Documentar: Brexit, the movie

O lectură interesantă.

Îmi place în special cum se compară cu Germania și Elveția, de parcă Uniunea Europeană i-a forțat să muncească prost și să producă mașini proaste, de exemplu. Bieții de ei, cum au uitat cât de leneși și obosiți erau când era vorba de muncă, de aia, deși au schimbat proprietarii, Jaguar și Land Rover tot mașini proaste sunt.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. adică cum Jaguar e o mașină proastă? :) poate când era Ford la volan mai aberau câte un X-Type, dar asta a fost în trecut…

    00
    • nu știu, bos, nu prea am văzut să se cumpere.

    • In ultimii 4 ani au vandut la rupede, in special landrover. China cumpara dublu fata de restul lumii la un loc. Sunt pe cai mari de atunci si vor fi cel putin pana in 2020 cu modelele la care se lucreaza acum. Daca sunt sau nu bune, ramane sa vedem feedbackul clientilor actuali in scurt timp :)

      00
    • 500.000 in 2015, dublu fata de 2009. Si da, Mercedes habar nu au cum merge treaba, atat timp cat ei vad RR-ul ca principalul competitor pentru S.

      00
    • well… yeah, pe logica asta și Logan e cea mai bună mașină, căci am văzut că se cam cumpără. În topul 2015 avem 4 din primele 5 modele cele mai vândute… tam, tam… Dacia!

      00
    • menetz, nu știi bancul, nu?

    • Știu, știu… dar încep să mă satur de argumentul ăsta cu vânzările :) Pe de altă parte, cumva în service Țiriac, de fiecare dată când ajung, cei cu Jaguar sunt pentru revizii, pe când Land/Range Rover sunt pentru… service, probleme, piese, scandal.

      00
    • Pai nu a zis Gazda noastra ca nu prea a vazut sa se cumpere? Uite ca piata arata ca se cumpara.

      00
  2. Să înțelegem că în tot filmul acela a fost argumentul cel mai prost întâlnit ?
    Întreb fiindcă eu am văzut altele mai urâte în favoarea Brexit-ului deși sunt de acord că e mai bine pentru ei să iasă.

    00
  3. Umblă vorba prin sat că electronicele, hainele și cam tot ce se fabrică prin China se vor scumpi pentru englezi. Produsele astea nu se fac în UK, se importă din China și au prețurile în dolari americani. Și cum lira sterlina s-a devalorizat comparativ cu dolarul, englezul de rând va trebui să mai scoată ceva lire din buzunar pentru același produs, mai scump acum cu 20%.

    00
    • UK este „cumparator net”. Importa de aproximativ 700 miliarde $ si exporta de aproximativ 500 miliarde $. Acum fara socialistii din UE in spate se pot juca la greu cu taxele vamale. Si sigur nu o sa iasa in pierdere.

      00
    • sa nu ne incurcam in termeni, socialistii sunt aia protectionisti.

      00
    • Taxele vamale aduc și neajunsuri. Primele efecte sunt creșterea prețurilor pe piața internă, apoi dacă pui taxe către China și China va pune același taxe pentru mărfurile pe care tu le exporți acolo, cum ar fi automobilele.

      00
    • @TGC – da, sunt cumparator net, ceea ce iti submineaza argumentul re efectul taxelor vamale.

      00
    • Importa de aproximativ 700 miliarde $

      Care inainte de vot insemnau 466 de miliarde de lire, iar acum inseamna 542 de miliarde de lire. Aproape 80 de miliarde de lire dintr-un foc.

      Da’ hei, nu e panica man, ca UK e „cumparator net”.

      Vai de pendula mea ce de specialisti p-aci. Si cum fara „socialistii” din UE rezolva problema din pix, cu taxe vamale.

      BTW, special pentru tine, asta care vede raul in socialistii din UE o chestie misto citita undeva:

      A vrut EU sa bage tarife (genul ala, la 255%) pe otelul chinezesc. De ce? Pai, pentru a proteja industria locala din EU. Ghici cine a venit cu veto? Pai, UK.
      https://www.theguardian.com/politics/2016/apr/01/steel-crisis-uk-accused-blocking-eu-attempts-regulate-chinese-dumping
      Fast forward vreo 2 luni si ceva, vine referendum, voteaza aia din Port Talbot (care stau sa intre in somaj pentru ca se-nchide cosmelia). Si voteaza Leave. De ce? Pai, pentru ca DIN CAUZA EMIGRANTILOR NU VETI MAI AVEA JOBURI. Bun. Rezultatul?
      https://news.sky.com/story/tata-steel-bidders-get-cold-feet-over-brexit-10324723
      Poetic justice, bruv. Ah, nu va plac emigrantii, va iau joburile? E OK, hai sa va scapam de problema: scoatem joburile din ecuatie.

      Dar e misto, se pot juca la greu cu taxele vamale. Desi atunci cand au vrut „socialistii” din UE sa puna taxe vamale la otel, ca sa protejeze industria otelului din UE, deci implicit si din UK, n-au avut chef. Pentru ca pitong.

      00
    • BTW, vesti bune pe toata linia. Da’ e ok, pentru ca

      Acum fara socialistii din UE in spate se pot juca la greu cu taxele vamale. Si sigur nu o sa iasa in pierdere.

      Sigur-sigur, nu asa…

      00
    • @Sabotor

      Invoca articolul 50 şi se calmează totul. Acum sunt „uncertain” pentru cu sunt cu un picior afară şi cu celălalt înăuntru.

      00
    • @Alupigus.
      Invoca articolul 50 si o sa se duca simai rau in cap. Ies efectiv si o sa fie si mai rau. Si stii de ce? Pentru ca tarile din UE sunt cei mai importanti parteneri economici pentru UK – undeva pe la 75% din importurile si exportul Marii Britanii. Nu trebuie sa fii mare economist ca sa-ti dai seama ca e groasa rau, trebuie doar sa te observi ce au facut liderii taberei Leave. Din moment ce a castigat tabara lor, ar fi trebuit sa iasa in fata, sa puna in practica totce au promis si sa conduca UK spre noi culmi ale dezvoltarii economice. Ei in schimb s-au dat la fund, au zis ca nu-i nici o graba si si-au dat demisia. Pentru ca nimeni nu vrea sa fie responsabil pentru ce ar insemna Brexit.

      00
    • @Sabotor

      >Invoca articolul 50 si o sa se duca simai rau in cap. Ies efectiv si o sa fie si mai rau. Si stii de ce? Pentru ca tarile din UE sunt cei mai importanti parteneri economici pentru UK – undeva pe la 75% din importurile si exportul Marii Britanii. Nu trebuie sa fii mare economist ca sa-ti dai seama ca e groasa rau, trebuie doar sa te observi ce au facut liderii taberei Leave.

      UE nu-şi permite să ignore doar pentru că se simt ultragiaţi dpdv emoţional. Aşa cum UE e importantă pentru UK, aşa şi UK e importantă pentru UE. Legea a treia a lui Newton se aplică şi-n economie. Au Commonwealth-ul şi nu în ultimul rând, relaţia specială cu SUA (https://en.wikipedia.org/wiki/Special_Relationship) .
      Pentru ei, situaţia arată rău pentru că încă nu au invocat articolul 50. Când îl invocă, se calmează lumea.

      >Din moment ce a castigat tabara lor, ar fi trebuit sa iasa in fata, sa puna in practica totce au promis si sa conduca UK spre noi culmi ale dezvoltarii economice. Ei in schimb s-au dat la fund, au zis ca nu-i nici o graba si si-au dat demisia. Pentru ca nimeni nu vrea sa fie responsabil pentru ce ar insemna Brexit.

      Farage a ieşit pentru că, practic, ăsta i-a fost rolul său: să scoată ţara din UE. A trimis, nu mai e nevoie de el. Pesemne, oricum nu era băgat nimeni din partidul lui (nici măcar el) în discuţiile post-Brexit. Mai mult decât atât, a fost ameninţat că fii-sa va fi violată, mutilată şi omorâtă. Chiar şi el şi-a dat seama că, deja, riscă prea mult.

      Cât despre Boris, el a fost avortat de partid. El ar fi vrut să continue, dar colegii lui… i-au pus beţe-n roate. E amuzant cum presa făcea mişto de amândoi, având în vedere că nu ţineau cont de circumstanţele plecării lor. Dar, de, ce preţ nu se merită ca flash-ul unui headline.

      00
    • UE nu-şi permite să ignore doar pentru că se simt ultragiaţi dpdv emoţional. Aşa cum UE e importantă pentru UK, aşa şi UK e importantă pentru UE.

      Gresit. Economia UE e de 8 ori mai mare decat cea a UK. Pentru tarile din UE, UK reprezinta 15% (sau p-acolo) din import-export. Pentru UK, UE reprezinta 75% din import-export. Explica tu cum e tot aia.

      00
  4. adevarul e ca Range Rover nici macar nu reuseste sa viseze la calitatea si rafinamentul lui Subaru. doar zic, nu sunt fan Range/Land Rover, mie imi plac masinile de cocalari gen Mercedes si BMW. serios acum, cum sa spui ca Jaguar si Land Rover sunt masini proaste? comparate cu ce ?!

    00
    • nu mă prind de comparație cu subaru. gen, ai vrut să pari isteț și să faci o aluzie subtilă la ce? serios acum…

    • aluzia era asta: ai spus că Range și Jag sunt mașini proaste, am întrebat cu ce alte mărci le-ai comparat ca să spui că sunt proaste? aia cu Subaru era chiar o glumă, e evident presupun că Subaru și Range Rover în aceeași frază nu au ce căuta. una e budget alta e premium

      00
    • your joke was bad and you should feel bad.

    • Premium e ce? experienta la service?

      00
    • @alxzen, premium după toate clasificările internaționale și oficiale. și nu, părerea ta chiar nu contează.

      00
    • @vali, te rog sa ma ierti, si ca sa imi fac mea culpa, am luat o galeata de aripioare extra picante plus sos hot chili. mananc si sufar, sa imi ispasesc pacatele

      00
    • plm, noi vorbeam de mașini și tu aduci vorba de subaru…

  5. Cea mai mare lovitura pentru publicul comun (prostii care platesc taxe si care cred ca au o voce, adica noi) este ca toata media vuieste cam in acelasi sens – cum o sa se duca dracului totul fara britanici in UE. Peste tot vezi tot felul de ganditori, influenceri, analisti… toti o dau de gard cu Brexitul. De unde, bai nene, atata agitatie si, chiar daca ar fi asa cum spun aia, la ce ne foloseste? Sa ne apucam sa ingropam aurul in beci sau ce? Si-a revenit omenirea din socuri mai mari… Oricum economia capitalista actuala este o imensa coruptie si spalare de bani prin circuite financiare pe care un sistem economic ok nu le-ar tolera niciodata. Probabil ca asta e si rostul vuietului – sa tina mintea prostilor ocupata cu ceva simbolic in timp ce se petrec mari crime in ascuns.

    00
    • Da, capitalismul e in putrefactie, tot auzim asta de vreo 100 de ani, e si cazul sa se intample.
      Capitalismul e pe marginea prapastiei; mai naspa e ca e acolo ca sa se uite la socialisti care deja sunt in groapa, toti.

      00
    • Capitalismul supravietuieste la ora actuala datorita mafiotilor care vehiculeaza sume imense prin paradisurile fiscale. La fel mediul politic. Ele nu supravietuiesc datorita unor principii „democratice” ci dintr-o inertie economica de genul „sa fie bine, sa nu cumva sa ne fie mai rau”… Asta a stat si la baza comentariilor despre Brexit. Optiunea unei tari suverane calcata in picioare, cu argumente de genul „too big to fail”.

      00
    • @Cris, tu ce ce anume vrei sa inlocuiesti capitalismul?
      Ai o idee mai buna?
      Vezi propaganda comunista!
      In caz ca nu te-ai prins, globalizarea e pe bune, deja o traim intens. Da, a ajuns pana si in Ro. Deci poate voiai sa spui „anti-corporate”?

      00
  6. englejii sa ii multumeasca lui Gordon Brown ca in 2009 nu a dat £ pe €
    voi nu vedeti ce face Draghi cu €? conducerea aia din UE tre sa se schimbe, daca vor UK-u inapoi.

    00
  7. de 3 zile nu vrea gbp/usd sa treaca sub 1.29….

    incep sa ma gandesc ca nu is chiar asa de idioti. plus ca ftse 100 nu o duce rau tare. nu cumva tot spaniolii si italienii au ramas cu bursa in aer ? nu ar trebui astia sa fie suparati ? dax-ul e pe galop de sanatate normala… am si uitat de articolul 50.

    00
    • Nu stiu daca UK o sa o ducă rău sau nu după Brexit.
      Dar știu sa caut ce înseamnă sursa informației pe care o prezintă o tabăra din care leaderii au o istorie a multor minciuni in spate.
      Here you GO: https://en.m.wikipedia.org/wiki/FTSE_100_Index
      1. „FTSE 100 companies represent about 81% of the entire market capitalisation of the London Stock Exchange.”
      2. „A large slice of these are international companies, however, so the index’s movements are a fairly weak indicator of how the UK economy is faring.”

      00
    • @Noise
      Ai dreptate, FTSE 100 nu e cel mai bun indicator, FTSE 250 e mai bun pentru economia UK. Iar ala nu si-a revenit – https://www.bbc.com/news/business-36701591

      00
  8. de 3 zile nu vrea gbp/usd sa treaca sub 1.29

    Pai e chiar beton situatia. Ce mai conteaza ca acu’ 2 saptamani a fost 1.5 si a pierdut 15% intre timp.

    00
    • Stii ca ei concureaza pe niste piete internationale cu UE (DE, FR si IT in mod special). Cine castiga la export cu o moneda mai slaba? In sfarsit i se intoarce DE fix in gat ce a facut in perioada 2009-2011 cand au „salvat” Europa.

      00
    • 75% din import-export e cu UE. Asta nu e concurenta.

      00
    • si, btw, da, e frumos in teorie asta cu exporturi mai ieftine, deci mai competitive. Ramane sa-ti convingi poporul cat de misto e ca salariul lor valoreaza cu 15% mai putin.

      00
  9. Mai era si MG Rover care a dat faliment.

    00
  10. Scaderea lirei ajuta foarte mult economia (sanatoasa) britanica. Costurile pentru export sunt mai mici, importurile se scumpesc. In structura costurilor pentru serviciile exportate ( asigurari, financiar, it) cea mai mare pondere este a creierelor (platite in pounds). Asta creste la cer competitivitatea sectoarelor respective. Care oricum erau printre cele mai eficiente din Europa. Scumpirea importurilor ajuta firmele mici din UK. Pe termen mediu si lung vor castiga cei ce muta economia britanica (micii antreprenori, clasa de mijloc si firmele mari de servicii). Au avut mare noroc ca n-au trecut la Euro. Ii mancau nemtii, iar pe alocuri si francezii, de vii cu diferenta de productivitate.

    00
  11. nu stiu daca datorita faptului ca erau in UE, dar sora-mea -corporatrista de romanica impreuna cu prietenul ei grec -ai caror parinti au avut inainte de criza un business in Grecia care le-a permis sa-l trimita la studii in Anglia, au plecat asta iarna sa munceasca in Londra….si nu din spirit de aventura….

    00
  12. Cat de penibili mi se par aia care au facut o petitie pentru organizarea unui nou referendum in Marea Britanie. Cat de penibili, bai nene… Democratia asta e misto numai atunci cand ne convine noua…Cand nu ne place ce a iesit la vot nu mai e sexy democratia.

    Eu zic ca iesirea Marii Britanii din UE e un motiv excelent sa vedem daca UE e un proiect stabil, care rezista la astfel de shocuri. De asemenea NATO e pusa la grea incercare prin iesirea Marii Britanii din UE. Vreau sa vad si eu cum se va comporta Marea Britanie ca membru NATO in conditiile in care nu mai e membra UE.

    Nu in ultimul rand, un exercitiu democratic pentru Romania ar fi expulzarea tuturor suedejilor si frecatorilor de duda din Marea Britanie. O parte isi vor lua zborul catre alte tari (cum ar fi Canada, dupa eliminarea vizelor) altii insa se vor intoarce in centrul oraselor mari din Romania, ocazie cu care, romanul va intelege de ce „ii pute” englezului suedezia de la Londra.

    00
  13. Vom vedea peste maxim 3 ani daca e de bine sau de rau pentru UK, sau doar pentru Anglia daca se dovedeste de rau.
    Daca doresti raul UE si mai esti si roman, ce sa mai zic, scrie IDIOT pe fruntea ta.
    Dar ce ma surprinde. Parca adie ceva curent euro sceptic si pe la noi. E ca un fel de new age comunism. Noi ne si permitem ce-i drept. Suntem buricul europei. Oare incotro ne ducem daca nu spre UE? Putin abia asteapta.

    00
    • mane, sunt 4 ore de filmare. come on…

    • Stand eu asa pe margine si cugentand la treaba asta, ma intreb ca omu’ normal: daca tot sunt atat de multe avantaje pentru UK daca iese din UE, oare de ce nu se inghesuie sa invoce articolul ala 50? De ce nici chiar liderii miscarii Leave nu se inghesuie sa demareze procedurile de iesire? De ce chiar si aia zic ca nu e graba cand inainte de vot urlau ca din gura de sarpe ca UE baga pumnul in gura britilor?

      Pana mea, ai zice ca odata ce ti se ofera o sansa sa scapi de ceva ce-ti face rau, te grabesti sa profiti de sansa aia, nu o dai cotita si te dai la fund.

      00
    • Probabil din cauza ca in tara e 50/50 si e dificil dpdv politic. Asteapta un pic sa se mai linisteasca apele?

      00
    • Where there’s a will, there’s a way.

      :))

      00
    • Probabil din cauza ca in tara e 50/50 si e dificil dpdv politic. Asteapta un pic sa se mai linisteasca apele?

      Sigur, cum sa nu. Ca exact aia ar face niste politicieni dupa ce un referendum le valideaza pozitia, stau sa se mai potoleasca apele, nu profita imediat de situatie.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube