Resursa umană se găsește tot mai greu și e și greu de păstrat. Din 5 firme de curierat care îmi livrau colete, 3 au curieri noi. Motivele vi le-am mai spus, volumul de colete s-a triplat, salariile au rămas la fel, băieții și-au găsit altceva de făcut. Iar ăștia care au venit nu sunt foarte isteți.
Mai știți faza de acum doi ani cu numărul 12? Eh, azi m-a sunat un curier că e la numărul 1 și mă așteaptă să ies. Ies și nimeni. Îl sun. Era la numărul 1. Omul nu a reușit să citească și să rețină o adresă de pe un colet. Două cifre. N-a putut.
Asta era acum o oră. Pun pariu că a uitat de colet și primesc sms cu “s-a încercat livrarea, nu era nimeni acasă”.
Bun.
Oamenii ăștia există în toate domeniile. Funcționează cât de cât, nu își înghit degetul când se scarpină în nas și ratează gaura, cumpără telefoane și detergent, se uită la televizor, votează și uneori sunt nedumeriți de ce nu prea le merg lucrurile în viață. Adică, ar vrea să avanseze sau să găsească altceva mai bun și mai bine plătit, uneori găsesc, dar se miră de ce nu trec de interviu sau de săptămâna de probă.
Nu zic că toți sunt așa. Am cunoscut destui care termină acum liceul și se bagă direct în piața muncii, cu robotică și alte avioane, că sunt deja foarte buni. Dar mă gândeam că e bine că se fac testări mai multe și poate la mai deschid ochii. S-a dat acum testare la final de clasa a doua, dar nu s-au publicat notele. Se vor mai da și, poate, la un moment dat, unii vor face legătura între “am picat o căruță de examene, poate ar fi cazul să mă bag ucenic la un faianțar sau instalator și să nu mai visez la facultate”.
Un instalator și un ucenic reparau o canalizare înfundată de rahat… se scufundă instalatorul în rahat și când iese la suprafață îi cere ucenicului să îi dea o cheie de 10… se scufundă iarăși, când se întoarce îi cere altă cheie de 13, tot așa până când la un moment dat, când iese, îi spune ucenicului:
– Învață bă, carte, că altfel toată viață o să dai chei!
Învață bă carte, că altfel o să dai toată viata la clanță…
Am fost zilele trecute in fabrica Faur (poarta 3), la capatul Bucurestiului.
Pe langa faptul ca PESTE TOT erau anunturi cu „angajam”, in incinta fabricii era o sectie MARE plina de chinezi. Chinezi care fabrcau produse de mase plastice. Il citez pe omul la care am fost: „Toata zona en-gros-ului Europa e aprovizionata din aceasta fabrica.”
So, e posibil ca foarte multi slapi si ligheane pe care ii cumpara romanul de rand sa nu fie „made in China”, ci „made in Romania by Chinese people”.
PESTE TOT e criza de oameni. Mergeti 15 minute prin orasul vostru, pariez ca veti vedea un anunt de tipul „angajez”.
s-a saturat lumea de minim pe economie + anal +500 ore suplimentare pe luna si de textul mai sunt 100 la poarta ca tine
Mai sunt 100 ca tine la poarta 1, pe Otopeni, si vin din China.
Pe ăștia din China nu trebuie să-i plătească cu salariul mediu (adică 4000 de lei), dar NET? Adică 4000 de lei în mână.
Că mă gândesc că așa ar veni destui români la muncă.
@Red: ce imi place mie cum viseaza toti la salariu de minim 4000 lei, desi ei sunt necalificati si vor sa lucreze maxim 4-5 ore pe zi… eventual si masina si telefon de serviciu si pranz asigurat. ce nu realizeaza stimabilii este cat trebuie sa produca domniile lor ca firma angajatoare sa le dea salariul asta si sa plateasca si contributiile aferente la stat… la o marja de profit in medie de 10-20%, faceti voi socoteala.
@tractoristul: Dar asta e nivelul nostru de trai, pentru moment.. Nu poti visa ca tu sa fi peste medie nefacand un lucru peste medie… Sigur ca asta nu inseamna sa accepti un volum marit de munca fara sa vezi bani in plus sau sa accepti primul loc de munca ce-ti vine in cale cu 1200 de lei dar totusi… Trebuie facut un echilibru..
Whatever. Orice cetățean din afara SEE e plătit cu minim salariul mediu pe economie și cei înalt calificați sunt plătiți cu minim de 4 ori salariul mediu pe economie (adică vreo 16000 de lei pe lună).
Așa că să tot angajeze din afara SEE-ului.
@Red – true.
Nu poti angaja pe cineva din afara SEE daca nu-i dai salariul mediu pe tara. Care anul trecut a fost undeva la 2300 lei (bani in mana).
Pe langa salariu se mai adauga si cazarea si eventual o “cota de hrana” ceva…
La un calcul simplu pentru un muncitor necalificat, compania plateste in jur de 3000 lei NET, brut nu mai zic…
Cunosc un caz in care o companie care platea cu 1300 lei NET operatorii de curatenie, au adus nepalezi carora le-au oferit 2300 lei + cazare + 450 bonus lunar considerat norma de hrana + bonuri de masa.
La un timp, directorul care avea in subordine si cleaning-ul, blama romanii ca nu vor sa munceasca, iar pe nepalezi ii ridica in slavi.
Vin si zic, normal coaie ca ti se pare ok, dar te-ai intrebat cat ar fi muncit romanii de aia aproape 4000 lei cat le dai nepalezilor?!
Doar ca pentru el era mai lejer asa si pe deasupra nu erau banii lui. Cu romanii era mai greut, mai voiau si un pic de respect, cunosteau putintica legislatia…asa…nepalezi muncesc zi si noapte pe banii aia si nu mai comenteaza, caci in Nepal la 4500 m altitudine, nu se roaga fabrica Mercedes de tine sa lucrezi la ei.
Pe langa lipsa de educatie, economie subreda, salarii mici etc., oamenii mai au nevoie de o chestie in viata, o chestie care se numeste RESPECT.
Iar la capitolul asta managerii romani sunt repetenti.
Si nu e nici o rusine sa fii faiantar sau instalator. Se gaseste de lucru cu gramada, mai ales in orasele mari si mai ales daca te pricepi si esti om serios. Iar venitul nu e deloc rau.
Pot confirma ca se castiga foarte bine pe partea de amenajari interioare (curatat, pus parchet, gresie, faianta, rigips, gletuit, indreptat) doar din ce avioane de preturi mi-au diferiti meseriasi toti veniti pe recomandari. Din 5 echipe am ales una care a avut un pret bun (nu cel mai ieftin), a stiut sa vorbeasca si prezinta incredere.
Echipa o sa inceapa treaba intr-o luna jumate si sper sa nu iau teapa. Unde voiam sa ajung e ca si pe partea astea se castiga FOARTE BINE pentru o perioada relativ mica de munca (1luna – 1luna jumate).
e o diferenta intre a fi faintar sau instalator priceput si altul slab, daca esti priceput se castiga foarte bine, problema e ca nu ii prea gasesti si majoritatea au plecat in tari cu drumuri asfaltate
Putini au inteles ca daca iti faci meseria bine esti zeu. E valabil la toate nivelele – nu numai la instalatori.
La noi mentalitatea generala este sa nu faci nimic si sa produci bani. Asta e dezideratul. De asta ajutoarele sociale sunt in aceste moment o masura de o perversitate imensa – incurajeaza nemunca.
daca esti instalator bun, esti zeu. Marian al meu nu are timp fizic sa se ocupe de toti care il cheama. si orice deplasare la el e minim 100 de lei. are multe, foarte multe pe zi.
Problema mare nu e ca majoritatea sunt cretinei si nu stiu cum ii cheama cu buletinul in mana! Problema mare este ca nici nu vor sa munceasca! Il iei, il inveti ce si cum 3-4-5 luni si cheltui si cheltui cu prostul: salariu, taxe, etc si dupa 6 luni pleaca…ca el e obosit si ar vrea un salariu obscen din care sa-si ia rapid un boamweu si un apartament, dar mai subtire cu munca.
Generatie oligofrena(80% din ei, nu generalizez)!
vor sa si manance este?
Daca majoritatea sunt de rahat, de ce restul de 20% (chiar 10%) nu sunt tratati preferential? Daca ai un angajat care invata mai repede, e serios si are randament mai mare poate ca ar fi indicat sa se ia in calcul majorarea de salariu dupa 3 luni in loc de 6-12. Piata muncii e mizerabila in romania dar nici angajatorii nu fac nimic deosebit pentru a pastra forta de munca pe care si-o doresc si de care au nevoie.
In experienta mea, sunt tratati preferential. Bineinteles, ma refer aici la companiile care reusesc sa isi tina angajatii buni si implicit sa supravietuiasca.
Da boss, ca fix asa functioneaza mintea noastra, mai ales la varste fragede. Incercarea de a tot adauga teste, examene etc, mai ales pana in 14-15 ani suna a mostenire comunista. Competitia e buna cand e sanatoasa, dar stii ce ar fi mai util? Sa-i implice in plm in mai multe proiecte pe echipe, sa invete ca viata nu e doar legata de a lua o nota mai buna fata de coleg, ci este mai important sa te integrezi si sa contribui impreuna cu ceilalti. Sunt multi cretini, fie in generala, liceu etc, dar o mare problema este lipsa consilierii si a fedback-ului pe parcus. Si nu, sa primesti nota 4 pentru un test nu e feedback bun. Mai rar profesori care chiar sa stea sa discute cu elevii, sa le inteleaga ideile si prin ce trec: sunt foarte multi cu probleme acasa, carora le lipseste o persoana autoritata, dar cu sfaturi, in viata lor.
Invatamantul nostru e facut sa acopere normele profesorilor. Nu intereseaza pe nimeni ce aptitudini are copilul, la ce ar fi bun si la ce nu, sistem de consiliere exista cel mult pe hartie, nu avem sistem de materii optionale din care sa poti alege, iar programa … e ca la banda din uzina: aceeasi viteza pentru toti.
Pe ici pe acolo mai avem cate un profesor care face voluntariat si … cam atat.
oamenii au percepții diferite despre situații care ar trebui să nu provoace dubii.
stând la o graniță, fiind a treia mașină, mă dau jos și mă uit pe pista de control (era acoperită de niște copaci…) – erau 4-5 mașini.
peste 5 minute șoferul din spatele meu merge și se uită și el; întorcându-se, strigă la partenerul său: „e pista goală!!!”
uimit, merg iar să văd de-i așa…, nici vorbă – mai erau 3 mașini acolo
vorba soției: „ăla s-a uitat la alt film!”
covfefe
Când un om își caută un serviciu într-un oraș este interesat de salariu, de calitatea vieții (așa cum o percepe el) și de bonusuri. România nu prea excelează nici la salarii, nici la infrastructură, nici la spitale sau la alte servicii.
Nu poți angaja ingineri nemți în România fără să le oferi salarii mai mari ca-n Germania și nici tractoriști buni pe salarii mai mici decât le oferă spaniolul. Trăim într-o lume liberă, capitalistă, concurențială și va trebui să ne obișnuim cu asta.
Nu e ca si cum nemtii sau spaniolii se vor inghesui sa lucreze in Romania chiar si cu salarii mai mari, nu de alta dar cum ziceai si tu: 0 infrastructura, 0 perspectiva de viitor si 0 sanatate
si cu 0 pensie, garantez ca nu e nici un german interesat de lucrat in romania daca salariul nu-i macar dublu.
@MrHallow
Ai fi surprins. Am 5 colegi la birou, unul ceh, 2 sunt portughezi si alte 2 colege din Estonia. Cehul e de un an si jumatate, restul de mai bine de 3 ani jumatate. Tuturor le plac romanii, felul lor de a fi, prietenosi, glumeti, te ajuta cand ai nevoie (sunt cuvintele lor). I-am intrebat de ce dracului vor sa stea in continuare aici, mai ales ca sunt la curent cu ce se intampla la noi in tara. Au spus ca nu e cea mai misto tara, asta e clar, trafic jalnic, transport in comun nasol (metrou decent totusi), servicii in general sub nivelul de la ei din tara, insa factorul uman primeaza cel mai mult.
IMHO lucrurile sunt simple: vorbim de oameni ai caror parinti au primit casa si loc de munca iar mai departe s-a invartit fiecare cum a stiut si putut. Luati cu japca de comunisti de pe camp unde faceau agricultura nemecanizata si de subzistenta si bagati in fabrici si uzine si pusi sa locuiasca la comun in marile cartiere muncitoresti, au ars niste etape. Nefiind nevoiti sa-si rupa spatele si capul ca sa reuseasca in viata, adica sa nu mori de foame si sa nu dormi sub pod, nici pe copiii lor n-au stiut ce si cum sa-i invete, sa-i pregateasca pt realitatea sociala si economica de dupa ’89 cand nu-ti mai da nimeni casa si nici nu esti luat cu arcanul de pe strada si pus la munca.
„Noi am tras sa facem la copii, sa lasam ceva si lor” – cred ca nu sunt singurul care a auzit chestia asta dar s-ar putea sa nu fie multi pe care sa-i roada curiozitatea sa inteleaga ce anume si cum „au tras” parintii lor.
Nu știu cum să zic, dar nu cred că m-ar încânta un instalator, faianțar, orice meseriaș care nu e apt să citească un număr de două cifre.
Unii meseriași au în mâini casa sau viața mea (ăla de la gaze, electricianul).
Ăsta este criteriul tău. Dacă eu ca șef verific lucrarea și este totul în regulă, nu mă interesează că nu știe să semneze decât cu X…
Vorbesc de meseriașul care vine să-mi lucreze mie, persoană fizică, în casă. Nu de cel de pe șantier căruia îi spune maistrul/șeful/whatever și unde să lase roaba.
Crezi că unul care semnează cu x e capabil să calculeze corect niște unghiuri, segmente când pune faianță sau lungimea țevilor sau mai știu eu ce?!
La ce salarii se dau in romania ar trebui angajatorii sa pupe picioarele angajatilor in fiecare dimineata doar pentru ca aia vin la lucru.
Daca mai si fac ceva la lucru, ar trebui sa le faca statuie.
Eu unul m-am saturat de toti cei ce se cred stapani pe plantatie.
e plin de patroni cu pretentii si nemultumiti, cand ofera salarii de 1, 1.500 de lei pe luna, timp ce isi mai schimba ultimul Mercedes. Ce sa faci cand notiunea de sindicat la noi e o gluma proasta.
Sindicatele sunt o boală mintală
eu m-am saturat de romani care valoreaza nimic dar vor totul. care nu stiu sa gandeasca decat la nivel de “sindicat” si care cred ca patronii ii forteaza pe idioti sa ia salarii pe masura prostiei. m-am saturat si de patroni veniti direct din comunism care cred ca “fac o fapta buna” doar ca platesc salariile.
trezirea!
Am comandat o pizza in Stupini, langa Brasov. Dupa 2 ore am sunat la firma. Curierul se ratacise in Sanpetru. Tot langa Brasov. Si nici nu stia sa spuna pe unde este.
Cei de la firma s-au scuzat si a venit seful cu cutiile de pizza. Gratis. Pe bune!
Dupa ce am terminat de mancat a aparut curierul cu pizza rece. Tot nedumerit de ce nu o mai vrem.
Uitase ca i-a spus seful sa mearga direct la sediu.
Si asta e o chestiune minor…… incercati sa angajati ceva in zilele astea. E de groaza 😕
@Arthur: detaliile astea marunte ca deja ai santul si gropile de stalpi sapate erau destul de importante cat sa le pui in primul post.
Pentru munca descrisa initial era bun pretul cerut de om, ca in mod normal nu se poate face singur treaba aia. Sau se poate, dar ies stalpii in toate directiile.
Iegzista o ecsplicatie: este pentru ca din cauza faptului ca Stupini se numeste acum Bartolomeu Nord, iar curierul era probabil din alta localitate moldoveneasca si nu-i aparea pe „Sugiuc” adresa
Cand am chemat un „destept” de prin zona sa vina sa imi faca un gard de delimitare teren (stalpi otel + panou zincat bordurat + mica centura de beton), mi-a cerut pt 55 ml aprox 4.000 lei manopera + 4.000 materialele. Ca are de lucru o saptamana si jumatate, ca nu-i asa simplu cum cred eu. Am realizat ca am salariul prea mic ca sa fiu dispus sa-l platesc la nivel de Germania. Asta in conditiile in care omul conducea o masina care probabil valora cat imi cerea mie si e tractorist pe putin peste salariul minim. Saraci, prosti, dar plini de pretentii.
Daca e asa simplu cum crezi tu, de ce nu iti faci singur/ajutat de un prieten?
Păi şi ai alții au zis un preț mai mic?
Atunci mâna pe roabă, pe cazma și dă-i cu spor că s-a lungit ziua!
In altă ordine de idei exceptând Turcia prin toate hotelurile din Europa am găsit personal român. La fel și prin șantierele navale. Probabil că sunt ăia de dau lipsă la apel în țară!
Pt ca stie ca sunt tot mai putini ca el si tot mai multi „basement dwellers”. De munca fizica deja fug toti ca de dracu. Daca ai carnet mai lucrezi o luna doua ca si taximetrist sau coletarie, apoi ai bani de tigari 3 luni in pivnita. Apoi mai mergi paznic o luna. Apoi te bagi la 4 ore la Profi. Sa ai bani de tigari, bere, Cola, un PC cu jocuri si pornosaguri si stai paduche pe parinti cat se poate. Nu cunoasteti cazuri ?
Arthur, hai să te liniștesc eu. Pe ce vrei tu, imi pot imagina, se ia in jur de 100 de lei la „negru” pe ml. Fără materiale. Omul ala iti lua super bine.
Ala sapa, baga ceva fier, face beton si il toarnă, fixează stâlpii, sudeaza prinderi, pune panoul si poate mai si finiseaza.
In mod normal se face in 3 oameni. 8 zile× 3 oameni = 24 de zile. Ies la 166 lei pe zi.
E putin si pe banii ăștia nu vine nimeni cât de cât ok.
Cand o sa intelegi ca venitul pe care il castiga „desteptul” nu este reflectat neaparat in masina pe care o conduce?
Mi-am facut gard singur (~100ml). Mica ta centura de beton implica 2 chestii :
1. centura ta beton mica la suprafata si 90 de cm in adancime sa nu ai treaba cu inghetul, sau
2. un rahat de centura care se macina/deformeaza incet si in schimbi bagi stalpii in gropane de 90 de cm adancime.
Daca ai cumva si terenul ca betonul de poti sa il zgarii doar cu tarnacopul (ca la banii aia sigur nu venea cu excavator) …
@arthur
Păi nu înţeleg, el face munca aia singur singurel?
N-are utilaje, n-are scule, care trebuiesc folosite?
N-are poate unul sau 2 oameni care-l ajută?
Tu ai avut vreo firmă în viaţa ta? Şi dacă lucrează 100% la negru, scoatem din ecuaţie impozitele, tot are de plătit motorină, angajaţi, utilaje, curent, mers după materiale, aduse materiale, etc.
Impresia ta e că se dă jos din pat, se urcă în maşină şi vine şi lucrează doar? Sunt o grămadă de costuri ascunse în orice faci în ziua de azi.
@everyone: santul e deja sapat de mine la 30 cm adancime , gaurile pt stalpi si alea-s la aprox 80 cm sapate. Am deja stalpii si plasa. In conditiile astea, normal ca fac eu! Am facut gardul din fata (betoane, prefabricate, etc). La mine-i problema strict de timp liber. Ce pln 100 lei? Ca toarna 1 roaba de ciment pe ml si termina turnatul in max 3 zile???? Ca pune stalpii in gaurile deja facute de mine? Ca finiseaza???? Ce plm finiseaza la chestii prefabricate?
iar ca sa iti raspund Manu, materialele mi le procur eu sau le aducea el prin depozitul de materiale care asigura transport gratuit. Omul munceste el + fiul lui.
Acum cateva zile eram la un Profi si asteptam sa iau ceva din vitrina. Si vine de la casa cineva si imi spune ca nu are cine sa ma serveasca ca e singur si trebuie sa stea la casa, colegul a plecat pur si simplu. Ca asta sunt multi. Nu fac nici macar un minim necesar pt ei, nu pt altcineva. E ceva similar cu ala de 30 de ani din pivnita parintilor de l-au dat afara. Muncesc putin si sunt dati afara des de la servici, rezista putin, implicare minima si renunta. Toata ziua belesc ochii la PC la divertisment moca gen jocuri si meme-uri. Nu vor nici relatii ca au pron la greu. Putori. Lenesi. Si vor si venit minim garantat.
Tu vorbești de cazuri izolate. Nu ar fi plina Europa de pălmași români dacă s-ar mulțumi toți cu țigări și o sticlă de Cola.
Asa arata o economie sănătoasă; firmele să concureze pentru angajati competenti.
Toti patronii si patronasii, desi vad ca fuge lumea din tara, nu fac decat sa se planga, dar la salarii nu ar umbla cumva. Prefera sa angajeze fraierici, ca aia accepta bani putini, calitatea serviciilor scade, numarul clientilor la fel, dar asta nu mai conteaza. Saptamana asta sotul va avea 2 interviuri in UK si va merge la o firma care i-a trantit deja o oferta, dar vrea sa vada cum sta treaba si ce tip de oameni sunt. Chiriile in toate zonele unde sunt respectivele locuri de munca sunt pana in 400 de lire la apartamentele de 2 camere, intr-unul din orasele putand sa gasesti lejer casute de 3-4 camere cu garaj sau curte, pana in 5-600 de lire. Salariile sunt la nivelul celor din londra.. nu ma asteptam la chestia asta, dar cheltuielile la jumatate si stilul de viata cu totul altul. Nu-i bai, daca cei unde lucreaza acum nu au stiut sa tina de specialisti..sa se planga si ei pe net sau la tv, sigur asa se va rezolva totul. In reprezentantele pe unde a mai lucrat a zis ca au ajuns aia sa angajeze ucenici, dar care primesc masini la reparat, ceea ce suna minunat.
Pai spune-mi si mie cum se numeste orasul…..
Inseamna ca sunt salariile mici in Londra pe domeniul respectiv. In majoritatea domeniilor white-collar sunt salarii mai mari in Londra (logic, avand in vedere cheltuielile mai mari + bugetul corporatiilor).
Sunt foarte curios in ce oras „gasesti lejer casute de 3-4 camere cu garaj sau curte, pana in 5-600 de lire” si „salariile sunt la nivelul celor din Londra”, dau o bere daca chiar exista acest oras.
Ioana nu ne tine in suspans, cum se numeste orasul si pe ce domeniu a aplicat sotul? Tks
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-53496921.html
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-73759934.html
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-54733014.html
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-54713154.html
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-54514893.html
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-54711321.html
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-18256127.html
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-65456560.html
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-54514893.html
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-20895776.html
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-65354497.html
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-72619769.html
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/property-64026490.html
Nu mai stau sa dau exemple din toate zonele in care au loc interviurile pentru ca oricum nu ar fi trebuit sa le caut nici pe astea, nu e ca si cum castig ceva din timpul petrecut in acest fel.
Specialist restaurari masini clasice, salariul dupa cum spuneam, este dupa plata taxelor 2500 lire, fara ore suplimentare, care de obicei se platesc aproape dublu, dar nu neaparat, e posibil sa fie platite ca ore normale. Desigur sunt si ateliere mai mici, unde salariul este in jur de 2000, dar de asemenea fara ore suplimentare puse in calcul, afaceri micute, detinute de familii. Momentan, interviurile sunt la niste service-uri specializate pe Bentley clasice, Healey-Jaguar clasice si un loc unde se construiesc manual masini sport, cu aspect de clasice, pe postul de specialist motoare. Nu am aplicat prin agentii, am trimis direct Cv-ul catre respectivele service-uri si a durat cam o luna pana sa incep sa primesc raspunsuri. Contractele sunt normale, nu de tip pfa.
Si da stiu si de restul de taxe care se adauga, stiu ca asta este pretul chiriei si atat. Dar tinand cont ca impreuna vom avea un venit de cam 4000 de lire, indraznesc sa spun ca restul platilor nu ar trebui sa fie o problema. Am uitat sa mentionez, aceste cateva proprietati sunt (unele dintre ele), la distanta maxima de 20 de mile de munca. Insa pe alte site-uri se gasesc ori fix acolo, ori la pana in 10 mile distanta. Nu ne deranjeaza ca nu sunt orase mari, ci mai degraba cam ceea ce e Otopeniul la noi, ca de aia am si spus „orasele” NU orase, fiindca e o mare diferenta.., special am cautat sa fie in locatii de acest fel. Multe job-uri erau in Londra si chit ca erau unele chiar si la cativa kilometri de oras, tot nu am aplicat. Intr-unul din cazuri se oferea inclusiv suma de 2500 de euro pentru chirie, pe langa salariul de 3000…nu am vrut, zona mi se pare mult prea periculoasa si asta a fost primul considerent, mult prea agitata si scumpa. Am gasit destule job-uri si pentru mine, dar vreau sa fac niste cursuri la ei ca sa pot castiga si eu mai bine. Am primit niste raspunsuri si din Scotia, insa deocamdata nimic concret.
Sincer nu inteleg atitudinea asta a multora dintre romani, cand vine cineva si spune ceva legat de strainatate, neaparat apar cei care au de carcotit, de parca respectivul le cere lor bani de plecare ori pentru cheltuielile de acolo. Vreti sa zic ca aici e mai bine ca vai, vai esti la tine in tara si ca se poate? Nu o sa zic asta niciodata! Eu aici castig putin si am mai zis asta, desi am 2 locuri de munca, iar sotul castiga 2600 de lei plus bonuri si sta cateodata si 10 ore la munca si acum in atelier sunt si 40+ grade ca deh, vine mult factura daca se da drumul la ac si este omul lor principal care primeste cele mai grele lucrari, pe langa ca mai carpeste si dupa altii. Chiria+facturi+mancare+carburant+rata insumeaza cam 2300 de lei, iar iarna cam 2600. E bine nu? E al dracu de bine, ce pot sa spun. Are rost sa mentionez ca atunci cand a fost plecat prin alte tari la concursuri de clasice, strainii cu care vorbea credea ca se refera la 600 de euro pe saptamana?? Si cand le spunea ca nu, ala e salariul pe o luna, alora le pica fata?
Ieri am stat de vorba cu un nene care se ocupa cu apicultura si vinde nu doar in tara ci si in Franta, Anglia si Germania si face o poala de bani si mi-a placut cand a zis: aici cand am inceput sa imi fac reclama primeam tot felul de comentarii online, dar stiti ce am facut?? In loc sa pierd timpul sa dau explicatii si sa raspund la injuraturi, am preferat sa folosesc timpul ala sa ma documentez…Eu din pacate nu procedez asa desi chiar ar trebui…
@Ioana, felicitari pentru tot. O singura observatie, salariile nu sunt la nivelului mediu din Londra, poate doar pe zona specializata de care mentionezi. Probabil asta nu a fost clar din primul tau comentariu, ca te refereai la cazul tau particular. Lumea a simtit ca ai generalizat cu salariile.
Da, am crezut ca se intelege ca pe un domeniu anume… :).
Comandat balansoar de la carfur pe site, specificat ca doresc livrarea dupa 18.30… ghici la ce ora au venit curierii? Exact 14.15. Noroc cu soacra ca are serviciul aproape…
Si apropo de „Mai sunt 100 ca tine la poarta 1, pe Otopeni, si vin din China.” – a vrut sefu sa angajeze chinezi sau alta natie de genul, cu vechime in meserie, diplome, scoliti, dar cand a aflat cat trebuie sa le dea salariu s-a lasat pagubas. Nu merge ca la noi, e vorba de un salariu destul de mare, totul pe cartea de munca, te verifica peste tot apoi… e cu cantec sa angajezi refugiati.
Într-o vreme am lucrat că și curier. Nu e vina lor, ci a dispecerului care ia și distribuie comenzi, că e împrăștiat. Multa lume nu înțelege că la noi multe merg prost fiindcă procesul economic e că lanțul de la bicicleta – toate conlucrează și se rupe unde este verigă mai slaba, afectând totul
Citeam comentariul #8 (sarit header cu meta data cum ar fi autor, data etc) si imi spuneam „uite domnule ca incet-incet evoluam”… deja avem sotii de instalatori („Marian al meu”) care il citesc pe VP…
sau amante
Să plătească mai mult patronii vreti, dar să plătiți si voi mai mult pentru servicii ati vrea? Că cam asa merge treaba…
Sunt de acord cu tine dar si conditiile pe care le ofera angajatorii sunt de vina. Iti ofera un salariu mic sau mediu, dupa care tot iti mai baga responsabilitati in spate: mai invata si asta, mai fa si asta, mai du-te si acolo, ajuta si departamentul ala…
anglia, franta, germania angajeaza masiv. daca nu vrei sa pleci, atunci shimbi jobul. e oricum criza pe piata muncii, nu?
asa e, discuti cv si oamenii nu se tin de cuvant – ‘incepem de la 1.500 lei net si crestem in viitor pana la 1.000 euro’
sa imi tot caut la alte firme m-am saturat, ca pana afli ce salarii mici dau te mai plimba 1-2 interviuri
din exemplul personal am redus timpul stat la birou de la un 7 ore la 4-5-6 ore. din orele state la birou timp efectiv de lucru 1-2 ore, restul ascult muzica, citesc, joc cruce sau convorbiri telefonice pana ma satur.
totul e sa te adaptezi si tu ca angajat:)))
Azi, la telefon:
„mă, zi mi odată ce scrie pe ecran dupa ce ai apasat pe sagetica aia din dreapta!”
„Eschiuv și sihain!”
„CE?!?”
Era „Skew si chain”. În CV: engleză. Vorbit fluent.
Ăsta e numai varful aisbergului… totuși mă bucur că a fost cine sa citească de pe ecran…
Scria si citit? Nu? Păi vezi…
Mă, nu scrie, recunosc. Am zis, ma bucur ca era cineva sa citească si ca nu trebuia sa ma duc eu la 200 de km ca sa citesc. Job-ul e cam de nișă si selectia se face dupa alte criterii, nu te pune nimeni sa reciti din shakespeare.
Un coleg a cerut unui user de la un client sa-i trimita pe mail o captura de ecran cu eroarea aparuta. I-a trimis un desen alb-negru de mana, cu un X in coltul dreapta sus, cu dreptunghiul si cu textul mesajului de eroare, caruia i-a facut poza cu telefonul mobil.
Iti dai seama din comentarii cine e antreprenor sau implicat in recrutare si cine angajat.
La mine in santierul naval, au aparul vietnamezi, vreo 250, si mai vin inca 200. De asemenea mai avem Polonezi, Ucraineni, Italieni . Si toata lumea se plange ca nu gaseste forta de lucru (lacatusi si sudori in special).
injura ca lacatus ?
Forta de munca se gaseste foarte usor !!!
Cei care se plang ca nu gasesc forta de munca sunt de fapt cei care ofera salarii mizere din care nu poti trai.
Cred că e groasa pe piata muncii! In Cluj mi-a oferit un dezvoltător să-i pun toată faianța din bloc, 20 de apartamente, cu bai, bucătării, balcoane că are pe unul care face holuri și scări dar nu face fata, deși știa de anul trecut că nu lucrez decât după-masă și sâmbătă, că am servici. Vin la 5 când ceilalți pleacă, sunt singur în șantier. Am profitat și îi pun cu 40 lei mp. Scot cam 1500 săptămânal, cu salariul de labirou sunt 10000 lei lunar, dar e rupere, duminică stau numai în pat. Și am 50 de ani vârstă, câți mai știți că fac asta? M-am obișnuit cu munca de tânăr, in facultate eram singurul ciudat care avea slujba permanenta fiind student la zi.
Si cand mergi la interviu si ii vezi pe angajatori asa de aroganti, si cand peste 80% din ei nu iti dau nici un raspuns si dupaia ii vezi plangandu-se dupa forta de munca, intelegi, ceva nu merge bine
Nesimțire mare la firmele romanesti. Am aplicat la o firmă austriacă: imediat ce am trimis Cv am primit raspuns automat de mulțumire . A doua zi mi au trimis un mail personalizat de la hr; imi spunea ca au un termen de 1 săptămână în care primesc CV si dupa aceea imi raspund daca ma selectează sau nu.
Cate firme romanesti fac asa ceva?