Le doresc celor cu RCA la Astra să fie loviți de alții cu RCA la Astra!

Închipuiți-vă că vreme de cinci sau zece ani, zeci de mii de oameni urlă că sunt firme de asigurări care trag de fiecare leuț, achitând doar o parte din reparație, condiționând despăgubirile de piese ieftine și service-uri mediocre. Zeci de mii de oameni. Ba chiar zeci de mii de plângeri la autoritatea care ar trebui să reglementeze problema asta.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a primit in primul semestru al anului 2015 un numar de 9.206 petitii, dintre care 87,91% au fost inregistrate in sectorul Asigurarilor-Reasigurarilor (8.093), 8,55% in sectorul Pensiilor Private (769), iar 3,74% in sectorul Instrumentelor si Investitiilor Financiare (344), se arata intr-un comunicat al Autoritatii. Primele trei societati de asigurare cu cele mai multe petitii, in primele sase luni ale anului, au inregistrat cumulat un procent de 53,10% din numarul total de petitii adresate ASF, si anume: Astra SA (21,49%), Euroins SA (17,75%) si City Insurance SA (13,86%).

Într-un final, ASF, autoritatea care supraveghează piața RCA, se mișcă și nu doar încasează procentul din poliția de asigurare, dar face și ceva: retrage licența unei firme de asigurări. Haosul rămas în urmă este tipic pentru România: noi n-am făcut nimic 10 ani, lasă că plătesc fraierii.

Tot de cinci sau zece ani există propunerea transformării RCA-ului într-o asigurare în care eu repar mașina pe polița mea, și firma la care o am recuperează banii de la boul care m-a lovit, propunere care ar fi falimentat de la sine firmele astea dubioase, iar plângerile ar fi încetat. Pentru că actualul sistem e complet greșit. Dacă nu aș avea o relație atât de bună cu Generali, serios de nu mi-aș face și eu la Astra, pentru că faptul că e o firmă care nu despăgubește nu mă afectează deloc, din contră, îmi lasă niște bani în buzunar. Va face ASF ceve pe tema asta? va face ce e logic și normal? Probabil că da, dar va trebui să mai așteptăm vreo cinci ani.

Până atunci, sper ca toți ăia care au asigurări RCA la Astra să se lovească între ei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

49 comentarii

 1. Zoso, tu la ce societate ai RCA? 🙂

  00
 2. Faza e ca RCA asta acopera si altceva in afara de table: Daca eu il calc pe unul si ii rup picioarele, cauciucurile mele raman bine mersi si n-am ce sa repar.

  Prostul care nu a stiut sa se fereasca de mine, nu are decat sa ma dea in judecata si sa astepte sa ma execute pe mine (n-am nimic al meu) pana isi acopera el cheltuielile cu picioarele.

  00
 3. da eu fraierul care sunt la Astra pot sa imi fac un RCA la o alta firma in paralel? ca doar banii ii vad intre 6 luni si un an inapoi de polita ce o am facuta din iunie

  00
  • NOU
   #11

   Poti sa iti faci stornezi RCA la ASTRA si sa iti faci la alta firma imediat.. dute la un broker de asigurari si intreaba

   00
  • Nu functioneaza asa , singura metoda prin care poti denunta o polita RCA este cu certificatul de radiere ( vanzare / distrugere ) . Legea permite sa ai 2 … 3 polite RCA in acelasi timp.

   Rusine ASF ! Nu va mai satura nimeni !

   00
 4. Daunele au devenit enorme, e un subiect putin discutat. De ce piesele si reparatiile sunt asa de scumpe ? Cum a ajuns sa coste si 1000 de lei inlocuirea unui parci de bara de logan ? E un cacat de plastic. Plus daca omori pe careva, tu iei cu suspendare si Asigurarea plateste 70k-80k familiei celui omorat. Cate asigurari intra in 70-80k de euro ? Foarte multe daune, foarte scumpe daunele, concurenta acerba, hotie multa, soferi idioti, drumuri proaste si avem tabloul complet.

  00
  • da, dar nu poți sa imi spui că nu imi inlocuiești farul cu xenon, că e 2400 lei, să imi pun un far făra, că e 900 lei, și sa merg cu unul așa și unul așa.

   porceala cu creșterea daunelor o făceau tot inspectorii lor.

 5. astra era certificata, autorizata, intabulata la toate institutiile statului. deci era legal sa cumpar la astra. eu sa am probleme despre moralitatea detinerii unei asigurari astra sau grija bugetului familial?

  00
 6. autoplay 🙁

  00
 7. Pe langa transformarea RCA-ului intr-o asigurare in care eu imi repar masina pe polita mea, ASF sa faca o baza de date comuna de unde societatile sa ia istoricul soferului. RCA sa fie pe sofer nu masina.
  Pana nu se face aceasta baza de date asigurarea va fi scumpa.

  Asta ma oftica. Eu care nu am facut nici un accident din vina mea in 15 ani, de cate ori schimb masina o iau de la zero si am un RCA de ma doare capul.

  00
  • In cazul In care vindeti un vehicul si cumparati altul, se stabileste o noua clasa de bonus-malus pornind de la clasa de care utilizatorul a beneficiat anterior (clasa de bonus-malus se transfera doar in baza documentelor justificative si doar daca autovehiculul anterior a fost instrainat).

   Conditii in care se poate realiza transferul clasei bonus/malus:

   – data vanzarii sa fie inainte de data cumpararii
   – sa aveti in posesie un singur autovehicul
   – doar in cazul persoanelor fizice

   00
  • În mod normal, asta înseamnă RCA – Răspundere Civilă Auto. Ar fi corect să fie făcută pe persoană și nu pe autovehicul. Dar e cam greu de demarat o reformă..

   00
 8. Boss, nu se poate sa nu porneasca video-ul ala automat? Era sa fac infarct…

  00
 9. Boss, cand intre pretul celei mai ieftine si pretul celei mai scumpe, pe 6 luni, pentru un sofer cu 7 ani de condus, fara eveniment, e o diferenta de vreo 1800 de lei(da, pe jumatate de an), ma doare fix in pix de aia pe care o sa ii lovesc vreodata, din greseala, bineinteles. De ce? Pai fiindca ceilalti(aia mai scumpi cu juma de pret de masina) sunt niste porci nesimtiti. De asemenea, avand de ales intre 500 de lei/6 luni(care nu inseamna tocmai putin) si 2300 de lei/6 luni, la alta firma, e lesne pe care o voi alege. Sistemul de calcul e tampit si nesimtit. Sa ii taxeze grav pe aia cu evenimente, nu pe mine.

  00
  • boss, ar fi fost corect sa ne spui cat era diferenta intre astra si un asigurator decent – non astra/euroins_gen (eventual pe 1 an daca iti permite religia sa circuli si in sezonul musonic). distanta pana la cel mai scump e cancan.

   si tocmai asta e buba: ca te doare in pics de aia pe care ai putea sa ii lovesti.
   probabil asa gandesc si cei cu numar de BG

   00
  • Boss, a detine o masina implica costuri. Nu ti le permiti, nu iti iei masina. Nu te mai plange atata de costuri.
   Scrie in Constitutie ca fiecare roman trebuie sa aiba masina?

   00
  • Vrăjeli. Sa nu îți faci asigurare la Astra pentru ca? Pantof.

   Statul te obliga sa te asiguri. Dacă ar fi după mine, posibil ca nu m-as asigura deloc. Te lovesc din greșeala mea, aia e, plătesc sau ma execuți, dacă nu am cu ce. Dar nu, statul presupune ca exista destule cazuri de cetățeni care nu si-ar permite sa plătească nicicum ipoteticele daune și decide în stil socialist și pe baza presupunere ca toți suntem datori cu un accident prin urmare suntem datori sa ne asigurăm, ca sa fie bine, sa nu fie rău. După care creează o piață controlata de o autoritate numita ASF a cărei datorie este fix aceea de a permite accesul pe piața doar jucătorilor care plătesc daunele și care fac ca chiar sa fie bine și sa nu fie rău.

   Și atunci de ce nu m-as asigura eu la cel mai ieftin de pe piață? Ca doar nu ma asigur pe mine, te asigur pe tine ca ești despăgubit în limitele legii.

   Altfel spus statul decide ca nu am eu dreptul sa îmi asum răspunderea civila, ci ca sunt obligat sa o pasez. Foarte bine, o pasez și sa va spălați cu ea pe cap.

   Iar toleranta ASF vis a vis de acești aiguratori cred ca e aprobata tacit și de ceilalți asigurători, care vând mai mult casco, ca și neîncrederea în sistem aduce beneficiile ei.

   E anormal sa cauți soluții la asigurați.

   00
  • Discutați prostii.
   Problema ”de bază” e că de fapt nu mașinile ar trebui asigurate ci șoferii. Evident, în funcție de categoria pentru care solicită asigurarea (nu cea înscrisă în permisul auto).

   00
  • Pentru ceilalti bosi: da, stiu ca a detine o masina implica costuri. Insa ar trebui sa implice si pentru mine la fel ca pentru altii. Daca eu am 25 de ani si niciun accident, in 7 ani, de ce mi se cere mai mult decat unuia care are 40 de ani si permis de 2 ani? Sa nu mai zic de cat platesc cei care au peste 50 de ani… conditiile ar trebui sa fie personale. Indiferent ce varsta ai, platesti mult in primii 2-3 ani. Insa daca dupa astia 2-3 ani nu ai nici macar un accident, sa scada substantial. Iar pentru cei ce produc accident din vina lor sa se dubleze. Ca nu e normal ca eu sa platesc ca prostul pentru ca altul de varsta mea conduce prost.

   00
 10. si iti dai seama ca toate plangerile si belele raportate sunt majoritatea in urma coliziunilor intre automobile, nu si accidente in urma carora au existat persoane ce trebuiau despagubite (gen pietoni ramasi infirmi ori proprietati private ramase cu daune materiale in urma accidentelor).

  00
 11. Unde găsesc să cumpăr un sticker mare pe care să scrie: „Asigurat la ASTRA!”?

  E bun să țină cretinii la distanță.

  00
 12. problema cu rca-ul care te despăgubește pe tine, zoso (sunt unul dintre susținătorii ideii) este că se abate puțin de la încadrarea juridică a poliței, care este una cu izvoare în dreptul civil: răspunderea civilă legală (de unde și numele ei).
  cea de-a doua problemă a rca-ului care te despăgubește pe tine este faptul că marii asigurători nu sunt deloc interesați de schimbarea aceasta. crezi că asf-ul nu a plecat urechea la ei? vorbim de liderii pieței (allianz, generali și groupama) care îți arată direct din preț (vorba celor de la alllianz: la noi plătești un preț corect) cât de interesați sunt de segmentul ăsta care oricât de obligatoriu este, e dăunător pentru o companie.
  ce vreau eu să spun însă este că mie îmi dă cu virgulă când mă uit pe indicatorii astra de la intrarea în supraveghere kpmg și până la ședința din august. după atâta administrare specială sunt mai rău! că oamenii au ales prețul cel mai mic este explicabil într-o oarecare măsură (lipsa unei culturi a asigurărilor, intermediere făcută haotic și strict pe comision, chiar și prețul până la urmă). ce nu pricep eu este de ce în 18 luni asf nu a închis robinetul rca pentru astra? orice tălâmb știe că rca mult înseamnă daune multe și mari. (dauna medie trece bine de prețul cel mai mic al pieței pe o poliță rca). pentru rca-ul plătit de huidu. ca să luăm un caz concret (undeva la 350-400 de lei era pe tipul lui de mașină la momentul respectiv) s-au plătit un milion de euro daune pe deces. ori astra a avut mult mai multe procese pierdute în instanță pe deces și vătămări corporale.
  și ca să completez antevorbitorii mei, se lucrează deja la istoricul pe șofer, indiferent de mașină. sigur, s-a lucrat și la prețul rca pentru tineri (prin suedia este o mie de euro) dar a intervenit ponta prin iarnă și prețurile au căzut iar în ciuda faptului că dauna medie pe segmentul 18-25 de ani este (pe pagube materiale) undeva la 6000 de lei.
  deci, despre ce vorbim?

  00
 13. Eu am asigurare la Astra. Eu sunt client de buna credinta care am achizitionat o asigurare autorizata la acea avreme (e valabila polita si azi) si am platit pt ea pretul cerut. Care este vina mea? Daca ASF a lasat Astra sa vanda RCA-uri si eu am platit legal pretul cerut eu ce vina am? E treaba mea sa umblu in service-uri sau pe net sa ma informez despre cum fac platile cei de la Astra? daca as face asta ar trebui sa lucrez la ASF pt ca asta e treaba lor…sa cerceteze cum functioneaza societatile de asigurari. cert e ca treaba mea nu e.
  Inainte sa scrii prostii si sa blestemi ca o baba la poarta mai gandeste!

  00
 14. Din cate am inteles din ghidul ala de la ASF, polita de la Astra e valabila pana la expirarea ei?

  00
 15. Si avem doi asigurati tipici la Astra&Co. Bogdan si dolc1…repede nu e treaba lor, de-aia suntem unde suntem ca popor, de la d-astia cu ochelari de cal care apreciaza legea numai cand e in favoarea lor, indiferent de considerente SF gen „moralitate/bine comun”.

  Problema o sa fie cand Bogdan si cu dolce1 se vor lovi duios in parcare la mall. Atunci vor face reclamatie la ASF si vor comenta aici cu alt nick. Ba ce minte au unii, te doare capul. Daca or conduce la fel cum gandesc…

  00
  • Dude, nu toata lumea isi permite un RCA de 1000 lei de la Allianz, RCA care practic nu ii ofera nici un beneficiu in plus.

   Faptul ca societatile de asigurare „low cost” practica politici indoielnice este strict problema ASF-ului. Toti oamenii astia si-au indeplinit obligatiile legale in ceea ce priveste RCA-ul si au incercat sa faca economie pe cat posibil – fix cum face toata lumea.

   Oricum, sunt convins ca tu ai ales cea mai scumpa polita de asigurare – gandirea ta fix asta imi sugereaza.

   00
  • Eu sunt cel mai civilizat cetatean roman. La fel de civilizat ca un german sau un suedez. Eu RESPECT institutiile statului si nu ma consider mai destept ca ele (atitudine tipic romaneasca). Eu RESPECT institutia statului numita ASF si atat timp cat institutia asta imi spune ca e ok sa imi cumpar polite RCA de la Astra, eu nu stau sa ii contrazic.

   00
  • Total de acord cu ei. E de cacat cand te loveste unul cu asigurare fantoma, dar nu e problema lui atata timp cat firmele respective sunt autorizate.

   00
  • @raul, am ales o poliță de asigurare venita cu cea CASCO, și nu a fost folosita niciodată.
   Era deja stabilit ca legal e ok,încă,nu asta era discutia. Voi sunteți romanii care vreti televizoare la 10 ron când apar ‘greșeli’ la magazinele online. Apreciati legea când va convine, cu tot felul de justificari,dar sunt absolut convins ca schimbați macazul când sunteți cei păgubiți (tot legal). Daca legea e proasta, dar slăbiciunea e in avantajul meu, e ok.

   Ma rog, soluția e mers la politie direct și fără discuții/amiabila, dacă vinovatul e asigurat la basinile astea, sa isi ia puncte, amenda (si poate sa lase carnetul, dacă e mai nasol). Am învățat pe pielea mea sa intreb în caz de incident unde are RCA-ul, și dacă aud Astra, Carpatica samd, am plecat direct la constatare la politie, după ce ma mai uit și după camere video prin zona. Cu timpul au început sa învețe și alții, și o sa înceapă sa doara când o sa fiți 100% asigurati legal, dar cu amenzi (sau mai rau) la fiecare ciocaneala prin trafic.

   00
  • Prietene, eu am la Asirom. Nu la Astra. Insa chestia e logica. Si era cea mai ieftina. Pe 6 luni, la urmatoarea erau cel putin 100 de lei in plus, iar fata de cea mai scumpa, diferenta era de vreo 1700-1800 de lei. Aia nu cred ca vand RCA decat daca te obliga sa iei si RCA de la ei cand faci CASCO.
   Nu, nu e normal sa ma taxeze pe mine, fiindca am 25 de ani, dar 7 de permis fara incident. Sa le dubleze RCA-ul alora care au facut evenimente, indiferent de varsta.

   00
 16. eu cand am busit pe unu cu Toureg-ul din vina mea, facea ala spume ca aveam asigurare la Euroins. La amiabila imi zice ca el are la Carpatica. Asa ca am facut fiecare pe CASCO (ambii Generali) si oamenii isi recupereaza de la aia. a altfel reactioneaza Euroins si Carpatica cand le cer banii aia de a Generalii si altfel cand le cer 2 Gigei care nu au casco.

  00
 17. „peste 840 de romani au polite RCA la Astra Asigurari”

  00
 18. nenea asta (Calin Rangu) care apare in screen-shot, si care este ceva director pe la ASF, a fost director de IT intr-o banca…cica ar fi fost pus pe liber , si sunt surprins sa vad ce reprofilare, a ajuns expert in asigurari !…poate o cauza e si asta de nu s-a facut schema cu reparatia la societatea la care ai RCA cand esti vinovat…..

  00
 19. In citiva ani vor ramane mai putin de 5-6 societati de asigurari si foarte probabil preturile la rca vor fi mai mari ca acum. SIgura problema e ca salariile nu cresc la noi cu acceasi viteza cum cresc tarifele rca.

  00
 20. Vezi sa nu se adevereasca doar pe jumate.

  00
 21. Planul meu in caz de coliziune cu unul cu asigurare la carpatica/euroins/asta e sa refux constatarea amiabila. Direct la politie: fiecare primeste ce merita.

  00
 22. Si eu am la Astra, inca 10 zile pana expira polita, am avut un incident in care am agatat pe unu si Astra a platit in 2-3 zile 100% din despagubiri, fara probleme, omul era super multumit. Am platit pe polita 300 de Ron pe un an, chiar nu inteleg de ce te iei de cei care am ales Astra? Da-mi te rog 600 de ron diferenta pana la Generali si ma duc maine sa cumpar o polita noua 🙂

  00
 23. Si uite asa vom fi fortati si noi sa ne facem asigurarea in Bulgaria.
  Avem un cadru legislativ de te doare capu`

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.