Domeniile .ro se apropie de data de expirare

În următoarele 30 zile vor începe să expire o tranșă mare de domenii. Multe au fost înregistrate înainte de 2010 și n-au fost folosite niciodată cu adevărat, proprietarii lor le-au luat cu gândul că poate vor face ceva cu ele sau poate vor valora ceva la un moment dat.

Și adevărul este că nu valorează nimic. Niciodată n-au valorat nimic. N-ai câte magazine de X să faci, unde X e orice, de la monitoare la airsoft la jucării la tricouri funky la șampon de păr. N-ai cum să dezvolți toate ideile pe care le-ai avut la un moment dat (de aia o să las zoso.ro și legendeurbane.ro să expire).

Și tot așa.

Ah, da, dacă ați pus ochiul pe un domeniu bun, aveți mare grijă cu ce serviciu verificați când expiră. ROTLD nu sunt tocmai îngerași la faze din astea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Pai chiar daca verifici cand expira prin altcineva, nu tot la rotld se „face” intrebarea?

    00
  2. Cu ce serviciu se mai poate verifica?

    00
  3. copildulceșinaiv.ro e luat?

    00
  4. Mie îmi plăceau oamenii ăia care luau 40 de domenii legate de zona în care activau, să fie, poate ajută la SEO, poate încurcă concurenţa.

    00
  5. eu am de gând să las domeniul class-action.ro să expire în noiembrie… dacă vreuna din organizațiile de protecție a consumatorilor îl vrea, (îl dau gratis, doar să știu că ajunge pe mâini bune) atunci să trimită mail cu justificarea pe adresa de webmaster acolo.

    în prezent site-ul web nu este folosit decât ca redirect către site-ul UE și are serviciu de G Suite legacy free, în principal pentru mailuri diverse.

    Domeniul expiră în noiembrie… dacă nu îl vrea cineva serios până în septembrie cel târziu vă rog să consideraţi anunţul ăsta expirat fiindcă o să dezactivez G Suite pentru domeniu, astfel ca atunci când expiră domeniul să nu mai poată fi posibilă nici restaurarea conturilor.

    00
  6. Pe 28 noiembrie expiră și yoso.ro

    00
  7. Cum faci dacă după ce încerci să faci reînoirea pe rotld.ro îți apare că „Domeniul poate fi reînnoit doar prin registraru XYZ”, care nu mai există de ceva ani ?

    00
  8. Domeniile se pot inregistra imediat cum expira sau dupa perioada de carantina de 90 de zile? Multumesc.

    00
  9. Eu înțeleg că din iunie nici nu mai poți avea domeniile înregistrate direct la Rotld și trebuie transferate la un „partener”.
    Recomandări de parteneri?:)
    Că eu unul am domenii luate și direct de la ei, și host-age, claus, hostingspace…

    00
    • Sursa ?

      Am inregistrat direct la ROTLD acum multi ani, am bagat o prelungire de 5 ani acum cateva luni tot la ei, cativa euro in plus pentru 0 intermediari

      00
  10. „…aveți mare grijă cu ce serviciu verificați când expiră. ROTLD nu sunt tocmai îngerași la faze din astea.”

    Adica?

    00
    • azi verifici, mâine e inregistrat de un neamț de bine.

    • @zoso Aici gresesti cu acea afirmatie, chiar te pune intr-o lumina proasta, adica daca taceai filosof ramaneai. ROTLD este registry pentru domeniile .ro, asta inseamna ca toate interogarile de WHOIS trec pe la ei. Absolut toti reselleri ROTLD fie ei romani sau straini fac o interogare de whois pe portul 43 (whois.rotld.ro:43). Deci ei vad oricum ce interogari faci fie ca le faci la ei pe site fie ca le faci la altii. Tu vorbesti aici despre „front running”, adica Rotld va inregistra domeniul pentru o „cunostinta” pentru ca a vazut interes din partea altora. Poate fac asta, poate nu o fac, dar cum spuneam ei oricum pot extrage o statistica legata de interesul pentru anumite domenii din propria lor baza de date, cu un simplu SELECT pot vedea in acelasi timp ce domenii expira si pentru care dintre ele se manifesta interes prin interogarile whois. Tu ii banuiesti de inteligenta, ca ar monitoriza ei siteul rotld.ro ceea ce eu nu cred ca o fac.

      00
    • Rotld-ul ca firma (institutie?) nu cred ca inregistreaza ei domeniile pentru care exista interogari de data expirarii. Ei nu, insa vreun angajat cu acces la bazele de date ar putea foarte simplu sa isi instiinteze niste prieteni ca e bataie acolo si ca pentru un Cico s-ar putea ocupa el sa le procure respectivele domenii la fix 90 de zile + 1 secunda dupa expirare.
      Iar faza cu „neamtul”… ma lasa memoria, imbatranesc, citisem cred ca tot aici la Vali despre o smecherie de genul celei prezentate de mine mai sus.

      00
    • „Iar cu ROTLD faza e cam așa: un neamț deține cele mai bune domenii din România. Neamțul nu are alte afaceri în domeniul internetului și locuiește în Germania. Nu face afaceri pe internet în Germania, Austria, Ungaria sau oricare altă țară. Doar în România, unde a “cumpărat” cele mai bune domenii .ro. Vrei unul din domeniile astea? Nici o problemă, neamțul vorbește și românește, bani să ai. De aia nu vor să treacă domeniile .ro la plata anuală, ar pierde niște bani buni.”

      De aici: https://zoso.ro/cristian-haja-rotld/ Insa poate ne zice autorul acestui blog mai multe :) Mai ales acum, ca incepe bataia pestelui pe cele care expira…

      00
    • faza e știută de tot onlineul. cele mai bune domenii din .ro sunt luate de un neamț care nu există pe internet, și care le vinde cui dă banul. când vor incepe să expire, va mai păstra din ele, dar cele mai multe le va pierde.

    • Eu stiam ca evreii fac faza asta. Oricum, daca tu ai afacere si ai trademark inregistrat, poti ca castigi in instanta domeniul fara sa marci banul.

      00
  11. E adevarat ca incep sa expire din 01.06, insa dupa aceasta data mai sunt 90 de zile in care nu il poti cumpara…Domeniul este tot al „vechiului” proprietar, insa nu mai poate fi folosit daca nu se plateste.
    Asadar, data reala de la care chiar poti cumpara domeniile urmarite este 1 Septembrie…
    PS: Sa vezi imbulzeala in noaptea aia…rotld down…

    00
  12. rotld astia sunt niste inteleniti in anii 90 (existau atunci?).
    Acum cativa ani am vazut pe whois cum doua domenii care ma interesau erau inregistrate de o firma care nu le folosea. Primul pas a fost sa dau mail la datele de contact afisate de rotld. Mail respins. Caut numele firmei si aflu ca e desfiintata de vreun anisor.
    Inarmat cu aceste informatii ma adresez rotld-ului, sa vad cum fac sa „ridicam” proprietatea firmei (care nu exista) de pe respectivele domenii. Le dau link spre… nu mai stiu, portalul instantelor, monitor oficial, ceva de unde rezulta cu subiect si predicat ca firma e kaput.
    Raspuns? „Pai stai domnu’ ca nu se poate asa, trebuie sa ne trimiteti niste hartii de la registrul comertului – un certificat constatator cred -, o justificare ca de ce va intereseaza domeniul ala, verificam noi si primiti raspuns in termenul legal de 30 de zile”. Bai dobitoaca, firma nu mai e, poti verifica in 15 locuri ca doar esti entitate a statului, dai un mail la vasilica de la finante sau onrc si-ti confirma. Nu, trimite tu fraiere PRIN POSTA documentele cum le cerem noi, noi facem sex cu ele timp de o luna si dupa aia iti spunem rezultatu’. Motherfucker!

    00
    • Apropo, ca tot spunea Vali de nemti, firma de care zic eu era din Cluj, dar adresa de mail era cu .de in coada. Surfnet sau ceva. O fi vreo mafie nemteasca?

      00
  13. Sunt curios ce faci tu pe seopedia, parca nu era pentru tine forumul…

    00
  14. Aveam 5 domenii in lista pe cale sa expire si asteptam sa bata miezu noptii si sa inceapa ziua de 1 septembrie, ca sa incerc sa le rezerv. Acum la ora 21:30 am zis ia sa vad, nu cumva dau astia drumul mai devreme – ce sa vezi, sunt deja date :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.