Dilemă: s-ar schimba dorința poporului dacă ar primi bani?

Mă gândeam la o fază apropo de Killers of the Flower Moon: știți probabil SUA a ajuns să producă petrol și gaze pentru că oamenii care dețin pământul pe care se descoperă petrol sau gaze primesc bani. La noi nu e așa, tot ce e în subsol aparține statului, și e oarecum normal ca oamenii să nu dorească să permită sondarea terenului în căutare de ceva.

Credeți că asta s-ar schimba dacă proprietarul terenului ar primi lunar o parte din profiturile exploatării? Ar putea România să producă mai mult petrol și gaze dacă s-ar schimba legea?

vlcsnap-2024-01-12-11h44m08s353

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. nu, ca pamantul ala apartine de 4 frati si sigur 2 dintre ei nu sunt multumiti cu cat primesc

    Comentariu apreciat.38417
    • Se rezolva simplu asta: Nu e optional acordul, primesti o cota parte exacta indiferent unde esti.
      A, și ca să îi placă și lui Vali: Dacă nu ai actele le zi se reține la buget pana la aducerea la zi a proprietarilor si apoi fără a se plăti retroactiv!

      Comentariu apreciat.989
    • Dar dacă eu moștenesc terenul de la un unchi care era de 15 ani în concubinaj cu o femeie care a murit înaintea lui, dar fiica femeii din prima casatorie este văduva unui văr de-al meu, eu câți bani primesc lunar?

      Comentariu apreciat.747
    • NOU
      #4

      @ un oarecare
      Primesti ce a primit si calul dupa ce a intrat in colectiv!

      Comentariu apreciat.482
  2. O, da

    152
  3. bahahahahaha, cumva crezi ca ai de ales? In ce tara democratica crezi ca te afli? Daca insisti sa nu permiti inchirierea pentru exploatarea hidrocarburilor de pe hectarul tau, pentru ca iti va fi umplut terenul pe o raza de sute de metri de saruri toxice de la namolul de sonda, urmat de ani de scurgeri din teava, ti se expropiaza terenul pentru binele tarii fix ca la autostrada, cu 1 leu/m2, sau cu teren la schimb (iar daca nu are primaria teren la schimb, te pune pe o lista de asteptare).

    Comentariu apreciat.579
    • Si legat de cei care cred ca nu avem petrol/gaze mai mult pentru ca nu se fac exploratii private pentru ca nu le iese nimic din asta, exista harti, secret de stat, facute de Foradex care au mapat solul din toata tara. Statul roman a platit din 50, si inca plateste, forari de explorare astfel incat sa vada ce straturi sunt si unde, bazate pe educated guesses in functie de ce au obtinut in forajele de langa, sa vada daca gasesc petrol/gaze. Inclusiv sunt zacaminte gasite, dar din care nu e rentabil sa scoti pana nu ajunge sa coste petrolul 5x, asa ca nu se exploateaza. Faptul ca hartile alea au mai fost furate si de altii e alta poveste, dar ele sunt deja facute si creste rezolutia cu fiecare foraj de explorare platit de statul roman.

      Comentariu apreciat.524
    • După noua lege te expropriază oricum ”din interes public”, se începe lucrarea și vezi tu mai apoi cînd și dacă mai primești ceva.

      Comentariu apreciat.350
    • @Baliverne Tehnologia a avansat super mult din anii 50, ce era scump atunci de exploatat e mult mai ieftin acum. Sa nu mai zic de firmele cu tehnologii inovative de căutat resurse (ex. Nobel) Americanii + încă câteva țări exploatează gazele de șist de ceva timp și au devenit independenți energetic + au dezvoltat industrii conexe (îngrășământ + produse derivate din plastic)
      Noi de ce nu exploatăm gazele de șist? Daca căutați cine s-a opus atunci (politicieni + ONG-uri) și ce fac acum aceste persoane (sau între timp) o să aveți răspunsul.

      1010
    • „tehnologia a avansat super mult”….. Bă nene, „super” ăsta e peste tot, că e nevoie sau nu.
      Sănătate „la toată lumea” („tuturor” nu mai există)…..

      1115
    • @Marinel. Din ’50 se face harta. Cu tehnologia de azi sau de peste 10 ani, harta e la fel de relevantă în a face calculele și simulările pe hârtie cât costă extragerea barilului. Și încă nu e rentabil. Unde e rentabil, să expropriat și săpat. Notă: nu se confunda fracking cu exploatarea gazelor de șist. Dacă ar știi lumea cât fracking a făcut deja Petrom unde s-a putut obține extracție in plus… E o limită la câte resurse ne-a dat Dumnezeu.

      112
    • @Marinel, care lege? codul civil?
      codul civil vechi permitea exproprierea pentru interes public, ”cu dreaptă și prealabilă despăgubire” (textual) încă de când a intrat în vigoare în perioada 1859-1861 (nu mai știu exact anul).
      n-am greșit cifrele.

      10
  4. „Credeți că asta s-ar schimba dacă proprietarul terenului ar primi lunar o parte din profiturile exploatării? Ar putea România să producă mai mult petrol și gaze dacă s-ar schimba legea?”

    S-ar genera doar mai multa isterie, pentru ca firmele si cetatenii din UE pot sa cumpere teren in Romania. Si daca se gaseste petrol si gaz acolo, sa te tii.

    Deja stiu oameni relativ normali/cu scoala care sunt ferm convinsi ca strainii au cumparat tot petrolul si toate gazele din Romania. Definitiv. Orice incercare de discutie despre ANRM, licente de explorare/exploatare, redevente, etc a fost inutila. Stiu ei mai bine.

    Comentariu apreciat.4713
    • Partea cu „definitiv” sigur e in ceata. E doar pe zeci de ani. In rest, hai, explica-mi mie unde exploateaza statul roman ceva de unul singur.

      Indecis. Tu ce zici?259
  5. O situatie asemanatoare e in Dobrogea. Parcurile eoliene sunt amplasate si pe terenuri ale unor oameni. Era coada de oameni care voiau sa concesioneze terenul lor, cand erau constructiile la inceput.

    Comentariu apreciat.521
    • Pe chestia asta a luat fostul primar din Cogealac o muie cum rar s-a mai întîlnit. Cînd s-au retrocedat pămînturile, el și famiglia lui le-au luat pe cele din vale, bune și productive, iar fraierilor le-au dat pe cele de pe dealuri, unde nici cu săpăliga nu poți lucra. Și peste ceva ani au venit ăștia cu eoliene… Iar primarul nu vrea să semneze autorizațiile, ca să-i iasă și lui ceva. Și cum CEZ nu era un neica-nimeni ca mine, a intrat tare cu justiția peste el, că era să ajungă după gratii.

      Comentariu apreciat.1361
  6. Clar ar functiona, exemplu e donarea de sange, la 68 de lei donau cativa idealisti acum la 280 se dau bonuri de ordine si medicii ii aleg prioritar pe cei cu grupe mai rare. Banul invarte lumea. Pana or aparea robotii.

    Comentariu apreciat.1010
  7. Asta cu bogatiile subsolului apartine Statului e ca nomenclatura sa aibe acces la sursele de bogatie.
    Ceea ce duce la inegalitate sociala.
    Ca in America unde 0,1% detin 50% din avutia Americii. Sau 1% din americani detin peste 50% din actiunile la bursa si 50% din americani detin 1% din actiunile la bursa.

    Daca am avea legi in spirit liberal, tot ce in subsolul terenului tau iti apartine.
    Oricine amplaseaza ceva pe terenul tau, trebuie sa plateasca o taxa pentru utilizarea terenului.

    1810
    • In general, in America tot ce in subsol terenului tau iti apartine, daca nu cumva in trecut au fost vandute separat…

      190
    • sau daca nu esti indian si atunci e utilitate publica si te expropriaza Trump

    • deci e ca in america sau nu, discutia pornind de la situatia ca acolo resursele subsolului nu apartin statului.

      91
    • @daddy
      Nu. Țăranul român e proprietar doar pe sol, unde ară, udă și recoltează. Restul adîncimii e al statului.
      Și în Arabia Saudită ciuhapul e proprietar de la primul strat de nisip și pînă în centrul Terrei. La noi, în democrația originală a lui Ilici, nu.

      170
  8. „Ar putea România să producă mai mult petrol și gaze dacă s-ar schimba legea?”

    Nu stiu daca asta e de fapt ceva dezirabil, in conditiile in care s-au descoperit gaze cat sa ne ajunga zeci de ani, si se duc oricum catre unguri si austrieci care ni le revand la suprapret.

    Mai degraba as prefera sa incercam sa avem o economie care sa aiba nevoie reala de orice zacaminte extra, si de politicieni care sa urmareasca interesul national in loc de caciulirea catre rusi, americani sau alti europeni contra spagii grase.

    Comentariu apreciat.294
    • Aici mai e și altă problemă, că e bătaie de cap cu cercetarea, producția, muncitori, taxe, chiar dacă e mai ieftin, fiind mai ușor importul și încasat comisioane babane cu firmulițe de 2 angajați.

      201
  9. @Razvan „de la 1 ianuarie 2024 valoarea tichetelor de masă pe care le primesc donatorii de sânge a crescut de la 70 de lei la 280 de lei. In Bucuresti donarea se mai poate face doar cu programare. ”
    Vezi ca e informatia asta pe hotnews, nu mai pun link ca dureaza apoi mult pana apare comentariul.

    72
  10. Ce motiv ar avea statul să renunțe la așa ceva? Noi nu avem cadastru făcut, am luat bani de la UE și i-am furat. Dacă facem acum cadastru din satelit corect jumate din administrații ajung la pârnaie. Asta ar fi reforma teritorială. Pe urmă puteți să facem și regiuni și ce ne mai trăznește nouă, inclusiv referendum pentru proprietatea subsolului.

    232
  11. Iar ai bricolat prin curte putin cam tare si ai dat de petrol sau diamante? :)

    Comentariu apreciat.381
  12. Stie cineva o cazma trainica? Intreb pentru un prieten.

    140
  13. „La noi statul iti ia bani pe curentul pe care ti-l produci singur de la soare si voi vreti sa va dea bani pe petrolul de sub pamant?” — Bogumil

    Comentariu apreciat.473
  14. Nu trebuie sa sape la tine in curte ca sa gaseasca zacamantul sau sa il exploateze.
    Forajul vertical este mai putin costisitor dar nu este obligatoriu ( vezi platformele maritime care exploateaza simultan mai multe puturi sapate oblic )

    130
    • @ionut, confirm ce zici. Am un unchi ce lucreaza la petrom si mi-a povestit de un caz in care unu nu a vrut sa le dea dreptu sa foreze pe pamantu lor asa ca petrom s-a inteles cu vecinu de teren si au forat la unghi pana au ajuns la zacamantul de sub terenu aluia.

      Comentariu apreciat.300
    • Acum sa nu exageram. Zacamantul nu este cat curtea vecinului. Balta este mare.
      Turcia exploateaza (și)de sub Siria.
      Forajul poate fi facut cu panta maxima 50-60% si in cazuri exceptionale poate sa coteasca la 90grade ( adica putul are forma L ).
      In functie de adancimea zacamantului daca panta nu este suficienta aplici si astfel de metode.
      Dar cum spuneam, este mai costisitor.

      130
    • Dacă ești Turcia poți să forezi și în Marea Neagră oblic.
      Ce prahovean nu a săpat mai cotit până a găsit un zăcământ de benzină?
      Oh wait…

      170
  15. E 50-50 treaba asta. Nici nu vreau să mă gândesc ce înseamnă să lași romanu să scormonească după gaze. Uite ce se întâmplă cu construcțiile de case lăsate pe mâna lor…

    166
  16. Cunosc un fermier micut care fora pe undeva prin Ardeal sa caute apa pentru irigatii… bam, gaze! Stiti cum a astupat gaura si nu a suflat vreun cuvant despre ce a gasit :) ?! Ideal, ar trebui stimulata cumva povestea asta, dar nu as lasa nici romanii sa zburde singuri cautand gaze/alte minereuri.

    Draci, se improprietaresc care pe unde si nici nu as vrea sa stiu cum ajunge primarul X proprietar peste dealurile Rosiei Montane cu ocazia asta :) .

    Ma rog, raspunsul ar fi: intr-o tara normala, functionala, da, ar merge sa faci ceva in directia asta. Intr-o tara (inca) bananiera ca Romania, nu prea si nici nu as da cuiva idei.

    184
  17. Nu instant, dar ar fi un pas înainte. Adevărul e că n-ai cum să rezolvi 500 de ani de viteza a 2-a plătind unor proprietari de terenuri un salariu mediu brut pe lună în mână timp de 10 ani.

    Să nu uităm pe ce loc ne clasează restul lumii. La ce preț s-ar vinde acele produse. Cât ar trebui plătite firme străine pentru procesare; nu știu dacă avem capacitatea internă.

    Și asta în condițiile în care gazele și petrolul chiar se pot transporta pe distanțe extrem de mari spre deosebire de electricitate.

    52
  18. 1. nu
    2. nu
    3. de aia

    14
  19. Nu e destula poluare? Da-le dreq de hidrocarburi.

    47
  20. Ce glumet e Vali, Statul Roman inca mai are procese cu despagubirile deportatilor din Campia Baraganului, iar cei care descopera comori arheologice primesc un mare mumu, desi legal, dar pur teoretic, ar trebui sa primeasca procent.

    Romania nu duce lipsa de resurse, exploatarea si administrarea e problematica. Pentru ca nu va creste un pom fara enspe aprobari si spagile aferente. Pentru ca daca luam in calcul cat s-a furat si inca se mai fura, trebuia sa fim una din superputerile Europei. Gandeste-te ca noi nu suntem in stare sa transportam cerealele din Ucraina, infrastructura e la pamant si nu din lipsa de fonduri. Eu as propune sa inceapa cu colectarea taxelor si impozitelor de la marii datornici, sa rezolve cu contrabanda si cu coruptia si apoi sa vorbim de restul.

    Suntem fruntasii Europei la numarul de morti in accidente rutiere la mia de locuitori, coruptie, numarul de morti cu zile din spitale, munca la negru, asistati social, etc. Am senzatia ca se produce destul, dar cand sacul e plin de gauri, cam greu sa il umpli. Poate e mai bine sa astupam gaurile decat sa tot turnam in sac.

    161

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube