Directorii de muzee trebuie adunați într-un lagăr și bătuți cu exponatele peste gură

Iar e o seară de-aia în care m-am lungit multiple ore la o discuție despre artă cu amicul ăla. Și din vorbă în vorbă, ajungem la steagul legiunilor lui Avram Iancu, fake-ul ăla pe care-l avea Vadim. Artmark l-a vândut unui fraier pentru 105.000 euro și e o întreagă discuție pe tema asta. În principiu istoricii știu că ăla e o vrăjeală, pentru că avem un steag al lui Avram Iancu, e la muzeul din Alba Iulia și prind momentul să-l pleznesc pe nas pe amic, că eu chiar sunt pe domeniu în materie de steaguri aflate în arhiva muzeului de-acolo.

Eram super puțoi, dar țin minte destul de bine când bunică-mea a tras la mașina de cusut câteva zile un ditai steagul cu dungile pe orizontală pentru că avea tataie o dambla. Bunică-miu a luat steagul ăla, l-a pus pe un băț făcut la ceea ce numim azi Lemexim și s-a dus cu el prin țară prin 1988, adunând tot felul de alți nebuni după el, plus curioșii securiști, până a intrat mărșăluind cu steagul ăla și gașcă – triumfal – în Alba Iulia în 1 Decembrie, să comemoreze niște ani de la un eveniment. Că bunică-miu era pasionat de faze de-astea. A dus steagul ăla la muzeu, l-a depus acolo, au făcut un mic festival și l-au și afișat o perioadă îndelungată, că n-aveau altul. Nu-ți închipui că pe vremea lui tata Ciao se făceau de-astea mai profi ca acum când avem democrație, cam aceeași specie de paraziți aveam și atunci prin cultură.

Că la ei ajungem. În dezbaterea asta cu amicul, zic „băi, nu știi ce muzeu e ăla de la Alba Iulia, au scanări 3D pe artefactele lor, oamenii sunt profesioniști, stai să-ți arăt”. Eu îmi bazam informațiile ăstea pe faptul că sunt prost. Parexamplu, căutând la un moment dat o zeitate tracică am dat de aceste scanări 3D, făcute pentru Muzeul Unirii din Alba Iulia.

Ele au fost făcute în cadrul unui proiect din 2018, anul european al patrimoniului cultural. Proiectul a fost finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în fine, multă gargară, pe bani mei și-ai tăi, coix. E, randările astea 3D au apărut o scurtă perioadă pe site-ul muzeului, după care au dispărut. Nu ești prost să vadă pulimea care ți-a plătit toată treaba asta gratis, corect? CORECT, BĂ?

Ca să dai de randările alea intri pe un site specializat, habar n-ai de el. Pe site-ul muzeului nu sunt. Un an de pandemie, coleus, salariul merge lejer și lin, n-ați avut șomaj tehnic că nu sunteți privați, salariu întreg cu spor cu tot, puți să apari la televizor să explici cum te doare că nu poate lumea să te viziteze, dar nu poți a) să-ți completezi declarația de avere și s-o publici pe site-ul instituției, că te plătim, gunoiule b) să pui măcar rahaturile alea de scanări pe site-ul muzeului, că le-am plătit, gunoiule. Nu zic că ai putea într-un an de zile de frecat kuru să înveți suficientă programare cât să faci tu singur fazele astea, dacă-ți pasă de cultură, știi ce zic? Că nu-ți trebuie firmă sau licitație de la CJ să pui dracu niște randări pe site-ul muzeului pe care-l conduci.

Directorul muzeului e Garbriel Tiberiu Rustoiu, și pare un căcănar modern. Iată un interviu în care o păsărică de la Decât o Labă s-a pișat un pic pe ea discutând cu acest monument al menegerismului, cum a aflat el că vine centenarul cu un an înainte și cum or să facă treabă. Îl scuturi de vestă pe păcăliciul ăsta scurt, doar pe câteva puncte menționate mai sus, nu rămâne nimic din el. Decât salariul pe care-l plătim noi. Odată fraierii din Alba, odată fraierii din Cluj, că acest puternic păcălici e și ceva fluffer la Academia Românăm, filiala retarzi premium.

Nu știm cât e suma, că angajatul nostru nu simte nevoia să respecte legea, dar hai să dăm niște sume de la alte muzee. Aici vorbim de un muzeu local, nu național, acolo sunt scoruri un pic mai mari.

Adevărul, prieteni, e că nu scuipăm în gură orice persoană care râgâie în presă cultură, pentru că persoanele alea sunt de obicei niște femei cu vagin, frumoase și putori, cărora li se întăresc sfârcurile când aud de „cultură”, în felul ăla nu e supărat tati că le-a finanțat facultatea de șomaj, probabil litere. Eu zic că putem sări peste presa culturală și să-i flegmăm în freză direct pe domnii aceștia, de două ori mai puternic dacă pretind că sunt lichele pentru că nu-i ajută statul.

P.S. Salariul ăla de manager din poză? E un amic de-al meu, istoric, e revoltat câteodată pe internet. La un moment dat dădea share-uri la glume cu biserici și spitale de la Teodor Tița. Pe ăla poți să-l înțelegi, că-i ziarist, deci ignorant pe banii lui. Amicul meu e revoltat pe banii noștri, el având un salariu mai mare decât mitropolit. N-a mai depus o declarație de avere din 2009. N-am avut timp să mă văd cu el să-i zic de regula profetului Jordan, lăudat să-i fie numele.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Salariile alea sunt de mizerie. Jignitoare.
    Managerul ăla nu are nici 1000 de euro măcar

    Cei de jos din ierarhie efectiv mor de foame, salariu brut 4000 înseamnă 2000 și ceva net.

    00
  2. Laitmotivul acestui blog: „eu chiar sunt pe domeniu în materie de [orice]”. Atâta concentrare de inteligență și pricepere într-un singur loc nu a avut nici Proiectul Manhattan. Poate doar CTP, Tatoiu, Șoșoacă și cu Trump să se ridice la înălțimea autorilor și comentatorilor de aici, a titanilor, a corifeilor… Bebelușelor, dans!

    00
    • Pe ctp nu-l bate nimeni el e expert in orice de la cinematografie, politica, calculatoare pana la tenis si fotbal, el fiind un mare inginer in calculatoare care nu stie sa porneasca un laptop iar tenisul il practica in pantofi si treling.

      Laudacul de servicu al puterii care facea un laudatio pt minerii care au curatat piata universitatii de golani, pt tovarasul flota-petrov si johanis 6 case. Intotdeuna puterea in Romania a fost in mana serviciilor care l-au sustinut pe iliescu si ulterior pe basescu si johanis.

      00
    • Diferența este că cititorii de aici ne dăm cu părerea pe banii noștri, nu pe banii publici.

      00
    • Dacă promiți că nu te iei mai în serios decât autorul, promit că mă întorc în timp s-o rog pe mamaie să-ți facă și ție un steag să defilezi cu el pe stradă să ai cu ce merge la protest anti-Trump.

    • CTP e campion al.romaniei la grupa lui de vârstă la tenis. CTP a făcut facultatea de cibernetica și a lucrat cu calculatoare când noi nu eram născuți. CTP tinea curs la.atr despre filme și tema manipulării prin cinematografie.

      Constantin e campion la comentat tâmpenii pe blog

      00
    • @flat – corect, e campion la bloc cu 5 turnee de grand slam castigate si ani buni lider mondial pozitie de pe care isi poate permite sa dea sfaturi Simonei Halep.

      Facultatea a facut-o pe vremea cand ibm inca nu inventase calculatorul si ca sa revenim la zilele noastre marele expert it nu stie sa porneasca un laptop.

      Singurul lucru la care le-ai nimerit e ca expert la manipulare, nu doar prin film.

      00
  3. Teodor tita e ziarist la fel ca moise guran care in timp ce o ardea deontologic la europa efem facea programele electorale ale usr. Eurooa efem e un incubator al serviciilor de la colonelul turcescu distribuit la pmp pana la teodor tita si moise guran la usr, ultimul intre timo cica s-a retras ca sa mai prosteasca o tura prostii.

    00
  4. DOR nu merită link direct, că sunt muiști. kthx.

  5. Lol, spor de conditii vatamatoare la muzeu!? Care-i pericolul, ca poate sa cada la un cutremur un dulap cu exponate peste tine fiindca nu e bine ancorat in perete, ca revine la viata mumia lui Avram Iancu, te musca si te transforma si pe tine in zombie?!

    00
    • Praful

      00
    • NOU
      #18

      Cum boss, pai nu ai vazut in filme ca se mai intampla sa invie mumiile,sa iasa din sarcofage si sa vina sa te ia la intrebari cu sabia in mana, paianjeni gigantici si tot felul de grozavii care baga frica in muzeografi transformand muzeul in loc cu conditii speciale de munca. Mi se pare normal si justificat acel spor de conditii vatamatoare,nivelul de stress la care sunt supusi bietii angajati care isi sacrifica sanatatea si psihicul pentru noi, propun sa se dubleze.

      00
    • În afară de praf, de zici ca ești în deșert, sunt o grămadă de carcalaci, microbi și alte alea de pe vremea lui Decebal. Cred că sunt medici care n-au întâlnit așa ceva.

      Pe vremea când mă duceam la biblioteca națională săptămânal am auzit o tanti povestind despre o colegă de la depozit că a luat scarlatină de pe niște cărți mai vechi. Și cu siguranță cărțile alea n-aveau sutele-1000-2000 ani pe care le pot avea exponatele dintr-un muzeu.

      00
    • Plictiseala, risti sa mori de plictiseala.

      00
  6. Si totusi parca nu as acuza muzeul asa, rapid, mai ales in cazul SFM-urilor astora. Probabil ca baietii care au facut scanarile nu stiau sau nu aveau niciun chef de asmjs si alte artificii la momentul respectiv asa ca au luat un cont pro de la Sketchfab ca sa incarce modelele alea cu jdemii de poligoane si le inglobeze in site-ul muzeului.
    Contul a expirat si evident si tokenul sau cum s-o face autentificarea si el, apoi cineva a eliminat link-ul de pe site-ul muzeului. Modelele au ramas pe Sketch.
    Nu prea il vad eu de dom’ director de la muzeu facandu-si cont pe Sketch si incasand lunar ceva din descarcarea anumitor modele. Cu atat mai putin pe baietii care s-au ocupat de scanare ca banuiesc ca e o firma privata si astia nisati asa sunt in general ok ca sunt pasionati.
    Pana la urma e un proiect tipic romanesc – facem ceva misto, merge un an-doi (garantia din contract) si pe urma moare. Ca nu mai sunt bani si pentru mentinerea proiectului in viata.
    Ca o paranteza alea nu sunt randari, ci e o poveste un pic mai complexa – greu de invatat intr-un an fara sa te fi lovit macar un pic de 3d web sau macar desktop rendering – dar in ziua de azi cu un pic de efort un programator cu chef poate face cam orice, ca are acces la o sursa imensa de informatii si solutii – si pe banii si free.

    00
  7. Muzeografii de rând, cei care îți explică exponatele, dacă- i întrebi, au salariul minim pe economie.
    Acum ceva ani la Histria era un singur muzeograf part-time. Câștiga cam 500 de lei pe lună.
    Brusc faptul că băeții cu detectoare de comori sunt ajutați de persoane din sistemul muzeal capătă sens.

    00
    • Da, am fost cu juniorul la Muzeul de Istorie Brașov, era o vază pusă în hol scria că e din secolul IV pCHR. Am întrebat ce înseană pChr exact, mi-a răspuns că scrie pe ea.

      Job la stat, boierule, nu te dă nimeni afară. Ai auzit pe vreunul din ăștia care lucrează în domeniu să menționeze că în alte țări muzeele se închid dacă nu rentează? Și că nu-s finanțate cu toptanul de la buget?

  8. Am avut ocazia sa cunosc diverse personaje din lumea asta de la ultimul dac de la Sarmizegetusa, domnu’ Brilinsky la diversi sefi si sefuleti de institutii, institute si centre. E o valea plangerii mereu cand te intalnesti cu ei, in afara de tipul de la antipa care mi se pare OK.

    In rest, niste personaje rupte de lume, ruine ca ruinele pe care le pastoresc. Ironic ca institutul parvan e o ruina si oamenii de acolo tot ruine sunt.
    E o faza in flavours of romania cand charlie ala se duce la turnu severin sa vada podul si runiele de pe acolo si e un tip de pe acolo sa ii explice ce si cum, cu forcepsu tre sa traga cuvinte din gura aluia!
    Ba plm, ai o zi proasta, nu esti bun in fata camerei, inteleg. Da asta e munca te de zi cu zi ar trebui sa ai poezia pregatita si sa stii sa o reciti in somn, nu sa te balbai si sa zici niste nimicuri.

    00
  9. E 3000 de euro pe an abonamentul Sketchfab Business, esti nebun? Cum sa puna ei modelele la ei pe site?

    00
    • Cum am pus eu link-ul pe blogul ăsta, folosindu-mă de abilitățile mele de programator. Mulțumesc pentru aplauze, acum dați-mi 3000 de euro, cont pe reddit și reducere la impozit.

  10. Bun, Eftimie, ca de fiecare dată.
    Bag și eu o glumă inspirată South Park, poate trece: poate că acestor manageri le lipsește puterea de concentrare. În direcția asta ar trebui orientat lagărul de care zici tu 😉
    Plus: „Eu îmi bazam informațiile ăstea pe faptul că sunt prost.” – am tușit cioburi… gg

    00
  11. Amicul are declarație depusă în 2019. :) Vezi că ai văzut aiurea sau nu ai intrat unde trebuie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile