Donează o șansă la viață pacienților cu boli de sânge

În România, 3 persoane din 100.000 sunt diagnosticate anual cu forme de cancer de sânge, iar singura soluție o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice (cele responsabile cu producerea de miliarde de celule noi care ne protejează).

Din păcate, mai puțin de 30% din pacienți au un donator compatibil în familie, așa că aproape 70% trebuie să apeleze la surse externe. Listele de așteptare sunt lungi și deseori trebuie să se apeleze la donatori din alte țări. În momentul în care scriu articolul, sunt 47 de oameni în standby pentru a găsi donator.

În 2013, a fost creat Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, care a adunat peste 100.000 de donatori voluntari și e afiliat la registre internaționale. Până azi, peste 500 de pacienți au primit celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți, dintre care doar 25 de la donatori români.

Dacă vrem ca oamenilor care suferă de leucemii, limfoame, mieloame, anemie aplastică și anemii hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburări metabolice moștenite să își găsească mai ușor ajutorul, putem contribui și noi prin a ne înregistra.

Orice om sănătos, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, o poate face de acasă prin campania de înscriere online „Donează o șansă la viață.” Înscrierea nu este echivalentă cu donarea, pur și simplu intri într-o bază de date și poți fi chemat să donezi când situația o cere.

Detalii de înscriere, povești cu donatori și pacienți pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe social media.

(articol sponsorizat)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

  1. Am fost cu cineva la un cabinet de hematologie în spitalul Fundeni. Oameni bolnavi trebuie să aștepte în picioare pe holuri, personal subdimensionat, toalete aproape inutilizabile, o bătaie de joc.
    Și parcă zici că nimeni nu vede.

  2. Sunt inregistrat ca donator de prin 2019.
    Mi se pare important sa fie informati oamenii si despre afereza (procedura in sine) https://registru-celule-stem.ro/intrebari-frecvente/afereza/ si efectele adverse posibile. Da, este ca o donare de sange, doar ca… nu este tocmai ca o donare de sange.

    • Procedura de citafereza este in general cu riscuri destul de mici. Afereza este tehnica de baza prin care se separa diverse elemente ale sangelui prin ”filtre speciale” (proceduri de separare), iar aceasta este folosita in mai multe situatii clinice pt diverse patologii. Diferenta dintre donare si citafereza o reprezinta ca sangele tau trece printr-un aparat unde este anticoagulat cu citrat si ulterior se extrage numai fractia de celule care este de interes, iar restul iti este returnat dupa ce este antagonizat partial efectul citratului cu calciu. Este procedura similara celor care doneaza masa trombocitara, insa este facuta cu aparate mult mai performante care antagonizeaza mai bine si citratul, deci riscul de hipocalcemie este si mai mic, acesta fiind una dintre cele mai nasoale chestii pe care o poti pati.

      https://www.youtube.com/watch?v=FyriQibRhLA&ab_channel=hemaquebec1998

    • „Se montează un cateter pe vena femurală (pe picior), cu ajutorul căruia veţi fi cuplat/ă la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sângele filtrat revine în organism pe cale intravenoasă. Procedura de afereză nu este dureroasă, nu necesită anestezie şi durează în medie 3-5 ore”

      Mda, nu e asa simplu.

    • recomandarea e sa se faca din brate. Daca sunt probleme cum ar fi presiunea scauze da, atunci se ajunge la artera femurala.

  3. Mie mi se pare trist ca asa aflu si eu ca sunt oficial batran, cand nu mai apar in intervalul de varsta acceptat la donare.

    • Care e limita ?

    • Persoanele cu vârsta între 18 şi 45 de ani şi cu o stare de sănătate generală bună se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Cei înscrişi în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani.

  4. Am fost si eu la donat plasma in urma cu cativa ani moment in care m-am inscris si in registru. Donatul de plasma e oarecum similar donarii de sange, dureaza ceva mai mult dar poate fi facut mai des.

  5. Ma bucur sa vad articolul asta pe blog, insa, este interesant ca populatia tinta 18-45 ani nu este contactata direct prin medicii de familie de exemplu. Faptul ca au ajuns sa sponsorizeze un articol pe cel mai citit blog di Ro arata cat de bine merg lucrurile in sanatate… Degeaba vrea Fundeniul, Iasi si Timisoara sa faca transplant daca nu sunt donatori… P.S Vali a salvat poate vreo 2-3 oameni pe an cu articolul asta!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.