Discernământul și fake news

Chestia asta de mai jos are 6.800 shares pe profilul unei tanti care e din categoria celei din articolul anterior. Mai puțin copil, mai puțină pastă de dinți, mai mult facebook. Am zis că fac un lucru bun dacă îi las un comentariu cu fake, dar erau deja vreo 20 care îi spuneau același lucru și nu părea să fie deranjată de asta.

Eu am cunoștințe limitate de botanică și biologie, de aia mă rezum la minima logică, aia care lipsește multora: nu rentează să crești ceva 12 ani și apoi să îl vinzi cu 100 lei (din care 50 lei prețul lui, 10 transport, 40 profitul vânzătorului). În nici o situație. Nici dacă ai 100.000 hectare de păduri nu rentează.

Asta e tot. Din primul paragraf m-am prins că e fake, n-a mai fost nevoie să citesc și restul.

Atât trebuie să facă un om normal ca să nu fie înșelat de 99% dintre fake news, să pună un pic capul la contribuție. Doar un pic.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. Subventioneaza Soros restul de bani, ca sa fie profitabil. O sa zica si la domnu Gadea diseara.

    00
  2. sunt brazi crescuti cu concentrate:)) prin b, majoritatea pietelor cu brazi sunt de la romsilva care si explica de ce fac ei asta si de ce sa alegi un brad natural in locul unuia artificial (nu ca romsilva e un monument de integritate)
    cam asa s-a propagat fake-ul d emai sus, la o prima cautare
    https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.google.com/search%3Fq%3Dcresterea%2Bbradului%26rlz%3D1C1GCEU_roRO821RO821%26oq%3Dcresterea%2Bbradului%26aqs%3Dchrome..69i57j0.3774j0j7%26sourceid%3Dchrome%26ie%3DUTF-8&q=EhAgAUHQAAIdkwAAAAAAAAAAGKfPvOsFIhkA8aeDSyK0MscnP4Esge7vdo63OewVX1QnMgFy

    00
  3. Brazii de ii cumparam noi din piata provin din pepiniere special facute pt asta. Solul e tratat cu fel si fel de ingrasaminte si bradul creste imediat, se taie si se vinde. In fiecare judet directia silvica are pepiniera ei special facuta pt brazi de vandut in perioda asta

    00
    • Am si eu un brad in curte care creste foarte greu, unde gasesc ingrasamintele astea sa creasca imediat? Vad ca te pricepi, poti da mai multe detalii?

      00
    • MINCIUNI! nu păcălești tu pe ecsperții de feisbuc!!!

    • Tocmai, folosesc. Nu era vorba de supravietuire, Dan spunea ca exista niste ingrasaminte care fac bradul sa creasca imediat. :)

      Asa arata un brad care are 9 ani si pe care l-am ingrijit cu atentie. Are doar 3 metri inaltime. :)

      imgur.com/a/Yb1R5eF

      00
    • Ce spui, Medelin, omul sa iti dea solutia mura in gura ca sa cresti tu bradul si sa il vinzi cu 100 de lei, sa te umpli de bani?! Pune mana si cauta singur.

      00
    • @mădălin: găsești îngrășăminte ptr brazi la orice supermarket, ai grijă să nu depășești dozele și ritmul de aplicare că îl usuci, am 4 brazi în grădină, de-ăia cumpărați la ghiveci și plantați de mine, supraviețuiesc cu succes fără să îi îngrijesc cu atenție deosebită

      00
    • „Imediat” al meu inseamna imediat fata de ritmul normal de crestere al bradului din padure. Poti sa dai search pe google si gasesti n pepiniere de brazi. Ce ingrasamant chimic folosesc aia exact nu stiu dar banuiesc ca ceva specific. Si probabil au un sistem de genul de planteaza anul asta de taie si se vinde peste 2 ani. Cert e ca e o smecherie la mijloc de se si importa brazi pt vanzare, sau tu crezi ca cineva care face business din vanzare de brazi isi permite sa stea 9 ani dupa un „bradut” sa creasca si sa l taie sa l vanda pe 100 de lei ??

      00
    • la noi, la sudiști, bradul vegetează slab din cauza climei și a solului oricâte îngrășăminte ai folosi, e sensibil la poluare și preferă umbra, așa că n-o să crească cu 30 cm pe an chiar dacă faci dansul ploii pe lângă el, în pepinierele de munte e mai mult ca sigur altă poveste

      00
    • In pepiniere nu se inghesuie brajii intr-un colt de gard, inconjurati de betoane si afumati de masini. Plus ca exista diverse soiuri de brad, unele mai sprintene la crescut, altele nu. Numa’ zic :)

      00
    • Astea sunt povesti, majoritatea sunt din Carpati de la 2600 m atitudine.

      00
    • brazii cresc la umbră de obicei, mai ales în primii ani.

    • bradul creste imediat … Eu cred ca @Dan este funcționar în sistemul public unde cuvântul Imediat are alte conotații.

      00
    • Nu e vorba numai de ingrasamant, sunt brazi sau molizi altoiti sau selectati prin metode specifice care au un ritm de crestere rapid in primele stadii ale vietii lor (cu dezavantaje serioase la maturitate, cand oricum nu mai conteaza).

      Aditional, nu cred ca niciuna din coniferele vandute de Craciun nu sunt specie locala, si nici jumate nu sunt specie de brad de fapt. Dar putini pot distinge intre ei.

      00
    • Se numeste C100 Ag, intr-un an poti sa-l folosesti can lemn de foc!

      00
    • E destul de usor sa vezi varsta unui conifer. Un an = distanta dintre 2 randuri de crengi. Nu prea au cum sa faca 2 randuri intr-un an si nici sa treaca anul fara.

      00
  4. Mmm, ok, nu sunt 12 ani, să zicem că sunt 7 ani deși depinde de soi. Sigur nu sunt 1 sau 2 ani până ajunge la 2 metri. E mai ok așa?

    Practic de asta e nevoie de volum, că profitul pe unitate e mic.

    Nu subestima, omul are un talent aparte să-și bată pewla de natură pentru un profit minim.

    00
    • Nu-și bate, bă, nicio pulă. După mintea ta și cultivatul porumbului se numește tot „bătut pula de natură”? Fermele (că poate nu înțelegi „pepinieră”) de brazi sunt absolut același lucru cu alea care cultivă porumb, doar că diferă timpii de creștere…

      00
    • Nu, clar, omul e cel mai responsabil și agricultura intensivă e cea mai bună.

      00
    • Faci agricultură de subzistență? Ce mănânci în mod normal? De unde cumperi alimente/haine/whatever?

      Hate d-ăsta ieftin și inutil poate face oricine, că nu e greu să vii și să spui semi-doct cum omul distruge planeta…

      00
    • Mă scuzați, văd că e subiect sensibil cu pomul ăsta. Tăiați și consumați că totul va fi bine.

      00
  5. Brazii vin in mod special din Danemarca , in niciun caz din „pepiniere ale Oculului Silvic”. 10 lei / brad /transport -? Danemarca – ROmania 1800-2000 euro + tva un camion plin de brazi. Pretul in DK pe brad 4-5-10 euro maxim

    00
  6. http://www.puietibrazi.ro/brad-argintiu
    Oamenii zic pe site 2 ani. Acum cat de repede cresc habar nu am , probabil nu foarte repede, insa nu vad nicio problema in a planta an de an puieti noi in locul celor pe care ii tai, daca te ocupi cu asa ceva. Daca tai ilegal din padure da, este o problema. Dar in ultimii ani s-a limitat destul de mult acest timp de comert ilicit.

    00
  7. Brazii ca brazii, se taie odata pe an, dar voi ati vazut ce macel e la salate? Se taie cu milioanele in fiecare zi!!!

    00
    • Carevasăzică toți experții spun 12-13 ani și tot nu ești capabil să admiți că au dreptate.
      Ce te face să crezi că ar minți oamenii aceștia?
      Eu nu vând brazi, dar în urmă cu vreo 13 ani am luat niște puieți (vreo 10-15 bucăți) lungi cam de 20 de cm, dintr-o pădure de lângă Cheia, ca să-i plantez în ograda proprie. Până acum mi-au supraviețuit 3, din trei specii diferite. Cel mai înalt are 2,2m iar cel mai mic 70cm.
      De ce creierul tău refuză să admită că brazii în primii ani de viață cresc foarte încet?

      00
  8. Ca să oprim poluarea interzicem pungile de plastic din magazine fără să calculăm câți copaci trebuie tăiați în plus pentru pungile de hârtie
    Ca să salvăm natura ocrotim brazii de craciun fără sa calculăm cât poluează un brad artificial
    ” În afară de consumul imens de energie din procesul de producţie, bradul de plastic poluează şi prin transport şi eliminare – are nevoie de cel puţin 200 de ani pentru a se degrada. Potrivit calculelor Coldiretti, pentru producţia unui brad fals se emit 23kg de dioxid de carbon”

    Cum o pui, ca dracu’ vine

    10
    • Pungile de hartie se fac din copaci, e adevarat. Lemnul e luat ca resursa regenerabila, petrolul, nu. Asa cum zicea cineva mai devreme. Poti creste porumb sau poti creste copaci pt hartie. In plus, punga aia de biodegradabila. Asa ca dupa ce se rupe, nu ramane pe o albie e rau ani la randul.
      Bradul artificial il refoloseste ani la rand, acolo se vede diferenta. Si stai linistit ca pentru procesare si transport mai sunt emise si acolo niste kg CO2.

      00
    • Ca sa nu mai zic de brazii de plastic nevanduti. La cat de ieftin e costul de productie, credeti ca stau supermarketurile cu ele 1 an in depozite? Oare unde ajung brazii aia nevanduti?

      00
  9. Cateva chestii:
    – Varsta aproximativa a bradului (si a altor rasinoase) se afla usor numarand randurile de ramuri. De la 6 ani in sus sunt buni de taiat pentru Craciun.
    – Majoritatea brazilor provin din crescatorii, fiind cultivati pe loturi, prin rotatie, astfel incat nu are loc acea defrisare apocaliptica pe care o blameaza sensibilii de serviciu.
    – Densitatea brazilor in crescatorie e mult mai mare decat in padure, producand oxigen cacalau, fiind in general soiuri cu densitate mai mare a frunzelor (acelor) decat a coniferelor de padure.
    – Bradul are nevoie de soluri acide, aerate si o clima racoroasa si umeda, conditii care sunt in general improprii pentru alte culturi. De aceea Danemarca e campioana la produs si exportat brazi, ca altceva nu ar creste pe solurile respective decat cu costuri mult mai mari de ameliorare.
    – Singurele interventii in cresterea brazilor pot fi o suplimentare cu magneziu si, in caz de nevoie, un tratament antifungic.
    – Taierea brazilor din padure nu e o crima (daca e facuta cu bun simt, de profesionisti) ci un act de igiena. Puietul respectiv nu ar avea sanse sa se dezvolte bine tot, la umbra brazilor mai inalti, si ar fi mai susceptibil a se usca sau a dezvolta boli. In plus saracind solul (deja sarac) in defavoarea arborilor mai batrani care pot avea valoare economica mai mare.

    00
  10. Zic ăștia, care-si spun cercetători, că undeva intre 60 și 80% din oxigenul de pe Terra e produs de „oceane”, sau mai exact de fitoplancton. Sunt multe căcaturi împrăștiate pe Facebook. E dubios, cum oameni cu o educație slabă se aruncă în tot felul de postări alarmiste, și eu, care mă consider o persoana puțin mai educata, ca am terminat o politehnica, un master, mai citesc cărți, incerc sa fiu la curent cu ce mai e nou prin lume, îmi e jenă să dau stare unui articol științific, că mă gândesc că o să fie dezmințit și mă fac de căcat. Și văd doar postări apocaliptice, de parcă ei ar deține adevărul suprem, dar dacă îl întrebi care a fost ultima carte sau articol citit, o să îți de-a o postare de pe Facebook. Chiar as fi curios ce e în capul lor când dau stare sau scriu asemenea tâmpenii.

    00
  11. Interesant e că ăia care râd de alții că sunt specialiști de fb, știu ei sigur că sunt îngrășăminte care fac bradul să crească 1 metru pe an. Nu se știe care sunt, dar sigur sunt (Asta când peste tot scrie că durează 6-7 ani).

    În fine, fiecare face cum crede mai bine. Dacă trebuie un copac tăiat în casă să fie sărbătoare, ok.

    00
  12. Cred ca brazii taiati pentru Craciun sunt singurii copaci plantati pentru a fi taiati. In paduri brazii care pot fi taiati pentru a fi bagati in casa sunt foarte „neuniformi” pentru ca vor creste pe langa brazi care sunt deja mari, lumina nu este constanta, cel mare are radacinile mai adanci, etc.

    Am vazut pepiniere in Danemarca, unde daca il iei direct de la producator ti se da un fierastrau si il alegi singur din pepiniera. Cand am fost sa il platesc am intebat cam cati ani are (avea in jur de 2 m) si mi-a spus ca 4-5 ani. Brazii sunt plantati la o distanta oarecum egala intre ei, si sunt crescuti intercalat. Adica gasesti si brazi de 3-4 metri (maxim) langa braduti de 30-40 cm. In felul asta cand ajung mari nu stau inghesuiti(sa fie toti cei mari intr-o zona). Per total e o industrie care produce oxigen si purifica aerul, nu il polueaza. Si da, sunt crescuti in camp, nu langa betoane si case.

    00
    • Ai fi surprins câți se plantează pentru a fi taiați (nu de alta dar dacă am tăia numai ce crește spontan am fi de demult în deșert). De fapt în mintea omului orice e al lui și e bun de tăiat (copac, plantă, animal).

      O să fie funny când o să vină alienii și o să zică gata băieți v-ați îngrășat destul, e timpul să recoltăm. Păi nu, că noi suntem inteligenți, uite sentimente, alea, alea…Mhm, clar, voi la cârnați, restul la material combustibil că grăsimea de la mec arde bine.

      00
  13. Eu zic sa ne ducem putin prin casele astora care urla ca sa nu ne luam brazi naturali, sa vedem de unde au mobila. Nu de alta dar poate e luata din centre dubioase gen ce se gaseste prin ghencea la capatul lui 41.

    00
  14. Sunt brazi sau molizi altoiti sau selectati prin metode specifice care au un ritm de crestere rapid in primele stadii ale vietii lor (cu dezavantaje serioase la maturitate, cand oricum nu mai conteaza).

    Aditional, nu cred ca niciuna din coniferele vandute de Craciun nu sunt specie locala, si nici jumate nu sunt specie de brad de fapt. Dar putini pot distinge intre ei.

    00
  15. Ce-mi place cum lumea vorbește de brazi din Danemarca, fraților, mergeți într-o piață din provincie, este plin de suedeji care vând brazi, credeți că s-a dus suedezul cu căruța în Danemarca să aducă brazi ecologici ? Uitați că trăim în cea mai coruptă țară din Europa până si Bulgarii ne-au luat-o înainte, la noi este sărăcie, normal că se taie pădurile ilegal și apoi ne plângem de aerul poluat.

    O altă problema este reciclarea brazilor, cei mai multi ajung la gunoi deși BricoDepot oferă un bon de 25 de ron dacă duci un brad la ei.

    Apropo de reciclare, in București, capitală europeană, mai exista tobogane de gunoi unde se arunca si hârtie si plastic ? În provincie, fiecare bloc are tonete pentru reciclare și oamenii chiar se conformează.

    00
    • 1. Cum vand suedejii din piata fructe si legume din Egipt? Le aduc cu caruta?
      2. Cu ce cari un brad pana la BricoDepot? Un brad de ~1.8m pe care l-ai luat legat (strans) si pe care nu il mai prinzi la loc oricat te-ai chinui.
      3. La mine in provincie nu exista tonete pentru reciclare langa bloc si nici in cealalta „provincie” prin care mai ajung. Dar am vazut in schimb ghene cu tobocan pe scara. Bonus: la mine pe scara, in Bucuresti, exista o astfel de ghena. Cu toate astea, oamenii arunca peturi, metal etc. in sacii lasati special pentru asta. A durat putin (~1 an) pana au inceput toti sa faca asta, dar acum e chiar ok. Si le-am spus si altora si au facut si ei acelasi lucru la ei pe scara. Nu trebuie sa vina statul sa te puna sa reciclezi.
      4. Taiatul brazilor din varf de munte nu are legatura prea mare cu poluarea din oras.

      Vezi tu, nu esti mai destept daca amesteci „bulgarii ne-au luat-o inainte”, „coruptie”, „defrisari”, „poluare”, „reciclare” si „Bucurestiul e de cacat” in aceeasi propozitie. Ah, nu neaga nimeni ca se defriseaza paduri (dar prea putin pentru cazurile astea), ca exista coruptie s.a.

      00
    • Nu am neapărat ceva de adăugat, dar răspunsul lui m0fo la problema ridicată la punctul 1 este foarte amuzant.

      Vlade, ia zi, jucăriile din plastic vândute de suedeji la bălciuri sunt tot aduse cu căruța din China? :D

      00
  16. Pe bradul cumparat anul asta am citit eticheta: are 10 ani in pepiniera. Nu cred ca pun valori aiurea (Austria)

    00
  17. Depinde ce brad… la casa parintilor avem un brad plantat de vreo 8 ani, a crescut la aproape 5 metri inaltime si cu un diametru de vreo 2, deci succes sa il bagati in casa. In acelasi timp avem brad ce a crescut la 2 metri inaltime dar coroana aproape inexistenta in vreo 10 ani, un alt brad inca nu a depasit 1 metru si are undeva la 7-8 ani… in mod normal un brad (de craciun) rezista 100+ ani si creste pana in 50 cm pe an.
    PS: sunt mai multe specii de brad

    00
  18. Frumoasa ninsoarea de pe ecran.

    00
  19. Eu ma intreb de ce nu se pot planta pomi pur si simplu…adica brazii se pot planta in pepiniere, dar padurile ale naibii nu se pot replanta ca deh, nu ies bani de acolo…cel putin nu legali.

    00
    • da, asta e și mirarea mea. bă, nu tăia chiar tot, mai lasă niște copaci tineri, să curgă sămânța, să crească pădurea la loc…

    • Avand in vedere ca majoritatea padurilor sunt taiate ilegal tu chiar crezi ca astia au timp si chef de replantat? Astia vin, tau’ si au plecat mai departe spre austriectii de la sibiu…
      PS: urmariti documentarele de la romania te iubesc si in premiera cu si despre paduri

      00
    • Cumpara tu teren, mergi la Romsilva si spune-le ca vrei sa-l impaduresti. Vei avea surprize.

      00
    • PS: Tocmai am vazut stire ca Statul da si bani daca vrei sa faci treaba asta, ceva la 6 mii de euro/an/hectar impadurit in primul an (parca) si o mie dupa aia. S-au cheltuit doar vreo 25 de milioane de euro din 125 cat sunt alocati. Asadar, cumparati pamant si impaduriti, nu va certati pe net despre perioada cresterii unui brad de Craciun. Salvati planeta concret. Succes !

      00
  20. Priveste acest continut. Ai sa ii dai dreptate.
    http://www.puietibrazi.ro/brad-argintiu

    00
  21. Eu am 2 brazi plantati de mici acum 5 sau 6 ani. Azi au peste 3m inaltime.

    00
  22. in acelasi timp, astia care se plang de mila bradutilor de craciun probabil se plang si de rosiile alea modificate genetic care cresc intro saptamana cat altele in 10 si nu au seminte….

    00
    • hi hi hi… s-a inflamat lumea si nu mai pricepe nici cand le dai cu terenul in cap.

      daca sunteti convinsi ca rosiile alea modificate genetic cresc intr-o saptmana cate alea „naturale” in 7 ce va face sa credeti ca nu exista si un brad modificat genetic care creste intr-un an cat ailalti in 7?

      00
  23. http://www.realchristmastrees.org/dnn/Education/Quick-Tree-Facts
    Pare un site de incredere.
    Media e de 7 ani sa ajunga la 1.80 – 2m.

    00
  24. Tequiala se face din agave. Care are nevoie de 7 ani sa creasca sa poata fi folosita.

    00
  25. „Discernământul și fake news ”
    pai avem personaje ce cred ca teodorovici e competent la finante.

    00
  26. E okay să te lași influențat de fake news. Vă rog să mă credeți fără să puneți sub semnul întrebării afirmația mea.

    00
  27. O să fie un mare pas pentru civilizarea omenirii când specia asta numită homo sapiens va renunța la acest obicei barbar care nu are efectiv niciun rost, e complet inutil, risipă 100%.

    Bradul împodobit de „sărbători” nu are niciun rost, fie el artificial sau natural, din plastic, pepinieră sau vârful muntelui. Servește doar la ostoirea setei de ego a sapiensului.

    Consumăm chestii și generăm munți de gunoaie aferente, totul cu o incredibilă risipă de timp și energie pentru … NIMIC.

    Am văzut mai sus deștepți foc comparând bradul cu salata, roșia, mobila. Băi ainștanilor, alea au rol de hrană respectiv depozitare chestii, pe când bradul vostru înzorzonat mai ceva ca piți pe ștrase NU ARE NICIUN ROL SAU UTILITATE. e acolo doar să vă frece vouă ridichea ego.

    pEULA mea, ce să vezi? maimuțele au încă un picior în brad

    00
  28. Calcul rapid:

    Un brad are nevoie de 2.66mp ca sa creasca in pepinierele lor dupa cum apare la o cautare rapida. Floare soarelui in 2018 4 tone la hectar, 1250 ron pe tona, deci 50 bani pe mp. Pentru 2.66mp avem 1.5 lei sa zicem. In 12 ani avem 18 lei. Hai sa triplam – 54 lei.

    Evident sunt multe variabile de fiecare parte dar parca nu mai pare asa fake news, nu?

    Ca idee, salariul unui sef de ferma junior care are in administrare 400ha de pe care se scot productii foarte bune si care sta in timpul sezonului, deci 9 luni pe an 12-14 ore pe camp batandu-si capul cu fel de fel probleme si in restul timpului doar alea 8 ore e de … drumroll … 5000ron in Romania. Plus masina, telefon si o ora jumate pierduta pe zi doar pe drumul catre job.

    00
  29. @mobutu: si tu ai primit pasarica fara sa duci iciodata flori, right?

    00
  30. de obicei majoritatea acestor conturi sunt false, din postări gen adună mii de followers și apoi bagă spam la greu :)
    dacă dai report la facebook că e profil fals îți vine răspuns că nu e, că nu seamănă cu profilul tău (cel care a făcut report), wtf?!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.