Al doilea dosar penal…sau de ce România e plină de fațade ruinate

Primul e ăsta, dar se ocupă Horia de la Webfactor să șteargă pe jos cu stupidul.

Așa.

Anul trecut mi-am cumpărat casă, anul ăsta am zis să refac fațada căzută și distrusă. Am căutat pe lista imobilelor istorice dacă e prezent, am întrebat vecinii care au făcut lucrări similare, am întrebat oameni la firma de construcții. Toți mi-au spus același lucru: pentru ce vreau eu să fac nu e nevoie de autorizații suplimentare, că legea permite acest gen de lucrări. Casa nu are o arhitectură deosebită,  nu are elemente decorative speciale, sau chestii de genul ăsta.

Bun.

Vineri, când eram plecat, apar doi inspectori de la Comisia de Cultură și un inspector de la Poliție, constată că legea este încălcată, opresc lucrările și întocmesc un proces verbal care spune că, deși casa nu este istorică, zona este istorică, deci legea este încălcată (am distrus bagheta decorativă, o veți vedea mai jos) și am nevoie de aviz de la Comisia de Cultură.

Luni mă duc la Poliție, dau o declarație că nu știam că am nevoie de aviz de la Comisia de Cultură și că sunt propriul meu martor ateu. Declarația va fi atașată la dosarul penal care este în lucru, pentru că a renova fără avizul ăla e faptă penală.

Și aici începe partea amuzantă.

Mă duc la Primărie și depun o cerere pentru eliberare a unui aviz de urbanism, cu care trebuie să merg la Comisia de Cultură și ei îmi dau un aviz cu care trebuie să merg la Primărie pentru a obține autorizație de construire.

Simplu până aici. Un infractor. De aici lucrurile se complică.

  1. Avizul de urbanism durează minim 30 de zile, dar sunt aglomerați, deci de la 45 de zile încolo am șansa să o primesc.
  2. Comisia de Cultură nu mai are șef și nu se mai întrunește regulat.
  3. Ca să obțin aviz de la Comisia de Cultură trebuuie să fac un proiect și să lucrez cu materiale aprobate. Ce înseamnă materiale aprobate, veți întreba. Păi, polistirenul nu e bun, asta e clar de la început. Prin vest se lucrează cu vată bazaltică, dar Comisia nu aprobă decât proiecte care sunt făcute cu var. Știu, în 2016, var.
  4. Da, casa trebuie să respire și cam atât. Plus, arhitectul Comisiei mi-a explicat că, la o casă cu pereții atât de groși nu sunt probleme de căldură. Da, am pereții de 1 metru grosime (cei exteriori), dar ei sunt reci 6-8 luni pe an. Și nu reci un pic așa, la mișto, reci sloi. Și încălzirea pe iarnă costă minim 500 lei pe lună.
  5. Am întrebat cum de s-au construit atât de multe case în zonă care nu respectă specificul zonei și cum de sunt atât de multe case placate cu polistiren. N-au un răspuns. Am întrebat de ce avem 4-5 rezidențiale în zonă și nu au avut un răspuns. Comisia vrea casele istorice păstrate așa cum sunt, dar avizul lor se obține dacă întâi dărâmi casa și apoi îi chemi pe ei, că uite, s-a dărâmat și vreau să pun aici un rezidențial, nu și dacă ești un bou și vrei să o păstrezi și repari.
  6. Cu avizul de la Comisia de Cultură mă întorc la Primărie și acolo obțin autorizația de construcție, care se dă foarte greu, pentru că zona este istorică. Ca să citez din fata de la ghișeul unde am depus azi cererea pentru avizul de urbanism “nu cred că reușiți anul ăsta”.

OK, până aici e vina mea, că sunt bou. N-am știu de zona istorică, asta e, dosar penal, de la 3 luni la 3 ani de bulău sau amendă. Sper să am net în închisoare, dacă nu, țin blogul la răcoare o vreme. Faza cu actele la fel, deranjantă, dar moderat. Sigur, până auzi că nu se mai întrunește comisia vieții și nu poți abține avizul ei.

Hai să vă arăt poze cu casa:

casa-1

Bagheta distrusă este cea care a fost albă sau roșie, nu se știe exact, din josul pozei. Sus se vede o bucată de tencuială picată într-o noapte, bine că n-a fost nimeni pe acolo să îi cadă în cap.

casa-2

Culoarea: în stânga maro, dedesubt roșu închis, la suprafața galben aprins. Nici una nu e culoarea actuală a casei.

casa-3

Altă parte a casei: se vede un roz închis, un gri, un verde și o alta nuanță de galben. Din nou, nici una nu e nuanța actuală a casei. Am întrebat cum păstrez specificul zonei cu o casă în 3 nuanțe de galben și alte 2-3 culori.


Am dat azi o tură cu bicla pe stradă. 1/4 din casele de pe strada mea au polistiren și sunt vopsite în culori țipătoare, cu distrugerea elementelor decorative și 2/4 din case sunt în diverse stadii de ruină. Mi se explică acum de ce oameni care au bani nu își renovează fațadele: e prea mult să dai și bani, să obții și avize și să fii și tratat ca un infractor.


Soluția pe care am auzit-o de la toți celor cărora le-am povestit este aceiași: nu contează, ești 1 din 10.000 care a fost prins, fă cum vrei, plătește amenda și nu te mai complica cu acte sau cu avize. Amenda e între 1 și 3.000€, lucrarea costă ~7.000€. Nu mai pun elementele decorative, angajez niște oameni la negru, reduc costurile lucrării ca să includă și amenda și aia e.

Sau o vând. Am găsit niște băieți care abia așteaptă să bage buldozerul în ea și să toarne un rezidențial în loc. Ei pot obține avize și autorizații mai repede.


Săptămâna asta mi-am pierdut inocența și umanitatea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

109 comentarii

  1. Din pacate concluzia e sumarizata in propozitia in care zici ca esti asa si pe dincolo, n-ai stiut ca e zona istorica, si in penultimul paragraf.

    Asta e, nu exista masina timpului. Data viitoare te informezi mai bine in avans, cu cerere la primarie, nu din gura cuiva.
    Si poate si unii cititori au sa faca acelasi lucru.

    • sunt bou, nu există dubiu aici.

    • Bine ca ai intrebat vecinii si firma de constructii despre arhitectura casei si daca ai nevoie de autorizatie. Oricum, sigur nu era de intrebat un arhitect. Acum ma duc sa intreb la brutarie ce sa fac cu durerea de masea pe care o am de o saptamana.

    • dacă brutarul a fost la dentist curând, poate e o sursă bună de știut ce te așteaptă.

    • Poate, da. Dar oare si cand montarea unei lucrari a carei culoare nu se potriveste cu cea a dintilor naturali e rost de dosar penal? :)

    • Io zic ca trebuia sa-ti pese mai putin de Basescu, Antene si alte jeguri. Cred ca de acolo ti se trage.

  2. Las-o să cadă, vinzi terenul unor dezvoltatori și bei un cocktail la Miami! Nu îți pune mintea cu statul român, că stai la cozi până faci artrită și rămâi și fără bani în buzunare.

  3. Vali, astept pentru un PUD de 6 luni la sector 1. Am stat 3 luni pentru urbanism. Relax, poate fi considerabil mai rau.

    • Imi pare rau sa ti spun dar astept de un an si jumatate pentru PUDla sector 1. Expira si nu stiu ce autorizatii. Intra in comisie, mai vor o hartie pentru ca…… asa vor ei. Se intoarce in primarie, tanti mai se trezeste ca vrea si ea ceva necerut in aproape doi ani. Comisia „nu stim cand se intalneste” au fost alegeri, totul mort de 3-4 luni. Nici arhitect super nu am si nici spaga nu am dat deci……. astept

    • Si eu tot acolo si tot de 4 luni bat apa pe loc. Am patit-o inclusiv cu asta ca a expirat certificatul de urbanism (care era valabil la depunere) in conditiile in care eu incerc sa scot un Plan de Urbanism de Detaliu (PUD).
      Doar, doar se intruneste comisia (acum in August).

    • Eu am primit avizul comisiei, conditionat de depunerea unui rahat suplimentar. Am depus rahatul suplimentar, cica trebuie sa mai intre odata in comisie, ca s-a schimbat arhitectul sef. Super. Evident, eu ma adresez institutiei arhitectului sef, nu lui Gigel, but who gives a fuck.

      Ma gandesc serios la plangeri penale pentru abuz in servici.

    • @Jordan pai fix asa a fost si la mine. Am trecut prin comisie de cateva ori dar nu s-a dat avizul si se sta dupa arhitectul sef (care intre timp s-a schimbat).
      Aceeasi situatie ca si in alte comentarii – cu copil mic, stau in chirie asteptand niste hartii. Si nu e clar cand o sa vina…
      De gluma cu raspuns in 30 de zile ce sa mai zic…

      Legea e pentru catei – ai dosar penal ca refaci o fatada in timp ce piete demolate pe cod rosu de iarna, sute de copaci taiati fara autorizatie, betonare abuziva (cu incalcarea legii si fara nici un aviz de urbanism sau asa ceva) merge…

  4. Repar-o cat mai repede indiferent de riscuri, in poza 2 coscoveala seamana clar cu o putza si daca o lasi asa o sa te caute Bote’.

  5. Pentru orice lucrare iti trebuie aviz de construire. Cu oamenii la negru sa o lasi mai moale, deoarece poate sa vina ITM-ul in control si sa-ti dea cateva zeci de mii de lei amenda sau chiar dosar penal.

    • Serios? Chiar pentru orice lucrare iti trebuie „aviz” de construire? De unde se ia acest „aviz” de construire?

    • Pardon, „autorizatie”.

    • Ironia se indrepta spre ORICE LUCRARE. nu este necesara acea autorizatie chiar pentru orice lucrare. Daca nu locuia in zona protejata istorica, lucrarile de reabilitare/reparatie ale fatadei nu necesitau autorizatie.

    • @Kulcsy: Nu stiu din ce oras esti, dar in Oradea iti trebuie autorizatie pentru reabilitare fatada, indiferent daca imobilul este sau nu in zona istorica.

  6. Shit.. good luck with ” the man ” ..

  7. Ieri ziceai ca Uber sunt de porc ca nu respecta legea, azi ne zici ca angajezi oameni la negru…pana la urma cum e bine?

  8. De ce te-ai apucat sa renovezi fatada stradala fara autorizatie de constructie ? Au trecut pe acolo gardieni publici si au vazut schela si alte cele banui. Au notat adresa si apoi au trimis cavaleria. Nu va mai apucati de renovat/construit la vedere fara autorizatie ca de abia apuca sa va arda…

    • am autorizație, dar nu e bună. :)

    • NOU
      #25

      daca nu luai autorizatie nu se uita nimeni dupa tine. am intrebat la primarie o data de reclama stradala pe stalp – raspunsul a fost ca nu stie nimeni ce acte trebe, daca nu vreau sa merg la firma intermediar care are monopol in zona..

    • Cum nu e buna ? Ai depus cerere de autorizatie pt fatada. Acolo scrie zona/mama/tata/tot ce faci. Ti s-a autorizat lucrarea de catre primarie. Cine ti-a autorizat lucrarea e raspunzator din acel moment in mod normal. Tu ar trebui sa fii acoperit de autorizatie.

    • @ciocanul

      Arată-mi tu un singur act eliberat de vreo instituţie românească prin care se asumă vreo responsabilitate/răspundere.
      Măcar una.

      Chiar şi dacă primeşti după inspecţie că eşti 100% ok, dacă vin următorii şi constată că nu eşti ok, nu cei din inspecţia precedentă sunt de vină, ci tot tu eşti de vină că nu e ok. Ce au dat în scris cei dinainte nu are absolut nici o valoare, tot contribuabilul e de vină.

      Bine, poţi să-i dai în judecată şi alea alea.

      Cam aşa şi cu autorizaţia asta, ai dreptate, cineva din primărie trebuia să-i zică că zona este istorică, şi că nu-i poate da autorizaţia până nu face rost de aviz de la boşii de la cultură.

      Dar…cum ziceam mai sus, poţi să-i dai în judecată şi alea alea…

  9. e foarte nasoala situatia la compartimentele de urbanism (am 2 ani in domeniu). mie mi se pare ca cineva a vrut sa-ti faca rau. da, nu ai respectat, nu ai stiut, dar nu inteleg cum de s-a ajuns direct la dosar penal, in conditiile in care exista amenda. eu nu mai sunt la curent cu legislatia, dar n-am intalnit situatii asa zeloase. nu renunta si continua sa le arunci propriile mizerii institutiilor.

  10. Primul e civil și al doilea se poate închide prin scoatere de sub urmărirea penală cu amendă administrativă. Ia un avocat bun, pregătește bine declarațiile si dacă ai noroc de un procuror decent în 6 luni se rezolvă.
    Pe aia de la cultură i-a trimis cineva la pont, se pare că cineva te iubește atât de tare încât e toată ziua cu ochii pe tine.

  11. Casa nu trebuie „sa respire”, trebuie aerisita.

  12. Imi pare sincer rau dar nu ai descoperit acum apa calda. Stiai de mult ca statul e idiot. Sper sa te alegi cu un NUP cat mai rapid.

  13. Vali
    1. Am stat 3 luni pentru un certificat de urbanism la sectorul 3. Negoitza personal mi-a zis sa fiu multumit ca poate dura pana la 6 luni. Legislatia si tichetul de ordine de la primarie spun: 30 zile maxim!
    2. Mi se cere prin urbanism sa iau aviz de la comisia de circulatie ca sa vada ei daca am destule locuri de parcare. Vreau sa fac un P+1, din curte ies direct in drum de servitute privat.
    Aceasta comisie se intruneste cand si cand. Dureaza cam 4 luni comisia. Si cu 3 urbanismul si cu MINIM 3 autorizatia si cu 2 luni restul de avize -> 1 an ca sa obtin o autorizatie pentru un cacat de casa. De ce? Ca sa am cui sa platesc TVA pe materiale si utilitati, impozit pe casa, asigurare pe casa etc. Pai cum plm sa nu te apuci sa construiesti fara autoriz? Astept un copil si stau in chirie.
    N ai scapare la cacaturile istorice, din pacate.
    Cele bune!

  14. Unba-Fucking-lievable. Deci nu am cuvinte…

  15. Stai un pic ca nu pricep. Nu aici am citit tot felul de peroratii impotriva celor care nu-si repara fatada caselor si ca ce mare lucru sa dai cu o bidinea si eventual un cancioc de tencuiala?! Si erau comentatori care explicau ca daca vrei s-o faci legal orice fel de lucrare implica tot felul de aprobari si comitete si comitii si dureaza juma’ de viata, iar pt casele istorice din centru care te iritau pe tine situatia era si mai groasa, dar o tineai ca gaia matul ca daca nu-si permit sa stea in centru, sa se mute! Daca ma insel, imi pun cenusa-n cap.

    • dacă sunt case istorice, da, am citit, știam că ai nevoie de autorizații și permise de la toată lumea. dar, repet: casa nu e monument istoric și nu are elemente de decor deosebite, care dau valoare culturală sau istorică imobilului.

    • Am inteles asta. Dar dupa cate se pare sunt necesare avizele si avizute, comisii, comitete si comitii pt orice fel de casa. Si asta incercau unii sa explice. Iar pt alea istorice toata nebunia se dubleaza/tripleaza/etc.
      Nu ma intelege gresit, nu mi se pare normal ce se intampla, nu ma bucur de rau tau (in niciun caz, pt nimic in lume), dar ca uneori esti prea intransigent acolo unde nu e cazul.

    • ok. din ce am vorbit cu unii și cu alții, respectiv vecini care au făcut ce fac eu, pentru „renovat fațadă” nu ai nevoie de autorizație dacă nu schimbi culorile. ce mi-au spus îți spun și eu.

    • Vali, no offence. Dar si ala cu numerele care asigureaza toate masinile stia tot de la cineva. Si el a intrebat pe cineva si i-a spus.
      Ce vrea lumea sa zica e ca uneori simplifici prea mult cand e vorba sa arati ca unii gresesc (si da, ei gresesc) dar in cazul asta esti subiectiv.
      Legal nu esti acoperit si ai mers prea mult pe ce cred unii.

      Na, e normal sa fii subiectiv, ca ti se intampla tie. Valabil pentru toata lumea insa.

  16. Inca una buna: majoritatea blocurilor din Brasov se izoleaza fara nici o autorizatie. Evident, cum poate fiecare: cu apartamente care nu isi permit, cu ce culoare vor locatarii, cu ce materiale si cu ce solutie tehnica „vrea” muschii lor. Who the fuck cares?

    • ca blogger și observator, ăla e un subiect.
      ca proprietar de casă, imi pasă prea puțin ce face ăla cu blocul. nu e ceva gen capra vecinului.

    • @Vali: Asta pana cand pica izolarea aia termica pe tine sau ceva al tau (masina, familie). Acum 2 ani in Bucuresti pe Mihai Bravu a picat una de sus pana jos. Munciporii nu au folosit nicio brida de prindere (rozetele alea care se pun peste polistiren).Polistirenul pare usor dar la cativa zeci de mp plus tencuiala decorativa, picat de la cateva etaje, e periculos.

  17. Dacă n-ai vrut la porumb… Acum serios, care ar fi șansele să nu se închidă cu NUP?

  18. Sell it…

  19. Si avansul de la firma de constructii ti-l recuperezi sau astepti avizele cand or veni si alea pentru ca se pare ca ai de asteptat nu gluma ?

  20. Vali, link-ul de la primul dosar conduce catre un litigiu aflat pe rolul Sectiei civile a Tribunalului Bucuresti…deci e un dosar civil, nu penal.
    Din povestea ta nu rezulta foarte clar nici daca in cel de-al doilea caz s-a constituit deja un dosar penal sau daca doar ti s-a adus la cunostinta ca fapta poate fi incadrata ca infractiune.
    „Doua dosare penale” suna bine intr-un titlu de blog, dar iti doresc sa fie mai degraba doar niste situatii care sa se rezolve in afara zonei penale.

    • Nu ma, el se refera ca sunt dosare penale in sensul ala in care zici si de curve ca sunt penale. Adica de 2 lei…penibile.

      Multi idioti care o dau inainte ca pentru izolarea unui bloc nu iti trebuie autorizatie. Internetul o sa devina 99% prostii scrise de prosti si 1% bine ascunsa informatie utila.

  21. Deci pînă la urmă ești în situația de după ne-belitul ochilor… Sau te-au ajuns blestemele graselor fashioniste.

  22. fraier, in loc sa faci crima si sa scapi fara dosar penal, tu nu faci crima si te alegi cu dosar penal. asa iti trebuie daca vrei sa fii om cu bun simt.

  23. cel mai bine ar fi fost sa consulți o experta in renovări fațade, chiar daca nu e din oras. cred ca o renovai moca (adică un mic barter pe blog ) si după aia mergeai eventual la rânca : https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21210449-stenograme-invit-mine-cabana-iti-faci-gratare-bei-pahar-vin-bere-iei-apa-izvor-denuntatorul-cazul-lia-olguta-vasilescu-invitat-retraga-acuzatiile-cel-care-amenintase-online.htm

  24. Eu zic ca aici e cheia problemei:

    Am întrebat cum de s-au construit atât de multe case în zonă care nu respectă specificul zonei și cum de sunt atât de multe case placate cu polistiren. N-au un răspuns. Am întrebat de ce avem 4-5 rezidențiale în zonă și nu au avut un răspuns.

    Daca te gaseau pe tine acasa inspectorii care au venit in vizita probabil discutati altfel…

    • da, 100€ și se rezolva.

    • ai fi surprins.

      inspectorii care ajung la cei ca tine (care nu contruiesc blocuri de 11 etaje), sunt incoruptibili. nu isi risca meseria care e extrem de banoasa pentru o suma infima.

      am invatat-o pe propria mea piele ascultand tot de sfatul unui vecin tembel.
      omul isi construise vis a vis de noi 3 case, si m-am dus la el sa il intreb de acte de chestii. a zis ca pe doua case nu are nici un act, pentru ca nu vrea sa plateasca impozit, si cand vrea sa le vanda o sa sa isi faca dosarul, unge pe cineva si e ok. no, se chinuie de 2 ani sa gasesca pe cineva de uns. nici macar ala care lucra la primaria comunei nu s-a bagat, ce sa zic de cei din brasov.

      eu am avut noroc ca totusi am dat drumul la acte cand am inceput sa lucrez la casa. si si asa cat pe ce sa raman in plop, pentru ca a venit inspectorul zonal si cand a vazut ca am deja beciul turnat cand dosarul de abia era iesit s-a luat cu mainile de cap, si mi-a zis sa gasesc rapid in diriginte de santier care sa stie meserie si sa fac asta in maxim o saptamana. am gasit pe cineva coleg de munca cu mama dar si el a zis in prima faza ca nu se risca sa semneze dar noroc ca am mania sa filmez/fotografiez totul, a atasat pozele la dosar, a facut nu stiu ce proces verbal ca am fi turnat chestia respectiv intr-o saptamana si inspectorul a acceptat. dirigintele nici macar nu a scris ca ar fi asistat el la lucrare, doar ca pozele prezentate/monstrele de ob si beton sunt comforme cu proiectul.

      apropo, astia de la urbanism din bv sunt oameni de treaba (sediul de langa judetean), poti sa mergi sa discuti cu ei, te ajuta chiar si din afara domeniului, daca au habar. la cultura/primarie nu am ajuns.

    • @user: si acum nu uita sa spui la toata lumea…

  25. Știu că nu poți să râzi (dar poți să mă înjuri). Culmea ironiei: Regele Bricolajului – dosar penal pentru că a vrut să-și repare casa

  26. Lol. Nu ca ma bucur de raul tau, dar situatia e comica, chiar de nu-ti place, sau de nu e pentru tine sa razi.
    Mai tii minte poate cum spuneai pe aici cu autoritatile care sa oblige la restaurarea zonelor vechi ale oraselor ca prin afara – sa avem si noi frumos – si din cand in cand mai apaream pe aici latrand despre dreptul de proprietate si de ce nu prea imi convine sa vorbeasca statul pe banii mei. Acum poate e un pic mai clar. Nu ca nu ar fi frumoasa casa ta restaurata intr-un stil sasesc sau ce-o fi, doar ca eu sunt familiar cu nivelul de imposibil si mainile intinse dupa spaga din administratie si nu vreau sa aud de asta. Casa mea, treaba mea. Acum ai aflat si tu.
    Da, cel mai simplu e asa, sa urmezi calea aia pe care au gasit-o si aia de pe strada ta cu polistiren.
    Probabil ca un dezvoltator deja te pandeste sa iti pierzi elanul si sa-ti bata la usa cu oferta .

    Gen , iti mai arde acum sa faci o casa frumoasa sa placa la toata lumea?

    Ca idee, nu stiu daca mai poti aplica asta retroactiv , insa poti obtine usor o autorizatie de renovare ( mai usor, na) , daca ceri o constatare a faptului ca fatada e un pericol public iminent. In cazul asta nu ai putea fi nici pedepsit penal pentru ca ai indepartat elementul de fatada deja.
    Un avocat cunoaste mai bine chestille astea .

    • Ca idee, nu stiu daca mai poti aplica asta retroactiv , insa poti obtine usor o autorizatie de renovare ( mai usor, na) , daca ceri o constatare a faptului ca fatada e un pericol public iminent. In cazul asta nu ai putea fi nici pedepsit penal pentru ca ai indepartat elementul de fatada deja.

      da. durează la fel de mult.

  27. La ce te referi tu mai exact cand zici rezidențial ?

    Construit pe cat mai mult din teren ceva gen „bloc S+P+2 cu 6 apartamente”, si scos la vanzare ?

  28. NOU
    #66

    Godina nu te poate ajuta cu nimic ?

  29. Trebuia sa inchei articolul cu „Ei pot obține avize și autorizații mai repede… pentru ca e baietz destepti” …

  30. M-am dus sa declar utilizare mixta la apartament, sa platesc impozit corect. Am intarziat 3 zile, caci trebuie sa fac si evaluare si o groaza de alte acte.

    Am luat si amenda, si am luat si impozit 2% in loc de 0,2%.

    Dupa am aflat ca am fost un bou. Daca stăteam la locul meu si nu ziceam nimic, nu se agita nimeni și aia e.

    Fmm, o să-i fur de acum peste tot pe unde pot.

  31. Și eu zic să-i dai înainte și să termini cât mai repede. Actele vin întotdeauna din urmă.

  32. Cel mai simplu era sa apelezi la un arhitect. Iti pregatea un DTAC, scotea un certificat de urbanism, toate avizele cerutesi apoi obtinea autorizatie de construire. Puteau sa te pupe-n p..a toti inspectorii apoi.

  33. asta suna ca un inceput de viol in forma continua. imi pare rau pt tine…

  34. Nu trata superficial situația. Comentariile ca cel de mai sus nu ajută, deloc. Caută un avocat bun, informează-te bine în cazul avocatului, de el depind multe. Vezi ce spune la prima consultație. Ar fi fost ideal să meargă cu tine atunci cînd ai dat declarația. Evită comentarii ca cel de mai sus. Totul este o problemă de a te prezenta cît mai mult ca o persoană care nu a intenționat să încalce legea, nu de dreptate. Asta cred că o să fie și strategia de apărare. Pentru polițist și procuror nu ești decît un caz ușor de rezolvat. După cum merge pe repede înainte nu cred că este întîmplător și asta face lucrurile mai dificile. Nu publica comentariul. Ca o paranteză amuzant amară, nu există acces la internet pentru persoanele private de libertate, doar comunicări online, convorbiri telefonice și scrisori

  35. Acuma cu tot necazul pe cap nu vreau sa pun gaz pe foc dar ai scris ca ai vorbit cu vecinii si oamenii din firma de constructii. Asadar:
    1.vecinii, in principiu, ( si aici stii media de iq si pricepere/cultura generala in RO) nu se intreaba ceva oficial.
    2. oamenii din firme de constructii daca nu-s arhitecti nu prezinta siguranta.

    Cladirea unde lucrez este cladire istorica (declarata de catre Ministerul Culturii) si managerul nu vrea sa puna AC afara ca ii strica estetica dar meseriasii pun tabla zincata in loc de tabla de cupru si cablurile atarna la greu de peste tot, a cazut tencuiala dupa 1 an etc, asadar vezi diferenta de optica asupra cladirii !

    Trebuia sa faci o adresa la Primarie si una la Consiliul Judetean ( cu confirmare de primire) sa ii intrebi si aveai dovada scrisa ca trebuie sau nu aviz sau altceva.

    Ma mir ca ai ajuns in situatia asta si imi pare rau :( deoarece din cat am citit pe blog esti un tip corect si meticulos.

    Sper ca ti-ai luat un avocat bun.

    • am întrebat vecini spălați, un stomatolog, un veterinar, nu alcoolicii zonei.

    • M-ai facut curios, ce avize iti sunt cerute prin certificatul de urbanism? Asta daca ai deja certificatul.

    • nici unul. doar o cerere scrisă, o schiță a zonei și extras de la cartea funciară.

    • cred ca intreba prin el, nu pentru el.
      Certificatul de urbanism are rol stric de informare. El iti da practic lista de „acte” (avize si aprobari) de care ai nevoie pentru a obtine autorizatia de constructie.
      Daca ai nevoie de autorizatie de constructie, o sa ai nevoie si de arhitect care sa-ti faca proiectul.

    • Cum ziceam mai sus, fie apelezi un arhitect sa te ajute sa obtii certificatul de urbanism fie il obti tu (ai nevoie de cele mentionate de tine mai sus). In cerere trebuie sa fie mentionat motivul pentru care ai nevoie de certificat. Acesta se elibereaza in mod obligatoriu in 30 de zile calendaristice de la depunere (daca depui tu, sa nu uiti sa iti notezi numarul de inregistrare).
      Pe certificat, la pagina 3, o sa fie un pomelnic de acte si avize necesare in vederea obtinerii Autorizatiei de Construire, printre care probabil apare si avizul de la comisia de monumente.

      De la pasul asta incepand, ai cam neaparata nevoie de arhitect, deoarece orice proiect trebuie semnat&stampilat de un arhitect cu drept de semnatura.

      Bafta!

  36. Vali, ai incercat sa faci treaba si statul ca de obicei iti pune bete in roate.
    Probabil ca s-a venit la pont – inarmeaza-te cu rabdare, gaseste un arhitect/urbanist si discuta cu ei (daca se poate angajeaza-i).
    O sa urmeze multe drumuri, hartii si desigur bani si timp.
    In functie de primarie se poate rezolva incet sau foarte incet.
    Apoi dupa ce ai totul pe roate (daca esti noroc iarna) ii dai drumul la treaba.

  37. Neplacuta intamplare, m-as bucura totusi, pt ca te citeste multa lume, sa inteleaga urmatoarele:

    – cand vrei sa faci o interventie la o cladire, intrebi un arhitect. Ala e jobul lui. La fel te duci la dentist, la mecanic, etc, sau daca iei lucrurile in mainile tale, iti asumi faptul ca sunt sanse sa nu iasa bine

    – nu te baza pe ce zic vecinii, doar daca sunt arhitecti. Ce ziceai tu mai sus, ca ai intrebat doctori si oameni cu scoala, nu garanteaza nimic. Si domnu’ doctor poate sa fie smecher, spagar sau de un caracter indoielnic. Sau poate sa fie un om bun, bine intentionat, dar nu este specialitatea lui.

    – tot pt puntul de mai sus, institutiile la noi sunt netransparente, birocratia in floare, asa ca feelingul general al tuturor, indiferent de cata scoala are, e ca regulile si legile sunt niste doar texte orientative si fiecare incearca sa smenuiasca cumva, pacat, are legatura cu o altfel de educatie si cultura decat strict cea profesionala, din scoala

    – faptul ca vecinii tai sunt boi si au facut o ilegalitate nu trebuie sa insemne ca o poti face si tu. Faptul ca a facut si Giglel aceeasi prostie nu iti ofera o scuza sa o faci si tu

    – nu minimiza situatia si nu o da pe intors ca si alte cladiri sunt nerezolvate, daca e zona istorica pai asa sa fie. Inteleg ca cel mai probabil nu erau niste elemente decorative valoroase. Dar, trebuie sa intelegi ca specificul zonei e dat de un anumit stil. Am vazut in majoritatea cazurilor de reabilitari de cladiri vechi, de-astea „nevaloroase” ca au acoperit cu polistiren absolut toate elementele decorative ale fatadei, si la streasina, si in jurul geamului si apoi au trantit o decorativa portocalie, poate si un acoperis din tabla rosu…si arata ca curu’! arata exact ca o cutie cu o gaura, atat, s-a pierdut orice iz istoric. Cum ziceai si tu, daca nu vrei sa iti asumi zona in care locuiesti sau nu ai bani, nu te obliga nimeni sa stai acolo.

    – inteleg ca nu ai avut intentii rele si nu iti fac observatie,, e pacat ca inveti chestiile astea pe barba ta si pe banii tai, dar din nou, sper sa fie o invatatura pt cine te citeste si din chestia asta sa inteleaga nu ca legea e proasta ci ca legea trebuie respectata. Ca institutiile publice se misca ca melcul si sunt pline de prosti si idioti, asta e foarte adevarat, dar nu are nicio legatura cu faptul ca legea este lege, mai ales in constructii, nu te joci. Tocmai de-aia se intapla accidente triste pt ca lumea crede ca in constructii legea e ceva orientativ. Dar nu e.

  38. Amu’ la ce bafta ai cere-te macar langa dom’ profesor. Sa faceti misto de spagatist.

  39. Vinde-o si daca baietii fac un P+X mare poate negociezi pentru un apartament la un pret decent cu suma mai mica de vanzare a terenului pe care ai casa.
    Le inchiriezi apartamentul inapoi si-l baga ei in circuit iar de banii luati te muti altundeva, daca nu ajunge poate faci un credit si acoperi diferenta din chiria amintita.
    Bonus, peste ~15 ani, cand creste juniorul, are locul lui deja, sa nu mai stea cu voi sau o da avans pentru unde o vrea el sa plece la studii.

  40. Si din nou, anormal in situatia asta e ca nu s-a aplicat legea pt toata lumea, nu ca s-a aplicat doar pt tine pt ca, saracu’ de tine, esti high-profile. Mentalitatea aia care am mai vazut-o mai sus, ca statul ala naspa nu te lasa sa faci ce vrei tu si te pune sa respecti legea. De acolo si sfatul vecinilor, ca nu trebuie sa respecti legea, care lege? Ei au pornit din start ca ei sunt mai destepti, fac ce le taie capul, ca eu pe tarlaua mea fac ce vreau, cine sunt fraierii aia sa imi zica ce sa fac cu casa mea si alte manele de gen.

    Nerespectarea unor reguli, lipsa de spirit civic, lipsa de cultura in respectarea regulilor de buna convietuire sunt atat de larg raspandite, pe toate mediile si paturile sociale, incat par normalitatea. Te uiti in jur, vezi ca toata lumea face ce o taie capul, inseamna ca asa s-o fi facand.

    Probabil in apararea ta, poti sa zici ca nu ai stiut si ca nu e treaba ta sa stii, la fel cum nu e treaba ta sa stii sa plombezi masele, nu e specialitatea ta, logic. Buba e ca nu te-ai dus la cineva al carui job e sa stie lucrurile astea, din motivele enumerate mai sus.

    Sfatul meu: invata din experienta, nu asculta ce iti zic oamenii de bine care iti dau sfaturi cum sa ocolesti treaba, ca te-ai bagat deja o data in buda asa. Mergi la un specialist, poate doi-trei ca sa ceri pareri

    • ai dreptate. să nu crezi că nu sunt supărat in primul rând pe mine.

      întrebare: de ce am plătit 2% impozit când am cumpărat casa? ai idee?

  41. si scuze ca mai postez inca o data, dar, fa un exercitiu de imaginatie pe linkul dat de tine din Brasov. Ia casa de la numarul 156, care din perspectiva respectiva e cea mai saraca stilistic, ai zice ca nu are elemente decorative valoroase. Ok, acum imagineaza-ti ca vine proprietarul, pune un polistiren gros pe deasupra, deci anuleaza liniile alea doua orizontale de pe fatada, profilul acela alb de sub streasina si pervazul acela care uneste ferestrele. Apoi o vopseste intr-un portocaliu vibrant, ii pune tabla rosie tip tigla pe casa si poate ii da jos poarta ca nu i se pare sigura, o face din fier forjat si pune un policarbonat in spate. Apoi imagineaza-ti ca asa fac majoritatea cu casele lor din centru. Nu zic ca e urat, nu zic ca e frumos, nu asta judec, dar s-a dus naibii tot izul de centru istoric, stil sasesc. Si de-aia trebuie lege de genul asta in centru. Iar sentimentul de centru istoric in care te plimbi pt ca are istorie, e dat de toate cladirile vechi, in ansmablul lor, indiferent ca sunt bogat decorate sau nu. ca si pe vremea aia, erau zone mai bogate, zone mai sarace, dar totalitatea lor face istoria locului.

    Din nou, stiu ca institutiile statului se misca incet, sunt pline de oameni care nu stiu cum sa aplice sau interpreteze legea, se produc abuzuri si intarzieri fantastice si ce-am mai zis anterior, ca nici locuitorii urbei nu sunt mult mai breji, etc. dar din nou, sper ca din intamplarea ta, toata lumea va trage concluziile potrivite

  42. Zoso, ăla e dosar civil. Dacă aveai dosar penal era nasol. Ăla de la care ai dat link e civil.

  43. NOU
    #92

    Solutia pt tine e simpla. Daca ai asigurare e si mai ok. Trebuie sa iti dai foc la acoperis putin. Vin pompierii, il sting si problem solved. O casa avariata in incendiu e deschisa la orice aviz ai nevoie fara alte aprobari, inclusiv demolare. Problem solved.

  44. Poza casa-2.jpg are un ce aparte, ceva subliminal…

  45. Pt punctul 4 cred ca există soluție: izolație montată pe interior. E aiurea că mănîncă din spațiul locuibil dar… e o soluție.
    Pt idioții care o trag cu ”aia e, trebuie să respecți leagea”: unele legi sunt deliberat făcute să mulgă oamenii de bani (și nicidecum să apere niște ”valori”). Scopul lor primar este să descurajeze evoluția ”middle-class”. Pentru că asemenea case, după ce ajung să fie evitate de toți, vor avea un preț de vînzare f mic. Apoi vine ”middle-class”-ul de partid (orice, dar în general PSD: vezi centrul stațiunii Herculane!) și cumpără pe te-miri-ce. Mai apoi, ăștia, fiind mereu niște norocoși, se descurcă și n-au probleme: așa cum în cazul tău nu se poate întruni Comisia de Cultură, în cazul lor nu se pot întruni inspectorii Comisiei de Cultură (adică ăia de dau amenzi)!

  46. In Bucuresti, dureaza minim 18 luni si costa minim 3000 euro ca sa obtii toate actele legal. Adica inainte sa te apuci de orice lucrare. Deci da, de-aia lumea fute un polistiren pe deasupra si spera sa nu vina nimeni in control.

  47. Intrebare.. ce se intampla cand legea prevede sa primesti raspuns la o solicitare si nu o primesti? Adica.. legea prevede si sanctiuni? Sau prevede un termen de 30 de zile, si daca nu se respecta, atunci.. nimic?

  48. Legat de prima propozitie din postarea asta:
    Horia a inceput sa oboseasca sa indrepte sinapsele crete ale unor diversi.
    O mai face doar asa, pavlovian.

  49. NOU
    #99

    Fa tu un contraatac frumos. Plangere penala impotriva comisiei si a inspectorilor pt neglijenta in serviciu. Nu au verificat ca pe strada aia mai sunt case neconforme cu zona istorica. Fa poze la orice cas de acolo. Sigur, iti bagi vecinii in rahat, dar poate te intelegi cu inspectorii si scapi de dosar

    • Doar ca omul e intr-o situatie reala, nu in filme sau jocuri pe calculator unde ar functiona asemenea abordari.

  50. In caz ca te mai ajuta cu ceva, ai mai jos niste observatii:

    1. Obtine C.U. (Certificat de urbanism). Se completeaza o cere standard la primarie ka care se anexeaza un extras de c.f. Si actele de prprietate. In unele cazuri ti se mai poate cere si o schita cu amplasarea condtructiei pe teren. In cerere vezi sa scrii clar doar ceea ce ai vrea sa faci la fatada si sa explici ca orice lucrare pe care o faci nu implica probleme structurale. Altfel primesti de facut expertiza tehnica si aviz I.s.c ceea ce te freaca maxim.
    Conform legii orice c.u. Se elibereaza in maxim 30 de zile. La fel si restul avizelor.
    Asta inseamna ca o poti termina anul acesta.

    2. Vezi ce avize ai trecute acolo si impreuna cu un arhitect intocmeste mapele de avize si depune-le pe unde trebuie.

    3. Depui dosarul pt autorizatia de construire.

    4. Obtii a.c. Si notifici si isc-ul pt inceperea lucrarilor

    5. Angajeaza niste oameni cat de cat specializati in executio de genul acesta. In loc de profile de polistiren se pot monta profile de ipsos ca cele originale, peste care se da var simplu.
    Izolatia se poate face cu vata bazaltica.

    4. La terminatea lucrarilor fa receptia impreuna cu cei de la primarie.

    Asta ar fi in linii mari, la fiecare punct ar mai fi niste detalii dar pt asta iti oei arhitect.

    Bafta!

  51. Lucrurile sunt simple daca angajezi un arhitect. Nu esti “prost” ca te lasi coplesit de cerinte si de modul de a obtinere a unei autorizatii de construire, esti prost daca incerci sa faci tu de capul tau si anulezi o profesie. Probabil s-a dezbatut deja in multele comentarii, dar nu se rezolva doar cu “avizul” acela de urbanism (CERTIFICAT de urbanism) si cu avizul de Cultura. Consecintele sunt firesti pentru abordarea: “merg pe burta, fac ce vreau, POATE nu ma prind”. Ce iti pot recomanda in situatia acesta este sa apelezi la un arhitect cat mai curand, deoarece inclusiv acel certificat de urbanism trebuie sa aiba niste planuri anexe valide, poate ti le accepta la Primaria cu “schita” ta, poate chiar ti se emite asa CU, dar apoi poate ai de luat aviz de la electrica sau alta institutie care iti va spune ca planurile acelea sunt zero. Daca apelai la un arhitect, puteai avea inclusiv un dosar de CU corect care se nu iti ridice probleme ulterior. De asemenea, daca ai lucrarea in curs si poate nu e foarte avansata, poti profita de ocazie sa aplici la casa verde plus si sa integrezi solutiile agreate de program pentru refacerea fatadei si termoizolare, superioare tehnic si din alte materiale decat polistiren, dar poti accesa niste fonduri pentru asta. E doar o idee pentru ca oricum vei avea de facut proiect. Fiind refacerea unei fatade a unui imobil existent, vei avea aviz de la ISC, asadar, cauta un arhitect cat mai rapid si incepe lucrarile cum trebuie, pentru ca vei avea nevoie si de o expertiza, un releveu al cladirii, documentatie completa… nu intru in detalii, pentru ca vei afla absolut tot ce ai nevoie cand vei contacta un arhitect. Sper sa gasesti unul priceput!
    Arh. Ioana Melencu

    PS: La Culte e o situatie imputita, sunt understaffed si au buget micronic, spre deosebire de alte institutii, nu platesti nicio taxa pentru avizul lor. Prefer sa platesc o taxa si sa obtin documentatia in timp util, decat sa dureze cu lunile. Acolo lucreaza 1 singur arhitect si niste doamne care se ocupa de lucrari mai mici (lucrari funerare s.a.m.d.). Se mai intampla sa fi avut cine stie ce proiect facut de „baieti desptepti” si sa vina apoi sa le confiste singurul calculator cu care procesa acel arhitect dosarele, se mai intampla sa nu aiba fonduri sa se incalzeasca iarna, se mai intampla sa functioneze cu bunavointa unor voluntari… ar merita o poveste intreaga scrisa despre ce se intampla acolo, unde avizele dureaza cateva luni in momentul acesta sa fie emise.

  52. Vali, mie mi se pare ca faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii (in speta, vinovatia).
    Asta inseamna ca, in cazul tau, se va da NUP.
    Totusi, nu ar fi rau sa consulti un avocat specializat pe cazuri de drept penal.

  53. Împotriva procesului-verbal ai putea face o plângere contravențională. Trimite-mi-l (anonimizat, nu mă interesează datele tale personale) pe adresa de mail sau pune-l pe blog să vedem situația de fapt reținută și temeiurile în drept avute în vedere de inspectori, poate te putem ajuta în sensul ăsta!

  54. NOU
    #105

    Buna,

    Intervin si eu cam tardiv pentru ca abia zilele astea am inceput sa intreb in dreapta stanga care sunt etapele/ sansele de succes al unui asemenea deemrs ( obtinerea unei autorizatii in bucuresti..:(. Deci, cum s-a finalizat povestea? Si, pana la urma, au existat niste meseriasi care sa se tina de proiectul original sau rezultatul a fost unul nou nout ;)?

  55. Dar nimeni nu zice nimic de lege? Legea 50/1991reactualizata, norme de aplicare, etc. Nici macar un gard nu poti face fara autorizatie. In lege sunt si exceptiile, si procedura de obtinere a autorizatiei in regim de urgenta. Se poate renova fatada fara A.C. cu conditii (sa nu fie in zona protejata, sa nu-i schimbi culoarea, dimensiunea golurilor,etc)

  56. Salut. Lucrez la o companie care produce elemente decorative pentru fatada, daca ai nevoie de suport sau ajutor in aceasta directie ma poti contacta la numarul de telefon 0724989437. Numele firmei este ELEGANCE DECOR daca doresti sa arunci o privire peste activitatea noastra.

    O situatie abjecta, regret ca ai fost nevoit sa treci prin asa ceva, dar cu putina darzenie vei depasi fara probleme acest obstacol. Numai bine.

  57. Am mai povestit la TCI chiar acuma si cel cu care am vorbit imi zicea ca s-a intalnit cu un angajat al domnului Horia care i-ar fi spus ca le muta in alta parte si ca o sa fie operationali cat de repede, deci atata vreme cat exista marinari pe barca nadajduim a spera ca nu e totul pierdut.

    Sa speram ca o fi asa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)