Munca mea este cu cifre, contracte, documente. Nu îndeplinim toți aceleași atribuții. Gardian consider că nu reprezintă munca noastră.

      Comentariu apreciat.9819
    • @cosmin: stai putin, tu credeai ca mergi ´polițist la grădiniță ?
      Știai ca la penitenciar dai de cei pe care nu ii vrem pe stradă, ca noi n’avem pulan să ne apărăm de ei; te plângi de orca e mai misto de cealaltă parte a gratiilor.

      Crezi ca nouă ne refac birourile în fiecare an, în culori pastel?

      Se răzbună pe voi, care cat de cat aveți mijloacele de partea voastră? Dar de noi, cei pe care se răzbună cei pe care i-am reclamat, ca polițistul de sector i-a dat datele noastre, ce să mai zicem? Băi, se învârte lumea cu fundul în sus…

      Comentariu apreciat.8541
    • Ah, deci tu implementezi keynesianismul in penitenciar
      Ai trecut deci proba : creează un folder pe birou și redenumește-l
      https://fr.scribd.com/document/484277526/grila-de-corectare-proba-calculator-concurs-ofiter-economist-07-1

      Indecis. Tu ce zici?1334
    • Pentru Ouiouifi. Știu foarte bine unde lucrez. Mai ales după 18 ani. Fiecare dintre noi susținem cel puțin o testare psihică, iar colegii din pază și o testare fizică. Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să ni se asigure condițiile de muncă. În ceea ce privește experiența ta, nu mă pot pronunța. Eu pot discuta doar de experiența mea.

      Comentariu apreciat.855
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 741
    • @Cosmin uite cum legea e proasta inca de la inceput
      Tu ai zis ca esti economist, de ce esti incadrat ca politist de penitenciar?
      Banuiesc ca nu ai biroul de economist in celula 3, aripa de vest.

      Comentariu apreciat.4510
    • Ei, acum ca știu ca sunteți testați, sunt mai liniștit. Nu de alta, dar mai sare câte unul cu piciorul prin geamul mașinii, dar nu cred ca era economist, poate instalator

      Indecis. Tu ce zici?2737
    • Nu itneleg cum se poate ca detinutii au tupeu sa faca ceva cand stiu bine ca orice politist de penitenciar poate chema mascatii si aia intra in camera si ii toaca pe toti din camera si le si fac perchezitie.
      Iar daca sunt cu probleme psihice de ce sunt impreuna cu cei normali? Ca aia sunt un pericol pt ei, pt restul din celula si pt personal.
      La scoala inteleg ca pui copii cu CES impreuna cu cei normali dar acolo la voi de ce?

      Indecis. Tu ce zici?2710
    • Eu nu inteleg de ce tu economist care ai munca de birou de asimilezi in grupul paznicilor de detinuti.
      Sa nu-mi spui ca tu te duci cu puscariasii la spital sau ii scoti la plimbare in fiecare zi.
      Tu te poti plange doar de eventualele conditii de lucru din birou: igrasie, frig, PC Pentium II pe care trebuie sa rulezi Windows 10, lipsa calculator de birou, etc. Ia spune-mi treci prin lipsurile astea?

      Comentariu apreciat.4813
    • Pentru casnica. Este imposibil să purtăm măști. Oricum am fi recunoscuți. Iar daca ai avea mască, crezi că nu putem fi loviți?
      Pentru Ouiouifi. M-ai prins! Exact asta am de făcut toată ziua! Să creez un folder pe zi.
      Pentru Psionics. Mascații intră în camerele de deținere atunci când sunt probleme cu camera de luat vederi, pentru ca persoanele private de libertate să nu mintă în reclamații că au fost „tocate”. Nu am spus nicăieri că cei cu probleme psihice stau împreună cu cei normali. Ziceam că toți intră în contact cu polițiști de penitenciare.
      Pentru Bruta. Sunt considerat polițist de penitenciare pentru că particip la alarme, trageri, activități specifice, percheziții, interacționez prin prisma activităților cu persoanele private de libertate.

      Comentariu apreciat.639
    • Te faci ca nu înțelegi: eu n-am spus ca asta faci toată ziua, eu ți-am arătat ce teste de înalt nivel … economic se dau pt intrare ; tu ai intrat:)

      Indecis. Tu ce zici?1438
    • daca gardian e jignitor, stai sa auzi bancul cu copilul care facea politisti si pompieri la plaja …

      Indecis. Tu ce zici?3310
    • Pentru Ouiouifi. Înțeleg foarte bine ce zici. Angajarea în sistemul penitenciar presupune următoarele etape: testare psihologică, interviu psiho-profesional, testare pe calculator (nivel I – word, excel, powerpoint, internet), testare fizica (în operativ), testare scrisă. Ce ai prezentat tu este doar un model de testare pe calculator.
      Toate posturile libere în sistem se publică pe site-ul http://www.anp.gov.ro/, secțiunea cariere. Oricine îndeplinește condițiile poate participa la concursuri.

      Comentariu apreciat.375
    • Spune-ne te rog care mai e cota parte pe care o primesc colegii tai din penitenciare la metoda accidentul, care mai e procentul? Macar sa stie si pagubitii cum se impart banii.

      Indecis. Tu ce zici?2332
    • Bai de ce sunteți prosti ?

      Omu va zice ca lucrează de 18 ani in sistem si ne zice de experiența lui personală. Acuma voi ca ați văzut in filme un polițist in penitenciare care face miș mașuri – gata, toți sunt o apa si un pământ.

      Cât despre probe, pariu că jumătate din războinicii de aici, fără pregătire si acces la internet, îl trec cu sughițuri ?

      Dar, problema majora este ca nu putem purta un dialog. Cosmin s-a prezentat a zis cine este și că ne poate răspunde la întrebări punctuale. La care, savantul de renume mondial, crema cremelor, partenerul de lupta a lui Chuck Norris – Arhi, vine și, din puțul gândirii, zice: „sunteti paznici!”

      Cum sa discuți cu asemenea oameni?

      Comentariu apreciat.15910
    • Cum de ajunge marfa de contrabanda in inchisori? Cu sau fara concursul politistilor de penitenciare?

      Comentariu apreciat.294
    • nu știu gardienii din astea. dar te uiți în parcarea lor și, ca prin minune, toți au mașini ok.

    • Boss, eu vin dintr-un oras in care cel mai mare angajator e penitenciarul. 90% dintre oameni care lucreaza acolo fac referire la personale private de libertate folosind „pronumele” : „hotul, hotii”. Tu vi acum si spui ca te simti jignit ca lumea iti spune gardian?

      Indecis. Tu ce zici?2221
    • Fara a face o acuza directa catre tine, dar te poti uita in jur – la colegii tai. Ei sunt cei mai temuti oameni din puscarie. Ei vorbesc pe ton superior, fac rapoarte din orice motiv daca nu te subjugi ca un sclav in fata cuvintelor lor.

      Ia ca exemplu Rahova, una dintre cele mai ok de la noi – Vorbiti ca la usa cortului cu vizitatorii, fara forme de adresare normale, voi sunteti zeii!!!! de la poarta, pana la detinut, in cadrul unei vizite, va bateti joc de toti la fiecare usa de acces!

      Nu meritati nimic! Meritati sa fiti ascultati de altii de la interne sa vada cum comunicati, cum le aduceti unora de la pizza, la telefoane si pana la laptop-uri. Abuzul unora dintre voi depaseste cu mult gradul de suportabilitate al unui om decent! Fiecare trebuie sa va suporte, intrucat daca faceti raport, nu mai au voie la eliberare conditionata. ei stiu asta, voi stiti asta! Nu va mai plangeti de vreun pericol, cand pericolul societatii si al reabilitarii e fix in oglinda dvs de acasa!

      Comentariu apreciat.4512
    • @Vali.. nu toti bugetarii sunt corupti. Taica-miu a lucrat 25 de ani la un cabinet din ministerul agriculturii responsabil cu niste avize pentru export. Inca conduce Loganul luat acum 10 ani ( dupa ce a dat dacia 1300 la rabla ). Mereu imi spunea ca el prefera sa doarma linistit noaptea.

      Comentariu apreciat.422
  10. O mai fi câte un „biban”, fără pile, pe post de „carne de tun” . Așa sunt motive de „prostește și proteste”.

    154
  11. @Cosmin repet ce-a mai intrebat cineva, pentru ca pur si simplu nu inteleg. cum e un economist politist de penitenciar? face ceva in plus fata de un economist obisnuit? am curiozitatea asta pentru ca am un vecin – fost psiholog la un penitenciar, iesit la pensie pe la 45 de ani, si care zici ca era sef la propriul cabinet – pleca tarziu de acasa si se intorcea pe la 3, probabil facea mai mult pe drum. o fi fost si el politist de penitenciar?

    Indecis. Tu ce zici?317
    • Am scris mai sus. Sunt considerat polițist de penitenciare pentru că particip la alarme, trageri, activități specifice, percheziții, interacționez prin prisma activităților cu persoanele private de libertate. Atunci când sunt evenimente negative, revolte, participă tot personalul din serviciu. Iar persoanele private de libertate ies la muncă in interiorul spațiului de deținere, adică interacționează tot personalul cu ei într-o anumită măsură. Ar însemna atunci să se externalizeze toate activitățile de genul ăata? Același lucru este în toate instituțiile din sistemul de apărare.

      Comentariu apreciat.327
    • Exact, activitățile de acest gen ar trebui externalizate

      Indecis. Tu ce zici?1621
    • „Ar însemna atunci să se externalizeze toate activitățile de genul ăata? ”
      NU ar insemna deloc asta, ar insemna ca din personalul auxiliar, sa va numim asa fara urma de jignire, sa nu aveti un corp de cladire in care sa nu aiba voie detinutii.
      Nu vad de ce ati interactiona cu ei, pana la urma nu va ajuta la contabilitate, iar o femeie de serciciu se gaseste in general, sau e si ea angajata pe post de politit de penitenciar?

      „Același lucru este în toate instituțiile din sistemul de apărare”
      Faptul ca e peste tot asa nu inseamna ca e si bine.

      La fel partea cu alarmele , nu vad la ce alarme ai participa tu ca economist, banuiesc ca nu aveti serviciu de permanenta, iar „revoltele” nu cred ca au loc doar in intervalul 9-17

      Sau poti veni cu un exemplu de alarma unde ai participat activ si viata ti-a fost pusa in pericol?

      Comentariu apreciat.369
    • Băieți, ăștia-s bugetarii și limbajul lor. Degeaba îl întrebați același lucru de 10 ori sau încercați să îi explicați.

      Indecis. Tu ce zici?3515
    • Și la urmă ies toți la pensie specială, fie că e economist, frizer sau întradevăr pîndar de deținuți…

      Indecis. Tu ce zici?268
    • Nu există posibilitatea fizică să se întâmple acest lucru, cu spații diferite. În infrastructură, cu excepția îmbunătățirii condițiilor de detenție, nu s-au făcut investiții. Toate , dar toate, spațiile libere au fost transformate în camere de deținere. Și da, consider că și mie mi se pune viața în pericol. Nu anunță nici o persoană privată de libertate că va ataca pe cineva, ca noi, economiștii să ne ferim. Sau când mă duc în spațiul de deținere să mi se pună un ecuson pe care să scrie că sunt economist, sau electrician, sau inginer, sau medic sau ce mai considerați.
      Activitățile zilnice se întrepătrund între compartimente, oricât de greu ar fi să vizualizați acest lucru. Penitenciarele noastre nu sunt ca în filme. Sunt economist, sau orice altă profesie, dar pot să-mi desfășor toată ziua în prezența persoanelor private de libertate. Și trebuie să o fac. Și o facem toți. Chiar dacă un coleg lucrează la secretariat, sau resurse, sau financiar, atunci când sunt evenimente specifice, toată lumea participă.
      De asta ne numim polițiști de penitenciare!
      Și este bine să fie așa, toți să ne specializăm într-o anumită muncă, dar suntem polițiști de penitenciare.

      Indecis. Tu ce zici?2919
    • Pai Cosmin, daca este bine sa fie asa , de ce va mai plangeti ?

      Indecis. Tu ce zici?2317
    • Ce e asa de bine sa bagi benzina in monopost si sa te numesti pilot de formula?

      1512
    • Nu poți să externalizezi nimic pt că orice ține de activitatea penitenciarului e informație clasificată dpdv legal.
      Nu poți externaliza lucrul cu astfel de informații, oricât de „secret de serviciu” ai băga în contractul cu firma externă.

      174
    • las-o așa, Cosmin, că se aude planetara. Am lucrat și eu 7 ani prin MAI și știu exact cu ce se ocupă personalul din birouri, de specialitate e mult spus…și nu exista nicio justificare pt a fi încadrat în cond. speciale. La fel e și-n Min. Justiției.

      106
    • @AB
      De ce instalatorii si economistii ar trebui sa fie musai MAI pentru penitenciare de drept comun? Ce angajamente de inalta confidentialitate nu trebuie tradate cand montezi teava la baie?

      52
  12. Măi, eu îi înțeleg pe ăștia de-s personal în închisori. Am fost la penitenciarul din Oradea când eram student la master și am făcut practică acolo cu deținuții. Penitenciarul din Oradea se deosebește de celelalte din țară prin două chestii: e singurul aflat în centrul orașului și nu la periferie și e printre cele mai severe din țară. Tot ce pot să spun e că după ce treci prin 8 uși în care ești verificat la sânge și vezi ce e în interior ajungi să te bucuri că oamenii ăia au unde să fie ținuți și nu-s liberi pe străzi. Nu-i invidiez deloc pe cei care ajung acolo ca deținuți sau ajung să lucreze în sistem. Pur și simplu ți se face coloana vertebrală rece când vezi ce-i la regim semi-deschis: ce fețe de oameni sunt pe-acolo, cum arată camrele cu 3 paturi supraetajate, fiecare pat de vreo 80cm lățime și nu mai mult, fiecare cameră cu 20-25 de oameni în ea și un televizor comutat permanent pe Etno TV și manele.
    Am avut clienți care lucrau acolo. Nu e deloc mișto pentru ei, din ce mi s-a povestit. Și dacă n-aș fi văzut cu ochii mei cum e pe-acolo aș fi zis și eu probabil un ”dă-i încolo de angajați la Stat”. Doar că nu-i un office job de primărie de sat ci umbli zilnic pe coridoare printre ăia, urmezi niște reguli mai stricte ca ale lor și când iese câte unul la eliberare te întrebi dacă și când dai peste el pe stradă. Așa – ca părere personală – eu de-abia așteptam să plec acasă când făceam practică acolo; să scap de apăsarea din aer.

    Comentariu apreciat.975
  13. Eu nu înțeleg la faza cu agresiunile deținuților asupra gardienilor de ce nu se intervine cum vedem noi prin filmele americane. Legal nu e voie? De frică? Neputință și nepricepere? Am văzut de atâtea ori că colegii lor de la jandarmerie nu au nici o jenă să bată tot ce mișcă în diverse cazuri, fără vreo jenă, fără motiv câteodată. Și atunci în pușcării ce e diferit?
    Dacă deținutul vine și îl calcă „din greșeală” pe gardian, cum am citit mai sus, ce îl împiedică pe cel din urmă să îl umple de sânge? Frica de reclamație? Unde se face această reclamație? Cine ia notă de ea? Cine analizează? Celebrele „am căzut pe scări”, „m-am lovit de ușă” etc. nu funcționează în asemenea cazuri? De aici trebiie pornit.
    Știu, o să mi se zică că suntem oameni, nu animale, dar aparent asta e valabilă selectiv în cazul forțelor din cadrul MAI.

    245
    • Nu este ca în filme. Pe noi nu are cine să ne apere, decât noi ne putem apăra. Penitenciarele mari au grupă de intervenție, adică mascați. Dar nici acolo nu stau peste tot, sunt o mână de oameni, iar persoanele private de libertate sunt de ordinul sutelor. Sunt penitenciare cu 400, 500, 700 sau peste o mie de persoane private de libertate. Iar majoritatea acestora interacționează zilnic cu polițiștii de penitenciare. Jandarmii ne apară doar în cazuri de revolte masive, dacă penitenciarul este copleșit.
      Suntem verificați de zeci de organizații pentru libertatea omului, corpul de control al ministrului, audit, direcția inspecție penitenciară, Curtea de conturi, etc.
      Persoanele private de libertate au mult mai multe drepturi decât noi, polițiștii de penitenciare, sau decât celellalte categorii de persoane.
      Noi nu putem „să-i batem fără jenă” pentru că trebuie să respectem legislația în domeniu și drepturile omului. În schimb statul, pe noi ne apără foarte puțin sau deloc. Sunt colegi care au zeci de reclamații penale absurde din partea lor, sunt amenințați ei și/sau familiile lor, etc.
      Persoanelor private de libertate trebuie, și subliniez trebuie, să le asigurăm toate drepturile: cazare în condiții bune, apă caldă, apă rece permanent, mâncare la ore fixe în funcție de religia lor și de recomandările medicului unității, temperatura camerei, vizită, servicii religioase, servicii medicale, educație, echipament, psiholog, etc.
      Doar din enumerarea aceasta, vă puteți da seama de o parte din activitățile care se fac într-un penitenciar și de ce este nevoie ca polițisti de penitenciare cu diverse profesii și specializări să lucreze într-un mediu periculos.
      Vă mulțumesc că ați citit ceea ce am scris până acum și îi mulțumesc și lui Vali că mi-a permis ca pe platforma lui să ne facem cunoscută puțin activitatea!
      Dacă îmi permiteți, ca o concluzie, știu și înțeleg că oamenii nu ne plac sau ne consideră „gardieni”, bugetari care se plâng de condițiile de muncă (poate unii dintre voi lucrează în condiții mai proaste, dar cu siguranță nu sunteți înconjurați 8 ore pe zi de cei mai periculoși oameni), dar noi suntem cei care zi de zi, prin munca noastră, ținem departe de voi și familiile voastre cei mai răi dintre oameni.
      Cu stimă,
      Un polițist de penitenciare

      Comentariu apreciat.679
    • Nu cred că oameni vă spun „gardieni” la modul jignitor. Eu, cel puțin, nu o zic astfel. Și nici nu cred că nu vă plac, dimpotrivă.
      Dar, de multe ori, senzația este că deținuții ăia care își permit multe cu gardienii nu sunt așa, tot felul de nebuni sau criminali aleatorii, ci sunt fix ăia ai căror șefi sunt prieteni cu șefii voștri, ca să zic așa. La fel ca în cazul poliției de pe străzi. Caz în care, atât plângerile și cererile polițiștilor din penitenciare, cât și indignarea publicului care ia la cunoștință de ele, sunt egale cu zero.
      Eu, dacă mă duc și scuip, eventual și lovesc un polițist pe stradă, ori îmi zboară dinții din gură instant, ori ajung la secție unde, pe lângă amendă sau ce mi se mai face din punct de vedere legal, există șanse să ies și un pic „șifonat”. Citesc aici cu uimire că un pușcăriaș nu prea riscă nimic dacă face același lucru în pușcărie.

      Comentariu apreciat.372
    • și polițiștii locali sunt tot polițiști… da
      Nu vreau să fiu eu ăla nesuferitul, nu am nimic personal cu voi, dar clar încadrarea voastră e greșită din moment ce tu ești economist, altul e tâmplar, altul e șofer, dar toți vă spuneți polițiști de penitenciar!
      Eu v-aș încadra la personal auxiliar, aș face o diferențiere între un economist de la carrefour și un economist din penitenciar, dar totuși, nu e corect să vă băgați în aceeași oală cu cei care efectiv stau pe secție și supraveghează pușcăriașii!

      Comentariu apreciat.325
  14. Nu inteleg clar protestul ca nu se dau detalii. Se pot intalnii oricand cu puscariasii dupa eliberare. La fel se pot intalni puscariasii si cu martorii, si cu procurorul, si nu judecatorul si cu oricine. Cum s-ar putea rezolva asta ? Au tot timpul trupa de interventie si pot sa-i cheme cand e cazul. Sau ce ar vrea ? Sa-i bata ei in voie ? Am impresia ca e vorba doar de bani si mariri.

    58
  15. La tăți ni-i greu, decât zîc

    115
  16. @vali: nu o să afli niciodată ce se întîmplă în pușcării, nici nu e nevoie de asta; gardienii fac un serviciu social, îi țin la distanță de voi pe cei pe care nu-i vreți lîngă voi; rata de recidivă e mai aproape de rusia decît de media ue; gardienii trebuie selectați f. bine (nu oricine poate fi gardian) și plătiți mult mai bine decît acum; ceilalți polițiști de penitenciare (cam 70% din cei vreo 12000), genul “cosmin”, care nu vede deținuți periculoși sau cu grad sporit de risc niciodată, ar trebui plătiți mult mai puțin decît sînt plătiți acum.

    un fost lucrător într-un penitenciar de maximă siguranță

    PS “Cosmin” poate e/fi chiar Cosmin Dorobanțu, lider FSANP. Muncă orală în pușcării.

    92
    • Exact: cei care lucreaza direct cu detinutii periculois trebuie bine platiti. Economistii, instalatorii pot fi externalizati, asa cum se face si in alte parti.

      43
  17. Or vrea Work from Home.

    71
  18. In acest caz, va recomand si eu o carte: „Dincolo de portile rusinii” – Marian Tudor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile