Documentar: decadența

The west is the best! The west is the best! Come here and we’ll do the rest!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. The Doors – The End

    00
  2. Documentar pentru oameni care traiesc in afara timpului si ce zic astia aici ar trebui sa le zica ca mai exista speranta.
    Cand aud ca in 2016 se mai pomeneste despre cum pe timpuri deveneai activ sexual cand te casatoreai imi vine sa plang. Mamaia se lauda ca pana la bunicamiu n-a avut pe altul, eu o cred pentru ca nu ma intereseaza subiectul, dar nu dau doi bani pe asta.
    Eu chiar ma intreb daca astia viseaza ca o sa se puna frana la tot si o sa ne apucam de trait ca in 1900 toamna ca sa evitam decadenta, in timp ce ei folosesc internetul ca sa isi expuna creatia.
    Mai imi facea unu calcule ca am luat masina in rate si ca nu e a mea, inainte sa faca creditul un an o vand si imi iau alta ca sa nu platesc dobanda si daca am noroc ii fac doar un schimb de ulei pana atunci si conduc o masina smechera careia nu ii duc grija.

    00
    • Si mie imi vine sa plang cand vorbesti de vechea generatie dar la randul tau ai cazut in capcana generatiei(consumerismul). Gg wp

      00
    • Plangi da plangi degeaba.

      00
    • @NIX

      Dă-ţi logout de pe internet, aruncă-ţi computerul al gunoi, televizorul, telefoanele, mobila, tot-tot… ştii de ce? Pentru că toate ălea, inclusiv de pe tine, sunt rezultatele consumerismului, bolovane.

      Aaa, şi încă ceva, mai lasă zeitgeistul. Da, da, da, da, toţi l-am văzut, dar nu toţi suntem într-atât de tâmpiţi să nu ştim o ţâră de economie. Hai, fă ca shamanul şi dispari în munţi.

      00
  3. Recomand filmul „The Village”

    00
    • daca te referi la ala care cred eu, e cam naspa. adica ideea e buna, dar rezlizarea lasa mult de dorit. eu mi-am dat seama abia la sfarsit de problema gagicii.

      00
  4. „problemele” atacate sunt prezente inca de la inceputul timpului si a civilizatiei. e interesant cum vestul e aratat cu degetul in timpul acestor documentare. intrebarea e daca alernativa e viabila si acceptabila pt vestici? cred ca vom vedea in scurt timp

    00
  5. Dincolo de parerile fiecaruia, sunt niste fapte pe care tot le-am vazut ca apar:
    – ca 30% din popendulatia occidentala e pe anti-depresive, unii zic 50% in USA. Daca mai adaugam pe cei care se drogheaza ca sa scape, ies niste cifre…
    – ca cultura actuala occidentala chiar nu reuseste sa dea sens vietii, totul e ironizat
    – ca intr-adevar ce mai tine america in picioare este ca unii muncesc 10 ore + pe zi, etica muncii, care e de fapt ultima virtute protestanta care inca se mai tine
    – ca in anii 70 un barbat putea tine o familie dintr-un salar, acum trebuie 2 salarii, ceea ce inseamna o putere de cumparare cu 50% mai mica

    Parerea mea este ca undeva pe traseu au futut meciul, undeva prin anii 70–80. Poitical Correctness-ul, distrugerea familiei traditionale, ca corporatiile americane nu au nici o responsabilitate in afara profitului, o gramada de idei toxice a caror traseu coincide cu declinul.

    O revenire la valorile anilor ’80 i-ar readuce pe traseu.

    00
    • ca in anii 70 un barbat putea tine o familie dintr-un salar, acum trebuie 2 salarii, ceea ce inseamna o putere de cumparare cu 50% mai mica

      da, pentru că toată familia vrea din ce in ce mai mult. fiecare vrea televizor in cameră, fiecare vrea iphone și mașină…

    • sau suntem mult prea multi si mana de lucru e mult mai ieftina decat in anii 80…

      00
    • Nu stiu semeketh, pot sa fie o gramada de chestii.

      Dar chestia asta cu suntem multi era promisa ca o conditie obligatorie pt mass production, inca de la aparitia capitalismului. Deci e o chestie pozitiva.

      00
    • Cine ar fi crezut că un comunist convins, ca @mac gregor, va deveni un reacţionar conservator de aramă.

      00
    • @alupigus

      cred ca ma confunzi sau esti prost :)

      00
    • Nu @mac gregor, ai mentalitatea de comunist proaspăt deveni reacţionar conservator de aramă.

      00
  6. Mă bucur că l-am văzut și aici, aproape că uitasem de el :) Deși pare deja „depășit”, nu este.

    00
  7. Consumul în exces a fost mereu principala chestie care a făcut diferența dintre om și restul animalelor. Alături (dacă nu chiar înainte) de inteligență…
    Food for thought: pentru fiecare hipster din NY sau LA care visează la ultimul IPhone există zece săraci, prin Pakistan, India, Egipt ș.a. care visează la apă curentă. Adevăratele probleme apar atunci când dintre cei zece, unii decid că ei trăiesc în sărăcie din cauza hipsterilor de pe partea cealaltă a globului (adică la distanță de un zbor cu avionul, 9/11 style…). Nu stau să explic raționamentul din spatele acestor frustrări, e destul de ușor de descifrat. (Și) din cauza asta Bin Laden a avut (și încă are) atâția susținători. Azi, principala forță care, paradoxal, afirmă că luptă (și) contra decadenței societății moderne este religia organizată, în special Islamul (singura credință care animă state teocratice influente: Iran, Arabia Saudită, Kuweit, EAU). Creștinismul a depus armele deja (indiferent de bla-bla-ul actualului Papă, care măcar încearcă să pună problema pe tapet, în timp ce ortodocșii noștri își freacă palmele și mai comandă niște pizza, s-o mănânce în fața plasmei cu diagonala de 120…). Problema e că islamiștii nu vor o societate umană care să consume temperat și care să respecte familia, ci una religios-tradițională modelată după cea în care trăia Mohamed acum o mie de ani, când valoarea unei femei se calcula în cămile!
    Tot ce se poate face (de către politicienii cu cap din țările dezvoltate) este să se tempereze consumerismul prin impozite bine țintite, care să redistribuie din bogăție spre păturile sărace și să le facă viața suportabilă (cum fac țările nord-europene). Din păcate, cei mai mulți săraci trăiesc în dictaturi religioase precum Arabia Saudită, în state autoritare ca Pakistanul sau în țări cvasi-prăbușite (Afghanistan) și nu prea ai cum să-i ajuți, cel puțin nu fără să impui țărilor lor o minimă democratizare… Chestie pe care ei – ghici ce? – o resping, din diverse motive (inclusiv spălarea pe creier cu detergent naționalisto-religios: e.g. egiptenii la primele alegeri libere, când au votat masiv cu Frații Musulmani). Din această dilemă, cum spunea un personaj de-al lui Caragiale, nu putem ieși!

    00
  8. Pierdere de vreme acest documentar. E un simplu material de proapaganda anti vest si nimic mai mult. Vestul este ceva rau, pe marginea prapastiei dar culmea ca toti viseaza sa ajunga in vest.
    De ce nu proiecteaza filmul asta in tabere de migranti care vor se pregatesc sa ajunga in vest?

    00
  9. Dracu nu-i asa de negru,e mai curand gri.Deocamdata societatea occidentala e inca cea mai buna varianta(de exemplu Rusia &friends au incercat tot timpul sa o copieze pe ascuns,cand nu le-a iesit zic ca-i acra…iar alte modele,gen cel islamist nu prea-s de luat in calcul pentru cineva rational).
    Multe solutii la nivel individual sunt simple,necesita educatie si,mai ales,dorinta de informare.De exemplu,decat sa te indopi cu antidepresive urca un munte,alearga,mergi la sala.Endorfine instant,plus ca iti stabilesti o discip[lina.Omul ca fiinta,uraste inerent haosul,dar,paradoxal,il provoaca.
    Financiar-in momentul in care realizezi ca de fapt ti se falfaie de un telefon smecher,iar banii ii poti folosi pentru o excursie,adaugati la o investitie sau in folosul copilului tau,esti deja mai castigat.
    Despre familie si religie nu zic,is optiuni prea individualizate.Pana la urma insa,trebuie sa-ti gasesti intai tu echilibrul ca sa-i poti sprijini pe altii,altfel avem castele din carti de joc.
    Indivizi puternici si educati=societate cu aceleasi caracteristici.Din pacate, e si mai greu de manipulat.De exemplu,plaga PC,pornita ca intentie de subminare a blocului vestic in timpul razboiului rece.a fost luata atat de mult in serios,incat frizeaza pe alocuri absurdulDiferenta de la teorie la practica:.pui pavele cu bune intentii si dai de dracu la final.
    Iar ca specie-ne lipseste un scop comun,asta ne apropie de implozie.Mama naibii,solutii de backup sunt peste tot numai noi ca specie n-avem una.Faptul ca suntem dominanti pe Terra reprezinta 0 la scara mai mare.Ia sa auzi liderii celor mai importante state:”Ba,gata cu tampeniile si turnat cerneala in par,hai ca avem treaba;in 30 de ani-incepem terraformarea planetei Marte,in 50 de ani lansam prima nava cu echipaj uman spre Centauri..Alo,Abdul,din fundu’ clasei,daca te mai tii de sotii,vii cu profetu’ de mana,da?”

    00
  10. Documentarul e un sham, Vali.

    Nimeni, dar absolut nimeni, în lumea civilizată nu te opreşte să faci ce vrei atâta vreme cât nu dăunezi. Un principiu de bun simţ: nu-mi fă rău, nu-ţi fac rău, şi să fim responsabili de noi înşine. Adică, nimeni nu te opreşte să devii sau să faci ce expun ăştia pe documentar. Vorba veche: where there’s will, there’s a chance. Asta e virtutea supremă a civilizaţiei. Chestia asta nu o s-o găseşti altundeva pe Pământ.
    Faptul că se mai găsesc unii cu crize de viaţă (de snobism, altfel, împletit cu şarade cvasi-mistice despre adevăr & viaţă) şi au impresia că au găsit ei metoda perfectă să corecteze lumea pe motiv că se simt ei vinovaţi sau… aşa ceva…, păi, stai aşa, asta dăunează. De ce? Pentru că ei vor să facă o porcărie care se găseşte în dogma religioasă mizantropă: „mântuire” prin suferinţă şi durere.

    OK, să zicem că unii vor să se chinuie degeaba în viaţă pentru că.. aşa… cred ei că e mai bine, că i-ar face oameni mai cumsecade… buuuuun, dar de ce să-i terorizeze şi pe alţii cu aceeaşi metodă? Cu ce diferenţă, acest snobism al mântuirii prin suferinţă şi durere, demonstrează această mentalitate spre deosebire de jihadişti? Eu nu văd nicio diferenţă, doar asemănări.

    De dragul conversaţiei, pe platitudinea expusă de documentar: dacă simţi că tu, ca persoană fizică, ai nevoie de o schimbare, fă-ţi-o, nimeni nu te opreşte. Însă, de ce dracului ai avea nevoie de prozelitism şi de convertirea altora în criza ta personală? Pute al dracului de mult a mesianis; până şi Napoleonii sunt mai inofensivi.
    Ce vină sau cât de „orbi” să fie ceilalţi doar pentru că unu’ s-a trezit cu faţa în pernă, bosumflat, cu creierul neoxigenat, şi crede că viaţa nu are sens? Cum crezi că au apărut oameni ca Olivia Steer sau ăia care propaghează medicina modernă germană? Hai să fim serioşi.

    Sfatul meu? Laxative. O să vadă aceşti pretentious pricks imediat sensul vieţii.

    Aş vrea să-i întreb pe toţi aceşti anti-consumerişti, anti-Vest, anti-libertate personală: câţi dintre ei au auzit de Jonestown?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube