“Nu vin doctori la noi în comună…”

Ia fiți atenți aici:

La 45 de kilometri de Sibiu, în satul Colun, au mai rămas doar 30 de persoane, iar medicul care acordă, săptămânal, consultaţii a renunţat să mai vină.

Rodica Moisin, 62 de ani: “Foarte bine ar fi să avem ceva mai aproape, mai ales în satul ăsta sunt numai oameni bătrâni şi pensionari. Nu avem mijloc de transport, nu avem nimic”.

În Argeş sunt 3 comune care de 2 ani nu mai au medic de familie. Toate sunt la distanţe mari de Piteşti. (sursa)

Știți ce urmează să zic, da? Cum ar fi să pună mână de la mână toată comuna și să îi găsească unui doctor o soluție de locuit? Vino încoace, nene, ai casă de la primărie, ai mașină de serviciu (îți dăm un gipan, că nu avem asfalt), numai vino o zi pe săptămână în satul X, una în satul Y, una în satul Z, apoi 2 zile la dispensarul comunei! Ar găsi oare amatori?

Nu mai faceți voi asta, am căutat eu, ca să cumperi o casă în orice comună din asta sinistră ai două opțiuni: fie dărăpănătură cu 10-20.000€, fie casă trainică cu 50-60-90.000€.

Și da, normal că doctorul nu vrea să se mute acolo. N-aveți de nici unele, dar vreți chestii? Cam nasol. Lăsați casele alea să se prăbușească, sigur asta e soluția. Sigur se vor muta oameni acolo dacă vor vedea că jumătate de sat e părăsit, dar nu pot să cumpere nici o casă, că nu se știe ale cui sunt.

Dar hei, ați văzut vreo tentativă de soluție de la un partid al cărui public e preponderent rural? Ați auzit vreo idee pe tema “bă, avem mult pământ nelucrat și importăm legume și fructe”? Deloc.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Bre, satul e vatra neamului…

    00
  2. Viata satului…

    00
  3. Am citit recent despre 2 comune (Covasna, cred) care ar dori medic acolo, si ii ofera locuinta de serviciu. Nu stiu de masina. Si tot nu gaseau.

    00
    • A, si era vorba de vreo 3.000 de locuitori parca.

      00
    • Si cereau cumva ca medicul sa stie ungureste ca ei toata viata in Romania n-au fost in stare sa invete romana, restrangand practic in mod decisiv numarul de candidati?

      00
    • @D4n: nu cred ca mai faceau mofturi

      00
    • @D4n
      Cand esti angajator poti sa ai pretentii. Daca ei vor sa stie ungureste, asta e. Dar nu e nimic gresit in asta.

      00
    • in cazul medicilor de familie, primariile nu sunt angajatori, cabinetele acestora functioneaza pe baza de contract cu casa de sanatate.

      00
    • A fost la „romania te iubesc” sau ceva de gen. Fix Covasna și comunele alea două. Dispensarul, dragutel și renovat. Toți ăia intervievați, vorbeau română. Cu accent, dar vorbeau.
      Chiar am zis: ce kkt le tre’ la ăștia, orice medic vorbitor de maghiară are carnet de ungur și dublă cetățenie, dacă n-are la oraș, prestează dincolo.
      Intr-adevar, condiții erau, dispensar și salariu maricel din câte am înțeles, mai greu cu asfaltul dar mergea sub un Sandero sau ceva de gen. Prezență medici: zero.

      00
    • @Bubu

      N-am zis ca e gresit. Inteleg ca e nevoie de comunicare intre pacient si medic. Doar subliniam ca un astfel de criteriu exclude automat 90% din medicii ce au terminat facultatea in Romania cu consecinte evidente, gasesti mult mai greu un medic pentru comuna aia decat pentru o comuna obisnuita din Romania, unde cetatenii vorbesc lb. romana.

      00
    • io stiam ca ungurii sunt un popor solidar, doar au steagul neamului unguresc atarnat pe toti stalpii dintr-o localitate unde traieste un ungur, de la cucuietesz din dealom pana la paris. in codnitiile astea ma gandesc ca s-o gasi vreun medic ungur, fie el si de la sydney, sa se mute la micfalau sa isi ajute fratii… sau nu?

      00
  4. Acu’ sa nu ne ferim nici de partea cealalta: cate gaini si oua ai putea baga in frigider? Ca doar nu va imaginati ca oamenii astia au bani de spaga…

    00
  5. Zicem de Caragiale că rămâne la curent cu ce se întâmplă cu politica și societatea.
    Mai e un autor, Slavici, care a surprins realitatea cu satele și comunele în Popa Tanda, scrisă în 1874(!!!)

    00
  6. Asta cu „pământul nelucrat” când „noi importăm mâncare” este folclor. Nu prea mai există pământ nelucrat. Pământurile la țară sunt luate de „asociații” care dau țăranilor cam jumătate din subvenția primită de la stat. Imaginea aia a țăranului care-și muncește „petecul” de pământ cu calul nu mai este de mult reală. Da, poate mai există izolat, dar majoritatea sunt exploatate de companii străine (cam jumătate din agricultura locală e gestionată de străini). Peste vreo 10 ani, probabil că 50% din satele actuale vor fi depopulate complet.
    Importăm mâncare pentru că temperatura nu permite culturi de legume și fructe decât jumătate de an. Ce să pui în sere și cât ca să ajungă? Ca să nu mai spun că multe lanțuri preferă importul în detrimentul produselor locale. Așa ai în supermarket unt/brânză/cașcaval care n-au văzut în viața lor un strop de lapte, în vreme ce „țăranii” aruncă laptele că nu-l cumpără nimeni. Și nu, nu e vorba de țărani „proști care nu știu să se asocieze”, că deja concentrarea s-a făcut în ferme/asociații mari. Unele dintre ele apărute chiar la presiunea unor lanțuri.

    00
    • Supermarket-urile or să pună pe raft marfa pe care o cumperi.
      Dacă românii preferă cașcaval din înlocuitori (că e mai ieftin sau nu citește eticheta) supermarketul va aduce mai mult în dauna cașcavalului mai bun.
      Dacă pasta de roșii 16% importată din turcia se vinde mai bine decât pasta de roșii 24% din românia supermarketul va importa din aia turcească.
      Dacă se vinde mai bine șunca injectată cu apă în dauna altor produse din carne (deși la aceeași bani ai cam aceeași cantitate de carne, restul e apă) supermarketul va pune pe raft numai chestii injectate.
      Dacă nu aduci pe raft ce vor oamenii să cumpere altcineva va aduce și pe tine te așteapă falimentul. După o bucată de vreme vezi că produsele cu înlocuitori au umplut piața iar celelalate sunt scumpe pentru că sunt puțini care să mai facă așa ceva.
      Poate înainte de a ne plânge ar trebui să ne studiem propriul comportament. Înainte de a ne plânge ca ne-au invadat importurile poate ar trebui să citim pe etichetă dacă produsul e din românia și să comparăm lucrurile pe baza conținutului nu doar al prețului pe kg.

      00
    • @ic
      Ai dreptate, dar sa nu uitam ca toate multinationalele din industria de consum au departamente de marketing specializate pe un anumit brand (am o prietena brand manager, care a fost brand manager pe o marca de bere și acum e pe o marca de ciocolata :) ) care se ocupa cu strategia de promovare a produsului respectiv, de la campanii publicitare la poziția produsului în vitrina. Uite ca trebuia sa o întreb cam ce bugete anuale avea alocate.

      00
  7. Satele românești s-au înființat în felul următor:
    – În munți (că erau atacați și jefuiți sistematic)
    – Pe văi, râpe (pentru că acolo le-a dat boierul locuri – terenul bun ținându-l pentru el)
    – Unde au găsit teren liber și neatractiv pentru cei puternici.
    Astăzi tragem de toate problemele generate acum sute de ani.
    – Nu putem construi drumuri pentru că satul e în coastă, râpă și necesită investiții uriașe
    – Nu le putem face drumuri pentru că sunt prin munți și nu au centre urbane în apropiere pentru servicii
    – Sunt dispersate, au un număr mic de locuitori iar economic nu se justifică investițiile de niciun fel, pentru că nu pot fi amortizate.
    În realitate, toate satele care nu au un centru urban la distanță de cel mult 25km vor dispărea în mod natural.

    00
    • Putem reinfiinta fabrica Aro si le dam tuturor off roadere adevarate, nu trebe drumuri.

      00
    • :) pe cand in franta, germania, spania, anglia toti ducii, baronii si printii aia dadeau taranilor cele ma manoase ogoare si pastrau pentru ei clinurile, rapele si stancariile.

      00
    • Presupun ca ai si diploma de antropolog/sociologist/istoric :) .
      Niste oameni curiosi s-au pus sa studieze treaba asta cu satele. Am ajuns sa stau de vorba cu unii in perioadele de practica, interesant era ca in locurile unde era satul „vechi” se faceau poamele iar in satul „nou” aflat la drumul mare, nu!
      Se cheama microclimat si multe sate/comune sunt practic in acelasi loc de mii de ani cu mici variatii gen invazie de emigranti unguri/turci/rusi sau mai nou comunisti.

      00
  8. Tocmai citesc acum o carte in care se povesteste de doctorii din Africa care viziteaza zonele alea de saracie crunta. E cam la fel – un doctor la 5 triburi, mergand noaptea pe jos.

    00
  9. Nu vine medicul de familie nici daca stai in cap. In momentul asta isi gaseste loc in orice oras universitar din tara sau orice alt oras. De ce sa vina? De ce sa isi bata capul?

    00
  10. 60.000-90.000 de euro o casă la dracu-n praznic? La 50 de km de cel mai apropiat oraș?
    Păi ce-i nene acolo, Dallas?
    Că tot ai pomenit de Sibiu. În 2017, într-un acces de sminteală, am plecat singur, de nebun, să văz Ardealul, că n-ajusesem p-acolo. Și inspirat de GPS, am luat-o frumos, dandy relaxat din Sighișoara spre Sibiu. M-a dus GPS-ul pe un drum, de iese în DN1, cred.
    Băi, nene, sate dărăpănate, rupte de lume, neîngrijite, pline de suedeji d-aia de ziua a opta, gropi, unde nu ți-ai dori să faci o pauză, dar să locuiești zilnic pe coclaurile ălea.
    Niciun om întreg la minte, cu potențial de a-și cumpăra casă, indiferent de sursa de venit, n-ar vrea să-și îngroape tinerețea și mintea prin zonele alea cu fenomene poltergeist suedeze: dispariții de metale neferoase, creaturi de curte numite găini și rațe, diferite utilaje aerospațiale- drujbe, motocoase, pompe.

    Medicii nu se duc p-acolo, pentru că au nimic de câștigat. Mai bine se duc la clinici private, unde banii sunt buni și le curge apa din perete.
    Datorită circuitului banului în natură, satul românesc moare încet și sigur, iar ăsta e un lucru bun.

    Tot ca o poveste, la câteva luni, plec în pelerinaj la un cunoscut în zona Drăgășani-Vâlcea și de obicei trec prin comune și sate. Multe din localitățile ăstea, mai departe de rutele principale, sunt abandonate. Nu mai sunt locuite, deoarece economic sunt moarte.
    Nu industrie, nu agricultură, nu turism, nu fabrici, nimic din care oamenii să trăiască și să facă bani. Pur și simplu secetă.
    Din umbletele mele hai-hui prin Românistan, am văzut că din cauza prețurilor mari la locuințe în orașe, se repopulează cu tineret comunele și satele din apropierea orașelor, 20-25 de km, în orașe cu potențial economic, cu zone industriale dezvoltate.
    Prețurile la locuințe sunt mai mici, utilitățile au ajuns și p-acolo sau sunt adoptate soluții hibride, drumurile sunt decente, există școli, creșe, la liceu se duc copiii cu rata sau mașina.
    Și nu, nu vorbesc de gunoiul numit Florești. Am fost recent p-acolo cu treabă și ăla ar fi primul loc unde aș vrea să cadă o bombă. A doua ar fi în Slatina, un c@cat de oraș, plin de idioți.

    00
  11. Daca ar schimba numele satului in Colon, ar avea macar un proctolog.

    00
  12. Daca un sat are 30 de case nu cred e prea mare comuna ca sa-și permită :D
    Parca se punea odată problema sa dispară comunele mici în ceva administrativ mai mare care sa-și poată permite mai multe
    Dar am impresia ca s-a anulat, tot de gura ăstora care striga ca nu au.

    00
  13. In momentul in care te hotarasti ca vrei sa te faci politist sau jandarm, iti asumi faptul ca s-ar putea ca la un moment dat sa primesti o bata-n cap;
    In momentul in care te faci pilot/aviator iti asumi faptul ca la un moment dat s-ar putea sa te prabusesti cu avionul;
    Cand te faci marinar iti asumi faptul ca este posibil sa fii mai tot timpul plecat de acasa, ca e posibil ca nava ta sa se scufunde ori sa fie atacata de piratii din Africa daca treci pe-acolo;
    Cand te faci pilot de curse iti asumi faptul ca e foarte posibil sa fii implicat intr-un accident…

    Medicii ar trebui sa-si asume faptul ca nu pot trata doar oameni bogati sau „oraseni” ci trebuiesc tratati si saracii, si taranii, etc (si ei e oameni :) …) si ca, de obicei, taranii locuiesc la sat!

    Inainte de 1989, pe vremea lui Nicolae Ceausescu, se numea „repartitie” si functiona de minune:
    – ai terminat scoala (medicina), partidul vedea unde este lipsa de cadre si te trimitea acolo (uneori la dracu-n praznic). N-aveai ce crani, trebuia sa mergi. Iti asigurau si locuinta, de obicei in apropierea dispensarului…
    – fiecare comuna avea dispensar medical unde gaseai un medic generalist si un stomatolog. Uneori chiar si un pediatru (in comunele mai mari)…
    Astia mai batrani, ca mine, probabil stiu despre ce vorbesc…

    00
    • Tefelistii ți-au dat minus! Oare de ce? Sau, după mintea lor întortocheata de corporatiști trebuie aplicata legea junglei, dacă n-ai bani, poți să crapi! Nu conteaza că pe la tara unii au chiar bunici!

      00
    • Minusurile multe cred ca mi se trag de la faptul ca n-am pus „e”-ul acela intre ghilimele (am considerat ca parantezele sunt suficiente) :))
      … ori poate are Zoso multi cititori care sunt medici :)
      … ori poate astia mai tineri de pe aici traiesc cu senzatia ca poporul roman s-a nascut la oras
      … ori cititorilor care mi-au dat minus le place sistemul de sanatate american, ala in care daca n-ai bani poti muri linistit ca nimeni n-o sa-ti simta lipsa.

      00
    • astea sunt nostalgii de milog!
      daca un medic mai retardat vede un film d-ala propagandistic din anii 70-80 si decide sa practice medicina prin coclauri, cine si cum ii asigura un nivel de trai si de pregatire profesionala comparabile cu cei ramasi in civilizatie?!

      00
    • daca un medic mai retardat vede un film d-ala propagandistic din anii 70-80 si decide sa practice medicina prin coclauri, cine si cum ii asigura un nivel de trai si de pregatire profesionala comparabile cu cei ramasi in civilizatie?!

      nu se apucă să facă chirurgie pe creier in curul lumii. e vorba de medicină primară.

    • Dacă nu mai poți de grija lor, fă școala de asistenți generaliști și mută-te acolo.
      Interesant e că statul uită să acorde ajutor acelor oameni, ei sunt buni doar când trebuie să pună ștampila.
      Interesant e că-n Franța, Germania, Italia, Austria statul face pe dracu’-n patru pentru a asigura asistența medicală primară la sate.

      00
    • ”nu se apucă să facă chirurgie pe creier in curul lumii. e vorba de medicină primară.”
      finantata de cine? de sfantul duh? daca nu ai minim 2000 de asigurati pe liste, iesi in paguba.

      00
    • primăria :D

    • spartan, sa ma pis pe mormantul lu’ ceausescu si pe organizarea lui de cacat si mentalitatea bolnava pe care a lasat-o poporului asta „sa se faca, sa ni se dea”. vrei medic la sat? ofera-i conditiile pe care le vrea pentru a merge la sat. nu iti permiti? probabil ca problema nu e la medic…

      00
  14. Ceausescu a avut in plan desfiintarea tuturor satelor si comunelor sub 5000 de locuitori si locuitorii sa fie mutati in centre civice mai la drum, mai la curent, mai la scoli, spitale si civilizatie. S-ar fi nascut astfel orase agroindustriale. Motivul pt care s-a amant planul din 69 au fost Casa Poporului si Canalul Dunare Marea Neagra si nu au mai fost resurse pana in 88 cand s-ar fi trecut la fapte. Colhozul i-ar fi mancat pe multi. :D https://www.universulargesean.ro/ceausescu-a-vrut-sa-darame-252-de-sate-din-arges/

    00
  15. Nu se muta nici cu conditii de genul, oamenii nu poti sa-i schimbi… Am fost intr-o situatie de genul, nu-s doctor, am fost „prof de mate”. M-am titularizat intr-o comunca cu foarte multi locuitori si copii, poate cei mai multi din toate cazurile intalnite de mine in mediu rurar. Oameni pur si simplu mi-au zis de la inceput ca-mi fac rost de locuinta, cu conditii decente de trai numai sa ma mut acolo, au zis ca n-au avut un profesor de matematica calificat de cel putin 10 ani… la un moment dat mai in gluma mai in serios au zis ca-mi gasesc si nevasta daca trebuie, mi-au dat exemplu un politist tanar care s-a mutat acolo cam in aceleasi conditii si acum are nunta cu una din sat :D. Problema e alta… in 2019, astea nu mai tin… e secolul vitezei, secolul inovatiei… iar satul romanesc este tot acolo in secolul uitat de lume. Poate ca-ti gasesti pacea interioara, dar dupa?

    00
    • Oare așa sunt profesorii de la țară? Analfabeți? 🤔🤔🤔

      00
    • @Dan Andrei, vezi c-a zis omu’ ca e prof de mate, nu de romana! :))

      00
    • @Dan Andrei

      Ce anume nu-ti convine? E chiar ok textul si mai bine scris decat ar putea multi prim-ministri sa scrie. In afara de un „i” mancat pe fuga n-am gasit decat o cacofonie. In rest typouri si diacritice lipsa. Astea iti deranjeaza retina? Astea inseamna la tine analfabetism?

      00
  16. Soluţia ar fi ca ăia din Colun să vândă tot şi să se mute în Sibiu unde vor avea acces la medici şi cabinetele lor private care vor prescrie voltaren pentru dureri de şale pentru doar 100 de lei consultaţia. Problema este că dacă se mută toţi la oraş, cum se mai justifică ăia care vând brânză de Sibiu, de aia bună ?

    00
    • Cu ce bani să se mute la Sibiu? O casa normală la țară este la prețul unei garsoniere de Sibiu. Apoi, omul când locuiește la țară, își face ocupație toată ziua prin curte, în timp ce la oraș se duce la hipermarket și sta la televizor. Și în al treilea rând, copii au plecat demult de la sate, acolo au rămas persoanele peste o anumită vârstă, care față de cei de la oraș, ies seara la poartă și stau la taclale, la oraș vecinii scot băncile din fața scării, deoarece îi deranjează gălăgia.
      Soluția e simplă, așa cum se fac cartiere pentru tineri, să se facă și cartiere pentru bătrâni, putem lua exemplu de la americani.

      00
    • Sau județe pentru bătrâni, cum au americanii Florida…

      00
  17. La 25 de ani termini facultatea de medicina generala si apoi faci rezidentiatul in medicina de familie care e cel mai scurt cred (3 ani). Deci la 28 de ani poti incepe sa lucrezi ca medic de familie. Cel putin ultimii 9 ani ai locuit intr-un oras universitar.
    La 28 de ani te gandesti si la familie, poate esti deja casatorit, poate ai deja copii.
    Daca te muti la tara, cu ce se ocupa sotul? Unde merg copiii la scoala? Nu cred ca ai invatat atata ca sa le oferi copiilor o scoala cu wc-ul in curte.
    Daca primaria iti ofera cabinetul, trebuie sa iti platesti utilitatile si cam trebuie sa platesti si asistenta medicala. Ai atatia pacienti astfel incat, din ce primesti de la CAS, sa platesti cele de mai sus si sa iti ramana si bani?
    Singura solutie mi se pare urmatoarea: doctorul sa locuiasca in resedinta de judet, sa primeasca masina de teren de la stat sau sa i se dea bani buni de naveta, sa primeasca salariu fix si bun de la stat, statul sa plateasca tot ce tine de cabinet si intretinerea lui si sa plateasca bine si asistenta.
    Altfel, va trebui sa se mute lumea unde sunt servicii medicale, invers (adica sa se mute doctorul la tara) nu se va intampla. Esti doctor, viata sociala poti avea la sat? Nici in resedintele de judet care nu sunt centre universitare nu prea ai viata sociala, ce naiba sa faci la sat? Plus ca sunt o groaza de neasigurati.

    00
    • in curand n-or sa mai fie bani nici pentru primarii in mediul rural. si alea sunt cele mai importante, ca mana populatia la vot.

      00
  18. Faza de acum mai bine de10 ani.
    Directia de sanatate scoate la concurs vreo 12 posturi la sate. Se inscriu aprox 3/loc.
    Un amic participa si ia concursul. Teoretic merge sa-si faca actele si sa ia postul in primire.
    Practic e sunat ca s-a anulat concursul si se va relua. Trebuie sa mearga si sa se inscrie din nou. Ia a doua oara concursul desi treaba semana deja cu o porcarie. Ramane cu impresia ca la primul concurs au ramas pe dinafara cativa care trebuiau sa ia posturile.
    Urmeaza multitudinea de acte care trebuie facute. Asta apropo de faptul cum reusesc doctorii falsi sa intre in sistem. N-au cum fara „ajutor”.
    Urmatoarea faza a fost sa mearga din casa in casa sa-si adune minim 800 pacienti. Altfel nu primea postul.
    Dupa aia a urmat umilirea la primar. Daca ala nu vrea sa-ti dea cabinetul in comodat nu il primesti si ramai pe-afara.
    Stiu ca toata treaba pana la intrarea in paine a durat 8 luni.
    Iar castigul dupa ce scadea cheltuielile era 2000 lei + gaini, oua, branza si altele fara numar.
    Asta la o declarare corecta a consultatiilor, ca mai erau medici care la sfarsitul lunii raportau o activitate de ajungeau lejer la 100000 lei, treaba avand loc inainte de introducerea cardurilor de sanatate.

    00
  19. 45 de km e o distanta decenta sa angajeze o firma de transport sa ii duca la Sibiu. La o cautare inchiriere microbuz cu sofer sunt preturi de la 1,4 lei/km in sus.

    00
  20. Nu ai trecut niciodată prin Colun, așa-i? ”casă trainică cu 50-60-90.000€” nu există acolo.
    În satele vecine sigur există dispensar cu medic de familie: Porumbacu de Jos, Cârțișoara, sunt doar câțiva km până acolo.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile