Eram la Orzar la coadă la niște patiserie. În fața mea, o doamnă 50ish, cu un copil. Vreau aia, aia și aia. Și pentru asta mică un melc. Vine vânzătoarea cu melcul, doamna strâmbă din nas, că e ars, vrea altul. I se aduce altul, plătește si băga chestii în geantă, prilej pentru mine să zic că vreau eu melcul ăla ars.
Coadă la shaorma. În fața mea, două doamne 60ish. Comandă, plătesc, trec la tejgheaua unde se prepara. Le vine rândul. Nu vrem bucățile alea căzute în tavă, vrem să ne tăiați bucăți proaspete, lasă că știm noi, că alea stau acolo cu zilele. În fața lor fusese o persoană căreia i se preparase din bucățile alea. Băiatul a ridicat din umeri, a tăiat bucăți noi, a făcut clientul fericit.
Exigența asta e în contrast când rolurile se schimbă. Când e momentul să fim noi cei care trebuie să facem clienții fericiți sau să nu-i deranjăm pe cei din jur.
Exemple am, dar cel mai bine se vede exigența asta la anunțurile de vânzare la imobiliare. Astea sunt casele în care stau oamenii care doresc servicii ireproșabile. Salarii mari, melc nears, curier român, educație mai bună și așa mai departe.
Cum ziceam, părerea mea e că nu poți cere nimic de la nimeni atâta timp cât tu nu oferi același lucru.
Apartamentul ala sigur nu e la Jilava sau Rahova ?
Acolo s-a filmat The Walking Dead
@Cobra The last of us
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
minim 40% din romani stau asa.
Apartamentul e in Cluj si se inchirieaza cu 1200 EUR pe luna.
@Andrei . De obicei diferenta dintre apartamentele alea si cele ‘amenajate corespunzator’ e de 5-6 k , hai sa zicem 10.000 de dragul discutiei.
In ‘viziunea’ vanzatorilor , o renovare cap coada la un apartament atat valoreaza. De deranjul tau cu renovarea nici nu se pune pune problema sa intre in suma negociata.
In urma cu un an ,am tot cautat un apartament precum cele din poze , am renuntat dupa doua luni.
Pacat ca n-ai pus poza cu teava de gaze si chiuveta langa usa de la intrare! Sa vada lumea unde s-a filmat Saw :))
Pentru moșnegimea trăită sub comunism, posibilitatea asta de a alege este un răsfăț la care n-or să înțeleagă niciodată să renunțe. E ceva ce le sporește încrederea în sine, le hrănește bucuria de a se crede „clientul și stăpânul”.
Răutate mărută, evident, că doar n-or să se deranjeze, la rândul lor, să și OFERE, când e cazul.
Aici gresesti. Poate ca Vali a dat niste exemplu putin exagerate, dar nu este nimic aiurea in a cere un produs calitativ.
Daca mie nu-mi plac produsele de patiserie arse, este normal sa cer altul.
La fel cum daca ma duc la terasa si primesc o bere calda, este normal sa o refuz.
De fapt situatia la noi in tara este invers. Sunt foarte multi oameni care accepta servicii de o calitate indoielnica pentru le este rusine sa comenteze ceva.
toate produsele si serviciile sunt atat calitative cat si cantitative.
Faianța aia de la Cesarom se numește „selenar albastru” și mama încă mai are faianța aia în baie (pusă acum… 38 de ani?).
În WC-ul de serviciu are „selenar maro”.
„selenar maro” – nu pot sa cred! :-)) Este o denumire prea pretentioasa, ca sa fie inventata
Foarte buna „metafora”, de ținut minte.
am vrut profuse romanesti pana am luat de la Cesaron faianta stramba in 2022
Ăla e Sanex. Făceau verde, albastră și roz. Cesarom poate că făcea maro…
Ce vad eu in apartamentul ala:
– centrala deja, deci mai putina birocratie cu racordarea la gaze
– fara parchet de scos/scapat de el
– faianta care se da usor de pe pereti si fiind mica se baga usor in sac fara sa fie nevoie sa o spargi
– gresie/faianta deloc, si mai bine
Sper ca ti ai dat seama ca idea din articol e alta da ?
Centrala trebuie mutata. E ilegal sa o montezi intr-o camera fara aerisire permanenta.
Eu vad o gramada de vecini la usa care te intreaba daca vrei sa darami blocul, dupa ce intru cu dalta in faianta aia.
@hash, si daca aveai alt model de faianta nu era acelasi lucru? Nu faceai la fel de mult zgomot?
Sau mergem pe ideea ca dupa ce ai cumparat apartamentul nu vei mai reamenaja niciodata baia?
Mnah, trebuia sa fi facut un desen :p
@Alex, pai stai asa ca in toate blocurile noi e cam la fel pusa, iti trage o gaura unde are centrala aerisirea si aia e. Nu? Ca eu asa am avut cand stateam in bloc nou.
Asa vad si eu.. money.. 3 harburi ca in imagine facute de la 0.. cin-cin.. euroii lunar.
Centrala aia e montata in dormitor/sufragerie !?
@alexnicolae
Chestia cu aerisirea la centrala permanenta era la modelele vechi, la centralele cu tiraj normal. La modelele actuale, cu tiraj fortat, admisia aerului si evacuarea gazelor arse se face practic prin aceeasi gaura din perete, adica cosul pe care il vezi iesind din casa este de fapt un ansamblu de doua tevi concentrice. Deci, centrala o poti monta oriunde in casa (exclus baie) atat timp cat nu te deranjeaza vizual si zgomotos.
Gaura permanenta este obligatorie in bucatarie, la aragazul pe gaz, dar nu prea-si bate nimeni capul cu asta.
erata …centrale cu tiraj natural
@alexnicolae Camera unde e montata are aerisire. Este acelasi lucru cum ai fi montat-o in bucatarie, unde sunt instalate majoritatea centralelor.
Interdictia era alta, n-ai voie sa o instalezi intr-o camera de zi sau de dormit.
“Îmi doresc aceeași exigență peste tot”
Probabil singura dorinta imposibil de realizat. Pentru exact aceeasi greseala, pe 95% ii taxam, la restul de 5% le gasim scuze sau trecem cu vederea. Csf ncsf
Paiul și bârna.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Cunosc acest tip de oameni care-și doresc mai multă atenție in viață si vor sa fie luați “mai in serios” ptr ca ei sunt xxx si yyy si au si carte…
In Germania, spre deosebire de țările din estul Europei sunt tinerii profesioniști cei care fac probleme. Între timp ii miros de la distanță pe “cei importanți”. In firmuliță facem pariuri pe persoanele cre suna după doua trei zile ca ceva trebuie îmbunătățit. Un coleg a fost chemat de un client (ea si el, tineri profesioniști consultanta de business) ca totuși tabla mesei este prea aspra. Era in pla aspra ca o smirghelisem cu 240 (care-i prea fin), a fost la ei, a pus peste tot folie, a scos mașinilor de smirgheluit, etc, ia dat afara din camera si le-a dat drumul 20 de min. Nu a făcut nimic însă clienți au simțit tabla mesei mult mai bine…
Idioți sunt peste tot.
… e o chestie interesanta, cel putin psihologic.
Oamenii astia despre care povestesti in general sunt cei care n-au cuvant in 99% din lucrurile pe care le fac: „fa o tocana”, „incalzeste niste mancare”, „stai cu copii”, „scoate copii de la scoala”, „fa si mie 2-3 cozonaci si un drob” …iar cand ajung intr-o „pozitie de putere” fata de alti oameni se comporta exact la fel, rabufneste prostia… cred ca fiind clienti e dreptul lor sa faca asa.
E chestia aia cand oamenii mananca aproape orice latura la ei acasa, amesteca fel si fel de mancaruri random, dar ajunsi la restaurant parca nu-i facuta carnea asa bine, parca au folosit margarina in loc de unt in „pireu” bine-nteles ca n-au sa zica nimic in 9 din 10 cazuri, ramane doar o discutie, dar da… cam la asta se rezuma.
E imbatranit urat? E psihologie de balta? E neam prost? …cine stie, dar urati oameni.
*copiii, daca tot suntem exigenti
@Goldy, cand iti faci un „pireu” acasa si te costa 1-2 lei portia, parca accepti si daca nu este facut cu un unt de foarte buna calitate. Dar na, lucrurile se schimba cand te duci la un restaurant unde platesti 10-15 lei pe portie.
asta nu e exigenta, e frica de a lua tzeapa. sa nu fie ei fraierii. cel mai mare pacat in romania e sa fii „fraier”. si bunavointa si bunul simt au doar fraierii. bunica-mea materna are 80 de ani si toata viata ei a avut o preocupare majora: sa nu ia tzeapa si sa dea altora tzepe. daca vedea ca ai luat tzeapa, deveneai neom! Acum a ajuns intr-o secta religioasa. imi cer scuze, am avut nevoie sa ventilez.
eu am mai zis, 90% dintre români fură, într-un fel sau altul. suntem un popor de hoți, ne place să înșelăm și credem că toți ceilalți vor să ne păcălească. în special străinii domne
dacă nu ai nici o combinație, ești prost. cum să fii cinstit? păi nu faci și tu un ciubuc? nu vezi cum te fură ăia? ia și tu măcar un șurub de la scaun și du-l acasă poate îți trebuie vreodată
Cel mai bine se vede asta pe șosea.
cel care dă banul pe serviciu/orice e cel care dictează în mare parte tranzacția, la rândul lor cei cu apartamente nașpa, dacă nu vând, vor trebui să scadă prețul sau să le renoveze.
… e o chestie interesanta, cel putin psihologic.
Oamenii astia despre care povestesti in general sunt cei care n-au cuvant in 99% din lucrurile pe care le fac: „fa o tocana”, „incalzeste niste mancare”, „stai cu copii”, „scoate copii de la scoala”, „fa si mie 2-3 cozonaci si un drob” …iar cand ajung intr-o „pozitie de putere” fata de alti oameni se comporta exact la fel, rabufneste prostia… cred ca fiind clienti e dreptul lor sa faca asa.
E chestia aia cand oamenii mananca aproape orice latura la ei acasa, amesteca fel si fel de mancaruri random, dar ajunsi la restaurant parca nu-i facuta carnea asa bine, parca au folosit margarina in loc de unt in „pireu” bine-nteles ca n-au sa zica nimic in 9 din 10 cazuri, ramane doar o discutie, dar da… cam la asta se rezuma.
E imbatranit urat? E psihologie de balta? E neam prost? …cine stie, dar urati oameni.
PS: Radeam zilele trecute ca se plangea lumea ca s-a pierdut ceva colet la posta, posta aia unde cu 15-20 lei poti trimite 10 kg din Oradea in Constanta… le ziceam ca nu li se pare nimic gresit cand platesc 20 de lei pentru un colet… si se plangeau ca e chiar scump.
La japonezi cică există un zeu al toaletelor. Cu cât ai toaleta mai curată cu atât vei fi mai prosper în viață. Deci așa se explică sărăcia din apartamentele acelea.
nu există baia aia în realitate, e doar platou de filmare pentru Mungiu.
Un review negativ pe care am citit pe booking pe pagina hotelului Holiday Inn Express (mai buget nu se poate), ca nu era room service. Coa… platesti 50 de euro pe noapte dar vrei servicii de 1000 / noapte.
pai a luat tot da’ a lasat Rembrandtul pe perete?
Cei mai norocosi dintre noi au fiecare cate un „Rembrandt” dintr-ala. Atarnand acolo, ma face sa ma gandesc ca pentru proprietar aia a fost mutarea finala.
Peste 50 de ani unde o sa vezi memory stick agatat pe perete.. ?
@2Du, poate a vrut sa uite omu’…
Inteleg logica: sigur, nu fi carnat cu altii, dar cand e vorba de tine, e ok si „merge si-asa”, fair point. Dar femeia aia a vrut un melc mai nears, ca asa i-o fi placand. Celelalte, la fast food, vor carnea mai proaspata sau cine naiba stie ce cred si vor. Intrebarea mea: e gresit? Si daca da, de ce? Pana la urma, toti, oricat de multi sau putini bani am avea, vrem ca pentru leul nostru sa obtinem cat mai multa satisfactie, deci daca aia vor carnea proaspat taiata, daca vor melcul mai nears sau orice altceva, de ce e o problema? Iar cand vine vorba de oameni in varsta, vin din traume traite in viata, de cate ori nu s-au dus sa ia rosii, in randul din fata erau alea frumoase si in spate, de unde au fost serviti, erau alea stricate? Hai sa nu ne purtam ca si cand se ofera servicii de calitate ireprosabila si au venit doi oameni de cacat sa faca pe fandositii. Am patit acum vreo 2 saptamani asta: vai avem acest struguri deosebit de buni, dar va rog gustati, ce e drept aratau superb, dar era seara, lumina cam proasta, ce se vedea arata superb. Am ajuns acasa si jumatate era in stare avansata de degradare. Era bine pentru banii mei daca luam la rand fiecare ciorchine si le dadeam inapoi pe alea naspa? Era. Se vedea urat din exterior si ar fi zis unu: ia uite ce fandosit? Posibil.
Da, e posibil ca Vali sa nu faca piata.. ci altcineva pentru el.
Ma intreb daca „i-a tras si lui teapa” vreun vanzator de struguri/portocale/mere/pepeni/rosii/castraveti/cirese/salata/piersici/ridichi, niste prezentari de tactici de vanzare de marfa proasta (incepand de la aia cu facutul piramidei de fructe frumoase la exterior si tie-ti pune din lada din spate).
Tin minte si acum pe tanti aia din piata de la Star, cantarise prea repede portocalele, si cand am rugat-o sa le mai cantareasca o data, a inceput sa ma-njure. Motivul era evident.
Sau de tanti aia de pe Vlad Tepes de la patiserie, era ora 8 seara si s-a bucurat la 10 lei rest dat mai putin unui om obosit dupa o zi de munca.
Sau la vanzatoarea de la Ilie Birt care i-a dat copilului de-l trimisesem la cumparaturi, un pachet de unt expirat, si nu i-a dat nici bon (oare de ce).
Deci da, unii sufla si-n iaurt, e mai sanatos asa.
aia sunt agricultorii romani. aia de se discuta ieri de ei. aia care protestau ca ipotriva marfii din ucrina si carora le plangeau toti de mila pe aici.
Tabloul ala face toti banii, Escobar de Romania.
Cui nu-i place Romanika, vorba lui Dalai Lama; sa-mi suga limba
Injuraturile releva lipsa de argumente
@hush puppy suspectez ca tu esti nevasta lui Vali
Cum s-a mai intamplat si in trecut, vali vine cu niste exemple pt o idee „esti vai mortii tai la munca, iti faci treaba in sila, dar cand esti client esti nemultumit de serviciile/produsele oferite” si unii prin comentarii fie se duc in extreme cum i-au furat vanzatorii la taraba, fie de prea mult timp liber se apuca sa argumenteze contra.
Stiti foarte bine specimenele la care se refera.
Eu:”de ce iti faci treaba in sila?”
Specimenele: „pai salariul e mic, patronul e nenorocit etc.”
Eu:”deci esti in aceeasi situatie ca oamenii pe care ii freci la melodie inutil cand esti client, de ce esti m**st?!”
Asta-i tot smecherezul, fiecare zice ce-i trazneste prin cap. E un loc de opinii, idei si imaginatie. Cand n-o sa mai fie asa, mi-am luat lopatica si-am plecat.
Am citit de curand amintirile de calatorie a unui britanic in Ro, prin anii ’30 (Sacheverell Sitwell, asa il chema, nu e la misto), si se mira cat de curate sunt toate casele in care a intrat, indiferent de nivelul de bogatie. Cred ca asta e cea mai mare pierdere a romanilor din ultima suta de ani!
*ale unui
In tabloul din prima poza am recunoscut pe Santos Traficante si Gina Lolofrigida
Brasov, orașul plin de tepe la restaurante. Cea mai proasta mâncare pe metru pătrat o găsești în Brașov.
la turiști!