Dileme cu bricolaj și animale

1.

Dacă vă pomeniți cu câinele vecinului în curtea voastră, și câinele vă atacă pisica, care sunt regulile aici? Câinele fiind de talie medie. Dați în el cu ce apucați sau încercați să fiți calm și doar să vă salvați pisica?

2.

Dacă gardul ăla prin care a trecut câinele ar trebui refăcut, că de aia a trecut prin el, că unele scânduri sunt șubrede, dar vecinul zice că mai țin, cum se procedează?

Aici există niște bad blood din toate părțile, tot pe gardul ăsta, vecinul cu fostul proprietar, e un subiect sensibil, s-au certat pe el, ăla a zis, ăla a făcut, pe mine mă pasionează mai puțin asta, aș vrea să îl fac eu, dar aici o chestie ciudată, eu știam că fiecare și-l vopsește cum vrea el pe partea lui, dar trebuie să și-l vopsească, aici ăla care îl face îl vopsește integral.

3.

Am 25ml, bordura de beton e turnată acum 2-3 ani, stâlpii de metal sunt în stare bună, mă gândeam că n-aș pune șipcă de lemn, aș pune șipcă metalică (așa sau așa), pentru că la preț ies oarecum la fel cu lemnul + rindeluirea + 2 straturi de lac.

Dar am o dilemă. Între stâlpi sunt profile de aluminiu, ar cam trebui să pun niște țevi de metal, nu? Că la 2m între stâlpi și 0,7kg șipca, s-ar putea să nu țină.

 

bricolaj-147

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

46 comentarii

 1. Eu am altă dilemă. Daca peste 10 ani ai de înlocuit 2 ml de șipcă dinasta fasion, din metal, dar peste tot e stoc zero, ca s-a dovedit în timp că în contact cu ploaia produce halucinații auditive și nu mai fabrică nimeni, ce faci ? Da, știu că e recomandabil a se cumpără tot timpul o cantitate mai mare decăt cea necesară, dar să presupunem că nu îți acoperă nevoia. Dai tot jos și pui lemn?

  00
  • nu ma pricep, dar sunt curios de ce ar trebui sa inlocuiesti 2 ml. putrezeste?

   00
  • Asta e ca drobul de sare. Sipca metalica se foloseste de 100 de ani in romania, sunt pline satele de garduri metalice de pe vremea lui Ceausescu. Nu gasesti exact modelul tau, iei ceva similar si vopsesti la culoare. Eventual schimbi cu unele din spatele casei/magaziei, unde nu se vad.
   Tu crezi ca daca pui lemn nou printre cel vechi o sa arate bine gardul? Avand in vedere ca nu e vopsit ci lacuit.

   00
 2. Ii explici vecinului ca s-ar putea sa mănânce otrava la tine în curte

  00
  • prima data ii spui ca e ok se mai intampla, da sa se asigure ca rezolvam cu gardu spre binele tuturor, asap, sapt urmatoare ceva de genu, ai leverage acuma sa il strangi cu paru din gard, altfel „insert amenintare voalata here”.
   Sau te apuci si faci gardu si il dai macar cubait pe ambele parti ca daca al anu il vopseste pe partea lui dai banu degeaba.

   00
  • NOU
   #6

   păi da, da vecinu știe și nu intră în curte, deci nu e o amenințare valabilă!:)))))))))

   00
  • Cainele il scoti in strada cand il gasesti la tine in curte. Dupa ce il gaseste pe la poarta de 2-3 ori, daca il mai gaseste, o sa fie mai deschis la discutii.

   00
 3. 1 talie medie, presupun o cotarla. o cazma pe spinare face minuni. si agresivitate maxima fata de el. a doua oara nu mai intra ca nu vrea, nu ca nu poate.

  2, pe bucata aia fa-ti gardul pe proprietate ta. eventual cheama un specialist sa iti traseze exact limita de proprietate ca sa fii sigur si peticeste gadrul exclusiv pe proprietatea ta si da-l in ma-sa. sa chiraie cat vrea. legea e de partea ta. mai detaliat, legea (nu stiu numarul) zice ca daca vecinii se inteleg la modelul si dimensiunile gardului, acesta se face 50/50, jumate pe terenul unuia, jumate pe terenul celuilalt. daca vrei sa fii bos, il faci integral pe terenul tau si vecinul NU are ce comenta cat timp nu incalci alte chestii care tin de urbanism, isu si alte minhuni din astea mai mult sau mai putin ezoterice.

  3. nu e domeniul meu si nu am nici o parere.

  00
 4. Sudează bare metalice între stâlpi și prinzi șipca cu șuruburi autoforante.

  00
  • Eu am sudat bare și am prins tablă cutată. Curat și frumos și ieftin. Pe partea vecinului era lemn vechi pe care l-a și dat jos între timp, că spatele tablei mele arată mai bine decât mizeria lui de gard de 30 de ani.

   00
  • @Traian: tabla se pune pe casă, nu pe gard. De ce? Fiind tabla continuă, când o să bată soarele pe ea, o să se incingă și o să radieze o căldură de înnebunești. Gardul din uluci de tablă are spatii între uluci și se ventileaza.

   00
 5. Asa n-a vrut nici vecinul la mine sa facem gardul, l-am facut eu: pe partea mea l-am vopsit frumos, pe fatza lui l-am dat cu ulei ars

  00
 6. Io încerc să salvez pisica. Probabil fără lovit câinele, că antirabicul s-ar putea să-l suport, dar piciorul făcut zdrențe până la os, nu cred.

  Și fără calm, c-al meu o ia la fugă zbierând în situații d-astea.

  Am pățit odată ceva asemănător. În vara aia ieșisem cu pisicul la plimbare în ham și în seara aia am ieșit când se întunecase. Un bou a dau drumul câinelui din lesă în spațiul verde (nu, nu era țarcul câinilor, știu unde e țarcul câinilor și mai erau 2 tarlale până acolo) unde bănănăiam cu mâțul, care câine a sărit pe noi.
  La faza asta, recunosc spășit că am fost complet imbecilă și nu merit mâțul ăsta.
  Cu 15 minute mai devreme se speriase de alt câine (în lesă) în timp ce era la mine în brațe și-mi înfipsese niște gheare în antebraț de mi le scosese pe partea ailaltă.
  Mno, câinele (sharpei) a sărit la noi iar eu m-am speriat de câine și de ghearele propriului pisic. Zbieram la câine să stea, mai zvârleam un picior spre el și încercam să ridic pisicul în aer în ham (ham, nu lesă, dar știu că am fost complet, total și absolut imbecilă).
  În momentul în care a ajuns stăpânul javrei (după câteva milenii), mâțul a scăpat din ham (fix în ziua aia era lăsat mai larg) și a zbughit-o în stejarul din fața blocului. Nu știu dacă ajunge până la etajul 7, dar în dreptul etajului 2 abia încep ramurile din trunchi.
  Ăla a dus javra acasă și a venit cu o scară telescopică după ce i-am zis vreo 2 pasiv-agresiv (e o zonă de case în spatele blocurilor de la sosea, n-avea scară în apartament) , un tip complet necunoscut a încercat să se urce după pisic, ăsta se ducea tot mai sus.

  Am sunat la pompieri, nu vin decât dacă e vorba de stâlpi de curent, că e cam nașpa dacă mor mâțele prin fire, la poliția animalelor suna telefonul a morțiu, o doamnă nu mai știu din ce instituție a încercat sa mă ajute cu niște telefoane, dar nu i-a ieșit, alpiniștii utilitari nu răspundeau la 11 seara.
  Am păzit rădăcina pomului până la 3 noaptea și m-am dus să încerc să dorm, pomul e în fața balconului propriu și am lăsat ușa blocului semideschisă.
  Pe la 7 a doua zi, când mă îmbrăcăm să pornesc la război, am auzit gărduletul zăngănind și am știut că a coborât. Aproape m-am rostogolit pe scări.
  Amărâtul mă aștepta în fața ușii apartamentului se sub al meu, de când ieseam învățase să urce scările singurel, învățase și poziția apartamentului, dar nu și etajele.
  L-am verificat, părea ok, am plecat la serviciu, că la corporație ți se mai iartă o întârziere ca a pățit ceva copilul, dar îi doare în cur de animale. Seara l-am dus la veterinar. A zis și ăla că e ok.
  În aceeași seară eu încă aveam palpitații, mâțul plângea la ușă că vrea la plimbare.
  Nu l-am mai scos niciodată. Acu’ doarme lângă mine răscrăcărat că o stea de mare.
  Încă nu mi-am putut ierta că nu l-am luat în brațe atunci.

  Cât despre gard eu i-aș zice „dacă nu reparăm gardul,data viitoare lovesc câinele cu toporul. Dacă vine poliția, le zic că mi-a atacat copilul/nevasta (care-i mai pricăjit)”.

  00
  • Msochisto, tu ești? Ai văzut matzu, ai prins javra, cine era cu balconu’, care a pus antena, câți au fost, au fost mulți, au sărit toți? Numa așa, să vezi și tu cum e… deși mă „îndoi” că pricepi…

   00
  • Bun motiv sa nu mai scoti – niciodata – pisica din casa

   00
  • Pisica a mai ieșit din casă doar în transportor, că să meargă la veterinar sau să plecăm împreună în vacanță (la „bunici” 🙂 ).

   00
 7. 1. Dat cu piciorul in caine.
  3. Tevile sunt mai ok. Poti vospi transversala in alb, oricum lasi 1 cm intre sipcile maro, va fi un efect frumos.

  00
 8. Noroc ca stau la bloc si nu am probleme din astea 😀

  00
 9. La sfaturile cu lovit/ batut/ schingiuit, aveți un typo la vecin si tot scrieti caine

  00
  • nope, e corect cainele. chiar e singurul care ar intelege semnificatia gestului respectiv.

   00
  • Eu am sfătuit doar să amenințe vecinul că omoară câinele.
   Aș merge până la lovit câinele cu toporul doar în caz de forță extrem de majoră.

   00
 10. Eu am gard cu sipca metalica pusa pe ambele parti. Intradevar intre stalpi am bara metalica si nu pare sa aibe vreo problema momentan. Cred ca au peste 10 ani garantie sipcile astea metalice. Eu zic sa te uiti si la cele de la bilka.

  00
 11. Sunt sigur că ai toporu mai mare ca al lui.

  00
  • Lasă toporul, e cu mult sânge. Vali are o grămada de stingătoare. Dacă câinele apucă pisica și nu-i dă drumul, el o să mai respire dacă descarci un stingător cu pulbere printre fălci? Bine, la sfârșit de lovit cu capătul după ceafă.

   00
 12. Daca profilele sunt cat de cat groase aluminiul va tine mult mai mult decat orice profil de fier pe care il poti pune si in care poti baga autoforante. Probabil e prins de stalpi cu suruburi ceva. Vor rugini suruburile alea si platbandele de la stalpi pana va ceda profilul de aluminiu. Ca sa eviti o eventuala lasare a panoului de 2m poti pune la mijloc o uluca metalica mai lunga care sa sprijine pe soclul din beton eventual cand o fixezi fortezi un pic placa de gard in sus..1-1.5cm maxim sa stea un pic tensionata . Daca pui totusi profile metalice pune un cornier mai gros si pune 3 orizontale nu 2. Nu te complica sub nici o forma cu gard de lemn. Am acasa gard facut de tata cu uluca metalica acum 35 de ani si e impecabil. Si sunt sudate nu fixate in suruburi. Daca e cu soclu si ii mai dai cate o vopsea la 10-15 ani te vor pomeni nepotii . Important la un gard e soclul si stalpii sa fie cat mai solizi restul si daca tine 20-25 de ani le dai jos si pui altele…plasa bordurata, scandura, uluci de tabla, etc. Un soclu facut bine si tevi groase ar trebui sa tina minim 50 de ani.

  00
 13. Aș încerca sa nu încep un război cu el.

  Aș proceda cam cum a scris mai sus thebblack.

  Ce-ai in plus cu șipci din metal? Sunt grele, le fixezi mai greu, le înlocuiești mai greu. Cineva din familie și-a pus unele scumpe din plastic și de care s-ar zice că arată ca lemnul. Sunt exact ca un surogat modern de carne vegană – rahat cu ochi.

  00
 14. Salvezi pisica din dotare si te duci peste vecin. Jarla lui nu are ce sa caute in curtea ta si sa iti atace animalul. De trecut, se poate intampla sa treaca; de atacat- e vina stapanului ca nu l-a educat si nu a luat masuri sa preintampine accidentele mai ales daca-l stie cu dambla.

  00
 15. #1 Violența împotriva animalelor se pedepsește. Salvează pisica, repară gardul. Un furtun cu apă rece face minuni, câinii se feresc de apă în cele mai multe cazuri.

  00
  • Daca ai la-ndemana e bun furtunul. Dar daca te duci sa-l iei, sa-l derulezi sa pornesti apa mai bine te lasi pagubas.

   Evaluezi jigodia. Daca e pitbul/doberman/rotweiler/danez tipa dupa vecin ca pisicul oricum e dus. Nu merita sa risti. Daca e rasa comuna pui mana pe ce-apuci: par, scaun, piatra si intri in el cu agresivitate maxima. E in curtea TA, pe teritoriul TAU. Cainii inteleg asta si-n situatii mai „de baza”: mancare, futai. Daca poti sa dai pe-alaturi bine, daca nu … problema cainelui si-a vecinului. Dupa ce-a fugit nu te duci dupa caine. Chemi vecinul sa-i faci scandal.

   Gard pe prop. ta. Platit de tine, facut de tine. Daca nu-i place sa-si faca si el altul pe prop lui. PS: daca schimbi gardul ai nevoie de aprobari si autorizatii. Intereseaza-te ca sa nu te surprinda cand te da-n gat la autoritatea pupu-cucu.

   00
 16. Important e sa nu fie soareci si tantari, in rest viata la tara e plina de beatitudine.

  00
 17. Eu nu pot suporta sarakiile alea de sipci. Zici ca ti-ai facut gard din resturile ce au ramas de la schimbarea tiglei metalice de pe acoperis. Lemn, wpc, foaie de tabla cu forme taiate la cnc, gabioane, panou bordurat, orice altceva…

  La gard, iti spun cum am facut eu: daca nu merge impartit 50-50 (ca n-are bani sau ca nu vrea) il faci pe partea ta cum vrea pla ta, iar cand vine sa-ti zica ca nu-i place modelul sau culoarea, ii spui ca e de toti banii pe care i-a platit si sa-si faca pe partea lui cum vrea el.

  Iar cainele…cainele nu stie de vorba buna…

  00
 18. Eu vreau să intre câinii la mine, am vorbit cu vecinul să facem o poartă între noi.
  Ziua să stea închisă, să nu intre găinile iar noaptea deschisă să intre cei 5 ciobănești, să se bată cu ursul.

  Anul ăsta a intrat și la mine, pentru prima oară.

  Sau îți cumperi Ciobanesc și strici gardul. 🙂

  00
 19. 1. Salvezi pisica. Dupa ce pisica e in siguranta, te ocupi si de caine 🙂
  2. Faci gardul pe partea ta, nu mai stai dupa vecin.
  3. Nimic nu inlocuieste un gard de lemn sanatos. Sipca aia nici de conserve nu e buna… mai bine faci gardul din doze de bere decat din aia…

  00
 20. Pentru problema 2 te ajuta Art. 560 din Codul Civil.

  Obligaţia de grăniţuire
  Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta.

  Discuti cu el problema si daca nu vrea deschizi prin avocat o actiune in granituire.
  Fiind scandal vechi eu as face asta din prima pentru a evita orice fel de probleme legale ulterioare.

  00
 21. Pentru punctul 1:

  „— Acuma te întreb eu, Botezatule, ce are să fie când om trece Dunărea în împărăţia lui Sultan Mehmet (…) Dacă pricinaşul tău e ismailitean? Cum faci? (…)
  — Dacă pricinaşul nostru e turc, îngână Botezatu, atuncea noi ne uităm întâi şi întâi împrejur să vedem dacă nu sunt alţi turci pe aproape ş-apoi ne-om pricepe noi ce să-i facem.”
  Mihail Sadoveanu, „Frații Jderi”, vol. III

  00
 22. 1. Depinde de gradul de pericol la adresa pisicii personale. Pentru motanul meu, Șerban, era să gîtui un Cane Corso.
  2. Eu, fiind prost din fire, aș face gardul pe banii mei, să scap de belea și stres.
  3. Sună bine dar nu mă pricep.

  00
  • Un pui de Cane Corso? Dacă un Cane Corso avea impresia că eşti agresiv cu el plîngea acum Şerban după tine.

   00
 23. Din punct de vedere legal se poate face gard pe granita numai cu acordul vecinului. Pe terenul tau poti face gard fara acordul lui. Teoretic iti trebuie autorizatie de constructie pentru gard. Numai daca il faci pe acelasi amplasament si aceleai materiale nu-ti trebuie – daca vrei sa fii acoperit legal. In practica …

  Trebuie ridicare topo daca nu o ai pentru a stii exact pe unde e granita.

  Recomandarea mea ar fi sa povestesti cu vecinul si sa va intelegeti intr-un fel. Daca oricum vrei sa faci gardul pe banii tai nu cred ca-i asa bolovan sa refuze.

  Legat de gardul metalic ar trebui niste tevi sudate orizontal pe care poti prinde sipcile de metal cu autoforante si nu ai treaba. Depinde si de stabilitatea stalpilor existenti.

  00
 24. 1. Instalezi pentru câinure portiță de trecere cu ghilotină. Problem solved. Vive la France!

  Cu plăcere,
  Mx

  00
 25. Eu nu as face gard din sipca metalica. Oricat de bine ar fi tratat metalul si cat de bine vopsit, va veni scadenta si va trebui revopsit, iar fara un tratament adecvat, rugina va iesi prin vopsea extrem de repede = multa munca, bataie de cap periodica, scump pana la urma.

  Eu am studiat piata, ca urmeaza sa-mi refac gardul de lemn si voi folosi asa ceva
  https://www.wpcromania.ro/galerie-foto/garduri–porti-din-lemn-compozit.html

  Cel putin in teorie este „maintenance free” se decoloreaza daca se decoloreaza uniform si putin, nu ai treaba o perioada lunga de timp, este stabil dimensional. nu arata rau.

  00
 26. Nu pune lemn. Am mostenit eu din constructie gard din scanduri, am innebunit de cate ori s-a desprins de pe stalp pentru ca se vezi, au pus scandura verde.
  As pune WPC, dar este exagerat de scump. Ma mai gandeam si la un gard de beton, dar e si asta scump si implica si autorizatii.
  Sipca metalica cu incredere.

  00
 27. Teava metalica de 4×2 cu 2 mm grosime am pus si eu intre stalpi. Sudata, ca sa mai economisesc niste bani, dar exista si niste suporturi pentru teava care te scapa de orice sudura.
  Ceva de genul: https://sipca.ro/products/suport-teava-gri-grafit

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Alte articole

Alte linkuri (mostly NSFW)